رسانه بیلبورد
نگاهی کوتاه به تاریخچه بیلبورد درجهان
آغاز هنر بیلبورد
انسان از دوران سنگی به بعد به برقراری ارتباط عمومی را در خود حس کرد و ایدههای بصری خود را با دیگران در میان نهاد.
روی دیوارهای غار آلتامیرا در اسپانیا و لاسکو در فرانسه طرح تعدادی گاو میش کوهاندار زخمی که در حال افتادن هستند و گاو و بز کوهی که در حال رمیدن هستند دیده میشود. قدمت این نقاشیها به 10 تا 15 هزار سال پیش از میلاد مسیح برمیگردد. در شهر طبس در مصر نیز پوستری یافت شده در جهان محسوب میشود که آگهی مربوط به یافتن یک برده فراری است. قرنها بعد یونانیان از ستونهای چوبی بنام آکسون استفاده میکردند و دستورات خود را برای بازیهای عمومی روی آن نصب و بردگان، این ستونها را به روم حمل میکردند. در پومپی روی هر یک از دیوارها بیلبوردهای پیامرسان آویزان بود. این آثار با آتشفشانی کوه وزو(در غرب ایتالیا نزدیک به شهر ناپل) در سال 79 میلادی مدفون شدند. در آخرین سالهای 1400 پس از میلاد مسیح نصب کردن اعلانات در اروپا مرسوم بود و آنها در میادین شهرها، کنار کلیساها و ساختمانهای عمومی مشاهده میشدند. در سال 1796 لیتوگرافی (چاپ سنگی) توسط زنفلدر اختراع شد و در سال 1870 پیشرفت تکنولوژی و مکانیزه شدن وسایل باعث پیشرفت هنر پوستر شد و طی انقلاب صنعتی، ماشینهایی برای تا زدن و بردیدن، چاپ کردن کاغذ و ایجاد سایه رنگها اختراع گردید. به وسیله این سایه رنگها که از نقاطی ریز تشکیل شده بودند طرحهای سه بعدی ایجاد میشد. در همین زمان توسط هنرمند فرانسوی شره نگریستن به تبلیغات از طرف عموم تغییر یافت شده در بکار بردن رنگ در پوسترهای مدرن، پیشقدم بود. او در آثارش از رنگهای جالب و بسیار عالی استفاده میکرد و همین عامل باعث جلب مردم به پوستر شد.
در سال 1800 اولین مکتب پوستر پایهگذاری شده و علاوه بر پوستر کوششهای زیادی جهت تبلیغات شهری انجام پذیرفت. فرانسویها به وسیله دستگاههای مکانیکی که پروژکتور نامیده میشد نور را به داخل کلمات نصب شده در خیابان میانداختند و به این وسیله در هوای ابری و یا تاریک کلمات نورانی چشم مردم را به خود جلب میکرد. در ایالات متحده و خیلی از کشورهای اروپایی فروشندگان برای تبلیغات، محصولات خود را از قبیل کفش و کلاه به صورت سه بعدی و در ابعاد بزرگ میساختند و به وسیله اسب در خیابانها میگرداندند.
با تغییر قرن رشد بینظیری در برنامههای اقتصادی و صنعتی قاره اروپا و ایالات متحده به وجود آمد. پیشرفتهای تکنولوژی در تهیه محصولات و افزایش جمعیت باعث خلق راههایی جدید برای معرفی محصولات و تبلیغ آنها شد. در بریتانیا علاوه بر تحولات صنعتی پیشرفتهای زیادی در زمینه ارتباطات نیز بوجود آمد.
طی سالهای اولیه 1900 روشهای مدرن کردن ارتباطات توسعه یافت و در نیمه دوم قرن نوزدهم دوربین اختراع شد و ورود عکاسی به تبلیغات راههای جدیدی را در این مسیر گشود و تحولی قابل توجه در امر تبلیغات بوجود آورد.
در ایالات متحده که هیچ کشوری نمیتوانست در اولین دهه قرن بیستم باوی در مصرفگرایی رقابت کند، کمبود قوانین مربوط به اندازه و مکان آگهیها باعث شد که هر کسی در هر جایی که بخواهد، آگهی نصب کند و آن را تجارت بخواند. گیجی حاصل از علائم، آگهیها و تثیر آن روی محیط قبل از اختراع اتومبیل در آمریکا پدیدار شد. بالاخره بیمه کردن پوسترها و تعیین مدت زمان نصب آنها روی دیوار امری الزامی شد.
جازه باید از طرف صاحب دیوار گرفته میشد و پس از آن تبلیغ کننده میتوانست روی همه قستمتهای گرفته شده دیوار، پوسترهای خود را نصب کند.
به زودی در خیابانهای شلوغ توسط متصدیان نصب پوستر که در کار فروختن فضاهای بیلبورد خبره شده بودند. بیلبوردهای مربع با مستطیل، متشکل از دو تکه چوب نصب شدند. این تابلوها را در محلهایی مختلف روی دیوارهای چوبی نصب میکردند.
در دهه اول قرن بیستم انقلابی در حمل و نقل بوجود آمد و عادات مردم را در روش مسافرت کردن به مکانهای مختلف در دنیای غرب تحت تاثیر قرار داد. تبلیغ کنندگان یاد گرفتند که چگونه از راه تبلیغات بازارهایی را که قبلا" وجود نداشت خلق کنند. تصاویر بیلبوردها به مردم یاد میداد که چه محصولاتی را خریداری نمایند. در آن زمان جادهها مکانهای مناسبی برای نصب بیلبوردها محسوب میشدند.
با تغییر قرن، تکنولوژی به کار گرفته شده برای بیلبوردها و علائم پیشرفتهتر شد. پیچیدهترین علائم و بیلبوردهای الکترونیکی بوجود آمدند.
در سال 1914 بحران جنگ جهانی نخست اروپا را برگرفت. تبلیغات در دوران جنگ لحنی جدی داشت و کمتر در آن مسائل ظاهری پوچ دیده میشد. در این زمان عکاسی مورد توجه نبود و به جای آن از تصویرسازی استفاده میشد و مبلغين به نشان دادن تبلیغات خود به صورت ایدهآل و خیالی عادت کرده بودند.
