آزمون خطای استاندارد میانگین
آزمون خطای استاندارد میانگین
آزمون z – آزمون خطای استاندارد میانگین یکی از آزمونهای آمار است که برای ارزیابی میزان همقوارگی یا یکسان بودن و یکسان نبودن (به انگلیسی: Goodness of fit) میانگین نمونهای و میانگین جامعه به کار میرود.
کاربرد
این آزمون برای تشخیص یکسان بودن میانگین برآورد شده نمونهای با میانگین جامعه کاربر دارد. اگر تفاوت کم باشد، این تفاوت معلول تغییر پذیری نمونهای شناخته میشود، ولی اگر زیاد باشد نتیجه گرفته میشود که برآورد نمونهای با پارامتر جامعه یکسان (همقواره) نیست.
این آزمون پارامتری است یعنی استفاده از آن مشروط به آن است که دو پارامتر جامعه معلوم باشند. همچنین برای آزمون متغیرهای پیوسته (مقیاس فاصلهای) کاربرد دارد.
آزمون تی استیودنت
آزمون تی-استیودنت (به انگلیسی: T student) برای ارزیابی میزان همقوارگی یا یکسان بودن و نبودن میانگین نمونهای با میانگین جامعه در حالتی به کار میرود که انحراف معیار جامعه مجهول باشد چون توزیع t در مورد نمونههای کوچک با استفاده از درجات آزادی تعدیل میشود، میتوان از این آزمون برای نمونههای بسیار کوچک استفاده نمود.
آزمون اف
آزمون اف یا آزمون F یا آزمون آنالیز واریانس (به انگلیسی: ANOVA) تعمیم یافته آزمون t است و برای ارزیابی یکسان بودن یا یکسان نبودن دو جامعه و یا چند جامعه به کار برده میشود. در این آزمون واریانس کل جامعه به عوامل اولیه آن تجزیه میشود.
از این آزمون برای مقایسه همقوارگی چند جامعه را تواما با هم استفاده میشود. مقایسه میانگینهای چند جامعه با آزمون t بسیار مشکل است.
مقایسه میانگینها و همقوارگی چند جامعه بوسیله این آزمون (F یا ANOVA) راحت تر از آزمون t امکانپذیر است.
آزمون کولموگروف–اسمیرنف
آزمون کولموگروف-اسمیرنف (به انگلیسی: Kolmogorov–Smirnov test) یا (به انگلیسی: test K–S) از نوع آزمونهای آماری ناپارامتری است.
آزمون اسمیرانف یک نمونهای
آزمون اسمیرانف یک نمونهای و برای ارزیابی همقوارگی متغیرهای رتبهای در دو نمونه (مستقل و یا غیر مستقل) و یا همقوارگی توزیع یک نمونه با توزیعی که برای جامعه فرض شدهاست، به کار میرود.
این آزمون در مواردی به کار میرود که متغیرها رتبهای باشند و توزیع متغیر رتبهای را در جامعه بتوان مشخص نمود. این آزمون از طریق مقایسه توزیع فراوانیهای نسبی مشاهده شده در نمونه با توزیع فراوانیهای نسبی جامعه انجام میگیرد.
خصوصیات
این آزمون ناپارامتری است و بدون توزیع است اما باید توزیع متغیر در جامعه برای هر یک از رتبههای مقیاس رتبهای در جامعه بطور نسبی در نظر گرفته شود که آنرا نسبت مورد انتظار مینامند.
آزمون کولموگروف- اسمیرنف دو نمونهای
آزمون کولموگروف- اسمیرنوف دو نمونهای (به انگلیسی: Two- Sample Kalmogorov- Smiranov Test) در مواقعی به کار میرود که دو نمونه داشته باشیم (با شرایط مربوط به این آزمون که قبلا گفته شد) و بخواهیم همقوارگی بین آن دو نمونه را با هم مقایسه کنیم.
