«گرافیتی، خط خطی کردن روی دیوار نیست»
هزاران قوطی اسپری رنگ، قلمموهای نازک و درشت، دفترچه سیاه و... اینها چیزهایی است که در یک مغازه گرافیتی به فروش میرسد. برای خیلیها گرافیتی خط خطی کردن روی دیوار است. دو ایرانی گرافیتیکار در آلمان از این هنر میگویند.
گرافیتی یا Style Writing هنری است که هر روز به طرفداران آن از نیویورک گرفته تا کلن و تهران اضافه میشود. ابزار کار هم ساده است: اسپریهای مختلف رنگ، دفترچهسیاه، قلممو و...
دو جوان ایرانی در شهر کلن مغازهای برای کار گرافیتی باز کردهاند و ابزار آن را بهفروش میرسانند. البته پشت این مغازه هم دیوارهایی گذاشته شده تا گرافیتیکارهای معروف کارهایشان را روی آنها نقاشی کنند. همراه با بابک سلطانی و پویا باقری سری به دنیای گرافیتی زدهایم تا با این هنر بیشتر آشنا شویم.
بابک سلطانی فروشنده ایرانی مغازه گرافیتی "ددیکیتد" در شهر کلن
از کی شروع به چنین کاری کردی؟ چطور شد که در کار گرافیتی مشغول شدی؟
بابک سلطانی: این مغازه را شش سال پیش باز کردم. ایده مغازه از اول این بود که صددرصد برای کارهای گرافیتی باشد. مقداری تیشرت و لباس هم میفروشیم، ولیکن آنها هم به گرافیتی ربط دارند. مثلاً تیشرتهایی که بروبچههای گرافیتیکار میپوشند یا حتی موسیقیای که به گرافیتی ربط دارد یا کار بروبچههایی است که گرافیتی کار میکنند و رپ میخوانند. اصل کار هم که قوطی رنگ، ماژیکهای مختلف، کتاب، مجله، DVD و… هستند.
بشنوید: ویژهبرنامهی «سرنخ» درباره هنر گرافیتی
فکر کنم بیشتر مخاطبان گرافیتی جوانها باشند، ولی خود تو الان ۳۴ سال داری. چطور شد که در این کار ماندی؟
بابک: بیشتر بچههایی که شروع کردهاند، ماندهاند. ممکن است به آن شدت که ۱۰ یا ۲۰ سال پیش کار میکردند، دیگر کار نکنند، ولی حداقل هنوز دنبال این کار هستند. بروبچههایی هستند که دیگر بروبچهها نیستند؛ طرف ۵۰ یا حتی ۶۰ ساله است، ولی گرافیتی عشق زندگیاش است. مثلاً سال پیش شخصی به نام Part One از نیویورک به اینجا آمده بود. او جزو اولین کسانی است که در نیویورک روی قطار و همه چیز گرافیتی کار میکرد و الان پنجاه و خردهای سال سن دارد.
ما پشت مغازهمان دیواری داریم که بروبچهها روی آن کار میکنند، او روی آن دیوار کار کرد. بروبچههایی که الان مانند من ۳۴ ساله هستند، مطمئنام ۱۰ یا ۱۵ سال دیگر هم هنوز دنبال کار گرافیتی هستند. خود من بخاطر اینکه تنبل هستم، الان یک بار در سال میروم کار میکنم، ولی بروبچههایی مانند رفیق من پویا که الان ۳۰ ساله است، مطمئناً ۱۰ سال دیگر یا حتی ۲۰ سال دیگر هم هنوز در کار گرافیتی خواهد بود.پس سراغ پویا میرویم؛ پویا، چند سال است کار گرافیتی را شروع کردهای؟
پویا: طراحی و نقاشی همیشه مورد علاقهی من بود ولی از سن ۱۵ سالگی روی سبک گرافیتی و "استایل رایتینگ" شروع بهکار کردم. مانند همه خیلی کلاسیک شروع کردم. تمام گرافیتیهای واقعاً نابغه که مثلاً در نیویورک بودند، برای من خیلی جالب بودنذ و دوست داشتم در آن جهت کار کنم. من خودم را بیشتر بچهی هیپهاپ میدانم. به همین خاطر، برای من کار و سبک کلاسیک نیویورک خیلی جالب است. هنوز که هنوز است روی آن کار میکنم و هر روز سعی میکنم یک ذره بهتر بشوم.این فرهنگ گرافیتی، از نیویورک میآید؟ اصلاً از کجا میآید؟
پویا: گرافیتی کلاسیکی که میشناسیم با فرهنگ هیپهاپ از نیویورک میآید. ولی اینطور نیست که قبل از آن در جای دیگری نبوده باشد. در لسآنجلس، یک فرهنگ دیگری از گرافیتی وجود دارد. آنها با قلم، مداد، حتی با شمع و… کارها را روی دیوار مینویسند و با قوطی رنگ کاری ندارند. کارهای آنها بیشتر با فرهنگ "گنگ" در لسآنجلس ارتباط دارد. ولی گرافیتی کلاسیک، استیل رایتینگی که میشناسیم، از دل نیویورک به دنیا آمده است.