پس از دوران جنگ تبلیغات به منتهای درجه خود رسید و در آخر دهه 1920 از بیلبوردها به مقدار زیادی استفاده میشد. در ابتدا تبلیغ کنندگان تصور میکردند که برای فروش یک محصول باید با دلیل ثابت کنند که چرا مردم آن را بخرند ولی همه اینها به مرور تغییر کرد. در اواسط قرن بیستم آژانسهای تبلیغاتی به این موقعیت رسیدند که راحتتر و پر منفعتتر برای رسانیدن پیام، استفاده از یک شعار خوب که مستقیما" احساسات افراد مصرفکننده را هدف گیرد.
در اواخر دهه 1920 شرکتهای تبلیغاتی به نبض بازار بیلبورد دست یافتند. آنها روشهای متفاوت بکار میبردند، ایربراش میزدند و سعی میکردند که با یک پیام یا نوشته کوتاه جذبه آگهی خود را بیشتر کنند. روی بستهها اغلب اسامی به صورت برجستهای به چشم میخورند و بیلبوردها را به طرز زیبایی با چوب، قاب میگرفتند. در سال 1935 چین درگیر نبرد داخلی بین نیروهای سرخ و ناسیونالیستها شد.
چینیها هیچگاه در خیابانها از تبلیغات رنگی استفاده نمیکردند. اهداف حزب کمونیست چین مانند غربیها بستگی به مسائل و اهداف جاری نداشت و جای آن دیوارها اغلب با تصویرهای بزرگ از چهرههای سیاسی مردمی با خوشنویسیهایی که عموم را مطلع میساخت، تزیین میشدند.
بیلبورد و پوسترهای سیاسی چین، از نظر استانداردهای غربی کاملا" ایستا بودند. آنها رئالیسم اجتماعی را بصورت خیلی بزرگ و عالی به تصویر میکشیدند. در آن تصاویر، کارگران در مزارع دستهای خود را به سمت آسمان بالا برده بودند و از دید افراد بیرون از چین این تبلیغات بیشتر رنگ سیاسی داشت ولی برای خود چینیها آن تصاویر همیشه وسیلهای بسیار مهم برای رسانیدن اخبار محسوب میشد.
در سالهای 1940 تا 1945 جنگ دوم جهانی در اروپا دید مردم را نسبت به زندگی تغییر داد و برای اولین مرتبه مردم از صمیم قلب طرفدار واقعبینی و تصاویر واقعی از زندگی آنطور که هست، گشتند. تا این زمان اکثر تبلیغات دنیا مانند تبلیغات سیاسی طراحی میشدند. اکثر ملتها طرحهای خود را با مهارت انجام میدادند. بیلبوردها همه جا حاضر بودند و توقعات هر دولت را به یاد مردم میآوردند. بیلبورد یک وسیله ارتباط جمعی سیاسی برای هر دولتی بود که سعی میکرد به وسیله آن به داخل احساسات و تفکرات مردم رسوخ کند و آلمان یکی از اولین کشورهایی بود که متوجه اثرات سیاسی رقابتهای تبلیغاتی بیلبورد شد و در کنار فعالیت رادیو، در زمینه پوستر و بیلبورد فعالیت وسیعی را شروع کرد. تبلیغات جنگ جهانی دوم خیلی خشن و ناملایم بود، و روی بیلبوردها تصاویری از سربازهایی که در حال مرگ هستند یا اینکه به این مفهوم اشاره میکنند که "ما منتظر شما هستیم" دیده میشد. آگهیها، بسیار جدی بودند و بالاخره بمب اتمی که ایالات متحده روی ژاپن انداخت. به منزله پایان جنگ قلمداد شده در اروپا نیز جنگ خاتمه یافت. پس از جنگ مردم آماده شدند که هجوم کالاهای جدید را در بازار بپذیرند و با ورود به عصر فضا، گامهای ارتباطات سرعت بیشتری به خود گرفت و تبلیغات، تصاویر مختلف را از راههای جدیدتر منتشر میکردند.
نگاهی کوتاه به تاریخچه بیلبورد در تهران
سالهای حدود 1335 زمان رشد سریع روابط بازرگانی و تجاری ایران محسوب میشد، هر چند که هنوز صنعت چاپ و کراور رنگی تکامل نیافته بود و دستاندرکاران از عهده این گونه کارها برنمیآمدند؛ ولی در کنار جادهها و در نزدیکی شهرهای بزرگ، تابلوهای تبلیغاتی مشاهده میشدند.
این روند ادامه داشت تا اینکه در سالهای 1355 و 1356 به نقطه اوج خود رسید و در واقع این سالها نقطه اوج تبلیغات ایران محسوب میشود. هم از نظر ابداعات و خلاقیتها و هم از نظر رسانهها، بودجههای تخصیص یافته، آژانسهای تبلیغاتی فعال، مطابقات با استاندارد جهانی و اعتبار جهانی، بیلبوردهای این دوره بیشتر تبلیغاتی چون نوشابه، پودر رختشویی و روغن نباتی داشتند و تبلیغات روی اتوبوسها و داخل آنها نیز از تبلیغات موثر شهری محسوب میشد که ورقههای چاپ سیلک را روی بدنه اتوبوسها پرچ میکردند.
در سال 1357 انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید و با شروع جنگ و تغییر سیستم عرضه کالا، روندتبلیغات شهری متوقف شد. این وضعیت تا سال 67 و پایان جنگ ادامه داشت. در سال 67 با تغییر الگوی اقتصادی و شروع صادرات غیر نفتی به تدریج تبلیغات رونق گرفت و فعال شد. شاهد اولین نمونههای آن در روزنامه کیهان بودیم که بیشتر شامل تبلیغ کالاهای خارجی بود و در تلویزیون نیز تبلیغاتی چون بانک سپه و بیمه به صورت محدود انجام میگرفت.
تا اینکه در شهریور ماه 1369 با اولین تبلیغات شهری به وسیله آگهی روی بدنه اتوبوسهای شهری مواجه شدیم. شرکت گسترش تبلیغات احیا کننده این نوع تبلیغ شهری پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود.
