انواع لنج چوبی
لنج گونه ای از کشتی کوچک یا قایق بزرگ باری و مسافری است که در خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس هند دیده میشود. لنجها بر پایه قایقهای بادبانی رایج در خلیج فارس ساخته میشود ، با این تفاوت که به جای بادبان با موتور حرکت میکند. عرشه باز یا نیمه باز دارد. از دهه ۱۹۵۰ میلادی موتور بنزینی یا دیزل برای پیشراندن لنجها بکار رفت و امروز بیشتر لنج ها موتور دارند.
رضا طاهری در کتاب از مرواید تا نفت درباره وجه تسمیه کلمه لنج آورده است که :
(( در گذشته به تمام كشتیهای بادی كه با شراع و بادبان حركت میكردند جهاز میگفتند و امروزه به كشتی هایی كه با موتور رفت و آمد می كنند لنج میگویند. لنج از دیدگاه لغت شناسی به معنای راه رفتن با ناز و كبر است و شاید از آنجا كه لنج با آهستگی می خرامد و به جلو می رود به این نام خوانده می شود.))
در جنوب به کسانی که در کار ساخت لنج می باشند جلاف یا گلاف گفته میشود. به اتاق ناخدا قماره و به انبار پایینی خن گفته میشود. در ایران لنجها در کرانههای خلیج فارس بسیار یافت میشوند و لنج سازی یکی از صنایع بومی مردمان خلیج فارس است. لنج سازى و قايق سازى از قديمى ترين و مهمترين صنايع دستى جنوب ایران است و سابقه آن به دوره افشاريه مىرسد. اين صنعت در سالهاى اخير به واسطه افزايش مبادلات دريايى و صيد ماهى از رونق زيادى برخوردار شده است. نيروى شاغل اين صنعت منحصر به همان «گلافان»(سازندگان لنج و قايق) قديمى است. مصالح اوليه مورد نياز چوب هاى جنگلى مقاوم در مقابل رطوبت براى اسکلت و تخته هاى مرغوب هندى به نام «ساى» براى بدنه آن است. هنوز وسيله کار گلافان بسيار ابتدايى است که سبب کندى کار و کمى توليد ساليانه مىشود. مهمترين مراکز توليد اين صنعت عبارت اند از : (( بوشهر، بندر ريگ ، بندر گناوه ، جزيره شيف و برخى ديگر از بنادر جنوب ایران.))
رضا طاهری در کتاب از مروارید تا نفت به قسم زیر لنج های حاشیه خلیج فارس ، خصوصا حوالی بندر کنگان بسته به طرح بدنه آنها دسته بندی میکند :
۱- سَماچ :
سماچ یک نوع قایق ماهیگیری است و امروزه برروی آن موتور میبندند و کارایی اش برای ماهیگیری است و تا حدود ۵ تن ماهی در آن میریزند. سمك یا سمچ به معنای ماهی است.
۲ـ حُوری :
حوری یک نوع قایق كوچک است كه گونه های آن از ۱ تا ۱۰ نفر را با خود جابجا میکند. بیشتر از تنه های عظیم درختان و به صورت یک تكه میسازند و چون از این درختان و یا چوب ها وجود ندارد ، حوری را از چند تكه چوب كه به هم میبندند ، به وجود میآورند ظرفیت حوری كوچك ۱۰۰ و حوری بزرگ ۴۰۰ كیلو میباشد. در گذشته هر لنج ماهیگیری یا كشتی های باری یک حوری به همراه خود داشته است ، حوری یک تكه سبک تر از كتراست و در زمانهای مورد نیاز و نجات غریق زودتر از كتر آماده به دریا انداختن میشود. در زمانی كه دریا آرام است و كسی به دریا افتاده است از حوری استفاده میكنند و اگر دریا ناآرام باشد از كتر و اگر طوفانی باشد از ماشوه استفاده می کنند.
۳ـ سَمعِه :
سمعه جهازی بود كه در گذشته مورد استفاده قرار میگرفت و برای نصب بادبان بسیار مناسب بود ولی برای قراردادن موتور به بدنه اش به كار نمیخورد.
۴ـ بِتیل :
بتیل یک نوع جهاز ماهیگیری است كه در گذشته برای ماهیگیری از آن استفاده میشد.
۵ـ شُوعی :
شوعی جهازهای كوچكی بودند كه هم با بادبان حرکت میکردند و هم با پارو.. از نوع شوعی امروزه هم وجود دارد ولی بر روی آن موتور گذاشتهاند.
۶ـ كَتِر :
كتر قایق كوچكی است كه گنجایش دو یا سه نفر را دارا میباشد. در حقیقت قایق نفر بر مخصوص ناخداست ، او را در زمان درخواست به كشتی یا ساحل میرساند. در قدیم لنج های بزرگ آن را همراه میبردند تا اگر یكی از خدمه به دریا سقوط كند به وسیله آن كه وزن کمتری دارد و میشود به سرعت آن را از كشتی جدا و به دریا انداخت او را نجات دهند. قبلا اگر جهاز كتر نداشت نجار كشتی در حین مسافرت طولانی كه معمولا تا هندوستان ۲۰ روز طول میكشید یک كتر برای كشتی میساخت.
