افت قیمت سهام خودروسازان در بورس به بازار محصولات آنها نیز رسید

بررسي هفتگي بازار خودرو؛

از احتمال بازنگري در قيمت دنا تا ایجاد جنب و جوش نسبی در بازار خودرو 
افت قیمت سهام خودروسازان در بورس به بازار محصولات آنها نیز رسید   

 

  
از احتمال بازنگري در قيمت دنا تا ایجاد جنب و جوش نسبی در بازار خودرو
افت قیمت سهام خودروسازان در بورس به بازار محصولات آنها نیز رسید  


متقاضیان خودرو دست به‌کار شدند
جنب و جوش نسبی در بازار خودرو
بازار خودرو اگرچه روزهاي بی‌رونقی را پشت‌سر مي‌گذارد؛ اما تحت‌تاثير تعطيلات هفته آينده كمي به جنب و جوش افتاده. در این زمینه فعالان بازار عنوان می‌کنند که تعطيلات هفته آينده باعث شده تا بخشي از مشتريان معاملات خود را در اين هفته انجام دهند. آنها در عين حال به اين موضوع اشاره دارند كه معاملات بازار هنوز به سطح ايده‌آل نرسيده، اما نسبت به هفته‌هاي گذشته كمي بهتر شده است. توصيف فعالان بازار از شرايط فعلي بازار اين است كه «بازار خودرو بهتر شده؛ اما يخ آن هنوز باز نشده است.»
اما معاملات در هفته جاری در حالي رو به بهبود نسبي بوده كه قيمت‌برخی خودروها کاهش و برخی دیگر نیز نسبت به هفته گذشته تغييري نداشته. به‌عقيده كارشناسان يكي از دلايل ثبات قيمت‌ها عرضه بدون وقفه خودرو به بازار از سوي خودروسازان است.
 
در همین حال بنظر می‌رسد که اتفاق تازه این هفته بازار خودرو حضور پژو پارس دنده اتومات باشد. اين مدل از پژو پارس كه نمونه سفارشي اين خودرو است و در آپكو (توليدكننده محصولات سفارشي ايران‌خودرو) به توليد مي‌رسد در بازار با قيمت 50 ميليون تومان معامله مي‌شود. از سوی دیگر فعالان بازار عقيده دارند چنانچه دنا نيز وارد بازار شود، بعنوان محصولي تازه‌وارد مي‌تواند باعث تحرك بيشتر بازار شود.
 خودرو دنا گرچه آماده عرضه به بازار است، اما مناقشاتي كه ميان ايران‌خودرو و شوراي رقابت بر سر قيمت اين خودرو به‌وجود آمده، عرضه اين خودرو را با تاخير همراه كرده. شوراي رقابت در حالي قيمت دنا را 41 ميليون و 900 هزار تومان تعيين كرده كه ايران‌خودرو پيش از اين قيمت 48 ميليون تومان را براي اين خودرو اعلام كرده بود.
 
حال در شرايطي كه شنيده‌ها حاكي از آن است كه پاركينگ‌هاي ايران‌خودرو از دناهاي آماده تحويل پر شده است، ظاهرا شوراي رقابت از قيمت اعلامي خود كوتاه نمي‌آيد؛ اين در حالي است كه معاون بازاريابي و فروش ايران‌خودرو در نهايت قيمت 46 ميليون تومان را به‌عنوان حداقل قيمت قابل پذيرش از سوي ايران خودرو اعلام كرده است.

 اما نظر فعالان بازار اين است كه احتمالا اين خودرو در بازار، در محدوده قيمتي 48 تا 49 ميليون تومان قرار خواهد گرفت. آنها عقيده دارند اين خودرو در صورت ورود به بازار با استقبال مشتريان همراه خواهد شد؛ زيرا تا همين حالا بازخوردها نسبت به تعداد اندكي از خودروهاي دنا كه در سطح خيابان‌ها وجود دارند مثبت بوده است؛ اما تمام اين اتفاقات به تصميم شوراي رقابت و توافق نهايي بر قيمت اين خودرو بستگي خواهد داشت.
 فعالان بازار رقيب دنا را در بازار خودروي G5 مي‌دانند كه محصولي چيني است. مدل دنده‌اي اين خودرو هم‌اكنون در بازار قيمتي برابر با 49 ميليون تومان دارد و دنده اتومات آن نيز 59 ميليون تومان قيمت دارد.