این شرکت نخستین بیلبوردها را در منطقه مهآباد تهران نصب نمود. فرودگاه مهرآباد تا آن زمان به دلایل سیاسی هرگز دارای تبلیغات نبود و برای انجام این پروژه، طراحان شرکت گسترش تبلیغات تمام محوطه فرودگاه و همچنین بلوار آن و جاده کرج تا گمرک فرودگاه را مورد بررسی قرار دادند و براین
فضاها طراحیهایی را انجام دادند.
تمام این فضاهای فرودگاه مهرآباد را به دو بخش فضای بیرونی و فضای داخلی و مسقف تقسیم کردند. طراحیها و اجرای آن شامل فضاهای داخلی و بیرونی همگی در سال 1370 انجام گرفت و خود بیلبوردها نیز از لحاظ ساختار داخلی، فرم، بدنه و سازنده نگهدارنده به تمامی طراحی شدند.
به این معنا که فقط از یک قاب و پایه تشکیل نمیشدند بلکه روی فرم آنها نیز بررسیهای زیادی صورت گرفت. اولین نوع آنها بیلبوردهای یک لایت بودند که از پشت به آنها نور تابانده میشد 40 متر ارتفاع 31 متر عرض داشتند.
برای طراحی بیلبوردهای منطقه آباد، متخصصان به کشورهای مختلفی چون فرانسه، آلمان، اسپانیا و ترکیه سفر کرده و فرودگاههای بینالمللی انین کشورها را بررسی کردند. از بیلبوردهای آنها عکاسی و نمونهسازی انجام گرفت. در برخی موارد به قطعاتی نیاز داشتند که در داخل کشور قابل تهیه نبودند ولی در آخر توانستند با استانداردها و امکانات داخلی کشور ایجاد کنند. پروژه تبلیغات در فضاهای داخلی فرودگاه به علت ویژگیهای خاص محل، دارای مشکلات و سختیهای فراوان بوده است. از قبیل دستیابی به استانداردهایی برای نصب، ایمنی(مثلا" منجر به آتشسوزی نشود و یا ممنوعیت استفاده از سیمهای طویل برق)، نورپردازی خاص، مباحث فنی فرودگاهی و استفاده از وسایل کاملا" ایمنی به طوری که مثلا" جرقه نزند و نکات لازمالاجرای دیگر.
در فضای بیرونی و منطقه مهرآباد بیلبوردها در ابعاد 4×3 متر اجرا شدند که در فواصل مشخصی از یکدیگر قرار داشتند. سازه این بیلبوردها نیز طراحی ویژهای داشت. از دو ستون تشکیل شده بودند که سطح تبلیغ در میان آن درج شده بود. تا اواخر سال 1370 در تمامی محوطه فرودگاه، داخل سالنها، روی دیوارها، ترانزیت خروج و منطقه گمرک همگی دارای تبلیغات محیطی بودند و در همین زمان بیلبورد بزرگتری به ابعاد 5×4 متر در تقاطع جاده مخصوص و فرودگاه نصب شد.
"کار پی نخستین شرکت تبلیغاتی طرف قرارداد با سازمان زیباسازی بود که اجازه نصب تابلوهای دیواری در سطح شهر را گرفت". این تابلوها در ابعاد 2×2 متر بودند و روی هم رفته تعدادشان هزار عدد بود که در محدود 60 منطقه متمرکز شدند. طراحی، اجرا و نصب این تابلوها توسط شرکت کارپی به دو صورت زیر انجام میگرفت:
1- کنار هم قرار دادن تعدادی از آنها با یک طرح واحد
2- کنار هم چیدن تعدادی از آنها به طوری که طرح آن به تدریج کامل شود
از آنجایی که در آن زمان این تابلوها در حاشیه معابر و هم جهت با حرکت بینندگان نصب میشدند. تعداد آنها و تکرار پیامشان باعث میشد که بیننده در ذهن خود پیام را تکمیل کند و به خاطر بسپارد. زیرا مخاطب تبلیغات شهری همیشه در حرکت است و متحرک محسوب می شود. بنابراین یک تابلو باید با ابعاد بزرگ باشد و تکرار شود. زیرا این تعدد باعث تکرار پیام شده و این تکرار است که جای ابعاد بزرگ را پر میکند. "این تابلوهای 2×2 متر توسط شرکت کارپی به صورت 20 تایی تا 100 تایی در اختیار سفارش دهنده قرار میگرفتند."
"دراواخر زمستان 1370، چشمان رهگذران میدان ولیعصر به تابلویی خیره شده که 30 ثانیه پیام موجود در آن محو میشد و پیام جدیدی در مقابل چشمان آنان قرار میگرفت.
شرکت بلاغ نور، این تابلوهای سه بعدی گردان را با هدف بهرهوری بیشتر از فضا و ارائه پیام در یک مکان واحد طراحی کرد. این تابلوها با بهرهگیری از یک موتور الکترومکانیکی و تایمر، هر چندین ثانیه یک وجه از پرههای خود را که قبلا" پیام مورد نظر به طور مجزا روی آن چسبانیده شده بود، به نمایش میگذاشت."
"در شهر تهران در سال 1371 شرکت کارپی زیر نظر سازمان زیبا سازی شهر شروع به نصب بیلبورد در ابعاد 5×3 متر نمود. این تابلوها نسبت به بیلبوردهای 2×2 متر تعدد کمتری داشتند که اکثرا" در ورودی شهرها نصب شده بودند و به مرور زمان بر تعداد آنها افزوده شد.
اولین بیلبوردی که نصب شد تبلیغ یک کامپیوتر مربوط به شرکت زیمنس بود.
تبلیغات موزدل و شارپ نیز جزو اولین سری از این بیلبوردها بودند. از شرکتهای ایرانی نیز نیک کالا را میتوان نام برد که آگهیهای آن جزو اولینها بود. "همزمان با این تبلیغات در فرودگاه بیلبوردی در جلوی ساختمان اداری ایرانایر نصب شد که هنوز هم وجود دارد و ابعاد آن 5×4 متر است. پس از آن تابلوی 22 متری فرودگاه در ابعاد 4×8 متر و همچنین بیلبوردی 50 متری در فرودگاه مهرآباد با ابعاد 5×10 در مقابل ساختمان ترمینال شماره 4 نصب گردید که از زمان نصب آن در سال 1371 تا سال 1377 بزرگترین بیلبورد موجود بود.
