سخنی با خیرین مدرسه ساز
خيرين مدرسه ساز و ارتقاي سواد قرآني دانش آموزان
رضا نباتي
مقام معظم رهبري طي سخناني بر لزوم توجه بيشتر به مقوله آموزش قرآن در مدارس تأكيد كردند؛ اگرچه بر متوليان امر آموزش و پرورش لازم است كه مطالبه به حق مقام معظم رهبري را پاسخ گويند و همه تلاش خود را در اين راه به كار گيرند، اما خيرين محترم مدرسه ساز كه در معماري و ساختن مدارس، عشق را با تك تك مصالح آميخته اند، در اين زمينه هم مي توانند نقش بي بديل خود را به خوبي ايفا كنند.
واقعيت آن است كه اغلب مدارس همت و تلاش خود را در زمينه گسترش كمي و كيفي فعاليت هاي قرآني به كار مي گيرند، كه به جاي خود قابل تقدير و تشكر است، ولي اغلب اين فعاليت ها، به دليل سليقه اي عمل كردن و عدم شناخت اهداف و روش هاي درست و مناسب، مطابقت لازم را با اهداف و رويكردهاي تعريف شده در برنامه هاي آموزشي و درسي و كتاب هاي درسي آموزش قرآن نداشته، اثربخشي لازم را ندارد. به عنوان مثال مراسم آغازين و يا مسابقات قرآني و... مدارس بايد تقويت كننده وضعيت آموزش قرآن باشد و دانش آموزان را به يادگيري درس قرآن تشويق كند، ولي متأسفانه بايد گفت در عمل چنين نيست و كمترين ارتباط را با كتاب هاي درسي دارد. اصلاح اين مشكل نيازمند فرهنگ سازي لازم و انجام فعاليت هاي متعددي از سوي برنامه ريزان امر در وزارت آموزش و پرورش و كارشناسان مسئول در سازمان ها و مناطق آموزش و پرورش است، اما خيرين محترم مدرسه ساز، براي جلوگيري از اتلاف وقت و سرمايه انساني و ريالي مدرسه خود، مي توانند با ايجاد ارتباط با مسئولان آموزش و پرورش و هم چنين ارائه تاكيدات لازم به مديران مدارس، در جريان اين نوع اصلاحات قرار گيرند. آشنايي با رويكرد، اهداف و اصول برنامه درسي آموزش قرآن هر يك از دوره هاي تحصيلي، يكي از راهكارهاي موثر در اين راه است.
هم چنين شيوه هاي پيشنهادي زير براي حصول اين هدف ارائه مي شود و اميد است كه با همت والاي شما خيرين محترم مدرسه ساز، زمينه لازم براي ارتقاء سواد قرآني دانش آموزان فراهم شود:
الف) مطالعه مقدمه حداقل يكي از كتاب هاي درسي آموزشي قرآن، به منظور آشنايي با رويكرد، اصول و اهداف و روش هاي آموزش قرآن مي تواند بسيار مؤثر واقع شود.
ب) بررسي وضعيت اجراي زنگ آموزش قرآن مدرسه از نزديك، به منظور آشنايي با چگونگي تدريس و آموزش قرآن در مدرسه، هم چنين ارايه رهنمودها و تأكيدهاي لازم به مسئولان و معلمان مدرسه، به عنوان دومين راهكار پيشنهاد مي شود.
ج) مساعدت در تهيه وسايل و تجهيزات لازم در آموزش درس قرآن از قبيل ضبط صوت، لوحه آموزشي، نوار درسي آموزش قرآن (نوار معلم و نوار دانش آموزان) از مسائل مهم و قابل توجه است.
ذكر اين نكته ضروري است كه فرآيند آموزش قرآن به مرور و در طي زمان رخ مي دهد، به همين منظور نيازمند نظارت و حمايت مستمر است، در اين زمينه مي توانيد با حفظ ارتباط مستمر با معلمين قرآن مدرسه و تشويق آنان، از افرادي با تخصص بالاتر جهت نظارت بيشتر بهره بگيريد و هم چنين بر برگزاري آزمون هاي دقيق و سنجش نمرات دوره اي قرآن دانش آموزان نظارت كنند.
