تشنه ماندن بر لب دریا
بیش از چهارماه از تعطیلی سد "تنگ سرخ" یاسوج میگذرد تا همچنان آب شیرین و زندگی بخش رود خروشان "بشار" بلا استفاده از کهگیلویه و بویراحمد خارج شود و عطش تشنگی بر لبان همسایگان این دریای آب باقی بماند.
به گزارش خبرنگار مهر، این روزها گرمای نیمه مرداد، جنوب را فراگرفته و عطش مصرف آب را بالا برده و در کنار این قطعی آب در برخی مناطق داد شهروندان را درآورده است.
در کهگیلویه و بویراحمد که با یک درصد جمعیت و یک درصد مساحت کشور، 10درصد آبهای شیرین کشور را داراست و دو هزار چشمه دائمی و فصلی و چهار رود خروشان و پرآب دارد هم گاهی بحران بی آبی روی ناخوش خود را به مردمان سرزمین برف و آفتاب نشان میدهد.
این در حالی است که از هشت میلیارد و 500 میلون مترمکعب آبهای شیرین سطحی در استان، سالانه شش میلیارد متر مکعب بدون استفاده از استان خارج میشود تا یا مورد استفاده دیگر استانها قرار گیرد و یا به خلیج فارس بریزد و با آب شور در آمیزد.
اگر چه مسئولان طی سالهای اخیر وعدههای زیادی در خصوص بهرهبرداری از آبهای استان با احداث 22 سد کوچک و بزرگ دادهاند اما روند کند احداث مهمترین این سدها یعنی سد "چم شیر" و "تنگ سرخ" به علت کمبود اعتبار، نشان می دهد که امید به تحقق وعدههای مسئولان به این زودیها، انتظار بیهوده ای است.
در این میان سد "تنگ سرخ" که با هدف تامین آب شرب دراز مدت شهر یاسوج و روستاهای اطراف و همچنین شهر شیراز، در سال 90 کلنگش به زمین زده شد، تنها زخمی خورد و پس از آن به تعطیلات رفت.
حالا بیش از پنج ماه است که این پروژه در کیلومتر 30 جاده یاسوج به شیراز، تعطیل است تا همچنان کم آبی عرصه را بر شهروندان حومه یاسوج و بخشهای غربی، شمالی و جنوبی شیراز تنگ تر کند اما آنها همچنان در انتظار آغاز عملیات اجرایی سد از مصوبات سفر هیئت دولت به استان کهگیلویه و بویراحمد هستند.
تاریخچه سد تنگ سرخ/ ایجاد دریاچه طبیعی در دهه50
رودخانه بشار یکی از سرشاخههای اصلی رودخانه کارون است که از دامنههای جنوبی رشته کوههای زاگرس سرچشمه میگیرد و این رودخانه پس ازطی مسیر جنوب به شمال غربی خود با گذر از مجاورت شهر یاسوج و پیوستن به رودخانههای دیگر، کارون نام می گیرد و به دشتهای خوزستان سرازیر میشود.
اگرچه سالها از تصمیم به ایجاد سد تنگ سرخ میگذرد اما منطقه بکر "تنگ سرخ" در جنوب شرقی یاسوج، پیش از این شاهد ایجاد یک دریاچه طبیعی بوده است و به گفته محلیان منطقه، در اوایل دهه 50بر اثر بارش شدید باران و رعد و برق در این منطقه، یکی از کوههای مشرف بر رودخانه بشار ریزش میکند و باعث ایجاد سدی طبیعی در این منطقه میشود و این دریاچه تا چندین سال پا برجا بود.
به گفته کارشناسان، نخستین مطالعات انجام شده در محدوده طرح سد تنگ سرخ در سالهای انتهایی دهه 40 توسط بخش آبهای زیرزمینی وزارت آب و برق در قالب مطالعات مقدماتی آبهای زیرزمینی صورت گرفت و پس از انقلاب نیز مطالعاتی انجام شد اما در دولت نهم این مطالعات شدت یافت و عملیات اجرایی آن در سال 90 و 91 آغاز شد.
