ترجمه مقاله :روش های توزیع غذا
روش هاي توزيع غذا : ( بطرق مختلف )
توزيع غذا بطريق مركزي
مزيتي كه اين روش در بكار بردن سيستم مركزي نسبت به انواع ديگر دارد اين است كه چندين سيستم مجزا و مشخص در اينجا وجود دارد . انواع روش هايي در اين رابطه هست كه عبارتند از :
1- انواعي از تجهيزات سيني هاي سرو غذا در درجه حرارت مناسب مي مانند تا سرو شوند.
2- روشهايي براي حمل كردن و بردن اين سيني ها برا ي بيماران
ترالي متحرك :
ياگاريهاي چرخدار كه در اين سيستم قرار مي گيرند كه در اين روش سيني ها به روش مركزي آماده مي شوند و روي گاريهاي متحرك قرار مي گيرند كه گنجايش 30 سيني را هم دارد در اين ترالي ها كشوهايي تعبيه شده كه المنت هاي گرم كننده دارند و براي نگهداري غذاهايي كه بايد گرم باشند استفاده مي شوند ، بخشي از اين سيني ها بر روي قرقره يا نوار متحرك قرار مي گيرند و بقيه قسمت هاي مخصوص غذاي سرد و يا رژيم مخصوص مي باشند . فلاكس هاي بزرگ بالاي اين ترالي ها قرار مي گيرند كه براي استفاده نوشابه و آب ميوه ميباشند .همچنين فضايي براي گذاشتن فنجان ها ، ليوان ها و ساير ظروف وجود دارد . بعضي از اين ترالي ها براي خنك ساختن مواد غذايي در داخل سردخانه ها و يخچال ها قرار مي گيرند . در حالت هاي ديگر هم براي استقاده سوپ هاي داغ ،نوشابه هاي گرم و دسرهاي سردي مثل بستني كه در ظرف استيل ضد زنگ قرار داده مي شوند بكار مي برند . وقتي ترالي ها حركت داده ميشوند به قسمت راهروهاي ورودي اتاق ها ، سيني هاي غذا همانند شكل 9/9 مورد استفاده قرار مي گيرند وسرو ميشوند .
ترالي هاي محترك غذايي خودكار:
در اين روش كه شامل دستگاههاي كنترل گرما ميباشد ، علاوه بر آن خنك كننده هاي مكانيكي هم براي سرد كردن بخشي از انبار و ظرف مورد استفاده براي خنك كردن بستني و يخ بطور مجزا مورد استفاده قرار مي گيردد.
در قسمت گرم كن اتوماتيك آن ، حرارت بصورت الكتريكي با درجه حرارت و رطوبت مناسب تنظيم ( كنترل ) ميشود .
همچنين بخش هايي از اين ترالي ها داراي يك بخش مجزا مسطح براي نگهداري فنجان ها و نعلبكي ها بوده و يك قسمت مجزا هم براي گرم كردن قهوه ، آب جوش سماورها وجود دارد .
همچنين نانها بطور اتوماتيكي بصورت 4 تيكه برش شده و برشته مي شوند .
بخشي هم براي غذاهاي سفت و جابه جايي آسان در كشوي هاي سرد و گرم در نظر گرفته ميشوند هر كدام از اين ترالي ها براي 24 بيمار در نظر گرفته ميشود . همچنين ظروف چيني با طرح خاص ارائه ميگردد و براي فنجانهاي علامت گذاري شده نعلبكي هايي اختصاص داده ميشود و از نوع مقاوم به ضربه ديدن و شكستن انتخاب مي شوند و در رنگ ها و اشكال مختلف تهيه ميگردند و از ورق هايي براي پوشاندن ليوانهاي حاوي شربت ها يا فنجانهاي سوپ و خامه ، ... و براي جلوگيري از ريختن مواد داخل ظروف نيز استفاده مي كنند .
اين نوارها يا گاريهاي متحرك پس از تكميل به حركت در مي آيند و در اين بخش توسط چندين پرسنل مراحل انجام مي گيرند .
