عوامل موثردر پيشرفت تحصيلي ریاضی
چکیده:
بسیارنددانش آموزانی که بااندک تلاشی دردرس هایی مانند علوم اجتماعی،تاریخ،جغرافیا،ادبیات و...ترسی ازعدم موفقیت خویش نخواهندداشت.درحالی که بسیاری ازافرادبه ویژه نوجوانان به رغم تلاش زیاددردرس ریاضی بازهم دچاربد فهمی یانافهمی مطالب هستندوازبازده خوبی درکاربهره مندنمی باشند .فرد،آموزشگاه،خانواده واجتماع،روش هاي تدريس معلمين و... ازجمله عواملی است که برپیشرفت ریاضی دانش آموزان تأثیرگذارند.مانیزبه عنوان یک معلم ریاضیات بایستی باندیشیم که چرابرخی یابسیاری ازفراگیران باریاضیات مشکل دارندوآن رابه درستی درک نمی کنندویادگیری معناداربرای آنان اتفاق نمی افتد.اگرمعتقدباشيم كه بيشترمعلمان به مسئوليت خويش درپايه ريزي يك پايه منطقي دررياضيات دانش آموزان تحت تعليم خودواقفند،بايدازهرنوع راهنمايي درانجام وظيفه استقبال نمايم.دراين مقاله راه هایي پيشنهاد مي كنيم تاهمراه بافعاليت هاي مناسب،راه هابااهميت توسعه رياضيات دردانش آموزان راگام به گام تقويت كنيم وپیشرفت آنهارادر درس ریاضی باعث گردیم .
واژه های کلیدی:مشکلات کارریاضی-انگیزه-نقش آموزشگاه– نقش خانواده وجامعه– تأثیرتغذیه
1- مقدمه
ابتدامناسب است که رفتارریاضی وپیشرفت ریاضی راتعریف کنیم.
رفتارریاضی:چگونگی بروزدانش ریاضی فراگیران درموقعیت های مختلف کارریاضی(آموزش،یادگیری،حل مسئله وسنجش وارزیابی)که تحت تأثیرعامل های درونی وبیرونی واقع می شود،رارفتار ریاضی می نامند.
پیشرفت ریاضی:تغییرات کیفی وکمی رشدیابنده رفتارریاضی شاگردان راپیشرفت ریاضی آنان گویند.[1]
1- 1- مشکلات فرا روی آموزش و یادگیری ریاضیات
پیچیدگی عمل تفکر ویادگیری در انسان از یک سو ودشواری طبیعی مفاهیم ، مهارت ها واستدلال ریاضی از سوی دیگر ونیز ناکارآیی برخی از معلمان و شفاف نبودن هدف های برنامه ای و عامل هایی دیگر موجب ناکامی بسیاری از فراگیران در کسب نتایج مطلوب در دروس ریاضی ودر نتیجه بیزاری وسردی آنان در این قلمرو ی مهم از دانش بشری شده است .
طبیعت دانش ریاضی و پیچیدگی های آموزش ویادگیری آن ، به ویژه در دوران ریاضیات مدرسه دلالت بر این مهم دارد که کمترین بد آموزی موجب انحراف جدی فراگیران در یادگیری های بعدی ریاضی و نقصان رفتار ریاضی آنان خواهد شد .
آموزش ویادگیری ریاضیات وسنجش رفتار ریاضی فراگیران فرآیند هایی پیچیده هستند که در آن معلمان و فراگیران به گونه ای مستقیم با یکدیگر مرتبط اند . ریشه این پیچیدگیها در این واقعیت نهفته است که هر فراگیرفردی است باشخصیتی یگانه که دانش ، مهارت ها وبرداشت های خود را با شیوه ها ونگرش های متفاوت ودر سطوح گوناگونی کسب کند ؛ زیرا فرآیند های ذهنی ، سطوح آمادگی و شیوه های پاسخگویی افراد متفاوت است . به علاوه ، برای برخی فراگیران ارزیابی شفاهی آنچه از ریاضی می دانند ومی توانند انجام دهند بر شیوه ارزشیابی مکتوب برتری دارد یا برای دیگری انجام تکلیف عملی و تحقیق های درسی مناسب تر است . بنابراین ، شناخت نگرش های متفاوت به مقوله های آموزشی یادگیری سنجش رفتار ریاضی و پرداختن به آن ها ، پژوهشگر ان آموزش ریاضی را بیشتر متقاعد خواهد کرد که هر فردی شیوه های فهم خود را به کار می گیرد و فعالانه دانش ریاضی خویش را بنا می سازد . هر معلمی باید شرایطی فراهم آورد که فراگیران را قادر سازد تا دانش موجود وتجربه های قبلی شان را بیازمایند ودر مراحل بالاتر دانش خود را سازمان دهند . . کاک کرافت معتقد است ریاضیات را باید به منزله دانشی ارائه داد که قابل استفاده و لذت بخش باشد . او سه عنصر شاخص را نه تنها در آموزش ویادگیری ریاضیات،بلکه درارزیابی پیشرفت دانش آموزان معرفی می کند.