  افت قيمت برخی محصولات
 اما نگاهي به قيمت‌ها در بازار خودرو نشان مي‌دهد كه در كنار ثبات قيمت برخي خودروهاي داخلي؛ برخی محصولات ايران‌خودرو بيشترين حركت را در جهت كاهش قيمت داشته‌اند. بر اين اساس تيپ 5 خانواده پژو 206 اين هفته 500 هزار تومان كاهش قيمت داشته و به 36 ميليون و 300 هزار تومان رسيده است. مدل صندوقدار اين خانواده نيز با 600 هزار تومان افت قيمت با 36 ميليون و 900 هزار تومان قابل معامله است. اين ميزان افت قيمت در پژو 206 به اين معناست كه قيمت اين خودروها در بازار، با فاصله بسيار كمي با كارخانه معامله می‌شود.
 اما در ميان خانواده 206، تيپ 2 يك استثناست؛ زيرا قيمت اين خودرو در بازار اين هفته 35 ميليون تومان بوده كه نشان‌دهنده اختلاف قيمت نزديك به 3 ميليون و 200 هزار توماني اين خودرو با كارخانه است. اين مدل خودرو در حال حاضر با موتور ايراني به توليد مي‌رسد.
 ديگر فرانسوي‌هاي بازار، يعني تندرهاي مدل E2 اما در بازار اين هفته ثبات قيمت داشته‌اند. به اين ترتيب تندر ايران‌خودرو هم‌چنان روي 43 ميليون تومان است و تندر پارس‌خودرو نيز با 43 ميليون و 500 هزار تومان قابل معامله است. در اين ميان تندر دنده اتومات به دليل توقف خطوط توليد در هفته جاري با رشدي يك ميليون توماني همراه بوده است و هم‌اكنون روي قيمت 57 ميليون تومان قرار دارد.
 ديگر خودرو بازار، پژو 405 است كه در مدل بنزيني و دو ايربگ خود، قيمتي برابر با 29 ميليون و 700 هزار تومان دارد كه نسبت به هفته گذشته بدون تغيير بوده است. مدل دوگانه‌سوز اين خودرو با دو ايربگ، اما 300 هزار تومان افت قيمت داشته است تا به 31 ميليون و 500 هزار تومان برسد.
 پارس سال هم خودرويي است كه اين هفته با افت قيمت همراه بوده است. اين خودرو در مدل دو ايربگ خود 200 هزار تومان افت قيمت را از ابتداي اين هفته تجربه كرده و به 37 ميليون و 100 هزار تومان رسيده است. مدل تك‌ايربگ اين خودرو نيز 35 ميليون و 100 هزار تومان قيمت دارد. پارس سال دوگانه‌سوز، اما اين هفته ثبات قيمت داشته و روي 39 ميليون و 500 هزار تومان باقي مانده است.
 اما در ميان محصولات ايران‌خودرو، ديگر محصولي كه ثبات قيمت داشته سمند ال.ايكس بوده كه همچنان روي قيمت 29 ميليون و 700 هزار تومان باقي مانده است. رانا هم ديگر محصولي است كه در اين هفته ثبات قيمت داشته و همچنان روي 32 ميليون و 700 هزار تومان ثابت باقي مانده است.
 در ميان خانواده سايپا، اما بر خلاف ايران‌خودرو بيشتر محصولات ثبات قيمت داشته‌اند و تنها خودرويي كه با كاهش قيمت همراه بوده، تيبا با 300 هزار تومان افت قيمت است. تيبا دو كه مدل هاچ‌بك اين خودرو است، برخلاف مدل صندوقدار اين خانواده با 200 هزار تومان رشد قيمت همراه بوده و به 27 ميليون تومان رسيده است.
 ديگر مدل‌هاي خانواده سايپا هم در هفته جاري با ثبات قيمت همراه بوده‌اند. پراید 111 همچنان روي 20 ميليون و 800 هزار تومان است و 132 نيز مانند هفته گذشته روي 20 ميليون و 200 هزار تومان قرار دارد. مدل 131 خانواده سايپا نيز در دسته با ثبات‌ها قرار داشته و همچنان روي خط 19 ميليون و 900 هزار تومان قرار دارد.


تندر-90 پشت چراغ زرد
در شرایطی که خبر می‌رسد خودروسازان داخلی و رنو بر سر افزایش تولید تندر-90 به توافق رسیده‌اند، منابع آگاه می‌گویند «تا وقتی تحریم‌های بانکی علیه ایران حل نشود و امکان نقل‌و‌انتقال پول فراهم نیاید»، تولید تندر در شرایط طبیعی قرار نخواهد گرفت. به گفته منابع آگاه، خودروسازان داخلی و رنو، به افزایش تولید تندر-90 تمایل دارند، اما مشکلات مربوط به نقل‌و‌انتقال پول، دست آنها را برای افزایش تیراژ این محصول بسته است. هرچند خودروسازان نتوانسته‌اند مطالبات رنو را سر وقت بپردازند و در حال حاضر حدود 90 میلیون یورو به این شرکت فرانسوی بدهکارند، اما مشکل اصلی اینجاست که راه‌های نقل‌و‌انتقال پول از ایران به فرانسه بسیار محدود است و رنویی‌ها نمی‌توانند پول خود را دریافت کنند.
 منابع آگاه تاکید می‌کنند که در حال حاضر پول کلانی در حساب رنوپارس (شرکت تامین‌کننده قطعات تندر-90 و واسطه خودروسازان ایرانی و رنو) انباشت شده، اما به دلیل تحریم‌ها و مشکلات مربوط به نقل‌و‌انتقال پول، امکان واریز آن به خزانه رنو وجود ندارد. این موضوع علاوه‌بر اینکه سبب شده رنو نتواند مطالباتش را از خودروسازان ایرانی دریافت کند، به کاهش ارزش پول انباشت شده در حساب رنوپارس نیز انجامیده و رنویی‌ها از این بابت بسیار نگرانند. از همین رو رنو با وجود تمایل قلبی به افزایش تیراژ تندر-90 در ایران، عقل و منطقش اجازه چنین کاری را نمی‌دهد و خودروساز فرانسوی احتیاط را در مورد افزایش تولید تندر چاشنی کار خود کرده است. با این حساب نباید انتظار داشت که تیراژ تندر افزایش چندان چشمگیری را در کوتاه مدت داشته باشد و آن‌طور که منابع آگاه می‌گویند، تولید این خودرو در شرایط فعلی (تحریم و عدم امکان نقل‌و‌انتقال پول) در نهایت به روزی 250 دستگاه خواهد رسید. این در حالی است که طبق قرارداد، باید روزانه 600 دستگاه تندر-90 در ایران به تولید برسد و با این حساب و به فرض رشد تیراژ، تندر باز هم 350 دستگاه از برنامه عقب خواهد بود. در این شرایط به‌نظر می‌رسد تندر-90 به نوعی پشت چراغ زرد تولید قرار گرفته، چه آنکه تیراژ آن با احتیاط و سرعتی کم، بالا خواهد رفت.


