علل و درمان بی خوابی
علل و درمان بی خوابی
خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: و جعلنا اللیل لباساً(شب را پوشش و آرامش قرار دادیم)، بشر امروزی بیشتر شبیه بعضی حیوانات زندگی می کند، یعنی شب ها را تا دیر وقت بیدار است(پای ماهواره و اینترنت و...) و روزها را هم تا دیر وقت می خوابد.
مشکل ما از آنجایی شروع شد که از مکتب اهلبیت(علیهم السلام) دور شدیم، آنها زود خوابیدن و زود بیدار شدن را برای ما توصیه می کنند ولی ما انجام نمی دهیم، خواب بی موقع در بدن ایجاد سم می کند، کافی است سیر هضم غذا را در بدن پیگیری کنید و ببینید چه موقعی را برای هضم گذاشته اید.
دستوراتی که بزرگان دین برای قبل از خواب بما داده اند، چنین است: وضو گرفتن و قرائت مقداری از قرآن(مثل سوره واقعه)، ذکر صلوات و تسبیحات اربعه(جدا گانه)، ذگر یا قدوس 470 مرتبه و....
همچنین در کتب روایی ما بابی به عنوان آداب خوابیدن وجود دارد که با عمل به آن خواب راحتی را می توان پیش بینی کرد، در ادامه چند روایت از باب نمونه عرض می کنم.
احمد بن اسحاق : « به امام حسن عسكرى عليه السّلام گفتم كه: جان من فداى تو باد بدرستى كه غمگينم از جهت چيزى كه به خاطرم رسيده است و مىخواستم كه از پدر بزرگوار تو سؤال كنم ميسّر نشد كه از او بپرسم، پس آن حضرت فرمودند: چه چيز است آن اى احمد؟ گفتم: از پدران تو عليهم السّلام به ما چنين روايت كردهاند كه: خواب كردن پيغمبران بر پشت است، و خواب كردن مؤمنان بر پهلوى راست، و خواب كردن منافقان بر پهلوى چپ، و خواب كردن شياطين بر روى. آن حضرت فرمودند: آرى چنين است.
پس گفتم: اى سيّد من بدرستى كه من هر چند جهد مى كنم كه بر جانب دست راست بخوابم نمى توانم و بر آن جانب مرا خواب نمىگيرد. پس آن حضرت ساعتى سكوت نمودند، و بعد از آن فرمودند: اى احمد نزديك من شو، پس من نزديك به آن حضرت شدم، فرمودند: دست خود را در زير جامه هاى خود كن، من دست خود را در زير جامههاى خود كردم، پس آن حضرت دست مبارك خود را از زير رختهاى خود بيرون آوردند، و دست راست مبارك خود را بر جانب چپ من، و دست چپ مبارك خود را بر جانب راست من سه مرتبه كشيدند.
پس احمد بن اسحاق گفت: از آن وقتى كه امام عليه السّلام دست مبارك خود را بر من كشيدند ديگر نتوانسته ام كه بر جانب دست چپ خود خواب كنم و اصلا مرا بر آن جانب خواب نمى گيرد».
امام جعفر صادق عليه السّلام فرموده اند: «ما من عبد يقرأ آخر الكهف حين ينام الّا استيقظ في السّاعة الّتى يريد.» يعنى: «نيست بنده اى از بندگان كه بخواند آخر سوره مباركه كهف را در حين خواب كردن و اراده نمايد كه در فلان ساعت برخيزد مگر آنكه در همان ساعت كه مى خواهد بيدار شود».
از امام ششم (ع): خداوند خواب زياد و بيكارى بسيار را دوست ندارد.
و فرمود: خواب زياد دين و دنيا را از دست مي برد.
