تبریز


http://tabrizcity.org/
http://www.tabrizfilm.ir/


خاورشناس فقيد ولاديمير مينورسکي مي نويسد: " سارگن دوم در سال 714 قبل از ميلاد به قصد تصرف ممالک اورارتو سفري به شمال غربي ايران کرد. از ناحيه سليمانيه کنوني(واقع در کردستان عراق) داخل کردستان مکري شد، از پارسوا parsua (پسه کنوني) و ساحل جنوبي درياچه اروميه گذشت، از سوي شرقي درياچه به راه خود ادامه داد و پس ازپشت سر گذاشتن "اوشکايا" (اسکوي کنوني) قلعه "تارومي" يا "تاروئي" و "ترماکيس" را گشود. بعيد نيست يکي از اين دو کلمه نام قديمي تبريز کنوني باشد."در اوايل ظهور اسلام و در حمله اعراب به آذربايجان نامي از تبريز ديده نمي‌شود، تنها اشاره مستند مربوط به زمان سلسله رواديان است که در زمان خلافت متوکل عباسي ، رواد ازدي و فرزندانش، تبريز رو به آبادي نهاد و دور شهر رابارو کشيدند. ذتالاتلتالتالات در قرن چهارم هجري ياقوت حموي تبريز را مشهورترين شهر آذربايجان مي خواند.ابو حوقل در367 و ابن مسکويه در 421 و ناصر خسرو در 438 تبريز را بزرگترين و آبادترين شهر آذربايجان مي خوانند.در سال 618 لشگر مغول به پشت دروازه هاي تبريز مي رسند، اما تدبير بزرگان شهر تبريز را از حمله مغولان مصون نگه مي دارد و مردم تبريز با بذل مال شهر را از کشتار و ويراني رها مي سازند. اين اتفاق سه بار تکرار مي شود ودر هر سه بار مردم متمول تبريز همان تدبير را به کار مي بندند تا اين که د رسال 638 هجري قمري مغول ها به سراسر آذربايجان مسلط مي شوند و تبريز را پايتخت خود قرار مي دهند که در زمان غازان خان تبريز شکوه ويژه اي مي يابد . شنب غازان خان با ابهت تاريخي اش چشم ها را خيره مي سازد، خواجه رشيدالدين فضل‌الله وزير ايلخانيان ربع رشيدي را بنياد مي نهد که در زمان خود عظيم ترين مرکز علمي و فرهنگي به شمار مي رود و از آن همه مجد و عظمت اينک ويرانه‌هاي از برج هاي ربع رشيدي در ميان محله‌اي باقي مانده است.مبدا نهضت تنباکو تبريز بود و در پي آن ميرزاي شيرازي فتواي معروف خود را صادر کرد.تبريز در جنبش مشروطه نقشي مهم داشت و دليري و فداکاري کساني چون ستارخان سردار ملي ، باقر خان سالار ملي، ثقه الاسلام، شيخ محمد خياباني، علي مسيو، حسين خان باغبان به پيروزي جنبش و گرفتن مشروطه منجر شد.در 1324 فرقه دموکرات آذربايجان سعي در برپائي حکومتي مستقل از دولت مرکزي ايران کرد و تبريز در حکم پايتخت اين حکومت بود.تبريز در نهضت ملي نفت يکي از ارکان حرکت هاي آن زمان در سراسر کشور به شمار مي رفت.در نهضت 15 خرداد سال 1342 نيز بازاريان تبريز با بستن بازار و خطباي تبريز باايراد سخنراني هاي مهم و پخش شب نامه ها شرکت داشتند.در 29 بهمن سال 56 مردم تبريز بر عليه رژيم شاهنشاهي قيام کردند.

مکانهاي تاريخي
  ارگ تبريز
  ربع رشيدي
  برج آتش‌نشاني
  بازار تبريز
  بناي شهرداري تبريز
  بناي ائل گلي
  موزه مشروطيت
  موزه آذربايجان
  دبيرستان فردوسي تبريز
  مسجد جامع تبريز
  مسجد کبود
  مقبرةالشعرا

اولينها در تاريخ ايران

تبريز به شهر اولين ها معروف است. اولين چاپخانه، اولين خياباني که در ايران داراي برق شد، اولين پستخانه و اولين خط انتقال پست و ...