حیات مغازه گرافیتی "ددیکیتد" در شهر کلن
به خط اشاره کردی؛ آیا از خط فارسی هم در کارهای گرافیتی استفاده میکنی؟
پویا: هم بله و هم نه، سعی میکنم کارم خاص باشد. یعنی اگر دیوار نقاشی میکنم، دوست دارم استیل کلاسیک نیویورک را نقاشی کنم. سعی نمیکنم هزارتا چیز را با همدیگر مخلوط کنم. ولی وقتی مثلاً روی تابلو کار میکنم، برای خودم سبکی درست کردهام که از یک نظر نشان میدهد من با گرافیتی نیویورک بزرگ شدهام، ولی سعی میکنم روی تابلو با خط فارسی هم کار کنم.
یعنی سعی میکنم این دوتا فرهنگ را که با همدیگر زیاد رابطه ندارند، یکجوری به هم چفت کنم. برای من سبکی شده که خودم از آن خوشم میآید و فکر میکنم مرا مانند یک آرتیست نشان میدهد. چون من که از نیویورک نمیآیم، من بچهی تهران هستم، نمیتوانم بگویم که من صدردصد فقط گرافیتیکار هستم.
من صددرصد عاشق گرافیتی نیویورک هستم، ولی صددرصد هم ایرانی هستم و فکر میکنم سبکی که روی آن کار میکنم، هویتام را نشان میدهد. برای من خط فارسی خیلی جالب است و سعی میکنم آن را با گرافیتی مخلوط کنم و چیز خاصی دربیاورم.برای خیلیها گرافیتی یا نقاشی کردن روی دیوار، چیزی بیشتر از خط خطی کردن یا رنگ کردن دیوار نیست. میتوانی برای آنها توضیح بدهی که هدف گرافیتی چیست؟
پویا: هدف اول و آخر گرافیتی این است که آدم با حروف کار کند. یعنی اسم درست این سبک کار "گرافیتی" نیست. همهی ما گرافیتی را میشناسیم، ولی اسم درستاش "استیل رایتینگ" است. اگر کسی واقعاً حرفهای باشد نمیگوید: من گرافیتی میکنم، میگوید من استیل رایتینگ میکنم. استیل رایتینگ هم از فرهنگ هیپهاپ میآید که آدم میفهمد کسی که روی گرافیتی کار میکند، دارد روی خط کار میکند. یعنی خط حروف لاتین را استفاده میکند و سعی میکند با این تیپوگرافی خاص، یک سبک خیلی تک بهوجود بیاورد.
هدف اول و آخر، اسم نوشتن است. اینکه آدم میخواهد بگوید من اینجا بودم. آدم اسماش را روی دیوار یا هرجای دیگری مینویسد که بقیه بدانند: «من اینجا بودم» و خب، آدم سعی میکند اولین کسی باشد که آنجا بوده است. سعی میکند بزرگترین کار را انجام بدهد، قشنگترین و رنگارنگترین کار را، در سختترین جا انجام بدهد.
