*مناطق دیدنی ایران - فارس*
شیراز
ارگ کریم خانی:
ارگ کریم خان در مرکز شهر شیراز قرار دارد. این ارگ در دوره سلطنت سلسله زندیه ساخته شدهاست و پس از اینکه کریم خان زند شیراز را به عنوان پایتخت خود و این مکان را بهعنوان مکان زندگی خود انتخاب نمود به ارگ کریمخان معروف شد.
ساخت ارگ بین سالهای ۱۷۶۶ و ۱۷۶۷ میلادی انجام شد و کریمخان بهترین معماران زمان خود را جهت ساخت آن بکار گرفت. او همچنین بهترین مصالح را از داخل و خارج کشور تهیه نمود و ساخت بنا را بسرعت پایان برد. این بنا در دوره زندیه بهعنوان محل استقرار حکومت و در دوره قاجاریه بهعنوان محل زندگی فرمانداران محلی استفاده گردید. همچنین عبدالحسین میرزا فرمانفرما حکمران فارس دستور به بازسازی مینیاتورهای نقاشی شده در این بنا را صادر کرد.
در زمان سلسله پهلوی از ارگ بهعنوان زندان استفاده شد.
آرامگاه خواجوی کرمانی:
در شمال شیراز، در دامنه کوه صبوی و در ابتدای جاده شیراز – اصفهان، در تنگ
الله اکبر قرار گرفته است. قبر وی مشرف بر دروازه قرآن می باشد. آب چشمه
معروف رکناباد نیز از کنار مقبره خواجو می گذرد.محل آرامگاه در محوطه ای بدون سقف قرار دارد. در وسط صفه آن سنگ قبری است
که بالای آن محدب و دارای برآمدگی است. روی این سنگ کتیبه ای که بیانگر قبر
خواجو باشد وجود ندارد. فقط بالای سنگ عبارت: کل من علیها فان و یبقی وجه
ربک ذوالجلال و الاکرام به خط ثلث نوشته شده است.
در بالا و پایین قبر نیز دو ستون سنگی کوتاه قرار دارد که طبق رسم آن زمان در بالا و پایین قبور عرفا و شعرا وجود داشته است.
باغ دلگشا:
باغ دلگشا یکی از باغ های تاریخی شیراز است که در نزدیکی آرامگاه سعدی واقع شده است. سابقه آبادانی و رونق باغ دلگشا به دوران پیش از اسلام و به دوره حکومت ساسانیان نسبت داده شده است.باغ دلگشا در دوره صفویه نیز از باغ های مهم و تفریحی شیراز بود. به طوری که در تصاویر به جا مانده از جهانگردان اروپایی به این باغ اشاره های فراوان شده است.
باغ عفیف آباد:
باغ عفیفآباد یکی از قدیمیترین و زیباترین باغهای شهر شیراز است که در غرب شیراز و در جنوب خیابان قصرالدشت بالاتر از باغ قدیمی رحمتآباد و در انتهای خیابان عفیفآباد قرار دارد. درِ ورودی باغ از چوب ساخته شده و در بخش شمالی آن واقع شده است. در پشت در، دالانی وجود دارد که اتاقهای نگهبانان در دو سوی آن تعبیه شده است. سردرِ باغ دارای ۴ ستون گچی ساده است که دو به دو در دو سوی واقع شده و با اقتباس از طرح سرستونهای تخت جمشید، گچبری شده است. در پیشانی درِ ورودی نقش دو شیر که گویی را در میان پنجههای خود گرفتهاند، دیده میشود. پس از گذر از در، دهلیزی وجود دارد که سقف آن از چوب ساخته شده و با شکلهای منظم هندسی مرتب شدهاند. در طرف دیگر در و بر پیشانی دهلیز، مجلس تاجگذاری پادشاه ساسانی دیده میشود که بر قاب نیمدایرهای به وسیله کاشیهای رنگارنگ قرار دارد.
سعدیه:
حافظیه:
بازار وکیل شیراز:
بازار وکیل شیراز یکی از مشهورترین بازارهای سنتی و تاریخی ایران است.
