سروستان ؛ عسلويه اي ديگر در اقليم نفت خيز فارس
به گزارش خبرنگار ايرنا ؛ اين شهرستان در فاصله 80 کيلومتري جنوب شرق شيراز قرار دارد و عمليات حفاري هفت حلقه چاه توسعه اي درميدان هاي نفت سروستان و سعادت آباد اکنون توسط شرکت ملي حفاري نفت ايران در حال انجام است و گفته شده در اجراي اين پروژه در مدت 28 ماه، سه حلقه چاه در سروستان و چهار حلقه چاه در سعادت آباد حفاري خواهد شد.
اين پروژه در حوزه عملياتي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران قرار دارد و بر اساس قرارداد هاي منعقد شده با کارفرمايان ، پروژه به صورت کليد در دست اجرا ميشود بر اساس برنامه پيش بيني شده براي اجراي اين طرح براي شروع کار، دکل حفاري مخصوص حفاري در اين منطقه استقرار يافته است .
اجراي طرح توسعه ميدان نفتي بخش سروستان شيراز اسفند ماه دو سال قبل با حضور معاون وقت وزارت نفت، استاندار فارس و مسئولان اين استان آغاز شد.
حجم سرمايهگذاري اوليه براي بهرهبرداري ازمنابع نفتي سروستان دو هزار ميليارد ريال اعلام شده است که موجب ايجاد اشتغال و درآمد در استان فارس ميشود.
به گفته کارشناسان ؛ با بهره برداري از منابع نفتي سروستان ميتوان به مدت پنجاه سال از منابع مذکور در صنايع نفت و پتروشيمي کشور استفاده بهينه کرد.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران اخيرا در گفت و گويي اعلام کرد : تا پايان خرداد ماه سال 1388 ميدان هاي نفتي سروستان و سعادت آباد واقع در استان فارس با توان توليد روزانه 15 هزار بشکه نفت به مدار توليد خواهند پيوست.
عليرضا ضيغمي همچنين در بازديد از اين ميدان هاي نفتي و با حضور در جمع پيمانکاران آن با تاکيد بر خواسته وزير نفت مبني بر اجراي زودهنگام اين طرح گفت: با عنايت و توجهي که وزير نفت بر تسريع پروژههاي نفتي و گازي و نقشي که در پيشبرد توسعه اقتصادي کشور دارد و بنا بر رسالت اين شرکت که توليد 65 درصد گاز مصرفي کشور ميباشد، لازم است که در اجراي طرحهاي نفتي نيز همه کوشش خود را مصروف داشته تا به اهداف چشمانداز برنامه چهارم توسعه دست يابيم.
وي افزود: ميدان هاي نفتي سروستان و سعادتآباد وسعت 242 کيلومتر مربع و با دارا بودن يک ميليارد و402 ميليون بشکه نفت در جا در فهرست ميدان هاي نفتي شرکت ملي نفت ايران در برنامه توسعه قرار گرفت که توسعه آن با شرکت توسعه صنايع نفت و انرژي قشم (OEID) و توسط شرکتهاي تبديل انرژي پايا، پايدار پولاد پيشرو و مهر آرزان شهر و شرکت طراحي و ساختمان نفت (ODCC) در پروژههاي احداث برقرساني به واحد فرآوري ميدان هاي سروستان و سعادتآباد، ساخت مخازن سقف شناور ذخيره نفت خام پالايشگاه شيراز، احداث تاسيسات فرآوري نفت، احداث تاسيسات سرچاهي و خطوط لوله جمعآوري، احداث خطوط انتقال به طول تقريبي 100 کيلومتر و احداث کمپ دائمي در واحد تاسيسات فرآوري مرکزي در برنامه توسعه ميدان ها در حال انجام است.