احتمال بازنگري در قيمت دنا
مهر: عضو ناظر مجلس در شورای رقابت از احتمال بازنگری قیمت‌گذاری خودرو دنا خبر داد.
 محمد علي مددي گفت: كارشناسان گروه صنعتي ايران خودرو اعلام كرده‌اند مستنداتي دارند كه نشان مي‌دهد قيمت اعلام شده از سوي شوراي رقابت پايين‌تر از قيمت تمام شده محصول است؛ بنابراين اعضاي شوراي رقابت و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي به هيچ وجه نمي‌خواهند توليد ملی و صنعت كشور در اين شرايط زيان ببيند
وي با بيان اينكه تفاوت زياد بين قيمت‌هاي مطرح شده از سوي دو طرف، كمي حساسيت برانگيز است، اظهار كرد: ما نه قصد داريم در برابر توليد ملی بايستيم و نه مي‌خواهيم حقي از مردم ضايع شود، از اين رو فكر مي‌كنيم بازنگري كارشناسي توسط متخصصين خودروساز و شوراي رقابت مي‌تواند در شرايط فعلي راهگشا باشد. اين عضو ناظر شوراي رقابت با اشاره به اينكه قيمت عنوان شده از سوي شوراي رقابت هنوز به‌صورت رسمي به خودروساز ابلاغ نشده است، اظهار كرد: به هيچ وجه قرار نبود قيمت تعيين شده قبل از پايان روند كارشناسي در شورا و مركز ملي رقابت اعلام شود. حتي در جلسه چندين بار تاكيد شد كه موضوعات و تصميم‌هاي مطرح شده، در جايي مطرح نشود تا روند كارشناسي به‌صورت كامل انجام گيرد، اما متاسفانه برخي از همكاران نسبت به اين امر بي‌توجهي كردند.
 مددي با بيان اينكه متاسفانه مباحث مطرح شده در چند روز اخير افكار عمومي را تحت‌تاثير قرار داده است، افزود: علاوه‌بر نگراني‌هايي كه درخصوص صيانت از توليد وجود دارد، با اعلام عمومي قيمت نهايي نشده، براي مردم نيز ذهنيتي ايجاد شده است كه در صورت تحقق نظر شركت خودروساز، واكنش‌هايي را به‌دنبال خواهد داشت.
 وي درخصوص نحوه تعيين قيمت محصول دنا در شوراي رقابت گفت: ايران خودرو مي‌گويد اين خودرو روند طراحي و توليد يك محصول جديد را به‌صورت كامل طي كرده و خودرو جديدي به شمار مي‌آيد كه در صورت اثبات كارشناسي اين موضوع، بازنگري در قيمت تعيين شده، ضروري است.
 عضو ناظر مجلس در شورای رقابت با بيان اينكه قیمت‌گذاري محصول، خلاف رويه و دستور كار شوراي رقابت است و اين شورا فقط مي‌تواند مكانيزم قيمت‌گذاري را تعيين كند، افزود: اعلام قيمت خودرو دنا از سوي اعضاي شوراي رقابت نه تنها خلاف تاكيدهاي صورت گرفته در جلسه بود، بلكه با دستور كار شورا نيز منافات داشت.
 وي در پايان گفت: اميدواريم با تعميق نگاه ملي و حمايت از توليد و اشتغال كشور، شاهد رعايت حقوق مردم نيز باشيم.
 رئیس شورای رقابت، قیمت خودرو دنا را 42 میلیون تومان اعلام کرده، این در حالی است که مسئولان ایران خودرو می‌گویند: با توجه به جزئیات آنالیز قیمت، این خودرو را زیر 46 میلیون تومان نمی‌توانند بفروشند؛ وگرنه زیان خواهند کرد.


دولت دست از سر قیمت خودرو بردارد
ایرنا: عضو انجمن قطعه‌سازان ایران گفت: قیمت‌گذاری دستوری خودرو از سوی شورای رقابت، سرمایه‌گذاری خودروساز و قطعه‌سازان در شبکه تامین را بر باد می‌دهد.
 محمدرضا نجفی‌منش افزود: قیمت‌گذاری دستوری در هیچ جای دنیا متداول نیست و باید اجازه دهیم بازار، قیمت را تعیین کند که در آن صورت اگر قیمت بالا باشد، محصول شکست می‌خورد و اگر قیمت مناسب باشد، از آن استقبال می‌شود.
وی با اشاره به قیمت‌گذاری حدود 42 میلیون تومانی برای خودرو دنا توسط شورای رقابت گفت: از چهار سال پیش بارها گفته شد که دخالت دولت یا هر نهاد دیگری در قیمت‌گذاری کار درستی نیست و نه تنها هیچ دولتی در دنیا در قیمت‌گذاری دخالت نکرده؛ بلکه تاکنون کسی این کار را تایید نکرده و نخواسته از ما پیروی کند.
 نجفی‌منش افزود: اگر اعتقاد داریم که مدل‌های جدید باید عرضه شود، نمی‌توانیم با سرکوب قیمتی جلوی ورود آن به بازار را بگیریم، این دو با هم تناسب ندارند.
 عضو انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرویی ایران پیشنهاد کرد دولت دست از سر قیمت‌گذاری خودرو بردارد و بگذارد بازار کار خودش را بکند.
 وی گفت: در شرایطی که هم میزان واردات قابل توجه است و هم خودروسازان داخلی بسیاری در کشور فعالیت دارند و فضا رقابتی است، مطمئنا قیمت نادرست دوام نمی‌آورد.
 نجفی‌منش افزود: این شیوه قیمت‌گذاری برای ایران خودرو صرف ندارد و سرمایه‌گذاری انجام شده، بی‌استفاده خواهد ماند که زیان بزرگی، هم به قطعه‌سازی و هم به صنعت کشور وارد می‌کند. نجفی‌منش با اشاره به انتقادهای جاری در مورد نداشتن خودروی به روز گفت: سرکوب خودرویی که طراحی زیبا دارد و مورد اقبال مردم قرار می‌گیرد، به صلاح کشور نیست.
 وی افزود: قطعه‌سازان برای تامین قطعات دنا برنامه‌ریزی و آمادگی ایجاد کرده‌اند که با توجه به قیمت دستوری، بلااستفاده می‌ماند و بعدها اگر خودروسازی بخواهد پروژه جدیدی را معرفی کند، اطمینان نمی‌کند که بدون مزاحمت به تولید برسد.
 عضو انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرویی، یادآور شد: ترویج اقتصاد مقاومتی، خروج از رکود و نگاه به درون، با ادامه روش‌های غلط گذشته امکان‌پذیر نیست و تناقض ایجاد می‌کند. وی خواستار تدارک تسهیلات لازم برای تحقق اقتصاد مقاومتی شد و گفت: این کار با تشدید فشارها امکان‌پذیر نیست. دولت باید قیمت‌گذاری خودرو را از انحصار خارج کرده و اجازه دهد مثل همه کشورها، بازار تعیین‌کننده قیمت شود.


