برنامه درس هفته پنجم

به نام خدا

دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه – گروه معماری

نیمسال اول سال تحصیلی 93- 92

درس درک و بیان محیط

 

هفته پنجم : مشخصات بصری فرم

اهداف برنامه : در این بخش هدف ، شناخت مشخصات بصری فرم و عوامل موثر در درک فرم می باشد .

نقش خط به طور طبیعی از نمایش خط محیطی فرمها تا مشخص کردن فیگورها ، در یک محدوده ی بصری وسعت دارد. تصور ما از خطوط مرزی ، که یک چیز را از دیگری جدا می سازد، به دریافت ما از شکلها منتهی می شود. به واسطه ی همین اشکال است که ما فرم هایی که دنیای بصریمان را می سازند ، تشخیص داده ، درک و حس می کنیم . بنابراین در طراحی ، نقش و حالت خطوطی که ما برای نشان دادن اشیا در فضای واقعی استفاده می کنیم ، باید بر روی یک سطح دو بعدی ، شکل مورد نظر را انتقال دهد.

خطوطی که ما در محیط بصری می بینیم ، با تغییرات قابل رؤیت رنگ و ارزش شدت رنگ ، بافت و نقش ، هماهنگ می شود . این خطوط متضاد ، وقتی به اندازه ی کافی مشخص و مجزا باشند، به ما امکان می دهد تا فرم اشیا را در فضا تشخیص داده و یک چیز را از دیگری تمیز دهیم.

مشخصات بصری فرم: شکل، اندازه، رنگ ، بافت، مکان، جهت و تعادل بصری  

در واقع تمامی این مشخصات فرم متأثر از شرایط نگرش ما هستند یعنی:

-          پرسپکتیو یا زاویه دید ما

-          فاصله ما از فرم

-          شرایط نوری

-          زمینه بصری ای که فرم را احاطه کرده است.

در تمرین های هفته های قبل با شکل و اندازه تا حدودی آشنا شدیم در برنامه این هفته با تعریف کلی از آنها به تمرینهایی برای شناخت بافت می پردازیم.

 

شکل: صفت اصلی مشخص کننده فرم است، شکل نتیجه ترکیب معین وجوه و بالهای یک فرم است.شکل ، یک تصور دوبعدی از نقش است و شامل مرزهای کناری خاص خودش بوده که از محدوده ی بصری بزرگتری مجزا می شود. بنابراین ، شکل به خطی که کناره اش را مشخص می سازد ، تضاد سایه-روشن بافت و نهایتا رنگی که در طول کناره ی آن پدیدار می شود ، بستگی دارد.

اندازه: ابعاد واقعی فرم ، طول ، عرض و عمق آن است . در حالی که این ابعاد ، تناسبات فرم را معین می نماید. مقیاس فرم توسط نسبت اندازه آن به اندازه سایر فرمهای موجود در محیطش تعیین می شود.

 

توضیح برنامه : بافت و رنگ

علاوه بر خطوط محیطی که برای ترسیم طرح ضروری و اساسی است، یک شکل ، همچنین دارای کیفیاتی چون : سطح ، مواد ، رنگ و بافت است. شیوه ای که برای بیان این کیفیات در طراحی به کار می بریم، استفاده از ارزشهای شدت رنگ است. این ارزشهای شدت رنگی برای نشان دادن شکل ، نمایش بافت، ارائه فرم و انتقال حس و حالت می توانند به خدمت گرفته شوند.

بافت : مشخصات وجه یک فرم است ، بافت وجوه یک فرم ، بر قابل احساس بودن آنها و کیفیت انعکاس نورشان اثر دارد.

رنگ: پرده رنگ ، شدت و ارزش رنگی وجه یک فرم است ، رنگ مشخص ترین صفتی است که یک فرم را از محیطش متمایز می نماید. همچنین ، رنگ در بار بصری فرم اثر دارد.

بافت به دو نوع تقسیم می شود : بافت چشمی و بافت لمس کردنی . اساساً بافت لمس کردنی نوعی است که به وسیله حس لامسه می توان آن را تجربه کرد و به نرم – زبر ، مات – جلادار، گرم – سرد و غیره تقسیم می گردد. بافت لمس کردنی در گرافیک به آنچه که پس از به کار بردن مواد ، باقی می ماند ، اتلاق می شود . بافت چشمی ، اثرات سطحی باقی مانده با قصد قبلی و یا به طور تصادفی است. در هاشورزنی و یا رسم با نقطه ، خطوط با نقطه ها ، ارزش تاریک و روشنی را توصیف می کنند. در حالی که درشتی و یا ریزی بافت آنها نیز ، بافت چشمی را شرح می دهد.

