ساییدگی کشکک زانو
چگونه دچار ساییدگی زانو می شویم؟
اگر مجبور باشيد از پله استفاده كنيد بايد به چند نكته توجه داشته باشيد. دقت كنيد آيا پلهها استاندارد هستند يعني ارتفاع پلهها 20 تا 30 سانتيمتر است يا نه؟ اگر ارتفاع پلهها از حالت استاندارد بيشتر باشد ضرر بيشتري به شما در هنگام بالا و پايين رفتن، خصوصا پايين آمدن از پلهها وارد ميكند. اگر تعداد پلهها زياد باشد نيز ضرر زيادي به مفصل زانو خواهد رسيد. فكرش را بكنيد سنتان از 40 گذشته باشد و خداي نكرده در معرض پوكي استخوان باشيد ممكن است چقدر دچار زحمت شويد.
مثلا اگر كسي در طبقه چهارم خانهاي زندگي ميكند، مجبور است روزانه حدود 100 پله را بالا و پايين برود حتي اگر پلهها استاندارد باشند، توصيه ميشود پلهها را يكييكي بالا برود.
يعني پاي راست روي پله دوم و سپس پاي چپ روي پله دوم و به همين ترتيب پلهها را بالا برود تا طبقه دوم كه هنوز خستگي عضلاني به شما فشار نياورده است، ميتوانيد به همين روال پلهها را بالا برويد. اگر شما تندتند پلهها را بالا برويد در واقع ناخواسته باعث سايش زانو به سطح مفصلي زيرين آن خواهيد شد و سطح مفصلي را تخريب ميكنيد. براي همين بايد در پاگرد استراحت كنيد و دوباره پلهها را يكييكي بالا برويد. اگر شما به مشكل قلبي دچاريد بهتر است در هر پاگرد، يعني بعد از بالا رفتن از هفت تا هشت پله، استراحت كوتاهي داشته باشيد.
اگر هم به مشكلات و دردهاي كمري و زانودرد مبتلا هستيد، بهتر است در نبودن آسانسور و اگر مجبوريد از پلهها استفاده كنيد، آنها را از پهلو بالا برويد يعني به ديوار تكيه داده و به همين شيوه يكييكي پلهها را بالا برويد. اين حالت بايد خصوصا در موقع پايين آمدن از پلهها رعايت شود. شما بايد به ديوار تكيه كرده ابتدا يك پا و سپس پاي ديگر را روي پله پايينتر قرار دهيد. اين مساله مهم را بايد در هنگام پايين آمدن از سطح شيبدار نيز مدنظر قرار بدهيد. كساني كه در مناطق كوهستاني زندگي ميكنند و خانههايشان در سطح شيبدار تندي واقع است، بايد در هنگام پايين آمدن، همانند اسكيبازان عمل كرده و به حالت زيگزاك يا مارپيچي و عمود بر سطح شيبدار پايين بيايند تا كمترين فشار به زانوها وارد شود.
مبادا به حالت مستقيم و پيادهروي عادي پايين بياييد چون بيشترين فشار را وارد كرده و به كشكك زانو آسيب ميزنيد. اين نكات را با تاكيد بيشتري به خانمها يا آقاياني توصيه ميكنم كه بار دستشان است و خريد كردهاند و اين فشار مضاعف را به زانوها ميآورند. اگر كشكك زانو آسيب ببيند، درد شديد و آب آوردن زانو در انتظارتان است. با رعايت نكردن اين نكات به مرور زمان آسيب جبرانناپذيري به سلامت خود وارد ميكنيد.
۹راه برای جلوگیری از آسیب و درد زانو
درد زانو اغلب یا به علت آسیب شدید قبلی است یا به علت حرکات مکرری که ،به خصوص با افزایش سن ، با گذشت زمان به زانو فشار وارد می کنند. برخی از اقدامات هستند که می توان با رعایت آنها از آسیب و درد زانو جلوگیری کرد.
روبرت گوتلین،DO، مدیر توانبخشی ورزشی یک مرکز پزشکی واقع در شهر نیویورک،می گوید :" یکی از رایج ترین مواردی که باعث آسیب های زانو می شود حرکات کششی دوندگان است که زمانی اتفاق می افتد که شما پاهای خود را گرفته و پاشنه خود را به باسن تان می چسبانید.همه ما این کار را انجام می دهیم، اما همین کار یکی از مواردی است که می تواند درد زانو را افزایش دهد.با خم کردن کامل زانو ، کشکک زانو در استخوان های پایینی فشرده می شود."
دکتر گوتلین می گوید حرکات کششی دوندگان می تواند زمینه ساز ساییدگی غضروف کشکک زانو شود ، که در آن بافت غضروفی زیر کشکک زانو سفت می شود که رایج ترین شکل درد زانو است.او می گوید " فشردن مکرر کشکک زانو سبب ساییدگی بیشتر غضروف می شود."