1- حقیقت هاومهارت ها2- ساختارهای مفهومی3- راهبردهای کلی ودرک ارزش آن ها
آموزش مؤثر باید هوشیارانه براین سه مقوله مبتنی باشد و شیوه ای که روند پیشرفت فراگیران را درریاضی مورد ارزیابی قرارمی دهد ، باید موجب برانگیختگی این عناصر شود . به علاوه ، در انجام فعالیت های ریاضی وبروز رفتار ریاضی مناسب ؛ تمرین وحل مسئله . پژوهش های متناسب با مباحث درسی جدی گرفته شود . امروز نکته قابل توجه در آموزش ریاضی این است که هر فراگیری ، خود باید درگیر یادگیری مفاهیم و مهارت های ریاضی و حل مسئله شود وبا هدایت معلم ومربی بکوشد تا مفاهیم ریاضی را از نو در ذهن و اندیشه اش بسازد. به عبارتی خودش ریاضی راانجام دهد تا یادگیری و فهم معنادار برای او اتفاق افتد واین در اوتقویت شود که قادر به انجام این کار است وکارش نیز ارزشمند می باشد .
مشکلات تحمیل شده بر شاگردان در کار ریاضی یا منشأ درون ریاضی دارند ویابرون ریاضی . مشکلات برون ریاضی نیز یادر درون فردی هستند ویا برون فردی.[1] مشکلات درون ریاضی ناشی از محتوا ، طبیعت و انتزاعی بودن دانش ریاضی ودر واقع از جنس ریاضیات می باشند ؛ در حالی که مشکلات برون ریاضی اگر منشأدرون فردی داشته باشند از ویژگی های فردی شاگردان در پردازش های ذهنی ، یادگیری ، انگیزش ها ، نگرش ها سرچشمه می گیرند . اما مشکلات برون ریاضی با منشأ برون فردی ریشه در مسائلی دارند که نه مرتبط با ریاضیات هستند ونه ارتباطی با ویزگی های فردی یادگیرنده دارند ، بلکه متأثرازعوامل فرهنگی،اجتماعی،آموزشی وچگونگی تدریس وبرخورد معلمان و...می باشند .
عدم توانایی فراگیران در به کار گیری دانسته های ریاضی خود در موقعیت های مختلف یاددهی یادگیری وحل مسئله،ضعف درارائه استدلال هاوراهبردهای خودساخته ، پنداشت های غلط و اختلال های یادگیری از جمله مشکلات جدی پیشرفت ریاضی فراگیران به حساب می آید .
با آنچه گذشت واضح است که عواملی متعددی بر پیشرفت درس ریاضی تأثیرمی گذارند.مادراین مجال کوتاه برخی ازاین عوامل پایه وبااهمیت را موردبازنگری قرار می دهیم .
2- عوامل فردي
2- 1- هدف : يكي از عوامل پيشرفت تحصيلي،داشتن هدف است . داشتن هدف موجب مي شود كه دانش آموز براي رسيدن به آن برنامه ريزي نمايد و با جهت از قبل تعيين شده حركت كند . هدف ، جهت خاصي به موضوع هاي درس مي دهد و روش مطالعه و يادگيري را آسان تر مي كند . وقتي كه دانش آموز هدفي براي خود انتخاب كند تمايل قلبي بيشتري براي درس خواندن و يادگيري خواهد داشت . و سطح نمرات درس رياضي او روز بروز بالاتر خواهد رفت . اگر هدف بزرگ . يا دور از دسترس باشد به علت ترس از عدم شايستگي آن را انتخاب نمي كند ، بنابر اين هدف هاي بزرگ بايستي به اهداف كوچكتر تقسيم شود تا دانش آموز به انتخاب آنها راغب شود .
