اتوبیوگرافی آیت الله سید محمد جواد غروی
اتوبیوگرافی آیت الله سید محمد جواد غروی
اشاره : اين مطلب ، حسب حالی است از آیت الله سید محمد جواد غروی که در آن ، شکل گیری اندیشه های خود و بسط و توسعه یافتن آنها را شرح می دهد . برای مطالعه زندگی نامه (خانواده ، اساتید ، تحصیلات ، شیوه تحقیق و ...) «زندگی نامه» را بخوانید .
در ایام جوانی و در طول تحصیل ، که عصر تحول استعمار قدیم به استعمار نو بود ، اندیشه حل مشکلات جهان اسلام و یافتن طرق اصلاح نابسامانی هایش سخت فکرم را به خود مشغول داشت . سرانجام به این نتیجه رسدم که مسلمین برای رسیدن به قافله علم و تمدن و عمران و آبادانی و آزادی راهی در پیش رو ندارند جز تمسک به حبل الله المتین ، اجتماع زیر پرچم قرآن و سنت قطعیه نبویه ، و بالاخره ایجاد امت واحده .
برای دست یابی به این هدف منشود ، از هیچ جد و جهدی فروگزار ننمودم و از هر فرصتی استفاده کردم و اساس و مبنای همه تالیفات خود را وصول به همین هدف قرار دادم که از سال 1326 شمسی ، تدریجا به رشته تحریر درآمده و به طبع رسیده است . در کتاب «نمازجمعه یا قیام توحیدی هفته» به اثبات وجوب عینی این نماز پرداختم و مبین نمودم که یکی از عوامل بسیار مهم ایجاد وحدت بین مسلمین همین نماز است . در کتاب «قربانی در منی» سوزاندن و دفن کردن و از بین بردن گوشت های قربانی را خلاف شرع دانسته و با استدلال به آیات و اخبار قطعی الصدور ثابت کردم که قربانی باید در نقطه یی انجام گیرد که گوشتش همانگونه که خدای متعال مقرر فرموده به مصرف برسد و فقراء و مستمندان جهان از آن بهره مند گردند . در کتاب «فلسفه حج» تبیین نمودم که این فریضه علاوه بر آثار معنوی و روحی که دربردارد باید کنگره عظیمی باشد در ایجاد امت واحده و حل مشکلات و مصاعب آن . در کتاب «مغرب و هلال» به اثبات این مطلب پرداختم که اختلاف در وقت شرعی مغرب و غره شهور قمریه به طوری که بین اکثر فقهاء شیعه مشهور شده خلاف سنت نبویه است و موجب اختلاف در اعیاد اسلامی می گردد و یکی دیگر از موانع وحدت مسلمین و عوامل تفریق بیشتر امت می باشد . کتاب چند جلدی «آدم از نظر قرآن» که 2 مجلد آن به طبع رسیده و مجلد سوم آن نیز در دست طبع است ، تفسیر متشابهات آیات می باشد . کتب بسیاری هم تحریر نمودم که هنوز به طبع نرسیده است . مجموع آثار مطبوع و غیرمطبوع اینجانب در فقه و اصول استدلالی و تفسیرو حدیث و فلسفه و حکمت بیش از پنجاه مجلد است.
از هنگامی آشنایی با متون فقهی بر این عقیده شدم که فقه شیعه باید کاملا پاکسازی و بازنویسی شده ، استدلالی و مبتنی بر کتاب و سنت قطعیه گردد . همه موضوعات مطروحه در علم اصول را مفید فائده ندیدم و به تنقیح آن پرداختم . حجیت ظن را مردود شمرده ، در کتابی به نام «حجیت ظن فقیه و کاربرد ان درفقه» آراء متضاد فقهاء را در این باب آورده ام که آن هم به طبع رسیده است . در موضوع علم قاضی ، حدود ، قصاص ، دیات ، ارث ، ولایت فقیه و سایر احکام نیز آنچه را که از کتاب و سنت حاصل آمد ، مستدل و مستند ، مدون ساختم که بخشی از آن در مجلد اول «فقه استدلالی در مسائل خلافی» منشر شده است .
