مطالب عمومی راجع به ماهواره< قسمت دوم>
آنالوگ و ديجيتال
براي درك بهتر موضوع ديجيتال لازم است در ابتدا بيان شود كه همه چيز در طبيعت منجمله صدا و تصويري كه قرار است ضبط يا ارسال گردد، در اصل آنالوگ (متغير پيوسته) ميباشد و سيگنال ويدئو در سيستم آنالوگ در واقع كميت الكتريكي متناسب با روشنايي صحنه ميباشد كه به طور پيوسته تغيير ميكند. در گيرنده نيز چشم بيننده به نمايش تغييرات روشنايي پيوسته عكسالعمل نشان ميدهد در نتيجه سيگنال ويدئو به طور ذاتي چه هنگامي كه توليد ميشود يا به نمايش درميآيد آنالوگ ميباشد. به هرحال مابين اين دو نقطه ابتدايي و انتهايي اين امكان وجود دارد كه سيگنال به شكل ديجيتال تغيير يابد.
لغت ديجيتال امروزه در طيف وسيعي از صنايع به كار رفته و بيانگر كاربرد تكنولوژي جديد ميباشد. ديجيتال يك زبان باينري (دودوئي) ميباشد كه با صفر (حالت خاموش) و يك (حالت روشن) نمايش داده شده و از اينرو يا سيگنال وجود دارد (حالت روشن) و يا وجود ندارد (حالت خاموش) و حتي با قدرت سيگنال كم هم اگر سيگنال ديجيتال ارسال شده از سطح حداقل بيشتر باشد يك تصوير و صداي كامل ميتواند بدست آيد زيرا حالت روشن، روشن است بدون توجه به اين كه قدرت سيگنال چه مقدار بوده است.
در صنعت تلويزيون، ديجيتال به روش مدرني اطلاق ميشود كه برنامهها پردازش و ارسال ميشوند.
تكنولوژي مدرن به منظور تبديل تصاوير و صدا به ارقام (صفر و يك) و فشردهسازي آنان و ارسال تعداد هرچه كمتر آنها كه اطلاعات موردنظر را برساند به كار ميرود، اين تكنيكها ارسال چندين كانال تلويزيوني ديجيتال را بر روي يك كانال تلويزيوني آنالوگ امكانپذير ميسازند.
مشكل تلويزيون آنالوگ
تلويزيونهاي متداول تا به حال آنالوگ بودهاند و به نظر ميرسد كه آنها عملكرد خوبي داشته و هنگام دريافت سيگنالهاي محلي و يا ماهوارهاي و همچنين هنگام كار با ساير دستگاههاي جانبي از قبيل DVD، ويدئو VCR و دوربين فيلمبرداري و غيره مشكلي مشاهده نشده است.
سئوالي كه مطرح ميشود اين است كه مشكل تلويزيون آنالوگ چيست؟
مهمترين مشكل تلويزيون آنالوگ RESOLUTION (وضوح تصوير از نظر جزئيات تصوير و تمايز خطوط) ميباشد شاخص وضوح تصوير (RESOLUTION) با يك عدد كه مشخصكننده تعداد اجزاي ريز تصوير (PICTURE ELEMENT) PIXEL ميباشد تعيين ميگردد. هرچه اين عدد بالاتر باشد جزئيات تصوير و وضوح و زنده بودن تصوير بهتر است.
در تلويزيون آنالوگ هر تصوير از 625 خط افقي اطلاعات تصوير تشكيل شده كه در هر ثانيه 25 بار تكرار ميگردد. در عمل تلويزيون نصف خطوط فوق را در 50/1 ثانيه و نصف بقيه را در 20 ميلي ثانيه بعدي مابين خطوط قبلي نمايش داده و هر تصوير در واقع به طور كامل در 25/1 ثانيه به روز شده و اين نحوه مرور تصاوير به روش مرور خطوط به هم بافته (INTERLACE SCANNING) موسوم ميباشد. روش فوق براي سالها عملكرد قابل قبولي داشته است اما اكنون كه مانيتورهاي كامپيوتر با وضوح و كيفيت عالي در دسترس ميباشند به نظر ميرسد همه خواستار تلويزيونهاي بهتري ميباشند.
كمترين شاخص وضوح تصوير در صفحات نمايش كامپيوتر 480×640 جزء تصوير (PIXEL) ميباشد.
به علت به كارگيري روش مرور خطوط به هم بافته، شاخص وضوح تصوير عملاً در تلويزيون آنالوگ موجود حدود 400×500 ميباشد كه نسبت به مانيتورهاي قديمي نيز پائينتر است.
هماكنون مانيتورهاي جديد قادر به نمايش جزئيات تصوير 10 برابر بهتر از تلويزيون آنالوگ ميباشد و از نظر كيفيت جزئيات تصوير، وضوح و زنده بودن و ثبات تصوير و رنگ قابل مقايسه با تلويزيون آنالوگ نميباشند.
مشكل ديگر تلويزيون آنالوگ وجود تداخل، نويز و سايه در تصوير است. اين مشكلات به طور ذاتي در سيستم آنالوگ وجود داشته و امكان رفع آنها به طور كامل هيچگاه وجود ندارد و شدت آن بستگي به فاصله گيرنده از فرستنده و موانع سر راه و ساير عوامل محيطي خارج از كنترل فرستنده و گيرنده دارد.
تلويزيون ديجيتال
تلويزيون آنالوگ كه تا به حال كاربرد داشته به روشي اطلاق ميشود كه روشنايي تصوير و ميزان صدا را به ولتاژ الكتريكي تبديل نموده و سپس ارسال مينمايد.