آزمون من-ویتنی
آزمون من-ویتنی (به انگلیسی: Mann–Whitney) در آمار، جزء آزمونهای غیر پارامتری است و برای سنجش تفاوت میان نمونهها به کار میرود. در این آزمون رتبهبندی روی میدهد و محاسبات بر روی رتبههای انجام میگیرد. هنگام تهیهٔ گزارش آمار توصیفی که همراه نتایج آزمون تفاوت غیر پارامتری آورده میشوند باید میانه و دامنهٔ تغییر (نه میانگین و انحراف استاندارد) را به عنوان اندازههای گرایش مرکزی و پراکندگی ارائه کنید. میانه و دامنهٔ تغییر توصیفگرهای مناسبتری برای آزمونهای غیرپارامتری هستند چون این آزمونها از توزیع طبیعی برخوردار نیستند و توزیع آزاد دارند.
آزمون مان-ویتنی معادل غیر پارامتری آزمون تی مستقل است و برای مقایسهٔ دادههایی که از طرحهای گروههای مستقل به دست میآیند مورد استفاده قرار میگیرد.
هرگاه شرایط استفاده از آزمونهای پارامتری در متغیرها موجود نباشد، یعنی متغیرها پیوسته و نرمال نباشند از این آزمون استفاده میشود. دو نمونه باید مستقل بوده و هر دو کوچکتر از ۱۰ مورد باشند. در صورت بزرگتر بودن از ۱۰ مورد باید از آمارههای Z استفاده کرد (در محاسبات کامپیوتری، تبدیل به Z به طور خودکار انجام میشود). در این آزمون شکل توزیع، پیش فرضی ندارد یعنی میتواند نرمال و یا غیر نرمال باشد.
شرایط ترجیح بر آزمون تی
آزمونهای غیرپارامتری تحت شرایط زیر باید به معادلهای آزمون تی ترجیح داده شوند:
- هنگامی که دادهها فقط به صورت مقیاس اندازهگیری ترتیبی هستند.
- هنگامی که دادهها فاصلهای یا نسبی، اما دارای توزیع غیر طبیعی هستند.(مثلا دارای کجی شدید هستند)
- هنگامی که دادهها فاصلهای یا نسبی هستند، اما واریانسهای دو نمونه در آزمون واریانس برابر نیستند.
مطالب مشابه :
خطای استاندارد برآورد و تفسیر آن
سنجش و اندازه گیری - خطای استاندارد برآورد و تفسیر آن - پارادایم پژوهش بین رشته ای (09122263167)
استاندارد کردن اسید و باز- تیتراسیون خنثی سازی
فقط شیمی - استاندارد کردن اسید و باز- تیتراسیون خنثی سازی - دانشکده ی علوم پایه ی
آمار استنباطی:
خطای استاندارد میانگین یا نمونه گیری – از فرمول زیر استفاده می شود :
آزمون خطای استاندارد میانگین
آزمون خطای استاندارد میانگین. آزمون z – آزمون خطای استاندارد میانگین یکی از آزمونهای آمار
فاطمه8
خطای استاندارد اندازه گیری برای تعیین فاصله اطمینان اطراف نمره مشاهده شده خاص بکار می رود.
بررسی تطبیقی شاخص های دو نظریه کلاسیک آزمون و پرسش و پاسخ (IRT)
خطای استاندارد اندازه گیری هم همانگونه که در شکل 1-1 نیز نشان داده شده است، از طریق معکوس
سیستم های ابزار دقیق ، کالیبراسیون و خطا
برای تخمین عدم قطعیت در فرایند اندازه گیری ، بایستی شکل خطای پدید آمده را بدانیم.
سیستم های ابزار دقیق ، کالیبراسیون و خطا
این فاصله ، به عنوان خطای استاندارد Sm نامیده می شود و از رابطه محاسبه می شود.
نمونه سوال آمار استنباطی
اگر خطای استاندارد یک نمونه ی 18 نفره برابر با 4 باشد ، خطای استاندارد انحراف استاندارد
برچسب :
خطای استاندارد