معرفی شخصیت های شیمی
دوران کودکی پاولینگ
«لینوس کارل پاولینگ» Linus Carl Pauling یک زیست شیمیدان آمریکایی است که در سال 1910 میلادی متولد شده است. وی در یازده سالگی به جمعآوری حشرهها پرداخت و این امر ، او را به خواندن کتاب حشره شناسی کشاند.
ورود پاولینگ به وادی شیمی
پاولینگ در 13 سالگی در کتابخانه خانوادگی خود ، یک کتاب شیمی بدست آورد. مطالعه این کتاب زمینهای برای ورود او به دنیای شیمی گردید. وی در زیر زمین منزل خود یک آزمایشگاه تاسیس کرد. همچنین او توانست روشهای شیمی فیزیک (Physical chemistry) را برای حل بسیاری از مسائل پزشکی و کاربرد ساختار پروتئینها و گلبولهای قرمز خون بکار برد.
فعالیتهای علمی پاولینگ
پاولینگ به همرام «استوری» ، با بهرهگیری از روش پراش پرتوهای ایکس درباره پروتئینهای رشتهای و با دیگران درباره پروتئینهای کروی شکل ، پژوهشهای دامنهداری انجام داد و به این نتیجه رسید که هر مولکول پروتئین باید دارای شکل فضایی ویژهای با ابعاد معین باشد تا بتواند کار زیستی مربوط به خود را انجام دهد. پاولینگ کارهای برجستهای در زمینه طیف خطی ، کاربرد نظریه کوانتومی در شیمی ، ساختار مولکولی و پیوندهای شیمیایی انجام داد. پاولینگ همچنین نظریه رزونانس را ارائه کرد. همچنین نظریه پیوند فلزی را توسط ایشان پیشنهاد شد.
پاولینگ به همراه سایر همکاران خود ، ساختار مارپیچی پروتئینها را ثابت کرد و از این نظریه طرفداری نمود. اسید پرگزنیک با فرمول شیمیایی H4XO6 توسط او تهیه شد و ثابت کرد که گازهای بیاثر هوا میتوانند فعالیت شیمیایی داشته باشند. روش سنتز پادتنها توسط او و با همکاری «کمپل» و «پرسمان» تهیه شده است. پاولینگ همچنین در سال 1939 ، واحد نسبی برای الکترونگاتیوی عناصر در نظر گرفت و جدولی برای آنها تنظیم کرد.
مدالهای جهانی پاولینگ
پاولینگ در سال 1948 مدال دیوی را دریافت داشت. وی مفهوم الکترونگاتیوی را بطور کمی معنی بخشید و تفاوت خواص پیوندهای یونی و کووالانسی را روشن کرد.
در سال 1962 ، جایزه نوبل صلح به وی داده شد. وی کتابی با عنوان جنگ بس است منتشر کرد.
وی در سال 1954 ، جایزه نوبل شیمی را به خاطر پژوهشهایش درباره ماکرومولکولها (مولکولهای درشت) و پیوند شیمیایی و کاربرد آنها در تعین ساختار مواد دریافت کرد.
پاولینگ تنها کسی است که هفت سال بعد از دریافت جایزه نوبل شیمی ، موفق به گرفتن دیپلم دبیرستان شده است.
عقیده پاولینگ در مورد سیگار
پاولینگ در یک کنگره پزشکی در مورد سیگار گفت: « من هر وقت سیگار را لای انگشت یا کنار لب شخصیت مهمی که تصمیم او تا اندارهای در سرنوشت دیگران موثر است، میبینم، ناراحت میشوم، زیرا بعید میدانم که او با منطق کامل بتواند در رتق و فتق امور تصمیم بگیرد.»
نظر پاولینگ در مورد اتم چهار وجهی کربن
پاولینگ در سال 1928 اعلام کرد که بر اساس نظریه مکانیک کوانتومی ، چهار پیوند تشکیل شده به توسط اتم کربن ، شامل چهار تابع ویژه همسان است که از مرکز یک چهار وجهی به سوی چهار راس آن سمتگیری کردهاند. این مطلب که چهار پیوند همارز میتوانند یک چهار وجهی را بوجود آورند، در آن زمان دانسته شده بود. اما تبیین آن بر اساس اوربیتالهای اتم آزاد هنوز ممکن نشده بود. پاولینگ در این باره گفته است: « بحث مفصل اتم کربن چهار وجهی و اوربیتالهای پیوندی هیبریدی تا سه سال منتشر نشد، زیرا توابع موجی بسیار پیچیدهاند. محاسبات من چنان پیچیده بود که میاندیشیدم دیگران را قانع نخواهد ساخت.»