چاپ و چاپخانه
يحيي آرين پور در اثر خود «از صبا نا نيما» جلد اول مي نويسد: اولين چاپخانه سربي را ميرزا زين العابدين از روسيه به تبريز آورده و اين چاپخانه در سال 1332 هجري قمري دو سه سال پيش از بزگشت ميرزا صالح شيرازي به تبريز به کار افتاده بود.بعد از داير شدن چاپخانه سربي در تبريز، اولين روزنامه شهرستان‌هاي ايران نيز در تبريز منتشر مي شود. يحيي آرين پور در همان مأخذ تحت عنوان "جرايد شهرستان‌ها" مي نويسد: تا آنجايي که اطلاع داريم قديمي ترين روزنامه اي که بعد وقايع اتفاقيه در ايران و براي نخستين بار در شهرستان ها داير شد روزنامه اي است به نام «روزنامه ملتي» که در تبريز منتشر گرديد و خبري از آن در شماره هاي سال 1275 هجري قمري وقايع اتفاقيه ديده مي شود.


مدرسه
نخستين مدرسه نوين ايران نيز در تبريز بنياد نهاده شد. کسروي در جلد اول "تاريخ مشروطه" مي نويسد: حاجي ميرزا حسن... رشديه در جواني به بيروت رفت و در آنجا دبستان ها را ديد و شيوه آموزگاري آنها را ياد گرفت و چون به تبريز بازگشت، بر آن شد که دبستاني به شيوه آنها بنياد گذارد، و در سال1267 بود که به اين کار پرداخت... به جلو ايشان پيش تخته نهاد و الفبا را به شيوه آسان و نويني (شيوه اي که امروز هست) آموخت و از کتاب هاي آسان درس فارسي گفت و شاگردان را پاکيزه نگه داشت و در آمدن و رفتن برده گذاشت و پس از همه تابلويي که نام «مدرسه رشديه» به روي آن نوشته بود بالاي در زد.


کودکستان و مدرسه کر و لال‌ها
نخستين کودکستان و نخستين مدرسه کر و لال‌هاي ايران نيز در تبريز بنياد گذاشته شد.جبار باغچه‌بان که سيمايش آشناي مردم ايران است آموزگاري ارجمند و مبتکري شايسته بود که ابتدا در تبريز کودکستاني را تحت عنوان "باغچه اطفال" داير کرد و به همان خاطر خود را باغچه‌بان ناميد. آقاي سرداري نيا در «مشاهير آذربايجان» در شرح زندگاني جبار باغچه‌بان مي نويسد:مدرسه کر و لال‌ها را جبار باغچه‌بان در سال 1303 شمسي با وجود مخالفت هاي زياد از جمله رئيس فرهنگ وقت دکتر محسني در تبريز داير کرد. اين کلاس جنب باغچه اطفال باغچه‌بان در کوچه انجمن در ساختمان معروف به عمارت انجمن تأسيس شد.آقاي سرداري نيا در ادامه مي افزايد: جبار باغچه‌بان اولين مؤلف و ناشر کتاب کودک در ايران است. او از سال 1307 شمسي عليرغم دشواري هاي وسيع چاپ و کليشه، چاپ کتاب هاي ويژه کودکان را با نقاشي هايي که خود مي کشيد آغاز کرد. يکي از کتاب هاي وي با عنوان « بابا برفي» توسط کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان به چاپ رسيده و شوراي جهاني کتاب کودک آن را به عنوان بهترين کتاب کودک انتخاب کرد.

ادبيات نوين

تبريز در عرصه ادبيات نوين نيز پيشگام بوده است. ميرزا عبدالرحيم طالبوف و ميرزا زين العابدين مراغه‌اي در نثر و داستان نويسي و ميرزا جعفر خامنه‌اي در شعر نخستين کسان بودند که تحول شگرفي را موجب شدند.


سکه ماشيني
از سال 1306 هجري قمري ضرابخانه ماشيني به طور رسمي در ايران برقرار و تمام ضرابخانه هاي شهرهاي معتبر برچيده شد. فکر ايجاد چنين ضرابخانه، سال ها قبل از اين تاريخ، يعني به سال 1222 هجري قمري در زمان وليعهدي عباس ميرزا نايب السلطنه در تبريز مورد توجه بوده و اقدام به تهيه مسکوک رسمي يا چرخي گرديده ولي به علت گراني هزينه در حدود 200 قطعه سکه سيمين تهيه و ضرابخانه تعطيل شد

 

 

اتاق تجارت
نخستين اتاق بازرگاني ايران نيز در تبريز بنياد نهاده شده است. تاريخ تأسيس اتاق تجارت در تبريز به سال 1285 هجري شمسي بر مي گردد و اولين اتاق تجارت در سطح کشور بوده است. اتاق تجارت تهران بعد از اتاق تجارت تبريز بنياد يافته است.