تلويزيون ديجيتال برخلاف روش آنالوگ از روش ارسال ديجيتال استفاده مينمايد و همه اطلاعات مورد نظر شامل سيگنال تصوير، صدا و ديتا را قبل از ارسال پردازش ديجيتال مينمايد پردازش ديجيتال شامل تبديل سيگنال آنالوگ به سيگنال ديجيتال كه از صفر و يك تشكيل شده و سپس فشردهسازي آنان و حذف اطلاعات مازاد و ارسال آن به روش خاص اطلاق ميشود.
سيگنال ارسال شده ابتدا به اجزاي اوليه تصوير و صدا تقسيم شده و سپس عكس عمل فشردهسازي به كمك مدارات خاص دكو در گيرنده انجام ميشود. به عبارت ديگر اطلاعات به اعداد تبديل شده و سپس ارسال و دريافت ميگردد.
تا وقتي كه علامت “يك” ارسال شده در هنگام دريافت نيز “يك” تشخيص داده شود هيچ مشكلي در تبديل معكوس سيگنال به حالت اصلي وجود ندارد و اين امر كه در مسير انتقال سيگنال، نويز و تداخل وجود دارد كه بر كيفيت كار مؤثر نيست و صدا و تصوير همانطور كه از فرستنده ارسال شده دريافت ميشود.
تلويزيون ديجيتال برحسب كيفيت تصوير به دو نوع تلويزيون با وضوح بالا
(HIGH DEFENITION TV) HDTV و تلويزيون ديجيتال استاندارد
(STANDARD DEFINITION TV) SD TV تقسيم ميشود. HDTV تلويزيون با كيفيت بالا با مرور 1080 خط افقي در هر تصوير با نسبت ابعاد صفحه تصوير 16 به 9 و صداي دالبي ديجيتال فراگير ميباشد و قابليت دريافت تصوير صاف بدون چشمك زدن و كيفيت رنگي عالي را دارد. در حالي كه SDTV مشخصات پائينتري داشته و با مرور 480 خط افقي، داراي نسبت ابعاد تصوير تعريف شده نميباشد و به علت استفاده از روش ديجيتال، داراي كيفيت تصوير خوب بوده و از عرض باند فركانس كمتري نسبت به HDTV استفاده مينمايد.
مزاياي سيستم ديجيتال
علاوه بر كيفيت بالاي تصوير كه در بخش قبل به آن اشاره شد تلويزيون ديجيتال داراي مزاياي ديگري نيز ميباشد كه از مهمترين آنها استفاده و كارايي بهتر از طيف فركانسي موجود ميباشد. 4 تا 6 كانال تلويزيون ديجيتال ميتواند به صورت مالتي پلكس بر روي يك كانال تلويزيون معمولي از طريق آنتن زميني پخش گردد. همچنين 8 كانال تلويزيوني ديجيتال ميتواند از طريق يك كانال ماهوارهاي ارسال گردد.
بهرهوري بالاتر از طيف فركانسي در دسترس به دليل استفاده از تكنيكهاي مدرن فشردهسازي اطلاعات امكانپذير شده است. اين عمليات با حذف اجزا تكراري و اضافي تصوير (از قبيل اطلاعات ثابت زمينه) ميتواند به ضريب فشردهسازي حدود 20 تا 30 دست يابد. با استفاده از روشهاي استاندارد فشردهسازي اطلاعات MPEG2 ميتوان به عنوال مثال اطلاعات يك صحنه HDTV را از Mbps 166 (مگابيت در ثانيه) به كمتر از Mbps 5 فشرده نموده و تقليل داد.
بر روي هر كانال موجود ميتوان Mbps 39/19 سيگنال ديجيتال ارسال نمود. علاوه بر افزايش كانال در سيستم ديجيتال ميتوان خدمات بيشتري ارائه نمود. اين خدمات شامل ارسال زيرنويس، راهنماي الكترونيكي برنامهها، انجام امور بانكي و خريد و اينترنت و استفاده از سرگرميها و بازيهاي مختلف ميباشد.
تلويزيون ديجيتال كيفيت صداي بهتري را نيز عرضه ميكند. اين امر به دليل ارسال صداي با كيفيت CD به روش دالبي ديجيتال DOLBY DIGITAL ميباشد كه دقيقاً مشابه صداي سينما و كيفيت DVD ميباشد.
مزيت ديگر تلويزيون ديجيتال دريافت تصوير صاف و بدون برفك و سايه ميباشد زيرا در سيستم ديجيتال اگر دريافت تصوير امكانپذير باشد تصوير دريافت شده مشابه تصوير ارسال شده خواهد بود.
دريافت سيگنال ديجيتال
هماكنون در اروپا و آمريكا فرستندههاي تلويزيون ديجيتال زيادي در حال ارسال سيگنال ديجيتال ميباشند. به عنوان مثال در انگلستان حدود 15 كانال از طريق فرستندههاي زميني (DIGITAL TERRESTRIAL TV) و بيش از 60 كانال از طريق ماهواره پخش ديجيتال دارند.
به طور كلي به سه طريقه دريافت سيگنال ديجيتال توسط مصرفكنندگان امكانپذير ميباشد:
الف) در صورتي كه فرستندههاي زميني به ارسال سيگنال ديجيتال بپردازند (DTT) مشابه تلويزيون آنالوگ توسط آنتن هوايي سيگنال دريافت شده و سپس مصرفكننده يا بايد تلويزيون ديجيتال داشته باشد و يا از طريق دستگاه جانبي (SET-TOP BOX) STB كه مشابه گيرنده ماهواره است سيگنال ديجيتال را دريافت كرده و سپس خروجي آن را كه سيگنال آنالوگ ميباشد به تلويزيون آنالوگ موجود خود وصل نمايد.
بديهي است براي استفاده از كيفيت بالاي سيستم ديجيتال استفاده از گيرنده مخصوص ديجيتال الزامي است.