2-2- انگيزه : آيا تا كنون به اين فكر كرده ايد كه چرا دانش آموزان به رياضيات علاقه نداشته و از آن فرار مي كنند. چرا رياضيات را پايه اي ياد نمي گيرند. نخستين هدف معلم كارآمد اين است كه در دانش آموزان انگيزه ايجاد كند.معلم باتجربه مي داند كه اگربنا باشد دردانش آموزان انگيزه ايجادكندبايدمطالب بسياري علاوه بركتاب هاي درسي آموزش دهد.راههاي بسياري وجود دارد كه معلم مي تواند اين انگيزش را بوجود آورد .
3- روشهاي ايجادانگيزه رياضيات دردانش آموزان
1- طرح مطالب درس به صورت پرسش هاي جالب 2- بايد تلاش نمود تا در دانش آموزان احساس نياز به وجود آيد . 3- وقتي دانش آموز در اثر شكست در درس تازه نگرش منفي پيدا كرد بايد به او كمك كرد در درس تازه موفقيت كسب كند .4- تجربه و تماس مستقيم با مطالب درس 5- هدف آموزش را در آغاز درس براي دانش آموزان بيان كنيم .6- هدفها بايد روشن و معين و متناسب با توانايي دانش آموزان باشد .7- اجراي نقش 8- از تشويق كلامي استفاده كنيم . 9- بايد شرايطي را فراهم كرد تا دانش آموزان موفقيت خود را احساس كنند .10- تكاليف نبايد مشكل باشد و يكنواخت نباشد .11- مشخص كردن نحوه انجام كار براي ياد گيرنده .12- ياددادن آموختني ها به ديگران 13- تبادل نظر با دانش آموزان درباره مشكلات درس14- تكاليفي كه به دانش آموزان مي دهيم جلسه بعد از آنها بخواهيم .15- ازآزمونها ونمره هاوسيله اي به عنوان ايجاد انگيزه در دانش آموزان استفاده كنيم .16- مطالب آموزشي را بايد از ساده به مشكل ارائه نمود .17- دانش آموزان فعال باشند .18- به وضع جسماني و وضع ظاهري كلاس توجه نمود . 19- كلاس درس را بايد از نظر ظاهري و رواني تبديل به محيطي امن و آرامش بخش نمود . 20- قدرداني از كار دانش آموز او را به كوشش و دلبستگي بيشتري وادار خواهدكرد. 21- گوشزد نمودن موفقيت دانش آموزان در زمان حاضر او را به ادامه كار و فعاليت بيشتر وادار خواهد ساخت . 22- برقراري رابطه بين مطالب كتب درسي با واقعيت هاي زندگي . 23- روشن كردن انتظارات مربيان و والدين براي يادگيرنده .24- انگيزش از راه سرمشق گيري .25 - تنوع بخشيدن از مقايسه اجتماعي دانش آموزان 26- تحريك حس كنجكاوي دانش آموزان 27- وقتي درس با تفريح و بازي همراه باشد دانش آموزان به آموختن آن علاقه بيشتري پيدا مي كنند .
3- 1- مشاركت دانش آموز مهم ترين روش ايجاد انگيزه [2] :نه تنها دانش آموزان باید درامریادگیری مشارکت نمایند ، بلکه به هنگام یادگیری باید موفقیتی را نیز تجربه کنند . دراین زمینه معلم می تواند خطاهای احتمالی را شناسایی کند و برای اصلاح آنها بکوشد. چون معنای موفقیت آن نیست که از وقوع خطا جلوگیری شود ، بلکه غلبه یافتن برخطا ها واصلاح آنها مورد نظراست . دراینجا چند پیشنهاد به معلمانی که به مشارکت دانش آموزان در روند یادگیری و افزایش تجربه های موفقیت آمیز آنها علاقمندند می نمائیم .
الف ) معلمان باید معیارهایی را برای موفقیت مشخص کنند ودانش آموزان باید بدانند که معلمان در امر یادگیری از آنها چه انتظاری دارند .
ب)دانش آموزان راباید برای تلاششان در یادگیری تشویق کرد .
ج) باید دانش آموزان را برای راهبردهایی به منظور یادگیری یاری کرد . یعنی باید به آنها آموخت که چگونه باید مطلبی را بیاموزند .
