نام و لقب و زندگاني خواجه حافظ :
پدر و مادر حافظ : <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
اسم پدر حافظ را بهاءالدين نوشته اند كه گويا در زمان سلطنت اتابكان سلغري از اصفهان به شيراز مهاجرت كرده و مادرش ظاهراً اهل كازرون فارس بوده است و در برخي كتابها نوشته اند كه دو برادر و يك خواهر داشته ، يكي بنام خواجه خليل عادي كه بعد از 59 سال زندگاني در سال 775 چشم از جهان فرو پوشيد و ديگري كه در جواني از دنيا رفته است.
تحصيلات و وسعت معلومات حافظ :
حافظ تحصيل علوم و كمالات را در زادگاهش شيراز آغاز كرد و مجالس درس علما و فضلاي بزرگ زمان خود را كه يكي از آنها مولانا قوام الدين عبداله و (متوفي در 772 ) بود درك نمود.
وجه تخلص و القاب خواجه حافظ :
حافظ قرآن شريف را زياد مطالعه مي كرد و آن را از حفظ داشت و بنا به فحواي بسياري از اشعارش كتاب آسماني را با نكاتي ظريف قرائي نيكو مي دانسته و با صوتي دلكش با چهارده روايت مي خوانده و به ديگران نيز تعليم مي داده است و بعضي از القاب او به غير از حافظ لسان الغيب و ترجمان الاسرار كه از همه معروفتر و مشهورتر است و القاب ديگري مانند ملك الفضلاء ، بلبل شيراز ، كاشف الحقايق ، محذوب سالك ، ترجمان الحقيقه ، خواجه عرفان ، خواجه شيراز ، شكرزبان ، شكر لب ، فخرالمتكلمين و خود حافظ در اشعارش خود را به نامهاي شيرين سخن ، خوش لهجه ، غزل خوان ، خوش آواز ، خوشگو ، خوش كلام ، پشمينه پوس ، خلوت نشين و در آخر محمدبن محمدبن محمد الملقب شمس حافظ شيرازي ناميده است.
شاعران حافظ تخلص :
غير از حافظ عده اي ديگر هم از گويندگان داراي اين تخلص بوده يا به همين عنوان خوانده مي شدند. نظير (حافظ حلوائي ) از شعراي قرن نهم هجري و (حافظ تربتي ) و (حافظ رازي) كه اسمشان در همان تذكره به مناسبتي آمده است.
پيشه حافظ :
صاحب سفينه مي نويسد پس از مرگ بهاءالدين پدر حافظ ، خانواده او در فقر و تنگدستي به سر مي بردند مادرش او را به محفل سيد شريف علامه جرجاني در دارالشفاء و ابو محمد شمس الدين بنجيري شيرازي سپرد و خواجه براي اينكه خرج تحصيل خود و خانواده اش را درآورد در يك نانوايي كار مي كرد.
حافظ و ازدواج با شاخ نبات :
در غزليات حافظ اغلب به كلمه شاخ نبات برخورده ايم ، عده اي مي گويند او معشوقه خيالي او بوده ولي عده ديگري مي گويند او معشوقه واقعي او بوده بعضي ها عقيده دارند به دليل اينكه او دختر خدا وردي خان نامي از ملاكين ترك بوده كه مادرش قلي جان بيگن نام داشته بهمين دليل نتوانسته اند با هم ازدواج كنند و اما در بعضي كتابها به صراحت ياد شده كه اين دو عاشق با هم ازدواج كرده اند .
چگونگي سفرهاي حافظ :
حافظ برخلاف سعدي كه سفرهاي طولاني دورتادور دنيا را گشت حافظ هيچوقت نتوانست از زادگاه خود يعني شيراز دل بكند . انسانهايي از او خواستند تا به شهر آنها برود اما حافظ بدليل دلبستگي به شهر خود ، با سرودن چند بيت غزل از آنها معذرت خواهي كرد و در شهر خود باقي ماند .
سوانح زندگاني حافظ :
از مصائب زندگي خواجه مرگ فرزندان و همسرش بود كه قبل از او دارفاني را وداع گفتند. يكي از فرزندان خواجه شاه لقمان نام داشت كه در سفر به هندوستان در شهر برهان پور درگذشت و در گورستان اسيرگره مدفون گرديد . فرزند ديگر او در شيراز از دنيا رفت و در قبرستان دارالسلام مدفون گشت . سنگ قبر پسر دوم حافظ به روايتي علي اصغر حكمت چند سال پيش درگورستاني از زير خاك بدست آمد و در اين زمينه به قدري هياهو و جنجال به راه افتاد كه دزدان عتيقه را به وسوسه انداخت و آنان به تصور آنكه سنگي گرانبها و قيمتي است شبانه آن را ربودند . از مدفن دو فرزند ديگر خواجه كه در خردسالي ازجهان رفتند اطلاعي در دست نمي باشد.
