روشهای اطلاع رسانی

روشهای اطلاع رسانی سیاحتی

بطور کلی در توزیع و تبیین این روشها دو موضوع باید مورد توجه قرار گیرد

۱.مهخمترین اقلام یا لوازم اطلاع رسانی سیاحتی

۲.روشهای اطلاع رسانی سیاحتی ، که مهمترین آن عبارتند از مکتوب ، رایانه ای ، شفاهی ، تلفنی ، پستی، تصویری و نمایشگاهی و...

+ معرفی مهمترین اقلام اطلاع رسانی سیاحتی

اطلاعات سیاحتی نمی تواند به طور خام عرضه شود . یعنی با توجه ارتباط موضوعی ،نوع اطلاعات و امکانات باید بهترین روش دسترس ، عرضه، تبیین وانتشار ، انتخاب شود . عمدتا ، اقلام اطلاع رسانی در شکل و روشهای زیر تهیه و توزیع شود :

۱.عکس و کارت پستال

۲. نقشه ( جهان ، منطقه، کشور ، استان ، شهر ، راهها و ...)

۳.بروشور : رایج ترین روش اطلاع رسانی سیاحتی محسوب میشود . بروشورها معمولا به تناسب قطع و اندازه اطلاعات مختصر و مفید یا اطلاعات کاملی رل در بر میگیرند .

۴.کاتالوگها  : معمولا در اندازه های بزرگ عرضه میشوند. اطلاعات آنها بسیار دقیق است . و معمولا  معرفی یک محصول خاص یا یک مکان خاص را در بر میگیرد .

۵. جزوات : قطع و اندازه

۶. کتابچه های راهنما و کتابچه ها معمولا با عکس و نقشه همراه است و اطلاعات کاملی در مورد یک کشور، یک استان یا یک منطقه را میدهد .

۷. سی دی ، نوار صوتی و نوارهای تصویری (وی اچ اس)

۸.فیلم: فیلمهای سیاحتی معمولا باید کوتاه باشند تا در زمان اندکی ، اطلاعات کاملی راجب به موضوع خاص در حیطه و حوزه سیاحتی عرضه کند .

۹. پوستر : معمولا به معرفی یک نما یا چند نما از یک موضوع می پردازد .

۱۰. تراکت : تک برگه هایی هستند که در اندازه ها ، انواع مختلفی به اطلاع رسانی می پردازد

۱۱. مجلات و روزنامه ها

۱۲. کتابها

۱۳. انواع سایتهای اینترنتی مرتبط

۱۴. تلفن گویا

۱۵. ماکت

نکته :

اطلاع رسانی به روش مکتوب یکی از قدیمیترین و متداول ترین روشهای اطلاع رسانی است. کتاب ، کتابچه ، جزوه ، بروشور، کاتالوگ، فولدر ، تراکت ، روزنامه و مجلات تخصصی و... از انواع آن محسوب میشود اما یکی از بهترین و مهمترین منابع در دسترس جهت کسب اطلاعات سیاحتی کتاب است . کتابهای مختلفی در زمینه ایرانگردی و جهانگردی در ایران به چاپ رسیده است .این کتابها تا حدودی جوابگوی گردشگران داخلی و خارجی بوده است . کتابهای منتشره ایرانی از لحاظ تخصصی با نمونه های خارجی آن متفاوت است. با توجه به این نکته کتابهایی که در ایران چاپ میشوند از لحاظ اعتبار و اصلاعاتی که میدهند از اهمیت بیشتری برخوردارند.

برشور

broshor14back.jpg

نمونه از بروشور چند لایه

برشور دارای اهمیتی ویژه در حیطه اطلاع رسانی سیاحتی و غیر سیاحتی است .تهیه و چاپ برشور باید متناسب با مخاطبان و نحوه استفاده آنان باشد .

