معرفی رشته ساخت و تولید
معرفی رشته ساخت و تولید
بخش وسیعی از مطالعات رشتهی ساخت و تولید به بررسی ماشینآلات و تجهیزات مورد استفاده در فرایندهای ساخت قطعات تحت عنوان ماشین ابزار یا ماشین افزار اختصاص مییابد. به عبارت دیگر شناخت ماشینهای ابزار مورد استفاده اجزا وطرز كار قسمت های مختلف-روش تولید قطعه توسط انها و سعی در رفع اشكالات و محدودیتهای ماشینهای افزار و تكمیل این دستگاه ها و تجهیزات از مهم ترین موارد پرداخته شده در ساخت و تولید میباشد. در گسترش ماشین الات و ابزارهای مورد استفاده در ساخت قطعات میتوان ابزارهای دستی مثل سوهان واره و...تا دستگاه های پیشرفته ماشینكاری به كمك كامپیوتر CNC را نام برد. در كنار این ماشینهای افزار سیستمهائی چون هیدرولیك و پنوماتیك و سیستمهای ساخت به كمك شبكههای كامپیوتری برای كم كردن محدودیتها، افزایش سرعت و بهره وری در تولید قطعات كاربرد فراوان دارند.
آنچه در مراحل اولیه تحصیل و قدم های نخست این رشته مهم فرا میگیرید محاسبات فنی ، رسم فنی ، طراحی قطعات مختلف صنعتی، آزمایشگاه اندازه گیری دقیق، جوشکاری و ریخته گری قطعات صنعتی و ساخت قطعات بوسیله ماشین های تراش، فرز و صفحه تراش می باشد.
این رشته در صنعت دارای جایگاه ویژه ای بوده و می توان گفت که در اکثر کارخانه های تولید نقش مهمی را برعهده دارد در رشته ساخت و تولید هنرجو در سال دوم با اصول طراحی قطعات و استانداردهای نقشه کشی صنعتی رایج آشنا می شود و به موازات آن نحوه محاسبات فنی مورد نیاز رشته را نیز می آموزد که تلفیقی از ریاضیات و فیزیک مکانیک می باشد و همچنین با ساختار ملکولی فلزات صنعتی آشنا می شود که در صنایع پایه نقش حیاتی را ایفا می کند.در سال سوم نیز علاوه بر تکمیل و ادامه مباحث فوق الذکر به درس اجزا ماشین می پردازد که به معرفی اجزا تشکیل دهنده قطعات صنعتی انواع اتصالات و سیستم های انتقال نیرو می پردازد.
آینده شغلی
رشته ساخت و تولید در کشورهای در حال توسعه از رشته های فعال محسوب می شود . فارغ التحصیلان این رشته در اکثر کارخانه ها ، صنایع و کارگاههای تولیدی جذب می گردند در کشور ما که از لحاظ معادن بسیار غنی می باشد و معادن فعال بسیار زیادی را در سطح کشور مشاهده می کنیم کارگاهی تحت عنوان کارگاه ساخت در هر معدن وجود دارد که وظیفه پشتیبانی دستگاها و قطعات معدن کاری را برعهده دارد و بطور غیر مستقیم حیات معدن به این کارگاه وابسته است .
علاوه بر کار در کارخانه و صنایع، متخصصین و تحصیل کردگان رشته ساخت و تولید می توانند با پشتیبانی وزارت صنایع و سایر نهادهای ذیربط نظیر تعاون ، اقدام به تاسیس کارگاههای تولیدی نموده تا علاوه بر اشتغال مفید و سازنده بخشی از بار صنعت کشور را بر دوش بگیرند.
همچنین با توجه به تداخل روز افزون نرم افزارهای صنعتی نظیر ، اتوکد ، اینونتور و.. در پیکره صنعت بسیاری از فارغ التحصیلان رشته ساخت و تولید در بخش های طراحی رایانه ای وارد شده و با تسلط بر نرم افزارهای مرتبط کار طراحی صنعتی و انیمیشن فنی را بر عهده گرفته اند که در صنایع ، کاری بسیار ظریف ، لوکس ، قابل اعتنا و مورد نیاز محسوب می گردد.