د) باید وضعیتی درکلاس ایجاد کرد که همراه با قدرت نگهدارندگی باشد . تا دانش آموز قادر شود به طور مستمردرامریادگیری مشارکت کند .
ه ) معلمان باید به هنگام تدریس از فنونی بهره گیرند که توجه ، دقت و مشارکت دانش آموزان را در بر داشته باشد . مثلا پرسشی مطرح کند که پاسخ آن از قبل تعیین شده نداشته نباشدومستلزم فکرکردن باشد تا استفاده ازکاغذ وقلم .
4- عوامل آموزشگاهي [3]
4- 1- روابط معلم ودانش آموز : آموزش بدون ايجاد رابطه معنايي نخواهد داشت . اولين هدف معلم بايد برقرار كردن رابطه اي دوستانه و حمايت كننده با دانش آموزان باشد . بايد به ياد داشت كه هر گونه برخورد با دانش آموزان در تقويت يا تضعيف تصور آنها نسبت به معلم مؤثر است . بنابراين تلاش براي رابطه مثبت با دانش آموز بايد همه اوقات معلم و دانش آموزان را در بر بگيرد .
· اجتناب ازشوخي: منظور اين نیست که در کلاس هیچ مزاحی نباید صورت گیرد ، بلکه فقط نبايد با دانش آموزان بدرفتار ازعبارات تمسخرآميز استفاده كرد .دانش آموز در این مورد احساس می کند که مورد تهدید واقع شده است .فرق نمی کند که شوخی برای آزردن وکنترل باشد ویا ظاهری دوستانه داشته باشد .
· پرهيزازپيش داوريهاي غيرمنصفانه: اولين گام براي پرهيز ازاينگونه مواردآن است كه معلم بايد صادقانه به آنچه باوردارداعتراف كند،زيرا اگر آنها را انكار كند نمي تواند دانش آموزان خود را از عواقب ناخوشايند آن دور دارد.پس ازآن معلم بايد تلاش كند تا بين دانش آموزان خود تفاوت نگذارد.روابط خصوصي معلم با برخي از دانش آموزان بسيارزيان باراست.زيراديگردانش آموزان را نوعي تبعيض مي شمارند.معلمي كه به رياضي علاقه مند است بادانش آموزان علاقمند به رياضي،بيشتر رابطه برقرار مي كند.حال آنكه معلم مسئوليت حرفه اي داردوبايد با همه شاگردان رابطه داشته باشد .
· ثبات داشتن وبخشنده بودن: دانش آموزان معلمي مي خواهند كه رفتارشان پايدارو قابل پيش بيني باشد . معلمي كه يك روز رفتاري دوستانه و روز ديگر رفتاري غير دوستانه دارد ، موجب مي شود كه دانش آموزان از در ميان گذاشتن مشكلات خود با وي ترديد داشته باشند.حتي دانش آموزي كه در روز قبل مشكلي در كلاس ايجاد كرده اند بايد بتواند روز بعد به راحتي به سر كلاس بيايند .
· اجتناب از روابط وابستگي زا : معلماني كه به وضوح براي برقراري ارتباط مثبت با دانش آموزان خود تلاش مي كنند ، بايد مراقب باشند كه يكي از حادترين دشواريهاي وابستگي ، وابستگي بيش از حد و اندازه برخي از دانش آموزان به تأييد و تمجيد معلمان است .
يكي از راههايي كه مي توان به ميزان وابستگي دانش آموزان پي برداين است كه آنهاموفقيتهاي خود را به معلم نسبت دهند. اين دانش آموزان بر اين باورند كه علل موفقيت شان بيرون از خودشان است . معلم از طريق ارزش دادن به دانش آموزان به خاطر عملكرد هاي مطلوب مي تواند آنها را در شناسايي عوامل اصلي موفقيت خود ياري كند . همچنين دانش آموزي بايد بياموزد تا شكست هايشان را به عدم تلاش و نه عدم توانايي نسبت دهند . اگر دانش آموزي در امتحان شكست خورد ، نبايد شكست خود را انكار كند بلكه بايدآن را بپذيرد.امالازم است آنرااز عدم تلاش خود بداند .