به گفته خود پاولینگ ، این ایده را که اوربیتالهای 2s و 2p کربن برای تشکیل چهار اوربیتال هیبریدی هم ارز آمیزش پیدا میکنند، در یکی از روزهای ماه دسامبر سال 1930 به فکرش رسید و او بقیه روز را تا پاسی از شب برای گسترش این ایده و اندیشه کردن درباره آن گذرانده بود. وی میگوید: « از همین اندیشه ساده بود که آگاهیهای فراوانی بدست میآمد، من هنوز هم از آن استفاده میکنم. در ده بیست سال اخیر ، حدود 20 مقاله علمی ، درباره پیونهای شیمیایی فلزات واسطه ، بر اساس همان ایده هیبریداسیون (چند رگه بودن) اوربیتالهای اتمی منتشر کردهام.»
وی همچنین بیش از 300 مقاله علمی به چاپ رسانیده است.
وانت هوف
وانت هوف (Jacobus Henricus Vant Hoff) ، شیمی فیزیکدان هلندی بود که در سال 1852 میلادی در هلند به دنیا آمد. پدر وی ، یک پزشک بود.
فعالیتهای علمی وانت هوف
وانت هوف ، با شیمیدانانی چون «ککوله» و «وورتس» همکاری داشت و یک سال در پاریس در آزمایشگاه «وورتس» کار کرد. در سال 1874 همزمان با «لوبل» و بطور جداگانه ، نظریه کربن بیتقارن را منتشر کرد. نظریه «وانت هوف» تحت عنوان ، «در خصوص ساختار فضایی» اجسام آلی و امکان چرخش کربنهای متصل به کربن در آنها در محلول منتشر شد.
قابل توجه است که پیش از «وانت هوف» و «لوبل» ، برخی از شیمیدانها مانند «ککوله» ساختار مولکول متان را به صورت چهاروجهی منظمی نمایش دادند، اما نتوانسته بودند نتیجه مطلوبی در خصوص خواص ترکیبات آلی بدست آوردند. «وانت هوف» و «لوبل» این موضوع را به خوبی دنبال کردند و به نظریه سودمندی مانند نظریه کربن بیتقارن رسیدند.
«وانت هوف» در سال 1884 ، دینامیک شیمیایی را بنیان گذاشت. تاثیر غلظت و دما را در فرایندهای شیمی فیزیکی نشان داد و قوانین مربوط به جوشش ، انجماد ، فشار اسمزی ، تفاوت بین الکترولیتها و غیرالکترولیتها را از نظر میزان تاثیر بر خواص حلال و نیز پدیده توتومتری را کشف کرد.
وی شاخه جدیدی در شیمی به نام «استرئوشیمی» یا «شیمی فضایی» را نوعآوری کرد و به وجود ایزومری سیس و ترانس که بر پایه ایزومری هندسی است، در ترکیبهای اتیلنی پی برد و ثابت کرد که اسید مالئیک و اسید فوماریک به فرمول C3H4O2 با هم ایزومرند. وی همچنین به تاثیر ترکیبات آلی بر نور پلاریزه که دارای کربن بیتقارن یا کایرال هستند، پی برد.
علت اشتهار وانت هوف در جهان شیمی
«وانت هوف» با طرح فضایی آرایش چهار اتم یا چهار گروه در اطراف اتم کربن که بر اساس اندیشه «لوبل» ارائه شد، در جهان شیمی مشهور شد.
نظریه وانت هوف در مورد ایزومرهای نوری
«وانت هوف» از برسی ایزومرهای نوری ترکیباتی که دارای یک یا چند اتم کربن بیتقارنند، دو نکته زیر را ثابت کرد:
هرگاه ترکیبی سطح نور پلاریزه را بچرخاند، بدون شک در مولکول آن ، یک یا چند اتم کربن بیتقارن وجود دارد.(فعالیت نوری)
هرگاه ترکیبی بر نور پلاریزه موثر باشد، با از بین رفتن تمام اتمهای کربن بیتقارن آن ، بر نور پلاریزه ، بیاثر خواهد شد.
