تریپل تست ( Triple Test)
تریپل تست ( Triple Test) یکی از نگرانیهای عمده در دوران بارداری بی اطلاعی از وضعیت سلامت جنین در حین دوره ۹ ماهه بارداری می باشد که به کمک مراقبتهای دوران بارداری و انجام تستهای مورد نیاز تلاش برای به حداقل رساندن این نگرانی ها شده است. از جمله برای بررسی وضعیت جنین از نظر ابتلا به ناهنجاری های کروموزومی تست هایی وجود دارد که در ۳ ماهه اول و دوم بارداری انجام می شود و ریسک ابتلا جنین را به این گونه ناهنجاریها مشخص می کند که البته ماهیت تستها در سه ماهه اول و دوم بارداری متفاوت می باشد. این مطلب به بررسی تست تریپل Triple Test که در دوران ۳ ماهه دوم بارداری انجام می شود می پردازد.
Triple Test:
تریپل تست یک تست ترکیبی از اندازه گیری ۳ هورمون مهم تولید شده در این دوران می باشد که در هفته ۲۰- ۱۵حاملگی بنا به درخواست پزشک انجام شده و ریسک ابتلا جنین را به تریزومی ۲۱ و ۱۸ و ناهنجاری های لوله جنینی از جمله انسفالوپاتی را به طور آماری اندازه گیری می کند. برای تفسیر بهتر نتایج تست علاوه بر اندازه گیری پارامترهای ۳ گانه نیاز به دانستن سن مادر، وزن مادر هنگام نمونه گیری و ناراحتی های بالینی مادر از جمله دیابت می باشد.
مارکرهای مورد اندازه گیری در تریپل تست:
۱- آلفا فیتو پروتئین AFP: این هورمون توسط کبد جنین تولید شده و از طریق جفت وارد خون مادر می شود همچنین این هورمون وارد مایع آمنیوتیک نیز می شود. میزان این هورمون تا هفته ۱۲ حاملگی افزایش یافته و پس از آن شروع به کاهش تدریجی تا هنگام تولد می نماید.
۲- B-HCG: این هورمون مهمترین هورمون تولید شده در هنگام بارداری می باشد که توسط جفت ترشح شده و وارد خون مادر می گردد. این هورمون کمک به ترشح پروژسترون می نماید و باعث حفظ جنین می گردد. میزان این هورمون در ۳ ماهه اول بارداری افزایش یافته و پس از آن شروع به کاهش تدریجی نموده به طوری که در هنگام تولد میزان این هورمون کمتر از ۱۰% می باشد.
۳- استریول آزاد Free Estriol: استریول نیز یکی از انواع استروژنها بوده که توسط کبد و غده آدرنال جنین و جفت تولید شده و وارد خون مادر می گردد. میزان این هورمون در حدود هفته ۸ افزایش یافته و بعد از آن تا موقع تولد به تدیج افزایش می یابد.
* اخیرا نیز به مجموع فاکتورهای فوق فاکتور جدیدی به نام Inhibin A اضافه شده است که باعث افزایش حساسیت و دقت تست می شود و تحت عنوان Quad Screen درخواست می شود. Inhibin A یک پروتئین دیمر تولید شده توسط جفت می باشد که در هفته ۱۷- ۱۴ کاهش یافته و بعد از آن مجددا افزایش می یابد.
تغییرات فاکتورهای ترپل تست در ناهنجاریها:
۱- در تریزومی ۲۱ ( سندرم داون ): در این اختلال میزان AFP و Free Estriol کاهش یافته و در مقابل میزان B-HCG و Inhibin A افزایش می یابد.
۲- تریزومی ۱۸: در این اختلال میزان B-HCG و Free estriol کاهش یافته و میزان AFP متغیر می باشد.
۳- اختلال نقص لوله های عصبی باز: در این مورد نیز میزان AFP افزایش قابل توجهی پیدا می کند.
تفسیر نتایج: نتایج تست همانطور که گفته شد با توجه به وضعیت بالینی مادر، سن دقیق بارداری، وزن مادر در هنگام نمونه گیری، تفسیر می شود. باید توجه شود که در صورت وارد نمودن اطلاعات غلط نتایج نادرستی نیز حاصل می شود. در نهایت بر اساس نتایج تست و اطلاعات وارد شده نموداری رسم می شود که بر اساس این نمودار فرد در محدوده نرمال بر اساس سن و یا خارج از این محدوده قرار می گیرد. افزایش ریسک بر اساس این نمودار به معنای ابتلای قطعی جنین به ناهنجاری نمی باشد بلکه تنها از نظر آماری در بین افراد با ریسک بالا قرار می گیرند و لازم است که به منظور تعیین دقیق ابتلای جنین به ناهنجاری تستهای کامل تری مانند آمینوسنتز و تجزیه کروموزومی انجام گردد.
مطالب مشابه :
بیماری لایم
بررسی آزمایشگاهی : کشت باکتری یک راه معمول برای تایید عفونت است هر چند کشت باکتری از نمونه
آزمایشهای بیماریهای کبد و متابولیسم بیلیروبین (قسمت اول)
وبلاگ علوم آزمایشگاهی چالوس - آزمایشهای بیماریهای کبد و متابولیسم بیلیروبین (قسمت اول
موارد استفاده EDTA بعنوان ماده ضدانعقاد
وبلاگ علوم آزمایشگاهی چالوس - موارد استفاده edta بعنوان ماده ضدانعقاد - دانشجویان علوم
کشف راهبردی در درمان ایدز: ویروس HIV چطور سلولهای ایمنی را میکشد؟
وبلاگ علوم آزمایشگاهی چالوس - کشف راهبردی در درمان ایدز: ویروس hiv چطور سلولهای ایمنی را می
تریپل تست ( Triple Test)
وبلاگ علوم آزمایشگاهی چالوس - تریپل تست ( Triple Test) - دانشجویان علوم آزمایشگاهی دانشگاه آزاد
برچسب :
وبلاگ علوم آزمایشگاهی چالوس