4- 2- مهارت معلمان: بطور كلي معلماني كه در نظر دانش آموزان سخت گيرترند ، معلماني كه توانايي برقراري سريع نظم را دركلاس درس دارا هستند ، معلماني كه به طور منظم از كارهاي خود ارزيابي مي كنند ، وبه آنچه دانش آموز ياد گرفته،دربرابر همه آنچه بايد ياد مي گرفت ، به درستي واقفند. وبه دانش آموزاني كه مطالب را دربار نخست ياد نگرفته اند،فرصت فراگيري مجدد را مي دهند، درحرفه معلمي خودموفق ترند .
· آگاهي از مهارتهاي آموزشي و اصول تربيتي : معلم بايد از فنون و مهارتهاي آموزشي آگاهي داشته باشند و تنها ايمان و تعهد ايمان و تعهد ، كافي نيست . معلمي كه از اين فنون و اصول تعليم و تربيت و مسائل روانشناسي عمومي كودك اطلاعاتي ندارد ، ممكن است با اخلاص كامل و بانيت پاك ، ولي با يك برخورد حساب نشده و نسنجيده با شاگرد او را به سرنوشتاري تلخ دچار كند .
· تسط بردرس : اين نيز از وظايف و مهارتهاي معلم است . زيرا معلم نقش تعيين كننده اي در سرنوشت كودكان و شاگردان خود دارد و علاوه بر تأثيرات ايماني و اخلاقي كه بر روح و روان ايشان مي گذارد ، در بالا بردن توان علمي و شكل دادن به وضعيت فكري آنان نيز بسيار مؤثر است . لازمه ايفاي اين نقش بسيار مهم ، بالا بودن توان علمي و تسلط كامل بر درس تااولا" ، مطالب آموخته شده به شاگردان صحيح باشد و ثانيا" هيچگونه ابهامي در مسائل و مطالب آن علم برايشان باقي نماند .اگر معلم ، به صورت عميق بر رشته تعليمي خود تسلط نداشته باشد شاگردان نيز عميق نخواهند شد .معلم براي تسلط بر درس بايد در راه بالا بردن توان علمي خود بكوشد . توقف در يك حد از دانش و آگاهي براي معلم نقص بزرگي است . او بايد بازمان و پيشرفت علوم بر دانش خود بيفزايد . [4]
· دارا بودن طرح و برنامه درسي : يك عامل مؤثر در ترغيب شاگردان به فعاليتهاي درس ، طرح و برنامه درسي معلم است ; طرحي كه در آن وقت كلاس تقسيم و تنظيم شده باشد ، تا به مسائل مختلف همچون پرسش از درسهاي گذشته بررسي نوشته ها و تكاليف شاگردان ، ارزيابي آنان به وسيله امتحانات ناگهاني و... رسيدگي شود .خوب است معلم طرح خود را براي بچه ها در اولين جلسه مطرح كند كه اين امر موجب اهنميت دادن بيشتر آنان به ماده درسي خواهد شد .
· ایجاد فرصت برای یادگیری : عبارت از ارتباطی است که میان اهداف و مقاصد آموزشی ، آموزشی کلاسی و معیارهای ارزشیابی آموخته های دانش آموزان وجود دارد .عدم ارتباط میان عناصر مذکور ، فرصت یادگیری را کاهش می دهد . اهمیت ایجاد فرصت برای یادگیری در افزایش پیشرفت درسی کاملا روشن می باشد . به طور طبیعی ، زمانی که تعداد مواردی که توسط معلمان تدریس نمی شود ، افزایش می یابد ، میزان یادگیری هم کاهش می یابد . درنظرگرفتن این واقعیت با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مورد تحقیق قرار گرفته است . لذا بایستی :
الف ) درمورد ایجاد فرصت برای یادگیری باید ارزیابی دوره ای صورت گیرد، به ویژه برای درسی مانند ریاضی که از فرصتهای چند گانه ای (خانه وجامعه) برخوردار است .
ب) اگردانش آموزان برای یادگیری ریاضی فرصت اندکی دارند ، تلاشها و فعالیتها باید در جهت افزایش فرصتهای یادگیری صورت گیرد .
· تکالیف درسی : دانش آموزان را باید جهت انجام تکلیف ونیز روش ارزشیابی تکالیفشان کاملا آگاه کرد . مقدار تکلیف واگذار شده باید از نظر تناسب با هدف ، مقدار زمان اختصاص یافته به تکلیف ونمره ای که به آن داده خواهد شد دارای شرایط لازم باشد . در این زمینه بایستی :
الف) تکالیف درسی واگذار شده به دانش آموزان نه تنها باید بر مبنای ارتباط تکلیف با اهداف و مقاصد انتخاب گردد ، بلکه باید متناسب با خود دانش آموز نیز باشد .