این بازار به فرمان کریم خان زند ملقب به وکیل الرعایا در سالهای (۱۱۷۲-۱۱۹۳هـ.ق) ساخته شد. بازار وکیل در مرکز شهر شیراز (شرق میدان شهدا) قرار گرفته است و مسجد و حمام تاریخی وکیل نیز در کنار این بازار قرار دارند. معماری این بنا برگرفته از بازار قیصریه لار و بازارچه بلند اصفهان است اما عرض بازار وکیل بیش از سایر بازارهاست.
حمام وکیل:
یکی از زیباترین و کاملترین نوع حمام های خزینه ای ایرانی حمام وکیل است. این حمام که جزء آثار مجموعه زندیه است در جنب غربی مسجد وکیل واقع شده است.
دروازه قرآن:
دروازه قرآن شیراز یکی از ۶ دروازه باقیمانده این شهر و یکی از آثار دیدنی شیراز به شمار میرود.
دروازه قرآن از زمان آلبویه در همین مکان فعلی بارها ویران و تجدید بنا شده است.
ویران شدن این بنا در سال ۱۳۱۵ ه.ق به دستور والی وقت یکی از این نمونههاست.
دروازه قرآن کنونی را نیکوکاری به نام حسین ایگار ساخته و به مردم شیراز هدیه کرده است.
در بالای طاق بزرگ این دروازه اطاقی تعبیه شده که دو قرآن کتابت شده به دست سلطان ابراهیم نوه شاهرخ تیموری در آن نگهداری میشده است.
مردم شیراز قدیم، اول هر ماه قمری با عبور از زیر قرآن که آن را به حضرت علی علیهالسلام منتسب میدانستند خود را در برابر خطرها و بلاها بیمه میکردند.
آنها عقیده داشتند که کلامالله مجید تا پایان ماه آنان را از هر بلایی حفظ میکند.
این دو قرآن که در اصطلاح آن را قرآن هفده منی مینامیدند هم اینک در موزه پارس شیراز در معرض دید علاقه مندان قرار دارد و یکی از شاهکارهای نگارش کتاب آسمانی مسلمانان جهان به شمار میرود.
دروازه قرآن شیراز در کنار تفرجگاه گهواره دید و مقبره خواجوی کرمانی از شاعران مشهور کشورمان قرار دارد وگردشگران بسیاری با عکس گرفتن در کنار این اثر تاریخی خاطرات شیرینی را با خود به همراه میبرند.
مسجد وکیل:
مسجد وکیل در مجموعه بناهای زندیه، در کنار بازار وکیل و حمام وکیل در مرکز شهر شیراز قرار دارد
در غرب بازار وکیل و در انتهاى راسته شمشیرگرها مسجد وسیع بسیار زیبایى بنا شده است که به نام مسجد سلطانى وکیل یا مسجد وکیل شهرت دارد.
این بنا یکی از بناهای زیبا و بسیار مستحکم دوره زندیه میباشد که از لحاظ هنری و معماری دارای اهمیت زیادی است.
این مسجد به دستور کریمخان زند ساخته شده است. طرح این مسجد دو ایوانی بوده و دارای دو شبستان جنوبی و شرقی است.
شبستان جنوبی با ستونهای سنگی یکپارچه و مارپیچ از شاخصههای معماری ایرانی و از مناطق دیدنی این مسجد است که دارای ۴۸ ستون سنگی یکپارچه میباشد.
در سمت شمال مسجد طاق بلند و مهمی ساخته شده که به طاق مروارید معروف است و در دور این طاق با قلم درشت و خط ثلث عالی یکی از سورههای قرآن به صورت هلالی نوشته شدهاست.
این مسجد بر طبق بافت معماری سنتی این مرز و بوم در یک مجموعه اجتماعی قرار گرفته و هماهنگی زیبایی در پیوند دین و دنیا، بوجود آوردهاست.
کاشیکاری صحن و ایوانهای شمالی و جنوبی نیز بسیار زیبا و از انواع هفت رنگ و معرق است.
آرامگاه شاهچراغ:
شاهچراغ آرامگاهی است که در آن حضرت میر سید احمد فرزند امام موسی کاظم (ع) معروف به شاه چراغ و برادر امام رضا (ع) دفن شده است.