انواع ماشين هاي مكانيكي :
در اين روش سيني هاي غذايي بر روي نوار نقاله يا متحرك جمع كرده ميشوند و به مركز اصلي يا آشپزخانه هدايت شده و بصورت يك حركت بالا و پائين يا بوسيله پيشخدمت ها اين مرحله انجام ميشود . يك ترالي متحرك ديگر هم براي حمل سيني هاي حاوي غذاي جامد بطرف آشپزخانه مركز يا اتاق غذا خوري در تردد ميباشد كه ممكن است سيني ( 8- 4 عدد ) از آنها بر روي اين پله هاي متحرك در يك زمان براي استفاده قرار بگيرند كه سرعت عمل را زياد كرده و سريعتر اين كار انجام ميگيرد و به محض رسيدن به اتاق ها به بيماران تحويل ميدهند . ضمناً از اين روش كه از آشپزخانه كه در زير قرار دارد به طبقات بالايي در مهمانيهاي رسمي استفاده ميشود ضمن اين كه غذا گرم و با گرماي لازم غذاي موجود در بشقاب ها توزيع ميشود ( شكل 10/9 )
تحت حرارت گذاشتن ظروف خاص :
در اين روش بخصوص از ظرف شيشه اي پيركس كه آنها را در يك اجاق يا كوره حرارتي كه توسط اشعه مادون قرمز كار مي كند استفاده مي شود . ظروف در طي مدت 80-40 ثانيه كه در كوره مدور شكل حركت مي كنند با درجه حرارت مناسب گرم ميشوند يا در درجه حرارت 375-300 به مدت 40-30 دقيقه كه در اجاق سنتي گذاشته ميشوند غذاي گرمي كه از اين روي حاصل ميشود توسط يك مستخدم ( زن ) كه دستكش هايي از جنس پنيه نسوز در دست دارد توزيع ميگردد .
در قسمتي از اين بخش غذاهاي داخلي ظرف پيركس در بسته بنديهاي جداگانه ي گذاشته و بعد از بستن ظروف اين ها را بر روي سيني قرار ميدهند و مواد غذايي ديگري را هم به آنها اضافه مي كنند كه در مجموع شامل غذاي سرو هم ميباشد اين ترالي ها ، سيني ها را در جاهايي كه گرم نيستند . قرار ميدهند و اينها را به اتاق بيماران مي رسانند و توسط بيمار هر سيني از اين ترالي ها بيرون آورده شده و مورد سرو قرار مي گيرد .
علاوه بر غذا ، بر روي اين ها فلاكس براي نوشابه و سوپ هم وجود دارد ، و اينها براي بيماران بالاتر از 20 نفر توزيع مي شود .
در اين بيمارستانها اين روشهاي سرو به سختي مورد استفاده اند ،با بررسي و تحقيقي كه در اين زمينه صورت گرفت نياز به گرم كردن فلاكس ها و آماده كردن غذاها در قبل و شستن ظرف توسط يك وسيله راحت و در مجموع پوشاندن و درز گرفتن ظروف لازم است .
سيستم خشك گرم :
يك سيستمي است كه در بعضي از بيمارستانها بكار برده مي شوندكه از محفظه گرم و خشك جداگانه مانند يك محفظه حرارتي ايزوله استفاده ميشود . در اين روش غذا گرم نگهداشته مي شود البته از قبل بوسيله صفحات فلزي مدوري غذا را گرم مي كنند در f 55 در اونهاي مخصوص اين كار كه ظرفيت هاي متفاوتي دارند از 120-210 و 300 ليتر بسته به اين كه چه مقدار ماده غذايي سرو مي شود در آنها قرار مي دهند .در اين سيستم از صفحات مدور استفاده ميشود و از اين روش در بيمارستانهايي مانند بوستون – ماساچوست امريكا ، بيمارستان بيماريهاي استخوان در پورتلند و تعدادكمي از بيمارستان ها بكار برده مي شود .