این بیلبورد به شکل ویژهای نصب شده بود. ارتفاع آن برعکس سایر بیلبوردها از سطح زمین زیاد نبود. حدودا" اندازه آن یک متر بود. چون فاصله آن با خروجی ترمینال 4 کم بود اگر ارتفاع بیشتری از سطح زمین داشت، مسافران و رانندگان قادر به مشاهده کامل آن نمیشدند.
در سال 1371 شرکت گسترش تبلیغات، طرح تبلیغات محیطی نمایشگاه بینالمللی آن سال را در مهرماه برای مرکز توسعه صادرات ایران به اجرا درآورد.
در این نمایشگاه شاهد دو نوع بیلبورد بودیم:
۱- بیلبوردهایی با قابهای ساخته شده از کابل فلزی در مجاورت دیوارهای سالن در محیط
بیرونی نمایشگاه
۲- تابلوهایی مستقر روی جلد اول بلوارهای محوطه نمایشگاه (پایه های این بیلبوردها روی
جلد اولها قرار داشتند).
انواع بیلبوردهای قابل مشاهده در فضای شهر تهران
بیلبوردهای ساده
بیلبوردهای 2×2 نصب شونده روی دیوار که این تابلوها با قابهای چوبی سبزرنگ و پلاکهای شمارهدار از اواسط سال 1370 زیرنظر سازمان زیباسازی شهر تهران روی دیوارهای شهر پدیدار شدند. آنها روی 57 دیوار و 9 مسیر منتخب از غرب تا شرق تهران و همچنین از مرکز به طرف شمال شهر نصب شدند. آگهیها از سه تا چهار رنگ بنابر تقاضای مشتریان به طریقه سیلک اسکرین روی دو قطعه کاغذ 150 گرمی و به عرض 1 متر و طول 2 متر چاپ شده و همانند کاغذ دیواری روی سطح تابلوها که اندازه مفید آنها 180×180 سانتیمتر بود چسبانیده شدند. این تابلوها در آن زمان در گروههای 20 تا 100 تایی اجاره داده میشدند که مدت اجاره آنها یک ماه بود.
این تابلوها به علت اندازه کوچکشان خوانایی لازم جهت وساطی نقلیه را ندارند و بیشتر برای عابران پیاده مناسب میباشند. بنابراین باید در نقاطی نصب شوند که تردد عابر پیاده زیاد باشد. مناسب نبودن زاویه دید آنها بدلیل نصب روی دیواری و موازی قرارگرفتن با دید مخاطبان ادر حال عبور یا وسایط نقلیه و کوچک بودن تابلو، سبب میشود که برای مخاطبان از جذابیت کافی برخوردار نباشند. پیدرپی قرارگرفتن و تکرار طرح روی آنها از محاسن این تابلوها به شمار میروند. زیرا در اثر تکرار پیام در حرکت مخاطب به تدریج مفهوم پیام و تصویر وابسته به آن در ذهن بیننده تکمیل میشود. تابلوهایی که در کنار هم قرار میگیرند و تکرار میشوند. مکمل یکدیگرند و تصاویر و کلمات آن در این شکل به راحتی از نظر بیننده گذشته و خوانده میشود و تاثیر لازم را بر ذهن بیننده برجای میگذارد.
بیلبوردهای 12×4 متر نوع دیگری از تابلوهای سطح شهر تهران میباشند که سازه آن از تیر آهن و پروفیلهای ساختمانی و ورق آهن ساخته شده و سطح مفید تابلو 2/11×2/3 متر و دارای حاشیهای به عرض 40 سانت میباشد. آگهی روی بوم نقاشی شده و سپس در محل بر سطح تبلیغ بیلبورد چسبانده میشود.
آگهی این بیلبوردها نقاشی و سپس روی بیلبورد چسبانیده میشود. این تابلوها در هر دو اندازه فوق ظاهری یکسان دارند.
یکی از بزرگترین بیلبوردهای موجود در سطح شهر تهران، بیلبوردهایی هستند که روی پارکینگ شهرداری قرار دارند. این بیلبوردها از فاصله بسیار دور قابل روئی بوده و یک وسیله تبلیغاتی قوی محسوب میشوند. یکی از آنها در ابعاد 26×6 متر میباشد که روی نوارهای فلزی به صورت تکه تکه اجرا و تک تک نصب شده است و توسط یک پروژکتور پرقدرت در هنگام شب قابل رویت میگردد.
بیلبوردهای سه بعدی گردان
این نوع بیلبورد اولین بار توسط شرکت بلوغنور در اواخر زمستان سال 1370 در سطح شهر نصب گردید که هنوز هم موجود میباشند. این تابلوها با هدف بهرهوری بیشتر از غذا و ارائه چند پیام در یک مکان واحد طراحی شدند. "این بیلبوردها دارای سه وجه میباشند که هر کدام از این وجوه جداگانه و بصورت یک تکه نقاشی میشود. سپس بریده و روی قطعات گردان تابلوها نصب میشود. اندازه این بیلبوردها عموما" 6×8/2 متر و 4×2 متر میباشد. نصب این تابلوها کاری دشوار است. تابلوها پس از نقاشی به اندازههای معین بریده میشوند. آنها از چندین منشور سه وجهی تشکیل شدهاند که همگی با سرعتی یکنواخت میچرخند و هر بار یک وجه آنها در کنار یکدیگر قرار میگیرد.
بنابراین هر تابلو به قطعات مساوی تقسیم میشود و یکییکی روی سطوح جانبی منشورها چسبانده میگردد.
به عنوان مثال یک تابلوی 6×28 متر پس از نقاشی به 59 قطعه 5/9×280 سانتیمتری تقسیم میشود که نصب آن باید توسط افرادی صورت گیرد که از دقت و حوصله کافی برخوردار باشند تا پس از خاتمه کار، طرح دقیقا" بصورت یکپارچه خود را نشان دهد.
تاسیسات الکتریکی بیلبورد شامل الکتروموتور، گیربکس، رله و کیتهایی است که نقش تایمر را نیز دارند. اینها لوازمیاند که برای گرداندن تابلوها بکار میروند. علاوه بر اینها برای نورپردازی در هنگام شب نیز از چند پروژکتور استفاده میشود که توسط فتوسل روشن و خاموش میشوند.