گوتلین می گوید که،عموماً، بهترین راه جلوگیری از آسیب زانو با آشنایی با بدن خود و یادگیری چگونگی ورزش صحیح آغاز می شود.اگر زانو های شما به گونه ای هستند که ، به عنوان مثال، مستعد ابتلا به درد مزمن از ورم مفاصل می باشند، ورزش ضربه زن ، ایده خوبی نیست.در سالن های ورزشی به جای تردمیل از یک دستگاه بیضوی استفاده کنید.
نکاتی برای جلوگیری از آسیب زانو
علاوه بر پیشنهاد های گوتلین می توان با انجام کارهای زیر از آسیب و درد زانو جلوگیری کرد:
1- وزن خود را حفظ کنید.از آنجایی که وزن اضافی می تواند شانس ایجاد استئوآرتریت را افزایش دهد، وزن را متناسب با قد و سن خود نگه دارید تا فشار روی زانو ها را کم کرده و از احتمال افزایش آسیب زانو جلوگیری کنید.
2- کفش های مناسب و متناسب بپوشید.آنها در حفظ توازن و شکل مناسب پاها و در نهایت جلوگیری از آسیب های زانو به شما کمک خواهند کرد.
3- گرم کنید.قبل از شروع هر ورزشی بدن خود را گرم کرده و سپس حرکات کششی انجام دهید.اگر ماهیچه های جلو و پشت ران خود را کشش دهید، تنش تاندون ها کم شده و در نهایت فشار بر روی زانو کم می شود.
4- ورزش های کم ضربه انجام دهید.در سالن ورزشی از دستگاه پارو یا دستگاه اسکی صحرایی استفاده کنید.هر دوی اینها تمرین بدنی قوی با ضربه زنی کمتر به زانوها را فراهم می کنند.
5- شنا یا پیاده روی کنید.برای ورزش خارج از سالن ، ورزش شنا یا پیاده روی را انتخاب کنید.
6- تمرین با وزنه.ماهیچه های پایتان را برای حفاظت بهتر از زانوها تقویت کرده و با تمرین با وزنه ها از صدمات جلوگیری کنید.اما ابتدا حتماً با یک کارشناس در مورد شیوه درست برداشتن وزنه برای جلوگیری از درد زانو مشورت کنید.
7- فعالیت خود را کاهش ندهید.کاهش فعالیت به ضعف و افزایش احتمال آسیب پذیری منجر خواهد شد.
8- شدت حرکات ورزشی خود را به طور ناگهانی تغییر ندهید.برای جلوگیری از درد زانو به تدریج شدت را افزایش دهید.
9- درمان فیزیکی را در نظر بگیرید.اگر مصدومیت زانو دارید به یک درمانگر فیزیکی مراجعه کنید که می تواند در تنظیم یک رژیم ورزشی مناسب به شما کمک کند.
شاید دیده باشید که برخی افراد با مشکلات زانو در حین ورزش یا سایر اوقات زانوی خود را می بندند.گوتلین می گوید: مردم عموماً این کار را به این علت انجام می دهند که از آن احساس رضایت می کنند.اگرچه این کار به زانو صدمه ای وارد نمی کند اما برای جلوگیری از آسیب نیز کمکی نخواهد کرد.اگر می خواهید زانوی خود را ببندید، خیلی سفت نبندید زیرا آن کار نیز سبب مشکل زانو خواهد شد.
مطالب مشابه :
ساختمان پزشکان شریعتی
دکتر غلامرضا رئيسی و دکـتر طناز احدی دکتر حسام جهاندیده؛ جراح و متخصص گوش و حلق و بینی.
اثر میدان مغناطیسی با شدت100μT بر جذب استخوان در موش صحرایی
اثر میدان مغناطیسی با شدت100μt بر جذب استخوان در موش صحرایی دکتر بيژن فروغ جراح بینی.
آنفلوانزای فصلی چیست؟
( دکتر رافعتی جراح وچشم پزشک روز های پنج (چادر صحرایی) * پیش بینی و تدارک صابون مایع و
زالزالک و خواص آن - hawthorn
دکتر بيژن فروغ استاد دانشگاه ،رئیس بخش بیمارستان فیروزگر و مدیر گروه طب فیزیکی و توانبخشی
ساییدگی کشکک زانو
دکتر بیژن فروغ جراح بینی. دستگاه پارو یا دستگاه اسکی صحرایی استفاده کنید.هر دوی اینها
معرفی بخش شاندرمن(شهرشاندرمن)
، قربان صحرایی ، دکتر حسن نیرومند(جراح کلیه و حلق و بینی)، دکتر روشندل(جراح مغز
برچسب :
دکتر صحرایی جراح بینی