مبانی و اصول اطلاع رسانی
دانش اطلاع رسانی چیست؟
دانش اطلاع رسانی عبارت است از رشته ای علمی که درباره کیفیت و کاربرد اطلاعات، نیروهای حاکم بر جریان اطلاعات و همه ابزارهای آماده سازی اطلاعات برای دسترسی و استفاده مطلوب، تحقیق میکند.
اطلاعرسانی در پی این است که درک ما را از زمینههایی همچون موارد زیر افزایش دهد :
1. رفتار انسانها بهعنوان تولیدکنندگان، گیرندگان، و استفادهکنندگان از اطلاعات، و نیز به مثابه عوامل یا مجراهای ارتباطی؛
2- مطالعه کمّی برآیند پیامها ـ مانند اندازه، نرخ رشد، توزیع، انگارههای تولید، و استفاده از آنها؛
3- سازماندهی معنایی پیامها و مجراها بهمنظور تسهیل در شناسایی آنها به مثابه فرستندگان و گیرندگان پیامها؛
4- مسائلی که بهطور خاص به عمکردهای ذخیره، تجزیه و تحلیل، و بازیابی اطلاعات مربوط میشود؛
5- سازماندهی کلی نظامهای اطلاعاتی و عملکرد آنها در انتقال اطلاعات؛
6- زمینه اجتماعی انتقال اطلاعات، بهویژه اقتصاد و سیاست آن .
علاقه متخصصان اطلاعرسانی آن است که:
1- نظامهای اطلاعاتی حال و آینده را در جهت کسب دانش یاری دهند . 2- به ایجاد روشهای جدید دست یابند 3- تلاش در جهت حفظ و نگهداری اطلاعات 4- تلاش در جهت بازیابی اطلاعات و دانش 5- تلاش در جهت ارتقائ ارزش منابع اطلاعاتی 6- تلاش در جهت کاهش هزینه زمان 7- تلاش در جهت کاهش هزینه دستیابی به آن 8- تلاش در جهت ذخیرهسازی 9- تلاش در جهت بهبود اشتراک منابع10- افزایش کفایت پایگاههای اطلاعاتی11- تربیت اعضای اجرایی 12- آموزش مراجعان جهت استفاده از آنها
نیاز به اطلاع رسانی
هدف اطلاع رسانی بعنوان یک رشته علمی تهیه مجموعه اطلاعاتی است که سبب پیشرفت نهادها گوناگون و روش هائی میشود که وقف گردآوری و انتقال دانش هستند. این نهادها بر چند دسته اند از جمله:
1- کتاب برای ثبت دانش مدرسه برای تعلیم دانشی که در طول چند نسل گرد آمده است،2- کتابخانه برای ذخیره و انتشار دانش،3- سینما و تلویزیون برای بنمایش در آوردن دانش،4- مجله برای انتقال مکتوب آخر پیشرفت های فنی در زمینه معین 5- کنفرانس برای انتقال شفاهی اطلاعات.
این نهادها وظیفه مهمی را که بر عهده داشته اند انجام داده و میدهند ولی برای برآوردن نیازهای ارتباطی جامعه امروز کافی نیستند بعضی از عواملی که به نارسائی آنها کمک میکند عبارتند از:
۱) رشد شفگت انگیز علوم و تکنولوژی و سرعتی که با آن دانش نو عرضه میشود و دانش گذشته کهنه و منسوخ میگردد.
۲) سرعت کهنه شدن دانش فنی، بطوریکه فارغ التحصیلان قدیمی مجبورند برای نو کردن مهارت های خود بمدرسه برگردند.
۳) فراوانی دانشمندان دست اندرکار و وجود مجلات علمی و فنی بسیار
۴) افزایش تخصص که تفهیم و تفهم و مبادله اطلاعات را بین رشته های مختلف علمی مشکل میکنند.