ب) تکلیف خانه باید بر یک مبنای منظم و مداوم به دانش آموز داده شود .
ج) دانش آموزان باید در مقابل انجام تکلیف ، شیوه و کیفیت آن پاسخگو باشند .
د) معلمان بایدازاطلاعات به دست آمده ازتکالیف دانش آموزان نه تنها برای ارزشیابی آنان استفاده کنند ، بلکه همچنین براساس آنها آموزشهای اضافی را نیزبه منظور رفع اشتباهات یادگیری و بد فهمی های دانش آموزان تدارک ببینند .
4-3- فضاي كلاس و تسهيلات مدرسه : دماي مناسب يكي از ضروريات يك كلاس درس است و در غير اين صورت مي تواند به عنوان يك متغير مزاحم مانع توجه دانش آموزان به معلم و درس شود . بنابراين يك كلاس درس بايد از دماي مناسب در فصول سال بهره مند باشد . اگر فضاي كلاس براي نشستن و راه رفتن مناسب نباشد ، همچنين اگر فضاي كلاس نور كافي نداشته باشد و يا تابلوي كلاس طوري نصب شده باشد كه همه به راحتي نتوانند از آن استفاده كنند منجر به افت آموزشي خواهد شد . در مورد نقش تراكم كلاس ( تعداد دانش آموزان كلاس ) مطالعات نشان مي دهد كه در كلاس هاي كم تراكم ، موفقيت دانش آموزان بيشتر نيست ، مگر آنكه كلاس كمتر از 15 نفر باشد كه در اين صورت امكان آموزش انفرادي فراهم مي شود .
4-4- انتظارات مدرسه از دانش آموزان : بخشي از شكست هاي تحصيلي درس رياضيات و دروس ديگر به ناسازگاري كودكان با توقعات و انتظارات مدرسه ارتباط دارد . معلمان بايد از پيش داوري منفي در مورد يك فرد جدا بپرهيزند . زيرا خود اين پيش داوري شايد منجر به شكست او بيانجامد .
5- عوامل خانوادگي واجتماعي
يكي ديگر از عوامل مهم در پيشرفت تحصيلي دانش آموزان عوامل خانوادگي است . در ادامه به چند نمونه ازاین عوامل اشاره می نمائیم .
5- 1- شرايط عاطفي و امنيت محيط خانواده : شايد بتوان گفت مهم ترين عامل مؤثردر شكل گيري نگرش دانش آموز نسبت به تحصيل ، خانواده است چنانچه نگرش خانواده ، نسبت به مدرسه ، معلمان و درس ، منفي باشد و يا بين آنچه مي گويند آنچه عمل مي كنند تفاوت وجود داشته باشد طبيعي است كه به تدريج فرزند آنها نيز نگرش منفي به درس و تحصيل پيدا خواهد كرد . پدران و مادراني كه درس را كاري بيهوده و اتلاف وقت تلقي مي كنند همين نگرش را به فرزندان خود منتقل ساخته و براي پيشرفت درس آنها هيچ گونه كوششي انجام نمي دهند . نتايج نشان مي دهد كه عواملي چون شغل پدر ، ميزان تحصيلات والدين ، حضور يا نبود يكي از والدين در خانه ، وضعيت اقتصادي واندازه خانواده از جمله عواملي هستند كه با موفقيت و يا شكست تحصيلي دانش آموزان رابطه دارند .
5- 2- تحصيلات وسطح فرهنگ خانواده : سطح تحصيلات و فرهنگ خانواده همانند ساير عوامل مؤثر در پيشرفت تحصيلي به اشكال مختلف در پيشرفت تحصيلي و يا افت تحصيلي تأثير مي گذارد .
· پايين بودن سطح تحصيلات و فرهنگ خانواده در درجه اول سبب مي شود كه خانواده نتواند كمكهاي درسي لازم را به دانش آموز ارائه دهد .
· پايين بودن سطح تحصيلات خانواده سبب مي شود كه والدين در خانه از روزنامه، مجلات و ديگر رسانه ها كمتر استفاده كنندو دانش آموزان از اين لحاظ محروم باشند .
