در آخرین بخش از سلسله مصاحبه با معاونان دانشگاه فرهنگیان
زاویه ی نگاه من به مدیریت جهادی، این است که در شرایط حاضر و با اقتباس از تئوری های مدیریت، دو مفهوم برای مدیریت جهادی تفسیر می شود، یکی اینکه مدیر جهادی کسی است که کار درست را در زمان درست و به شکل درست انجام بدهد، مدیر جهادی صرفا به دنبال انجام کارها به شکل درست نیست، بلکه کار درست را باید انتخاب کرده در تصمیماتش آنقدر هوشمندانه وجامع نگر باشد که تصمیمش کمترین مضار و بیشترین منفعت را داشته باشد، تفکر کل نگری خیلی مهم است، متأسفانه اغلب ما تک بعدی نگاه میکنیم، مدیر جهادی تک بعدی نمی بیند، مدیر جهادی کل نگر است و از همه ابزار و امکانات استفاده می کند تا مأموریت بزرگش محقق شود.
در دانشگاه فرهنگیان که مأموریت نهایی ما، تربیت دانشجومعلمانی در طراز جمهوری اسلامی است، مدیر جهادی کیست؟ مدیر جهادی باید به هر ترتیب، تمام ابزار، الزامات و اسباب کار را فراهم کند، مثلا در حوزه ی دانشجویی، مأموریت تعریف شده است، باید مدافع حقوق دانشجو بود، باید بستر ساز رفاه امکانات و فضایی باشیم که دانشجوی دانشگاه، در آرامش و امنیت و رفاه مطلوب بتواند به تحصیل و تهذیب بپردازد. این یک شاخص مدیریت جهادی است.
شاخص دوم را با استفاده از یک جمله ی تاریخی معمار کبیر انقلاب امام خمینی (ره) نقل می کنم که فرموده بودند: به جای اینکه به من بگویید رهبر، بگویید "خدمتگذار" این خیلی پیام دارد. آن هم در اواخر قرن بیستم یعنی اوایل قرن بیست و یکم که تئوری پردازهای مدیریت، سبک مدیریتی به نام مدیر تحولی را مطرح کردند، شاخص مدیر تحولی چیست؟ یعنی از برج عاج مدیریت و از پشت صندلی مدیریت بلند می شود، پیشگام می شود خودش صف شکن است، خدمتگذار است.
یک شاخص دیگر مدیرجهادی این است که خودش اول آستین را بالا می زند و کمر همت می بندد. خودش باید پیشگام باشد همان طور که در جبهه و جنگ، فرماندهان و مدیران ما خط شکن بودند. اگر بخواهیم از ادبیات جنگ استفاده کنیم اینجا هم همین است ، مدیران میانی بنا نیست بنشینند و یک عده ای کار کنند اگر قرار است بنشینند و عده ای کار کنند که دیگر نیازی به مدیر نیست! مدیر باید در هر حوزه ای اگر پیشنهاد می دهد خودش اولین نفر باشد.
اگر چه خیلی اینها را تفسیر به رأی می کنند، لکن این یک مفهوم خیلی کلی است و کسی نمی تواند این مفهوم را مصادره کند، در هر حوزه ای این مفهوم قابلیت پوشش و کاربرد دارد و با این حساب می توانم بگویم همان بحث مدیریت تحولی و خدمتگذاری که استفاده میکنم به فرمایشات پیر و معمار کبیر انقلاب، یکی هم بحث تئوری های مدیریت و بحث تفکر سیستمی وکل نگری،مدیر ما باید این گونه باشد.
- در خصوص حوزه ی معاونت دانشجویی چه اولویت ها و برنامه هایی را برای سال 93، پیش بینی می کنید؟
وقتی می گوییم معاونت دانشجویی، در همین عبارت تکلیف ما روشن است یعنی باید تمامی تلاشمان را برای گروه هدف، که یقینا دانشجو است و ذینفع اصلی، که باز هم دانشجو است به کار گیریم. تکلیف ما در معاونت دانشجویی مشخص است تمام سمت وسوی فعالیت ها وبرنامه های ما باید در راستای دانشجویان باشد که می تواند مستقیم و غیر مستقیم دیده شود.
خوشبختانه، در مجموعه معاونت دانشجویی، علیرغم کاستی ها در کل، نگرش خوبی وجود دارد و فلسفه وجودی این معاونت، همچنین مأموریت این معاونت را بیشتر همکاران ما درک کرده اند، حتی می توانم بگویم بهتر از بنده خودشان را مدافع حقوق دانشجو میدانند. خودشان میگویند ما موظفیم فضا را برای دانشجویان به شکل مطلوب مهیا کنیم در این راستا در معاونت دانشجویی چهار اداره کل داریم:
اداره کل مشاوره و راهنمایی
اداره کل امور دانشجویی
اداره کل تربیت بدنی
اداره کل بهداشت و تغذیه
برای هر اداره کل، اهداف بلندی را برنامه ریزی کردیم، اگر بخواهیم برنامه ها را بر حسب ادارات کل تعریف و تفکیک کنیم یکی از محورهای بسیار حائز اهمیت، امور دانشجویی است که خدمات اصلی ما در آن حوزه به خدمات خوابگاهی و رفاهی، مربوط است.
