میراث شورای چهارم شهر بندرترکمن چه خواهد بود؟شهری در آرزوی کیش شدن
رحمان بردی قاضی لار:
استان گلستان در حدود ده سال قبل به دلیل کشت پنبه سرزمین طلای سفید نام گرفته بود استانی که با وجود جنگل دریا کوه و اسکله جزیره وجود اقوام مختلف فارس، سیستانی ،ترکمن وترک و... میتواند از هر نظر از توریستی ترین مناطق ایران باشد .
بی تعصب شهر بندرترکمن که در غرب مرکز استان قرار دارد به جهت برخورداری از امکانات خدادی چون دریا ،اسکله و از همه مهم تر وجود جزیره آشوراده در فاصله سه کیلومتری آن از سایر شهرهای استان ظرفیت بیشتری برای جذب توریست و تا رسیدن به استانداردهای یک شهر توریستی فاصله کمتری دارد.شهری که در آن ترکمن ها با لباس های سنتی و آداب ورسوم ویژه و با صنایع دستی مخصوص و فرش های کم نظیر ترکمنی می تواند علاوه بر گردشگر داخلی گردشگران خارجی را نیز به این شهر بکشاند.
درطول سی سال گذشته کارخانه های این شهر مثل جین، شمالی ،آرد و راه آهن و...تعطیل شدند تا این شهر از شهری صنعتی به شهری توریستی مبدل گردد اما متاسفانه این تغییرات هرگز نتوانست بندرترکمن را به شهر توریستی مبدل نماید و آنچه بر جای ماند تنها تعطیلی کارخانه ها بود و ثمره آن افزایش بیکاری و اعتیاد و...بود. افسوس که سا لهاست این شهر رنگ توسعه را ندیده ونه در جا بلکه عقب گرد می رود!! اما هنوز دیر نشده و می توان با کمی خلاقیت ،تعهد و دلسوزی واستفاده از ظرفیت های خدادادی برای توسعه شهر گام برداشت.
گردشگری پایدار به حضورموقتی وچند ساعتی مسافران ختم نمی شود و باید با برنامه ریزی صحیح فکری اساسی برای جزیره و اسکله و...نمود.
گردشگر پول خرج می کند که راحت باشد ،آسایش و آرامش داشته باشد تمدد اعصاب کند و به تفریح و خوشگذرانی بپردازد به جایی می رود که درکنار جزیره و طبیعت خدمات درخورشاَن خود را نیز دریافت کند.
امکاناتی همچون حمل ونقل ساده وآسان ،هتل هایی زیبا و مجهز برای تفریح و استراحت ،حضور راهنمایانی مسلط و خوش برخورد و مودب در اماکنی که نیاز به حضور راهنما دارد ،در کنار این امکانات درنظر گرفتن تسهیلات ویژه برای گردشگران و...مواردی هستند که شهرهای توریستی هر روز سعی در بهتر وبهتر کردن آن دارند.
بندرترکمن هرساله در ایام تعطیلات نوروز و تابستان میزبان هزاران هزار مسافری است (مسافرانی که نام بندر و جزیره برای مسافران ناآشنا به محل جاذبه فریبنده ای دارد و همین جاذبه فریبنده و اغواگراست که مسافران زیادی را به این شهر می کشاند)که از اقصی نقاط ایران برای دیدن جزیره و اسکله وارد این شهر می شوند والبته همین تعطیلات نوروز و تابستان فرصت مناسبی است تا در کنار ظرفیت های بالقوه و فراوان این منطقه (که می تواند به قطب گردشگری در این سوی ایران تبدیل شود)کاستی ها و نبود حداقل امکانات گردشگری در آن به خوبی نمایان شود.
چهره شهربندرترکمن گویای فقر اقتصادی است واینکه مدیران شهری تاکنون نتوانسته اند قدم های موثری برای بهبود وضعیت شهری بردارند. البته شهروندان انتظار معجزه از مدیران ندارند اما انتظارزیادی نیست کمی تعهد و دلسوزی در کنار خلاقیت و استفاده از نخبگان بومی ...
اسکله بندرترکمن وجزیره آشوراده می توانست این شهر را سالها قبل ازایجاد کیش به کیش تبدیل کند اما متاسفانه موانع حقوقی ،اداری ،تنگ نظری ها و لجاجت مسوولین باعث شده تا این شهرقبل از کیش شدن مات شود.
اسکله بندرترکمن که با قرارداد45ساله توسط شورای دوم شهر به سازمان مناطق گردشگری اجاره داده شد نه تنها تاکنون نتوانسته بستر لازم را را برای توسعه شهر مهیا کند بلکه امروز موجب شده تا شورای شهر چهارم مسیر و راه را گم کند و بایستی ماه ها وقت شان را برای یافتن مسیر راه صرف کنند.