در مورد تفسیر نیز به این نتیجه رسیدم که مفسرین کمتر مشکلات و متشابهات قرآن را دریافته و به آنها پرداخته اند ، مثل موضوع آدم ، ابلیس ، شیطان ، انس ،جن ، ملک ، قصص انبیاء و غیر آن . ازینرو در مجموعه «آدم از نظر قرآن» در حد وسع و توان به حل مشکلات قرآن پرداختم .
در تاریخ اسلام مجعولات بسیار یافتم که زندگی پیامبر و ائمه صلوات الله علیهم را زیر سوال برده و خدشه دار ساخه است ، به تنقیح و تصفیه آنها نیز پرداختم ، شکوک و شبهات را از آن زائل نمودم .
در موضوع حکمت به این نتیجه رسیدم که حکماء هم در اثبات مدعاهای خود کمتر قرآن را مستند خود قرار داده اند ، جز حکیم آخوند ملا صدرا و استاد او میرداماد .
سرانجام در طول ایام به این حقیقت دست یافتم که اختلاف نظر مسلمین در همه مسائل ، باید از میان برداشته شود . زیرا اجانب به خوبی دریافته اند که وحدت مسلمین ، عامل تعالی و ترقی و سربلندی آنهاست . ولی مسلمانها هنوز خود به این حقیقت روشن پی نبرده اند. به همین جهت خود با علماء اهل سنت در داخل کشور مذاکرات و مباحثات عدیده یی نمودم . در سال 1327 که به حج مشرف شدم ، مدتی با شیخ عبد الرحمن افریقی که از علماء بنام مدینه بود ، در رفع اختلافات شیعه و سنی مباحثه کردم .
خلاصه آنکه هدف حقیر در تمام عمر ، ایجاد اتحاد بین فرق اسلام با استدلال به کتاب مجید و اخبار قطعیه فریقین بوده و با نظر شریف دانشوران محقق موافق ، و با تفریق امت و القاء عناد بین آنها مخالف بوده و هستم . چون با هیچ ابزاری مغلوب ساختن مسلمین و استیلاء اعداء بر آنها امکان پذیر نیست مگر از راه تفرقه افکندن میان آنها .
از علماء وقت با تنها کسی که با هم حشر و نشر و بحث و تنقیب و تحقیق و تدقیق داشتیم ، آیت الله حاج آقا رحیم ارباب ، رحمت الله علیه ، بود .از میان علماء نیز او تنها کسی بد که از روش من در بیان و ارائه موضوعات دینی حمایت صریح و جدی می نمود .
به امید روزی که چنین اتحادی بوجود آید و این مجاهدت ها به ثمر نشیند و رزق مسلمین جهان میوه های شجره طیبه باشد و شجره خبیثه تفرقه و عداوت و کینه توزی ، همان طور که قرآن وعده فرموده از میان ایشان و از روی زمین برکنده شود .
نسب و خانواده
مرحوم والد ، سید محمود ، که از وعاظ متقی بود در تاریخ پنجم آبان ماه 1355 هجری شمسی در سن 96 سالگی در اصفهان دار فانی را وداع کرد و در قسمت شمالی تکیه گلزار تخت پولاد به خاک سپرده شد . مرحومه والده ، آمنه بیگم ، صبیه مرحوم آقا سید محمود که در بهمن ماه 1344 شمسی بدرود حیات گفت در تکیه گلزار جدید به خاک سپرده شد . از ایشان دو پسر و یک دختر به جا ماند . اینجانب و (مرحوم) سید حسین احمدی که از اهل علم و ساکن اصفهان بودند و رقیه بیگم که در جوانی از دنیا رفت . جد امی نیز از علماء مبرز و از سادات مورد احترام اهالی بلوک کوهپایه و برزاوند اردستان بود و مدفن او در قریه تودشک (در 95 کیلومتری جاده اصفهان – نایین) قرار دارد . جد پدری مرحوم آقا حاج میرمحمد علی که در سال 1350 قمری در سن 94 سالگی به رحمت ایزدی پیوست و در کربلاء مدفون گشت . جد ابی و امی از اهل علم بودند و ضمنا به کار تجارت اشتغال داشتند ، و محل سکونت آنها در یکی از قرای بلوک کوهپایه اصفهان ، به نام «الون آباد» بود . (توضیح : «الون» به معنی اتاقی است گلی که در روستاهای ییلاقی ساخته می شده است . «الونک» که در لغت فارسی امروز رایج می باشد ، به معنی اتاقک است . در حال حاضر نام این روستا ، به غلط ، به حرف عین «علون آباد» نوشته می شود) . نسب ما با سی و چهار پشت به امام موسی بن جعفر (ع) می رسد.