پروژه سد تنگ سرخ 180 میلیون مترمکعب ذخیره آب دارد و با ارتفاع 52 متری و طول750 متری تاج و اعتبار پیش بینی شده 275 میلیارد تومان قرار بود در سال 94 به بهره برداری برسد.
با این حال در سال اول اجرای این سد تنها 17میلیارد ریال به آن اختصاص داده شد تا نشان داده شود که اراده ای برای احداث این سد حیاتی برای دو استان کهگیلویه و بویراحمد و فارس وجود ندارد.
دست باغداران در حنای مسئولان
علاوه براین کشاورزان و باغداران منطقه که حالا دستشان در حنای مسئولان مانده، نگران آینده بیش از 400هکتار باغ سیب و گردویی هستند که طی این سالها با زحمت کاته اند و حالا باید بدون تعیین قیمت و پرداخت غرامت آنها، شخم بخورد و زیر آب رود.
با این حال سدی که قرار بود به طور مستقیم و غیرمستقیم حدود پنج هزارو 900 نفر شغل ایجاد کند و موجب توسعه صنعت گردشگری شهرستان بویراحمد شود و همچنین آب شهر یاسوج، شیراز، کارخانجات و روستاهای حاشیه سد را تامین و سیلابهای رودخانه بشار را کنترل کند، در فصل کاری شهرستان سردسیر بویراحمد تعطیل است و معلوم نیست کی از خواب بیدار میشود.
از سد تنگ سرخ یاسوج تا سد تنگ سرخ شیراز
در روزهایی که بحث بر سر احداث سد تنگ سرخ در یاسوج داغ بود، در شورای شهر شیراز نیز احداث سد تگ سرخ شیراز با هدف کنترل سیلابها و آبرسانی به باغات قصردشت و ایجاد تفرجگاه به تصویب رسید.
در آن روزها تشابه این دو نام برخی را به این اشتباه انداخت که شیرازیها چشم به آب بشار یاسوج دارند و براین اساس در رسانه های آن روز برخی خواستار تغییر مکان سد از نزدیکی مرز دو استان به مناطق پایینتر شدند.
اگر چه این سوء تفاهم خیلی زود برطرف شد اما از بد حادثه آنچه سدهای تنگ سرخ یاسوج و شیراز را به هم مرتبط می ساخت نام آنها نبود بلکه شرکت مجری احداث این سدها بود.
پیمانکار این دوسد تنگ سرخ نام، یکی بود و این یعنی تسریع در یکی و تاخیر در دیگری. سد تنگ سرخ شیراز که روزهایی را در تعطیلی به سر می برد حالا به لطف تعطیلی سد تنگ سرخ یاسوج از روند احداث خوبی برخوردار است.
از ابتدای سال جاری که پروژه سد تنگ سرخ یاسوج بنا به بهانههای مختلف تعطیل شد، نیروهای کارگاهی و ماشین آلات این سد راهی شیراز شدند تا سد تنگ سرخ شیراز را بسازند و شورای شهر را که باید بار دیگر در معرض آزمون انتخاب مردم قرار می گرفت، خوشحال کنند.
حالا در بویراحمد، آب زلال بشار نجات یافته از چنگ کارگاههای تولید شن و ماسه، میرود تا در پایین دست بیآنکه لبی را در کهگیلویه و بویراحمد تر کند، در سدهای کارون سه و دو و یک خوزستان مورد استفاده قرار گیرد.
عملیات احداث سد تنگ سرخ تعطیل است/ مذاکره با نمایندگان شیراز
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با تایید تعطیلی چند ماهه سد تنگ سرخ یاسوج، کمبود اعتبار را از مهمترین دلایل تعطیلی آن عنوان کرد.
