برنامه غذايي حجاج ايراني چگونه است؟

برنامه غذايي حجاج ايراني چگونه است؟

علاوه بر غذای روز، غذای رژیمی هم با توجه به حضور جمع زیادی از سالمندان در میان حجاج، در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد
ashp1.jpeg

 امسال 75هزار نفر زائر ایرانی در سرزمین وحی، روزانه سه وعده غذا در هتل‌های‌شان می‌خورند. این رقم سال گذشته‌های حدود 95هزار نفر و بعضا بالای 100هزار نفر بود. این‌که ایران در میان 160 کشور شرکت‌کننده جزو معدود کشورهایی است که دو وعده غذای گرم در هر روز به اعضای کاروان‌هایش می‌دهد از یک سو و از طرف دیگر نیز سختی برنج و گوشت‌محور بودن همیشگی غذاها، از خاطره‌هایی است که در ذهن هر ایرانی که این سفر را تجربه می‌کند، معمولا می‌ماند.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني لبيك به نقل از ايسنا، در دو شهر مدینه‌ی منوره و مکه‌ی مکرمه که محل حضور و اسکان زائران کشورمان در دو شکل مدینه اول (مدینه قبل) و مدینه دوم (مدینه بعد) برای انجام مناسک و اعمال حج است، جمعا چهار آشپزخانه‌ی متمرکز وجود دارد که وظیفه‌ی تهیه‌ی غذای زائران و حاجیان را برعهده دارند. تعداد کاروان‌ها در روزهای نخستین اعزام، در مدینه کم و در مکه نزدیک به صفر است. پس از چند روز، تعداد آن‌ها در مدینه مدام افزایش می‌یابد و حضور در مکه هم آغاز می‌شود. در ادامه، تعداد زائران در مکه افزون می‌شود و در مدینه روبه کاهش می‌گذارد. در نیمه‌ی دوم موسم سفر و در آستانه‌ی ایام انجام اعمال، کل زائران ایرانی در مکه مجتمع می‌شوند و تعداد آن‌ها در مدینه به صفر می‌رسد.

چند روز بعد، از تعداد حاجیان در مکه به‌مرور کم و بر تعداد آن‌ها در مدینه به‌تدریج افزوده می‌شود تا در مراحل پایانی که مکه را کلا ترک می‌کنند و تعدادشان در مدینه نیز با عزیمت به کشور، به حداقل سوق می‌یابد. در تمام این روند، چه از روزی که فقط چندصد نفر از زائران ایرانی در عربستان حضور دارند و چه زمانی که کل آن‌ها حضور می‌یابند، مجموعه‌ای در تلاش است تا در این سفر حدود یک‌ماهه و با توجه به ذائقه و عادت‌های غذایی مختلف و نیز شرایط جسمانی و پزشکی متفاوت، برای هیچ کسی مشکلی به‌وجود نیاید.

ashp2.jpeg

سیستم کار به این شکل است که غذاهای گرم برای دو نوبت ظهر و شب در دو آشپزخانه‌ی متمرکز در مدینه و دو آشپزخانه دیگر در مکه که به اجاره‌ی ایران درآمده‌اند، با استفاده از دستگاه‌های مکانیزه تهیه می‌شود. همچنین تیم‌های طبخ غذا که هر سال از ایران منتقل می‌شوند، در زیرگروه‌هایی مانند تیم برنج، تیم خورشت، تیم سوپ و ... تقسیم‌بندی می‌شوند و گواهی بهداشت می‌گیرند. سابقا روال کار به این شکل بود که هر کاروان تیم آشپزی خود را داشت و غذا در هتل تهیه می‌شد؛ اما اکنون با این روش طبخ، نه‌تنها همه‌ی حجاج از یک نوع غذا در هر روز تغذیه می‌شوند، بلکه کیفیت و نوع اقلام به‌کار رفته نیز در طول این موسم با توجه به خریدهای از پیش، یکسان است.

ashp3.jpeg

غذای تهیه‌شده سپس به تمام هتل‌ها و مکان‌های اسکان و اقامت زائران و حاجیان ایرانی انتقال می‌یابد، روی میز رستوران و با استفاده از ظرف‌های چینی و قاشق‌های فلزی – برخلاف استفاده از ظرف‌های یک‌بار مصرف در سال‌های گذشته – سرو می‌شود. ضمن آن‌که علاوه بر غذای روز، غذای رژیمی هم با توجه به حضور جمع زیادی از سالمندان در میان حجاج، در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد.

همه‌ی این روند نشان از ایجاد تغییر و تحولاتی اساسی در زمینه‌ی تغذیه‌ی حجاج ایرانی دارد. در واقع طبق اظهارات مسئولان مرتبط با موضوع، مدت‌ها قبل از موسم حج، شورای تغذیه و سلامت تشکیل شد که در آن، هیأت پزشکی، کارشناسان تغذیه، نمایندگان بعثه‌ی مقام معظم رهبری، مسئولان سازمان حج و زیارت و تعدادی از آشپزان مجرب حضور داشتند. طیق برنامه‌ریزی این گروه، با توجه به زمان اقامت زائران در مکه و مدینه، از کل غذایی که به زائران داده می‌شود، 80 درصد برای مکه و 20 درصد برای مدینه است و در نهایت، تعداد آن‌ها به چند میلیون پرس غذا در هر موسم می‌رسد.