یعنی در هنگام تاریکی، روشن و در هنگام روشنایی روز خودبهخود خاموش میگردند. برای مدت نمایش تابلو در حدود 2 ماه، تجربه نشان داده است که تابلوها مقاوم بوده و رنگ خود را از دست نمیدهند. این رنگ مانند یک آستر پشت و روی آنرا میپوشاند.
بهترین محل برای نصب این تابلوها، میدانها و تقاطعهای بزرگ میباشند و در کل مکانهایی که تردد زیاد در آنها وجود دارد و سرعت عبور مخاطبان در آنها خیلی زیاد نیست از مزایای این تابلوها میتوان گفت که نسبت به هزینه برق این امتیاز را دارد که سه تابلو از یک محل، یک فوندانسیون و بتونریزی و یک منبع روشنایی استفاده کنند. در شرایط ترافیک بیلبوردها و تراکم آنها در محل بویژه در جایی چون میادین که فضای محدودی دارند و نمیشود فضا را توسعه داد، صرف کمل برق به معنای تامین سه برابر فضا در محل است.
بیلبوردهای نئونی
این نوع تابلوها به طور گستردهای در تمام دنیا برای علائم و مقاصد تبلیغاتی مورد استفاده قرار میگیرند. آنها متشکل از لولههای پر شده از گاز نئون میباشند که قابلیت خم شدن و شکلگیری دارند و همزمان به عنوان یک منبع نورانی میتوانند پیام یا علامت مورد نظر را نشان دهند. در سطح شهر تهران اینگونه تابلوها بیشتر روی بامها قرار دارند و فقط از نوشته و سطوح میلهای که روشن میشوند تشکیل شدهاند و اگر در کنار آنها تصویری نیز وجود داشته باشد آن تصویر جداگانه توسط پروژکتور نورپردازی میشود. این تابلوها در روز معمولی به نظر میرسند ولی شب هنگام با نورهای رنگی میدرخشند و این لامپها بعلت عمر طولانیاشان مقرون به صرفه میباشند.
طریقه استفاده از لامپهای نئون در این نوع بیلبوردها به شیوههای زیر است:
لوله نئون در جلوی یک حرف فلزی در طول روز که لامپ خاموش است، قابل رویت میباشند ولی در هنگام شب و روشن بودن لامپها غیر رویت بوده و شبها نور لامپها که مطابق شکل حروف هستند دیده میشوند. لوله نئون در پشت حروف فلزی نصب میگردد و این حروف توسط پیچ از سطح تابلو جدا نگه داشته میشوند و در هنگام شب لولههای نئون هالهای از نور به دور حروف بوجود میآورند. نکته حائز اهمیت این است که زمینه تابلو باید از جنس مواد غیر منعکس کننده انتخاب شود.
بیلبوردهای دیجیتالی یا L.E.D
"در فضای باز برای اولین بار در سال 1372 توسط شرکت رسا مورد استفاده قرار گرفت. بزرگترین این تابلوها در حال حاضر 11 مترمربع است که در سطح شهر تهران به عنوان وسیله اطلاعرسانی مورد استفاده قرار میگیرد."
این تابلوها با سیستم کامپیوتری کار میکنند و طبق برنامهای که به دستگاه کنترلکننده آنها داده میشود، تولید نقاط نورانی زیادی میکنند که منظره آن در هنگام شب زیبا و چشمگیر است. در مورد نصب این تابلو نکته مهمی را باید در نظر داشت و آن اینکه هنگام نصب، باید زاویهای کاملا" دقیق داشته باشد. یعنی دقیقا" روبروی بیننده قرار بگیرد. زیرا خود این نوع وسیله متحرک است و زمانی را نیاز دارد تا پیامش را به بیننده انتقال دهد. پس چنانچه در بزرگراه قرار گیرد باید با آن متقاطع باشد، بدون هیچ زاویهای.
بیلبوردهای بک لایت
این نوع بیلبوردها یکی از موفقترین انواع تابلوهای تبلیغات شهری محسوب میشوند که تعداد آنها در سطح شهر رو به افزایش است. این تابلوها حداقل از دو سطح و یا سه سطح جعبهای شکل تشکیل شدهاند و از داخل دارای منبع نورانی میباشند که در روز با دیگر تابلوها تفاوت خاصی ندارند ولی شب هنگام برعکس سایر بیلبوردها که با پروژکتورهای قوی روشن میشوند. توسط لامپهای فلورسنت یا همان منبع نور داخلی قابل رویت میباشند.
از مزایای این تابلوها میتوان به ماندگاری بیشتر رنگ آنها در مقابل اشعه خورشید و پایداری شفافیت رنگ اشاره داشت. چرا که رنگ در پشت این ورقه پلاستیک قرار دارد و همچنین برای روشن ساختن آن به تعداد لامپ کمتری نیاز است. این تابلوها در هنگام شب از درخشندگی ویژهای برخوردارند و از مسافت دور قابل رویت میباشند.
استفاده از لامپهای فلورسنت عملیترین روش برای روشنایی این نوع بیلبوردهاست. فلورسنت دارای حداقل تجهیزات نصب الکتریکی است و در ابعاد مختلف وجود دارد.
"برای آنکه کیفیت نوری خوبی ایجاد شود لولهها نباید در فاصلهای بیش از 30 سانتیمتر از یکدیگر و بیش از 10سانتیمتر از سطح بیلبورد قرار داده شوند، در اینصورت باعث میگردد نور حروف با نور مجاور ترکیب شده و کل نوشته مهآلود و ناخوانا به نظر آید."
البته باید اضافه نمود که سطح بیلبوردها در حال افزایش است و استفاده از تابلوها با سطوح بزرگ مورد استقبال واقع شده است. باید یادآوری شود که این بیلبوردها از نظر اندازه، شکل، محل نصب، سطح تبلیغ و دیگر ویژگیهایشان از تنوع فراوانی برخوردار میباشند و این ویژگیها در سطح شهر از قانون ثابتی تبعیت نمیکنند و همچنان در حال تغییر و تحول و پیشرفت میباشند.
عوامل موثر در طراحی بیلبورد
بیلبورد یک رسانه پرقدرت و تاثیرگذار و مسائل آن نیز به همان اندازه قابل مشاهده و لمس هستند. مخاطبانی که به یک بیلبوردها مینگرند، از آنجا که به آسانی نسبت به آن جلب توجه نشان میدهند؛ ممکن است به همان سرعت نیز از نگریستن به آن صرفنظر کنند. برآیند کار روی بیلبورد میبایست آنقدر رضایتبخش باشد که پیام را در مقاطع اندکی از ثانیهها به بیننده القاء کند.