· به دليل فقر فكري نمي توانند نگرشهاي لازم را به فرزندان خود براي ادامه تحصيلات بدهند .
· والدين كم سواد و بي سواد معمولا" كمتر به مسأله پيشرفت تحصيلي فرزندان خود فكر مي كنند .
· از روابط و همكاري نزديك با اولياي مدرسه آگاهي كافي ندارند و كمتر به مدرسه مي روند و كمتر جوياي وضعيت درس فرزندان خود مي شوند .
5- 3- ارتباط بين اوليا ومربيان : از جمله عوامل مهم ديگر در پيشرفت تحصيلي دانش آموزان وجود رابطه هماهنگي بين اوليا و معلمان و مربيان مدرسه است . به طور كلي پيشرفت تحصيلي دانش آموزان قبل از هر چيز مستلزم برخورداري آنان از يك فضاي متعادل و هماهنگ در خانه و مدرسه است . وظايف خانه و مدرسه نسبت به رشد و تربيت دانش آموزان متقابل و مكمل است . از يك طرف خانواده بايد نيازها و ضرورتهاي محيط مدرسه را به خوبي درك كند و كمك و همراه مدرسه باشد . و از طرف ديگر مدرسه بايد دعوت هاي مستمر از والدين و ارتباط دايم با آنان ، امكانات مدرسه و مهمتر از آن خود خانواده ها را براي ارائه آموزشهاي لازم به آنان بسيج كند .
6- 3- تأثير تغذيه و بهداشت در يادگيري درس رياضيات
درس رياضيات از دروسي است كه در هنگام تعليم و آموزش ديدن و حتي آموزش دادن احتياج به شادابي خاصي دارد . اصولا" امروزه معلمين براي تدريس درس رياضي ساعات اوليه حضور در كلاس را در نظر مي گيرند ، اگر دلايل آن را بررسي كنيم مي بينيم كه در اين موقع هم فكر دانش آموز آماده است و هم پس از يك استراحت كامل در اول صبح داراي يك شادابي خاص است . و روح و روان او از هر نظر آمادگي بيشتري دارد. بر هيچ كس پوشيده نيست كه افرادي كه داراي وضعيت روحي و رواني و جسماني مناسبي نباشند به خوبي نمي توانند فكر خود را متمركز نمايند . و يادگيري در آنان به خوبي انجام نمي شود . يكي ازعوامل مختلف اختلال در يادگيري درس رياضيات در كودكان ، بهداشت و تغذيه نامناسب و وضعيت بد روحي و رواني بچه هاست .نوع تغذيه و بهداشت و مراقبتهايي كه از كودك مي شود ، مستقيما" در رشد او اثر مي گذارد . سوء تغذيه و بخصوص كمبود پرتئين ، موجب كندي رشد وزن وحجم مغز مي شود . در نتيجه دانش آموزي كه از كمبود تغذيه و بهداشت در رنج باشد مسلما"در يادگيري كليه دروس دچار مشكل خواهد بود ، چه برسد به يادگيري درس رياضي ، پس به طور خلاصـه مي تـوان گفت كه نـابرابري امـكانات تـربيتي وتخـصصي درواقـع ازخـانواده آغاز مي شود. وخانواده ها بايد زمينه هاي مناسب بهداشتي ورواني وتغذيه اي را براي فرزندان فراهم آورند تا فرزندانشان به راحتي ودرستي بتوانند ادامه تحصيل دهند ومعلمين هم هنگام تدريس ودادن تكليف به بچه ها به اين مقوله توجه كافي داشته باشند .
نتیجه گیری
رياضيات به اين دليل اهميت نداردكه درهمه رشته ها كاربرد دارد بلكه به اين دليل اهميت داردكه پرداختن به آن ذهن را شفاف مي كند خلاقيت را بالا مي برد وگفتمان را تسهيل مي كند و باعث مي شود مردم قبل از هركاري فكركنند ، برنامه ريزي كنند تا كمتر اشتباه كنند واشتباهات را بتوانند جبران كنند. بنابراين اگرمی خواهیم شاهد پیشرفت افراد در درس ریاضی باشیم بايد به افراد كمك كنيم تا رياضيات را در زندگي خود بكار برند و لذت برند. بايستي سعي كنيم از پيرايه هاي بي دليلي كه به رياضيات بسته شده رهايشان كنيم و به جنبه هاي عملي ، نسبي و اجتماعي رياضيات بپردازیم . بايد به دانش آموزان فرصت دهیم خطا كنند ، اشتباه كنند و دوباره بسازند. بايستي با جنبه هاي عملي قابل دسترسي شروع كنيم و به مردم بباورانيم كه رياضي قابل دسترسي است . بی شک شناسایی علمی مشکلات و آسیب شناختی رفتار و پیشرفت ریاضی فراگیران وتلاش واقع بینانه برای رفع آن ها موضوع جدی آموزش ریاضیات و رسالتی سنگین بردوش همه کسانی است که به نوعی به تدریس وفعالیت درریاضیات مشغول هستند .