کلاً این کار، یک مقدار زبان مخفی است. زبانی که اگر آدم در کار نباشد، آن را نمیفهمد. این بحث را من از بچگیام با پدر و مادرم و با هزاران نفر دیگر داشتهام. برای بقیه، بهخصوص امضاهایی که ما میکنیم، فقط به خطخطی کردن میماند. هیچ کاری نمیتوانیم بکنیم که این جریان را بفهمند. خیلی از این کارها خط خطی کردن هم هستند، کیفیت خیلی از آنها مزخرف است، هیچ حرفی در این نیست، ولی اگر من حتی شاهکارترین امضا را هم به کسی نشان بدهم، اگر در کار گرافیتی نباشد، آخر سر برایش مثل این میماند که این کار خط خطی است.
بابک سلطانی فروشنده ایرانی مغازه گرافیتی "ددیکیتد" در شهر کلن
من به هر شهر جدیدی که میروم یا در شهر خودم، شهر را میخوانم. برای من مانند یک کتاب است. یعنی در هر خیابان، میبینم که کی و با چه کسی اینجا بوده است. چون میبینم که او امضا کرده و با همان رنگ، فرد دیگری کنارش امضا کرده است. پس این دوتا با هم رفیقاند. یا این دوتا، آن شب انگار با هم در این راه بودهاند. دنبال این امضاها میروم، میبینم که آنها چه راهی را در شهر طی کردهاند. اینها چیزهایی است که بقیه نمیفهمند و موقعی که چیزی را نفهمی، عصبی میشوی و خوشات نمیآید. برای اینکه در جریان نیستی.میتوانم بگویم که شما دوتا تنها ایرانیهایی هستید که من میشناسم کار گرافیتی میکنند، چقدر ایرانی در دنیا هستند که کار گرافیکی میکنند؟
بابک: نمیدانم در دنیا چقدر هستند ولی خیلیها هستند. بهخصوص ایرانیها که در تمام دنیا پخش شدهاند. این همه بروبچهها در تمام دنیا از امریکا گرفته تا استرالیا هستند و یا در تمام اروپا پخش شدهاند. هرجا آدم برود، بروبچههای ایرانی را هم میبیند که در کار هیپهاپ افتادهاند یا در کار بهخصوص استیل رایتینگ گرافیتی هستند.حتی در ایران؟
بابک: دقیقاً؛ حتی در ایران. برای اینکه این جریان با تمام سانسورهایی که در ایران وجود دارد، باز به دست آنها میرسد. اتفاقاً یکی از بروبچههای ایرانی به نام "ایوان" یا بعضیها او را به نام "الون" میشناسند که کار گرافیتی، خط و استنسیل انجام میدهد، دو سه ماه پیش در اروپا بود و نمایشگاههایی در سوییس و پاریس گذاشته بود. یا یکی از رفقای من، سامان در استرالیا است که تمام مارک قوطی مونتانا در استرالیا را او انجام میدهد. همه جا بروبچههای ایرانی هستند.
کسی که کار گرافیتی میکند، خواهناخواه مجبور است کارهای غیرقانونی هم انجام بدهد. فکر میکنی چنددرصد کارهای تو غیرقانونی هستند؟
پویا: نمیتوانم دقیقاً جواب بدهم. میتوانم بگویم که الان بیشتر روی کارهای قانونی کار میکنم. برای اینکه سعی میکنم با گرافیتی و استیل رایتینگ، پول در بیاورم. ولی زمانی که نوجوان بودم، میخواستم همه چیز را یک بار امتحان کنم، بهجز مواد مخدر. من واقعاً علاقه داشتم و خیلی زود فهمیدم که این دقیقاً چیزی است که من دنبال آن هستم.
درست است که من هم حتماً اشتباه کردهام و کارهای غیرقانونی هم انجام دادهام، ولی از من بپرسید، برای من چیز خیلی بدی نیست. برای اینکه من میروم بیرون نقاشی میکنم، چیزی را زشت نمیکنم یا چیزی را خراب نمیکنم. من فقط سعی میکنم به تمام آلمان و یا تمام کلن بگویم که من، پویا، سایر ۴، اینجا بودهام.بابک: اول کار، زمانی که آدم نوجوان است، مهم است که گرافیتی را غیرقانونی انجام بدهد. واقعیت این است که اول کار به عشق غیرقانونی بودن شب بیرون برود، یک چیز ممنوع است، قلب آدم میزند، میخواهد از دست پلیس دربرود، گیرش نیاورند، همهی این چیزها مطرح است. ولی این خیلی نرمال است، بهخاطر اینکه موقعی که آدم نوجوان است، میخواهد به مرزهای مختلف برسد، میخواهد از مرزهایی که پدرو مادر، جامعه و دولت برای آدم میگذارند، رد شود.
