گزارش سفر یک روزه به احمد آباد کوزه گران - ورامین 1391

مکان: احمد آباد کوزه گران

زمان: جمعه 15/02/91

با هماهنگی قبلی بین دوستان و اطلاع رسانی از طریق وبلاگ جمعیت و پیامک و تماس تلفنی با اعضای جمعیت، قرار شد همگی ساعت 7 صبح در ابتدای جاده ی قاسم آباد ورامین، جمع شویم. باران بهاری به زیبایی ِاین روز اضافه کرده بود.

DSC0a02.jpg

مسافت حدود 5 کیلومتر پیاده روی را در زیر بارانی که گاهی می بارید و گاهی قطع می شد، پیش رو داشتیم. در هر دو سمت جاده علاوه بر سوله های گاوداری و کارگاه های صنعتی و ساختمانی، زمین های کشاورزی پوشیده از گندم و جو و یونجه بود. هیچ قطعه زمینی خشک و بایر رها نشده بود و همگی زیر کشت بودند. در نیمه های راه از یک بنای قدیمی که اهالی به آن قلعه قدیم می گفتند بازدید کردیم. قلعه ای خشتی و بسیار زیبا با اتاق های تو در تو و گنبدها و طاقچه های قدیمی که به زیبایی هر چه تمام تر، زیر باران خودنمایی می کرد.

دوباره به مسیر ادامه دادیم تا حوالی ساعت 9:30 دقیقه به روستای احمدآباد کوزه گران رسیدیم. کمی در خیابان اصلی روستا پیش رفتیم. فضای سبز و گل کاری های جلوی هر خانه، نظرمان را به خودش جلب کرده بود. قبلاً از طریق تماس تلفنی با آقای محمدحسین محسنی، یکی از اهالی قدیمی روستا و از جمله مهم ترین کسانی که در حال حاضر به کار تولید سفال و کوزه گری مشغول هستند، هماهنگ کرده بودیم تا در این سفر به عنوان راهنما در کنار ما باشند.

آقای محسنی طبق قرار قبلی با رویی گشاده به استقبال ما آمدند. تصمیم گرفتیم از کارگاه های قدیمی کوزه گری در روستا دیدن کنیم. این شد که به همراه ایشان به یکی از این کارگاه ها سر زدیم، در طول بازید، آقای محسنی بر اساس اطلاعات خودشان، از وضعیت روستای احمدآباد و این که چرا لقب کوزه گران گرفته است، شرح خلاصه ای دادند:

این روستا از سال 1325 خورشیدی، تا امروز در زمینه ی تولید چینی و سفال فعالیت داشته است، در آن سال ها فردی به نام بمانعلی به همراه 2 نفر دیگر از شهر نطنز به جا می آیند و شروع به تولید نعلبکی می کنند و میزان تولیدشان را آنقدر بالا می برند که قیمت نعلبکی آن زمان را که 4 تومن و 5 زار بوده است به 3 تومن می رسانند، به همین دلیل در آن دوره، کوزه گران روستای احمدآباد از دستمزد و معیشیت خوبی برخوردار بودند و شغل آن ها بسیار پررونق بوده است. در آن زمان به دلیل این که لوله کشی آب نبوده است، تولید کوزه و سفال برای جابجایی آب و مصرف آن بسیار کاربرد داشته و از این روستا برای رودهن، بومهن، رباط کریم، شهریار و گرمسار کوزه می برده اند.

از کارگاه های قدیمی آن زمان، هنوز هم 3 کارگاه باقی مانده است و در حال حاضر 3 نفر در روستا به نام های آقایان محسنی، تقی زاده و تاجیک، مشغول به تولید کوزه و سفال هستند، البته امروزه بیشتر تولید آن ها گلدان سفالی است. دلیل اصلی رونق کوزه و سفال در احمدآباد، وجود بهترین نوع خاک رس، برای کار سفالگری در زمین های این روستا است.

DSC0a03.jpg
آقای محسنی می گفتند که در بخش هایی از روستا مثل ریم و باجک، در طی خاکبرداری هایی که انجام داده اند، در ارتفاع 4-6 متری زیر زمین، آثار اسکلت انسان و خرده های سفال پیدا شده است که نشان دهنده ی قدمت چند هزار ساله سفالگری در این منطقه است. عمر این قطعه های باقی مانده را 4500 سال تخمین زده اند و گفته می شود یک کوزه هم در حوالی چشمه علی پیدا کرده اند که قدمتش به 7000 سال می رسد.