و فرمود: پيامبر اكرم (ص) فرموده: خواب اول روز موجب كودنى است، و خواب قيلوله (نزديك ظهر) نعمت است، و خواب بعد از عصر موجب احمقى است، و خواب ميان مغرب و عشاء آدمى را از روزى محروم ميدارد از امام صادق (ع): هر كه وقت خواب وضوء بگيرد و به بستر رود شب را بسر آورد در حالى كه بسترش بمنزله مسجد باشد و اگر وقتى به بستر رفت يادش بياد كه وضوء نگرفته مى تواند بجاى وضوء بر روى ملافه و رو اندازش تيمّم كند و اگر اين كار را انجام دهد چنانست كه دائما در نماز و ذكر خداوند متعال باشد.[1]
امام پنجم (ع) فرمود: وقتى كه سر بر متّكا مي گذارى بگو(بسم اللَّه- خداوندا من جان خود را تسليم تو مي كنم و با همه نيرو و با همه وجود بتو روى مى آورم و كارم را بتو وا مي گذارم و ترا تكيهگاه خود ساختهام بر تو توكل مي كنم از بيمى كه از تو دارم و رغبتى كه بتو يافته ام، پناه و نجاتى جز تو نيست به كتابى كه بر پيامبرت فرستادى ايمان دارم) و بعد تسبيح حضرت زهراء (ع) را بخواند و هر كه در موقع خواب ناراحتى پيدا كند، چون به بستر رود، آية الكرسى و معوّذتين را بخواند.[2]
اما ادامه بحث در علل و درمان بی خوابی در طب اسلامی
بی خوابی یا کم خوابی یک علامتاست که فرد به طور مستمر به خواب نمی رود. به عبارتی دیگر مشکل در به خواب رفتن، بیدار شدن مکرر در خلال شب همراه با ناتوانی یا اشکال در به خواب رفتن مجدد، بیدارشدن خیلی زود در صبح و خوابی که باعث تجدید قوا نشود را بی خوابی گویند.
سه نوع بیخوابی تاکنون شناخته شدهاست: گذرا، حاد و مزمن.
- بیخوابی گذرا بین چند روز تا یک هفته طول میکشد و ممکن است دلیل آن استرس باشد.
- بیخوابی حاد به بیخوابی اطلاق میشود که بین سه هفته تا شش ماه است.
- بیخوابی مزمن به بیخوابی بیش از یک سال اطلاق میشود و ممکن است برای حواس فرد اختلالات جدی ایجاد کند این نوع کم خوابی میتواند سالها طول بکشد. برخلاف دو نوع قبل این نوع کمخوابی میتواند اختلالی باشد که نتیجه مستقیم مشکلات روانی است. تاثیرات آن که با توجه به ریشه اش متفاوت خواهد بود شامل خوابآلودگی، خستگی عضلانی و یا روحی، و توهم میشود. غالباً مبتلایانِ به بیخوابی مزمن افزایش هوشیاری(alertness) خواهند داشت.
مدت خواب بستگی به سن و شرایط کاری فرد عموما بین شش تا هشت ساعت تغییر می کند . بی خوابی علت های گوناگونی دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نگرانی واضطراب
نوشیدن چای وقهوه زیاد
کشیدن سیگار
ناراحتی های اعصاب و...
کاهش بهره ذهنی
ابتلا به سرطان
کند شدن واکنش محیطی
خطر افسردگی
افزایش خطر اختلالات عصبی
ضعف سیستم ایمنی بدن
افزایش خطر ابتلا به دیابت
افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی
فشار خون
چاقی: پژوهشگران مرکز تحقیق تغذیه و چاقی نیویورک به این نتیجه رسیدند که کمخوابی شبانه علاوه بر به هم ریختن حال و هوا و مزاج آدمی موجب چاقی و به هم ریختن ظاهر بدن میگردد.
درمان بی خوابی
برای درمان بی خوابی دستورهای گوناگونی وجود داردکه ما دراینجا به برخی ازآنها اشاره می کنیم تا شاید آن دسته ازخوانندگان ، که تا به امروز خواب راحتی نداشته اند . بتوانند پس ازانجام دادن این دستورها ساعاتی را بدون اضطراب استراحت کنند .
دستور اول :برای رفع بی خوابی با غذا گشنیز بپزید ومیل کنید .گشنیز در درمان بی خوابی بسیارموثر است.
دستور دوم:کدوتنبل سرشار ازویتامین A است وشیره تخم کدو همراه با شیر مسکن است و برای رفع بی خوابی بسیار موثر است.
دستور سوم :کاهو سرشار از ویتامین A، B،C می باشد ومواد معدنی مانند آهن ، کلسیم ،فسفر ، منیزیم ،منگنز، ید، روی ومس را داراست. زود هضم است وروده ها راتقویت می کند ودر رفع بی خوابی موثر است.
دستور چهارم :دم کرده گل بیدمشک را روزی دو،سه فنجان میل کنید . اعصاب را آرام وخواب را زیاد می کند.