علاوه بر موارد بالا و در بخش قالب سازی نیز که یکی از مهمترین ارکان تولید می باشد رشته ساخت و تولید حرف اول را زده و فارغ التحصیلان آن از بزرگترین و سنگین ترین تا ظریف ترین و پیچیده ترین قالب ها را طراحی کرده و می سازند.سنسور کیسه هوا ، نوک قلم ، موتور جت و ... توسط دانش آموختگان این رشته آماده می شود و به محصول تبدیل می شود به عبارتی دانش آموخته رشته ساخت و تولید می تواند یاد بگیرد که چگونه یک رباط را کنترل کند.تمام محصولات پیرامون ما از هواپیما گرفته تا رایانه واسباب بازی و ... همه باید تولید شوند و مهندسی ساخت و تولید دانش و هنر ساختن فرآورده های با کیفیت و هزینه منطقی است.
مهندسی ساخت و تولید با روش های متنوع تولید ، آشنایی پیدا می کند مثل برش فلز ، شکل دهی ، مونتاژ و نحوه بازرسی که این ها نیازمند یک طراحی مناسب و محقق شدن شرایط کارکرد آن قطعه است.
حتی ممکن است یک مهندس ساخت و تولید برای بهبود بخشیدن به محصول ماشین مخصوصی را طراحی کند
ساخت و تولید می تواند به درک وی نسبت به روندهای تولید ، اصول طراحی و ساخت ، آشنایی با مواد وتحلیل مدل های تولیدی از جمله ویژگی های فارغ التحصیلان این رشته است.
به عبارت دیگر یک فارغ التحصیل رشته ساخت و تولید با روندهای مختلف تولید آشنا و قدرت انتخاب و بکارگیری مواد و تجهیزات به نحو مطلوب را دارا می شود.یک فارغ التحصیل رشته ساخت و تولید قابلیت های زیر را به دست می آورد:
1- توانایی استفاده از دانش خود در ریاضیات ، علوم پایه و علوم مهندسی برای حل مسایل مهندسی ساخت و تولید
2- توانایی طراحی وتشریح فعالیت های خود
3- توانایی طراحی سیستم ها یا روندهای طراحی برای تولید محصول
4- استفاده از کامپیوتر و نرم افزارهای تخصصی برای طراحی ، تکمیل و جمع آوری اطلاعات
5- توانایی انتقال ایده های خود به دیگران با زبان فنی از طریق تصاویر
6- توانایی مسئولیت پذیری در کنترل یک خط تولید یا یک واحد تولیدی
زمینه شغلی رشته مذکور عبارت است از :
· سرپرستی آزمایشگاه اندازه گیری دقیق
· کارگاه های تراشکاری
· کارگاه های فرزکاری
· کارگاه های ابزار تیزکنی
· کارگاه های چرخ دنده تراشی با ماشین مخصوص
· سرپرستی کارگاه های تراشکاری ، فرزکاری ، برش کاری و ……
· اپراتوری ماشین های اتوماتیک ، فرم تراشی و سری تراشی
· کارگاه های سنگ زنی و پرداخت سطوح تخت گرد و ……..
مأخذ:http://www.bidhendy.ir
مطالب مشابه :
معرفی رشته ساخت و تولید
اهمیت رشته ساخت و تولید تولید ، برنامه ریزی ، کنترل کیفیت ، طراحی ابزار ، رباتیک
مهندسی ساخت و تولید
بخش های اصلی ساخت و تولید روند های تولید ، برنامه ریزی ، کنترل کیفیت رشته ی ساخت و تولید
اشنایی با رشته مهندسی ساخت و تولید
اشنایی با رشته مهندسی ساخت و تولید - رشته من مهندسی طراحی و سطح Ra و Rz و کیفیت
کنترل عددی کامپیوتری(CNC)
ارائه مقالات ،پروژه ها و مطالب در خصوص رشته های ساخت و تولید فنی و کنترل کیفیت:
معرفی رشته ساخت و تولید
اهمیت رشته ساخت و تولید و تولید روند های تولید ، برنامه ریزی ، کنترل کیفیت ، طراحی
درباره مدیر سایت
ساخت و تولید آشنایی با رشته ساخت و تولید نقشه کشی تخصصی-کنترل کیفیت.
معرفی رشته ساخت و تولید
معرفی رشته ساخت و تولید فرآورده های با کیفیت و در کنترل یک خط تولید یا
معرفی رشته ساخت وتولید
گرایش ساخت و تولید این رشته یکی از زیر کاربرد برق، مدیریت تولید، کنترل کیفیت
کنترل کیفیت
در مهندسی و تولید صنعتی، بخش کنترل با دیگر رشتههای مهندسی و و کنترل کیفیت
برچسب :
کنترل کیفیت رشته ساخت و تولید