ضيغمي از پيشرفت 31 درصدي پيشرفت فيزيکي اين طرح از ابتدا تا اين دوره سخن گفت و افزود: مطالعات جامع ميدان، لرزهنگاري، جادههاي دسترسي و محل چاههاي تعميري، جادههاي دسترسي و محل چاههاي جديد، قرارداد تامين انرژي، طراحي پايه سه دستگاه مخزن ذخيره و تلمبه پالايشگاه شيراز به پايان رسيده است.
در برنامه توسعه اين ميدان ها تکميل و تعمير سه حلقه چاه در ميدان سروستان و تعمير دو حلقه چاه در سعادتآباد به منظور تزريق گاز و پساب،حفاري چهار حلقه چاه افقي جديد در سعادتآباد و سه حلقه چاه جديد در سروستان و عمليات اجرايي سطح الارضي قرار دارد.
همچنين تاسيسات سرچاهي 10حلقه چاه توليدي دو ميدان و دو حلقه چاه تزريقي ميدان سعادتآباد، احداث 10کيلومتر خوط لوله چهار اينج انتقال گازهاي همراه، احداث 90 کيلومتر خطوط جمعآوري نفت از چاهها، احداث 110 کيلومتر خط لوله 10 اينچ جهت انتقال نفت از واحد فرآوري سعادتآباد به پالايشگاه شيراز ، احداث واحد فرآوري مرکزي به ظرفيت 25 هزار بشکه در روز و طراحي و احداث سه دستگاه مخزن ذخيره و تاسيسات دريافت نفت خام در پاياشگاه شيراز از ديگر برنامههاي توسعهاي اين ميدان ها ميباشد.
ميادين نفتي سروستان در110 کيلومتري جنوب شرقي شيراز و ميدان سعادت آباد در 20 کيلومتري شمال ميدان سروستان قرار دارد. مجموع ذخاير اين دو ميدان 180 ميليون بشکه نفت در برنامه توسعه قرار دارد.
برنامه ريزي ها تا کنون براي استحصال نفت در منطقه سروستان و سعادت آباد در استان فارس در اين زمينه بوده است که نفت اين مناطق براي استفاده در طرح توسعه پالايشگاه شيراز مورد بهره برداري قرار گيرد .
اما مسوولان محلي سروستان گزينه ديگري را نيز دور از ذهن نمي دانند و آن اين است که در صورتي که شرايط اجازه دهد و در صورتي که مطالعات بيشتر وجود مقادير بيشتر نفت در اين منطقه را تاييد کند ؛ نفت سروستان به جاي انتقال به شيراز و به کار گيري در پالايشگاه جديد شيراز در پالايشگاهي که در همين منطقه احداث مي شود مورد استفاده قرار گيرد.
نفت سروستان در گفتمان تخصصي بهره برداران و کاوشگران نفت به نفت سبز موسوم است ؛ اصطلاح نفت سبز از آن رو به نفت اين منطقه گفته مي شود که از نظر مرغوبيت و کيفيت در رتبه بالايي قرار دارد.
ظرفيت تصفيه پالايشگاه جديد شيراز که به پالايشگاه پارس موسوم است 120 هزار بشکه نفت و ميعانات گازي در روز برآورد شده است که تا پايان سال 89 به بهرهبرداري خواهد رسيد.
در سفر استاني فروردين 86 رييس جمهوري به شيراز مصوب شد پالايشگاه پارس در کنار پالايشگاه کنوني شيراز ساخته شود که اينک مقدمات تامين و آمادهسازي زمين در اين منطقه در حال انجام است که شرکت مسوول ساخت آن در يک مناقصه بينالمللي انتخاب خواهد شد. قرار است هزينه آن از طريق همکاري بخش خصوصي با شرکت پالايش و پخش تامين شود.