 

شهرباني
اولين نظميه يا شهرباني به مفهوم امروزي توسط انجمن ايالتي آذربايجان در سال 1325 هجري قمري در تبريز به وجود آمد. اجلال الملک که نماينده انجمن ايالتي آذربايجان بود به سمت نخستين رئيس شهرباني انتخاب شد. از جمله کارهاي اين سازمان انتشار نشريه‌اي بود که به نام «نظميه تبريز» منتشر شد.

 


شهرداري
شهرداري تبريز نخستين شهرداري، يا به اصطلاح آن روز بلديه، بود که در ايران بنياد يافت. پس از صدور فرمان مشروطيت که انجمن ايالتي آذربايجان در تبريز تشکيل شد، از جمله اقدامات بس مترقي و مهمش تأسيس ادارات جديد و مؤسسات نوين بود که بلديه تبريز از جمله آن نهادهاست...


دانشگاه‌هاي تبريز
نخستين دانشگاه در تبريز در خرداد ماه 1325 در زمان حکومت فرقه دموکرات بنام "آذربايجان اونيورسيته‌سي" تأسيس شد اما پس از سقوط آن حکومت و تحولات بعدي فعاليت آن عملا متوقف شد. مدتي بعد دانشگاه تبريز فعاليت را از سر گرفت. اين دانشگاه درآغاز با دو دانشکده ادبيات و پزشکي شروع به کار نمود و با گذشت زمان دانشکده‌ها، آزمايشگاهها، کارگاهها ، آموزشکده هاي آن يکي پس از ديگري تأسيس شدند.دانشگاه تبريز بعدها به دو دانشگاه يعني تبريز و علوم پزشکي تبريز تقسيم شد. اين دانشگاه در حال حاضر با بيش از 11 هزار نفر دانشجو و حدود 500 نفر هيأت علمي، 200 آزمايشگاه تخصصي و عمومي که برخي در دنيا و برخي خاورميانه منحصر به فرد هستند، موزه تاريخ و فرهنگ، حوزه جانور شناسي، حوزه زمين شناسي، مرکز پردازش تصاوير ماهوارهاي و مراکز و موسسات تحقيقاتي و پژوهشي، محيط آموزشي و دانشگاهي بزرگي را در کشور فراهم نموده است.دانشگاه‌ هنر اسلامي، تربيت معلم آذربايجان، صنعتي سهند، دانشگاه آزاد اسلامي تبريز و ساير دانشگاهها و موسسات آموزش عالي نيز در تبريز فعاليت دارند.

 

روزنامه هاي تبريز
  روزنامه مهد آزادي
  روزنامه فجر آذربايجان
  روزنامه صاحب
  روزنامه امين
هفته نامه ها
  هفته نامه عصر آزادي
  هفته نامه شمس تبريزي
  هفته نامه ارک
  هفته نامه پيام نور
  هفته نامه کار و نيرو
  هفته نامه احرار
  هفته نامه آذر پيام
  هفته نامه نداي آذربايجان
  هفته نامه ارمغان سلامت
  هفته نامه آذربايجان
  هفته نامه ميثاق

 

سالن هاي نمايش تبريز

تبريز داراي 3 سالن تئاتر و 7 سالن سينما و سالن هاي سخنراني متعدد است که مربوط به تشکيلات هاي مختلف از قبيل دانشگاهها ، برق منطقه اي، آموزش و پرورش، پتروشيمي و ... مي باشد.تبريز شهري است که بعد از تهران بيشترين نمايشگاه ها در آن برگزار مي شود و به شهر نمايشگاهي ملقب شده است.


کتابخانه هاي تبريز

علاوه بر کتابخانه‌هاي معتبر دانشگاه‌ها، دانشکده‌ها و مراکز علمي پژوهشي و تشکيلات عديده در تبريز کتابخانه عمومي در ساعات معين آماده ارائه خدمات به اهل ذوق و فرهنگ و انديشه مي باشد. شايان ذکر است استان آذربايجان شرقي داراي 62 کتابخانه است که کتابخانه‌هاي بعضي از شهرها از جمله ممقان از لحاظ بنا و خزانه قابل تأمل و تقدير است.