سيستم Temp-Rite :
يك سيستم جديدي است كه در بيمارستانهاي محدودي استفاده ميگردد . بدينصورت كه غذا در آشپزخانه براي بيماران آماده ، در ظروف چيني و پلاستيكي يا يكبار مصرف در محفظه هاي پلاستيكي مناسب قرار مي گيرند و روي هم گذاشته مي شوند تا گرم بمانند و بعد از اين محفظه هاي مخصوص را روي ترالي ها ميگذارند و اين ترالي ها توسط مستخدم ( آبداري ) حركت داده ميشوند و ظرف هر بيمار را در سيني گذاشته براي بيمار سرو ميگردد كه اين روش براي كم كردن زياد و صرفه جويي در شستن ظروف بكار برده ميشود كه در هواپيمايي ها هم استفاده ميگردد .
سرويس سيار :
اين وش در تعدادكمي از بيمارستانها آنهايي كه تحت نظر كنترل واحدي اداره ميشوند مانند ارتش مورد استفاده قرار مي گيرد . اين روش بدين صورت است كه غذاي بيماران مانند كساني كه به بيماري سل دچار هستند در كافه ترياي آن مركز سرويس داده ميشوند تا بيمار بدور از فضاي اتاقش و در يك فرصت كافي غذا سرو كند كه تنها مشكل اين ، سرويس دهي در فضايي جداي ميباشد .
نتايـج :
روشهايي كه ذكر شده بطور مجزا آزمايش شده اند تا به لحاظ اقتصادي و بهسازي بهتر از توزيع غذا مورد استفاده قرار بگيرند . دريك تجربه مشابه اكثر بيمارستانهاي امريكا و كانادا از اين روش ها استفاده مي كنند و از روشهايي كه باعث نارضايتي بيماران شده و بصورت سنتي بوده براي رضايت مندي بيشتر از روشهاي جديد جايگزين گرديده است .
هر كدام از اين روشها يكسري حامي هاي دلگرم كننده ويكسري انتقاد برانگيز دارند كه براي ارزيابي قطعي انتخاب بهترين روش مشكل است چون هر كدام معايب و مزايايي دارند بهر حال نتايج عمومي كه از اين روشها حاصل شده اين هستند كه وابستگي به انسان كمتر بوده و پرسنل آشپزخانه با مديريت و سرپرستي مناسبي ميتوانند كار كنند ديگر اين محل با توجه به ساختار ساختماني فيزيكي و احتياجات مالي و اقتصادي بيماران برنامه ريزي و اجرا مي شو ند .
در هر حال بهترين روش توزيع غذا آن است كه يك موسسه با شرايط خاص بتواند به نحو احسن مشكلات و امر توزيع و سرو غذاي بيماران را كمتر كند .
انتخاب سيستم توزيع غذا :
كه ابتدا موسسه با توجه به شرايط پذيراي آن ميشود و در ابتدا يك مطالعه دقيق در امر غذا رساني بررسي ميگردد از قبيل متدها ، تجهيزات لازم ، ... اگر در يك بيمارستان بطور مثال از اين روش استفاده كرده و مورد تائيد قرار گرفت بقيه بيمارستانها در وضعيت مشابه به هم از اين روش پيروي مي كنند و تجهيزات مورد استفاده
مورد بررسي قرار مي گيرند تا اگر دچار مشكل شدند برآورد هزينه و قيمت دستگاه ، خرابي را بتوانند اصلاح كنند .
سالن غذا خوري مدارس :
در يكسري از رستوران ها و جاهايي مانند آموزشگاه ها كه غذاي مختصري از يك وعده به مردم ميدهند در حال افزوني است چه در مقطع دانشجوئي باشد خواه درمدرسه ، كه عبارتند از كافه تريا ، سلف سرويس ، .. كساني ميتوانند از يك وعده غذايي خوب استفاده كنند كه صبحانه خوبي خورده باشند منوها در اين رستوران ها محدود است و يا يك يا دو وعده غذاي گرم بيشتر همراه نيست در ضمن مقدار پول پرداختي هم قابل توجه است .