ب) امكان ديگر براي ارسال سيگنال ديجيتال از طريق ماهواره ميباشد در اين صورت حتماً بايد از دستگاه جنبي گيرنده ماهواره براي دريافت استفاده نمود و اين امر به اين دليل است كه بخش عظيمي از تلويزيونهاي ماهواره تحت كنترل بخش خصوصي و تجاري ميباشد كه به دليل سيستمهاي مختلف رمزدار كردن اطلاعات ميبايست (ENCRYPTION) مشتركين از دستگاههاي جانبي خاص آن شركت جهت رمزگشايي استفاده نمايند.
ج) روش ديگري براي ارسال تلويزيون ديجيتال از طريق كابل و مشترك شدن به شركتهاي تلويزيون كابلي ميباشد. در اين صورت نيز اگر مصرفكننده تلويزيون ديجيتال نداشته باشد ميبايست از دستگاه جانبي STB مخصوص استفاده نمايد.
به نظر ميرسد ارسال برنامههاي تلويزيون ديجيتال از طريق آنتنهاي زميني به تدريج جايگزين سيستم فعلي آنالوگ خواهد شد و در آينده تلويزيونهاي دولتي ارسال رايگان تلويزيون ديجيتال را شروع نموده و بخش خصوصي نيز خدمات تلويزيون كابلي (به صورت آبونمان) را به عهده خواهد گرفت و بدين ترتيب دستگاههاي جنبي STB نقش عمدهاي در دريافت تلويزيون ديجيتال خواهند داشت تا به تدريج تلويزيونهاي جديد ديجيتال جايگزين تلويزيونهاي موجود گردند. با توجه به گران بودن تلويزيونهاي ديجيتال و عدم پخش سيگنال ديجيتال در اكثر كشورها يك انتقال تدريجي از آنالوگ به ديجيتال وجود خواهد داشت و سيستم آنالوگ فعلي با بهرهمندي از تكنيكهاي ديجيتال در توليد برنامهها، تجهيزات فرستندهها و گيرندهها براي مدتي به بقاي خود ادامه خواهد داد.
انواع پوششهای ماهواره ای
در ساختار ماهواره های مخابراتی برای اینکه بتوان هرنوع متقاضی را زیر پوشش قرار داد و تسهیلات لازم جهت ارائه سرویسهای مورد نیاز را فراهم کرد , بر روی ماهواره آنتنهای گوناگونی برای پوششهای مختلف در برای ناحیه ای کوچک اززمین , پوشش ( Spot ) نظر گرفته می شود .
این پوششها عبارتند از :
پوشش نقطه ای :
که درشبکه ماهواره ای اینتلست به کارگرفته می شود(Hemisphere) نیمکره ای .
پوشش ( Zone ) منطقه ای :
ماهواره های مخابراتی را در سطح جهان می توان ازنظرنواحی وکشورهای زیرپوشش به سه گروه تقسیم کرد:
گروه اول :
ماهواره های بین المللی هستند که با استفاده از یک سری ماهواره تعبیه شده درفواصل مشخصی از یکدیگر و در مدار سنکرون , کلیه نقاط کره زمین را زیر پوشش قرار می دهند و به هم متصل می سازند از این نوع ماهواره های بین المللی , ( Intelsat ) ماهواره های جهانی می توان ماهواره های بین المللی مخابراتی اینتلست را نام برد (Intersputnik) و ماهواره های مخابراتی بلوک شرق , اینتراسپوتنیک ( Inmarsat ) اینمارست .
گروه دوم :
ماهواره های منطقه ای هستند که برای پوشش دادن یک منطقه خاص طراحی شده و آنتنهای آنها به طریقی ساخته شده اند که حداکثر قدرت تشعشعی را درپرتو اصلی خود برروی منطقه مورد نظر متمرکز کنند از این نوع می توان ماهواره های (Arabsat) را نام برد .
گروه سوم :
ماهواره های محلی هستند که برای پوشش یک کشور ساخته شده اندازاین نوع ماهواره ها می توان در اندونزی را(Palapa) ایتالیا و پالاپا(Italsat) استرالیا , ایتالست (Asat) هند , آست (Insat) ماهواره اینست نام برد .
مدارهای ماهواره ای :
از ماهواره ها به دور زمین دریک مسیربسته که آن را مدار می نامند, درحال گردش هستند ناظری که درخارج منظومه شمسی قرار گرفته و به زمین می نگرد , مشاهده می کند که ماهواره ها د ر مسیرهایی به دور زمین در حال چرخشند این مسیرهامی توانند دایره ای یا بیضی شکل باشند اما مرکززمین در هرحالت در مرکزاین مسیر یا در نقطه کانونی آن قرار دارد ماهواره درصورتی که تحت تاثیر نیروهای جاذبه دیگری قرارنگیرد, همواره در صفحه ای به نام صفحه مداری به گردش خودبه دور زمین ادامه می دهدحرکت این صفحه مداری به پریود مدار و زاویه صفحه با مدار استوا بستگی دارد اگر این زاویه صفر باشد, صفحه مداری منطبق بر صفحه استوایی زمینمی شود
انواع مدارهایی که ماهواره ها در آن مستقر می شوند , عبارتند از :
1-( LEO ( Low earth orbit مدارهای پایین زمین .
2- Geosynchronous earth orbit مدارهای همزمان زمینی .
3-( GEO ( Geostationery earth orbit مدارهای ثابت زمینی .
مدارهای پایین زمین :
ماهواره های مدارهای پایین زمین درارتفاعات چند صد کیلومتری سطح زمین قراردارند وزمان یک دورچرخش به دور زمین در این مدارها , حدود 90 دقیقه است این مدارها در ارتفاع نسبتا کمی قرار دارند, درنتیجه می توان اجسام نسبتا سنگین را با یک سیستم پرتاب کننده ساده در آنها قراردادگفتنی است که بیشتر ماهواره هایی که در این مدارها مستقرند , درصد زیادی ( حدود 50 درصد) از وقت خود را در سایه زمین می گذرانند و باید مجهز به باتریهایی باشند که بتوانند وسایل الکترونیکی را در این مدت تغذیه کنند این مدارها معمولا برای مشاهدات و فعالیتهای ماهواره های نظامی به کاربرده می شود.