دستور پنجم: دم کرده خرفه به مقدار 25 گرم در یک لیترآب برای رفع بی خوابی و راحتی اعصاب موثراست
آرام بخشهای چهارگانه
1- از تمام گروههای غذایی به صورت متعادل و متنوع در طول روز استفاده کنید؛ به خصوص مواد غذایی حاوی تریپتوفان مثل ماست، شیر، ماهی، گردو، موز، خرما، انجیر که اگر به عنوان عصرانه خورده شوند به آرامش اعصاب تان کمک بیشتری می کنند.
بهتر است قبل از خواب یک لیوان شیر گرم بنوشید.
2- ویتامینهای گروه B، به خصوص B3 که با تولید سروتونین به رفع بی خوابی کمک می کنند.
3- مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا3 و آهن نیز از کم خونی جلوگیری کرده و خواب راحتی را به ارمغان می آورند. یادتان نرود که انواع ماهی و آبزیان، تخم کدو و تخم کتان، گردو از منابع مهم امگا 3 و گوشت بدون چربی، تخم مرغ و حبوبات از منابع مهم آهن به حساب می آیند.
4- کاهو و سیب دارای ترکیبات آرام بخش هستند، از این رو بهتر است قبل از خواب یک عدد سیب بخورید یا مخلوط آب کاهو و آب سیب را بنوشید و یا سالادی از کاهو و سیب رنده شده همراه با سسی که از آب لیمو یا آب نارنج و یک قاشق روغن زیتون تهیه شده، میل کنید.
گیاهانی برایِ درمانِ بیخوابی
بسیاری از افراد، خصوصاً افرادِ سالخورده از بیخوابی رنج میبرند. کمبودِ خواب ممکن است به دلیلِ استرس، تنش، سردرد، عصبانیت، نگرانی و سایرِ اختلالاتِ روانی باشد. استفاده از گیاهان برای درمانِ بیخوابی بهترین راه برای مبارزه با این اختلالِ مزمن است. برخی از گیاهان که برای داشتن خوابی راحت مفیدند، عبارتند از:
- ترخون: این گیاه از بیخوابی جلوگیری میکند. این گیاه همانندِ یک آرامبخشِ ملایم عمل کرده و خوابِ خوب را تسهیل میکند. نوشیدنِ یک فنجان چایِ ترخون، هر شب به شما خوابی خوش و راحت را هدیه میدهد.
- دانه شوید (تخم شوید): روغنهایِ معطرِ موجود در دانههای شوید به عنوانِ یک آرامبخش و خواب آورِ ملایم عمل میکنند. فلاونوئیدها و ویتامینهای B موجود در این روغنهای گیاهی، ترشحِ برخی آنزیمها و هورمونهای آرامبخش و خواب آور را در بدن تحریک میکنند. این اثرات موجب میشود که در شب راحت و خوب بخوابید.
- فلفل: فلفل پادشاه ادویهجات است و در طبِ سنتی برای مقابله با بیخوابی و مشکلاتِ دیگرِ خواب بسیار موردِ استفاده قرار گرفته است. یک فنجان شیرِ گرم بردارید و در آن 3 قطره عسل و سه نوک انگشت پودرِ فلفل بریزید. 30 دقیقه قبل از رفتن به تختخواب این شیرِ گیاهی را بنوشید. این کار خوابِ راحتِ شما را تضمین خواهد کرد.
- گیاه بابونه: بابونه یک گیاهِ آرامبخشِ مشهور است. این گیاه برایِ تمامی سنین و حتی کودکان بسیار مفید و بیضرر است. از این گیاه در سراسرِ جهان برای درمانِ بیخوابی و سایرِ اختلالاتِ خواب استفاده میشود. نوشیدنِ روزانه چایِ بابونه به رهایی از مشکلاتِ خواب کمک میکند. روغنی که از بابونه گرفته میشود به عنوانِ روغنی مفید برای ماساژ مورد استفاده قرار میگیرد. یک ماساژِ خوب در هفته با روغنِ بابونه به داشتنِ خوابی راحت کمک میکند. می توانید قبل از خواب یک حمامِ آبِ گرم بگیرید و 2 تا 3 قطره روغنِ بابونه به آبِ وانِ خود اضافه کنید. این کار دردهایِ عضلانی تان را از بین برده و اعصاب تان را آرام می کند. این حمامِ آبِ گرم با عصاره بابونه خوابِ راحتِ شبانه را به شما هدیه خواهد داد.