* بروشور هایی که در قطع بزرگ با کاغذ مرغوب با اطلاعات خاص و تخصصی چاپ میشوند ،مورد استفاده قرار میگیرد.

* بروشورهایی که تحت عنوان دسته بندی سیاحتی چاپ میشوند .باید حاوی کلیه اطلاعات مورد نیاز گردشگران باشند . اما نکته مهم آن است که بروشور برای گردشگر انگیزه ایجاد میکند .

* تجربه نشان داده است اگر بروشور با قطع های نا مانوس ، تصاویر انتضاعی( خیالی) تجدیدی، فرمهای انتزاعی، تصاویر بیجان، چاپ شود . نتیجه مورد نظر را در جلب گردشگر برآورده نمی سازد.

* بروشور باید متناسب با نیز خاطبان تهیه شود . مثلا بروشوری که برای گردشگر داخلی چاپ میشود. الزاما شامل ذکر تمام جزییات نیست.چون ایرانیان اطلاعات کاملی از وطن خود دارند. اما بروشوهایی که برای افراد خخارجی چاپ میشوند حتما باید شامل بدیهی ترین جزییات سفر باشند . برخی از آنعا رایگان و برخی دیگر با پرداخت وجه قابل دریافت است.

* نقصها بروشور های ایرانی : اغلب آنها در تیراژ پایین و تکرار ناپذیر هستند .برخی از آنها رایگان و برخی در ازای پرداخت پول قابل دریافت است . اما عمده ترین نقص عدم استفاده از مشاورین متخصص در تهیه بروشورهاست . بنابراین با معیارهای جهانی فاصله دارد .و این بروشورها  متاسفانه در مکانها و زمانهای خاص توزیع میشود. درحالی مبدا پخش انها باید تمام مبادی ورودی کشور ، آژانسها ، انتشارات و مراکز شهرداری باشد.

* اطلاعاتی که باید در یک بروشور سیاحتی با در نظرگرفتن "تفکیک موضوعی" چاپ شود . عبارتند از:

۱.جاذبه های سیاحتی : معرفی کوتاه جاذبه ، محل و مشخصات کل ، راههای دستیابی ساعات استفاده ، هزینه ورودی ، امکانات خدماتی و رفاهی وابسته ، همراه با عکس مناسب و نقشه برای معرفی جاذبه های سیاحتی مهم است .

۲.مراکز اقامتی : معرفی کامل مراکز اقامتی( هتل، هتل آپارتمان ، متل ، مهمان پذير، ويلا ،‌ اتاق استيجاري ، كمپينگ ، اردوگاه ،‌ اقامتگاه (براي جوانان) ذكر كمي و كيفي ، نشاني دقيق ، راههاي دستيابي ،‌متوسط هزينه پرداختي ،‌تعداد اتاقها ، خدمات موجود ؟، ضرورت رزرو و قبل از مراجعه ، همراه با عكسهاي مناسب و بيرون و داخل فضاي عمومي هتل ، اتاقها *، رستورانها و... مشخصه هاي يك معرفي كامل است.

۳. مراکز پذیرایی : یکی از شاخه های خدمات مسافرتی ، مراکز پذیرایی است. متاسفانه در ایران کمتر کتابچه و یا بروشوری است که برای گردشگر داخلی یا خارجی به معرفی اماکن و مراکز پذیرایی بپردازد. لذا گردشگران اعم از داخلی و خارجی در این زمینه با مشکل روبرو است . در حالی که بروشورها باید حتما تعداد و نوع مراکز پذیرایی در اقصی نقاط کشور را معرفی کنند . چون این امر در ایران صورت نمیپذیرد . استفاده از یک مرکر پذیرایی از نوع با کیفیت بستگی به شانس گردشگر باشد. در بروشورهای استاندارد تعداد و نوع مراکز ، نوع غذاها ( بین المللی ، ملی، محلی ، بومی ، غذاهای سریع پخت) محل دقیق، شماره ی تلفن ، رههای دست یابی ، چگونگی رزرو ، هزینه متوسط پرداختی برای هر غذا و نوشیدنی

