بنیاد نمایش در ایران. تألیف: ابوالقاسم جنتی عطائی
بنیاد نمایش در ایران. کتابی درباره سابقه نمایش به ویژه در قرن اخیر در ایران، تألیف ابوالقاسم جنتی عطائی (1296 -1372) که در اسفند 1333 منتشر شد. نویسنده در آغاز با استناد به متون کهن چون کارنامه اردشیر بابکان و عنوانهایی چون مویه زال، هفت خوان، کین سیاوش، کین ایرج همچنین جشنهای مهرگان، سده نوروز و نمایشهای مردمی چون کوسه برنشین، فرض را بر این میگذارد که در ایران باستان نیز چون یونان و روم باستان نمایش وجود داشته است.
بخشهای بعدی اختصاص دارد به شرح تعزیه با ویژگیهای آن تئاتر رو حوضی با ذکر تمام هنرمندان آن از جمله کریم شیرهای و شیخ شیپور و مهدی مصری و ذبیح و نخستین ترجمهها و اقتباسها از نمایشنامههای اروپایی خاصله مولیر. نویسنده همچنین از اولین روزنامه تیاتر به مدیریت میرزا رضا خان طباطبایی نائینی که در 1908 انتشار یافته است و از مجله تئاتر به مدیریت عطاء الله زاهد و مهدی امینی یاد میکند.
سپس به شرح گروههای نخستین تئاتر کمدی ایران و کمدی اخوان میپردازد و از "رفیع حالتی" نام میبرد که تئاتر "جامعه باربد" را پایه میریزد (1305) و هنرمندانی چون ملوک وزیری، چهره آزاد، لرتا، رضا کمال شهرزاد، حسن مقدم، ذبیح بهروز و نوشین با او همکاری میکنند همچنین از ارباب افلاطون شاهرخ بنیانگذار تئاتر نکیسا یاد میکند که هنرمندانی چون ظهیرالدینی، معز الدیوان فکری، علی اصغر گرمسیری، نصرت الله محتشم، ایران دفتری و نیکتاج صبری در آن نمایش اجرا میکنند.
در 1318 مدرسه تئاتر به همت نوشین و دریابیگی و فکری، شروع به کار میکند. محمد حجازی (مطیع الدوله) با نمایشنامه محمود آقا را وکیل کنید، رفیع حالتی با لمبک آب فروش، حسینقلی مستعان با شوهرهای مریم خانم، شجاع الدین شفا با کاندیدا، علی دریابیگی با امان از دست شوهرم، میرزاده عشقی با رستاخیز سلاطین ایران از جمله نمایشنامهنویسان این دوراناند. نویسنده سپس فهرستی از 33 نمایشنامهنویس با آثارشان به دست میدهد که مشهورترین آنان صادق هدایت با سه نمایشنامه پروین، دختر ساسان، افسانه آفرینش و مازیار، ذبیح الله بهروز با نمایشنامه جیجک علیشاه یا اوضاع دربار در چند سال پیش احمد محمودی با حاجی ریائی خان یا تارئوف شرقی، رضا کمال شهرزاد با حرم خلیفه هارون الرشید یا عزیز و عزیزه، ابوالقاسم لاهوتی با کاوه آهنگر، علی اصغر گرمسیری با لج و لجبازیاند.
در بخش دیگر نویسنده فهرست 236 نمایشنامهنویس و مترجم را با ذکر آثار آنها به دست داده است. وی در پایان کتاب، متن کامل نمایشنامه های زیر را چاپ کرده است. تئاتر حکومت زمان خان، از پرنس میرزا ملکم خان ناظم الملک (ناظم الدوله)، بقال بازی در حضور _ که نویسنده اش شناخته نیست _، عروسی جناب میرزا از حاج محمد طاهر میرزا، حاجی ریائی خان یا تارتوف شرقی از احمد محمودی (کمال الوزاره) حکام قدیم – حکام جدید از مرتضی قلی فکری (مؤید الممالک) شیدوش و ناهید از ابوالحسن فروغی و عروسی حسین آقا از سید علیخان نصر.
ایرج زهری. فرهنگ آثار ایرانی اسلامی. سروش
کتاب نیوز
http://www.ketabnews.com/detail-8878-fa-1.html
مطالب مشابه :
بانک نمایش نامه های الکترونیکی ایرانی به ترتیب حروف الفبا
عروسی قلی - سید صادق » لذت خواندن متنی ادبی در نمایشنامه «آدمای نمایش نامه های طنز;
نماشنامه خياباني(دايناسورها)طنز
نمایشنامه ناخون گربه؟آخه توی عروسی کی نگاه ناخون تو می لطف کرده ،شاه قلی
بنیاد نمایش در ایران
و اقتباسها از نمایشنامههای نیست _، عروسی جناب میرزا از حاج قلی فکری
بنیاد نمایش در ایران. تألیف: ابوالقاسم جنتی عطائی
از نمایشنامه قلی فکری (مؤید الممالک) شیدوش و ناهید از ابوالحسن فروغی و عروسی
نمایشنامه علیمردانخان در شیروان به روی صحنه میرود
بوستان طنز. داستان شادینامه (نمایشنامه) سال نوی عروسی برایتان آرزومندم
زنایرانیکه با سوسک ثروتمند شد+عکس ///
نمایشنامه طنز ازدواج فاصله مناسب بین عقد تا عروسی چقدر گفتـگو با شبنـم قلی خانی
متن هاي كوتاه عاشقانه و رمانتيك با عكس هاي زيبا و لاو
اس ام اس طنز جدید تیر 92 ; افراد مشهور+ عروسی های شبنم قلی
مباحثی از تاریخ آذربایجان - قسمت سوم
از متن روسي و آذري نوشته علی اوسط قلی عروسی و جشنهای همگانی برپا میشد. طنز و
برچسب :
نمایشنامه طنز عروسی قلی