قله دماوند از جبهه شمال شمال شرقی
آرزوی عزیز!
صعودی دیگر را با روح بزرگ تو تجربه می کنیم
در اوج ایستاده ای
پرنده ها سبکبالند،
دستهای عاشقت روی دوربین می چرخد
و شب پناهگامان روشن است
خاطرت شاد " ليلا خجسته راد"
بمناسبت چهلمین روز درگذشت آرزو میرزایی
" خداوندا دستهايم خالي است و دلم غرق در آرزوها ، يا به قدرت بيكرانت دستانم را توانا گردان يا دلم را از آرزوهاي دست نيافتني خالي كن . " كوروش بزرگ
به شكر خدا و به همراه 12 نفر از همنوردان خوبم بار ديگر از مسير شمال شرقي به قله افسانه اي دماوند و بام ايران زمين صعود كرديم .
مسير شمال شرقي دماوند يكي از مسيرهاي اصلي به قله دماوند است . اين مسير از دو طريق طي ميشود يكي از روستاي گزنه كه بسيار طولانيست و ديگري از روستاي ناندل كه كوتاهتر است .
اين برنامه را بمناسبت چهلمين روز درگذشت شادروان آرزو ميرزايي ، دوچرخه سوار ، عكاس حيات وحش ، فعال محيط زيست و راهنماي طبيعت گردي انجام داديم .
گروه ما روز چهارشنبه 12/05/1390 ساعت 19 تهران را به مقصد روستاي ناندل ترك كرد و از طريق جاده هراز و بعد از بايجان و تونل شماره 8 وارد جاده اي در سمت چپ شد .
ناندل
تابلويي در اول جاده نصب گرديده كه نوشته شده بطرف خانه كوهنورد ناندل ، بهرحال پس از طي مسافت 20 كيلومترجاده آسفالته و سپس خاكي و گذر از روستاهاي رزان ، حاجي دلا ، ميانده در ساعت 12 نيمه شب به روستاي ناندل به ارتفاع 2190 متر رسيديم .
صبح روز 13/05/1390 با استفاده از يك خودرو نيسان مسير 8.5 كيلومتري از ناندل تا گوسفندسراي گردنه سر در ارتفاع 2880 متري را در كمتر از يكساعت طي ميكنيم .
سپس كوله هاي سنگين را به اسبها مي سپاريم تا زحمت حمل آنها را بكشند و خود با كوله هاي سبك راس ساعت 9 صبح به سمت پناهگاه تخت فريدون حركت ميكنيم .
يك نفر از گروه ما بايستي با باربرها حركت كند كه ضمن كمك به آنها كوله ها را نيز تحويل بگيرد ، من خود داوطلب ميشوم و از گروه جدا شده و به همراه باربرها صعود را شروع ميكنم .
دودکش قله
در حقيقت من به همراه باربرها از مسير شمالِشمال شرقي حركت ميكنيم يعني مسيري مابين شمالي و شمال شرقي و در نهايت اين مسير در دشت تخت فريدون به مسير شمال شرقي مي پيوندند .
اين مسير نسبت به شمال شرقي طولاني تر ولي با شيبي ملايم تر ميباشد تا اسبهاي باركش راحتتر بتوانند مسير را طي كنند .
پس از يكساعت كوهپيمايي سريع به گوسفند سرايي كه مابين دو كوه كوچك قرار دارد ميرسيم ، اسبها كمي آب ميخورند و من دلخوش ميكنم كه كمي استراحت خواهم كرد ولي بلافاصله دوباره حركت شروع ميشود .
معمولا" رسم است كه هر يكساعت 10 دقيقه استراحت ميكنيم ولي اينبار كورخونده ام و از استراحت خبري نيست ، اسبهاي زبان بسته نيز خسته شده اند اين را ميتوانستم از صداي نفسهاي اسبي كه به من سپرده شده بود بفهمم .
سنگهای آتشفشانی زیبا در نزدیکی پناهگاه تخت فریدون
در نهايت در منطقه اي مسطح بنام باغك لك در ارتفاع 3570 متري دقايقي را به استراحت مي پردازيم و يك چاي با طعم آويشن مي نوشيم و مسير دوباره تا دشتي زيبا و سرسبز بنام تخت فريدون تا ساعت 13:30 ادامه پيدا ميكند .
ناندل و دشت تخت فریدون
ارتفاع اين دشت 4100 متر ميباشد و نام پناهگاه تخت فريدون نيز كه 300 متر از آن بالاتر است از همين دشت گرفته شده است .
ساعت 14:30 دقيقه به پناهگاه 4390 متري تخت فريدون مي رسم و ديگر همنوردان نيز تا ساعت 16 به ترتيب خود را مي رسانند .
ماباقي روز را به تماشاي قلل اطراف ، قله دماوند ، استراحت و پرس و جو از كوهنورداني كه از قله برگشته اند مي گذرانيم و شب هنگام با پوشيدن لباسهاي گرم به خواب مي رويم .