تابلو، مناظر و حواشی آن، مجموعهای از ارزشهای چند گانهای هستند که به صورت واحد عمل میکنند. به لحاظ همین ویژگی، یافتن یک نقطه شروع میبایست خود مسئلهای درخور توجه
برای طراح میباشد. چون روی ناخودآگاه افراد اثر میگذارد و مخاطبان، خود، دیدن بیلبورد موثرند که در ذیل به آنهااشاره میشود:
1- خلاقیت
یکی از مهمترین اصول بیلبورد، ایده کلی طرح میباشد که تا به حال ناشناخته بوده است، این ایده باید واضح و دارای پیام قابل درک باشد و بیننده را به خود جلب کند. باید با حداقل تصاویر یا با سادگی هر چه بیشتر، حداکثر تاثیر را بر مخاطب خود بگذارد.
2- نوشتار
حروف یا نوشته در بیلبوردهای تبلیغاتی، یکی از اجزاء تکمیل کننده تصویر در اطلاعرسانی بوده و نقش مهمی را در تفهیم پیامها برعهده دارد پس از درک رنگ، فرم و شکل کلی، بیننده جلب نوشتهها میشود و اطلاعات آن را دریافت میکند.
در حافظه انسان، نوشته و تصویر مانند دو جزء لاینفک عمل میکنند و بهرهگیری از متن امکانات بالای ابلاغ پیام را برای بیننده فراهم مینماید.
عوامل موثر بر نوشتار در تابلوهای تبلیغات حائز اهمیت میباشند عبارتنداز:
خوانایی
مطالعات و آزمایشهای مختلف نشان میدهد که بینایی یک فرد معمولی با شرایط متعادل (روشنایی روز، سکوت و آرامش، دید معمولی و نرما) در مورد حروف یک اینچی (معادل 5/2 سانتیمتر) به اندازهای است که تابلوی معاینه چشم را از فاصله مشخص 15 متری به راحتی میتواند بخواند. این نکته را نیز باید در نظر داشت که در هنگام رفت و آمد با وسایط نقلیه، میزان تمرکز کمتر شود و اندازه نور محیط تغییر میکند. با این معیار میتوان طراحی مناسبی برای کلمات موجود در تابلوها در نظر گرفت."
سرعت خواندن
سرعت خواندن افراد، متفاوت است و معمولا" از 125 واژه در هر دقیقه تا 500 واژه تخمین زده شده است. عواملی نظیر سن، هوش و میزان سواد بر سرعت خواندن تاثیر میگذارند. میانگین سرعت حدود 250 واژه در هر دقیقه است. با توجه به این میزان، ممکن است کلمههای موجود در تابلوها.
تنها برای چند لحظه حس بینایی را تحریک کنند. در نتیجه عبارت نوشته، نباید بیش از 6 واژه باشد. بنابراین برای پیدا کردن تعداد کلمههای مناسب در یک بیلبورد باید میزان سرعت متوسط بیننده محاسبه گردد و توانایی خواندن کلمات در آن سرعت به علاوه اندازه و ارتفاع حروف در نظر گرفته شود."
زاویه دید
"مطالعات در این زمینه نشان میدهد که زاویه دید یا به عبارتی مقروط بینایی مناسب جهت دیدن سطحی کامل حدود 60 درجه میباشد. نواحی خارج از این زاویه با جزئیات کمتری مشاهده میشوند."
ارتفاع حروف
منظور، ارتفاعی است که نوشتهها در تابلوهای تبلیغاتی براساس آن راهی میشوند.
۱- ارتفاع حروف پیام اصلی
۲- ارتفاع حروف پیام ثانوی
خط دید
"ارتفاع متوسط خط دید نسبت به سطح زمین در صورتی که بیننده ایستاده باشد به طور طبیعی 7/1 متر و در داخل اتوبوس 4/1 متر میباشد. البته این مشخصات شامل اتومبیلهای سواری و مشابه آن است. در وسائط نقلیه سرنشینان در ارتفاع بالاتری قرار دارند." در نظر داشتن این مسئله در محاسبه ارتفاع بیلبورد و نصب آن حائز اهمیت است.
شعار تبلیغاتی
شعار یک ایده نوشتاری تبلیغاتی است که در جهت جلب توجه و جالب ساختن آگهی بکار میرود. شعار از عنوان آگهی جداست زیرا عنوان به منزله معرفی کالاست و کاملا" جدی میباشد ولی شعار بیان فانتزی تبلیغ کالا محسوب میگردد. برای اطمینان از اینکه شعار در خاطر باقی بماند، بایستی کوتاه، ساده برای درک و مناسب برای تکرار و خوشایند باشد.
در طراحی شعارهای تبلیغاتی بهتر است نکات زیر مورد توجه قرار بگیرد:
۱- در صورت امکان، نام موسسه تولید کننده به نحوی در شعار گنجانده شود.
۲- مهمترین فکر و ایده ای که در تبلیغ وجود دارد در آن مطرح گردد.
۳- شعار تبلیغاتی باید در حد امکان کوتاه و مختصر باشد.
۴- در صورتی که شعار مربوط به شرکتی است که کالاهای تولیدی دیگر آن شرکت استفاده گردد.
۵- استفاده از کلمات و جملات مبهم و دو پهلو و نیز کلماتی که فهمیدن آنها احتیاج به تفکر دارد
خودداری شود.
۶- واژههای مربوط به شعار، دلنشین خوب، امیدبخش و زیبا و همچنین خوشآهنگ و موزون باشد تا به سادگی به خاطر سپرده شود.
۷- برای تمامی مخاطبان یک معنا داشته باشد.
۸- به صورت مثبت بیان گردد.
نقش موثر رنگ در طراحی بیلبورد
پس از تمامی آنچه که گفته شد حال به این نکته میرسیم که تمام عوامل و خواص دست به دست هم میدهند تا مخاطب یک بیلبورد را زیبا و مناسب تشخیص دهد و به سوی آن جلب گردد و در نهایت به خرید محصول مورد تبلیغ در آن ترغیب شود. در این زمینه چهار عامل مهم حائز اهمیت میباشند که به عبارت زیر هستند:
جلب توجه، حفظ توجه، تبادل اطلاعات، بخاطر ماندن اطلاعات.
