‌الگوي مصرف صحيح از نگاه دانشمندان اسلامي

 

‌الگوي مصرف صحيح از نگاه دانشمندان اسلامي

32c3959c5545043ede8cb6d0073502e6_we.gif

درآمدي بر چگونگي مصرف بر اساس آموزه‌هاي فقه و الگوهاي اخلاق اسلامي در كتاب «اسلام و الگوي مصرف» نوشته دكتر علي‌اكبر كلانتري از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر شد./
به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين كتاب با هدف نشان‌دادن الگوي مطلوب و مناسب در عرصه‌هاي گوناگون، نحوه مصارف خوراكي، پوشاكي، بهداشتي، حقوقي، اخلاقي، رفاهي، تفريحي، آرايشي، تشريفاتي و نيز هزينه‌هاي مربوط به مسكن و مصرف انرژي بر اساس فقه و اخلاق اسلامي به رشته تحرير در آمده است.

با استناد به مضامين اين اثر، گرچه از نگاه ديني، زندگي حقيقي در سراي آخرت تحقق مي‌يابد و به گفته قرآن كريم؛ «زندگي دنيا، جز سرگرمي و بازيچه نيست و بي‌ترديد زندگي حقيقي تنها [در] سراي آخرت است. (عنکبوت، آیه 64)» ولي باز از نگاه قرآني، چگونگي گذران زندگي انسان از جمله نحوه دخل و خرج او تاثيري‌ گريزناپذير و حتمي بر چگونگي حيات جاويدان او در سراي آخرت دارد. بر همين اساس مي‌توان چگونگي مصرف و هزينه‌كردن اموال را از مباحث مهم ديني به حساب آورد و آن را از موضوعات صرفا اقتصادي، فرهنگي و ... قلمداد نكرد.

به ديگر سخن، گرچه اين موضوع، از ابعاد و زواياي گوناگون نظير جايگاه مصرف در دانش اقتصاد، پيوند مصرف با توليد، تاثير فرهنگ، اخلاق و آداب اجتماعي بر مصرف و ... قابل طرح و بررسي است ولي با توجه به شكل‌پذيري رفتار فردي و اجتماعي مردم از دين و تاثير ملموس و انكارناپذير آموزه‌هاي ديني بر كم و كيف مصرف، بررسي و كاويدن آن از اين نگاه نيز داراي اهميت فراوان است.

نويسنده كتاب در سرآغاز اين نوشتار آورده است: «اهميت پرداختن به اين موضوع با رويكرد ياد شده بدان جهت است كه چنان كه توضيحات بعدي نيز نشان مي‌دهد، اگر در نگاهي كلي و فراگير، مصرف آحاد جامعه را در سه بخش ضروريات، رفاهيات و تجمليات، مورد مطالعه قرار دهيم، مع‌الاسف، مقدار مصرف بسياري از مردم ما در بخش اخير، بيشترين و در بخش نخست، كمترين است. بديهي است، ريشه‌يابي اين كاستي بزرگ و شناخت علل آن بدون مطالعات و كاوش‌هاي همه جانبه ميسر نيست، ولي بي‌گمان عدم تبيين آموزه‌هاي ديني در اين باب يا تبيين ناكافي بلكه تفسير نادرست برخي از آنها، از مهمترين علل اين امر است.
اين پژوهش بر آن است موضوع ياد شده را بر اساس نصوص معتبر ديني و با نگاهي نو و فراگير و منطبق بر نيازها و واقعيات زمانه مورد تحليل و بررسي قرار دهد و بدين ترتيب به تبيين يكي از نيازهاي مهم جامعه يعني الگوي مصرف در عرصه‌هاي مختلف و از نگاه دين كمك نمايد.»