ولی بعداً از سن مثلاً ۲۵ به بالا دیگر مهم نیست. الان بروبچههایی بالای سی سال هستند که اینجا میآیند خرید میکنند و هنوز هرشب دارند گرافیتی را غیرقانونی کار میکنند. برای آنها دیگر مهم نیست که کارشان غیرقانونی است یا نه. اصلاً در بارهی این جریان فکر نمیکنند. میخواهند بروند جایی که دوست دارند کار کنند و مجبورند غیرقانونی کار کنند. بهخاطر اینکه اجازه ندارند مثلاً بروند روی قطار کار کنند.
بامداد اسماعیلی گزارشگر دویچه وله و بابک سلطانی فروشنده ایرانی مغازه گرافیتی "ددیکیتد" در شهر کلن
راستاش را بگویید؛ تا بهحال چندهزار یورو جریمه دادهاید، به خاطر کارهای غیرقانونی؟
پویا: من که اصلاً نداشتم. چند بار با پلیس درگیر بودم. ولی اگر زبل باشی، میتوانی چرت و پرتی برایشان درست کنی، یک چیز الکی بگویی ولی اگر آدم خیلی گاف بدهد، مثلا خیلی واضح باشد که من بودم این کار را کردم، مشکل پولی و جریمه برایش بهوجود میآید.
من همیشه خیلی مواظب بودم، چون میدانستم که اگر برای من مشکل پیش بیاید، برای مادر و پدرم هم مشکل بهوجود میآید. به همین خاطر، همیشه خیلی مواظب بودم و ریسک بیخودی نمیکردم. همیشه ریسک میکردم، ولی ریسک بیخودی نمیکردم.به پدر و مادرت اشاره کردی. آنها در مورد گرافیتی چگونه فکر میکنند؟
پویا: راستش، اولش آن را نمیشناختند، فرهنگ هیپهاپ را هم نمیفهمیدند، خُب با ۱۵ سال سن، من چگونه میتوانستم برای آنها توضیح بدهم یا به آنها بفهمانم که این یک کار هنری است. نه فقط طراحی استیل رایتینگ، حتی موسیقی رپ و هیپهاپ و رقص. البته میشناختند ولی فرهنگ آن را واقعاً نمیفهمند. ولی بهمرور زمان، دیدند که پسرشان علاقه و عشق و تمام پولش را دارد در کار طراحی و گرافیتی میگذارد. کمکم یکجوری با این فرهنگ روبرو شدند و شناختشان روز بهروز بیشتر شده است.
بهخاطر همین، فکر میکنم امروز پدر و مادرم بهتر مرا میفهمند. افتخار میکنند که من این کار را میکنم و میبینند که من واقعاً هدف دارم. این خیلی مهم است. برای اینکه اگر آدم یک روز نقاشی کند، بعدش هم برود این یا آن کار را بکند… فهمیدند این کار برای من مد نیست، چیز خیلی مهمی در زندگی من است.برویم سراغ ابزار کار یک گرافیتی کار. بابک به عنوان صاحب مغازه، میتوانی برای ما توضیح بدهی که آدم چه چیزهایی برای کار گرافیتی لازم دارد؟
بابک: اولین و مهمترین ابزاری که آدم لازم دارد، قوطی رنگ است. قدیمها قوطیهای رنگ فقط یک جور بودند. الان قوطیهای مختلف وجود دارد. رنگ براق، رنگ مات، مارکهای مختلف، با فشار و یا بدون فشار هستند.
سرقوطیهای مختلفی وجود دارند، از سر قوطیای که خیلی نازک است تا سر قوطی خیلی نرم. جورهای مختلف، برای هرکاری که بخواهی وجود دارد.
قوطیهایی که فشار رنگشان کم یا زیاد است، برای کارهایی که بخواهی سریع پر کنی یا بخواهی جاهای کوچک را پر کنی.