در قدیم، جهیزیه عروس دارای ظروف سفالی زیادی بود و رسم بود که برای هر عروس یک کوزه به اسم " تنگ عروس " هدیه می دادند که تا سالیان دراز آن را به عنوان یادگاری نزد خود نگهداری می کرد. روستای احمدآباد با مساحت مسکونی حدود 10 هزار متر، تعداد 500 تا 600 خانوار را در خود جای داده است که اکثرا به کار کشاورزی مشغولند. صنعت کوزه گری نیز به دلیل کاربرد کم این محصولات و گران شدن مواد اولیه ی تولید و بالا رفتن هزینه ی دستمزد کارگران و سوخت کارگاه ها از رونق افتاده و تولید آن ، آن چنان که باید، مقرون به صرفه نیست.

کوره های پخت سفال در ارتفاع پایین تر از سطح زمین ساخته می شدند تا در زمستان گرم و در تابستان خنک باشند. این کوره ها در دو طبقه ساخته می شدند و به شکل استوانه ای با قطر 3 متر و 80 سانتی متر و ارتفاعی به طول 1 متر و 80 سانتی متر از جنس خشت بودند. در زمان های قدیم میزان کار به طوری بوده که شب ها، همزمان 6 تا 7 کوره روشن بوده و دود حاصل از آن ها تمام روستا را فرامی گرفته است. دمای کوره ها هم حدود 900 تا 1000 درجه سانتی گراد است.

مواد به کار رفته در ساختن چینی با سفال متفاوت است. در ساختن چینی از خاک رس و سنگ چخماق (کائولن) و بلور (جلادهنده) و سرب سوخته استفاده می کنند. برای لعاب سبز رنگ هم به مخلوط بالا کمی توفال (براده ی مس) اضافه می کنند که لعابی به رنگ سبز چمنی به دست می آید. در کوزه هایی که در همدان تولید می شود و لعاب فیروزه ای رنگ یا بنفش مایل به کبود دارند، از مخلوط خاک رس و کائولن و بلور و قلع استفاده می کنند. برای لعاب هم از توفال لاجورد به جای براده ی مس استفاده می کنند که اگر مقدار آن کم باشد فیرزوه ای می شود و اگر زیاد باشد به رنگ بنفش مایل به کبود در می آید. اگر ظروف برای نگهداری آب و ماست و مربا و غیره کاربرد داشته باشد، هر دو طرف آن را لعاب می دهند.

در زمان های قدیم برای سوخت کوره ها از چوب سفید ( درختان صنوبر یا تبریزی ) استفاده می کردند که موقع سوختن ایجاد دود نمی کنند و از این طریق رنگ ظروف لعابی تیره نمی شود. در حال حاضر هم برای کوره ها از نفت سفید یا گاز استفاده می کنند تا جلای ظروف حفظ شود. در حال حاضر تولید کوزه و سفال و گلدان، به دو روش دستی و ماشینی انجام می شود که البته روش ماشینی آن به دلیل زمان و هزینه ی کمتر، مورد توجه بیشتری قرار دارد. روش کار به این صورت است که ابتدا گِل مورد نظر را آماده می کنند و بعد، آن را به وسیله ی ماشین یا توسط چرخ و استاد سفالگر، شکل می دهند. در هر دو روش داشتن مهارت و دقت و سرعت، اهمیت بسیار زیادی دارد.

DSC0a13.jpg
ابتدا خاک رس مناسب را در قسمتی از کارگاه که سرپوشیده است، دپو می کنند، (آقای محسنی گفتند که ما 30 نوع خاک رس داریم!) به این قسمت اصطلاحا آخور می گویند، خاک رس جمع شده، آرام آرام با قطره های آب مخلوط می شود و در طول چندین روز، خاک از اطراف آخور، توسط کارگرها جمع شده و به وسط آن ریخته می شود تا به این وسیله خوب مخلوط شده و خمیر چسبناکی به دست بیاید. در زمان تولید، از گل آماده شده برداشته و بسته به میزان شلی یا سفتی، آن را چندین بار ورز می دهند. البته اگر روش ماشینی باشد، گل را در دستگاهی به نام گل ساز که شبیه چرخ گوشت بزرگی است، می ریزند تا به میزان لازم در آن مخلوط شده و خوب ورز بخورد.

بعد از آن گل را به قسمت های کوچک تقسیم می کنند که در روش ماشینی، گل ها به اندازه ی چونه ی خمیر نانوایی است، بعد یکی یکی آن ها را در دستگاهی که به آن اصطلاحاً قالب می گویند، می اندازند. این دستگاه به سرعت، گل را به شکل گلدان در می آورد. استفاده از گازوییل و یک ماده شیمیایی به نام اسید استریک، در این دستگاه برای جلوگیری از چسبیدن گل به قالب و حفظ حالت یک دستی در گلدان های ساخته شده و ضایع یا پلیسه نشدن آن ها بسیار مهم است.