ساعت 3:30 دقيقه صبح از خواب برمي خيزم و پس از خوردن يك صبحانه جانانه و بستن يك كوله سبك ساعت 4:45 دقيقه به همراه ديگر همنوردان به سمت قله حركت ميكنيم .
سه نفر از همنوردان به دلايل سردرد و عدم هم هوايي از صعود انصراف ميدهند و نفر چهارم نيز پس از يكساعت كوهپيمايي بدليل ارتفاع زدگي در ارتفاع 4650 متر ترجيح ميدهد به پناهگاه باز گردد .
گروه 8 نفره ما با نظم ، آرامش ، خونسردي ، صبر ، حوصله و همبستگي بصورت آهسته و پيوسته ، قدم به قدم و گام به گام به سمت قله نزديك ميشود .
دره و یخچال یخار
از ارتفاع 5000 متر به بالا يخچالِ با عظمت و پرابهت يخار را در سمت چپ خود مي بينيم ، یخچال یخار یکی از یخچالهای معروف و شاید معروفترین یخچال ایران می باشد .
بخاطر كمبود اكسيژن نفسهاي عميق ميكشيم تا ريه هايمان بقدر كفايت از اكسيژن موجود پر شود ، گامها كوتاهتر ميشود ولي ذوق و شوق رسيدن به قله هر لحظه بيشتر و بيشتر ميشود .
بام برفی
در ساعت 9:30 دقيقه و در ارتفاع 5400 متر به بام برفي مي رسيم و بايستي با احتياط از آن عبور كنيم ، خوشبختانه مسير كاملا" كوبيده شده و جاي نگراني نيست .
با عبور از بام برفي شمارش معكوس شروع ميشود و در نهايت در ساعت 10:15 دقيقه صبح پس از 5:30 دقيقه تلاش مستمر به قله پر آوازه ايران زمين ميرسيم .
شیب تند و تلاش دو کوهنورد با کوله سنگین
در جناح جنوبي قله ، دودكش گوگردي با فشار به سمت آسمان نشانه رفته و هر از چند گاهي باد با نوازش دودها را به سمت ما هل مي داد و يكبار اينقدر بوي گوگرد زياد شد كه يكي از همنوردان گلاب به روتون . . . . . . .
جمعيت زيادي از اقصي نقاط ايران بر روي قله هستند و صداي كليك كليك دوربينها شنيده ميشود . همه هيجان زده هستند ، عده اي از خستگي از حال رفته اند و عده اي از شوق گريه ميكنند .
تلاش دیگر کوهنوردان از جبهه جنوبی
ما هم عكسهايي به يادگار مي گيريم و دقايقي را به ياد شادروان آرزو ميرزايي به سكوت مي گذرانيم و سپس گرداگرد قله دور مي زنيم و كوهنورداني را مي بينيم كه از تمامي جبهه ها و جناحهاي دماوند در حال فرود و صعود هستند .
کاسه قله
طبق گزارش هواشناسي Snowforcast قرار بود بعد از ظهر روز جمعه در ارتفاعات بالا برف و در پايين باران داشته باشيم لذا ساعت 12 شروع به برگشت مي نماييم .
تلاش کوهنوردان از جبهه غربی
در حين برگشت بيشتر همنوردان از جمله خودم دچار كوه گرفتگي شده بوديم ، كوه گرفتگي را بيشتر كوهنوردان ميشناسند . اين عارضه ، در اثر تحليل و نقصان فوق العاده قوا ايجاد ميشود .
و انسان را بدون توانايي و اراده ، با ميل شديد به خواب روبرو ميكند و بطور ناگهاني ايجاد مي شود و همين قدر كه شخص كوهنورد چند صد متري پايين بيايد ، عارضه از بين مي رود .
در كوه گرفتگي ، كمي فشار هوا ، خستگي عضلاني و شدت سرما و نامنظم بودن تغذيه دخالت تام دارد . براي كم كردن اين عارضه ماندن در ارتفاعات و به اصطلاح هم هوايي موثر است چرا كه عمل تطابق بر روي سيستم عضلاني بدن منجمله قلب ، اثر فراواني دارد .
نمایی از دریاچه لار از روی قله
بهرحال مسير 8.5 كيلومتري قله تا پناهگاه ( فاصله هوايي 4 كيلومتر ) را 3 ساعته طي ميكنيم و پس از صرف نهار و جمع و جور كردن وسايل و چادرها ساعت 18 به سمت گردنه سر حركت كرده و در نهايت در ساعت 21 به گردنه سر و از آنجا با نيسان به ناندل و با ميني بوس به تهران عزيمت مي كنيم .
دریاچه کوچک همیشه یخ زده بر روی قله
نکات مهم :
· کرایه هر اسب بطور متوسط بابت سه کوله 60000 تومان میباشد , پیشنهاد میکنم جهت صرفه جویی در هزینه ها هر دو نفر از یک کوله 80 لیتری استفاده کنند .