انواع بیلبورد
امروزه محبوبیت بیلبوردها رو به افزایش است. شاید علت این باشد که این رسانه با قیمتهای نازلتر به مخاطبین بیشتری پیام میرساند. شاید علت دیگرش این باشد که مردم امروزه بیشتر اوقات خود را در وسایل نقلیه سپری میکنند.
اکنون که تبلیغات بیلبورد چنین رشد فزایندهای کرده است، برای همه صاحبان صنایع، تجار، اشخص و شرکتهای تبلیغاتی لازم است که با انواع بیلبوردها و کاربرد آنها آشنایی داشته باشند.
در این بخش انواع مختلف بیلبوردها:
بیلبوردهای نقاشی، وینیلها، پوسترها، بیلبوردهای دو منظرهای، بیلبوردهای سه منظرهای، سیستمهای جدید بیلبورد، بوردهای سه نمایی، بیلبوردهای اینتراکتیو، پنجره شهر.
بیلبوردها از سالهای 1990 تا امروز
با ظهور فناوری دیجیتال، تابلوهای دستنویس و نقاشی شده، جای خود را به نسخههایی از تصاویر دیجیتالی داده است که بر روی هر نوع سطح ممکن چاپ و نصب میشوند. این تصاویر در همه جا هستند، بدنه اتوبوسها، کیوسکها، سردر مغازهها، بدنه تاکسیها، داخل فروشگاههای بزرگ و فرودگاه و ...
از ابتداییترین تمدنها تا به امروز، بشر از بیلبورد در هر شکل و اندازه به امید یافتن بازاری برای کالاهای مادی و معنوی خود سود جسته است و این کار موجب ارتقاء بسیاری از جنبههای زندگی شده است. آنها مبدل به یکی از محبوبترین وسایل خبررسانی شدهاند. بنا به گفته یکی از متخصصان، دلیل این محبوبیت یا به خاطر مخاطب فراوان و قیمت مناسب آن است یا به این دلیل که امروزه مردم بیشتر وقت خود را در خودروها و در حال تردد در خیابانها میگذرانند، درهر صورت بیلبوردها باقی خواهند ماند.
بحث و نتیجهگیری
ارتباط و رفتار دو عنصر جدا نشدنی هستند. ارتباط نوعی رفتار است نوعی ارتباط و در این ارتباط فرهنگ نقشی موثر دارد که با شناخت و تسلط بر فرهنگ محیط به آسانی میتوان با صحیحترین بیان با بیننده ارتباط برقرار کرد. ارتباط یک نوع کنترل نیز هست و این کنترل میتواند از طریق وسایل ارتباط جمعی صورت گیرد. یکی از این وسایل ارتباط جمعی بیلبورد یا تابلوهای بزرگ تبلیغات شهری است که میتوان آن را یکی از مناسبترین وسایل تبلیغاتی برشمرد. بیلبوردها بنابر صرورت استفاده در قطعهای بزرگ به صورت انواع تابلوهای تبلیغاتی درآمده و مانند هر ابزار دیگر تبلیغاتی درصدد رفع احتیاجات و نیاز اجتماعی و اقتصادی مردم میباشند. این تابلوها در محل ثابتی در معرض دید مردم قرار میگیرند و به این دلیل میزان تاثیر آنها بر ذهن مخاطبان بسیار زیادتر میشود.
هنر بیلبورد از هنر گرافیک که خود بیش از هر چیز یک رسانه است و برای القای فکر و احساس و انتقال پیام تبلیغی به وجود آمده است، بهره گرفته و آثار هنر بیلبورد در قالب یک اثر گرافیکی ارائه میشود.
این هنر با تکنیکهای مختلف به خصوص نقاشی و عکاسی قابل اجرا میباشد. هنر بیلبورد دارای تنوع خاصی است و استفاده از ساختار فرمی مختلف و همچنین رنگهای پرکنتراست، این هنر را از جذابیت بیشتری برخوردار کرده است. به دلیل اینکه اکثر بیلبوردها توسط نقاشی اجرا میشوند، رنگهای زنده و شفافتری را در این هنر شاهد هستیم.
این هنر شکلی دیگر از ارائه خدمات تبلیغاتی است و هدف آن شناساندن کالا و یا عرضه کردن خدمات و پیامهای فرهنگی و اجتماعی به مردم است. با استفاده از روشها و قالبهایی خاص و با توجه به سنت و فرهنگ یک جامعه، افراد جامعه در یک فرآیند فراگیری قرار میگیرند و به این طریق میتوان در جهت آموزش و انگیزش مردم در راستای برنامههای رشد و توسعه ملی حرکت کرد.
این روشها و توصیهها میتوانند همان توصیههای تبلیغی باشند که از لحاظ روانی، اجتماعی و اقتصادی مردم را راهنمایی نموده و به عنوان پارامتری موثر در جهت بهودتدریجی جامعه ایفای نقش میکنند. تبلیغات از طریق این رسانه با تصاویری زیبا، ساده، گویا و با شعارها و کلمات مناسب، موجز و مفید صریح میتواند با دادن آگاهیهای مختلف و تازه در جهت رشد و ارتقاء جامعه از نظر فرهنگی و اجتماعی، سیاسی و اقتصادی موثر واقع گردد. شیوههای تبلیغی که میتوانند اعتباری به پیام آگهی ببخشند، تاثیر تبلیغات را دو چندان مینمایند.