در اين اثر به پيشينه‌هاي الگوي مصرف و تعاليم بزرگان دين نيز توجه شده است كه از آن ميان مي‌توان به نگاه انديشمندان مسلمان به ويژه فقيهان اشاره كرد. فقيهان ضمن مباحث فقهي خود و به پيروي از رهنمودها و سخنان رسيده از پيشوايان دين(ع) به برخي از مباحث مربوط به هزينه‌سازي و مصارف مالي پرداخته‌اند و به پاره‌اي از احكام آن را به طور پراكنده توجه كرده‌اند كه در اين ميان، مي‌توان از شيخ طوسي در دو كتاب مبسوط و خلاف، ابن ادريس در سرائر، محقق حلي در شرايع الاسلام، علامه حلي در كتاب‌هاي متعددش، محقق كركي در جامع‌المقاصد، فاضل نراقي در عوائدالايام و مستندالشيعه، شيخ محمدحسن نجفي در جواهرالكلام و ... نام برد كه به مناسبت‌هاي گوناگون، احكام خوراك، پوشاك، مسكن، نفقه همسر و ... را مورد توجه قرار داده‌اند.

نويسنده كتاب، روش پژوهشي خود را در تدوين اين اثر، چنين شرح داده است؛ «ما در سير مباحث، از يك‌سو آيات، روايات و به‌طور كلي آموزه‌هاي ديني را تجزيه و تحليل كرده مورد استفاده قرار مي‌دهيم و از سوي ديگر، ديدگاه‌هاي كارشناسان در عرصه‌هاي گوناگون و واقعيات ارايه شده از سوي ايشان را ملحوظ خواهيم داشت. اين شيوه، سبب مي‌شود نتايج و برداشت‌ها، از پشتوانه علمي و ديني و ضمانت اجرايي بيشتري برخوردار شود زيرا آحاد مسلمان و در عين حال واقع‌نگر، براي دين و آموزه‌هاي ديني ـ در صورتي كه به درستي و واقع‌بينانه تبيين شود ـ احترام و اهتمام ويژه قايلند. از اين‌رو بايد روش و شيوه تحقيق در اين پژوهش را تلفيقي از شيوه‌هاي كتابخانه‌اي، ميداني و توصيفي دانست.
گفتني است بخش‌ها و فصل‌هاي مختلف كتاب، پيوندي وثيق با منابع و مباحث فقهي دارد و طبيعي است در اين عرصه به شيوه رايج در استنباطات حوزوي و فقه جواهري توجه خواهيم كرد.»

دكتر علي‌اكبر كلانتري معتقد است كه در چينش و تنظيم مباحث، نخست به كلياتي پرداخته است كه نسبت به جنبه‌هاي گوناگون موضوع، عموميت دارد و مي‌توان به عنوان مدخل به آن نگريست. سپس موضوع را از نگاه فردي مورد توجه قرار داده و سرانجام آن را با رويكرد عمومي و دولتي بررسي كرده است.

چاپ نخست كتاب «اسلام و الگوي مصرف؛ درآمدي بر كم و كيف مصرف براساس فقه و اخلاق اسلامي» در شمارگان 1500 نسخه، 362 صفحه و بهاي 54000 ريال به بازار نشر عرضه شده است.

 

 


مطالب مشابه :


‌الگوي مصرف صحيح از نگاه دانشمندان اسلامي

الگوي مصرف مردم از دين و تاثير ملموس و انكارناپذير آموزه‌هاي ديني بر كم و كيف مصرف




دانش‌آموزان رايانه همراه مي‌گيرند

در واقع الگوي استفاده از كيف‌هاي الكترونيك در كشورهاي هند، چين، تركيه و مالزي نشان مي




الگوي كاربردي مديريت استراتژيك در بنگاههاي متوسط

صدرا - الگوي كاربردي مديريت استراتژيك در بنگاههاي متوسط, سلام. اینجانب رضا محتشمی منتظر




نماز بهترين وزيباترين الگوي پرستش وبندگي

حضور قلب در نماز - نماز بهترين وزيباترين الگوي پرستش وبندگي - - حضور قلب در نماز




برچسب :