موضوع قرارداد اسکله از آنجا آغاز شد که هنگامی که شامحمد شیری بخشدار بندرترکمن بود تصمیم گرفت با
درست کردن غرفه های موقت نسبت به ساماندهی بازاریان اسکله اقدام نماید و به همین جهت قراردادی ۲ ساله با بازاریان منعقد و مبلغ ۳۵۵هزارتومان(احتمالا) از آنها دریافت نمود که برای احداث غرفه هزینه شد .
در سال ۱۳۸۲ بخشداربندرترکمن (شیری) با روی کار آمدن شورای دوم شهردار بندرترکمن شد و تمامی پرونده های مربوط به اسکله را با گرفتن مجوز های لازم به شهرداری بندرترکمن انتقال داد وشهردار و شورای وقت تصمیم گرفت اراضی ساحلی اسکله را به مدت 45 سال به سازمان مناطق گردشگری اجاره بدهد .
اجاره اراضی ساحلی به بخش خصوصی که در راس آن مهندس یزدان پناه حضور داشت بسیار مهم بود چرا که یزدان پناه پروژه ساخت کیش را در پرونده داشت وهمه امیدوار بودند ویلاهای بسیار ساخته شود دو طرف جاده پر شود از درخت و البته مهم ترین آن یعنی تله کابینی که از آشوراده شروع به بندرگز و سپس یکی از روستاهای سرراه و بعد تپه هزار پیچ و در انتها به نهارخوران خاتمه یابد اما نشد وما در آرزوی کیش شدن ماندیم.
با این همه ظرفیت آیا شورای شهر چهارم توان مدیریت مشکلات و حل موانع حقوقی و اداری اسکله را خواهد داشت؟ جزیره آشوراده که به یک شرکت لبنی سپرده شده به کجا خواهد رفت؟اکنون صورت مساله معلوم است آیا بندرترکمن می تواند به یک کیش دیگر مبدل شود ؟
در نگاه اول و با توجه به پتانسیل های موجود پاسخ سوال مثبت است واما به وقت عمل به قول دوستان کیش پیش کش دوتا دستشویی در اسکله و جزیره بزنید که مردم دنبال درخت و دیوار خرابه نگردند! واقعیت هم این است به عمل کار برآید وبه شعار و وعده نیست.
اگر سوال می کنید که کیش چگونه توانسته این همه پر جاذبه باشد و هر ساله بسیاری از ایرانیان را به سوی خود بکشاند؟
پاسخ این است :کمی تعهد ،کمی دلسوزی،کمی ابتکار و در نهایت کمی سرمایه گذاری وحمایت از سرمایه گذار
مطالب مشابه :
قیمت نوروزی ویلاهای شهرهای شمالی و کیش
جزیره کیش - قیمت نوروزی ویلاهای وب نوشت کیش کشور و شهرهای ساحلی جزو بیشترین
هتل داریوش کیش نماد تاریخی کشور با معماری یکتای جهانی
رزرو هتل - هتل داریوش کیش نماد تاریخی کشور با معماری یکتای جهانی ویلاهای ساحلی هتل
رزرواسیون آنلاین هتلهای ایران و جهان و ویلاهای خط ساحلی خزر
<-تور داخلی ، تور کیش ، تور قشم ، تور شیراز ، تور مسکو ، تور رزرواسیون ویلاهای خط ساحلی
افزایش اجاره بهای نوروزی در کیش
افزایش اجاره بهای نوروزی در کیش توریستی ویلایی ساحلی جنگلی و ییلاقی ویلاهای اجاره ای
هتل آنا کیش هتل فلامینگو
کیش بازها،تور کیش،تورکیش،تور ستاره فلامینگو کیش هتلهای کیش هزینه هتل ویلاهای ساحلی
اولین روز سفر به کیش
جزیره کیش - اولین روز هتل ساحلی دیدنیها از ویلاهای جدا جدایی تشکیل شده بود که خیلی حالتش
میراث شورای چهارم شهر بندرترکمن چه خواهد بود؟شهری در آرزوی کیش شدن
میراث شورای چهارم شهر بندرترکمن چه خواهد بود؟شهری در آرزوی کیش ساحلی اسکله را ویلاهای
جزایر ایرانی در خلیج فارس
جزیره کیش. جزیره بزرگ کیش و ساختمان ساحلی کازینوی همراه با یک سلسله ویلاهای خصوصی و
برچسب :
ویلاهای ساحلی کیش