در آغاز قرن ۳ هجری شاهچراغ به شیراز هجرت کرد و در آنجا وفات یافت.
احمدبن موسی در راه پیوستن به برادر خود به سوی خراسان سفر نمود ولی در راه توسط افراد مأمون خلیفه عباسی در شهر شیراز کشته شد.
این بنا در دوره اتابکان فارس در قرن ۶ قمری ساخته شده و گنبد و بارگاه آن دارای کاشیکاریهای زیبایی است.
احمد بن موسی بن جعفر(ع)، از فرزندان امام موسی کاظم(ع) معروف به سید السادات و شاهچراغ است که از شخصیتهای عالی مقام و جلیل القدر و پرهیزکار بود.
تاریخ وفات احمد بن موسی دقیقاً معلوم نیست، ولی برخی از مورخین تاریخ وفات را حدود سال ۲۰۳ قمری که همزمان با شهادت امام هشتم(ع) است ذکر کردهاند.
باغ ارم:
این باغ در جبهه شمال غربی، خارج از شهر شیراز در استان فارس و در دامنه کوه آسیاب سهتایی قرار داشته و در حدود ۳-۲ کیلومتر تا کوه معروف بابا کوهی، در شهر شیراز فاصله دارد.
اطراف آن بیابان و رودخانه و سنگلاخ بوده، با گسترش شهرنشینی در جبهه غربی، به تدریج این باغ در داخل بافت شهری قرار گرفته. در حال حاضر در انتهای خیابان ارم و در تقاطع بلوار شرقی ـ غربی و بلوار شمالی ـ جنوبی جام جم و آسیاب سه تایی، باغ ارم قرار گرفته است. این باغ به مناسبت عمارت و باغ بزرگی که در گذشته توسط شداد بن عاد پادشاه عربستان جنوبی به رقابت با بهشت ساخته شده، به باغ ارم مشهور گردیده است.
تاریخ ساخت این باغ را به دوره سلجوقیان نسبت دادهاند چرا که در آن زمان، باغ تخت و چند باغ دیگر توسط اتابک قراجه حکمران فارس ـ که از سوی سنجر شاه سلجوقی به حکومت فارس منصوب شده بود، احداث شد و احتمال میرود ایجاد این باغ به درخواست وی و در آن زمان بوده است.
مرودشت
تخت جمشید:
آثار تاریخی و باستانی تخت جمشید در نزدیکی شهر مرودشت و در فاصله حدود ۶۰ کیلو متری شمال شرق شیراز قرار دارد
یونانیان به آن پرسپولیس میگفتند و در ایران قدیم نیز به آن پارسه و چهل منار گفته میشده است. پارسَه یا تخت جمشید یکی از شهرهای باستانی ایران است که سالیان سال پایتخت هخامنشیان بوده است. اسکندر مقدونی سردار یونانی به ایران حمله کرد و این مکان را به آتش کشید.
اما ویرانههای این مکان هنوز هم پابرجاست. این مکان هماکنون یکی از آثار جهانی ثبت شدهٔ ایران در یونسکو است.
تخت جمشید ،مجموعهای از کاخهای بسیار باشکوهی است که ساخت آنها در سال ۵۱۲ قبل از میلاد آغاز شد و اتمام آن ۱۵۰ سال به طول انجامید.
تخت جمشید در محوطه وسیعی واقع شده که از یک طرف به کوه رحمت و از طرف دیگر به مرودشت محدود است. این کاخهای عظیم سلطنتی در کنار شهر پارسه که یونانیان آن را پرسپولیس خواندهاند ساخته شده است.
ساختمان تخت جمشید در زمان داریوش اول در حدود ۵۱۸ قبل از میلاد ، آغاز شد. نخست صفه یاتختگاه بلندی را آماده کردند و روی آن تالار آپادانا و پلههای اصلی و کاخ تچرا را ساختند.