چند نسخه دیگر
آب مقطر بهارنارنج درمان بيخوابى است و نارنج داراى ويتامين B ,C ,D مى باشد. بهار نارنج: طبيعت گرم معتدل دارد، خواص آن: تقويت قلب، درمان بيخوابى، آرام بخش، تقويت اعصاب، ضد تشنج، ضد سكسكه مصرف يك ليوان عرق بهار نارنج شبها هنگام خواب به شما خواب راحتى خواهد داد.[3]
برگ بادرنحبويه: طبيعت آن: گرم و خشك است. خواص درمانى: بيست تا پنجاه گرم از آن را در يك ليتر آب بجوشانيد بعد ده دقيقه دم كنيد سپس آب آن را صاف و شيرين سازيد و روزى سه تا چهار فنجان بنوشيد. دافع سموم، مقوى دل و دماغ و حواس و حفظ و ذكاء و معده و جگر و مفرح است و براى درمان بىخوابى مؤثر خواهد بود. نشاط آور است، دردهائى كه در مغز و داخل جمجمه ايجاد مىشود را كاهش مىدهد، بيمارى كابوس و ترس و وحشتهاى عصبى را برطرف مى سازد.[4]
براى درمان بي خوابى. شبها موسير را در سوپ بپزيد و بخوريد.[5]
درمان بىخوابى
بىخوابى خود نوعى بيمارى است كه به بعضى افراد عارض مىشود. بهتر است علت آن را كشف و به درمان آن پرداخت. اين بيمارى در اكثر افراد ناشى از گرفتارىهاى روزانه است كه شبها خود را نشان مىدهد و گاهى نيز مربوط به قلب يا مغز يا اعصاب يا بيمارى بوده و معمولا علل ديگرى ندارد. اين بيمارى فكر و خيال را زايل كرده و كماشتهايى، كمذهنى و ضعف حافظه ايجاد مىكند و باعث ضعف، سستى و كوتهفكرى در طول روز مىگردد.
درصورتىكه دچار بىخوابى يا كمخوابى شدهايد، هنگام استراحت و خواب در جايى كوچك، بىسروصدا و تاريك به استراحت بپردازيد. ضمنا بهتر است مقدارى گلاب يا عطر گل محمدى اطراف خود بزنيد.
ضمنا بايد از مصرف چاى، قهوه، كاكائو، دخانيات، تخممرغ و گوشت پرهيز كنيد و از خوراكىهايى از قبيل دوغ، خيار، زعفران، دارچين، آبليمو، آش كدو، پياز با شام شب، كاهو با شام شب، آب هويج، ترب يا تربچه با شام شب، شير گرم قبل از خوابيدن، نان با ماست يا ماست همراه با شام يا بعد از شام، آب سيب درختى قرمز هنگام خواب، عرق بهارنارنج هنگام خواب، آب جوشاندهى كوكنار بعد از غذا، آب جوشاندهى گل شقايق بعد از غذا، شربت خشخاش پس از غذا، عرق بيدمشك هنگام خواب، روغن گل خشخاش با شام شب، تخم خشخاش، روغن بادام شيرين با شام شب، سيبزمينى ترشى (قلقاسى) سير، گشنيز، فندق، شربت دارچين هر شب يك يا چند عدد از آنها استفاده شود.
براى درمان آن مىتوانيد هر شب پس از صرف شام سيب درختى قرمز كه با پوست رنده شده باشد را با عسل شيرين كنيد و بخوريد.
* شب 7 مثقال مغز تخم كدو بخوريد.
* آب كدو را بگيريد و با آب يا شير بپزيد و بخوريد.
* شبها موسير را كوبيده شده را در سوپ بپزيد و بخوريد.
* صد گرم سنبل الطيب را در يك ليتر آب گرم، دوازده ساعت بخيسانيد. بعد در يخچال گذاشته و شبها قبل از خوابيدن يك فنجان از آب صافكردهى آن را بنوشيد.
* دوازده عدد گل شقايق را در يك ليتر آب 10 دقيقه بجوشانيد، آب آن را صاف و شيرين كرده و پس از صرف شام بنوشيد.