مدارهای همزمان زمینی :
مدارهای همزمان زمینی دارای پریودی درست برابر گردش زمین هستند این مدار , مدار24 ساعته نیز خوانده می شود.
مدارهای ثابت زمینی :
مدار ماهواره ثابت زمینی نوعی ازمدار همزمان زمینی است که درآن , زاویه صفحه ای که مداردرآن قرار گرفته و صفحه ای که از استوای زمین می گذرد , صفر است در نتیجه این دو صفحه بر هم منطبق می شوند مدار ثابت زمینی و مدارهای همزمان زمینی در فاصله 35788 کیلومتری زمین قراردارندماهواره ها با سرعتی حدود سه کیلومتر درثانیه در مدارثابت زمینی حرکت می کنندبرای ردیابی ماهواره احتیاج به سیستم پیچیده ای نیست ماهواره ها درمدارثابت زمینی , با تعدادکم , امکان ایجاد پوشش زیادی را در روی زمین دارندبه عنوان مثال سه ماهواره در روی این مدار برای پوشش بیشتر سطح زمین ( به جز قطبها ) کافی هستند بعضی مدارها بر
اساس ارتفاع ماهواره ها از سطح زمین طبقه بندی می شوند اگر ارتفاع ماهواره ها از سطح زمین تا 1000 کیلومتر باشدمداررا مدارپایین گویندچنانچه ارتفاع ماهواره ازسطح زمین بین 1000 کیلومتر تا حدود 20000 کیلومتر باشد, ماهواره را در مدار متوسط نامند اگر ارتفاع ماهواره از سطح زمین بیشتر از 20000 کیلومتر باشد , مدار را مدار بالا گویند .
استقرار ماهواره ها :
ماهواره های عملیاتی که برای دریافت و ارسال سیگنالها اززمین مورداستفاده قرارمی گیرند, ازنقطه ای روی زمین پرتاب می شوند و در یک مدار خاص و ثابت قرار می گیرند پس ازانکه ماهواره درمدارثابت قرار گرفت , دستگاه فرعی دیگری هم در ماهواره فعال می شود تا قدرت الکتریکی مورد نیاز تکرار کننده ها و دیگر دستگا ههای ماهواره را تولیدوتنظیم کندمداری که برای ارتباط ماهواره های محلی از اهمیت بیشتری برخوردار است , مدار ژئوسنکرون نام دارد ماهواره باید حدالامکان در نقطه ای از مدار ژئوسنکرون قرارگیرد که نیروی جاذبه زمین روی آن اثری نداشته باشد این مدار دایره ای شکل روی صفحه ای قرار دارد که از خط استوا میگذرد در این حالت , سرعت زاویه ای ماهواره و زمین با هم برابر است ارتفاع ماهواره از سطح زمین در این مدار 35788 کیلومتر است .
مزایای مدار ژئوسنکرون :
ماهواره نسبت به زاویه ای که ایستگاه زمینی آن را می بیند, ثابت است , درنتیجه احتیاجی به تغییرجهت آنتن نیست ولی تنظیم آن ضروری است تعداد زیادی از ایستگاههای زمینی می توانند پوشش یک ماهواره در این مدار قرار گیرند , طوری که آنتن هر ماهواره می تواند حداکثر 42/4 درصد سطح کره زمین را بپوشاند.
معایب مدار ژئوسنکرون :
نواحی قطبی یعنی مناطقی که دارای عرض جغرافیایی بیشتر از 41/3 درجه اند , زیر پوشش قرار نمی گیرند زمان تاخیر انتشار به علت بعد مسافت رفت وبرگشت , زیاد است .
مراحل پرتاب :
یکی از مهمترین مسایل موجود در امور فضایی , ساختن وسیله مناسبی برای پرتاب سفینه های فضایی برای انجام ماموریتهای مختلف وقراردادن ماهواره ها در مدار زمین است همزمان با پیشرفت تکنولوژی مربوط به طراحی و ساخت ماهواره ها وضرورت قراردادن آنها درمدارهای مختلف , پرتاب کننده های چند مرحله ای ساخته شده اند که نوع تغییر یافته ای ازموشکهای بین قاره ای هستند واز قدرت زیادی نیزبرخوردارندپرتاب ماهواره به فضا وقرارگرفتن آن درمدارثابت با استفاده ازیک پرتاب کننده بدون سرنشین صورت می گیرد که سیستمی ازبین رفتنی است یا اینکه توسط شاتل فضایی صورت می گیرد که مجهزبه سرنشین و سیستمی قابل استفاده دوباره است وسیله پرتاب دارای یک یاچند موشک است که در چند مرحله عمل می کندو شتاب لازم را برای قراردادن ماهواره درمدارزمین تامین می کند شاتل مانند موشک اززمین جدامی شود ومانند فضاپیما درمدار زمین مانور می کند این وسیله طوری طراحی شده است که بتواند بارهای سنگین را در مدار مربوطه قرار دهد بالاترین مداری که شاتل می تواند در آن قرار گیرد هزار کیلومتر از سطح زمین فاصله دارد نگهداشتن ماهواره های مخابراتی در طول پرتاب , در مدار ثابت زمین ( مدار سنکرون ) , تعیین موقعیت ماهواره نسبت به زمین و خورشید و عملیات دقیق هر قسمت از ماهواره در مدار و غیره توسط ایستگاههای زمینی انجام می گیرد.