امکانات حمل و نقل مسافری بین شهری و درون شهری

 در بروشورهای اطلاع رسانی سیاحتی ، اطلاعات کاملی درباره وسایل نقلیه داده میشود (درباره منطقه سفر) . نظیر وسایل کرایه ای تاکسی ، شرکتهای هواپیمایی ، شرکتهای ریلی ، شرکتهای حمل ونقل زمینی (عمومی، خصوصی) با ذکر نشانی دقیق ، شماره تلفن ساعات فعالیت میزان ظرفیت، ساعات حرکت وسایل نقلیه ، میزان هزینه های پرداختی ، امکان رزرو مکان از پیش ، بالاخره کلیه خدمات موجود باید وجود داشته باشد .

معرفی نمونه ای از بروشورهای اطلاع رسانی سیاحتی موجود :

۱.بروشورهای معرفی مناطق مختلف ایران

۲. راهنمای گنجینه ها ( موزه) ایران

۳. بروشورهای معرفی مهمانسرای ایران

۴.بروشور گمرک جمهوری اسلامی ایران 

۵. بروشور هواپیمایی هما

۶. بروشور اطلاع رسانی شرکت رجا

نقشه

+استفاده از نقشه های سیحاحتی از الزامات سفر محسوب میشود .

+بکارگیری نقشه اگرچه در سفرهای گروهی کاربرد دارد . اما بیشترین استفاده آن در سفرهای انفرادی یا سفرهای مستقل است .

+با وجود تلاشهای انجام گرفته در کشور خنوز نقشه های سیاحتی با نگرش تخصصی ـ کاربردی رسم نشده است . ایراد اصلی اینجاست که اغلب نقشه های سیاحتی قطع کوچکی دارند . درحالی که مطالب آن نباید ناخوانا و نامفهوم و ناقص باشد . نقشه های بزرگ هم معمولا کامل و دقیق نیستند یا اطلاعات انها به روز نشده است . شاید علت این امر این باشد که اولا تقاضای کافی و دوم اینکه کاربرد وسیع بر گردشگران معلوم نیست . در حالی که منابع تامین کننده اطلاع رسانی باید حاوی نقشه باشد .

+ در نقشه های شهری منطقه ای باید با ذکر " علایم خاص "  علاوه بر معرف کلیه جاذبه های سیاحتی ، امکانات خدماتتی مسافرتی مورد نیاز مسافران مراکز مهمی نظیر بیمارستان ، مخاطرات ، فوریتها، پارکینگ، داروخانه، مراکز نیروی انتظامی و راهنمایی و رانندگی شهرداریها ، سازمانهای ایرانگردی و جهانگردی ، مرکز اطلاع رسانی سیاحتی ، وزارت خانه ها ، سازمانها و ادارات مهم و وابسته ، فواصل بین شهری ، مسیرها و ... معرفی شود .

+ در حال حاضر چند مرکز خصوصی و دولتی در ایران در زمینه چاپ اطلاع رسانی سیاحتی فعالیت میکنند . که عبارتند از : موسسه جغرافیایی کارتوگرافی گیتاشناسی ، موسسه گیتاشناسی و کارتو گرافی سحاب ، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح ، سازمان نقشه برداری ، موسسه جی ای اس و موسه جغرافيايي ارشاد.

تراكت چيست ؟

يكي از لوازم اطلاع رساني سياحتي استفاده از برگه هاي كوچك تك ورقي در اندازه ها ،‌فرم ، رنگها و نوعهاي مختلف مي باشد كه به آن تراكت ميگويند . اين برگه ها ميتواند در يك سو يا دو طرف حاوي مطالب باشد . يكي از ابزارهاي اطلاع رساني سياحتي است كه متاسفانه در ايران فقط در حوزه تبليغات و بازاريابي كاربرد دارد . اما در كشورهاي ديگر بعلت هزينه پايين چاپ و پخش سريع و سهولت دستيابي ،‌در صنعت گردشگري استفاده فراوان دارد .