۵) فاصله زمانی اندک بین پژوهش و کاربرد آن که احتیاج به کسب اطلاع را آنی تر و شدیدتر میکند.
عالم اطلاع رسانی چه میکند؟
عالم اطلاع رسانی ممکن است در این رشته بعنوان پژوهنده، معلم یا متخصص کاربرد کار کند. بدین معنی که ممکن است برای پرورش فن های تازه پرداختن به اطلاعات به پژوهش دست زد یا اطلاع رسانی درس داد یا نظریه و فن های اطلاع رسانی را بکار بست یا سیستم های پرداختن به اطلاعات را آفرید، تعدیل کرد یا بهبود بخشید.
نقش پیشرفت علم در تحول اطلاع رسانی :
1- جوامع اطلاعاتی در نتیجه انقلاب اطلاعاتی پدیدار گشته اند 2- استفاده از رایانه در زندگی روزمره ما بخصوص درکتابخانه ها، رشد قابل توجهی داشته است 3- امکان ذخیره سازی اطلاعات 4- سازماندهی اطلاعات حجیم 5- بازیابی اطلاعات در حجم زیاد و زمان کم 6- امکان ایجاد .ارتباط میان استفاده کنندگان از طریق ارتباط بین رایانه ها 7- پیشرفت های فن آوری باعث شده تقاضای استفاده کنندگان به سرعت رو به افزایش باشد 8- نقش متخصصان اطلاع رسانی بطور چشمگیری از فرد "امانت دهنده کتاب " به "واسطه ی " بین اطلاعات و استفاده کنندگان تغییر یافته است .
نقش جهانی شدن در اطلاع رسانی :
1- تحولات سریع در فن آوری ، اقتصاد و فرهنگ 2- منشأ این تحولات در اولین انقلاب ارتباطات یعنی "چاپ " بوجود آمد 3- دومین انقلاب با "رایانه " پدید آمد 4- نوآوری در فن آوری ارتباطات و صنعت اطلاع رسانی بکار گرفته شد5- رایانه ها به ابزار مناسبی در تجارت ، صنعت و همچنین محیط های دانشگاهی تبدیل شدند .6- رایانه ها امکان ذخیره سازی و بازیابی حجم زیادی اطلاعات را در زمانی کوتاه فراهم ساخته اند.7- پیشرفت های فن آوری مذکور، امکان گسترش شبکه های رایانه ای را فراهم ساخته8- این فن آوری ها دسترسی به اطلاعات را امکان پذیر ساخته اند. اما هزینه ی لوازم و تجهیزات مورد نیاز برای دست یابی به منابع اطلاعاتی یک مشکل اساسی است . نکته ی مهم برای انجام فعالیت های اساسی ، در اختیار داشتن فن آوری مناسب و مفید است . صنعت ارتباطات باعث شد تا اشاعه ی اطلاعات سریع تر و فعال تر شود.9- انتقال متون به طور هم زمان واقعیت پیدا می کند.10- رایانه ها بر بعضی از محدودیت های چاپ غلبه کرده اند و می توانند به عنوان یک مخزن موقت اطلاعات الکترونیکی محسوب شوند.11- کاربران فرصت ارزیابی اطلاعات به دست آمده ، محتویات ودست یافته شان را خواهند داشت .
استانداردهای سواد اطلاعاتی
1- استاندارد نخست این است که فردی که از سواد اطلاعاتی برخوردار باشد باید گستره نیاز اطلاعاتی خود را تشخیص دهد.
2- استاندارد دوم فردی که دارای سواد اطلاعاتی باشد باید به شیوه ای موثر و کارآمد به اطلاعات مورد نیاز دسترسی پیدا کند.
3- استاندارد سوم تاکید می شود که فرد دارای سواد اطلاعاتی به روش نقادانه به ارزیابی اطلاعات گردآوری شده می پردازد و اطلاعات گزینش شده را با دانش پیشین خود تلفیق و نظام را ارزیابی می نماید.