از سال 1333 قمری اکثر روستاهای منطقه اردستان و نایین و کوهپایه دست خوش تاخت و تاز و قتل و غارت دزدان و راهزنان فراوان گردید . در آن سالها حسین کاشانی و پسرش ، یاغی بودند . پس از آنها نوبت رسید به رضا جوزدانی و جعفرقلی چرمهینی که به ترتیب به چپاول روستاهای منطقه پرداختند که شرح آن را باید در تاریخ صد سال اخیر ایران مطالعه کرد . اموال جد ما نیز از این غارت ها در امان نماند . گروهی از ایل بختیاری گوسفندان بسیاری از پدر و عمو و جد ابی و جد امی بردند .از منطقه کوهپایه بیش از بیست هزار راس گوسفند به غارت رفت و وضع به گونه یی شد که دیگر دامی در منطقه باقی نماند .
در تابستان همان سال ، مصیبت دیگری نیز ناحیه کوهپایه را فرا گرفت و آن بیماری وبا بود . شیوع وبا موجب شد خانواده ما از قریه الون آباد به قریه نیسیان که از توابع برزاوند اردستان است ، کوچ نمایند . این روستا در سه فرسخی شمال غرب الون آباد واقع است . هنوز دو سال از سکونت ما در نیسیان نگذشته بود که جعفر قلی با هزار و پانصد سوار مسلح به آنجا آمد و در ظرف سه روز اکثر دام ها را در خانه ها ذبح کردند ، در خانه ها و اتاق ها را کندند و آتش زدند و گوشت ها را کباب کردند و خوردند ، زنان را مجبور ساختند هرچه آرد در خانه ها بود تبدیل به نان کردند یا خوردند یا با خود بردند.
در پس این حوادث ، قحطی ، فقر ، گرسنگی و بیماری همه آن بلوک را فرا گرفت . در این احوال جد ابی اقدام به فروش مستغلات خود در قریه الون آباد و دهکده بلان (از توابع نایین) و سهم برخی از مزارع نیسیان نمود و در قبال آن غلات می گرفت و شبانه برای فقراء و اهل علم قرای آن حوالی می فرستاد . کم کم طوری شد که برای املاک او هم دیگر خریداری نبود ، و اگر به ندرت کسی پیدا می شد ، به هر قیمتی که می خواست می خرید ، و شرط همان بود که بهای ملک را به صورت غله بپردازد تا ایشان بتواند مردم بیشتری را از گرسنگی و مرگ نجات دهد . به تدریج خود ما هم دچار قحطی شدیم . ابتداء تا انتهاء این شدائد هفت سال به طول انجامید . در همین ایام بود که برای فراگیری علوم به اصفهان آمدم و در نهایت سختی آن دوران را پشت سر گذاشتم .
تحصیلات
مرحوم والد ، رحمت الله علیه ، مرا از چهار سالگی به مکتب برد . در سن پنج سالگی ، در منزلی که در الون آباد داشتیم ، اتاقی را برای درس و مشق حقیر اختصاص داد . خواندن و نوشتن و خط نسخ و مقدمات زبان فارسی و عربی ، از صرف میر و تصریف و شرح آن را نزد مرحوم ملا علی یزدی فرا گرفتم . معلومات او تا حدود سیوطی بیشتر نبود . خط نسخ تعلیق و شکسته و کتاب نصاب را نزد مرحوم آخوند ملا رضا تعلیم دیدم . او هم ساکن همان روستا بود . دو سال بدین منوال در آنجا گذشت و بعد از آن به سبب حوادثی که ذکرش رفت به نیسیان رفتیم . ولی چون جد ابی و امی هر دو در الون آباد بودند ، هر سه چهار ماه یک بار به آنجا مراجعت کرده ، چندی توقف می نمودم و نزد همان اساتید به تعلم میپرداختم .