مزیتهای شاتل فضایی :
می تواند بارهای سنگین تری از قبیل آزمایشگا ههای فضایی و ماهواره های چندین منظوره را به فضا حمل کند امکان بازیافت سفینه ها توسط شاتل فضایی وجود دارد مثلا اگر ماهواره نقص پیدا کرد , می توان به راحتی آن را به وسیله شاتل فضایی به کره زمین بازگردانید و پس از رفع نواقص , دوباره در مدار خود قرار داد ازلحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است دوهفته بعد ازفرود , می تواند سفردیگری راآغاز کند شایان ذکراست که راکت هیچ کدام ازخصوصیات بالا راندارد درحال حاضر, کشورهای فرانسه ,امریکا,روسیه ,اروپای غربی ,ژاپن , جمهوری خلق چین وهندوستان دارای پرتاب کننده های مستقل برای قراردادن ماهواره های خود وکشورهای متقاضی درمدارهای مختلف هستند.
خطوط اینترنت ماهواره چیست ؛ چگونه می توان با آن به شبکه جهانی اینترنت متصل شد
آیا می دانید اینترنت ماهواره ای چیست؟ کاربران اینترنت با استفاده از امکانات مختلف قادر به اتصال به اینترنت و استفاده از منابع موجود می باشند ، خطوط تلفن معمولی ( Dial up ) ، اینترنت Wireless ، خطوط DSL و ... نمونه های موجود می باشند .همانطــور که می دانیم حجم اطلاعات دریافتی ( Recieve ) در ارتباطات اینتـــرنتی همواره چندین برابر بیش از اطلاعات ارســـالی ( Send ) می باشد ، تکیه بر همین واقعیت است که سرویس دهندگان اینترنت نیز به طرق مختلف سعی بر اضافه کردن پهنای باند دریافت خود داشته باشند .
یکی از روشهای دریافت اطلاعات با سرعت بالا استفاده از ماهواره می باشد به زبان ساده ارسال اطلاعات به اینترنت از طریق خطوط تلفن معمولی، اینترانت، وایرلس و یا خطوط DSL می باشد و دریافت اطلاعات ( Recieve ) از طرِیق Satellite تامین می گردد که به آن اینترنت یک طرفه گفته می شود. .لذا با توجه به ســـرعت بسیار بالای دریافت اطلاعات،شما قادر به استفاده از اینترنت پـــر سرعت ، ده ها برابر سریعتـــر از خطوط Dial up خواهید بود .
روش کار اینترنت ماهواره ای
روش کار اینترنت ماهواره ای بر خلاف ظاهر پبچیده، ساده می باشد. نحوه کار بدین صورت است که برای ارتباط پرسرعت اینترنت از طریق ماهواره کافیست توسط یکی از انواع مودم با خط تلفن، ADSL ، ISDN و یا حتی بدون سیم به اینترنت متصل شویم تا برای ارسال اطلاعات از آن استفاده نماییم و سپس طبق راهنما کامپیوتر را بگونه ای تنظیم کنیم که برای دریافت اطلاعات از ماهواره استفاده کند.همانطور که گفته شد در یک ارتباط اینترنت معمولی میزان اطلاعات ارسالی بسیار ناچیزتر از اطلاعات دریافتی می باشد. بنابراین برای خط ارسال از هرنوع، حتی ارتباط ضعیف و یا کارت های اینترنت کم سرعت نیز می توان بهره برد.
تجهیزات مورد نیاز برای برقراری یک ارتباط ماهواره ای
تجهیزات مورد نیاز برای برقراری یک ارتباط ماهواره ای عبارتند از :
آنتن پارابولیک یا همان دیش معمولی
LNB معمولی و یک کارت DVB.
یک نکته اساسی ناگفته در خصوص اینترنت ماهواره ای
اما می توان بجای استفاده از انواع مودم برای Send از یک کارت DVB دارای SendوReceive استفاده کرد. که به آن اینترنت دو طرفه می گویند که البته برای کاربران خانگی بسیار گران خواهد بود.
دریافت اطلاعات از طریق ماهواره به سرویس های IP Base و Proxy Base تقسیم شده که نوع اول بیشتر برای سرویس دهندگان اینترنت ، ISP ها ، موسسات و ادارات استفاده می شود . از جـمله سرویس هایی که اخیـرا طرفـداران زیادی پیدا کـرده سروِیس های Proxy Base می باشـــد . در این سرویس ها که به صـورت ماهیانه عرضه می شوند شما می توانید میزان مشخصی دانلود ( Download ) داشته باشید .
..::منبع 1::..
اینترنت ماهوارهای چطور كار میكند
دسترسی به اینترنت از طریق ماهواره،چنان سرعتی به نقلو انتقالات شما میدهد كه باور كردنی نیست ؛
دسترسی به اینترنت از طریق ماهواره، یك دسترسی مافوق سریع است كه با استفاده از یك آنتن بشقابی میتواند سرعت نقل و انتقالاتِ شما را به ۴۰۰ كیلوبیت در ثانیه برساند. این عدد را با ۴ یا ۵ كیلوبیت در ثانیهای كه از طریق دسترسی تلفنی با آن می سوزید و میسازید، مقایسه كنید تا متوجه شوید كه اینترنت ماهوارهای، چه موهبتی است!
اگر فكر میكنید دستتان به یك اینترنتِ پهنباند نمیرسد و یا شبها خواب آن را میبینید، چون نمیتوانید مشترك یك خط اینترنت دیجیتالی شوید، پس باید فكر یك اینترنتِ پهنباند را از سرتان بیرون كنید، سخت در اشتباه هستید. چرا كه اینترنت ماهوارهای میتواند همان راهحل نهایی باشد.
در واقع اگر بتوانید از بالای پشتبام منزل یا محل كارتان، جنوب آسمان را به خوبی و بدون هیچ مانعی مشاهده كنید، میتوانید از یك دسترسی ماهوارهای برای انتقال دادن و پیاده كردن فایلهای حجیم چند صد مگابایتی و یا دیدن فیلمهای ویدیویی و یا سیر و سیاحت صِرف در اینترنت استفاده كنید. هرچند این راه حل از نظر سادگی و ارزان قیمتی به پای اینترنت دیجیتالی نمیرسد، اما برای بعضیها بهترین و تنها راهحل محسوب میشود.