4- استاندارد چهارم به این می پردازد که فرد دارای سواد اطلاعاتی چگونه از اطلاعات استفاده موثر می کند .
5- استاندارد پنجم به درک فرد دارای سواد اطلاعاتی از محیط اقتصادی قانونی و اجتماعی پرداخته و یادآور شده است که چنین فردی به شیوه ای اخلاقی و قانونی به اطلاعات دسترسی پیدا می کند و از آن استفاده می کند.
عوامل موثر بر اهمیت سواد اطلاعاتی
گسترش روز افزون فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی و پیوند مستمر آن با زندگی روز مره افراد
توسعه آموزش عالی بویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی و تنوع دانشجویان و دوره های آموزشی
تخصصی تر شدن زمینه های مطالعاتی و تحقیقاتی در همه رشته های علمی
با سواد اطلاعاتي انفجار اطلاعات، آلودگی اطلاعات و ضرورت استخراج مناسب منابع معتبر
با سواد اطلاعاتي
« با سواد اطلاعاتي » فردي است كه توانايي تشخيص نياز به اطلاعات را دارد و مي توند به جايجابي ، ارزيابي و استفاده موثر از اطلاعات مورد نياز بپردازد و بالاخره نحوه يادگيري را فرا گيرد . چنين فردي از نحوه ي سازماندهي اطلاعات آگاهي دارد ، بطوري كه ديگران نيز مي توانن از وي فرا گيرند . اين فرد به دليل آن كه همواره مي تواند اطلاعات مورد نياز خود را در هر وظيفه يا تصميمي بيابد ، براي « فرا گيري تمام عمر » مهيا است .
خصوصیات یک فرد با سواد اطلاعاتی :
1- نياز به اطلاعات را تشخيص مي دهد 2- تشخيص مي دهد كه اطلاعات دقيق و كامل ، مبناي تصميم گيري هوشمندانه است 3- منابع بالقوه ي اطلاعات را تشخيص مي دهد 4- استراتژي هاي جستجوي موفق طراحي مي كند 5- به منابع اطلاعات مشتمل بر منابع رايانه اي و ديگر فناوري ها دسترسي مي يابد 6- اطلاعات را ارزيابي مي كند 7- اطلاعات را براي كاربرد عملي سازماندهي مي كند 8- اطلاعات جديد را در دانش موجود تلفيق مي كند 9- اطلاعات را براي تفكر انتقادي و حل مسئله به كار مي گيرد ۳. اطلاعات روشنگرانه : نیازهای اجتماعی مثل عضویت در مجامع، مشاركت در اجتماع، و شغل، و داشتن دوستان؛ ۴.اطلاعات اغنا كننده : كسب احترام كه باعث اغنای فرد می شود؛ ۵. اطلاعات تهذیب و اخلاق : خداشناسی و معرفت نفس.
ـ نیاز به اطلاعات جدید؛
«نیكلاس» معتقد است: افرادی كه می خواهند كارآمد، مؤثر، برخوردار از ایمنی، و ... باشند، باید اطلاعات را به خوبی دریافت كنند؛ یعنی نیازهای اطلاعاتی آن ها باید برآورده شود. البته اغلب افراد به خودی خود نیاز اطلاعاتی ندارند، بلكه مسئله یا مشكلی را تجربه كرده اند یا تحت فشاری قرار گرفته اند كه این نیاز های شناختی و عاطفی را دریافته اند و با به كاربردن اطلاعات، نیاز آن ها برآورده شده یا بخشی از آن نیاز اطلاعاتی ارضا شده است. «نیكلاس» اضافه می كند كه نیاز اطلاعاتی هنگامی بروز می كند كه نیاز اساسی و پایه انسانی وجود داشته باشد. همان طور كه قبلاً گفته شد، سه نیاز پایه انسانی، نیاز زیستی، نیاز روانشناسی، و نیازشناختی هستند، اما این بدان معنا نیست كه نیاز اطلاعاتی كم اهمیت تر است. این نیاز ممكن است جزء نیازهای ابتدایی نباشد، اما موفقیت و ارضای سه نیاز فوق بستگی به برآوردن نیاز اطلاعاتی دارد.
