عید قربان در روستای تیله بن و منطقه دوسرشمار
« به نام خداوند روزی ده و رهنما »
ضمن عرض تبریک روزعید قربان و و روز عرفه و عرض تسلیت شهادت سفیر امام حسین (ع) حضرت مسلم سلام الله علیه مطلبی به عنوان عید قربان و رسم آن در روستاهای دو سر شمار و منطقه چهاردانگه خدمت دوستان می آید. امید دارم که ما را از نکات تکمیلی و ارشادی و انتقادی خود محروم ننماییند.
عید قربان ( عید اضحی ) یکی ازاعیاد بزرگ مسلمانان است که در دهم ذیحجه هر سال طبق سنت حضرت ابراهیم خلیل(ع) به عنوان روز مبارک و شادی بخش قرار گرفته است. این روز و دیگر روزهای مبارک بر تمامی انسانها ، به ویژه بر مردم منطقه ی دوسر شمار ( بالاده ، تیله بن ، قلعه ، پایین ده ،و واوسر ) و اهالی چهاردانگه ساری مبارک باد.
در اینجا جا دارد به طور خلاصه از گرامیداشت و رسوم این عید در منطقه مطلبی به نگارش در آید.
عید قربان امسال در تاریخ 24/7/1392 روز چهارشنبه قرار گرفته و روز تعطیل عمومی می باشد. امسال بعلت تعطیلی روز چهارشنبه ، روز پنجشنبه و جمعه با اعلام گرما هوا تمام روستاهای منطقه دوسرشمار بسیار شلوغ است .
کلمه ی عید قربان و قربانی هر سال حدود دو ماه زودتر از زمانش در ذهن و زبان مردم منطقه به عنوان یک تاریخچه و زمان یادآوری و نشانی می نشیند.
علتش اینکه ، هرکسی که قصد دارد قربانی انجام دهد یکی دو ماه پیشتر قربانی وعده می گیرد ویا یک راس بره ( نر ) خریداری کرده و آن را به صورت دستی در خانه نگهداری مینماید و به اصطلاح « خدمت » می کند و از هرگونه مواد خوراکی خوب و مقوی برای چاق کردن آن حیوان استفاده می کند و یک رسیدگی خوب از نظر آب و غذا در برنامه کاری خود قرار می دهند تا این قربانی کاملا چاق و بی عیب و پاک از مرضهای حیوانی گردد و در این مدت یک انس و الفت خاصی بین اهل خانه با این حیوان ایجاد می شود و حتی حیوان هم انسی خاص به بچه های خانه پیدا می کند تا جاییکه در روز عید قربان بچه ها به علت فطرت پاکشان از کشتن حیوان نا آرام می باشند که یک فرهنگ دوستی و پاکی است ( البته این رسم در قدیمتر بیشتر بوده است. ) به عقیده اینجانب، انس و الفت بین انسان و حیوان جهت انجام یک فرمان الهی در قبولی اعمال و افعال انسانی گواه و شاهدی در روز سنجش خواهد بود. البته در این سال های اخیر گوسفند قربانی را قبل از چوپانان وعده می گیرند و یا از بازار به صورت زنده تهیه می کنند. امسال(1392) نرخ قربانی هر کیلویی به 12500 هم رسیده است .
اما آنچه در منطقه اجرا می شود :
*روز وشب عرفه برای مردم منطقه دارای یک احترام و ارزش خاصی است و خواندن دعای عرفه فراموش نمی شود. این دعا که سر شار از فهم و معارف اخلاقی ، ادبی ، اجتماعی و … می باشد با حالت تضرع به پیشگاه الهی بجا آورده می شود. البته چند سالی هست که پخش دعای عرفه از صدا و سیما در هر خانه ایی به گوش می رسد . آنچه که بیشتر در این دعا جلوه گری دارد راز و نیاز انسان ها با خالق یکتا است و او را می خواند و در تمام کارهای خود و اجتماع از خداوند منان و فرستادگان برحق او استمداد دنیوی و آخروی می طلبد. و در بعضی از مساجد شهر و روستاهای چهاردانگه صدای زمزمه این دعا از غروب عید قربان با حضور افراد بسیار زیاد پخش می شود.
*شب عید قربان شادی زیادی در خانواده ها بوجود می آید.
* اگر فرزندی از خانواده دانشجو ، دانش آموز و یا کارگر و یا کارمند باشد از تعطیلی استفاده کرده ، از شهر به محل و منطقه می آید.
* و همچنین پدر خانواده اگر جهت کار در صحرا ( چوپانی ، کارگری و… ) یا در شهر باشد به خانه می آید و شادی بیشتر می گردد.
*تما م اهل خانه به نوبت به حمام می روند و لباس نو در روز عید می پوشند .
*هرسال پدر خانواده قربانی را به اسم یکی یا دو تا از فرزندانش می کند .
*گاهی دو خانواده یک قربانی به صورت مشترک انجام می دهند.
*در روز عید قربان مادر خانه حتما غذای گرم بسیار عالی از گوشت قربانی درست مکند.
*در روز عید قربان بزرگان ، زن و مرد به زیارت اهل قبور و امام زاده ها می روند.
*مراسم قربانی را با خواندن دعای قربانی و دادن آب و قند به حیوان و عکس انداختن بچه ها با گوسفند به انجام می رسانند .