۷ـ تَشاله :
چون لنج آب خور زیادی دارد و نمیتواند كاملا به ساحل برسد بیشتر بار لنج را با تشاله كه می توانست تا نزدیک ساحل برود به مقصد می رسانده اند.
۸ـ ماشُوه :
ماشوه (قایق نجات) را در زمان عادی یک وسیله نفربر یا باركش است و جاشوها را از كنار ساحل به كشتی میبرد. درگذشته با پارو حركت میكرد ولی امروزه موتور كوچكی را روی آن قرار دادهاند و همان كار گذشته را انجام میدهد. گنجایش ۱۵ نفر دارد و به هنگام طوفان و غرق لنج كاركنان كشتی داخل آن شده و خود را نجات میدهند.
۹ـ بَغَلِه :
بغله به وسیله بادبان به حركت درمی آمده است. از این جهت این نوع لنج را بغله گفته اند كه سینه صدر یا راس آن گرد بوده است و قسمت پشت آن پهن تر، به بخش پشت آن تفر می گفته اند. در سینه بغله بر آمدگی وجود دارد ، چون سر پرندهای (طوطی) كه گویی درون بغله را مینگرد. بغله به كشتی های بزرگ گفته میشود و در عربی به معنای قاطر است و چون در دریا به سادگی و با سكان كشتی را حركت می داده اند بغله نامگذاری كرده اند. اعراب در بدو دریانوردی ، كشتی های سكان دار ایرانی را به شتری با افسار تشبیه می كردهاند. بغله برای سفرهای دوردست در اقیانوس هند مورد استفاده قرار می گرفته است. میگویند از نظر شكل ظاهری فرق زیادی بین بغله و كوتی و غنچه نبوده است ، ولی از جهت اندازه ، بغله از همه بزرگتر بوده ، بعد از آن كوتی و در آخر غنچه قرار داشته است. شمار جاشوهایی كه در بغله كار میكردند کمینه ۳۰ نفر و بیشینه ۴۰ نفر بوده است. باربری بغله بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ تن بوده است.
كالاهایی كه با بغله حمل میشده است :
- از دولاب به بصره و كراچی خرما میبردند و از كراچی به براوه پنبه و از بَراوه به شهرهای هندوستان
- به آفریقا مَنقور كاپریل و نمك حمل میكردند.
- از آفریقا از بندر ها سیمبارنگه / لامو و بمباسه چوب چَندَل میآوردند.
مدت زمان مسافرت با بغله ۲ تا ۶ ماه بوده است. جاشوها و كاركنان بغله در راه سفر دشواری های بسیار داشتند و چه بسا در مسافرت های دریایی بر اثر ناخوشی های گوناگون و یا در رویدادهای گوناگون از قبیل طوفان و برخورد با کوه سنگ ها و یا حیوانات غول پیکر دریایی از بین می رفتند.
۱۰ـ بَگارِه :
در بندر كنگان از بگاره زیاد استفاده می شده است این كشتی كوچک را دریانوردان كنگانی برای ماهیگیری با تور (جَل) استفاده می كرده اند كه به آن عامله نیز می گفته اند. بیشتر صید عامله را حشینه تشكیل می داده است و تا كنون نیز صید حشینه به همین روش است.
۱۱ و ۱۲ - كُچی (كوتی) و مَنجی :
منجی و كوتی دو لنج بی موتور می باشند ، به وسیله بادبان حركت میكردند و برای مسافرت به جزیره ها و شیخ نشین های نزدیک مورد استفاده قرار میگرفتند. با آنها خرما و گاهی مصالح ساختمانی به دبی می بردند و گاهی نیز با آن به صید ماهی می پرداختند. شمار سرنشینان آن تا ۱۵ نفر است. مانند بگاره از آن استفاده میكردند و امروزه كمتر از آنها استفاده میشود.
۱۳ـ سَمبُوك :
باربری سمبوك ۱۰۰ تن است. در حال حاضر نوعی سمبوک ماهیگیری به اسم سماچ نیز ساخته میشود. سماچ در برابر اندازه سمبوک كوچكتر است فقط با آن به صید ماهی میپردازند. سینهی سمبوک در قدیم كمی منحنی شكل بوده است ولی سمبوک ماهیگیری امروزی دارای سینه ای به شكل زاویه منفرجه است. كاركنان سمبوک قدیمی بیش از ۱۰ نفر بوده است ، ولی در سمبوک ماهیگیری جدید ۵ نفر كار میكنند. سمبوک های جدید دارای موتور میباشند.