در این حوزه بحث نقل و انتقالات،کمیته موارد خاص و کمیته انضباطی و ... را داریم.
باید تشکر کنم از معاونین دانشجویی قبلی، که سنگ بناهایی را گذاشتند و تلاش هایی کردند و اگر ما امروز می بینیم برنامه هایمان به این جا رسیده، محصول همان پی ریزی اولیه است.
در حوزه امور دانشجویی، تقریباٌ بخش اعظم فعالیت هایمان زیر مجموعه وزارت علوم است و ارتباط تنگاتنگ و مناسبی در این راستا ایجاد شده. بر اساس آیین نامه ها، شیوه نامه ها و دستور العمل های آنان اقدام می کنیم، تمام تلاش را برای بالا بردن استانداردهایمان به کار گرفته ایم. اگر چه هنوز ممکن است از نظر زیر ساختی مشکل داشته باشیم. طی جلساتی که داشتیم بسیاری از فعالیت ها را با آنان هماهنگ کردیم، به طور مثال درخصوص راه اندازی سامانه نقل و انتقالات رایزنی انجام شد و درحال برنامه ریزی هستیم تا دانشجویان پردیس های ما نیز مانند سایر دانشگاه ها و در یک فرآیند زمانی مشخص و در یک فضای مجازی بتوانند این کار را انجام دهند.
درخصوص بحث سرپرستان خوابگاه، همکاران در اداره امور دانشجویی نیاز ها را به خوبی برآوردکرده اند، سرپرستان مصاحبه شده اند کیفیت ها برآورد و سنجش شده است، سرپرستی،حوزه بسیار مهمی است و در حقیقت بعد از سرپرست کل مجموعه در پردیس و مرکز، نقش کلیدی را سرپرست شبانه روزی دارد، یکی از مهم ترین دغدغه های ما، انتخاب و به روز کردن اطلاعات این همکارمان در پردیس هاست، بنابراین برنامه ریزی دوره های توجیهی و آموزشی برای آنان انجام شده است.
البته در حال حاضر، با کمبود سرپرست مواجه هستیم، یکی از دلایل این است که به دنبال نیروهای کیفی هستیم و حاضر نیستیم هر داوطلبی، به عنوان سرپرست انتخاب شود، فرآیندی تعریف شده که در صورت دارا بودن شاخص های مورد نظر و پس از مصاحبه، فرآیند جذب همکار،به عنوان سرپرست صورت گیرد.
دغدغه ی دیگر، پیوند با وزارت علوم است، یکی از بخش های کلان ما صندوق رفاه است که پیرامون جزییات آن با سازمان امور دانشجویان در رایزنی هستیم تا بهترین تصمیم را اتخاذ نماییم، به عبارتی به دنبال زیر ساخت ها برای ارائه خدمات به دانشجویان، مثل انواع مختلف وام ها هستیم.
شایان ذکر است، در حال تدوین بخشنامه کار دانشجویی، انتخاب دانشجوی نمونه، شوراهای صنفی، بالا بردن کیفیت و تجهیزات خوابگاهی به کمک همکاران طرح و برنامه هستیم.
نکته دیگر در خصوص کارت های دانشجویی است، همین جا باید این خبر را اعلام کنم که تمام کارت های چند منظوره دانشجویی آماده شده است و در مرحله ارسال برای پردیس ها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور می باشد.
درخصوص راه اندازی اتوماسیون تغذیه سراسری هم، در مرحله اجرای برنامه هستیم و انشالله به زودی خبرهای خوبی در این زمینه خواهیم داد.
یکی دیگر از برنامه ها در این اداره کل، برنامه ریزی برای هفته ی خوابگاه است که فعالیت های مؤثری در این زمینه صورت پذیرفته است.
حوزه ی دیگر ما حوزه ی مشاوره و راهنمایی، که یکی از اولویت های معاونت دانشجویی است، بر این باورم که همه ی انسان ها به نوعی به مشاوره و مشاور نیاز دارند، امیدوارم روزی فرهنگ مشاوره در جامعه ی ما نهادینه شود و آن نگاه منفی، که هر کس به مشاور مراجعه می کند، قطعاٌ دچار مشکل است، برطرف شود.
نیاز به مشاوره در این دانشگاه بسیار مهم است، چرا که دانشجوی ما در سن هجده سالگی وارد دانشگاه فرهنگیان می شود و به خاطر شبانه روزی بودن، از کانون با مهر و محبت خانواده دور می شود، محیط شبانه روزی، دوری از شهر و خانواده موجب برخی خلاء های روحی، روانی و عاطفی می شود.