در نیسیان سه مدرس مشهور بودند.یکی حاج ملا قاسم علی اثیمی بود که معلوماتی داشت تا حدود شرائع و مغنی و نجات العباد و حاشیه ملا عبد الله و مقداری از شرح لمعه و مطول و معالم . وی شخصی بود آزاد و متقی . دیگری مرحوم حاج ملا حسین فائق بود که او هم معلوماتی داشت نزدیک به دانش حاج ملا قاسم علی. وی نسخ و نستعلیق و شکسته را خوب می نوشت . طبع شعر نیز داشت و هر سال بهاریه یی می ساخت . نفر سوم مرحوم حاج سید محمود روحانی بود که برای وعظ و خطابه بین نیسیان و زواره آمد و شد می کرد . خصوصا در ماه محرم و صفر مرحوم حاج سید علیرضا زواره یی که به او ارادتی تام داشت ، وی را به زواره دعوت می نمود . عربیت او کمی ضعیف تر از آن دو نفر بود ، ولی اطلاعات تاریخی و احادیث و اخبار و جامعه شناسی او ، به سبب همان مسافرت ها ، بیش از آن دو بود.
تا سن یازده سالگی هرچه می توانستم از این سه استاد استفاده کردم ، تا اینکه هر سه نفر به طور جداگانه به مرحوم والد تاکید کردند مرا برای ادامه تحصیل به اصفهان بفرستند . در آن هنگام هفت سال از خشکسالی در منطقه اصفهان و نایین و یزد و کرمان می گذشت .
نزدیک به دوازده سال داشتم که به اتفاق مرحوم والد به اصفهان آمدیم ، و در مدرسه ملا عبدالله حجره گرفتیم ، و به درس مرحوم شیخ علی یزدی حاضر شدم . آن مرحوم سه کتاب مغنی ، شرح لمعه و مطول را تدریس می کرد من هم هر سه درس را می خواندم . حاشیه ملا عبد الله و شرح شمسیه در منطق را نزد سید محمد کاظم کرونی شروع نموده همه را به تمام رساندم .سپس معالم و قوانین را نزد مرحوم شیخ محمود مفید و مرحوم میرزا احمد فراگرفتم . آنگام مکاسب شیخ انصاری و کفایه خراسانی را نزد مرحوم سید محمد نجف آبادی تا آخر خواندم و نزد مرحوم حاج میرمحمد صادق صادقی به تعلم فرائد شیخ انصاری پرداختم . در عرض این دروس ، منظومه منطق و حکمت حاج ملا هادی سبزواری و بعد از آن شرح فصوص ابن عربی و اسفار ملاصدرا را نزد مرحوم شیخ محمد خراسانی فرا گرفتم و بیش از ده سال به درس ایشان رفتم . آن مرحوم حقا استاد معقول بود و در اصول فقه و ادبیات هم ید طولی داشت .
آنگاه به درس خارج مرحوم حاج میرمحمد صادق رفتم که خارج فقه و اصول بود و شش سال به طول انجامید . او هم شخص زاهد و عابد و متقی بود . اواخر عمر که چشم آن مرحوم کم سو شده بود ، صبح ها به مسجد ایشان می رفتم و بعد از نماز به اتفاق به منزلشان می رفتیم و در آنجا بعضی از عبارات کتاب ها را که در درس مورد استناد بود ، برایشان قرائت می نمودم . بعد از آن برای درس ، به مدرس آن مرحوم که مدرسه جده بزرگ بود ، می رفتیم . در اواخر ، سطح فرائد را تعطیل کردند و به تدریس خارج فقه و اصول اکتفاء نمودند.
از دیگر اساتیدی که از ایشان بهره گرفتم ، مرحوم شیخ محمد رضا نجفی فرزند مرحوم شیخ محمد حسین بود که در ادبیات عرب استادی کم نظیر و در فقه و اصول نیز تبحر کافی داشت ، و کتاب وقایت الاذقان و الالباب را در اصول تالیف نمود . کتاب دیگری هم در نجف تحریر کرد به نام نقد فلسفه داروین ، در دوجلد ، که از من خواستند آن را به فارسی برگردانم و چنین کردم . ولی آن کتاب مفقود شد و مرحوم مجد العماء ، فرزند ایشان هم از پیدا شدن متن ترجمه اظهار بی اطلاعی کرد.
