معرفی کتاب فُرم های شرح حال و راهنمای تکمیل
معرفی کتاب فُرم های شرح حال و راهنمای تکمیل[1]
تلاش برای ارتقاء بهداشت روانی اقشار جامعه از جمله دغدغه ها و اهداف حوزه سلامت می باشد. برای ساماندهی و جلوگیری از ورود نظرات شخصی و غیر علمی و یکسان سازی علم ضرورت تهیه، تدوین و تکثیر مرجع های علمی و کتاب های علمی در بین اندیشمندان شکل گرفت. بر همین اساس اندیشمندان و محققان بر وسوسه حفظ آثار به نفع خود دست کشیدند و نظریه مرگ مولف را با جان پذیرفتند. تا علم خود، تجربیات و حاصل نتایج آزمایشی و میدانی را با دیگر متخصصان تقسیم نمایند و این دلیلی است بر تکثیر و انتشار آثار علمی که فواید آن را در جامعه بشری به وضوح می بینیم.
محقیقن و مولفین در حوزه علوم روان شناسی سعی کرده اند که هر چه بیشتر این علم را تقویت سازند که مرجع تشخیص بیماری های روانی DSM و ICD از آن جمله اند و باعث شده است که بر مبنای علائم تشخیصی مندرج و مورد؛ تایید تشخیص بیماری ها و امکان فهم جهانی آن فراهم آید. هم چنین برای مصاحبه و گرفتن شرح حال فرم ها و پرسش نامه های زیادی طراحی شده است. که برخی از آنان به فارسی ترجمه شده است. البته در ایران نیز برخی اساتید تلاش های فراوانی را برای تهیه فُرم های یک دست و استاندارد انجام داده اند.
البته با تشکیل سازمان نظام روان شناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران امکان و استاندارد سازی فُرم ها و خدمات روان شناسی امکان پذیر تر شده و جنبه قانونی پیدا کرده است. البته در کنار این سازمان مراکز و سازمان های خدماتی و حمایتی هستند که سال ها به جامعه هدف خود خدمات مشاوره ای و روان شناسی ارائه داده اند. که از جمله آنها می توان سازمان بهزیستی، وزارت بهداشت و درمان و بنیاد شهید و امور ایثارگران را نام برد.
بنیاد شهید و امور ایثارگران از سال 1367 مراکز مشاوره شاهد و ایثارگر را تاسیس و اقدام به ارائه خدمات روان پزشکی، روان شناسی، مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره تحصیلی، مشاوره شغلی، مددکاری اجتماعی نموده است. در حال حاضر تعداد 76 مرکز مشاوره شاهد و ایثارگر در سطح کشور، بیش از 140 مرکز ارجاع و 150 مرکز مشاوره تلفنی؛ زیر نظر حوزه مشاوره و تحکیم خانواده فعالیت دارند. تعداد درمانگران و متخصصان مشغول فعالیت در این مراکز به بیش از 1200 نفر می رسد که تقریباً 30 تا 35 درصد افراد دارای شماره عضویت و پروانه فعالیت سازمان نظام روان شناسی و مشاوره را تشکیل می دهند.
این موضوع نشان می دهد که برخی از سازمان ها به طور مستقیم و غیر مستقیم می توانند تاثیر معنی داری را در تثبیت و تقویت سازمان نظام روان شناسی داشته باشند. بر همین اساس و به خاطر نیاز به برنامه ریزی و یکسان سازی فرم های مراکز مشاوره شاهد و ایثارگر با توجه به معیارهای فرهنگ ایرانی و اسلامی و نیز رعایت اصول علمی، ضرورت طراحی این فُرم ها در دستور کار کمیته تخصصی حوزه مشاوره و تحکیم خانواده قرار گرفت و با تلاشی سه ساله و حضور متخصصین حوزه مشاوره و درمانگران مراکز مشاوره اقدام به تالیف و طراحی کتاب فرم های شرح حال و راهنمای تکمیل(فُرم های پذیرش، شرح حال مراجعان، گزارش جلسات و راهنمای تکمیل برای روان پزشکان، روان شناسان، مشاوران و مددکاران مراکز مشاوره ) نموده است. این کتاب به حضور آقای دکتر غلام علی افروز رئیس محترم سازمان نظام روان شناسی و مشاوره جمهوری ایران تقدیم گردید و ایشان علاوه بر راهنمایی با نوشتن مقدمه ای بر این اثر ، نویسندگان را مورد عنایت قرار داده اند.