دهانه آتشفشانه روی قله
· از گردنه سر تا پناهگاه تخت فريدون 5:30 دقيقه و از پناهگاه تا قله دماوند نيز 5:30 دقيقه زمان صرف شد .
یال شمال شرقی از قله به سمت پناهگاه تخت فریدون
· مسافت طي شده از مسير شمال شمال شرقي تا پناهگاه تخت فريدون 8.5 كيلومتر كه قطعا" مسير شمال شرقي تا پناهگاه كوتاهتر ميباشد .
· در پناهگاه تخت فريدون فقط نزديك درب پناهگاه و 100 متر بالاتر آنتن موبايل وجود دارد و تا قله دماوند خبري از آنتن دهي موبايل وجود ندارد .
با تشکر از دوست خوبم آقای شاکری به خاطر راهنماییها و کمکهای مفیدش در این برنامه
· خانه كوهنورد ناندل از هر كوهنورد نفري 5000 تومان دريافت ميكند پيشنهاد ميكنم اتاقي از اهالي محلي ناندل اجاره نماييد هم ساكت تر است و هم مقرون بصرفه تر .
· داشتن كلنگ و يا كرامپون در اين مسير جهت عبور از بام برفي مورد نياز است .
· در پناهگاه تخت فريدون آب آشاميدني وجود ندارد لذا داشتن آب بحد كفايت الزامي است ، پيشنهاد من براي هر نفر 6 تا 8 ليتر آب است .
خط الراسهای دوبرار و عبرت
· البته در دشت تخت فريدون و كمي پايين تر از پناهگاه آب حاصل از ذوب برف وجود دارد ولي بنظر بايستي قبل از استفاده جوشانده شود .
پناهگاه ۵۰۰۰ متری در مسیر شمالی
· پيشنهاد ميكنم در برنامه هاي سنگين كوهنوردي از شربت آبليمو و نوشابه كوكا بدون گاز استفاده شود .
· سعي كنيد با كرايه كردن اسب يا قاطر حمل كوله هاي سنگين را به آنها بسپاريد تا هم به كمر و زانوهايتان فشار كمتري بيايد و هم اينكه به اهالي بومي نيز كمك شاياني كرده باشيد .
· داشتن لباس گرم و دستكش از جنس استرچ در طول شبماني و همينطور در صبح حركت به سمت قله الزامي است .
و در نهایت از تک تک دوستان همراه و مخصوصا" سرپرست محترم برنامه آقای محمد گائینی وبلاگ ایران را بگردیم تشکر و قدردانی میکنم .
اينهم گزارشهاي ديگري از اين برنامه از ديگر دوستان وبلاگي .
مطالب مشابه :
قله دماوند از جبهه جنوبی
اي نام قشنگ تو دماوند هم قافيه گشته با خداوند. البرز به ناز رفته تا عرش اي ديو سپيد پاي دربند
قله دماوند از جبهه غربی
گروه دوچرخه سواران برنامه صعود به قله دماوند را از چند ماه پيش برنامه ريزي كرده بودم و
آدرس نمایندگی دوچرخه های مریدا، جاینت، ژیتان، فوجی و ویوا در تهران:
دوچـرخـه ی کـوهسـتان ؛ یک ترکیب موزون از : انسان ، کوهستان ، ماشین ، ورزش و همزیستی با طبیعت.
قله دماوند از جبهه شمال شمال شرقی
گروه دوچرخه سواران باران - قله دماوند از جبهه شمال شمال شرقی -
گروه کوهنوردی و دوچرخه سواری دماوند بابلسر
كوهنوردي ايراني Iranian mountaneering - گروه کوهنوردی و دوچرخه سواری دماوند بابلسر - آرشيو سايت ها و
آشنايي با قله دماوند
.:::من و دوچرخه::: . - آشنايي با قله دماوند - ((بیا تو ضرر نمی کنی))
قله دماوند
واقعا که کوه دماوند نمادی از استقامت است . گروه دوچرخه سواري و طبيعت گردي آنادا - همدان ;
آشنایی با دوچرخه سواری کوهستان
دوچرخه سواران تبریز - آشنایی با دوچرخه سواری کوهستان - دوچرخه سواران تبریز (طاهرخانی ومقدم
ریکاوری با دوچرخه سواری بعد از بازگشت از قله دماوند در مسیر تبریز - صوفیان_ 22 / 03 /93
تیم یوز ایرانی بعد از بازگشت از قله دماوند در 22 خرداد ماه 93 تمرین دوچرخه سواری خود را با جدیت
دوچرخه ی کوهستان
دوچرخه های و علی اکبر ژاله آغاز، که حاصل این تلاشها منجربه نخستین صعود به قله دماوند
برچسب :
دوچرخه دماوند