جدیدترین رده‌بندی کیفی وانت‌ها
ایسنا: رده‌بندی کیفی وانت‌های تولیدی در آبان‌ماه امسال منتشر شد.
 وانت پیکاپ فوتون دیزلی با 60 نمره منفی با کیفیت‌ترین وانت تولیدی در آبان‌ماه امسال بوده است. پس از آن وانت وینگل 5 با 8/78 نمره منفی در رتبه دوم وانت‌های تولیدی در آبان‌ماه قرار دارد. رتبه سوم نیز با 95 نمره منفی در اختیار وانت مزدا تک کابین و رتبه چهارم با 120 نمره منفی در اختیار وانت دیزل زامیاد است. وانت نیسان تک‌سوز با 8/123 نمره منفی در رتبه پنجم و وانت پیکان تبریز با 2/124 نمره منفی در رتبه ششم قرار دارد. رتبه هفتم وانت‌های تولیدی در آبان‌ماه امسال با 125 نمره منفی در اختیار مزدا دو کابین و رتبه هشتم با 7/125 نمره منفی در اختیار وانت نیسان دوگانه‌سوز است.


شورای رقابتی در صنعت خودرو‌؟
پس از حدود یک هفته کش و قوس میان شورای رقابت و ایران خودرو به نظر می‌رسد دو طرف به میانه راهی برای دستیابی به یک توافق نسبی دست یافته‌اند.
به‌طوری‌که شرکت تولید‌کننده دنا از آمادگی خود برای کاهش قیمت سخن گفته و از سوی دیگر شورای رقابت نیز اعلام قیمت نهایی را با بررسی مجدد به هفته آینده موکول کرده است. به این ترتیب دو طرف پس از یک هفته خط و نشان کشیدن برای یکدیگر به نقطه توافقی دست پیدا کردند که طی دو سال گذشته با تکیه بر آن توانستند قیمت خودروها را برخلاف میل مشتریان و حتی دولت افزایش دهند. در هر صورت اختلاف میان ایران خودرو و شورای رقابت در شرایط فعلی بار دیگر آغاز‌گر انتقادهایی به عملکرد این شورا و همچنین نقش آن در قیمت‌گذاری خودروها شده است. به‌طوری‌که بسیاری از مخالفان حضور این شورا در زمینه فرمول‌سازی برای قیمت خودروها معتقدند این شورا نه تنها قادر به ایجاد رقابت بین خودروسازان نیست بلکه با کمک شرکت‌های تولیدی و تعیین قیمت با نظر مساعد آنها در انحصار بیشتر این صنعت نقش مهمی ایفا کرده است. از سوی دیگر در هیچ کجای دنیا برای یک بنگاه اقتصادی پذیرفتنی نیست که تصمیمات حیاتی مربوط به آن بنگاه توسط افرادی غیر‌مرتبط و غیر‌مسوول اتخاذ شود. بر همین اساس است که دست‌اندرکاران صنعت خودروها بارها به مسوولان دولتی گوشزد کرده‌اند که قیمت‌گذاری خودرو نیازی به فرمول شورای رقابت ندارد بلکه این فرمول را باید بازار تعیین کند. در هر صورت اگر چه قیمت‌گذاری دولتی به‌عنوان آفت بنگاه‌های اقتصادی شناخته می‌شود اما آنچه می‌تواند فعالیت شورای رقابت در این حیطه را توجیه کند تنها عملکرد خودروسازان در زمینه قیمت‌گذاری محصولاتشان است.