مخالفان نظریه
نظریه یا فرضیه «وانت هوف» و «لوبل» درباره ایزومرهای نوری و یا آینهای و نمایش فضایی آنها همچنین اتم کربن بیتقارن به سرعت اشاعه یافت، اما با مخالفت جدی «برتلو» روبرو شد. وی نظریه این دو را غیر عملی و ناقص قلمداد کرد. در آلمان هم نظریه این دو دانشمند ، مخالفانی مانند «کلبه» و ... داشت. در نتیجه ، مخالفت «برتلو» ، «کلبه» و سایرین برای دیگر شیمیدانان در پذیرش این نظریه ، شک ایجاد کرد. در نتیجه ، این فرضیه جدید نتوانست به سرعت پیش برود و مورد پذیرش همگان قرار گیرد.
علت تعلق جایزه نوبل شیمی به «وانت هوف»
«وانت هوف» در سال 1886 بر اساس نتایج حاصل از بررسیهای «ففر» (Pfeffer ) ، مشابهت بنیادی بین خواص گازها و محلولهای رقیق از نظر رابطه حجم و فشار را کشف کرد و توانست فشار اسمزی محلولها را حساب کند و رابطه آن را با غلظت و دما بدست آورد:
πv=nRT → π=MR
که در آن ، π ، فشار اسمزی و M ، مولاریته محلول است. بدین طریق قانون رائول (Raoult) و قانون وانت هوف دسترسی به روشهای تازه و نسبتا دقیقی برای اندازه گیری جرم مولکولی مواد غیر الکترولیت را امکانپذیر ساخت که در آن زمان ، اهمیت فوقالعاده ای کسب کرد. «وانت هوف» نیز مانند «رائول» دریافت که این رابطه در مورد محلول الکترولیتها صادق نیست و برای این که بتوان از آنها در مورد الکترولیتها نیز استفاده کرد، به روش تجربی دریافت که باید طرف دوم رابطه بالا را در ضریبی که به «ضریب وانت هوف» موسوم است، ضرب کرد که مقدار آن همواره از واحد بزرگتر بود.
وانت هوف به خاطر همین اکتشافاتش در زمینه قوانین دینامیک شیمیایی و فشار اسمزی ، جایزه نوبل شیمی سال 1901 را به خود اختصاص داد.
مرگ وانت هوف
«وانت هوف» در سال 1911 میلادی پس از یک زندگی پر بار علمی در زمینه شیمی و ایجاد تحولاتی شگرف در این علم از دنیا رفت.
لويي پاستور
«لویی پاستور» کاشف بزرگ جهان، در 27 دسامبر سال 1822 در شهر «دول» از شهرهای فرانسه پا به عرصه حیات نهاد. وي در یک خانواده تهیدست متولد شد و پدرش هم به کار دباغی مشغول بود، با این حال توانست تحصیلات خود را با استعدادی درخشان به پایان برساند. پاستور درجه لیسانس خود را از کالج سلطنتی Besancon گرفته، پس از اخذ دکترا در سن 26 سالگی و در سال 1848 به سمت استاد شیمی دانشگاه «استراسبورگ» و در سال 1857 به سمت ریاست آکادمی علوم ( میل ) برگزيده شد. او همچنین از اعضاي اصلی فرهنگستان فرانسه بود و مجلس، ماهانه 25000 دلار مقرری برای او تعیین کرده بود.
آغاز فعالیتهای پاستور و کشف مفهوم انانتیومری
پاستور در سال 1848 آزمایشهایی را در مدرسه نرمال در پاریس انجام داد. چند سال بعد، همان آزمایشها او را بر آن داشت تا پیشنهادی را مطرح کند که اساس و مبنای شیمی فضایی است. او برای کشف تجربه در بلور نگاری، مشغول تکرار کارهای یک شیمیدان دیگر بر روی نمکهای تارتریک اسید بود. او در این آزمایشها چیزی را دید که قبلا کسی به آن توجه نکرده بود؛ وي مشاهده نمود كه سدیم آمونیوم تارترات غیر فعال نوری به صورت مخلوطی از دو نوع بلور متفاوت وجود دارد که تصویر آینهای یکدیگرند.