مجله و روزنامه

مجلات و روزنامه ها ميتوانند حاوي مقالات ،‌ گزارشات و ويژه نامه هايي باشند كه به معرفي جاذبه هاي سياحتي كشور بپردازند . اين مقالات و گزارشها يكي از ابزارهاي اطلاع رساني سياحتي است . بنابراين استفاده از آرشيو تخصصي اين رسانه ها ميتواند مفيد باشد . از آنجا صنعت گردشگري در  ايران در حال ركود است ،‌نشريات مرتبط با اين موضوع هم چندان وضعيت مناسبي ندارند . برخي از مهمترين اين نشريات عبارتند از :

۱. ماهنامه مسافران    

 ۲. ويژه نامه سفر وابسته با صنعت حمل و نقل

۳. فصلنامه گردشگر

۴. مجله جهان هموانوردي و گردشگري

۵. مجله گردشگران

۶. فصلنامه كوه

اطلاع رساني رايانه اي : يكي از ابزار و لوازم اطلاع رساني سياحتي استفاده از تكنولوژي پيشرفته رايانه و اينترنت است . استفاده از اين دو در ايران به چن دليل با مشكل مواجه است . اول هزينه بر بودن آن ،‌ دوم عدم آشنايي اغلب ايرانيا با زبان انگليسي ، سوم :عدم آشنايي با چگونگي كاربري آن ، چهارم: عدم فراگيري آن

با اين وجود چند سايت اينترنتي وجود دارد كه اطلاعاتي در خصوص صنعت گردشگري در ايران به ما ارايه ميدهد .

WWW.ITTO.ORG<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

WWW.iranmiras.org

www.tourism.org

www.iranview.net

 

 

بسياري از شهرهاي ايران نظير اصفهان ، شيراز ،‌آبادان ،‌ايران شهر ،‌مشهد ،‌لاهيجان و... داراي سايت ويژه خود هستند .

 


مطالب مشابه :


طراحی بروشور

نمونه خام بروشور طراحی شده برای واحد فرهنگی بیمارستان خاتم الانبیاء (صلی الله علیه وآله)




بروشور شغلی(حسابداری)

حرفه وفن - بروشور شغلی حسابداري به عنوان يك نظام پردازش اطلاعات، داده‌هاي خام مالي را




دانلود تصاویر خام در - برای ایام فاطمیه

دانلود صلواتی - دانلود تصاویر خام در - برای ایام فاطمیه - اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم




مجموعه عظیم طرح های آماده برشور، کاتالوگ، فولدر و پوسترهای تبلیغاتی -نما دانلود

در این مجموعه شما شاهد بروشور های قسمتی از این مجموعه تعدادی طرح اولیه و خام برای




دانلود 5 لایه باز کبوتر و 12 تصویر خام کبوتر

دانلود صلواتی - دانلود 5 لایه باز کبوتر و 12 تصویر خام کبوتر - الهم صل علی محمد و آل محمد




ام دی اف MDF

موارد كاربرد mdf به صورت خام اندك بوده و معمولا در بازار نهایی مصرف بروشور شغلی(آشنایی




بروشور سبک زندگی اسلامی برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری شماره 1

دانلود صلواتی - بروشور سبک زندگی اسلامی برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری - الهم صل علی محمد




لیست قیمت خدمات تایپ و تکثیر و طراحی و ...

پاورپوینت، اکسل، بروشور، اکسس، پابلیشر، cd خام. 120




روشهای اطلاع رسانی

اطلاعات سیاحتی نمی تواند به طور خام عرضه شود . ۶. بروشور اطلاع رسانی شرکت رجا .




برچسب :