دروان تدریس و تبلیغ
از چهارده سالگی به بعد ، تدریس سطوح را آغاز نمودم . چهار سال در مدرسه ملا عبدالله و سپس در مدرسه صدر بازار . مرحوم شیخ الاسلام که در آن زمان متولی مدرسه ملا عبد الله بود ، رسیدگی به وضع طلاب آنجا را به من محول نمود . آن مرحوم می گفت طلابی که خوب درس نمی خوانند باید اخراج شوند . ولی من با حسن اخلاق و تدبیر و نصیحت ، آن را به تحصیل جدی ترغیب می نمودم .
من قصد نداشتم به منبر و تبلیغ روی آورم ، ولی وقتی برای تدریس به مدرسه صدر آمدم ، شبهای جمعه و شنبه در مدرس ، به طور نشسته، برای طلاب موعظه و ارائه طریق و ارشاد می نمودم . در این نشستها ، گاهی بعضی از کسبه بازار نیز شرکت می کردند . حضور آنها موجب شد ماه رمضان یکی از آنها سالها ، بعد از ظهرها در همان مدرس ، منبر بروم . این امر بدانجا منتهی شد که برخی از بازاریان برای وعظ و تبلیغ از اینجانب دعوت نمودند . ولی چون من قصد چنین کاری را نداشتم ، و آنها نیز مصر بودند ، به محضر مرحوم آیت الله حاج آقا رحیم ارباب مراجعه و برای وساطت به ایشان متوسل شدند . ایشان هم فرمودند ارشاد و هدایت مردم بر شما فرض است .
روش من در تبلیغ از ابتداء چنین بود که از راه استدلال به کتاب و سنت و ادله عقلیه ، با بدعتها و غلو و اغراق و دروغ که بسیاری از احکام اسلام آلوده به آن بود ، مخالفت نمایم . بنابراین اخبار مخالف قرآن و ناهمگون با مذهب شیعه را جدا رد می کردم و تفسیرهای غلطی که از برخی آیات شده بود ، مردود می شمردم .
اتخاذ این طریقه موجب بروز اختلافاتی شد که برای حصول اطلاع از عمق آن ، باید به تالیفات و خطابه های اینجانب مراجعه شود . به طور کلی هدف این بوده که گوهر منور دین مبین اسلام و مذهب تشیع که از متن کتاب الهی و احادیث متواتره نبوی منبعث شده ، از آلایش بدعت و اشتباه و خلل و خطاء پیراسته و پاک گردد تا مورد قبول تمام عقلاء بشر واقع شود و احدی نتواند نقطه ضعفی بر آن وارد سازد و هر صاحب اندیشه یی تصدیق و اذعان کند که این دین ساخته و پرداخته بشر نیست ، بلکه وحی الهی است . آنگاه شک و شبهه اش زائل و احکام دین را مورد عمل قرار دهد . ولی افسوس که در این زمینه هم فکر و هم عنان و معاضد انگشت شمار بوده اند . به این سبب در این هدف عالی و مقصد متعالی ، به نتیجه مطلوب نائل نگشته ایم و امیدواریم تالیفات و تصنیفاتی که عمری برای تحصیل و تدوین آنها بکار رفته ، در آینده سودمند باشد و امت اسلام از آن ها بهره مند گردد . اما تا عقل و انصاف و تجارب را اعمال نکنند ، تا با شیطان نفس مجاهدت ننمایند ، تا از جاه و مال حرام چشم نپوشند و خلاصه تا باطن و ظاهر خود را از آلودگی ها مطهر و مصفی نسازند ، امکان وصل به آن نتیجه مقصود وجود نخواهد اشت . چنانکه حکیم بزرگ سنائی می گوید :
ده بود آن نه دل که اندر وی
گاو و خر باشد و ضیاع و عقار
دیو باشد نه عالم آنکه از او
بشنوی گفت و نشنوی کردار
ره رها کرده ای از آنی گم
عز ندانسته ای از آنی خار
روش تحصیل و تحقیق
از آغاز تحصیل به حفظ قرآن پرداختم . هنگام تعلم قواعد و ادب عرب ، تمام اشعاری که در کتب ادبی مورد استشهاد بود ، به حافظه می سپردم . این کار از کتاب نصاب الصبیان شروع شد . در این خلال در حفظ احادیث سعی بلیغ داشتم . نهج البلاغه و بسیاری از روایات چهار کتاب و کتب صدوق را حفظ کردم . قصائد سبعه ، قصائد سبع ابن ابی الحدید ، قصیده برده ، قصیده فرزدق در مدح حضرت سجاد (ع) ، قصیده شنفری و اشعار شعراء نامی عرب و اکثر دیوان متنبی و اشعار حکماء ادب فارسی مانند مولوی ، سعدی ، حافظ ، سنائی و سائر شعراء معروف هرچه را پسندیدم حفظ نمودم . دوره بحار الانوار را مطالعه کردم و اخباری که مورد استشهاد واقع می شد ، حفظ کردم . بسیاری از متون کلمات علماء را در مطالب عدیده و اکثر منظومه منطق و منظومه حکمت را از بر نمودم . سرانجام در سن بیست و پنج سالگی حدود چهار هزار روایت در حافظه داشتم .
