هنر دوران سنگی


عصر پارینه سنگی:

ابتدایی ترین آثار هنری که انسان آن را خلق کرده وتا کنون یافت شده است،به حدود سی هزار سال قبل مربوط می شود. این آثار نقاشی بیشتر در کشورهای فرانسه و اسپانیا یافت شده اند و شامل تصاویر حیواناتی چون گاو کوهاندار،گاو وحشی،گوزن واسب است.
محل این نقاشیها در عمق غارها،دور از نور طبیعی روز و در مکانی مجزا از مکان زیست انسانهای نخستین بوده است. از مهمترین این غارها می توان به غارهای آلتامیرا، لاسکو و فون دو گوم اشاره نمود.
سبکی که نقاش ما قبل تاریخ برای نشان دادن حیوانات در این غارها به کار برده، بسیار طبیعی بوده و تصویرانسان از دید نقاش غار نشین از تصویر حیوانات مجزا بوده است. نقاشی در آن دوران جنبه تزیینی نداشته و به منظور سحر و جادو برای شکار حیوانات به کار می رفته است. این تصویر ها با آنکه فی نفسه باز نماییهای تقریبی شگفت اوری از لحاظ واقعیت بصری به شمار می روند، ترتیب قرار گرفتن شان بر روی دیوارهای غار نشان می دهد که آفرینندگانشان چندان توجهی به جاگذاری منطقی آنها نسبت به یکدیگر یا نسبت به فضای دیوار نداشته اند، تصویر ها در هیچ موردی از یکدیگر جدا نشده اند و در قا ب یا چارچوب جداگانه ای قرارداده نشده اند. تصویر ها نه فقط هیچ تناسبی با یکدیگر ندارند، بلکه غالبا به طور تصادفی روی هم کشیده شده اند و اندازه های متفاوتی دارند. می دانیم که جانوران نقش مهمی در بقای انسان اولیه (بعنوان غذا) داشته اند و البته شکار آنها کاری بس دشوار و خطرناک بوده است.
قراینی در دست است که شکارچیان غار نشین در عمق غارها،از این تصاویر به عنوان هدف نشانه گیری و تیر اندازی استفاده می کرده اند و با ترسیم صحیح و دقیق حرکات، رفتار و تناسبات جسمی یک جانور به شناختی جامع از حریف قدرتمند خود دست می یافته و با تیراندازی به بخشی از بدن آن جانور، آن قسمت را به تسخیر خود در آورده و آنرا مغلوب می ساخته، لذا در هنگام شکار مهارت و اعتماد به نفس بیشتری داشته است. اهمیت دادن به آثار هنری و مقدم دانستن آن به امور روزمره در دوره های بعد نیز به همان قوت دیده می شود،چنانکه بعد از کشف سنگ آهک ،با حیرت مشاهده می کنیم که اولین بهره برداری از آن برای سا ختن ابزارهای نو نبوده، بلکه از آن به عنوان ماده رنگی در نقاشی دیواری و ترسیم نقوش بر بدن و رنگ آمیزی موها، بهره گرفته است.


عصر میان سنگی:


نقاشیهای پناهگاهی:


همچنانکه یخهای دوره دیرینه سنگی دراثر افزایش حرارت آب شدند، گوزن شمالی به سوی شمال کرۀ زمین مهاجرت کرد، ماموت پشمالو و کرگردنها از نظر ناپدید شدندو شکارگران از غارهایشان به درآمدند. پس از پایان عصر یخ، یک دوره انتقالی پیش آمد که به دورۀمیان سنگی معروف است، و در طی آن اروپا از لحاظ آب و هوا،جغرافیایی و زیستی تقریباًهمان گونه شد که امروزه ما شاهدش هستیم.

از سال 1903تا کنون نقاشیهای کوچک و فوق العاده زنده نمای جانوران و انسانها در صحنه های شکار، جنگ، رقصهای جادویی، و برداشت محصول در روی دیوارهای سنکی پناهگاههای کم عمق سنگی در میان تپه های لم یزرع ساحل شرقی اسپانیا کشف شده اند.آنچه به طرز خارق العاده ای تازگی دارد ظهور پیکرۀ آدمی به طور انفرادی و در گروه های بزرگ و هم پیوسته در کنار حالتها، موضوعها، و محیط های بسیار متنوع است.
در نقاشیهای پناهگاهی، تمایل وتوجه جدید به موضوعات انسانی وتأکید بر عملی که در طی آن انسان بر جانور مسلط می شود،در کانون یا نقطۀ مرکزی هر اثر هنری قرار دارند.برخی از ویژگیهای برجستۀ نقاشیهای پناهکاهی در تصویر سر زنده ای مرکب از پنج جنگاور که در درۀ گاسولا یافت شده است دیده می شود.
نقاشیهای پناهگاهی احتمالاًمانند نقاشیهای غاری،اهمیتی جادویی- مذهبی داشته اند هر چند برخی از ناظران آنها را چیزی بیش از ضبط تصویری رویدادهای به باد ماندنی نمی دانند



عصر نوسنگی:

در دوره نوسنگی، انسان با اختراع کشاورزی و اهلی کردن برخی از جانوران وحشی، گامی غول آسا در جهت تسلط واقعی و عملی بر محیط خویش برداشت.

در دوران نوسنگی، هنرمنداحتیاج به خلق و بازسازی طبیعت و حیوانات نداشت.دراین دوران او به صنعتگر تبدیل شدووسایل روزمرۀزندگی خودراتهیه کرد.

این عصر همچنین آغازپرستش خدایان و الهه ها(ایزد بانوها)،ساختن ابزاروسلاح،ساخت وپرداخت اولین سفالینه هانیز میباشدبویژه آنکه نقش زنان اهمیت فوق العاده ای می یابد.


مطالب مشابه :


توصیه به مسافران نوروزی در خصوص سفر مسوولانه در قبال حیات وحش

محصولات ساخته شده از عاج فیل، استخوان حیوانات وحشی، صدف، لاکِ بقای آنها و راز طبیعت




ده حیوان جالب

حیوانات به طور غریزی تلاش بسیاری برای بقای تا توسط حیوانات وحشی راز جذابیت اسب




هنر دوران سنگی

راز هنر گلچین برای نشان دادن حیوانات در این غارها به کار برده نقش مهمی در بقای




تب شالیزار (تب بیجار)

را برای بقای این جوندگان و حیوانات وحشی مانند و به دنبال راز و رمز




سرآقاسید ، ماسوله ای دیگر

(حمله حیوانات وحشی پر رمز و راز، خود را به رخ اکوتوریسمی، بقای طبیعت بکر




نظریات تکاملی (داروینیسم و لامارکیسم)

مراتب بیشتر از حیوانات وحشی است به عنوان برای حفظ بقای خود و برای راز خوشبختی




ماداگاسکار و انقراض نسل حیوانات نادر

در تعداد حیوانات وحشی و افزایشی بقای گونه‌های محلی مانند راز




تکامل گیاهان زراعی

را که بقای گیاهان وحشی را در حتی ژنهای حیوانات به درون راز اين حضور را




تاریخچه کالیبر های ساچمه زنی

كشف راز شباهت کاهش شانس بقای گونه‌ها با رشد جمعیت حیوانات وحشی در مناطق




وضعیت زنان در فرایند تاریخ کهن و جدید(قسمت اول)

فرانسویان معتقد بودند که زن رفیق مار و شیطان است که برای بقای در قبایل وحشی زن اگر راز




برچسب :