از نظر «نیكلاس» انواع نیاز اطلاعاتی عبارت اند از:
۱. نیاز اطلاعاتی نهفته ۲. نیازهای اظهارنشده ۳. درخواست و طلب اطلاعات ۴. تقاضای اطلاعات ۵. كاربرد اطلاعات
همان گونه كه قبلاً گفته شد، تعریف مشخص و تعیین شده ای برای نیاز اطلاعاتی وجود ندارد. با توجه به تعاریف برخی مفاهیم و معانی ارائه شده توسط صاحبنظران علوم كتابداری و اطلاع رسانی، از مجموع آن ها می توان نتیجه گرفت كه:
۱. افراد مرتباً به اطلاعات نیاز دارند و تمام فعالیت ها دارای نیاز اطلاعاتی است؛ ۲. نیاز اطلاعاتی نتیجه ظهور مشكل در یك موقعیت خاص است؛ ۳. نیاز اطلاعاتی تحت تأثیر عوامل اقتصادی، سیاسی و محیطی است؛ ۴. نیاز اطلاعاتی مرحله تبدیل اطلاعات به دانش است؛ ۵. نیاز اطلاعاتی برای حل مسئله در دوره خاص زمانی است؛ ۶. نیاز اطلاعاتی نتیجه ناهمگونی در وضعیت علمی افراد است و برای پركردن خلأ های اطلاعاتی است؛ ۷. نیاز اطلاعاتی چیزی است كه فرد برای انجام كار، تحقیقات یا تعالی فكر به آن نیاز دارد؛ ۸. نیاز اطلاعاتی برای انجام كار خاص، و موتور محرك اولیه برای فرآیند برنامه ریزی و تصمیم گیری است؛ ۹. نیاز اطلاعاتی تلاش برای بیان نیاز، و یافتن اطلاعات برای ارضای آن است؛ ۱۰. نیاز اطلاعاتی با خدمات اطلاع رسانی بر آورده می شود.
اشاعه اطلاعات
اشاعه اطلاعات. این اصطلاح به جنبهای از خدمات اطلاعرسانی گفته میشود که به ارائه و انتقال اطلاعات، بهویژه اطلاعات جدید و روزآمد، میپردازد. اشاعه اطلاعات مستلزم آگاهی نسبت به علایق و نیازهای استفادهکنندگان و روزآمد نگه داشتن دانش آنان یا توزیع بهموقع اطلاعات مرتبط و مناسب بهمنظور برآورده ساختن نیازهای متخصصان است.
اصول اشاعه اطلاعات
خدمات اشاعه اطلاعات معمولاً بهگونهای طراحی میشود که اطلاعات مناسب، بهشکل مناسب، و در زمان مناسب به استفادهکننده مناسب ارائه شود و برای تحقّق این امر اصول زیر، مدّ نظر قرار میگیرد:
1. اطلاعات نیاز استفادهکنندگان را تأمین کند 2. ارائه یا انتقال اطلاعات بهموقع صورت گیرد 3. اطلاعات از کیفیت لازم برخوردار باشد 4. شکل و چگونگی ارائه اطلاعات با توجه به ویژگیهای مخاطبان طراحی گردد 5. برای تکمیل خدمات اشاعه اطلاعات، درصورت درخواست استفادهکننده، ارائه خدمات تحویل مدرک صورت گیرد 6. درصورت لزوم، برای استفاده از منابع خارج از سازمان، بهویژه برای کتابخانههای کوچک برنامهریزی شود 7. نیازهای اطلاعاتی استفادهکنندگان بهطور مستمر مورد مطالعه قرار گیرد 8. کتابدار نیاز اطلاعاتی استفادهکنندگان را بهدرستی و بهطور منظم تفسیر و تبیین کند 9. هزینه ارائه خدمات اشاعه اطلاعات با سودمندی آن سازگار باشد و این رابطه همواره ارزیابی شود 10. ملاکِ مناسب بودنِ اطلاعات ارائهشده نظر استفادهکننده باشد 11. اطلاعات ارائهشده روشن، دقیق، و بهسادگی قابل فهم باشد 12. همواره برای کامل شدن خدمات تلاش گردد.