مسوولان شرکت پالايش نفت شيراز با بيان اين که بودجه پالايشگاه جديد بيش از يک ميليارد دلار پيشبيني شده است، گفته اند : با مطرح شدن ساخت پالايشگاه جديد، طرح توسعه پالايشگاه فعلي با ديدگاه جديد در حال بررسي و مطالعه است. در اين زمينه پالايشگاه ميعانات گازي برخلاف نفت که تهمانده سنگين دارد، فرآوردههاي با ارزش افزوده بيشتر توليد ميکند. در اين زمينه پيشبيني ميشود 95 درصد خوراک به نفت سفيد، نفت گاز و بنزين تبديل شود ولي درصد آنها به پروسه واحدهاي آن بستگي دارد.
همچنين طول خط لوله هشت اينچي انتقال نفت از سروستان به شيراز حدود 110 کيلومتر برآورد شده است که شرکت نفت مناطق مرکزي، مسووليت آن را بر عهده دارد. قرار است پس از بهرهبرداري اين خط لوله در سال 89، روزانه 15 هزار بشکه نفت خام براي پالايش به پالايشگاه شيراز منتقل شود.
فرماندار سروستان در گفت و گويي اختصاصي با خبرنگار ايرنا با تاکيد بر آنکه سروستان مي تواند نقشي مانند عسلويه براي استان فارس ايفا کند گفت : وجود نفت در اين منطقه عاملي براي افزايش اشتغال و سرمايه گذاري و همچنين رسيدن به رونق اقتصادي و ايجاد درآمد است.
غلامرضا غلامي افزود: نفت سروستان به نفت سبز موسوم است و از اين رو به نفت اين منطقه نفت سبز مي گويند زيرا اين نفت از نظر مرغوبيت و کيفيت در رتبه بالايي قرار دارد.
فرماندار شهرستان سروستان بيان کرد: ورود شرکت هاي نفتي و پيمانکاران و حفاران و بهره برداران نفت به منطقه سروستان در سالهاي اخير نويد بخش رونق اقتصادي اين منطقه است و با گذر زمان و پيشرفت بيشتر برنامه استحصال نفت از ميدان هاي نفتي سروستان اميد مي رود شهرستان سروستان چهره يک منطقه نفت خيز به خود بگيرد و مردم اين منطقه نيز از مواهب استحصال نفت در سروستان بهره مند شوند.
غلامي گفت : طرح فعلي براي استحصال نفت در شهرستان سروستان اين است که نفت اين منطقه به شيراز منتقل شود و در طرح توسعه پالايشگاه شيراز مورد بهره برداري قرار گيرد اما مي کوشيم که در بلند مدت برنامه احداث پالايشگاه مستقل در اين شهرستان را نيز پيگيري کنيم و اميد مي رود با احداث پالايشگاه در اين شهرستان رونق دوچندان شامل شهرستان سروستان شود.
فرماندار شهرستان سروستان گفت : طرح احداث پتروشيمي نيز در اين شهرستان مصوب شده است و با بهره برداري از ذخاير نفت سبز شهرستان سروستان مي توان از مواهب وجود پتروشيمي نيز بهره مند شد.
غلامي اضافه کرد : در مجموع سروستان يک قطعه طلاي زنگار گرفته است که داراي منابع غني ؛ شهروندان فرهنگمدار و افق هاي روشن در توسعه است اما به جهت سالها محروميت و دوري از برنامه هاي توسعه اين شهرستان نتوانسته است سهم واقعي خود را از توسعه به دست آورد.
موقعيت جغرافيايي شهرستان سروستان نيز طوري است که مي تواند به توسعه روز افزون اين شهرستان با بهره برداري از منابع نفتي کمک کند.
شهر سروستان نزديک انتهاي جنوب شرقي حوزه ي نواحي مرکزي ومابين دو رشته کوه موازي زاگرس جنوبي واقع شده است.از نظر تقسيمات کشوري بيست و پنجمين شهرستان فارس است که اخيرا از بخش به شهرستان ارتقا يافت.
اين شهرستان درمنطقه اي نسبتا کوهستاني دردامنه ي کوهي به نام قلات قراردارد.