فرودگاه بين المللي تبريز
وجود فرودگاه بين المللي تبريز باعث گرديده که از شهر تبريز بتوان به کشورهاي ديگر مسافرت کرد. پروازهاي تبريز-باکو و تبريز-دمشق هم اکنون داير است و در آينده پروازهاي داخلي به صورت هفتگي و روزانه از اين فرودگاه به شهرهاي تهران، مشهد، رشت و جزيره کيش انجام مي گيرد.اين فرودگاه داراي ترمينال بين المللي، تسهيلات گمرک، قرنطينه، رستوران و سالن غذاخوري به علاوه يک ساختمان مخصوص سرويس پذيرايي هواپيمايي ملي و ساختمان هواشناسي و موتورخانه نيز در آن بنا شده است.


راه آهن تبريز
خط راه آهن تبريز به خارج از کشور به خط تبريز نخجوان منحصر مي شود که در اين مسير مسافرين جلفا را نيز مي پذيرد و از خطوط داخلي قطار تبريز مي توان به تبريز-سلماس، تبريز-مشهد و تبريز-تهران اشاره کرد.


هتل‌هاي تبريز
در حال حاضر تبريز داراي 11 هتل و مهمانسراهاي متعدد است.
  هتل 4 ستاره تبريز (خيابان امام نرسيده به ميدان دانشگاه)
  هتل دريا (خيابان راه‌آهن روبروي بيمارستان بابک)
  هتل آذربايجان (خيابان شريعتي شمالي)
  هتل سينا (ميدان باغ گلستان)
  هتل قدس (درب گجيل)
  هتل مرمر (دروازه تهران)
  هتل ايران (خيابان راه‌آهن، جنب هتل دريا)
  هتل ارک (چهارراه شريعتي کوچه ارک)
  هتل مرواريد (ميدان گلستان)
  هتل پارک (خيابان امام)
  هتل نگين (ترمينال)

  هتل شهريار

  هتل ستاره ائل گلي

 هتل يک ستاره چيچک

  هتل آپارتمان شرکت تبريز پونه

سوغاتي ها
آجيل ، ريس، نوقا، قورابيه، کفش، فرش دستباف، صنايع دستي، پنير ليقوان، خيارشور باسمنج و ...


ميوه ها
انوع انگورها ، گيلاس، آلبالو، گلابي، هلو،سيب، آلوچه، توت سفيد، شاه توت، زالزالک از جمله ميوه هايست که از قديم در تبريز بوده است اگر چه امروزه ميوه‌هاي ديگري نيز در اين منطقه به ثمر مي رسد.

صنايع
تبريز قلب شمال غرب ايران، از دير باز مهد صنعت و تجارت بوده و هست. در زمينه صنعت، شهرک صنعتي غرب تبريز، مجتمع عظيم پتروشيمي، کارخانجات عظيم ماشين سازي، تراکتورسازي، ايدم، موتوپن، بلبرينگ سازي، پيستون سازي، صانع، مرکز تحقيقات صنايع سنگين، آذربنياد ، صنايع نساجي تبريز و ... را در بر دارد.شهرک صنعتي شهيد رجايي، شهرک صنعتي شهيد سليمي، چرم شهر و ... از جمله شهرک هاي صنعتي متعدد تبريز و پيرامون آن مي باشند که مراکز صنعتي کوچک متعددي را در بطن خود
جاي داده اند. کارخانجات عظيم کبريت اين شهر از شهرت ديرينه اي برخوردار است. در زمينه صنايع غذايي و شکلات و غيره نيز صاحبان صنايع شکلات تبريز حرف نخست را مي زنند.در زمينه صنعتي ديرينه فرش ، فرش تبريز همواره شهرت جهاني خويش را حفظ کرده است. صادرات فرش تبريز يکي از منابع قابل توجه ارزي به شمار مي آيد.بازار تبريز نقش مؤثري در تجارت منطقه ايفا مي کند. نخبگان تجارت اين شهر از ارکان تجار منطقه محسوب مي شوند


مطالب مشابه :


دانلود پرسش و پاسخ تمامي فصلهاي علوم چهارم ابتدايي

من مهدي برّي،دانش آموز پايه چهارم دبستان شهيداسماعيلي ناحيه دو تبريز هستم.




تبریز

از ناحيه سليمانيه بعيد نيست يکي از اين دو کلمه نام قديمي تبريز کنوني تبريز قلب شمال




شهرستان تبريز

چگونگي پستي و بلندي شهرستان تبريز از دو ناحيه كوهستاني و دشت تشكيل شده ارتفاع از سطح دريا




چكيده پژوهشهاي انجام شده در ناحيه يك تبريز

اباذر کاظمی - چكيده پژوهشهاي انجام شده در ناحيه يك تبريز - علمی .پژوهشي . تحقیقی . فرهنگي .




برچسب :