بعد از آن که فقه و اصول و تفسیر و ادبیات و معقول را از اساتید فن فراگرفتم و دیگر نیازی به استاد نداشتم ، به مطالعه کتب علمی پرداختم و با تحقیق عمیق مطالب و مسائل هر علمی را بررسی نمودم ، هر چیز که دلیل قطعی داشت ، بدان معتقد شدم و به قدر طاقت نیز عمل کردم . در راستای تحقیق ، شخصیت رجال را ضمیمه دلائل نکردم و فقط کلام و دلیل را مورد دقت قرار دادم ، و دانستی های علوم را بیشتر از راه استدلال های قطعی بدست آوردم نه از راه اقاویل علماء . زیرا اقوال ایشان ، من حیث هی ، دلیل شرعی واجب الاتباع نیست . ولی به طور کلی از کتب و صحائف ایشان بهره ها بردم و استفاده های بزرگ نمودم .
اجازات
در بیست و دو سالگی ، با توان علمی که در تدریس و تبلیغ از خود ابراز نموده بودم ، چند تن از علماء معروف اصفهان به اینجانب اجازه اجتهاد دادند . من جمله مرحوم شیخ محمد رضا نجفی و مرحوم آقا سید محمد نجف آبادی و حاج میرمحمد صادق صادقی . ولی نظر به اینکه برخی از اشخاص که در مرتبه تجزی هم نبودند ، اجازاتی در دست داشتند ، بنابراین داشتن اجازه کاشف علم ، و نداشتن آن دلیل عدم علم نیست ، عطر آن است که خود ببوید نه آنکه عطار بگوید .
کوششها و مجاهدت های دینی
تا سال 1355 قمری (1314 شمسی) با مرحوم آیت الله حاج آقا رحیم ارباب ارتباطی نداشتم . رابطه ما از وحدت نظر در وجوب عینی نمازجمعه از طریق ادله آغاز شد . آیت الله ارباب ، رحمت الله علیه ، که جز در نماز ، هرگز عمامه بر سر ننهاد و از کلاه پوستی استفاده می کرد ، هم فقیهی کامل بود و هم حکیم مشائی و اشراقی . وی جامع محامد اخلاق و محاسن افعال بود . داب ایشان این بود در مذاکرات علمی چنان بود که با کسانی از اهل علم که از معقول و حکمت اطلاعی نداشتند هم صحبت نمی شد ، زیرا اینگونه مباحثات را زحمت بیهوده می دانست . ایشان علی رغم وقوف کامل بر حکمت ، درس حکمت نداشت ، ولی در منزل فقه و اصول تدریس می کرد و بسیاری از موضوعات اصولی را با ادله کافی رد می نمود . چندین بار از محضر ایشان خواستم در هر علم و موضوعی که صلاح بدانند ، کتابی تالیف نمایند ، ولی هربار این وظیفه را به عهده خود من محول کردند و می گفتند : هرچه را باید نوشت شما بنویسید ، چون هم اهل تحقیق هستید و هم به هر دو زبان فارسی و عربی مسلط . حقیر هم سعی اکید در تصنیف و تالیف علوم مختلف ، خصوصا علوم دینی ، از تفسیر و حدیث ، و نقض و ابرام ، و رد و قبول اقوال مبذول داشتم ، و حتی الامکان تحقیقات خود را به عربی و فارسی نوشتم که غالب آنها هنوز به طبع نرسیده است . امید است ، بعونه تعالی، آنها نیز مطبوع گردد و در دسترس مسلمین بویژه محققین قرار گیرد.