ما نیازمند ایجاد یک فضای بهداشت روانی برای کار ریاضی هستیم ، فضایی که مهارت های تفکر ریاضی ودرک معنا دار مفاهیم و مهارت های ریاضی را رشد دهد واز یادگیری های حافظه ای و غیر معناداربکاهد . به اميد روزي كه تدريس وآموزش، مفيد واثربخش باشند .
مطالب مشابه :
مجتمع آموزشی و رفاهی خانه معلم شهرستان سرعین
شرکت(انجمن) آموزش گردشگری و هتلداری کویر - مجتمع آموزشی و رفاهی خانه معلم شهرستان سرعین - آموزش خصوصی و گروهی گردشگری و هتلداری ،تورهای مسافرتی ، جزوات
در خانه معلم سرعين
11 ژوئن 2012 ... صبح روز 27 ارديبهشت امسال در خانه معلم سرعين به عادت هميشه ام ، خيلي زودتر از مادر يزرگ خورشيد ( سحر بي بي ) از خواب بلند شدم . رفيقم آقاي حفظ
1391/2/26 ... سرعين ... خانه معلم
11 ژوئن 2012 ... 1391/2/26 ... سرعين ... خانه معلم · Seied Hasan Hoseini Roudbareki · Friday. 1391/ 2/26 ... سرعين ... خانه معلم. Photo: 1391/2/26 ... سرعين ... خانه.
آدرس و شماره تلفن خانه های معلم سراسر کشور
سرعین 2223801-3 0452 خیابان معلم روبروی مرکز بهداشت 30 آذربایجان غربی ارومیه 3447270-3448746 0441 بلوار شهید بهشتی روبرو دانشگاه آزاد اسلامی کوی شماره
نشانی خانه های معلم و مراکز اسکان
وبلاگ شخصی مهندس احسان فلاح - نشانی خانه های معلم و مراکز اسکان - اللهم ارزقنا ... خیابان دانش جنب سازمان آموزش و پرورش 29 سرعین 2223801-3 0452 خیابان معلم
قديمي ترين عكسهاي چشمه ها و آبگرمهاي اردبيل و سرعين
آبهاي معدني سرعين و خاصيت درماني آنها: شهر سرعين در 28 كيلومتري غرب شهرستان ... 6-چشمه قريهي شمشير خانه از توابع سرعين: ... و نگوییم که یک کلمه ی معلم است
نشانی خانه های معلم و مراکز اسکان
29, سرعین, 2223801-3, 452, خیابان معلم روبروی مرکز بهداشت. 30, آذربایجان غربی, ارومیه, 3447270-3448746, 441, بلوار شهید بهشتی روبرو دانشگاه آزاد اسلامی
پنج راهبرد تکلیف شب برای آموزش دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری
طراحان تکلیف می توانند ابزار های ارتباطی خانه و مدرسه را با اختصاص دادن فضایی ... در اینجا نمونه ای از استفاده یک معلم از طرح تکلیف برای افزایش ارتباط با خانواده
سفرنامه گناوه
... ابی مدل پایین خداییش گرم بود عصر رسیدیم سرعین فامیلا قبل ما رسیده بودن خانه معلم گرفته بودن 15هزار تومان منم گشتم اتاق پیدا کردم واسه خواب7هزار تومان شدیدا
رزرو اینترنتی فرهنگیان در خانه معلم استانهای سراسر کشور
آموزش و پرورش ایران وجهان - رزرو اینترنتی فرهنگیان در خانه معلم استانهای سراسر ... 04443223026. سرعین. خ معلم-روبروی مرکز بهداشت. 04522223801-3. سرو آباد.
برچسب :
خانه معلم سرعین