به جهت در دسترس بودن اين تابلوها، پيامها به سهولت در معرض ديد مخاطبان قرار ميگيرند و با تكرار اين مطالب از طريق مشاهده آن، اين نوع تبليغات ميتوانند به رشد آگاهي و سطح دانش مردم كمك قابل توجهي نموده و از نظر اقتصادي نيز نقش بسزايي ايفا نمايد و عامل محركهاي در گردش چرخشهاي اقتصادي باشد. بيلبوردها ضمن اينكه پيامهاي تجاري يا فرهنگي ميدهند از نظر زيبايي به چهره شهر رنگي خاص ميبخشند و تنوع و انبساط خاطر و لذت بصري در بينندگان ايجاد ميكنند و سهم بزرگي از ارتباطات بصري را به خود اختصاص ميدهند. در تمام اين موارد طراح گرافيك است كه بايد براي بهتر شدن يك طرح در تمام مراحل تشكيل طرح به همراه خلاقيت خودش حضور داشته باشد و با شناخت فرهنگ خاص جامعه و با استفاده از امكانات هنر گرافيك و با به كارگيري عوامل و عناصر بصري مناسب كيفيت آگهي را كنترل نمايد. وي بايد به گونهاي طراحي كند كه توجه گيرنده پيام را همانطور كه فرستنده آگهي انتظار دارد جلب نموده و رضايت و نظريات وي را تامين نمايد. طراح با توجه به فرهنگ و رسوم و با شناخت و آگاهي از آن ميتواند تصويري انتخاب كند كه قابل فهم و درك عامه مردم باشد و با توجه به اصل روانشناسي رنگها و خواص آن ميتواند طرح را از يكنواختي نجات دهد و آنرا جذاب و دلنشينتر نمايد. قوي بودن ساختار رنگ و تصوير، تبليغ موفقتر بوده و در اذعان بخوبي جاي ميگيرد.
انتخاب نوع حروف براي عنوان يا شعار تبليغات، بزرگي و كوچكي حروف براي ساير نوشتهها و رنگ انتخابي حروف بايد به بيننده كمك نمايد تا به راحتي تصوير و نوشته بيلبورد را تواما درك كرده و آن را بخواند. گاهي حتي نوشته به تنهايي ميتواند موثر بوده و كارايي لازم را داشته باشد. براي آنكه شعار تبليغاتي موثر واقع گردد.
شرط تلخيص، سادگي و آهنگين بودن عبارت بايد رعايت گردد.
ختم آگهي نيز بسيار حائز اهميت است و بايد شامل اطلاعات ضروري باشد كه مخاطب براي اقدام عملي لازم دارد. از قبيل معرفي سازمان و طرز دادن سفارش به وسيله تلفن و غيره.
در كنار اينها آگهيهايي هستند كه محولاتي معروف را معرفي مينمايند و اين شيوه بدين علت است كه نام كالاي آنها هميشه در ذهن مردم باقي بماند و دائما يادآوري شود كه در اينجا نيازي به دادن آدرس، تلفن و غيره نميباشد.
به غير از نكاتي كه در مورد طراحي، انتخاب رنگ، نوشته و تصوير ذكر شدنكاتي هم در رابطه با نصب بيلبورد و محل نصب آن وجود دارد كه ميتوان از ميزان رفت و آمد، جهت حركت وسائط نقليه، ميدان ديد، سرعت در جاده و زاويه نصب تابلو نام برد بيلبوردها بايد در مكانهايي نصب شوند كه رفت و آمد در آنها زياد باشد، مانند ميادين، خيابانهاي اصلي، بزرگراهها. علاوه بر آن ارتفاع بيلبورد تا سطح زمين بايد با زاويه ديد مخاطب و حركت وسائط نقليه متناسب بوده و جهت حركت وسائط نقليه نياز كاملا در نظر گرفته شود بطوري كه بيلبوردها به سرعت قابل خواندن و درك شدن باشند. بيلبوردهاي نصب شده در بزرگراهها با توجه به ميدان ديد و فاصله و همچنين سرعت وسائط نقليه ميتوانند در اندازههاي مناسب و استاندارد انتخاب گردند. يعني هر قدر آگهي بزرگتر باشد، از فاصله دورتري ميتوان آن را مشاهده كرد و پيام آن را دريافت نمود. سرعت وسائط نقليه نيز در بزرگي و كوچكي بيلبوردها، تاثير زيادي دارد بطوري كه هر قدر سرعت در جادهها و بزرگراهها افزايش يابد اندازه و قطع بيلبوردها به همان نسبت بايد بزرگتر باشد و بالعكس، زاويه نصب بيلبورد نيز بايد به گونهاي باشد كه با جهت حركت وسائط نقليه موازي نباشد تا پيامها به سهولت روئيت و خوانده شوند.
بنابراين اگر يك بيلبورد با فكري صحيح و مطابق با نكات مذكور فوق انجام بگيرد، موثر خواهد بود و عكسالعملهاي زير را كه عبارتند از توجه، علاقه، ميل، پذيرش و اقدام، در مخاطب به همراه خواهد داشت.
حال با توجه به تاييد تمامي فرضيات تحقيق ميتوا
مطالب مشابه :
دیوار
هر چقدر که دلتان میخواهد بر روی این دیوار آگهی بچسبانید! محسن
کنده کاری روی دیوار ؟؟؟؟؟؟نه روی کتاب!!!!!!
کنده کاری روی دیوار ؟؟؟؟؟؟نه روی کلوپ اگهی. ايتلاف بزرگ فرهنگیان شهر تهران در
لکه پاستل روی دیوار
لکه پاستل روی دیوار بهترین دبستان دخترانه تهران منطقه 5 ثبت آگهی.
رسانه بیلبورد
بالاخره بیمه کردن پوسترها و تعیین مدت زمان نصب آنها روی دیوار تهران روی آگهی روی
میخ هایی بر روی دیوار...
میخ هایی بر روی دیوار اُکسین، بینش، جهاد دانشگاهي تهران 37 میخ به دیوار
مساله آگهی های غیر مجاز
را می توان یافت که در روی آن چند آگهی مجاز روی دیوار مدرسه شهرداری تهران
نقاشی های دیواری زیبا در خیابانهای تهران
نقاشی های دیواری زیبا در خیابانهای تهران با کلید بر روی هر کدام از پیوندهای زیر به سایت
گرافیتی(وندالسیم) - بنکسی و گرافیت
به وسیله خراش بر روی دیوار شعر، نقاشی و یا پشت تخته آگهیهای تهران. rss
طریقه نصب کاغذ دیواری
پس از آن روی دیوار یک دست آهار بزنید. درج آگهی جستجوی وکیل پایه یک دادگستری تهران
بنكسی و گرافيتی و نقاشی اعتراض
هایی که پشت تختهآگهیهای بزرگراههای تهران میبینیم را روی دیوار بکنی
برچسب :
آگهی روی دیوار تهران