اهمیت و ضرورت:
دلیل اهمیت و ضرورت ارائه و اشاعه اطلاعات را میتوان عبارت دانست از:
1) فزونی انفجارگونه اطلاعات 2) لزوم روزآمد نگاه داشتن دانش متخصصان حوزههای مختلف علمی 3) توجه به صرفهجویی در وقت و هزینه استفادهکنندگان 4) تلاش بهمنظور افزایش تقاضا و بازاریابی برای خدمات اطلاعرسانی و کسب منابع مالی برای کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی.
شیوههای اشاعه اطلاعات
از آنجا که افراد و سازمانها از لحاظ نیازها، سطوح، و ملاحظات مالی تفاوت دارند، اشاعه اطلاعات بهشیوههای مختلف صورت میپذیرد. این شیوهها از لحاظ نوع رسانه و منابع به دو گروه عمده چاپی (دستی) و الکترونیکی تقسیم میشوند. هریک از این دو گروه خود گونههای متفاوتی را دربر میگیرند که عبارتند از:
الف. اشاعه اطلاعات چاپی (دستی)( اشاعه غیر الکترونیکی اطلاعات) :
در این شیوه، انواع منابع اطلاعاتی چاپی بهصورت دستی اشاعه مییابند که ممکن است شامل موارد زیر باشند:
1- توزیع فهرست منابع جدید (خبرنامه آگاهیرسانی جاری).
معمولاً این خبرنامهها کلیه منابع جدیدی را که وارد مجموعه کتابخانه یا مرکز اطلاعرسانی میشود به استفادهکننده معرفی میکنند که "تازههای کتابخانه" از آن جمله است.
2- اشاعه اطلاعات گزیده.
این نوع اشاعه شامل جستوجو و ارسال اطلاعات مورد نیاز هر فرد بهطور انفرادی، منظم، و مستمر است.
3- اشاعه منابع گزیده.
منظور از ارائه این خدمات تلفیق منابع انتخابشده در اشاعه اطلاعات گزیده و تهیه نسخهای از آنها برای استفادهکننده است. این خدمات، بهویژه زمانیکه استفادهکنندگان در مناطق دوردست قرار دارند یا زمانیکه نسخهای از منبع باید از جاهای دوردست یا خارج از کشور تهیه شود، بسیار سودمند است. معمولاً در گذشته کتابخانهها این نسخهها را بهشکل ریزنگار تهیه و برای متقاضی ارسال میکردند. به همین سبب، این گونه خدمات با نام اشاعه گزینشی ریزنگارهانیز شناخته شده است.
4- امانت منابع.
استفادهکنندگان میتوانند منابع اطلاعاتی را در کتابخانه یا مرکز اطلاعرسانی مورد استفاده قرار دهند یا آنها را برای مدت معیّنی از کتابخانه خارج کنند. امانت از کهنترین و رایجترین شیوههای اشاعه اطلاعات است.
5- نمایش.
بیشتر کتابخانهها یا مراکز اطلاعرسانی، همه یا گزیدهای از منابع جدید را برای آگاهی استفادهکنندگان بهنمایش میگذارند. نمایش منابع جدید ممکن است در محل کتابخانه و مرکز اطلاعرسانی یا در خارج از آن انجام شود.