ارزشهای شدت رنگ(سایه- روشن) : تکنیک خطی " هاشورزنی" ، " هاشور متقاطع" و " خطوط درهم" ابزار ابتدایی هستند که با آنها می توانم ارزشهای شدت رنگ را انتقال و نمایش دهیم. از آنجا که وسیله ی بیان این ارزشها ، یعنی ارزشهای شدت رنگ ، تناسب در نقاط سایه – روشن کار است، لذا مهمترین ویژگی این تکنیکها ، فاصله گذاری و یا تراکم ضربه های خطی استفاده شده است.

سایه و نور:به هنگام ارائه ی ارزشهای شدت رنگی ، ما به طور طبیعی، در آغاز به ارزشهای مکانی سطح یک فرم توجه داریم . ارزشهای مکانی نشان می دهد که عملا ً نور و یا سایه ی مواد یک سطح و یا یک رنگ چگونه هستند. با این حال ، ارزشهای مکانی توسط اثر نور، تاریکی و سایه عوض می شوند. در ارائه ی ارزشهای شدت رنگ ، باید تلاش کنیم که نقش ارزش مکانی نور و سایه را انتقال دهیم.

تضاد ارزشهای شدت رنگ ، شیوه ای را که به وسیله ی آن سایه – روشنها نقوش را شکل می دهند، بیان می کند. چگونگی انعکاس نور از سطح یک فرم ، باعث به وجود آمدن مناطق سایه – روشن و تاریکی می شود و از اینرو راهنماییهای مهمی درباره کیفیت سه بعدی آن به ما می دهد.

تمرین 1 : برای فهم بیشتر بافت و روش های نمایش آن در طراحی ، تمرینات صفحه 3- 6 را با کمک ابزار مختلف طراحی (مداد، راپید، روان نویس و ... ) انجام دهید.

زمان تحویل :روز شنبه  11/ 08/92 ساعت 8:30

تمرین 2: تهیه دایره رنگ و جدول تنالیته رنگی در مقوای 70* 50 با استفاده از رنگهای گواش( وسایل مورد نیاز برای انجام تمرین در کلاس : رنگ های گواش ، قلم موی درشت و ریز، مقوای 50*70 ، پالت ، لیوان آب ، چسب کاغذی – این تمرین در کلاس انجام می شود و تکمیل آن در منزل خواهد بود)

تذکر: تمرین 2 در گروههای 3 نفره انجام می شود.

زمان تحویل : روز شنبه 18 / 08/ 92 ساعت 8:30

 

                                                                                                                    موفق باشید

                                                                                                   گروه مدرسین درک و بیان محیط


مطالب مشابه :


وبلاگ جدید درس هندسه مناظر و مرایا

درک و بیان محیط جستجوگر و معنی یاب در جهت مشاهده و درک محیط درس هندسه مناظر و




دانلود کتابهای طراحی ...

درک و بیان محیط جدید در ایران ، درس "درک و بیان محیط" متولی آموزش و مرایا طرح دو




دانشجویان درک و بیان معماری1 و درک وبیان محیط

دانشجویان درس درک و بیان محیط و دانشجویان بیان طرح نهایی درس درک و بیان محیط




و اما تحویل کارها ...

درک و بیان محیط - و اما تحویل کارها مدرسه هنر و معماری طرح یک معماری خانه ی




آقایان یا خانم ها ... ؟؟؟!!!

درک و بیان محیط چون نمره و درس خوندن آقا و خانوم نداره مدرسه هنر و معماری طرح یک معماری




درک و بیان معماری (1)

درک و بیان معماری (1) مقصود ار تمرین های درس معماری 1 و 2 یافتن نگاه نافذ و تقویت درس دانشجویان




طرح درس

(حیطه شناختی ـدرک و ها در محیط اطراف قرار خواهد گرفت و ضمیمه طرح درس می




درک و بیان محیط شهری

طرح و شهر درک و بیان محیط شهری شرح درس بیان و محیط شهری رشته مهندسی




برنامه درس هفته پنجم

درس درک و بیان محیط علاوه بر خطوط محیطی که برای ترسیم طرح ضروری و اساسی است، یک شکل




طرح درس

نمونه طرح درس درک و فهم ) 2 یک روزنامه دیواری درباره ی نظافت محیط مدرسه و محیط خانه




برچسب :