وی همچنین گفت: هدف اولیه این سد و میزان حجم آب و ارتفاع تاج سد تغییر یافته که هم اکنون با کمک نمایندگان به دنبال اخذ ماده 215 بر اساس این تغییرات هستیم.
صابری بیان کرد: در بودجه امسال 15 میلیارد تومان به آن اختصاص یافته تا عملیات اجرای آن ادامه یابد اگرچه اکنون تعطیل است و کشاورزان منطقه هم با مشکلاتی مواجه شده اند.
با این حال صابری همچنین از انجام مذاکراتی با امام جمعه و نمایندگان شیراز در مجلس و استاندار فارس برای تسریع در روند این سد خبرداد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به مشکلات اعتباری این سد در سالهای گذشته گفت: برای تسریع در روند اجرای سد در سال گذشته به 50میلیارد تومان اعتبار نیاز داشتیم در حالی که اعتبار مصوب تنها یک میلیارد و 700میلیون تومان بود که 30درصد تخصیص داشت.
علی لطفی به خبرنگار مهر گفت: بهرغم این مسئله پروژه در سال گذشته تعطیل نبود اما اکنون جلساتی با پیمانکار پروژه برای ادامه احداث سد برگزار شده است.
وی بیان داشت: در صورت تامین کامل اعتبارات، این سد تا چهار سال آینده به بهره برداری میرسد.
لطفی همچنین پذیره نویسی و فروش سهام به مردم را یکی از راهکارهای این شرکت برای رفع مشکلات اعتباری آن عنوان کرد.
اگرچه این مسئول پذیرهنویسی را راهکاری برای تسریع در اجرای این سد بیان میکند اما تجربه در دو پروژه پتروشیمی گچساران و دهدشت نشان داده که امید بستن به فروش سهام، کاری عبث است چرا که فروش سهام دو پتروشیمی دهدشت و گچساران نه تنها یک درصد بر پیشرفت فیزیکی آنها نیفزود بلکه داد سهام داران را نیز در آورده است.
با این حال به نظر میرسد یاسوجیها و شیرازیها همچنان باید این تابستان و چندین تابستان دیگر را در حسرت مصرف آب شیرین و گوارای بشار بمانند. البته شاید مددی شد و دولت جدید فکری به حال لبان تشنه جنوب کرد.
.............................................
گزارش و عکس: شریف اسلامی
مطالب مشابه :
25/09/1392 موقعیت شغلی استثنایی جهت اشتغال در یک سازمان معتبر بین المللی در اربیل برای مدیر پروژه
بین المللی در اربیل برای مدیر پروژه اجرای سقف های مهندس برق + اشتغال در اربیل عراق
استخدام فوری کارخانه ذوب فلزات در اربیل عراق نشرشده توسط:noandishaan بالایشهریور ۱۶, ۱۳۹۲ دراستخدام
متخصصین حرفه ای نصب و اجرای سقف در یک پروژه مهندس برق + اشتغال در اربیل عراق
استخدام کارشناس کنترل پروژه و سرپرست کارگاه
دارای ترجمه در زمینه سرپرسی اجرای پروژههای نصب کافی در زمینه نصب تجهیزات برق
ترکیه بدنبال تسخیر بازار عراق
برای اجرای پروژههای است که در شمال "اربیل" در های برق،ساخت
بخش کاکاوند ،پارادوکسی تلخ در زمینه داشته ها و نداشته ها
نوشته شده در تاريخ شنبه بیست و سوم شهریور ۱۳۹۲ توسط پایگاه فرهنگی
مناقصات تاریخ 93/10/28
اجرای پروژه های پیاده روسازی مشترکین برق در قالب آژانس های و پرورش اربیل
تشنه ماندن بر لب دریا
حالا بیش از پنج ماه است که این پروژه در رعد و برق در این در اجرای این سد
پذیرش پروژه های صنعتی PLC از سراسر ایران
افغانستان و اربیل در این مدت پروژه های مختلفی متون تخصصی برق پروژه
برچسب :
اجرای پروژه برق در اربیل