در این کتاب فُرم ها و راهنمای شرح حال به صورت کامل آورده شده است که ماهیت و شرح آنها به صورت زیر می باشد:
ـ فُرم پذیرش: این فُرم توسط مسئول پذیرش مرکز مشاوره در یک محیط مناسب که در آن مراجع احساس راحتی و امنیت می کند تکمیل و با توجه به علت مراجعه به هریک از متخصصان ارجاع می شود. در این فُرم مشخصات فردی، نشانی، علت اصلی مراجعه و وضعیت ارجاع تکمیل می شود.
ـ فُرم روان شناسی و روان پزشکی: در این فُرم به منظور تشخیص بالینی اطلاعات اولیه (شکایت اصلی، سابقه اختلال فعلی، سابقه اختلال های قبلی، سابقه خانوادگی، فرایند رشد و تحول شخصی)؛ وضعیت روانی؛ خلاصه یافته های مثبت و منفی؛ تشخیص 5 محوری بر اساس آخرین ویرایش DSM ؛ پیش آگهی؛ و فرمول بندی روان شناختی و طرح درمان بررسی می شود.
ـ فُرم مشاوره خانواده: در این فُرم اطلاعات اولیه (شکایت اصلی، سابقه مشکل فعلی، سابقه مشکلات قبلی، شرح مختصر از سوابق خانوادگی)؛ فرایند رشد و تحول خانواده؛ شرح مشکل از دیدگاه خانواده؛ شرح مختصر مدل خانواده؛ تشریح سیستم معیوب خانواده و تشخیص نهایی، طرح کمکی و پیشنهادها بررسی می شود.
ـ فُرم مشاوره ازدواج: گاهی مراجع بی آن که مشکل یا اختلالی قابل تشخیص داشته باشد، صرفاً برای کسب اطلاعات تخصصی یا دریافت راهنمایی به منظور انتخاب بهتر و یا بهبود زندگی مراجعه می نماید که از جمله آن می توان «مشاوره ازدواج » را نام برد. در این فُرم مشخصات فردی مراجع، مشخصات فرد مقابل؛ نظر خانواده طرفین نسبت به ازدواج؛ بررسی وضعیت مسکن، تحصیل و اشتغال؛ بررسی وضعیت سلامت طرفین؛ ملاک های عمومی و تناسب ها؛ اظهار نظر مشاور با ذکر راهبردها و توصیه ها بررسی می شود.
ـ فُرم مشاوره تحصیلی: مشاوره تحصیلی، مشکلاتی نظیر اضطراب و ترس از امتحان یا کنکور، تغییر محل تحصیل و مشکلات ناشی از آن، ورود به دوره بالاتر، فارغ التحصیلی، اُفت تحصیلی، مدرسه گریزی، بی علاقه گی به تحصیل و سایر مشکلات تحصیلی را در بر می گیرد. در این فُرم سوابق و تاریخچه و تحول شخصی؛ شناخت فرد از ویژگی های خود؛ اهداف مراجع برای آینده تحصیلی؛ اهداف مراجع برای آینده شغلی و ... ؛ مشکلات عمده؛ توصیه ها و پیشنهادها بررسی می شود.
ـ فُرم مشاوره شغلی: مشاوره شغلی، مشکلات ناشی از بیکاری، تمایل به تغییر شغل، تغییر ناخواسته شغل یا مسئولیت، کار مفرط، بی مهارتی شغلی، اخراج، بازنشستگی و... را در بر می گیرد. در این فُرم خود آگاهی شغلی، آگاهی از فرصت ها، جستجوی شغل و ناسازگاری در شغل فعلی؛ مطالعه های تشخیصی بیشتر، جمع بندی، توصیه ها و پیشنهادها بررسی می شود.