او با استفاده از یک ذرهبین و یک پنس با دقت و کوشش فراوان، مخلوط را به دو توده کوچک مجزا کرد : یکی بلورهای راست دست و دیگری چپ دست. اگرچه مخلوط اصلی از نظر تاثیر نور قطبی، غیر فعال بود، اما بلورهاي حلال در آب از خود فعالیت نوری نشان میدادند. به علاوه، چرخش ویژه هر دو محلول دقیقا با هم برابر، اما با علامت مخالف بود.
یکی از محلولها نور پلاریزه مسطح را به سمت راست و محلول دیگر به همان مقدار، به سمت چپ میچرخاند. این دو مخلوط در سایر خصوصیات کاملا مشابه هم بودند. پاستور نتیجه گرفت که اختلاف چرخش نوري در محلول، مربوط به مولکولها بوده، و به بلور بستگی ندارد. وی به اين نتيجه رسيد که مولکولهایی که اين بلورها را تشکیل میدهند، مانند خود بلورها تصویر آینهای یکدیگرند.
بنابراین پاستور به وجود ایزومرهایی پي برد که ساختمان آنها تنها از نظر تصویر آینهای و خواص آنها فقط از نظر جهت چرخاندن نور پلاریزه متفاوت بود و به این ترتیب، مفهوم «انانتیومری» توسط پاستور کشف شد.
کشف میکروب توسط پاستور
پاستور از مشاهده اين امر كه مواد آلی، نور قطبی را منحرف میسازند، حدس زد که باید موجودات زنده ریزی در این کار دخالت داشته باشند. وقتي به مطالعه میکروسکوپی پرداخت، مشاهده کرد که تخمیر شیره چغندر، نتیجه عمل موجودات بسیار ریزی میباشد که به شکل کپک است و در تخمیر ناقص همین کپک با کپک دیگر، تولید جوهر شیره مینماید. وي به اين جمع بندي رسيد كه برای جلوگیری از عمل موجودات مزاحم که مانع تخمیر میشوند، باید آن را جوشاند.
پاستور عقیده داشت که اگر شراب در معرض هوا باشد، ترش شده، تبدیل به سرکه میشود. این نظریه، منجر به کشف یکی از بزرگترین معماهای عالم گردید و آن، وجود جهان موجودات بسیار ریز بود که میکروب نام دارد. پاستور، نظریه بوجود آمدن خودبخودی را رد کرد. او نتیجه این مطالعه را در سوم اوت 1857 به آکادمی علوم ارائه داد و ثابت كرد که مخمر احتیاج به کنترل دارد تا بتواند زندگی كند و اظهار داشت که شیر مانند شراب، ترش نمی شود، مگر اینکه موجودات ریزی به داخل آن راه یابند و همین موجودات، اگر بوسیله جوشاندن و حرارت دادن از بین بروند، دیگر نه چیزی تولید میشود و نه عمل تبخیر صورت میگيرد.
پاستور اعلام داشت که عامل بسیاری از امراض، همین موجودات ذرهبینی میباشند و با این اکتشاف، خدمت بزرگي به بشریت نمود.
اثبات چرخه حیات
پاستور اين نكته كه هر چیز نابود میشود، از طرف دیگر بوجود میآید را که لاوازیه حدس زده بود، بر مبناي علمي اينگونه بيان نمود :
«بعد از مرگ، موجودات ذرهبینی که روی نعش قرار دارند، از فقدان هوا استفاده کرده و به زاد و ولد میپردازند و با تجزيه نعش، آن را متعفن میسازند. آنگاه مواد حاصل از تجزیه جسم مرده به مصرف تغذیه حیوانات و نباتات دیگر میرسد و به این طریق به حیات ادامه میدهند ».