معاملات سرد در بازار خودرو
بازار خودرو روزهای عجیبی را پشت سر می‌گذارد؛ درحالی‌که خودروسازان رشد ماهانه را در کارنامه خود به ثبت می‌رسانند، بازار مسیر نزولی را در پیش گرفته است به‌طوری‌که قیمت برخی از خودروها حتی به قیمت زیر کارخانه رسیده است.در این بین برخی از کارشناسان حتی از نزول قیمت‌ها طی هفته آینده خبر می‌دهند.
در این بین یک کارشناس بازار معتقد است که ماه جاری با ایام تعطیلات اربعین حسینی و 28 صفر مصادف شده و به همین دلیل مراجعه خریداران به بازار خودرو تقریبا به صفر رسیده است. این موضوع به گفته فعالان بازار موجب شده بازار خودرو که در ماه‌های اخیر روزهای سرد و بی‌رونقی را تجربه می‌کرد همزمان با ایام عزاداری تقریبا به تعطیلی کشیده شود. این شرایط کاهش قیمت خودروهای پرتیراژ خودروسازان داخلی به‌ویژه کاهش قیمت میانگین 200 هزار تومان تا 400 هزار تومانی محصولات ایران خودرو را به دنبال داشته است. البته تنها استثنا در این شرایط خودرو تندر 90 است که به‌دلیل کاهش تیراژ تولید همچنان رشد قیمت را تجربه می‌کند.در حال حاضر تولید تندر در دو شرکت تولیدکننده به پایین‌ترین سطح خود رسیده این در شرایطی است که افزایش تولید این خودرو هنوز با اما و اگرهای زیادی روبه‌رو است. شرکت رنو امید دارد با توجه به کاهش تحریم‌ها و توافقات پیش رو بتواند نقل و انتقالات پولی را فراهم کند تا بتواند تولید این خودرو را در ایران افزایش دهد. اما برگردیم به بازار خودرو و نظر فعالان در مورد آینده بازار. در این زمینه یکی از فعالان بازار خودرو می‌گوید:  مناسبت های اربعین حسینی که در این هفته و رحلت پیامبر (ص)  و شهادت امام رضا(ع) که در هفته‌ آینده واقع شده ایامی است که تقریبا تمام مردم خرید اقلامی چون خودرو را متوقف می‌کنند. وی با بیان اینکه تعطیلات هفته آینده دو روز و در وسط هفته است، خاطرنشان می‌کند: برخی از نمایشگاه‌های خودرو در هفته‌ آینده تعطیل خواهند بود و نمایشگاه‌های دایر نیز مطمئنا فروشی نخواهند داشت. به گفته او هم‌اکنون قیمت خودروهای ایران خودرو به‌دلیل عرضه بالا بین 100 تا 400 هزار تومان کاهش یافته است و احتمالا در هفته آینده نیز روند کاهش قیمت ادامه خواهد داشت. وی تصریح می‌کند: از ابتدای دی ماه با پایان یافتن ایام عزاداری وضعیت بازار خودرو مجددا عادی خواهد شد البته در آن دوران نیز با توجه به رکود بازار مطمئنا افزایشی در قیمت‌ها نخواهیم داشت. حال نگاهی بیندازیم به قیمت این روزهای بازار خودرو. طبق گفته دست‌اندرکاران بازار قيمت پژو 206 در حال حاضر دو روايت متفاوت دارد. به‌طوری‌که پژو 206 تيپ 5 كه هفته گذشته قيمت آن 37 ميليون و 100 هزار تومان بود، به گفته فعالان بازار اين هفته به 36 ميليون و 800 هزار تومان رسيده است. قيمت ياد شده در حالي است كه يك فعال ديگر بازار خودرو قيمت اين خودرو در بازار اين هفته را 36 ميليون و 100 هزار تومان عنوان مي‌كند. براي مدل ديگر اين خودرو يعني 206 صندوقدار نيز دو قيمت متفاوت از سوي فعالان بازار عنوان مي‌شود. يك فعال بازار قيمت 37 ميليون و 500 هزار تومان را براي اين خودرو عنوان مي‌كند كه نشان از افت 300 هزار توماني اين خودرو نسبت به هفته گذشته دارد اما يك فعال ديگر بازار قيمت V8 را 36 ميليون و 800 هزار تومان اعلام مي‌كند كه در اين صورت بايد گفت قيمت اين خودرو در بازار اين هفته با كارخانه يكي شده است. همان‌طور كه اشاره شد، تندر 90 تنها خودرو بازار است كه با رشد قيمت همراه بوده است. بر اين اساس تندر E2 با رشدي 500 هزار توماني در بازار اين هفته به 43 ميليون و 500 هزار تومان رسيد و مدل دنده اتومات آن نيز با جهشي يك ميليون توماني، در بازار اين هفته 56ميليون تومان قيمت داشته است. رشد قيمت اين دو مدل از تندر در حالي است كه قيمت پارس‌تندر روي 44 ميليون و 500 هزار تومان ثابت بوده است. اما ديگر خودروي بازار كه با كاهش قيمت همراه بوده است، پژو پارس با داشبورد جديد است. اين خودرو با نيم ميليون تومان كاهش قيمت هم‌اكنون 37 ميليون و 500 هزار تومان قيمت دارد. پارس سال تك‌ايربگ اما ثبات قيمت داشته و 34 ميليون و 800 هزار تومان قيمت دارد.
ديگر اعضاي خانواده پژو نيز در بازار اين هفته ثبات قيمت داشته‌اند. پژو 405 بنزيني همچنان روي 29 ميليون و 700 هزار تومان ثابت مانده است و مدل دوگانه‌سوز آن با دو ايربگ نيز 31 ميليون و 500 هزار تومان در بازار موجود است. به گفته فعالان بازار سمند سورن اي.ال.ايكس نيز اين هفته ثبات قيمت داشته و روي 35 ميليون تومان ثابت باقي مانده است و مدل ديگر آن يعني ال.ايكس نيز 29 ميليون و 800 هزار تومان است و تغييري نداشته است. رانا هم اين هفته از 32 ميليون و 700 هزار تومان كوتاه نيامده است. محصولات خانواده سايپا نيز اين هفته بدون تغيير بوده‌اند. به گفته فعالان بازار پرايد 111 در بازار اين هفته روي 20ميليون و 700 هزار تومان ثابت بوده است. مدل 131 نيز مانند هفته گذشته 19 ميليون و 900 هزار تومان قيمت دارد و مدل 132 نيز روي 20ميليون و 200 هزار تومان باقي مانده است. تيبا نيز در دو مدل صندوقدار و هاچ‌بك خود ثبات قيمت داشته و به ترتيب 24 ميليون تومان و 26 ميليون و 800هزار تومان قيمت دارند كه نشان از فاصله اندك قيمت اين خودروها در بازار و كارخانه دارد.