ایشان (آیت الله ارباب) از ابتداء خط مشی جدا از قاطبه روحانیون داشت و به مدرسه نمی آمد و در منزل و مسجد حکیم تدریس می نمود و نمازجمعه را هم در منزل اقامه می کرد . در طول آن مدت فقط دوبار ایشان را در مدرسه صدر دیدم که به حجره مرحوم شیخ محمد خراسانی حکیم آمد . حکیم خراسانی هم جایی نمی رفت جز منزل مرحوم ارباب که از عصر چهارشنبه تا صبح شنبه در آنجا توقف می کرد . حکیم خراسانی نه همسری اختیار کرد نه منزلی ابتیاع نمود .خلاصه آنکه در آن سال ، یعنی 1314 شمسی با مرحوم ارباب دیدار کردم و علی رغم عدم تمایل ایشان برای خروج از منزل ، درخواست کردم نمازجمعه را در منزل ما اقامه کنند که همان منزل مرحوم حاج سید حسن بنکدار بود و در اجاره ما قرار داشت . طبقه فوقانی آن دارای سالن بزرگی بود که حدود هشتاد نفر گنجایش داشت . سرانجام پذیرفتند و نمازجمعه به منزل ما منتقل شد .
در آن هنگام سطوح را در مدرسه صدر تدریس می کردم ، یعنی شرح لمعه ، مکاسب ، مطول ، منظومه سبزواری و مغنی ابن هشام . برای رونق دادن به نمازجمعه به هر یک از طلاب خود یک طاقه عبای نایینی اهداء نمودم و آنها را به نماز جمعه آیت الله ارباب دعوت کردم ، در نتیجه اطاق منزل دیگر گنجایش نداشت و مجبور شدیم نماز را به مسجد تکیه گرگ یراقها که مانعی نداشت و نزدیک منزل مرحوم ارباب هم بود منتقل نماییم . دیری نگذشت که آنجا هم دیگر ظرفیت جمعیت را نداشت . در این موقع مرحوم ارباب را با اصرار برای اقامه جمعه به مسجد جامع بردند . چهار جمعه نماز در آن مسجد اقامه شد وشاید در هفته آخر تعداد نمازگزاران به پنج هزار نفر رسید . در این ایام بود که مرحوم حاج شیخ اسماعیل پشمی وفات یافت . مخالفان نماز جمعه ، هفتمین روز را که پنجشنبه بود ، به جمعه انداختند و دسته های عزادار برای رفتن به تخت پولاد در آنجا اجتماع کردند و در نتیجه اقامه جمعه غیرممکن شد . مرحوم ارباب ، آن جمعه مخصوص را به تخت پولاد رفته و نمازجمعه را در مسجد رکن الملک اقامه نمودند ولی بعد از آن نمازجمعه تعطیل شد . مرحوم شیخ حسین علی صدیقین که از این قضیه مطلع شده بود ، آمده مرحوم ارباب را برای اقامه جمعه به مسجد درکوشک دعوت کرد و ایشان هم موافقت نمود . من هم حدود نیم ساعت یا بیشتر قبل از نماز به ارشاد و موعظه و بیان اهمیت نماز جمعه می پرداختم .
مدتی بدین منوال سپری شد تا در سال 1327 شمسی به حج مشرف شدم . در مراجعت مدتی در عتبات عالیات ، به ویژه نجف ماندم . این سفر جمعا شش ماه به طول انجامید . در این مدت ، مخالفان ، امام جمعه یی از شاه خواسته بودند که طی جشن و مراسمی به امامت منصوب شده بود . بالنتیجه نمازجمعه مرحوم ارباب مجددا به اطاقی در منزل خودشان انتقال یافته بود . مدتی گذشت تا توانستیم مرحوم ارباب را برای اقامه جمعه به مسجد گورتان ببریم که دهکده یی است در غرب اصفهان نزدیک منارجنبان . وضع چندین سال بدین حال سپری گشت تا وقتی هر دو چشم مرحوم ارباب دراثر عمل جراحی نابینا شد و آن مرحوم خانه نشین گردید .در این موقع حاج عباس لاهیجانی که خداوند به سلامت و عمر او بیفزاید محلی را که انبار چوب فروشی بود ،اختصاص به اقامه نمازجمعه داد . از سال 1346 تا 1354 شمسی نماز در آنجا برگزار می شد .