آشپزخانه مركزي :
در اغلب جوامع روبه شد ، آشپزخانه ها شروع به كار كرده اند زماني كه غذا براي ناهار مدارس به سرعت آماده ميشود ، آن ممكن است بسته بندي و يا منجمد باشند و گرم شوند در زمان خوردن – اغلب اين ها رستوران كوچكي از انواع اين چنيني هستند آنها چون وقت براي گرم كردن غذا و پختن ندارند ، معمولاً نياز به غذاهاي بسته بندي و مناسب گرم كردن پيدا مي كنند . آنچه كه در مدارس از اين سيستم آشپزخانه مركزي استفاده مي كنند همانند كافه تريا ها است همينطور سرويس هاي كاغذي يكبار مصرف استفاده ميشوند ودر بسياري از مدارس ( سالن غذاخوري ها ) براي آزمايش وبراي سلامتي و اطمينان بيشتر از اين روش بكار مي برد .
غذاي سالم شماره 3
ساندويچ
ساندويچ غذايي است سرشار از انرژي به عنوان ميان وعده به دانش آموزان توصيه مي شود و اگر درست و مقوي تهيه شود حتي ميتواند يك وعده غذايي اصلي را تشكيل دهد . در كل اين ميان وعده به تمركز ياد گيري و تقويت حافظه اين گروه كمك بسياري ميكنند .
ساندويچ ها بعنوان ميان وعده يا حتي جزو غذاهاي اصلي مورد توجه عموم مردم بخصوص دانش آموزان و دانشجويان هستند كه بهتر است بجاي نان هاي سفيد از نان هاي سبوس دار يا غني شده در تهيه شان استفاده شود و تمامي گروههاي غذايي بعنوان اجزاي تشكيل دهنده در آنها موجود ميباشد .
ولي مشكل عمده تهيه ساندويچ ها ، مصرف مقدار زيادي سس است كه چرب بوده و بيماريهاي زيادي را به ارمغان مي آورند از اين رو ، ميتوان بجاي سس مايونز يا قرمز از كمي كره استفاده كرد و از سرخ كردن زياد مواد غذايي در روغن خود داري كرد . خيار شور نيز بعلت نمك زياد مضر است بنابراي ميتوان بجاي آن از خيار سبز ، گوجه فرنگي و كاهو بهره برد .
توصيه ميشود غذاهاي نيمه آماده مثل سوسيس و كالباس و همبرگرد تا حدامكان كمتر مصرف شود زيرا مواد نگه دارنده بسيار دارند .
ساندويچ فلافل نيز كه مورد توجه جوانان و داش آموزان است چون از تركيب نخود و سيب زميني تشكيل شده و در مقدار زيادي روغن سرخ ميشود جزو غذاهاي مناسب به حساب نمي آيد از اين رو سيب زميني كبابي يا بخار پز يا آب پز و نخود پخته ميتواند جايزگزين خوبي براي فلافل به حساب آيد .
متاسفانه مصرف سيب زمني يا تخم مرغ آب پز در بين جوانان كمترين طرفدار را دارد اما ميتوان اين غذاهاي مقوي را بعنوان ساندويچ در مدارس تهيه كرد و با تنوع سبزي ها آن را خورد بهتر است بجاي نوشابه هاي مضر قند دار از دوغ يا آب ميوه يا حتي آب معمولي استفاده كرد.
غذاي سالم شماره 4
تغذيه دبستاني ها
تغذيه دانش آموزان دبستاني به چند دليل اهميت زيادي دارد . نخست آن كه اين گروه سني همچنان در حال رشد سريع هستند و دوم اين كه نياز به انرژي در آنان به سبب فعاليت شديد بدني ، بالاست سوم از اين جهت كه براي يادگيري نياز به مواد مغذي خاص دارند . چهارم و شايد مهم تر از همه آن كه در اين دوران ، عادات تغذيه اي شكل ميگرد و تغيير آن در آينده دشوار خواهد بود .