برخی خودروهای داخلی به زیر قیمت کارخانه رسیدند
سكوت عميق بازار خودرو

زماني اختلاف قيمت‌ خودرو میان کارخانه و  بازار، کسب‌و‌کار پرسودی را برای دلالان ایجاد کرده بود حال آنکه اين روزها نه تنها ركود در خريد و فروش جذابيت اين بازار را براي سرمايه‌گذاري از بين برده است بلكه به نظر مي‌رسد مشتريان واقعي بازار نيز تمايلي براي خريد و فروش خودرو ندارند.
 بر اين اساس برخی از دست‌اندرکاران، بازار خودرو اين هفته را سوت و كورتر از هفته گذشته توصيف مي‌كنند. نگاهي به قيمت‌ها نيز واقعيت بازار را بهتر نشان مي‌دهد زيرا برخي محصولات اين هفته را در شيبي نزولي سپري كرده‌اند. كاهش قيمت خودروهاي داخلي در بازار اين هفته به میزانی بوده است كه مي‌توان گفت قيمت‌ها در اين بازار شكسته شده است، براي مثال محصولي مانند پژو 206 كه زماني در بازار كمياب بود و اختلاف قيمت چشمگيري با كارخانه داشت، به روايت برخي فعالان بازار اين روزها قيمت آن در بازار به زير قيمت كارخانه رسيده است.
 اگرچه برخي از فعالان بازار عقيده دارند فرارسيدن اربعين باعث شده است برخي مشتريان خريد خود را به بعد از اين ايام موكول كنند و همين موضوع نيز باعث توقف بيش از پيش معاملات در بازار خودرو شده است؛ اما برخي ديگر از فعالان نيز مي‌گويند روند فعلي بازار اتفاق تازه‌اي نيست و از ماه‌های گذشته آغاز شده بود.
 بر اين اساس مي‌توان گفت حالا از حباب قيمت‌ها در بازار خودرو كه زماني بسيار بزرگ شده بود خبري نيست. كارشناسان با اشاره به اين نكته كه به نظر مي‌رسد قيمت‌ها در بازار خودرو بيش از اين با كاهش همراه نخواهند شد، عقيده دارند هم‌اکنون زمان خوبي براي خريد خودرو است زيرا نه تنها فاصله قيمت در بازار با كارخانه بسيار كاهش يافته است بلكه قيمت برخي محصولات از قیمت كارخانه نيز كمتر شده است. اما چه اتفاقي باعث مي‌شود كه فروشندگان خودرو حاضر به فروش خودرو زير قيمت كارخانه شوند؟
 يك فعال بازار در پاسخ به اين سوال به دنياي اقتصاد مي‌گويد: زماني كه فروشندگان بازار را خالي از مشتري ببينند و از سويي به نقدينگي نيز نياز داشته باشند، حاضر مي‌شوند قيمت‌ها را بشكنند تا به نوعي سرمايه خود را به گردش در بياورند يا نياز خود به نقدينگي را مرتفع كنند.
 شرايط ياد شده در حالي از سوي فعالان بازار عنوان می‌شود كه خودروسازان عقيده دارند جريان فروش در نمایندگی‌ها عادي است و عرضه و تقاضا با يكديگر در هماهنگي كامل به سر مي‌برند.
  خودروسازان در حالي اين تحليل را از فروش خود در كارخانه ارائه مي‌دهند كه پس از رشد توليد در سال جاري، با توجه به پايين بودن قدرت خريد بخشي از مشتريان، آنها اقدام به طراحي مدل‌هاي مختلف براي فروش كردند تا مشتريان بيشتري را براي خريد ترغيب كنند.  اما در بازاري با اين سطح از ركود، هنوز محصولاتي هستند كه شرایط متفاوتی دارند و قيمت‌ آنها هر هفته روندي صعودي دارد، تندر 90 كه توليد آن با اما و اگرهاي فراوان همراه و به كندي در حال انجام است، همچنان استثنا بازار خودرو به شمار مي‌رود.

  افت قيمت داخلي‌ها ادامه دارد
 هرچند «ركود» روايت ثابت اين روزهاي بازار خودرو است اما در رابطه با قيمت پژو 206 دو روايت متفاوت وجود دارد. پژو 206 تيپ 5 كه هفته گذشته قيمت آن 37 ميليون و 100 هزار تومان بود، به گفته فعالان بازار اين هفته به 36 ميليون و 800 هزار تومان رسيده است. قيمت ياد شده در حالي است كه يك فعال ديگر بازار خودرو قيمت اين خودرو در بازار اين هفته را 36 ميليون و 100 هزار تومان عنوان مي‌كند كه در واقع 300 هزار تومان زير قيمت كارخانه است. براي مدل ديگر اين خودرو يعني 206 صندوقدار نيز دو قيمت متفاوت از سوي فعالان بازار عنوان مي‌شود. يك فعال بازار قيمت 37 ميليون و 500 هزار تومان را براي اين خودرو عنوان مي‌كند كه نشان از افت 300 هزار توماني اين خودرو نسبت به هفته گذشته دارد؛ اما يك فعال ديگر بازار قيمت V8 را 36 ميليون و 800 هزار تومان اعلام مي‌كند كه در اين صورت بايد گفت قيمت اين خودرو در بازار اين هفته با كارخانه يكي شده است.  همان‌طور كه اشاره شد، تندر 90 تنها خودروي بازار است كه با رشد قيمت همراه بوده است. بر اين اساس تندر E2 با رشدي 500 هزار توماني در بازار اين هفته به 43 ميليون و 500 هزار تومان رسيد و مدل دنده اتومات آن نيز با جهشي يك ميليون توماني، در بازار اين هفته 56ميليون تومان قيمت داشته است. رشد قيمت اين دو مدل از تندر در حالي است كه قيمت پارس تندر روي 44 ميليون و 500 هزار تومان ثابت بوده است.  اما ديگر خودروي بازار كه با كاهش قيمت همراه بوده است، پژو پارس با داشبورد جديد است. اين خودرو با نيم ميليون تومان كاهش قيمت هم‌اكنون 37 ميليون و 500 هزار تومان قيمت دارد. پارس سال تك‌ايربگ اما ثبات قيمت داشته و 34 ميليون و 800 هزار تومان قيمت دارد. ديگر اعضاي خانواده پژو نيز در بازار اين هفته ثبات قيمت داشته‌اند. پژو 405 بنزيني همچنان روي 29 ميليون و 700 هزار تومان ثابت مانده است و مدل دوگانه‌سوز آن با دو ايربگ نيز 31 ميليون و 500 هزار تومان در بازار موجود است.  به گفته فعالان بازار سمند سورن اي.ال.ايكس نيز اين هفته ثبات قيمت داشته و روي 35 ميليون تومان ثابت باقي مانده است و مدل ديگر آن يعني ال.ايكس نيز 29 ميليون و 800 هزار تومان است و تغييري نداشته است. رانا هم اين هفته از 32 ميليون و 700 هزار تومان كوتاه نيامده است. محصولات خانواده سايپا نيز اين هفته بدون تغيير بوده‌اند. به گفته فعالان بازار پرايد 111 در بازار اين هفته روي 20ميليون و 700 هزار تومان ثابت بوده است. مدل 131 نيز مانند هفته گذشته 19 ميليون و 900 هزار تومان قيمت دارد و مدل 132 نيز روي 20ميليون و 200 هزار تومان باقي مانده است. تيبا نيز در دو مدل صندوقدار و هاچ‌بك خود ثبات قيمت داشته و به ترتيب 24 ميليون تومان و 26 ميليون و 800هزار تومان قيمت دارند كه نشان از فاصله اندك قيمت اين خودروها در بازار و كارخانه دارد.