اکتشافات دیگر پاستور
پاستور در سال 1881، واکسن سیاهزخم را برای علاج قطعی بیماری گوسفندان کشف كرد. بعد از آن برای درمان بیماری هاری مطالعه فراوان نموده، نتیجه مطالعات خود را در سال 1885بر روی انسان آزمایش نمود و از آن تاریخ به بعد، انسان را از مرض هاری نجات داد. همچنین تحقیقات زیادی در مورد عمل باکتريها از جمله انگور به شراب نمود. پاستور در سال 1895، در حومه پاریس درگذشت و جسد وی در محل انستیتو پاستور به خاک سپرده شد.
رابرت هوک
کودکی هوک
"رابرت هوک" در خانواده ای روحانی در دهکده فرش واتر در ساحل جنوبی انگلستان و در سال 1635 چشم به جهان گشود. کودکی ضعیف و نحیف بود که دچار سوء تغذیه نیز بود و شب ، هنگام خواب دچار کابوسهای وحشتناکی میشد. علاوه بر این گرفتار سردرد مزمن و زشتی قیافه بود.
کار و تحصیل علم
چون پدرش درگذشت راه لندن را در پیش گرفت و در آغاز نزد نقاشی به شاگردی پرداخت. اما بوی رنگها بر سردردش میافزود، لذا آنجا را ترک کرد و وارد مدرسه وست مینستر گشت. در آنجا نشان داد که بچه خارقالعاده ای است و در سال 1653 در سن 18 سالگی وارد دانشگاه آکسفورد شد. در آن هنگام به حکاکی روی چوب و خواندن آواز اشتغال میورزید و از این راه پولی بدست میآورد.
چندی نگذشت که استعداد او در مکانیک برای جامعه علمی آنجا که "تامس ویلیس" و "رابرت بویل" از جمله اعضای آن بودند، آشکار شد. هوک مدتی دستیار هر یک از آن دو نفر بود. هنگامی که قانون بویل طرحریزی میشد، هوک دستیار وی بود. مشارکت هوک در آن قانون روشن نیست.
پس از بازگشت سلطنت چارلز دوم محفل علمی غیر رسمی آکسفورد ، هسته انجمن سلطنتی جدید را تشکیل داد و در سال 1662، هوک متصدی آزمایشهای آن گردید. طی 15 سال بعد سیل مداومی از عقاید و آزمایشهای درخشان را جاری ساخت. در سال 1662 در کالج گرشم مستقر شد و تا آخر عمر در مشاغل مختلف در آنجا گذرانید.
نظریههای مهم هوک در مورد زیست شناسی
هوک در سال 1665 میکرو گرافیا را که یکی از شاهکارهای علمی قرن 17 بود، منتشر کرد. آن اثر علاوه بر بسیاری نکات دیگر شامل نخستین توصیفها و نقشههای واحدهایی بود که یاخته (سلول) نامیده میشدند ( اصطلاحی که او به کار برده بود ).
نظریههای مهم هوک در فیزیک
وی در پیدایش نگرشی انقلابی نیز سهیم بود که شیوه برخورد با حرکت دورانی بطور اعم و پویایی شناسی کیهانی بطور اخص را از نو تدوین و تنظیم کرد. هوک در مکاتبه مشهوری با "آیزاک نیوتن" این عقیده را بیان کرد که نیروی ثقل متناسب با مجذور فاصله کاهش مییابد ( نظریه ای که نیوتن را به راه درک رابطه عکس مجذور کشانید و وی را در مسیر کشف جاذبه عمومی قرار داد.
وی در کتاب 1679 که مجموعه ای از شش اثر کوتاه بود، قانون هوک را شرح داد که عبارت بود از قانون کشسانی با این بیان که تنش با کرنش متناسب است.
نظریههای مهم هوک در زمین شناسی
هوک ، زمین شناس ارزنده ای بود. نظریههایش درباره منشاء سنگوارهها ، طلیعه ای از نظریات قرن 19 در این مورد بود. وی را نخستین طرفدار نظریه سانحه گرایی به شمار آوردهاند. وی همچنین متخصص ورزیده معماری بود. پس از آتش سوزی بزرگ شهر لندن ، نقشه شهر را طرح کرد که بعداٌ از روی آن شهر نیویورک را بنا کردند. او در این کار مامور شد که به عنوان زمینسنج با "کریستوفر رن" در تنظیم نقشه بازسازی لندن همکاری کند.