* پنجاه گرم ميوهى گل نسترن را در يك ليتر آب سرد 3 ساعت بخيسانيد، سپس 5 دقيقه بجوشانيد و حدود 15 دقيقه هم آن را دم كنيد. پس از صاف كردن آن را شيرين كرده و در طول روز چند مرتبه هربار مقدارى از آن را بنوشيد.
* ده گرم پوست خشخاش را در يك ليوان آب گرم بجوشانيد، 10 دقيقه هم دم كنيد و قبل از خواب آب صافكردهى آن را شيرين كرده و بنوشيد.
* مقدارى كاهو را بجوشانيد و آب صافكردهى آن را هنگام خواب بنوشيد.
* كف پا را گرم نگهداريد و سعى كنيد هيچگونه فكرى را به مغز راه ندهيد تا به خواب رويد.
* صد گرم بذر رازيانه را نرم بكوبيد و در يك ليتر آب سرد 2 دقيقه بجوشانيد. بعد 10 دقيقه آن را دم كنيد سپس آب صاف آن را صاف و با شكر شيرين سازيد.
هر شب موقع خواب يك فنجان از آن را بنوشيد. (نسخه فوق مخصوص خانمها است)
* شب، هنگام خواب 3 يا 4 قاشق قهوهخورى سركه يا شراب سيب را در 200 گرم عسل مخلوط كرده و بخوريد.
* پنجاه گرم شكوفه به را در يك ليتر آب جوش دم كنيد. آب صافكردهى آن را با مقدارى عرق بهارنارنج مخلوط كرده و بنوشيد.
* يك مشت برگهاى تازه به را در يك ليتر آب 10 دقيقه بجوشانيد. به مدت 10 دقيقه هم آن را دم كنيد. سپس آب آن را صاف كنيد و با بهار نارنجى كه نرم ساييده شده باشد مخلوط كرده و در جاى خنك مانند يخچال نگهداريد. شبها هنگام خواب 2/ 1 فنجان از آن را بنوشيد.
* هر شب موقع خوابيدن مقدارى ناخنك نيمكوب شده را با مقدارى بادرنجبويه بجوشانيد و آب آن را صاف و شيرين نموده بنوشيد.
* يك مشت گل افسنطين را در يك ليتر سركه 15 دقيقه بجوشانيد. آب آن را صاف و در بطرى بريزيد و در يخچال نگهداريد. هرگاه دچار بىخوابى يا كمخوابى شديد آن را روى شقيقهها كمپرس كنيد تا به خواب برويد.
* بيست گرم گل اسطوخدوس هندى را در يك ليتر آب جوش 15 دقيقه دم كنيد و در يخچال نگهداريد.
هر روز يك فنجان از آن را بعد از ناهار و يك فنجان پس از صرف شام بنوشيد.
* شبها هنگام خواب شير مادرى كه نوزاد دختر از او متولد شده است يا شير الاغ را در بينى بچكانيد.
* سى گرم تيول خشك را در يك ليتر آب جوش به مدت 10 دقيقه دم كنيد. سپس آب آن را صاف و با عسل شيرين كرده و هر صبح، ظهر و شب بعد از هر غذا يك فنجان از آن را بنوشيد.
* شش مثقال برگ خشك پرتقال را در يك ليتر آب جوش به مدت 15 دقيقه دم كنيد. سپس آب آن را با عسل يا شكر شيرين سازيد و موقع خواب يك فنجان از آب آن را با سه قاشق سوپخورى عرق بهارنارنج مخلوط كرده و بنوشيد.
* شب موقع خواب 2 يا 3 عدد سيب درختى قرمز را با پوست بجويد و بخوريد يا يك ليوان آب سيب درختى بنوشيد.
* سى گرم ساقههاى گلدار آويشن شيرازى را در يك ليتر آب جوش 12 دقيقه دم كنيد. سپس آب آن را صاف و شيرين كرده و در يخچال نگهداريد. هر روز 5 مرتبه و هر مرتبه 1 فنجان از آن را بنوشيد (حتما فنجان پنجم قبل از خواب شب نوشيده شود)
* درصورتىكه فشار خون نداشته باشيد شب يك قاشق چاىخورى پودر عصارهى شيرينبيان را در يك فنجان آب گرم بريزيد و بنوشيد.