شارحان و مفسران اشعار حافظ :
تاكنون بسياري از مفسران شعرهاي خواجه را به زبانهاي فارسي و تركي ترجمه كرده اند كه مهمترين آنها عبارتند از : حاجي خليفه يكي شرح مصطفي ابن شعبان متخلص به سروري (متوفي به سال 969 هجري ) ، دوم شرح ملا شمعي (متوفي به سال 1000 هجري) ، سوم شرح ملا سودي سغدي است.
آيا حافظ را به قتل رسانده اند ؟
در آن زمان حافظ در خطر بدي گير افتاده بود كه توانست با گفتن دو سه بيت از آن دغدغه نجات يابد .
حافظ در مجلس محاكمه :
هنگامي كه حافظ را براي محاكمه خواستند زنان خانه از وحشت فراوان تمام دستنوشته هاي حافظ را پاره كردند و در اين حادثه حاصل معنوي عمر مردي كه نادر زمان و اعجوبه جهان بود از بين رفت و او نتوانست تحمل كند و چندي بعد درگذشت.
عصر حافظ عصر انقلاب و خونريزي :
عصر او عصر جنگ و خونريزي بود بهمين دليل او آسايش نداشت و آرزو مي كرد كه روزي به آسايش برسد.
تاريخچه بناي آرامگاه حافظ :
قديمي ترين تصويري كه از آرامگاه حافظ در دست است به روايتي آقا مسعود جنتي عطائي ، تصويري است كه آقاي م لوئي دوبو كه فرانسوي بود در كتاب تاريخ ايران خود آورده . در آن زمان در عصر نادرشاه افشار ، شاه عباس ، شاه اسماعيل تعميراتي در آن انجام دادند (بخصوص كريم خان زند) اما با وجود وقايعي مردم به آنجا سرازير شدند و حتي سنگ قبر او را شكستند اما در سال 1319 قمري (شعاع السلطنه ) در آن تعميرات اساسي انجام داد و بالاخره در سال 1314 هجري شمسي به مهندسي موسيو گدار طرح آرامگاه جديد ريخته شد و بناي مجلل برفراز مقبره خواجه در زير درخت سرو كه خود حافظ كاشته بود بنا گرديد كه تا به امروز زيارتگاه عاشقان مي باشد.
روشنگري هاي منصفانه و عالمانه استاد مطهري :
در مقابل ظلمها و تهمت هايي كه به حافظ زدند استاد مرتضي مطهري او را بعنوان عارفي آگاه و سالكي بينا در راه حق ياد كرد كه او را لسان الغيب ناميد.
سبك و افكار حافظ :
حافظ از شيوه سنائي و مولانا جلال الدين رومي معروف به مولوي پيروي كرده و به غزليات سعدي بخصوص سلمان ساوجي شاعر عصر جلايريان و خواجوي كرماني نظر داشته و از افكار خيام نيز متأثر بوده است. با اين همه هيچگاه در مقام تقليد ، درنگ و توقف نكرده ، بلكه خود شيوه اي را خلق و پايه گذاري كرده كه هنوز مورد تحسين و تقليد شاعران فارسي زبان عالم است.
مطالب مشابه :
اشعار در مورد غم از دست دادن پدر شعر مصیبت از دست دادن پدر، شعر ترحیم و اعلامیه
اشعار در مورد غم از دست دادن پدر شعر مصیبت از دست دادن پدر، شعر ترحیم و اعلامیه
شعر پدر
شعر پدر. خارها از من و گلهای گلستان از
پدر بزرگ نوه شعر دوست مدرن
عرضم به خدمتتون ماجرا ازین جا شروع شد که پدر بزرگ برام شعر حافظ خطاب از شعر لذت
شعری در مورد پدر و مادر از مولانا
شعر و شاعری فال حافظ شعری در مورد پدر از مولانا : مادر اگر چه که همه
سيماى زن در شعر حافظ
سيماى زن در شعر حافظ دل* ياد پدر نمىکنند اين پسران ناخلف از پدر هميشه مفهوم انسان
سيماى زن در شعر حافظ
در اين تحقيق کوتاه سعى بر اين است که هرجا جنسيت بر شعر حافظ سايه افکنده است از پدر هميشه
شعر درباره مادر - -fereydoun moshiri-madar -sher-irani
تو را بیش از پدر بیچاره مادر . شعر زیبا از ایرج اشعار برگزیده حافظ
نام و لقب و زندگاني خواجه حافظ :
شعر و تاريخ و غير از حافظ عده اي صاحب سفينه مي نويسد پس از مرگ بهاءالدين پدر حافظ
سيماي زن در شعر حافظ
در اين تحقيق کوتاه سعي بر اين است که هرجا جنسيت بر شعر حافظ سايه افکنده از پدر هميشه
شعری در باره پدر از مولانا
شعری در باره پدر از شعر طنز گلایه اشعار حافظ; اشعار
برچسب :
شعر پدر از حافظ