کارهای شگرف هوک در ساخت ابزارها
او به کارهای شگرف دیگری نیز دست زد و شاید مهمترین خدمت هوک به علم در رشته ساخت و کاربرد ابزارها باشد. او به هر ابزار مهمی که در قرن 17 ساخته شده بود، چیزی افزود. تلمبه بادی را در شکل ماندگارش اختراع کرد. ساعت سازی و میکروسکوپ سازی را جلو برد. تار چلیپایی را برای تلسکوپ ، دریچه دیافراگم و نیز پیچ تنظیمی را که از روی آن ، قرائت وضع مستقر بصورت مستقیم ممکن میشد، اختراع نمود.
همچنین پاندول ساعت ، دستگاه سنجش انکسار نور در مایعات ، بارومتر (هواسنج و غلظت سنج الکلی) و رطوبت سنج را نیر اختراع کرد.
وی بنیاد گذار هواشناسی علمی نامیده شده است. هوا سنجی را که او اختراع کرد، دارای سوزن متحرکی بود که فشار هوا را روی آن ثبت میکرد. دمای انجماد آب را نقطه صفر بر روی دماسنج پیشنهاد نمود و دستگاهی برای تنظیم دماسنجها طرح ریزی کرد. ساعت هوا سنجی او ، فشار هوا ، میزان بارندگی ، رطوبت و سرعت باد را روی طبلکی چرخان ثبت میکرد.
کارهای مهم هوک در شیمی
هوک تفاوت فلزات و نمکها را نشان داد. کتابی در باب خاصیت موئین بویژه صعود مایعات در لولهها نوشت. این دانشمند دریافت که حرکت اجسام ریز و کوچک در روی سطح مایعات و بالا رفتن نفت از فتیله و حرکت شیره خام و پرورده گیاهان بر اثر خاصیت لولههای موئین میباشد.
مرگ هوک
"رابرت هوک" در سال 1702 در سن 67 سالگی در لندن در گذشت. دو سال پس از مرگ این دانشمند ، مجموعه رسالاتش انتشار یافت.
پروفسور ملك نيا
كسي كه علم شيمي ایران را متحول كرد
پروفسور ناصر ملكنيا در 27 مرداد 1310 خورشيدي در تهران متولد شد و سالهاي نخست زندگي را در خيابان شاپور(وحدت اسلامي) گذراند.
پدرش كارمند بانك بود و براي دو سال به مشهد فرستاده شد از اين رو، ناصر سال نخست آموزش ابتدايي را در آن شهر به پايان رساند و پس از بازگشت به تهران، مراحل ديگر آموزش مقدماتي را در دبستان خاقاني و دبيرستان 15 بهمن(دبيرستان رهنما) گذراند.
او پس از پايان دوره مهندسي شيمي در ايالات متحده آمريكا، به فرانسه رفت و دوره پزشكي و بيوشيمي را در آن جا ادامه داد.
ملكنيا در سال 1351 كار خود را در دانشكده پزشكي دانشگاه تهران به عنوان دانشيار گروه بيوشيمي آغاز كرد.
او با همراهي استادان گروه بيوشيمي توانست دورههاي كارشناسي ارشد بيوشيمي را راهاندازي كند، اما رويداد مهم انقلاب اسلامي و تعطيلي موقت دانشگاهها مانع پيگيري روند راهاندازي دورهي دكتراي بيوشيمي شد.
چندي نگذشت كه او پيش از بسياري از استادان ديگر و در يك حركت خودجوش، كلاس درس خود را در دانشگاه بازگشايي كرد و با همكاري استادان گروه بيوشيمي توانست مديران وقت را براي راهاندازي دوره دكتراي بيوشيمي مجاب كند.
به اين ترتيب، او توانست در كنار آموزش شيواي بيوشيمي به دانشجويان دانشكده پزشكي، راه را براي پرورش صدها متخصص بيوشيمي هموار سازد.
او نزديك 36 سال در دانشگاه تهران، تربيت مدرس، دانشگاه آزاد و بسياري از دانشگاه هاي سراسر كشور، به تدريس شيواي درس بيوشيمي پرداخت.