دانش آموزان 6 ساله در حدود 1700 كالري و 7 تا 10 ساله در حدود 1900 تا 2400 كالري انرژي در روز نياز دارند كه بايد در چهار وعده غذايي تامين شود به همين سبب علاوه بر صبحانه كه وعده بسياري مهمي است و در قدرت فراگيري دانش آموزان نفش عمده اي دارد بايد يك ميان وعده صبح و سپس ناهار ، عصرانه و شام نيز در برنامه غذايي شان منظور شود .
صبحانه : بهتر است حاوي نان يا غلات همراه با پنير يا شير باشد .
ميان وعده صبح : ميتواند يك ساندويچ كوچك حاوي پنير وگردو و يا مرغ ، كتلت ، كوكو به همراه سبزي هاي تازه مانند گوجه و كاهو باشد .
اگر تهيه اين ساندويچ ها عملي نبود ، ميتوان اين ميان وعده را با يك كيك يا بسكوئيت نيز جايگزين كرد به شرط آن دانش آموز حتما پي از خوردن آن دندان هايش را بشويد .
وعده ناهار بجاي خود سبزي ها بايد حاوي برنج ، نان و سيب زميني به همراه يك ماده غذايي پروتئيني با شد البته اگر با ماست يا سبزي هاي تازه همراه شود خيلي بهتر است يا آن كه حداقل دوغ به جاي آب ميل شود .
عصرانه : ميتواند نان و پنير يا همان وعده هاي سبك مانند ميان وعده صبح در نظر گرفته شود .
شام : بايد حدوداً 2 ساعت تا خواب فاصله داشته باشد و سبك تر از ناهار تهيه شود .
بعلاوه گنجاندن تنقلات روزانه حداقل 1 ليوان شير و دو نوع ميوه در برنامه دانش آموزان دبستاني ضروريت دارد . قطعاً تنقلات كم ارزش مانند چيبس و پفك بايد به حداقل امكان رسيده و از كالباس وسوسيس گاهي استفاده شود ، حتي بهتر است اجازه ندهيم بيش از يك بار در هفته به برنامه غذايي كودكانمان راه يابند .
غذاي سالم شماره 5
صبحانه
طبق نظر دانشمندان علوم تغذيه مصرف صبحانه براي دانش آموزان ضروري است و باعث افزايش تمركز و ياد گيري آنان در كلاس درس ميشود . اين كار را ميتوانيد با كمي زودتر بيدار كردن فرزندتان و ايجاد تنوع در صبحانه بصورتي باذائقه او هماهنگ داشته باشد ، انجام دهيد .
چند پيشنهاد براي صبحانه :
1- گروه لبنيات مانند 30 گرم پنير بصورت خامه اي ، شكلاتي يا طعم دار براي سليقه هاي مختلف وجود دارد يا خامه همراه با نان و چاي شيرين
2- كره همراه با عسل و يا مربا بخصوص مرباهاي مفيدي مانند هويج ، آلبالو ، توت فرنگي با نان و خامه
3- شكلات صبحانه با چاي يا شير با نان
4- تخم مرغ به شكل آب پز ، نيمرو و يا املت با نان
5- لوبيا چيتي يا عدس پخته با نان
6- حلوا ارده با نان كه براي فصل زمستان صبحانه مناسبي است و انرژي و گرماي لازم را براي بدن فراهم ميكند .