* چهل گرم آب گشنيز تازه را با شكر شيرين كرده و قبل از خواب بنوشيد.
* هنگام شام گشنيز تازهى پخته شده را با نان و ماست بخوريد.
* پنجاه گرم گل بادرنجبويه را در يك ليتر آب بجوشانيد و 10 دقيقه هم آن را دم كنيد. آب آن را صاف و شيرين كرده و هر صبح، ظهر و شب هر مرتبه يك فنجان از آن را بنوشيد (فنجان سوم بعد از شام باشد)
* سى گرم برگ و گل سيبزمينى را در يك ليتر آب بجوشانيد، آب آن را صاف و بعد از شام شب بنوشيد.
* پنجاه گرم پوست نارنج را خرد و در يك ليتر آب 5 دقيقه بجوشانيد و 20 دقيقه هم آن را دم و سپس صاف كنيد. آب آن را با عسل شيرين كرده و در يخچال نگهداريد. هر شب قبل از خواب يك فنجان آن را با 3 قاشق عرق بهارنارنج مخلوط كرده و بخوريد.
* سى گرم برگ خرفه را دم كنيد و آب آن را شب بعد از شام بنوشيد.
* خرفه را بپزيد و بعد چرخ كنيد و شب با نان و ماست بخوريد.
* پنجاه گرم گل برگ بيدمشك خشك را در يك ليتر آب 10 دقيقه بجوشانيد و 10 دقيقه هم دم كنيد.
آب آن را صاف و شيرين كرده و هر صبح، ظهر و شب هربار يك فنجان بنوشيد. (فنجان سوم بعد از شام نوشيده شود)
بىخوابى در نوزادان: بىخوابى در نوزادان بهخصوص در ماههاى اول زندگى مشكلساز است.
اين بىخوابىها در سن زير 12 ماهگى شايعتر است و محيط پرسروصدا يك عامل خطر در اين موارد خواهد بود. زمان و ساعات خواب نوزادان با والدين متفاوت مىباشد. در خيلى از نوزادان براى تثبيت الگوى خوابى كه با خواب والدين سازگار باشد زمان لازم است. الگوى خواب نوزاد به تعداد دفعات نياز او به تغذيه بستگى دارد. نوزادهاى نارس اغلب بيشتر از نوزادان رسيده تمايل به تغذيه دارند. بنابراين مدت زمان خواب كوتاهترى دارند. در شيرخواران بزرگتر ممكن است مشكلات به واسطهى خلق، محيط استرسزا يا پر سروصدا يا بيمارى سادهاى مثل سرماخوردگى، دلدرد، گوشدرد، سردرد، سوزش پا، كم طاقتى در برابر سرما يا گرما ايجاد شوند. بعضى از مشكلات خواب كودك اجتنابناپذير است كه مىتواند براى والدين ناراحت كننده باشد. و در صورت عاجز ماندن از مشكل بايد به پزشك مراجعه شود.
اگر در ابتدا الگوى خواب نوزاد شما نامنظم است اقداماتى مىتوان انجام داد كه ممكن است مفيد باشند. در طى روز به ميزان فراوان كودكتان را تحريك كنيد تا بيدار بماند و هنگامى كه خوابيده است سعى كنيد شما نيز بخوابيد. وقتى سن كودكتان حدودا به 10 هفته رسيد به تثبيت زمان خواب او اقدام كنيد. به كودك در يك اتاق تاريك و خلوت شير دهيد و كنترل كنيد كه او راحت باشد، گرسنه نباشد و قبل از گذاشتن در بستر يك پوشك نرم و تميز براى او بگذاريد. با تيكتيك ساعت يا تكان دادن كودك، همراه با موسيقى به خوابيدن او كمك كنيد. در حين تغذيهى شب با او بازى نكنيد. اگر فكر مىكنيد بيدارى كودك ناشى از بيمارى است با پزشك مشورت كنيد. در اكثر كودكان بىخوابى شب هنگام، به مرور زمان بهتر خواهد شد. باوجود اين ممكن است مشكلات خواب در آينده نيز مجددا ايجاد شود.