تحول در علم شیمی ملك نيا را به عنوان پدر علم شیمی معرفی کرد
پژوهشهاي بيوشيمي دكتر ناصر ملكنيا با كاري درباره كمبود آنزيم گلوكز 6 فسفات دهيدروژناز(G6PD) آغاز شد.
در آن زمان كار روي اين آنزيم و بيماري حاصل از كمبود آن (فاويسم) تازه آغاز شده بود پژوهشگران نشان داده بودند كه برخي از افراد دچار كمبود يا نارسايي در كاركرد اين آنزيم هستند و با مصرف مواد اكسيداني چون باقلا، گلبولهاي آنها هموليز(از هم پاشيده) ميشود.
ملكنيا در پژوهش خود دريافت در افرادي كه فعاليت آنزيم كاتالاز در آنها بالاست، حتي با وجود كمبود آنزيم G6PD، نشانههاي بيماري فاويسم وجود ندارد. يعني كاتالاز ميتواند نقص سامانه گلوتاتيون و گلوتاتيون پراكسيداز را جبران كند.
بيشتر پژوهشهاي او درباره ساختمان هموگلوبين و عوامل درگير در فرآيند پروتيينسازي بود.
ملک نيا مطالعه عميقي درباره ناباروري داشت و به درمان و راهنمايي بيماراني که به او مراجعه مي کردند، مي پرداخت. شيوه او در پزشکي نيز با بسياري از پزشکان ديگر تفاوت داشت. او معتقد بود اگر بيمار مشکل خود را خوب درک کند، همکاري بهتري در درمان خواهد داشت.
كتاب بيوشیمي عمومي را كه با همكاري پروفسور شهبازي نوشت، يكي از پرخوانندهترين كتابهاي علمي در ايران است و تا كنون 26 بار چاپ شده است.
دکتر ملک نیا پس از سال ها تلاش و کار شبانه روزی در تیرماه 1386 در سن 76 سالگی براثر بیماری دار فانی را وداع گفت.
مطالب مشابه :
شانزدهمین کنگره شیمی ایران
نردبان شیمی - شانزدهمین کنگره شیمی دبیرخانه کنگره : یزد، دانشگاه یزد، دانشکده علوم، گروه
سیزدهمین کنگره سراسری بیوشیمی ایران - ۱ تا ۳ اسفند ۹۱ - دانشگاه علوم پزشکی یزد
سیزدهمین کنگره سراسری بیوشیمی ایران - ۱ تا ۳ اسفند ۹۱ - دانشگاه علوم پزشکی یزد. برگزار کننده:
همایش شیمی
شیمی - همایش شیمی - شیمی دبیرستان و دانشگاه chemistry for high school and university
تقویم سمینارهای انجمن شیمی ایران در سال 92
نردبان شیمی - تقویم سمینارهای انجمن شیمی ایران در سال 92 دانشگاه یزد. دبیر کنگره :
اولین کنگره یکصد شهید جامعه شیمی وهفدهمین کنگره شیمی ایران
نردبان شیمی - اولین کنگره یکصد شهید جامعه شیمی وهفدهمین کنگره شیمی ایران - مطالب خواندنی در
فهرست همایش ها و سمینارهای شیمی ایران در سال جهانی شیمی
گروه شيمي منطقه كهريزك - فهرست همایش ها و سمینارهای شیمی ایران در سال جهانی شیمی - آموزش شيمي
سمینار ها و همایش های سال جهانی شیمی
سمینار ها و همایش های سال جهانی شیمی - دانشگاه یزد و دومین کنگره بین المللی شیمی
فراخوان شرکت در هجدهمین کنگره شیمی ایران
نردبان شیمی - فراخوان شرکت در هجدهمین کنگره شیمی ایران - مطالب خواندنی در زمینه شیمی تقدیم
شیمیدان برجسته که سابقه تجدیدی دارد.دکتربیژن نجفی
انجمن شیمی ایران در حاشیه شانزدهمین کنگره شیمی ایران در دانشگاه یزد، از تلاشها و خدمات
معرفی شخصیت های شیمی
دانشجویان شیمی یزد 90 - معرفی شخصیت های شیمی - «هر جنبه از دنياي امروز ، حتي روابط بين الملل
برچسب :
کنگره شیمی یزد