6. نمایشگاه کتاب
معمولاً ناشران برای تبلیغ و آگاهی استفادهکنندگان و کتابخانهها از انتشارات جدید اقدام به برپایی نمایشگاه کتاب و اطلاعرسانی در سطوح مختلف محلی، استانی، ملی، یا بینالمللی میکنند. معمولاً این نمایشگاهها به مناسبتهای مختلف و در فواصل زمانی معیّن بهطور منظم برپا میشود.
7. ارتباطهای فردی.
گاه استفادهکننده نیاز اطلاعاتی خود را بهطور حضوری یا از طریق تلفن به کتابدار اعلام میکند و کتابدار نیز اطلاعات مرتبط را به همان شیوه در اختیار وی قرار میدهد.
اشاعه الکترونیکی اطلاعات:
در سالهای اخیر، بهسبب پیشرفتهای قابل توجه در حوزههای فنآوری اطلاعات و ارتباطات و نیز استفاده گسترده از شبکههای اطلاعرسانی و رسانههای نوین، تقریباً کلیه انواع اشاعه اطلاعات چاپی و دستی بهصورت الکترونیکی نیز امکانپذیر شده است و شیوههای دیگری نیز برای اشاعه اطلاعات پدید آمده است که با نام کلی "اشاعه الکترونیکی اطلاعات " شهرت دارد.
ب. اشاعه الکترونیکی اطلاعات. استفاده از منابع الکترونیکی دارای مزایایی از قبیل:
1- سرعت انتقال بالا 2- اشتراک در منابع 3- صرفهجویی در هزینه 4- حجم اندک ذخیرهسازی 5- امکان تکثیر آسان اطلاعات 6- سرعت 7- هزینه پایین 8- امکان استفاده از فنآوری چندرسانهای
نشر الکترونیک
نشر الکترونیک به فرایند تولید و انتشار اطلاعات (اثر) از طریق ابزارهای الکترونیکی گفته میشود و شامل کتاب الکترونیکی، خبرنامه الکترونیکی، لوحهای چند رسانهای، نشریات الکترونیکی و گروههای بحث و سوال و جواب در اینترنت و ... میشود. در این نوع نشر نویسنده میتواند ناشر هم باشد.
مزایای نشر الکترونیک
- هزینه انتشار پایین -- زمان کم برای تکثیر اثر - سرعت انتشار و توزیع بالا - امکان دریافت سریع نقدها و بازخورد - امکان دسترسی از نقاط دور - امکانپذیری پیشبینی و گنجاندن ابزارهای کاوش سریع در اثر - امکان طبقه بندی براساس نظر خواننده
معایب نشر الکترونیک:
1- لزوم دسترسی به خط اینترنت و کامپیوتر 2- سهولت کپی و عدم رعایت حقمؤلف (کپی رایت ) 3- عدم دسترسی عموم به ابزارهای واسطه( مانند رایانه ) 4- مشکلات مربوط به خواندن کتابهای الکترونیکی در محیط وب و عدم اطلاعات کافی مخاطبان از روش استفاده از نشریات الکترونیکی
ابزارها و دستگاههای اصلی که در نشر الکترونیکی به کار میرود بسیار معدود و عبارتند از:
1- رایانه شخصی(برای حروف نگاری، پردازش و اطلاع یابی) 2- چاپگر(برای ثبت کردن نوشتار و نقش بر کاغذ یا تلق ) 3- پویشگر(Scanner)(برای انتقال تصاویر و شکل به محیط رایانه) 4- نرم افزار (برای استفاده در حروف نگاری، طراحی، صفحه آرائی ، ویرایش و پردازش و ...)
انواع ناشران:
ناشران را از جهات مختلف میتوان دسته بندی کرد:
1- از نظر شکل منابع اطلاعاتی میتوان به ناشران مجله ، کتاب، گزارش و غیره دسته بندی کرد.
2- از نظر روش چاپ به الکترونیکی و چاپ سنتی میتوان تقسیم کرد.
3- از نظر وابستگی به یخش های مختلف به ناشران دولتی، خصوصی و دانشگاهی و ... میتوان تقسیم کرد.