درآمد دولت از واردات خودرو در بودجه 94
بودجه سال 1394 کشور در حالی یکشنبه گذشته تقدیم مجلس شورای اسلامی شد که بر اساس آن، درآمد دولت از ناحیه واردات خودرو در مقایسه با سال 93، افزایش یافته است.
بر این اساس، پیش‌بینی شده که دولت از محل واردات خودرو، درآمدی یک هزار و 368 میلیارد تومانی کسب کند، که در مقایسه با رقم یک هزار و 164 میلیارد  تومانی سال 93، رشد 204 میلیارد تومانی را نشان می‌دهد. دولت اما در شرایطی درآمد یک هزار و 368 میلیارد تومانی را از ناحیه واردات خودروهای سواری برای سال 94 خود پیش‌بینی کرده که وزارت «صنعت، معدن و تجارت» همزمان در حال بررسی طرحی برای مدیریت واردات نیز هست.
 این طرح که «مدیریت واردات خودرو» نام دارد، هم اکنون در شورای سیاست‌گذاری خودرو در حال بررسی است. هرچند تدوین‌کنندگان طرح مدیریت واردات خودرو معتقدند به واسطه این طرح، واردات خودرو ممنوع و حتی محدود نخواهد شد، اما نگاهی به برخی بندهای آن مشخص می‌کند که دست‌اندرکاران آن  به نوعی به دنبال کاهش ورود خودروهای خارجی به کشور هستند. بعنوان مثال، در طرح موردنظر تاکید شده که باید واردات خودرو از کشورهای تحریم‌کننده ایران از جمله کره‌جنوبی را محدود کرد؛ این در شرایطی است که در حال حاضر بیشترین حجم خودروهای وارداتی به کشور، کره‌ای به حساب می‌آیند.
 با این حساب، به نظر می‌رسد در صورت تصویب نهایی طرح «مدیریت واردات خودرو»، ورود خودروهای خارجی به کشور طی سال آینده محدود شود، که این موضوع تحقق درآمد موردنظر دولت از محل واردات خودروهای سواری را با تردید مواجه خواهد کرد. در حال حاضر واردات خودرو به کشور روندی صعودی را به خود می‌بیند و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال، حدود 100 هزار دستگاه خودرو سواری به  ایران وارد شود.


روزهای خوش خودروسازان فرا رسید
درپی کاهش قیمت نفت و به دنبال آن افت قیمت بنزین در هفته‌های اخیر، رانندگان آمریکایی شگفت‌زده شده‌اند. کاهش قیمت بنزین در حالی ادامه دارد که هم اکنون رانندگان آمریکایی برای هر گالن بنزین بدون سرب به طور متوسط کمتر از 3 دلار پرداخت می‌کنند.
تاثیر این کاهش قیمت هم‌اکنون بر فروش خودرو نمایان شده است. صنعت خودروسازی بهترین ماه نوامبر را طی یک دهه گذشته ثبت کرده است. بررسی دقیق آمار فروش نشان می‌دهد که تقاضا برای وانت، شاسی‌بلند و خودروهایی مانند فورد موستانگ 2015 افزایش یافته و فروش این خودروها نسبت به سال گذشته تقریبا دو برابر شده است.  این خبر خوشی برای صنعت خودروسازی آمریکا به شمار می‌رود. در حال حاضر این صنعت از فروش خودروهایی مانند موستانگ و وانت‌های سایز بزرگ بیش از کامپکت‌های کوچک، خودروهای هیبریدی و برقی سود می‌برد. این در شرایطی است که سال گذشته که قیمت بنزین در حدود گالنی 4 دلار بود، خودروهای کوچک، هیبریدی و برقی فروش بیشتری داشتند.  خودروسازان دیترویت که در سال گذشته 6 هزار و 889 دستگاه خوروی هیبریدی و برقی فروختند،  در ماه نوامبر امسال تنها 5 هزار و 584 دستگاه  از این نوع خودروها به فروش رساندند. تقاضا برای فورد فوکوس برقی به‌رغم کاهش 10 هزار دلاری قیمت این خودرو از زمان عرضه آن، به‌شدت کاهش یافته است. در این مورد شرکت فورد تنها نیست. فروش تویوتا پریوس، که یک خودروی هیبریدی است، در ماه نوابر 5/13درصد سقوط کرده و در 11 ماه نخست امسال با کاهش 11 درصدی رو‌به‌رو شده است.  گرچه مصرف‌کنندگان از کاهش قیمت بنزین استقبال می‌کنند، اما روند کاهشی قیمت‌ها نگرانی‌های جدی را در صنعت خودرو به وجود آورده است.  راج نایر، مدیر توسعه جهانی تولید در شرکت فورد موتور می‌گوید: «اگر الزامات قانونی مطابق با تقاضای مصرف‌کنندگان نباشد، بازار خودرو دچار آشفتگی می‌شود.» او توضیح می‌دهد که مشکل این است که خودروسازان ازجمله فورد برنامه‌هایشان را براساس قیمت بالای بنزین و استاندارهای سختگیرانه انتشار گازهای آلاینده تنظیم کرده‌اند. تا سال 2016 بهره‌وری سوخت خودروها و کامیون‌ها باید به 1/34 مایل در هر گالن برسد و این رقم باید تا سال 2025 به 5/54 مایل در هر گالن افزایش یابد. حتی پیش از کاهش قیمت بنزین، رسیدن به این اهداف دشوار بود. اکنون کارشناسان صنعت خودرو هشدار می‌دهند اگر کاهش قیمت بنزین در بلندمدت ادامه پیدا کند، دستیابی به این اهداف دشوارتر نیز خواهد شد.  از سوی دیگر، دیوید سالیوان، تحلیلگر ارشد شرکت مشاوره آتو پاسفیک، معتقد است خودروسازان در کوتاه‌مدت از طریق تغییر برنامه‌ها، خود را با دگرگونی تقاضای بازار وفق خواهند داد. اما نگرانی اصلی این است که اگر کاهش قیمت بنزین برای یک دوره طولانی ادامه یابد، چه اتفاقی رخ خواهد داد. در واقع تامین خودروهایی که با بنزین گالنی 3 دلار مورد تقاضای مصرف‌‌کنندگان است، موجب می‌شود خودروسازان نتوانند استانداردهای تعیین شده برای بهره‌وری سوخت را رعایت کنند. از سوی دیگر اگر خودروسازان نتوانند این استانداردها را رعایت کنند، برای عرضه خودروهای‌شان در ایالت‌هایی همچون کالیفرنیا دچار مشکل می‌شوند. این ایالت که پرجمعیت‌ترین ایالت آمریکا است، اعلام کرده است انتشار گازهای آلاینده خودروها باید به صفر برسد و خودروسازانی که نتوانند به این هدف برسند، از بازار این ایالت محروم می‌شوند.