در تقسيمات اقليم هاي ايران سروستان در بين منطقه گرم و خشک و گرم ومرطوب ومنطقه سرد قرارگرفته است.
ارتفاع سروستان ازسطح دريا 1500متر است. زمين هاي سروستان گلي است ودر روي لايه هاي رسوبي سيلاب قرار گرفته که اکثرا از انواع زمين هاي متغير فشرده مي باشد.اين خاکهاي رسوبي دره تا عمق متجاوز از 35 متر در عمق زمين قرار دارند. طول جغرافيايي سروستان13و53 وعرض آن17و29 است.
موضوعي که در بهره برداري از منابع نفتي سروستان حائز اهمتيت است و بر آن تاکيد مي شود جديت بيشتر وزارت نفر براي بهره برداري از منابع نفت در اين شهرستان است ؛ ذکر اين نکته حائز اهميت است که مطالعات استحصال نفت در شهرستان سروستان قبل از انقلاب در اين منطقه آغاز شده است و تقريبا سه نسل پي در پي در اين شهرستان وعده و نويد رونق اقتصادي و استفاده از نفت سبزوايجاد اشتغال را شنيده اند و درحالي که نسل اول اکنون در آستانه کهولت و سالخوردگي است نسل نوجوان اين شهرستان نيز همچنان با همان وعده ها و نويد روزگار مي گذراند که روزي بتواند کلاه ايمني کار کردن در يک پالايشگاه که نفت آن از خاک سرزمين خودش استحصال شده را بر سر بگذارد.
شتاب در بهره برداري از منابع نفت اين شهرستان همچنين مي تواند افق هاي روشن ديگري فرا روي جمعيت جوان شهرستان سروستان قرار دهد ؛ جمعيتي که اکنون مي توانند در دانشگاه اين شهرستان در رشته هاي مرتبط با نفت وپتروشيمي به تحصيل مشغول شوند و در کنار استحصال نفت و کيمياگري آن به تحصيل علوم مرتبط نيز بپردازند.
برگرفته از: eramnews.ir
مطالب مشابه :
پرسنل دکل حفاري (The Land Rig Personnel)
صنایع بالادستی نفت و گاز - پرسنل دکل حفاري (The Land Rig Personnel) - اطلاعات علمی صنايع بالادستی نفت و
با افزوده شدن مباحث مربوط به امور حفاري در روستاها صورت گرفت: اصلاح آيين نامه هماهنگي اقدامات عمراني
با افزوده شدن مباحث مربوط به امور حفاري در اعتبارات ملي ، استاني و سامانه بودجه
آمادگي كارگاه مركزي اهواز براي سرويس دهي به همه شركت هاي تابعه نفت
مديريت ها و اداره هاي حفاري به شركت هاي ملي حفاري ايران، پايانه سامانه تهويه هوا
دوازدهمين دوره رقابتهاي ليگ برتر؛
- شركت ملي حفاري ايران در مقابل صنايع استيل و با نتيجه 7 بر يك مغلوب سامانه بانک اطلاعات
روشهاي حفاري
حفاري با مته مارپيچ: سامانه انتخاب واحد كتابخانه شركت ملي نفت
تمرینات سیمان حفاری مهندس روحی
بهترین سامانه اس ام شركت ملي حفاري ايران با پشتوانه فعاليت در زمينه حفاري چاههاي نفت و
دستور العمل حــفاري :
ارزانترین سامانه حفاري به صورت با نظر كارشناس شركت ملي گاز و با استفاده از
تکنولوژی حفاری با استفاده از لیزر
سامانه ی دانشگاه در اكتشاف و حفاري مخازن نفت و آزمايشگاه ملي تكنولوژي انرژي
سروستان ؛ عسلويه اي ديگر در اقليم نفت خيز فارس
توسط شرکت ملي حفاري نفت ايران در نفتي شرکت ملي نفت ايران در سامانه پیام کوتاه
برچسب :
سامانه ملي حفاري