به هر حال تا با محیط سازگار شوند چالش هایی وجود دارد.
این خلاء ها را چه کسی باید پر کند جز مشاور؟ در این راستا ما چند برنامه تعریف کرده ایم که مهمترین اولویت تأسیس مراکز مشاوره و راهنمایی در سطح پردیس ها و مراکز دانشگاه فرهنگیان با چند نیت است:
اول: ارائه خدمات مشاوره ای به جامعه و خانواده ی دانشگاه فرهنگیان که شامل دانشجو معلمان و کارکنان نیز هست.
دوم: بحث کلینیک مشاوره که در واقع در همین مراکز اتفاق می افتد برای دانشجویان رشته ی مشاوره، تمرین کارورزی، یک محیط عملی برای کسب مهارت های حرفه ای و امیدواریم بتوانیم در تعامل با سازمان نظام روان شناسی پروانه های لازم را برای مراکزمان دریافت کنیم، بنابراین می توانیم خدمات خارج از دانشگاه نیز داشته باشیم، البته این امر زمان می برد،انشاء الله تا پایان اردیبهشت، اولین مرکز مشاوره و یادگیری را در پردیس شهید چمران افتتاح می کنیم. خوشبختانه خیلی از پردیس ها و مراکز هم اعلام آمادگی کردند ولی حداقل هایی مورد نیاز است که باید کسب کنیم.
بحث صدای مشاور، برنامه ی دیگرِ در دست اقدام است و نیاز به زیرساخت سخت افزاری و چند نفر مشاور دارد تا بتوانیم به هر دانشجویی، از هر نقطه ی کشور، هر زمان احساس نیاز به مشاور دارد و دسترسی به مشاور مرکز و یا پردیس نیست، یا مستقیماٌ نمی خواهد به مشاور مراجعه کند، خدمات ارائه نماییم.
امیدواریم اعتبارات برای فعالیت های مورد نظر تأمین شود، البته شخص دکتر مهرمحمدی، سرپرست محترم دانشگاه هم نگاه ویژه و خاصی نسبت به این موضوع دارند و امیدواریم با حمایت های ایشان بتوانیم این فعالیت ها را به سرانجام برسانیم.
یکی دیگر از فعالیت های پیش روی ما، تجهیز مراکز مشاوره است. آزمون ها، ابزار و خدمات مشاوره ای که این ها هم برآورد شده، فهرست شده،در حال خرید و تجهیز مراکز مشاوره هستیم، نکته ی دیگر در این مقوله، شناسایی مشاورین و کارشناسان مجرب است که بتوانند مراکز مشاوره ی راه اندازی شده را پیش برده و ارائه ی خدمات نمایند و در آینده، خودگردان شوند و دیگر نیازی به اعتبارات از سوی دانشگاه نیز نداشته باشند. در عین حال سازمان مرکزی، نظارت، کنترل و رتبه بندی لازم را انجام خواهد داد.
در هر صورت به دنبال توسعه ی خدمات مشاوره ای هستیم، قصد داریم این مقوله را،حتی به عرصه ی رقابت با بهترین دانشگاه های کشور تبدیل کنیم
مطالب مشابه :
پذيرش دانشجوي کارشناسي در پرديس خودگردان دانشگاه شريف
تا پلی تکنیک - تا کنکور - پذيرش دانشجوي کارشناسي در پرديس خودگردان دانشگاه شريف - مرجع تخصصی
دبير كميسيون خوابگاه هاي اتحاديه صنفي دانشجويان كشور: خوابگاه هاي خصوصي براي دانشجويان امن نيستند
شورای صنفی دانشگاه هنر پردیس در شرايطي كه طرح خوابگاه هاي خودگردان اصلاح شود و اين
بنتوز چیست؟
منابع ارشد دکتری 1394 - 1393 - بنتوز چیست منابع ارشد پردیس خودگردان رشته بیوتکنولوژی
مکانیزاسیون چیست؟ مکانیزاسیون کشاورزی یعنی استفاده از وسایل مکانیکی..
منابع ارشد دکتری 1394 - 1393 - مکانیزاسیون چیست؟ منابع ارشد پردیس خودگردان رشته بیوتکنولوژی
قسمت اول مقاله زیتون چیست:
قسمت اول مقاله زیتون چیست: منابع ارشد دکتری 1394 منابع کارشناسی ارشد پردیس خودگردان
در آخرین بخش از سلسله مصاحبه با معاونان دانشگاه فرهنگیان
پردیس شهید شاخص مدیر تحولی چیست؟ نمایند و در آینده، خودگردان شوند و دیگر نیازی به
همه چیز در مورد آزمون حسابداری ارشد 93
بین الملل(پردیس خودگردان) 184 (گرايش حسابداري) + 15 (گرايش حسابرسي) هموارسازی سود چیست
برچسب :
پردیس خودگردان چیست