4- از نظر محتوا به ناشران درسی، متون دانشگاهی، تخصصی و عمومی میتوان دسته بندی کرد.
5- و در نهایت میتوان تاشران را به ناشران انتفاعی و غیر انتفاعی ناشران کودک و خودناشران تقسیم بندی کرد
کتاب الکترونیکی چیست؟
کتاب الکترونیکی را به طور ساده میتوان این گونه تعریف کرد: " ذخیره اطلاعات یک کتاب در قالب دیجیتال به صورتی که بتوان آن را بر روی صفحه کامپیوتر مشاهده کرد
انواع کتابهای الکترونیکی :
کتابهای الکترونیکی، با توجه به ویژگیها، امکانات، و کاربردهایشان به گروههای زیر تقسیم میشوند:
1- کتابهای الکترونیکی فقط متن: در این دسته، کتابهای الکترونیکی فقط شامل اطلاعات متنی هستند و هیچگونه تصویر، نمودار و جز آن را شامل نمیشوند.
2- کتابهای الکترونیکی دارای تصاویر اسکن شده: در کنار اطلاعات متنی، تعدادی تصویر اسکن شده نیز وجود دارد.
3- کتابهای الکترونیکی با تصاویر متحرک: در کنار اطلاعات متنی، تعدادی تصویر انیمیشن و یا قطعاتی از فیلم نیز وجود دارد.
4- کتابهای الکترونیکی سخنگو: این دسته کتابهای الکترونیکی با استفاده از امکانات صوتی و الکترونیکی تا حدی با کاربر رابطه برقرار میکنند.
5- کتابهای الکترونیکی چند رسانهای: در این دسته از کتابهای الکترونیکی یک رابطه چند رسانهای و دو سویه میان کتاب و خواننده برقرار میشود. این دسته کاملاً با کتابهای سنتی و چاپی متفاوتاند و امکانات کمکی برای جستجو و تحقیق در آنها در نظر گرفته شده است.
6- کتابهای الکترونیکی در محیط وب: بیشتر در قالب PDF، HTML، و یا متن ساده در دسترس قرار میگیرند. برای مطالعه برخی کتابهای الکترونیکی باید همه متن کتابها را به کامپیوتر شخصی خود انتقال داد و یا صفحه یا فصل آنها را مطالعه کرد.
مطالب مشابه :
مبانی و اصول اطلاع رسانی
این نوع اشاعه شامل جستوجو و ارسال اطلاعات مورد فنآوری اطلاعات و و سوال و جواب در
دانلود نمونه سوالات فناوری اطلاعات دانشگاه پیام نور با پاسخنامه
اصول و مبانی دانلود نمونه سوالات درس مباحث نو در فناوری اطلاعات فن آوری اطلاعات
متدولوژی
اخبار فن آوری اطلاعات; به جمع آوری اطلاعات در مورد . كه موارد جمع آوری اطلاعات و
صورت جلسه حرفه وفن در آبان ماه
حرفه و فن سابق(کار و فن آوری شودوسپس با ارائه جواب وکنترل در عصر اطلاعات و فناوری
جمع آوری و پردازش اطلاعات
1- اهمیت فن آوری اطلاعات و تا فن آوری مورد نظر در در برگیرنده مبانی
آگهی استخدام سازمان آموزش فنی وحرفه ای کشور
شماره های شهر تبریز عوض شده و شماره فناوری اطلاعات در سوال و جواب ارشد
دانلود نمونه سوال رشته کامپیوتر
اصول و مبانی دانلود نمونه سوالات درس مباحث نو در فناوری اطلاعات فن آوری اطلاعات
سیستم های اطلاعاتی حسابداری
انتخاب یا قضاوت شما در مورد اطلاعات در رسیدن به جواب سوأل ، و فن آوری اطلاعات در
برچسب :
سوال و جواب در مورد مبانی فن آوری اطلاعات