*مادران مقداری از خون حیوان را هنگام ذبح به عنوان تبرک می گیرند و به گوشه ای از دیوار خانه یا بر وسایل نقلیه می مالند.
*مادران گاهی برای سوراخ کردن گوش دختران کوچک مقداری از خون حیوان را به گوش دختر مالیده ،سپس باسوزن سوراخ کرده و ملزم می گردند که باید گوشواری برای دخترشان بگیرند.
*پس از ذبح شرعی حیوان، پدر خانواده آن را با کمک بچه ها پوست و چندین قسمت کرده و به فقراء و بعضی از اهل محل( تا هفت مورد ) می دهند.
*در این روز اگر کینه و کدورتی بین افراد محل باشد با پادرمیانی بزرگان برطرف می گردد.
* اکثر مراسم شادی مثل عروسی و خواستگاری تا ماه قربانی به اتمام می رسد زیرا ماه محرم و ماه عزا حسین (ع) فرا می رسد .
*بعضی از خانواده های منطقه چهاردانگه که در خارج از محل خود زندگی می کنند بر طبق یک سنت دیرینه مراسم قربانی را در شهر انجام می دهند.
*************************************
آموزه های اجتماعی عید قربان
الف – عید قربان یک عید و سنت اجتماعی قوی پیش از ظهور اسلام در شبه جزیره عربستان بوده که با مقبولیت عمومی سالیان سال است که ادامه دارد .
ب- عید قربان و نفس قربانی کردن یک حیوان درراه خداو برگشت آن به متن جامعه انسانی در آن سرزمینی که مردمش حیوان و یا حتی انسانها را در راه بتان وامیال خودشان سر می بریدند ، یک فرهنگ و یک تدبیر تربیتی و اجتماعی قویی ایجاد شده است .
ج- عید قربان و قربانی در راه خدا ، اطاعت محض و بی چون انسان را در مقابل خالق محبوب الگو و نمونه اعلا ساخـته که ای انسان: باید از خداوند و اوامر و عوامل الهی پیروی نمای و از اطاعت خود پرستی، و دیگر گزینی پرهیز نمایی.
د-عید قربان حضور عبد در مقابل معبود ، نمونه وصال و حضور عاشق در مقابل معشوق است .
ه- – عید قربان فریاد رسای رستن از بند بندگی خود و دیگران در کران سرزمین آدمیت می باشد.
و- عید قربان اعلام می کند که ای بشرمتکبرو مغرورمباش ،به خدا آگاه وبا شعور باش، خودبین و مستکبری را بگذار و خدا بین و متواضع به بندگان الهی باش.
ز – عید قربان می آموزدکه: شادی وشادابی انسانها فقط در گرو کار برای خدا می باشد و بس.
ح- عید قربانی عید انسانیت ابراهیمی با عیدانه اسماعیلی در خانواده بزرگ تاریخ جاودان شد.
ط- عید قربان می گوید که ای انسان اگر خواهان ایجاد و بنا فرهنگی طاقت وطاعت هستی باید “خودی” در بین نباشد تا بتوانی به عرف عرفات و طواف قلوب پاک نایل گردی .
ی-عید قربان ، ثمره و نتیجه یک امتحان و آزمون بزر گ معرفت شناس و تجلی معاریف و مکنونات بشری قرار گرفته است .
ک- عید قربان، عید انسان ،عید فقراء با هدیه حیوان به پیشگاه معنوی خدا جهت خدمت رسانی دروادی تفاوتهای بشری بر همگان مبارک باد . درپایان امید واریم که رعایت نکات بهداشتی از زمان نگهداری حیوان وانتخاب سالم ترین گوسفند و کشتن حیوان بدور از چشم کودکان و رعایت شستشوی خونابها و برطرف پوست و امعاء و احشاء و توجه کافی و کامل به خانواده های بی قربانی ف از نظر مردم منطقه دور نگردد واین عید که عید عشق معرفت الهی است بر همگان خوش و گورا باشد.
انشاءالله
ساداتی تیله بنی 24 مهر ماه 1392 ویرایش مطلب قبلی در سایت دوسرشمار
مطالب مشابه :
اعمال شب و روزعید قربان چیست؟
نیمروز93 - اعمال شب و روزعید قربان چیست؟ - - نیمروز93 شب دهم ذیحجه از لیالی مبارک و شب هایی به
روز عید قربان
اعمال روزعید قربان. روزعید قربان بسیارروز شریفی است. با شروع روزعید باید بر تمامی کارهایی
عید سعید قربان مبارک
شب عرفه نیز همان خواب را دید ودر شب نحر(عید قربان) اعمال شب عیدقربان: از امام
اعمال ماه ذی الحجه
هیئت دلدادگان بین الحرمین www.haramha.ir - اعمال ماه ذی الحجه - آدرس وبلاگ رسمی هیئت دلدادگان www
بیتوته در منی
اعمال واجب واین عمل بین دو تا سه روزبه اتمام می رسد ، وقت ذبح روزعید قربان بعد از نماز عید
عید قربان در روستای تیله بن و منطقه دوسرشمار
ضمن عرض تبریک روزعید قربان و و روز الهی در قبولی اعمال و افعال عید قربان .
عید غدیر خم بر شما مبارك
روزعید غدیر خم در میان سه عید فطر و قربان و جمعه پیوسته از اعمال بسیار پسندیده
برچسب :
اعمال روزعید قربان