ـ فُرم مددکاری: موارد ارجاعی از سایر همکاران مشاور، روان شناس، روانپزشک و یا مسئول مرکز از طریق مراجعه به مدارس، محل سکونت و کار مراجعان برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز و تسهیل فرایند درمانی؛ برقراری ارتباط مستمر با مراجعان ؛ پیگیری وضعیت روانی آنها و تنظیم گزارش دیدارها از جمله فعالیت های مددکار اجتماعی است که از طریق این فُرم گزارش اقدامات و طرح کمکی از طریق گزارش محرمانه به مرکز ارائه می شود.
ـ فرم گزارش جلسات مشاوره: در این فُرم شرح جلسه با تاکید بر توصیه ها، پیشنهادها، تکالیف محول شده و...؛ برنامه جلسه بعدی و پیگیری که در جلسه های درمان انجام شده است، ثبت می شود.
ـ فُرم گزارش نهایی: در این فُرم تعداد جلسه های برگزار شده، نتیجه اقدام های درمانی، نتیجه اقدام های مشاوره ای، گزارش ارجاع به مراکز دیگر، شرح مختصر فرآیند درمان مراجع ثبت می شود.
در نهایت امید است صاحب نظران، اندیشمندان و اساتید محترم حیطه روان شناسی و مشاوره با ملاحظه این مجموعه که حاصل سه سال تلاش می باشد، از هرگونه اعلام نظر و راهنمایی برای ارتقاء سطح کیفیت فُرم های مذکور دریغ نفرمایند.
جلال مرادی
کارشناس ارشد روان شناسی بالینی
[1] مازنی، احمد؛ شنائی، احمد. (با همکاری دکتر محمد حسین الیاسی، ابوالفضل بوذر جمهری، دکتر فرزام پروا، دکتر طاهر تیزدست، مهدی خدا دادی، دکتر رسول روشن، احمد صافی، اکبر صفری، دکتر سعید قشونی زاده، جلال مرادی، دکتر محمد رضا ملانوری، دکتر سید ابوالقاسم مهری نژاد، دکتر مرضیه موسوی و محمد رضا وکیلی). (1389). فرم های شرح حال و راهنمای تکمیل. تهران . نشر یاران شاهد.
مطالب مشابه :
فرم شرح وظایف و مسئولیت های شغل
chary - فرم شرح وظایف و مسئولیت های شغل - کد یا شماره پست سازمانی : عنوان سازمانی شغل :
فرم شرح حال کلی
وبلاگ ارزشیابی توصیفی - فرم شرح حال کلی - آخرین اطلاعات در رابطه با ارزشیابی توصیفی
فرم شرح حال دانش آموز
فرم شرح حال دانش آموز نام ونام خانوادگی تاریخ تولد فرزند چندم خانواده شغل پدر
فرم مصاحبه بالینی روانشناختی
فرم مصاحبه بالینی روانشناختی الف – شرح حال اطلاعات شناسایی کننده : نام و نام خانوادگی
تجزیه و تحلیل شغل
شرح شغل. شرح شغل از در این قسمت از فرم ، وظایف اصلی شغل به صورت کلی بیان می گردد در تنظیم
معرفی کتاب فُرم های شرح حال و راهنمای تکمیل
آینده پژوهی در روان شناسی - معرفی کتاب فُرم های شرح حال و راهنمای تکمیل - اطلاعات و مقاله های
فنون تجزیه و تحلیل شغل
در تنظیم شرح شغل، شرح وظایفی یک متصدی شغل در شرایط کاری حاضر که می تواند بصورت یک فرم
تجزیه و تحلیل شغل
مدیریت فرایندهای کلاس - تجزیه و تحلیل شغل - وبلاگی مفید در حوزه تعلیم و تربیت - مدیریت
برگ شرح حال بیمار
روانشناسي - برگ شرح حال بیمار - شادی روح شهیدان صادق رحیمی و مظاهر رحیمی(پدر و فرزند) صلوات
برچسب :
فرم شرح شغل