۱۴ـ جالبُوت :
باربری جالبوت حداقل ۵ تن تا حداكثر ۱۰۰ تن می باشد. كاركنان به ۷ نفر میرسند ، در حال حاضر به جالبوت ها موتور وصل شده است. جالبوت ها به سواحل جنوبی خلیج فارس مسافرت میكردند. آنها برای بازرگانی چوب ، شكر، برنج و حیوانات و اشیاء دیگراستفاده می شدند. ساختمان سینه جالبوت یا راس آن راست است ، برای همین به آن جالبوت میگویند. مرحوم سدیدالسلطنه كبابی در كتاب «المناص فی احوال الغوس و الغواص» در صفحه ۵۹ چنین مینویسد :
(( سفینهای است با بادبان حركت كند و سطح سفینه را برای بضاعت تجار دراز و بلند سازند و در موخر سفینه قبه ای است مخصوص مسافرها و آن را عرشه گویند و مخصوص جالبوت های بزرگ است. آن گونه جالبوت شبیه است به مهلیه كه در عراق متداول است یا شبیه است به سنبوك هایی كه در بحر احمر معمول میباشند.))
جالبوت های كوچك عرشه ندارند و شبیه به بَلم میباشند و آن نمونه كشتی را فقط در بحرین جالبوت گویند. این اسم تحریفی از کلمه جلبه که معرف گلبت (گُل+بُت) ایرانی میباشد.
۱۵ـ بُوم :
در حقیقت بوم ها بزرگترین و زیباترین گونه لنج ها میباشند. انواع و اقسام چوب در ساختمان بومها به كار میرود ، مقداری از چوب های روی عرشه و انبار و اتاق ها از داخل كشور تهیه میشود و بقیه چوب های بدنه و زیر و جلوی بوم را از خارج مخصوصا از هندوستان می آورند. بوم های قدیمی مثل سایر انواع لنج ها فاقد موتور بود و بادبان داشت ولی در حال حاضر دارای موتور است. باربری بومها ۲۰ تا ۳۰۰ تن می باشد و به سرزمین های دوری مانند دبی ، كویت ، هند ، بصره ، عدن ، یمن مسافرت میكردند.
1- شعوف - شاحوف: يك نوع سناور كوچك چوبين كه صيادون براي فاصله كم يا صيادي يك يا دو نفره استفاده اكنن
2- ترتري: شناور كوچكين كه نهاتن ظرفيت 3 نفر ايشه كه بشته براي جابجايي
صيد خو از لنج به تيو استفاده ابوت و حداكثر مكينه 25 اسب روش ابندن..
3- سمبوك: قدرت موتور سمبوك بين 30 تا 50 اسب بخارن و بين 10 تا 30 نفر
اتونن سوار بشن ، نهايتن تعداد ناخدا و جاشوون سمبوك به 6 نفر ارست ..
بشته از سمبوك براي حمل كلگر (گرگور) استفاده ابوت
4- شاش_ شاشه:
در رمچاه با استفاده از حصير و كنته مغ قايقي حصيري شوساخته كه در برابر
موج مقاوم بودن و بخاطر سبكي خو غرق نشابو – يكي از ارزونترين راهون صيادي
استفاده از شاش بودن كه در سال 1358 قيمتي بين 6 تا 8 هزار ريال بودن
5- هوري: يك نوع قايق بدون درز و شكافن كه از مليبار هندوستان شوخريده و به ايجا شوارده
براي ساخت هوري گفته بودن از تنه بزرگ انبا يا در جنگلي عظيم به نام (دوب) استفاده بودن
قيمت هوري در سال 1358 هوري كوچك 60000ريال – هوري متوسط 120000 ريال –
هوري گپ 250000 ريال بودن... موتوروني كه روي هوري نصب شوكرده ياماها بوده
و بين 8 تا 48 اسب بخار قدرت ايبوده ...
مطالب مشابه :
انواع خر(طنز)
۞ⓈⒶⓇⓖⒶⓇⓜⓘ۞ - انواع خر طراح قالب وبلاگ قایق بادبانی : وطن اسکین | Weblog Themes By : VatanSkin.com
تصاویر بازیگران هندی
پرورشی و گلچینی از انواع مطالب - تصاویر بازیگران هندی - قالب وبلاگ قایق بادبانی.
جشن هالووین و چهره های وحشتناک زنان و مردانی که خود را گریم کرده اند !
پرورشی و گلچینی از انواع مطالب طراح قالب وبلاگ قایق بادبانی : وطن اسکین | Weblog Themes By :
انواع لنج چوبی
Bia2 dolab - انواع لنج چوبی - بیا2 دولاب - (دولاب قشم) - Bia2 dolab
دانلود بازی کامپیوتر جذاب شبیه ساز قایق بادبانی Sail Simulator 2010 PC Game
بزرگترین مرجع دانلود رایگان - دانلود بازی کامپیوتر جذاب شبیه ساز قایق بادبانی Sail Simulator 2010 PC
خلاصه
مصرف انواع مواد لبنی مانند شیر، پنیر، ماست و کره همراه با انواع قالب وبلاگ قایق بادبانی.
درباره ورزش قایقرانی
انواع رشته كلیه قایق هایی كه توسط پارو و نیروی عضلانی شخص پاروزن، به 5- كمیته بادبانی.
کشتی سازی وکشتی رانی درایران باستان
آنان انواع قایق ها راساختند و ازقرنها پیش با کشتی های بادبانی خود به کشورهای
برچسب :
انواع قایق بادبانی