در روش دستی هم گل را بعد از لگدمالی، روی تخته ای که اصطلاحا به آن گل مال می گویند، گذاشته و مجدداً ورز می دهند و به چند قسمت شبیه کله قند تقسیم می کنند و بعد استاد سفالگر پشت چرخ سفالگری اش نشسته و آن گل را با مهارت بسیار زیادی به شکل کوزه، گلدان و غیره تبدیل می کند. از جمله وسایلی که در این کار مورد استفاده هستند ورزده و دستاب می باشند که دستاب کاسه ای پر از آب و گل است که کاربردهای زیادی از جمله صیقل دادن و چسباندن و غیره در این کار دارد. سپس ظروف آماده شده را بسته به تعداد آن ها و میزان درجه ی مورد نیاز برای پخت، توی کوره می چینند.  احیاناً اگر ظرفی هم زیاد حرارت ببیند به رنگ تیره در می آید که اصطلاحاً به آن می گویند سوخته است.


DSC0a07.jpg


خانواده ی آقای محسنی با صبر و علاقه در طول تمام مدت همراه ما بودند. پسر آقای محسنی (علی محسنی) هم چندین بار در مهد کودک های مختلفی در ورامین به بچه ها ساختن حیوانات مختلفی از گل رس را یاد داده بودند. ایشان برای ما هم چند حیوان زیبا را با سرعت و مهارت خاصی درست کردند. همچنین خانواده ی آقای محسنی، باغ بسیار زیبا و پرگلی داشتند که درختان انگور، انار، انجیر و گردو و انواع گل های رز و کاکتوس داشت.

بعد از آن آقای علی محسنی به همراه پدرهمسرشان (آقای بهادری) که مینی بوس داشتند، ما را میهمان کردند و از ما خواستند که در طول مسیر برگشت از ماشین آن ها استفاده کنیم. گروه به همراه ایشان به دفتر جمعیت آمدیم و حالا آن ها میهمان ما بودند. درباره ی جمعیت و فعالیت های آن توضیح کوتاهی به میهمانان دادیم و با میوه از آن ها پذیرایی کردیم و ناهار مختصری در دفتر خوردیم. برنامه در ساعت 17 عصر به پایان رسید و اعضای گروه هر کدام به خانه های خود رفتند.

با تشکر فراوان از همه ی عزیزانی که در این سفر کوتاه، یار و همراه ما بودند.

در صورت تمایل می توانید گزارش تصویری این سفر را در گالری تصاویرببینید.


مطالب مشابه :


محاسبه فضای مورد نیاز ذخیره سازی

4- املاح و دانه­های شکسته همراه دانه (سوله) یکی به ارتفاع گندم ذخیره شده = ارتفاع کل منهای




پرورش شترمرغ

گونه های متعددی از شتر مرغ در (جو، گندم کنترل باشد، کف سوله های پس از بتن شدن با




مستند 4 قسمتی " زیبق نوروز "

دومین چهارشنبه را « سوله» می گفتندو در این کردن و کاشتن گندم و عدس برای سبزه های




واسنجي يا کاليبره کردن رديف کار گندم

برای دستیابی به این جمعیت گیاهی مورد نظر ، بایستی تلفات بوته های گندم در مزرعه فروش سوله




جوشکاری سوله

این پایان نامه در خصوص ساخت و مونتاژ سوله های صنعتی و غیر صنعتی و سیلو نگهداری گندم.




مدیر عامل آرد پرهام : شکوفایی صنعت سیلو سازی در گیلان ارزآوری قابل توجهی برای اقتصاد کشور دارد

استان از سیلو های ذخیره گندم 100 هزار تنی ذخیره‌ای گندم با ایجاد سوله‌ ای به




گزارش سفر یک روزه به احمد آباد کوزه گران - ورامین 1391

سوله های گاوداری و کارگاه های صنعتی و ساختمانی، زمین های کشاورزی پوشیده از گندم های




فهرست علف های هرز

فهرست علف های گل گندم شش بر تیغ (Centaurea iberica) سوله - پنیرک قرمز ; پنیرک




خواص گیاهان دارویی

و پرلیت و خاک گیاهان آپارتمانی تولید وتوزیع مرغوبترین نهال های گندم خوزستانی سوله




برچسب :