بى خوابى كهنسالان: كهنسالان كه دچار بىخوابى يا كمخوابى مىشوند بايد از خوردن چاى، قهوه، كاكائو و دخانيات پرهيز كنند. به عنوان درمان هر شب سيب درختى قرمز را با پوست آب بگيرند و هنگام خواب يك ليوان بنوشند اگر امكان دسترسى به سيب نبود، از آب پرتقال يا دوغ يا شير گرم نيز مىتوان استفاده كرد.
بىخوابى در اثر عطش: درصورتىكه بىخوابى بر اثر تشنگى يا عطش ايجاد شد، شيرهى تخم كدو را با آب يا شير مخلوط بپزيد و بخوريد.
بىخوابى در اثر تب: اگر در اثر تب مبتلا به بىخوابى شديد 30 گرم مغز تخم كدو را بسيار نرم بساييد و با 5 گرم پوست خشك شده شاخههاى جوان بيد و مقدارى شير بجوشانيد بعد صاف كرده و بنوشيد.
بىخوابى در مزاجهاى گرم: بىخوابى در مزاجهاى گرم علايمى چون سبكى سر، كمحواسى، وجود عطش، خشكى چشمها، بينى، زبان و دهان و گرمى سر، غمگينى، طنين صدا در سر و گوشها و طويل بودن مدت بىخوابى دارد.
براى درمان آن موقع خوابيدن شربت نيلوفر بنوشيد و روغن بنفشه بادام يا روغن بادام شيرين يا روغن كدو يا روغن گل سرخ را بر سر بماليد.
* برگ كاهو، بزر البنج، گشنيز تازه و گل نيلوفر را بجوشانيد و با آب آن قبل از خوابيدن پاشويه كنيد.
* گل نيلوفر، گل بنفشه، گل محمدى و تخم كاهو از هركدام 4 مثقال. برگ گشنيز خشك 8 مثقال همه را نيمكوب و به 15 قسمت مساوى تقسيم كنيد. هر قسمت آن را چند ساعت در 3 ليوان آب جوش بخيسانيد بعد در همان آب بجوشانيد، سپس آب آن را صاف و شيرين و به 3 قسمت تقسيم كنيد. هر صبح، ظهر و شب هر مرتبه يك قسمت از آن را بنوشيد.
روزى 3 نوبت هم با كمى گلاب پوست سر را ماساژ دهيد و در طول روز نيز مىتوانيد چند مرتبه گل بنفشه يا گل نيلوفر را بو كنيد. ضمنا خوردن كاهو، كدو، مرزنجوش، گشنيز تازه، خيار، جوجه كبوتر پخته با ماش مفيد خواهد بود. بعد از شام شب دوش گرفتن نيز مفيد است. از خوردن غذاهايى كه ثقيل، بد هضم و سنگين است يا يبوست ايجاد مىكند بايد پرهيز كنيد.
مىتوانيد در حمام با آب جوشاندهى برگ سير يا آب برگ گشنيز يا آب جوشاندهى بزر البنج يا آب جوشاندهى بادرنجبويه يا آب جوشاندهى مغز ناخنك سر را بشوييد و مدتى روى سر بماند. همچنين اگر 10 گرم بزر البنج ساييده را در آب گشنيز تازه مخلوط كنيد و بر سر بماليد مؤثر خواهد بود.
سنگين كردن خواب
براى اينكه خوابتان سنگينتر و عميق شود، بعد از شام شب يك ليوان آب نارنگى بنوشيد.
* چهل گرم رازيانهى كوبيده شده را در يك ليتر آب سرد ريخته و 10 دقيقه بجوشانيد. به مدت 10 دقيقه هم آن را دم كنيد. سپس آب آن را صاف و با عسل شيرين كرده و در يخچال نگهداريد و شبها پس از صرف شام شب يك فنجان آن را بنوشيد (اين نسخه مخصوص خانمهاست).[6]
عسل به مقدار كم براى درمان بى خوابى كفايت مى كند. خستگى و افسردگى را برطرف مى كند. عسل براى زنان باردار باعث تقويت شبكه عصبى فرزندانشان مى باشد.[7]
آبان 1393
هاشم مالکی
[1] - مكارم الأخلاق / ترجمه ميرباقرى، ج2، ص: 46
[2] - مكارم الأخلاق / ترجمه ميرباقرى، ج2، ص: 47
[3] - دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى، ج5، ص: 276
[4] - اسرار گياهان دارويى، ص: 183
[5] - همان
[6] - دائرة المعارف گياه درمانى ايران، ص: 241
[7] - مجموعه مقالات قرآن و طب، ج2، ص: 248
مطالب مشابه :
خواب رفتن پا
مشاوره و روانشناسی - خواب رفتن پا - در این وبلاگ در خصوص مشاوره و روانشناسی سخن خواهم گفت. ... خون از بطن راست خارج مي شود، به شش ها مي رود، اكسيژن مي گيرد و از دهليز چپ وارد بطن چپ مي شود، بعدش از بطن چپ خارج شده و توسط رگها به تمامي بدن مي رود و در نهايت دوباره از دهليز راست به قلب وارد مي شود. به طور كلي مي توان گفت جريان خون ما ... به همين علت، سيستم عصبي پيامي در اين رابطه به مغز مي فرستد و مغز كاري مي كند كه فرد در آن ناحيه احساس ناراحتي كند و مجبور به تكان خوردن شود. زماني كه جريان ...