7- سبزي ها مخصوص صبحانه ( جو دو سر ، گندم ، گندم پرك شده ، ذرت برشته شده ) همراه با شير يا آب بصورت خشك
8- نانهاي صبحانه مثل نان سوخاري ، قندي ، بسكوئيت ، كيك يا نان سبوس دار كه منابع خوبي از نظر توليد انرژي هستند همراه با چاي يا شير
9- غذاهاي مخصوص صبحانه مانند حليم، شير برنج ، يا فرني يا عدس
10- مصرف ميوه كه داراي ويتامين هم باشد مثل مركبات و يا آب ميوه طبيعي همراه با يكي از انواع صبحانه پيشنهادي بالا
غذاي سالم شماره 6
ميان وعده غذايي درمدرسه
اغلب دانش آموزان و شايد والدين ترجيح ميدهند كه بچه ها از بوفه مدرسه يا اغذيه فروش ها تهيه كنند اين مواد كه معمولاً جزو مواد غذايي كم ارزش محسوب مي شوند شامل انواع پفك نمكي ، چيبس ، آدامس و آبنبات و نوشابه هستند كه نه تنها سبب بي اشتهايي ميشوند بلكه بدليل بالا بودن مقدار نمك ، قند و چربي باعث بروز بيماري در بزرگسالان ميشوند خوردن مواد قندي به فعاليت متعدد بخصوص آنهايي كه به دندانها مي چسبند مانند شكلات ، آبنبات چوبي ، آدامس يا نوشيدني مايعات شيرين در فاصله بين وعده غذا سبب پوسيدگي دندان ميشود .
آب ميوه هاي تجاري حاوي شكر طعم دهنده هاي مصنوعي و رنگ هستند اين آب ميوه ها ، نيازهاي تغذيه اي را مانند ميوه هاي طبيعي تامين نميكنند . بنابراين بهتر است راحت طلبي را كنار بگذاريد و با كمي صرف وقت ميان وعده مناسبي براي زماني كه كودكتان در مدرسه است ترتيب بدهيد .اين ميان وعده بايد براحتي قابل حمل باشد ، مصرف آن راحت بوده و درزمان كوتاه زنگ تفريح يا ورزش مورد استفاده قرار گيرد .
خرما : استفاده از خرما در زنگ هاي تفريح و قبل از زنگ ورزش مفيد است .
انجير : داراي كلسيم ، آهن ، فسفر ، پتاسيم ، پروتئين ، چربي ، قند و ويتامين هاي A B C است باعث تقويت دستگاه گوارش ، تنفس ، چشم ، پوست ، لثه ميشود و بدن را در مقابل سرما و عفونت ها محافظت ميكند .
مركبات : داراي كلسيم ، آهن ، مقادير فراواني هستند اشتها را زياد ميكنند و ملين هستند .
گلابي : داراي مقدار پروتئيني ، چربي ، مواد قندي ، كلسيم ، فسفر ، آهن و ويتامين هاي A B C است براي رفع تشنگي مناسب و ملين خوبي است يكي از ميوه هاي انرژي زا و چاق كنده و نشاط آور است .
ميوه هاي خشك : از تمام فصول سال قابل دسترسي هستند مثل خرماي خشك ، انجير ، برگ هلو ، برگ زرد آلو ، آلبالو خشكه ، توت خشك – كشمش ، نخودچي مغز ميوه ها مثل گردو فندوق و بادام ودانه هاي روغني مثل كنجد از مواد فيبري هستند كه داراي مقدار زيادي آهن ورودي بوده و مصرف آنها بين دو وعده غدايي اصلي مفيد است . گذشته از آنچه گفته شد استفاده از مواد غذايي مانند تخم مرغ پخته ، نان و پنير و گردو و سيب زميني پخته كه براحتي ميتوان در منزل تهيه كرد براي ميان وعده كودك مناسب هستند .
مطالب مشابه :
تاثیرات ظروف برغذا
ظروف پيركس: ها و حتي سلف سرويسها در ادارات و ظروف غذاخوري هستند كه از نظر
ترجمه مقاله :روش های توزیع غذا
در اين روش بخصوص از ظرف شيشه اي پيركس كه آنها را آن مركز سرويس داده غذاخوري ها ) براي
خانهداري
دو قاشق غذاخوري جوش شيرين، نصف حتي شستن فضاي سرويسهاي بهداشتي پيركس و بلور. اين
برچسب :
سرويس غذاخوري پيركس