اما قبل از ورود به بحث اصلی، باید بدانید كه:
میتوانید با سرعت ۴۰۰ كیلوبیت در ثانیه به پیاده كردن و یا به اصطلاح دانلود فایلها بپردازید. تنها برای ارسال یا انتقال دادن نیاز به یك مودم آنالوگ خواهید داشت كه سرعت خیلی پایینی دارد.
ازطرف دیگر ماهوارههای دو طرفهای نیز وجود دارند كه هم برای ارسال به كار میروند و هم برای دریافت. در نتیجه نیاز به مودم آنالوگ از بین میرود و امكان انتقالدادن اطلاعات شما را تا سرعت ۲۰۰ كیلو بیت در ثانیه فراهم میآورد.
اینترنت ماهوارهای تا تلویزیونهای ماهوارهای
اینترنت ماهوارهای دقیقاً مثل تلویزیونهای ماهوارهای است: ماهوارهای مدام به دور مدار زمین میگردد و در همین حال امواج دادهای را به سمت یك آنتن بشقابی كه بالای پشتِبامتان قرار دارد، ارسال میكند. آنتن بشقابی هم دادهها را با سرعت ۴۰۰ كیلوبیت در ثانیه یا بیشتر به یك مودم مخصوص ماهوارهای كه به كامپیوترتان وصل است، مخابره مینماید.
همه چیز در مورد اینترنت ماهوارهای
حتماً دقت كردهاید كه حرفی در مورد سرعت ارسال به میان نیاوردیم. درحال حاضر، سرویسهای ماهوارهای برای دریافت داده از سمتِ شما به یك مودم آنالوگ احتیاج دارند. وقتی تقاضای بازدید از یك سایت را میدهید، سرعت انتقال این درخواست به سرعت مودمِ فعلی شما بستگی خواهد داشت.
طراحی این سرویس به خاطرآن بوده كه هزینههایش سر به فلك نزنند!
وقتی همهی اینها تكهها را كنار هم بگذارید، طرز كارش به این ترتیب خواهد بود: با استفاده از مودم، شماره تلفن كارگزار اینترنت خود را میگیرید و به او وصل میشوید. برای بازدید از یك سایت، روی یك لینك كلیك میكنید تا یك سایت دیگر را ببینید. نرمافزاری كه در كامپیوترتان دارید، یك كپهی دادهای را به تقاضایتان ضمیمه میكند. در عوض درخواست كردن مستقیم فایل از میزبانِ وِب، درخواستتان به مركز عملیاتِ شبكهی سرویس ماهوارهای میرود كه در روی زمین قرار دارد.
سپس این مركز، آن صفحهی وب را درخواست میكند. میزبانِ وب نیز صفحهی درخواستی را به مركز عملیات شبكهی ماهوارهای ارسال میكند، و سپس آن صفحه را به ماهواره مخابره مینماید تا آن را به سمت آنتن بشقابی شما بفرستد. آنتن بشقابی، صفحهی وب را از طریق مودم ماهوارهای به كامیوترتان میرساند، و همهی این ماجرا در عرض كمتر از یك ثانیه.
اشكالات بالقوه اینترنت ماهوارهای
تمام این مراحل به تعلّل ختم میشوند، یعنی یك تاخیر قابل توجه، بین زمانی كه كلیك میكنید تا زمانی كه داده را دریافت مینمایید.
این تاخیر ناشی از آن است كه تقاضایتان از جانب كامپیوترتان و از طریق مودم ابتدا به مركز شبكهی ماهوارهای فرستاده میشود، و از آنجا به میزبان وب میرسد. سپس به مركز شبكهی ماهوارهای باز میگردد، و آنوقت ۲۵۰۰۰ كیلومتر مسافت را تا ماهواره طی میكند و مجدداً به جانبِ آنتن بشقابی فرود میآید.
به همین جهت، نباید زیاد این تأخیرات را به دل بگیرید!اما اگر كاربران دیگری نیز مثل شما به همین سرویس ماهوارهای روی آورند، میزانِ تداخلتان كاهش خواهد یافت، زیرا پهنای باند ماهواره بین همه سَرشكن میشود.
ماهواره فقط یك مقدار مشخص پهنای باند دارد كه میتواند آن را بین متقاضیان تقسیم نماید. منتها، سیستمهای ماهوارهای دوسَره، كه نیاز به مودم آنالوگ برای مخابرهی زمین به هوا ندارند، پهنای باند بسیار عریضتری دارند- پهنایی به وسعت ۵/۱مگابیت در ثانیه از هوا به زمین، و ۲۰۰ كیلوبیت در ثانیه از زمین به هوا.
سوال: اینترنتِ هوایی چقدر خرج دارد؟
برای شروع احتیاج به یك كامپیوتر مبتنی برپنتیوم، ویندوز ایكسپی، حداقل یك مودم ۶/۵۶ كیلوبیت در ثانیهای، و ۱۲۸ مگابایت حافظه خواهید داشت. آنتن بشقابی به یك كابل متصل شده و به مودم ماهواره وصل میگردد، و سپس از طریق یك كابل یواسبی یا یك كارت پیسیآی به كامپیوترتان متصل میگردد.
معمولاً برای آنتن بشقابی- كه مخصوص این كار است- و مودم یك مبلغ سالیانه باید پرداخت كنید. اما برطبق ساعات برخورداریتان از اینترنت، هرماه باید هزینهی اشتراك خود را بپردازید، مثلاً فلان مبلغ به ازای ۲۵ ساعت در ماه.