برنامه‌ی غذایی چگونه است؟

طبق اعلام، اکنون در 14 وعده‌ی غذایی که در هفته به هر زائر داده می‌شود، هفت وعده‌ی غذایی گوشت قرمز دارد و هفت وعده‌ی غذایی گوشت سفید. در این 14 وعده‌ی غذایی، زائر 12 مدل غذا می‌خورد و فقط دو نوع غذا در هفته تکرار می‌شود. البته با توجه به برخی مسائل رخ‌داده در سال گذشته، مواد غذایی پرچرب حذف شدند تا برای زائران مشکلی پیش نیاید. مثلا سال گذشته، کیک‌هایی در میان‌وعده به زائران داده می‌شد که بسیار چرب بودند، یا اطراف غذا خیارشور و چیپس قرار داشت. امسال هیأت پزشکی تشخیص داده که این مواد برای سلامتی زائر مضرند و به همین دلیل حذف‌شان کرده است. البته مواد سالمی مانند سیب‌زمینی و هویج آب‌پز و لیمو جایگزین شده‌اند. همچنین سال گذشته گردوی چینی داده می‌شد که به تشخیص هیأت پزشکی امسال حذف شد. هرچند در کل، میزان رضایت از صبحانه‌ای که در اختیار زوار و حجاج ایرانی قرار می‌گیرد در حد پایینی به‌نظر می‌رسد.

ashp4.jpeg

چند آشپز مشغول کارند؟

تعداد آشپزهای مکه و مدینه که این غذاها را آماده می‌کنند، با احتساب دستیاران و نیروهای آشپزخانه 363 نفر است. این افراد کارشان را از ساعت 3 پس از نیمه‌شب آغاز و تا حدود 8 تا 9 صبح ناهار را آماده می‌کنند. پس از آن، غذا به گرمکن‌های مخصوص وارد می‌شود تا داغ و تازه بماند. از ساعت 10:30 عملیات توزیع غذا در هتل‌ها آغاز می‌شود و براساس فاصله‌ی آشپزخانه‌ها از هتل، در نهایت تا ساعت 11:30 تمام غذاها توزیع و معمولا از ساعت 13 سرو می‌شوند. آشپزها با یک استراحت کوتاه، عملیات پختن شام را آغاز می‌کنند که باید تا ساعت 15 تمام شود. از ساعت 17:30 توزیع شام آغاز می‌شود و نهایتا تا یک ساعت بعد، همه‌ی هتل‌ها غذای‌شان را در گرمکن‌های مخصوص می‌گذارند. شام هم معمولا از ساعت 20 سرو می‌شود.

امسال برای نخستین‌بار سیستم آن‌لاین سفارش غذا نیز برای مدیران هتل‌ها راه‌اندازی شده است. طبق قاعده‌ی کلی، هر هتل 105 درصد غذا دریافت می‌کند، یعنی به تعداد زائران غذای روز را تحویل می‌گیرد و 5 درصد هم غذای رژیمی می‌گیرد. حال اگر در یک هتل، غذای رژیمی مشتری بیشتری داشت، مدیر مجموعه تا 24 ساعت قبل، از طریق سیستم آن‌لاین، درصد غذایش را می‌تواند تغییر دهد.

مسئولان تغذیه‌ی کاروان حج امسال، اطمینان داده‌اند که هیچ غذای مانده‌ای به آشپزخانه‌ها برنمی‌گردد و دیگر این‌که، هیچ غذایی اسراف نمی‌شود، چون غذاهای باقی‌مانده را کارگران رستوران که ایرانی نیستند، با خودشان می‌برند.

ashp11.jpeg

چند درصد مواد غذایی مصرفی ایرانی است؟

طبق آماری که مسئولان ارائه می‌کنند، تقریبا از حدود 100 قلم کالایی که در آشپزخانه‌ها وجود دارند، 53 قلم ایرانی‌اند. البته گویا امسال به دلایلی، محدودیت‌هایی در زمینه‌ی ارسال مواد غذایی از ایران به‌وجود آمده است. قبلا جنس‌های ما از بندرعباس با کشتی به جده منتقل می‌شد و حدود 24 ساعت در راه بود؛ اما حالا باید جنس‌ها را به بندر جبلعلی امارات منتقل کنیم و از آنجا به بندر دمادم عربستان. تازه از آنجا 1400 کیلومتر راه تا جده فاصله است. با این حال، برخی اقلام مانند ماهی، بخشی از دوغ و میوه‌ها از ایران به عربستان منتقل می‌شوند و اقلام دیگری مانند برنج، مرغ و نوشابه‌ها در محل خریده می‌شوند.


مطالب مشابه :


اطلاعاتی درباره ی هتل ها؛ قسمت چهارم : انواع اتاق در هتل

در بعضی از هتل ها قسمت پذیرایی در پایین و ، البته می توان در سوئیت یک آشپزخانه ی کوچک




اصول طراحی هتل

هتل ها از نظر رستورانها و بوفه های شامل فضاهای ضیافت که به آشپزخانه ی ماهواره ای




برنامه غذايي حجاج ايراني چگونه است؟

برای انجام مناسک و اعمال حج است، جمعا چهار آشپزخانهی ی آشپزخانهها از هتل




بررسی استانداردهای کلان طراحی هتل واستخراج لیست فضاهای مورد نیاز

یکی دیگر از عوامل مهم در تراحی هتل ها سهولت پیچیده ی هتل افراد آشپزخانه مجهز و




طراحی هتل ، نکته ها و قواعد

* رستوران ها و کافی شاپ ها ی هتل که بسته به بزرگی هتل می تواند متعدد و متنوع * آشپزخانه




كنترل هزينه در هتل

تحویل آشپزخانه ی مرکزی شود و از اسراف همین کنترل نیز در هتل ها قابل تامل و قابل




مطالعات هتل بخش دوم

بررسي انواع هتلها تمام سطوح آشپزخانه باید قابل شستشو باشند معملا سطح آشپزخانه ی




استاندارد طراحی هتل

هدف در اینجا آسایش و تامین نیازهای مردم است که هرچند همه‌ی هتل آشپزخانه ها هتل ها باید




برچسب :