پس از داریوش، پسرش خشایارشا تالار دیگری را به نام تالار هدیش را بنا نمود و طرح بنای تالار صد ستون را ریخت. اردشیر اول تالار صد ستون را تمام کرد. اردشیر سوم ساختمان دیگری را آغاز کرد که ناتمام ماند. این ساختمانها روی پایههایی ساخته شــده که قسمتـی از آنها صخرههای عظیم و یکپارچه بوده و یا آنها را در کوه تراشیده اند.
جهرم
پارک کوهسار دره نمین:
پارک کوهسار یکی از وسیع ترین پارکهای جنوب فارس می باشد و به سبب محیط طبیعی و دلنواز و منطقه وسیع و امکان توسعه فراوانش در آتیه ای نزدیک به جرات میتوان عنوان زیبا ترین پارک جنوب کشور را بهآن اختصاص داد. این پارک وسیع در دهانه کوههای سرفراز جهرم در دره نمین جهرم واقع شده است. دره نمین در جنوب شهر جهرم قرار دارد.
مردم جهرم این پارک را بعنوان پارک بالا نیز می شناسند. بدلیل واقع شدن در دره نمین از این پارک بعنوان پارک دره نمین نیز یاد میشود.
پارک کوهسار مشرف به شهر جهرم است و چشم اندازی بسیار زیبا و دلپذیر دارد. مناظر طبیعی این پارک واقعا دیدنی هستند. از خصوصیات پارک کوهسار این است که محوطه فوق العاده وسیعی دارد.
نورآباد ممسنی
میل اژدها (برج نور آباد ):
آتشکده میل اژدها یا برج نورآباد تنها اثر بازمانده از دوره اشکانیان در استان فارس، در هفت کیلومتری غرب شهر نورآباد ممسنی در شمال غربی استان فارس قرار دارد. این اثر که در درهای فاقد آبادی در کنار کوه تنگ کله واقع است و به نام های دیمهمیل، میل اژدها و میل آزاد نامیده می شود. این میل در کنار یکی از راههای مهم باستانی و در دامنه کوهی سنگلاخ و نسبتا سرسبز قرار دارد. میل اژدها یکی از معدود منارههایی است که از دوران پیش از اسلام باقی مانده و در زمان اشکانیان ساخته شده است.
پاسارگاد
آرامگاه کوروش کبیر:
آرامگاه کوروش بزرگ، مهم ترین اثر مجموعه ی پاسارگاد؛ که در دوره ای به « مشهد مادر مقدس » شهرت داشت، از سال ۱۸۲۰ به بعد به عنوان آرامگاه کوروش، شناسایی شد. بنای آرامگاه، میان باغ های سلطنتی قرار داشت و از سنگ های عظیم که درازای بعضی از آنها به هفت متر میرسد، بنا شده است.
آباده
کاروانسرای ایزد خواست:
کاروانسرای ایزدخواست در شمال شرقی رودخانه ایزدخواست و در شمال شهر آباده از استان فارس قرار دارد
فسا
گردشگاه میان جنگل و قلعه ضحاک:
گردش گاه میان جنگل كه مانند توده ای انبوه در دامنه كوه میان جنگل و در دو سوی جاده خود نمایی می كند، مهم ترین جاذبه طبیعی شهرستان فسا می باشد. قلعه ضحاک که از دوران ساسانی و اوایل اسلام به یادگار مانده، از دیدنی های تاریخی منطقه است.
نی ریز
این آبشار در پنج کیلومتری نی ریز و در
دامنه کوه های جنوبی این شهرستان واقع بوده و تلفیقی از زیبایی های طبیعی
چون چشمه، کوه، جنگل یک قنات زیبا به نام ابازردشت بر زیبایی آن افزوده
است.
سپیدان
آبشار مارگون:
آبشار مارگون يكي از شكوهمندترين آبشارهاي كشور در 125 كيلومتري شمال غربي شيراز و در نزديكي روستائي به همين نام در حاشيه شهرستان سپيدان دامن گسترده است.