بهتر است مثل تلویزیونهای ماهوارهای، اجازه دهید كه خودِ فروشنده، تجهیزات آنتن و مودم را نصب و تنظیم نماید.
به محض نصب و تنظیم آنتن بشقابی، نرمافزار مربوطه را نصب میكنید و شركتی كه نمایندگی خدمات ماهوارهای را برعهده دارد، متعهد میگردد كه دسترسی شما به اینترنت را فراهم آورد، آنهم یا از طریق یك مودم ماهوارهای پیسیآی (كه داخل كامپیوترتان نصب میشود)، یا یك مودم ماهوارهای مبتنی بر یواسبی.
اینترنت ماهوارهای ؛ٰ اینترنت از فضای بیكران
در مورد كامپیوترهای كتابی باید از شركت نماینده سؤال كنید كه آیا برای آنها، مودم كارتی سراغ دارند یا نه، كه احتمالاً جوابشان نیز مثبت خواهد بود.
منبع 2
تقسیم بندی اینترنت ماهوارهای
سه نوع اینترنت ماهواره ای وجود دارد
1- اینترنت آفلاین :
در سراسر دنیا افراد مختلف از اینترنت ماهواره ای آنلاین در حال استفاده هستند و در حال دانلود فایلهای مختلف هستند و ماهواره برای آنها فایلها را ارسال میکند تا دریافت کنند در این روش شما هم میتوانید از فرصت استفاده کنید و فایلهایی که آنها در حال دریافت هستند را دریافت کنید . برای اینکار شما احتیاج به سخت افزار اینترنت آنلاین یکطرفه دارید و برای دانلود هیچ هزینه ای پرداخت نمی کنید
2- اینترنت یکطرفه :
این روش به این دلیل یکطرفه نامیده می شود که شما از طریق دیش خود فقط دریافت اطلاعات دارید و ارسال اطلاعات شما از طریق خط تلفن یا adsl و یا ... انجام می شود در این روش شما علاوه بر خرید تجهیزات اینترنت یکطرفه باید ماهیانه هزینه ای به شرکت تهیه کننده اینترنت ماهواره ای بپردازید که بسته به سرویس شما این هزینه ها متغیر می باشد
3- اینترنت دو طرفه :
در این نوع از اینترنت ماهواره ای دریافت و ارسال اطلاعات از طریق دیش انجام می شود به اینصورت که اطلاعات شما از طریق LNB مخصوص دریافت می شود و اطلاعات شما از طریق دستگاهی به نام Transmiter به ماهواره ارسال می شود در این روش قیمت تجهیزات سخت افزاری و نیز هزینه های ماهیانه نسبت به روش اول بسیار گران تر است
سخت افزار لازم برای اینترنت ماهواره ای
نوع اول و دوم سخت افزار دقیقا مشابهی دارند تنها تفاوت آنها در نرم افزار است که در پایان این مقاله به آن می پردازیم .
DVB Cart
کارت dvb یا اصطلاح عامیانه آن کارت رسیور ، کارتی است که روی اسلات PCI مانند کارت مودم یا کارت گرافیک و ... در کامپیوتر شما نصب می شود . این کارت دارای ورودی فیش ال ان بی است که از طریق کابل معمولی رسیور به LNB که روی DISH نصب شده است می رود
انواع کارت های DVB :
این کارت ها در دو نوع به بازار عرضه می شود اول کارت هایی که خود دارای CPU هستند و سی پی یو ی کامپیوتر شما را به زحمت نمی اندازند دوم کارت هایی که فاقد CPU هستند و برای پردازش اطلاعات دریافتی از دیش از سی پی یو ی کامپیوتر شما استفاده می کنند.
از کارت های دسته اول میتوان Nexus و SkyStar1 نام برد و از کارتهای دسته دوم vision plus و SkyStat2 و ... که در بین این کارت ها کارت SkyStar2 هم قیمت مناسبی نسبت به بقیه کارت ها دارد و هم کیفیت واقعا عالی دارد آخرین ورژن کارت Sky Star 2.6d می باشد که ساخت کره است
آنتن -Dish
شما میتوانید از دیش های معمولی برای اینکار استفاده کنید حداقل سایز دیش شما بایستی 90 باشد سایزهای کوچکتر شما را با مشکل مواجه می کند . پیشنهاد ما استفاده از دیش 120 است که اگر بطور دقیق نیز جهت یابی شود سیگنال قوی به شما خواهد داد و در سرعت دانلود شما تاثیر بسزایی دارد. البته منظور ما از دیش ، دیش معمولی است . دیش اگر استاندارد طراحی شود حتی با سایز 40 می توانید سیگنال سایز 120 را دریافت کنید
ان ال بی LNB
ال ان بی شما همان ال ان بی معمولی رسیور های خانگی می باشد فقط پیشنهاد می شود از ال ان بی خوبی استفاده کنید تا بهترین کیفیت و سرعت را داشته باشید همچنین کابلی که استفاده می کنید کابل خوبی باشد فیش ها را در دو سر آن متصل کنید قبل از اتصال محل را با سوهان بسائید تا بهترین اتصال را پیدا کند روی آن چسب بزنید و لاستیک مخصوص ضد باران را روی آن قرار دهید همه اینکار ها نتیجه اش داشتن کیفیت بالاستسخت افزار اینترنت ماهواره ای دو طرفه سخت افزاری پیچیده است که بزودی در همین پاراگراف قرار خواهم داد
دستگاههای ماهواره دیجیتال مرکزی | |
کاربران عزیز می دانید که هیچگاه امکان اتصال 2 رسیور به یک LNB وجود ندارد. زیرا هر یک از کانالها روی قطب ها و وضعیت های متفاوتی کار می کنند. یعنی تصور کنید که یکی از رسیور ها بخواهد کانال VOX را که در 11054 H 27500 3/4 است را نگاه کند، و رسیور دیگر بخواهد یک کانال مثل ITN را که در 11585 V 27500 3/4 است را نگاه کند. در این صورت LNB نمی داند که به کدام وضعیت در آمده و از طریق کدام یک از سوزنهای خود سیگنال را دریافت کند. چون یکی روی Horizontal و دیگیری روی Vertical است. اصل قضیه این است که حتی اگر هر دو رسیور روی کانال باشند نیز ، 2 منبع ولتاژ 18 ولتی به LNB وصل شده و باعث سوختن آن خواهد شد. حتی اگر یک رسیور به LNB وصل شود و دیگری از خروجی LOOP آن استفاده کند ، بایستی هر دو رسیور روی یک کانال هم نام باشند.