علل و درمان بی خوابی
پس احمد بن اسحاق گفت: از آن وقتى كه امام عليه السّلام دست مبارك خود را بر من كشيدند ديگر نتوانسته ام كه بر جانب دست چپ خود خواب كنم و اصلا مرا بر آن جانب خواب نمى گيرد». امام جعفر .... 30 دقیقه قبل از رفتن به تختخواب این شیرِ گیاهی را بنوشید.
علل گزگز و خواب رفتگي انگشتان دست
گزگز،کرختی،بی حس شدن و خواب رفتگي انگشتان دست علامت نسبتا شايعی است که مي تواند به علل مختلفي ايجاد شود. شايعترين علت آن گير افتادن اعصاب دست است. اعصاب دست در قسمتهاي مختلفي گير مي افتند. شايعترين محل گير افتادگي در ...
گزگز، بیحسی و خواب رفتگی پاها با نگاهی به طب سنتی چیست :
گزگز، بیحسی و خواب رفتگی پاها با نگاهی به طب سنتی چیست : علل و عوامل گزگز، بیحسی و خواب رفتگی پاها چیست : ****خواب رفتگی یا پارستزی ، احساس سوزش و خارش سخت همراه با سوزن سوزن شدن عضو خواب رفته است که در دست و پا ایجاد میشود ...
شایعترین علت درد انگشتان دست زنان
يکی از شایعترین علل درد انگشتان دست و خواب رفتن آنها در زنان ابتلا به بیماری سندرم تونل کارپال است. در این بیماری تونل مچ دست بیمار به دلایل نامشخصی تنگ میشود و این تنگی روی عصب و تاندونهای مچ فشار وارد میکند که نتیجه آن احساس درد در ...
علت تکان خوردن دست هنگام راه رفتن
خرید چراغ خواب لاک پشت موزیکال. تصویر تصادفی. برای بزرگنمایی لطفا کلیک کنید · علت تکان خوردن دست هنگام راه رفتن. علت حركت دستها حین ... در این تحقیق از افراد خواسته شد هنگام راه رفتن دستهایشان را خلاف جهت معمول تكان دهند؛ یعنی حركت بازوی دست راست با پای چپ و بالعكس حركت بازوی دست چپ با پای راست. نتیجه این كار صرف 26 درصد انرژی بیشتر برآورد شد. اما علت آن چیست؟ علت این موضوع به عدم تعادل و تلاش برای حفظ آن برمیگردد، در حقیقت عضلات مجبور هستند برای نگه داشتن ...
بخش دوم: خواب از ديدگاه تعاليم اسلامي
4- بسياري از مشكلات بشر و عقب ماندگي او ناشي از نداشتن خواب سالم مي با شد بطوريكه به علت بي خوابي يا پرخوابي دچار انواع بيماريهاي جسمي و روحي شده است (انواع بيماريها در بخش چهارم كتاب بحث شده است ) لذا اگر انسان به كيفيت خواب خود اهميت .... 2- رفتن به دستشویی : تخلیه ادرار قبل از خواب اثر زیادی در به خواب رفتن و در نتیجه بهداشت جسمی و روحی فرد خواهد داشت . امیر مومنان علی (ع) به فرزندش امام حسن (ع) فرمودند :پسرم آیا می خواهی چهار کار به تو بیاموزم که از پزشک و دارو و درمان بی نیاز شوی؟
برچسب :
علت خواب رفتن دست چپ