واکنش به آمار تولید خودرو
در پی انتشار گزارشی با عنوان «تولید اولین خودرو چینی در جاده مخصوص» که به تشریح آمار تولید خودرو طی هشت ماهه گذشته پرداخته بود شرکت سایپا جوابیه‌ای ارسال کرده که عینا در ادامه می‌آید:
1- طبق آیین نگارش خبر اصولا مهم‌ترین پیام یک خبر یا یک یادداشت که می‌تواند به ترغیب خواننده برای مطالعه آن متن کمک کند را به‌عنوان تیتر انتخاب می‌کنند. اما این تیتر نیز باید دارای شرایطی باشد که قطعا با متن خبر تطبیق و با شرح خبر نیز تناسب داشته باشد.
 انتخاب تیتری با عنوان (تولید اولین خودرو چینی در جاده مخصوص) در آن رسانه با توجه به اینکه در متن خبر اشاره‌ای مستقیم به تولید خودرو آریو (s300) در سایت ساوه گروه خودروسازی سایپا کرده ، نشان از عدم دقت و توجه نگارنده به آیین نگارش و همچنین بعد مسافتی جاده  مخصوص تا ساوه داشته و صرفا برای جذب خواننده اقدام به بازی با کلمات کرده است. ادعای تولید اولین خودرو چینی در جاده مخصوص در شرایطی است که فاصله شرکت سایپا در جاده مخصوص و خطوط تولید آریو در شرکت بن رو ساوه چیزی در حدود 170کیلومتر است.
 2- پتانسیل و ضریب تولید خودرو سراتو در شرکت سایپا در حال حاضر روزی 20 دستگاه بوده و با توجه به برنامه‌ریزی‌های دقیق معاونت مهندسی شرکت سایپا این رقم تولید تا پایان سال 93 افزایش و جمعا به چیزی در حدود 3 هزار دستگاه خواهد رسید. در همین راستا در جهت حفظ حقوق مصرف‌کنندگان و افزایش ضریب اطمینان در جهت تولید محصول با کیفیت‌تر و رضایت مشتری اقدام به پیش‌فروش تعداد 500 دستگاه سراتو کرده است و این پیش‌فروش کمتر از توانایی‌های واقعی شرکت سایپا در جهت تولید یک محصول لوکس کره‌ای می‌باشد، از این‌رو با استناد به موارد فوق و برنامه‌ریزی دقیق در جهت پیش‌فروش خودرو سراتو با موعد 60 روزه، قطعا تحویل این سفارشات بدون تاخیر صورت خواهد پذیرفت. لذا از آنجا که نوشته آن روزنامه به قصد برهم زدن آرامش مشتریان درج شده، لازم است این موضوع اصلاح شود.



شاهرگ تولید تندر 90 زیر تیغ رنو
ایسنا: شرکت فرانسوی رنو شاهرگ تولید تندر 90 در ایران را در دست دارد، به‌گونه‌ای که در هر لحظه می‌تواند خط تولید این محصول در ایران را متوقف کند.
جدیدترین اطلاعات رسیده حاکی از آن است که شرکت رنو با نحوه ارائه شماره شاسی به خودروهای تندر 90 تولیدی، شاهرگ تولید این خودرو را در اختیار خود گرفته‌ است.
 بر اساس اخبار به دست آمده ارائه شماره شاسی و الصاق آن به خودروهای تندر 90 تولیدی در خطوط تولید خودروسازان داخلی به صورت آنلاین و لحظه‌ای از سوی شرکت رنو صورت می‌گیرد. به‌گونه‌ای که خودروی در حال تولید در مرحله‌ای از خط تولید متوقف می‌شود تا شرکت رنو از آن سوی دنیا و به صورت آنلاین شماره شاسی خاص مد نظر خود را برای الصاق به آن خودرو، به اپراتور خط تولید اعلام کند. بنابراین در هر لحظه‌ای که شرکت رنو روند اعلام شماره شاسی برای خودروهای در حال تولید را متوقف کند الزاما خط تولید خودروهای تندر 90 نیز متوقف خواهد شد زیرا خودرو بدون شماره شاسی امکان خروج از خط تولید و تحویل به بازار را ندارد.
 اگر چه در چنین شرایطی خودروسازان داخلی می‌توانند شماره شاسی مدنظر خود را بر روی تندر 90 تولیدی حک کنند اما در آن صورت امکان دریافت هزینه‌های مربوط به خدمات گارانتی ارائه شده به این خودروها از شرکت رنو را از دست خواهند داد زیرا شرکت رنو تنها بر اساس شماره شاسی اعلامی از سوی خود هزینه‌های مربوط به خدمات گارانتی خودروهای تولیدی را متقبل می‌شود.


مطالب مشابه :


قیمت طلا

درمورداین نوع خریدچون قیمت سکه باقیمت ذاتی طلای خود سکه درایران اختلافش بیش ازحد




افت قیمت سهام خودروسازان در بورس به بازار محصولات آنها نیز رسید

قيمت لحظه ای طلا ،سکه و دلار قیمت و 800 هزار تومان است اين هفته را سوت و كورتر




بررسي هفتگي بازار خودرو؛ از سكوت عميق در بازار خودروهاي داخلي تا روزهای خوش خودروسازان خارجي

قيمت لحظه ای طلا ،سکه و دلار قیمت اين هفته را سوت و كورتر به 36 ميليون و 800 هزار




برچسب :