البته نبايد از اين مسأله چشم پوشي كرد كه متأسفانه بسياري ازمديران و معلمين مدارس بنا به دلايل متعدد و از روي خطا، درس قرآن را يك درس آموزشي تلقي نمي كنند، بلكه به آن به چشم يك فعاليت فوق برنامه و پرورش صرف نگاه مي كنند و به همين دليل، اين درس همواره مهجور است. به طور مثال مدير و معاونين مدرسه در موقع برگزاري امتحانات نوبت اول و دوم از معلمين قرآن مي خواهند كه نمره اين درس را به همه دانش آموزان بدهند تا معدل آنها بالا برود، يعني به عنوان يك درس كمكي براي ساير دروس مثلا به دانش آموزي كه انضباط خوبي دارد يا نمره رياضي او خوب است، نمره بالايي در درس قرآن بدهند، كه بايد به اين عزيزان گفت كه اين توجه به نمره درس قرآن خوب است، اما زمان اين تذكر ابتداي سال است كه به معلم قرآن گفته شود كه به جاي درس قرآن كار ديگري هم چون آموزش سرود و... برگزار نكند و يا در روزهايي كه بچه ها درس قرآن دارند، اردوي دانش آموزي برگزار نشود.
مواظبت از اين درس بسيار مهم است، زيرا اين درس با آسيب هاي فراواني رو به رو است؛ مانند اين كه مدارس به جاي برگزاري دو زنگ قرآن، به تشكيل يك زنگ اكتفا كرده و به جاي زنگ دوم رياضي يا علوم برگزار مي كنند. و يا دو زنگ قرآن را در يك روز و پشت سر هم، آن هم در آخرين روز مدرسه قرار مي دهند كه اين باعث خستگي بچه ها مي شود و...
بايد گفت متاسفانه اين رويه ها تاثير نامطلوبي بر روند آموزش قرآن در مدارس گذاشته است. ساختن مدرسه بسيار پرثواب و لذت بخش است و من از اين لحاظ بر شما غبطه مي خورم، اما از اين لذت بخش تر آن است كه دانش آموزان با يادگيري قرآن از مدرسه شما فارغ التحصيل و به مرحله بعد راه يابند.
در پايان، تاكيد بر اين نكته ضروري است كه شيوه هاي آموزشي ارائه شده از سوي برنامه ريزان گروه درسي قرآن وزارت آموزش و پرورش ضمن برخورداري از پشتوانه علمي و تجربي موفق و شناسايي آسيب هاي موجود در گسترش آموزش قرآن در مدارس همواره در خدمت شما خيرين محترم مدرسه ساز است. در صورت تمايل مي توانيد ضمن ارتباط با گروه درسي قرآن و با حمايت هاي معنوي و مادي خود، در رفع مهجوريت از قرآن در آموزش و پرورش، نه تنها در مدرسه خود، بلكه در كل شهر و حتي كشور عزيزمان، گام هاي مؤثري برداريد. وزارت آموزش و پرورش به عنوان متولي توسعه سواد قرآني عموم معلمان و دانش آموزان سراسر كشور، ضمن خيرمقدم به شما عزيزان براي ورود به عرصه مهجوريت زدايي از قرآن، اين اطمينان را مي دهد كه از هرگونه فعاليتي در اين زمينه دريغ نخواهد كرد.
مطالب مشابه :
نشست مجمع خیرین مدرسه ساز جهرم برگزار شد
از جمله مواردی بود که در جلسه دیشب گفتگو شد. همچنین در مورد نیاز از خیرین می باشد
سخنی با خیرین مدرسه ساز
سخنی با خیرین معرفتي از جمله تجربي و رياضي و در تقابل دهد، چندان مورد قبول
برنامه بازاریابی برای موسسات غیرانتفاعی (و یا خیریه)
به داشتن دانش دقیق در مورد چشم انداز هدف، از جمله مددجویان، خیرین آینده نگر
جملات زیبا از حضرت محمد (ص) در مورد ادب + سه زبانه
داستان زیبا + جملات زیبا + جملات دو زبانه + جمله با تشکر از خیرین ۞ جمله زیبا در مورد
هشتمین جشنواره خیرین مدرسه ساز و مدرسه یار در شهر سه قلعه برگزار شد--شهرستان سرایان
هشتمین جشنواره خیرین مدرسه تعهدات خیرین مدرسه ساز در سال که از جمله این
گزارش برگزاری اولین دوره آموزشی مدیران موسسات خیریه استان تهران
خدمات سازمان مردم نهاد در سطح خانه خیرین ایران از جمله در مورد کمیت و
راه اندازی مرکز جراحی قلب و عروق در آباده، کمک مردم و خیرین را می طلبد :
با پیگیری های انجام شده و حمایت مسئولین محترم شهرستان آباده از جمله خیرین شهرستان در
اولین گردهمایی انجمن حمایت از بیماران ام اس جهرم همراه با ضیافت افطار برگزار شد+عکس
هایشان، جمعی از خیرین از جمله آقای دکتر برنا و دست در مورد بیماری ام اس سخن گفت
برچسب :
جمله در مورد خیرین