استهبان
استخر حاج میزا صادق معزی:
در ابتداي دامنه كوه جنوبي استهبان كه مشرف به شهر است استخر بسيار زيبا و بزرگي به شعاع تقريبي 10 گز قرار دارد كه به گويش مردم استهبان «سَلخ حاجي مَ صَدِق» شهرت دارد. سازنده آن حاج ميرزا صادق حسيني (معزي) (1244-1313 ه ق) است كه ميرزا حسن حسيني فسايي در صفحه 1258 فارسنامه ناصري از ايشان به نيكي ياد مي كند اين استخر مورد استفاده عموم است و آب آن صرف باغي مي شود كه باز به دست حاج ميرزا صادق ساخته شده است.
باغ جوزا:
در فاصله تقريبي 3 كيلومتري جنوب استهبان و در دامنه كوه بش bas تفريحگاهي ديدني وجود دارد كه آرامش و سكوت، زلالي آب چشمه، سايه درختان چنار سربه هم آورده، هواي دلنشين، صوت دلكش پرندگان، عطر آويشن هاي كوهي، بوي وحشي گلهاي روييده در اطراف خوشه هاي چيده شده انگور كه در خنكاي گلسنگ هاي حاشيه جدول آب لميده اند همه و همه، انسان را به آرامشي فرح انگيز دعوت مي كند تا به دور از دغدغه هاي عصر ماشين ساعاتي در دامن طبيعت بسر برد.
گردشگاه پارک جنگلی:
بردامنه کوه تودج درجنوب شهرستان استهبان منطقه ای باپوشش جنگلی مرکب ازدرختان انگور بادام پسته وانجیر وجود دارد که ازجاذبه های زیبای طبیعی این شهرستان به شمار می آید.دراین مکان چشمه ای وجود دارد که باسرازیر شدن ازدامنه آبشاری زیبا می آفریند.
اینم یه عکس از بخشی از انجیرستان های استهبان(پروتئینه و غیرپروتئینه!)
ایج(ویژه سیّد عماد)
زیارتگاهها:
امام زادهها و مکانهای زیارتی زیادی در شهر ایج وجود دارد که در زیر به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
امام زاده سید اولیا: با گذر از گردنه استهبان و به محض ورود به
شهر ایج، به امام زاده سید اولیا میرسیم، لازم به ذکر است که شهدای ایج
در کنار این امام زاده به خاک سپرده شدند.
امام زاده سید نور محمد: سید نور محمد پسر سید اولیا میباشد، همچنین گفتنی است که این امام زاده در انتهای باغهای بن آب (بنو) قرار دارد.
امام زاده اسماعیل: این امام زاده در روستای درب امام
زاده در شهر ایج قرار دارد. خالی از لطف نیست که بدانیم به سبب قرار گرفتن
چند خانوار در کنار امام زاده، نام روستا را درب امام زاده نهادهاند
امام زاده سلطان شهباز: امام زاده مذکور، در روستای رودبالِ شهر ایج قرار گرفتهاست و به سبب رودی که از کنار آن میگذرد، به منطقهای گردشگری تبدیل شدهاست
محصولات کشاورزی
کشاورزی را میتوان شغل دوم بیشتر مردم شهر ایج دانست.از محصولات مهم ایج میتوان به انار، انجیر، بادام و توت اشاره کرد که بیشتر باغهای این شهر را در بر میگیرد.
البته این محصولات همین جا پایان نمیپذیرند و مرکباتی همچون انگور، زردآلو، هندوانه، طالبی، شلیل، گیلاس، گوجه سبز و... شامل آن میگردند.
در بخش زمینهای زراعی نیز محصولاتی مانند ذرت، گندم و جو پرورش پیدا میکنند.
مناطق گردشگری:
چشمه بندره ایج
باغ گلشن و آسیاب گلشن
مطالب مشابه :
جدول زمان بندی کار های عروسی
دانشگاه ازاد سیستم اموزش دانشگاه ازاد نوراباد سیستم اموزش دانشگاه ازاد مرودشت.
نکاتی برای برگزاری عروسی
دانشگاه ازاد سیستم اموزش دانشگاه ازاد نوراباد سیستم اموزش دانشگاه ازاد مرودشت.
*مناطق دیدنی ایران - فارس*
رزرو اینترنتی غذا. مرودشت. تخت جمشید: است و به نام های دیمهمیل، میل اژدها و میل آزاد
برچسب :
سیستم رزرو غذا دانشگاه ازاد مرودشت