این مکان کم کم به صورت نمازخانه یی با محراب و سقف موقت درآمد . مدتی گذشت ولی مخالفین نمازجمعه ساکت ننشسته ، نامه یی به رئیس شهربانی وقت نوشتند که فلانی (یعنی بنده) ، زیرپوشش نمازجمعه ، چریک تربیت می کند . این اقدامات به آنجا منتهی شد که سازمان امنیت آن وقت از اقامه نمازجمعه در آن محل ممانعت نمود . از آن تاریخ به بعد ، یعنی از سال 1354 نمازجمعه به صورت سیار در منازل اشخاص درآمد .
در طول دو سال با خودیاری نمازگزاران ساختمانی در زمین دیگری که به همت همان آقای حاج عباس لاهیجانی وقف مسجد ، فقط برای اقامه جمعه شد ، بناء گردید ، که گنجایش زیر سقف آن حدود دو هزار نفر بود . از اوائل سال 1356 نماز مجددا از منازل به آن مسجد موقوف که وقف نامه آن نزد صندوق قرض الحسنه چهارسوق اصفهان است ، منتقل گردید . تا اول تابستان 1360 نماز در آن محل اقامه می شد. در آن تاریخ ، گروهی ناشناس ، موقع اقامه نماز ، به نمازگزاران حمله کردند و آنها را مضروب و مجروح و پراکنده ساختند . از آن پس نمازجمعه یی که بنیان گزارش ، به عنوان اداء یک واجب عینی ، اینجانب بودم ، تعطیل شد و آن محل نیز به تصرف مهاجمین درآمد .
چون غرض آمد ، هنر پوشیده شد
سد حجاب از دل به سوی دیده شد
مطالب مشابه :
نواحی عمومی دادسرای عمومی و انقلاب تهران
2. ناحیه 2 (سعادت آباد پشت تالار وحدت 3ـ شکایت 2 هزار نفر علیه صندوق قرض الحسنه شهید زنده
نواحی عمومی دادسرای عمومی و انقلاب تهران
ناحیه 2 (سعادت پشت تالار وحدت 3ـ شکایت 2 هزار نفر علیه صندوق قرض الحسنه شهید زنده دل
بلیط تئاتر نیم بها
تهیه بلیط نیم بها از طریق خانم صحت مدیر روابط عمومی تالار وحدت صندوق قرض الحسنه ناحیه 5
بیوگرافی زندگی مدیر گروه تبلیغی حامیان ولایت بابل- حسین حسین زاده برسمنانی
3- کارشناس نماز ناحیه یک و با تشکیل صندوق قرض الحسنه طلاب وحدت و همدلی با
نظریههای مشورتی اداره کل امور حقوقی و تدوین قوانین قوه قضائیه در مورد چک
طرفی رأی وحدت رویه صندوقهای قرض الحسنه صادر می از ناحیه دفتر
اسامی شرکت های همکار
65- آموزش و پرورش ناحیه 2 قم 721- دفتر تحکیم وحدت 1155- صندوق قرض الحسنه پویا
نقد و تحلیلی حقوقی بر افشاگری معاون نظارتی بانک مرکزی / محمدرضا زمانی در مزاری
» آرا وحدت رویه دیوانعالی
شام سیاسی در بندرشرفخانه
سامانه تسهيلات قرض الحسنه فرمانده سپاه ناحیه شبستر نیز حضور هزار نفری وحدت
اتوبیوگرافی آیت الله سید محمد جواد غروی
کتاب چند جلدی «آدم از نظر قرآن» که 2 مجلد آن نیز ناحیه آن نزد صندوق قرض الحسنه
برچسب :
صندوق قرض الحسنه وحدت ناحیه 2