قیمتهای مختلف، رنگهایی که زود خشک میشوند یا دیر خشک میشوند، از ۴۰۰ میلیلیتر تا ۷۵۰ میلیلیتر. معمولاً بیشتر قوطیها وقتی تکانشان میدهی، صدا میدهند. الان قوطیهایی را ساختهاند که حتی وقتی تکانشان میدهی، صدایی از آنها درنمیآید.این قوطیها برای کارهای غیرقانونی هستند؟
بابک: اینها را برای کارهای غیرقانونی ساختهاند، بعضی رنگها را میتوان به این شکل ساخت و بعضی دیگر را نه. ماژیکهای مختلفی هم هستند، از ماژیکهای رنگارنگ گرفته تا ماژیکهایی که نوکهای مختلف دارند با مارکهای مختلف. ماژیکهایی هستند که جوهر در آن است. ماژیکهایی هستند که صدا میدهند، چون رنگ در آنها است (مانند رنگ توی قوطی).این ماژیکها برای امضا کردن دیوارها است؟
بابک: بله؛ ماژیکهایی هم داریم که خاص زمین هستند و میتوان روی زمین با آنها کار کرد. ماژیکهای خاصی هم هستند که فقط برای کتابچه است که ما آنها را "Blackbook" (کتاب سیاه) مینامیم. معمولاً هر نقاشی یک کتاب سیاه با خودش دارد. طرحهایش را آنجا کار میکند و روی آن تمرین میکند. کتابهای مختلفی هم چاپ شدهاند. اینها وسایل اصلیای هستند که آدم برای کار گرافیتی لازم دارد.
ابزار کار گرافیتیکارها
حالا به پشت مغازه آمدهایم، اینجا دیوارهای مخصوص کار گرافیتی وجود دارد. پویا ممکن است در مورد آن توضیح بدهی؟
پویا: بله ما الان در حیاط هستیم، یعنی پشت مغازه. اینجا دوتا دیوار بسیار خاص داریم. یعنی جای خاصی است که قانون اجازه میدهد آدم روی آن نقاشی کند. خیلی مهم است که چه کسی اینجا نقاشی میکند. در گرافیتی هم رسم و رسوم خاص داریم. یعنی هرکسی نمیتواند بیاید همینطوری یک نقاشی بزند و برود. اینجا آدم واقعاً باید کارش را با کیفیت نشان بدهد.بابک: کارهای افراد مختلفی اینجا وجود دارد. مثلاً کاری است از یک گرافیتی کار پرتغالی به اسم "پاریس۱" که اینجا بوده. کار دیگری از "کوکونات"، یکی از بچههای گروه "آلمکرو" است. همان گروهی که پویا هم جزو آن است. یا "پارت۱" از نیویورک، "شو" از آمستردام و… اینجا بودهاند. از تمام جهان کسانی اینجا بودهاند و روی این دیوارها کار کردهاند. این دیوارها دیگر شناخته شده هستند. مردم مخصوصاً به اینجا میآیند که روی این دیوارها کار کنند.
مطالب مشابه :
نقاشی های گرافیتی
خرید. نقاشی های گرافیتی یا همان نقاشی های کشیده شده در این سبک بیشتر توسط اسپری و با
گرافیتی ما و گرافیتی آن ها
سایت تخصصی دانشجویان دانشگاه سوره - گرافیتی ما و گرافیتی آن ها - دانشجويان دانشكده هنر و
«گرافیتی، خط خطی کردن روی دیوار نیست»
هزاران قوطی اسپری رنگ، قلم ها گرافیتی یا نقاشی کردن جا میآیند خرید میکنند و
درمورد نقاشی
* نقاشی یا اسپری « گرافیتی ) * (نقاشی) با مواد جدید خرید شارژ ایرانسل خرید شارژ همراه
تاریخچه نقاشی
· اسپری رنگی دارای هوای فشرده. به · نقاشی یا اسپری « گرافیتی · خرید آسان. پزشکی
اطلاعاتی در مورد نقاشی
خرید ساعت دیواری | چت | قوطی اسپری رنگ ; نقاشی یا اسپری « گرافیتی ) (نقاشی) با مواد جدید
برچسب :
خرید اسپری گرافیتی