وضعیت دیگر اینکه کانالهائی که دارای فرکانس زیر 11700 هستند ، اصطلاحا LOW هستند و کانالهای دارای فرکانس بالاتر از 11700 همگی HIGH هستند. پس تا اینجا ما برای یک ترنسپوندر یا فرکانس کانال ماهواره ای ، 4 خصیصه را شناسائی کرده ایم. ( Polariztion و igh/Low ).برای برطرف کردن این مشکل بایستی از آنتن های مرکزی مخصوص دریافت سیگنالهای ماهواره ای استفاده کرد که اصطلاحا به آنها مولتی سوئیچر نیز گفته می شود. این نوع سیستمها با استفاده از LNC کار کرده و دیگر استفاده از LNB کاربرد نخواهد داشت. فرق LNC با LNB در این است که در LNC چهار فیش خروجی وجود داشته و هر یک از 4 وضعیت را در خروجی ها خواهیم داشت. اشتباه نکنید..!!!! شما حتما LNB های چند فیش را دیده اید. این نوع LNB ها به تعداد خروجی هائی که دارند می توانند رسیور را ساپورت کنند. یعنی در صورتی که یک LNB چهار خروجی دیدید ، در واقع یعنی 4 LNB روی یک دیش وجود دارد و هر یک به تنهائی می تواند کار کند. این LNB می باشد و با LNC که ذکر کردم فرق می کند . در خروجی های LNC : مولتی سوئیچر ها انواع مختلفی دارند. بعضی از آنها حداقل 4 ورودی داشته و بعضی از آنها تا 16 ورودی را نیز ساپورت می کنند. در 4 ورودی فقط می توان یک LNC را به آن متصل کرد. مثلا LNC هاتبرد. در نوع 16 ورودی می توان چهار ماهواره را به طور کامل با استفاده از 4 LNC پشتیبانی نمود. مولتی سوئیچر های عرف در ایران 8 ورودی دارند. یعنی آنها دارای 2 سوئیچ 4 تائی هستند. میدانید تقریبا اصلا لازم نیست که از بیش از 8 ورودی استفاده کرد ، زیرا با استفاده از مولتی سوئیچر های 8 ورودی می توان 4 ماهواره ارزشمند قابل دریافت را ساپورت نمود.
پس از آن از خروجی Horizontal High دیش TurkSat 1C ، یک رشته کابل را به ورودی Horizontal High پورت دوم مولتی سوئیچر وصل میکنیم. از خروجی LNCP که جهت Nile Sat 101 استفاده کرده بودیم نیز یک رشته کابل به ورودی Vertical High پورت دوم مولتی سوئیچر متصل نموده و خروجی LNB دیش Telstar 12 را نیز به ورودی Vertival Low پورت دوم مولتی سوئیچر متصل می کنیم. تا اینجا ، 3 ورودی از 4 ورودی پورت دوم را استفاده کردیم. ورودی Horizontal Low پورت دوم خالی می ماند که می توان جهت اینترنت مرکزی از آن استفاده کرد. در صورتی که از ماهواره Eutelsat W3 جهت سرویس اینترنت ماهواره ای استفاده کنیم. موقع خرید سرویس از Provider ها ، بایستی پولاریته Horizontal را انتخاب کنیم. 2- در ماهواره ترک ست به دلیل اینکه عمده کانالهای ارزشمند و صاحب نام آن روی پلاریته Horizontal می باشد ، از بقیه آنها صرف نظر کرده و فقط همین تعداد که حدود 50 تا 60 کانال از 120 کانال می باشد را به رسیور مصرف کنندگان می فرستیم. | |
|
|
| |
| |
| |
ستلایت فایندر و مشکلات آن | |
مطالب مشابه :چگونگی استفاده از جوشانده شناور و نحوه ساختن آن برای صید کپورچگونگی استفاده از جوشانده شناور و نحوه ساختن آن رادیو و تلویزیون آنتن ها در طول ماهواره چگونه کار میکنداین امواج با چنین فرکانسی برای امواج تلویزیون آنتن ماهواره ، ها و نحوه ارسال امری فنی آموزش تصویری تنظیم ویندوز ۷ برای دیدن تلویزیونآموزش تصویری تنظیم ویندوز ۷ برای دیدن تلویزیون از آنتن ها و همچنین ساختن بنر متحرک آموزش کامل شبکه های Wireless (قسمت چهارم)( مانند آنتن تلویزیون ) ْطریقه ساختن بنر آموزش نحوه کانفیگ مودم +Linksys Wireless ADSL2 آیا آنتن های موبایل سلامت را تهدید می کند؟آیا آنتن های رادیو، تلویزیون، ماهواره راستای آشنا ساختن عموم مردم با پايان نامه : بررسي انواع آنتن و كاربرد آنهارسانا و نارساناهاي مورد استفاده در ساختن آنتن انسان از روي نحوه ي تلویزیون مطالب عمومی راجع به ماهواره< قسمت دوم>روز شده و اين نحوه مرور ساختن وسیله مناسبی ماهواره ، آنتن تلویزیون محلی و برچسب : نحوه ساختن آنتن تلویزیون |