بافت فرسوده
بافت فرسوده:
امروزه مسأله فضا و توسعه پایدار فضایی از جمله مهمترین مسائلی است که مورد توجه مسئولین و برنامه¬ریزان شهرها قرار گرفته است.و بافت های فرسوده شهری یکی از بهترین منابع فضایی به شمارمیرود.بنابراین به منظور جلوگیری از گسترش افقی شهرها و استفاده بهینه تر از این فضاهای خالی اما فرسوده مسئولین به فکر بهسازی آن افتاده اند.
بافت فرسوده به محدودهای از شهرها گفته میشود که شرایط زیر را دارا باشد: • دست کم ۵۰ درصد املاک آن دارای مساحت کمتر از ۲۰۰ متر مربع باشند (ریزدانگی) • دست کم ۵۰ درصد معابر آن کمتر از ۶ متر مربع باشند (نفوذناپذیری) • دست کم ۵۰ درصد ساختمانها فاقد سیستم سازه مناسب باشند (ناپایداری)
بافت فرسوده به چند گونه تقسیم می شود: • بافت فرسوده با پیشینه تاریخی (ارزشمند) • بافت فرسوده فاقد ارزش تاریخی • بافت فرسوده با پیشینه روستایی و حاشیه ای
بازسازی بافت فرسوده و توسعه اقتصادی شهر
فرسودگی بافتهای شهری امروز بهعنوان عاملی برای جلوگیری از تحقق روشهای مدرن مدیریت شهری در شهرسازی به حساب میآید. همین امر هم منجر به عدمپیشرفت و توسعه شهر شده است. انتخاب مناطق فرسوده شهری برای اسکان مهاجران و قشر کمدرآمد شهر نشان از افزایش روزافزون مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد که خود تهدیدی بزرگ برای شهرهای مهاجرپذیر است. مناطق فرسوده که روزگاری بخش مهمی از شهرها را تشکیل میدادند و هویت شهرها به حساب میآمدند اکنون به مناطق ناامنی تبدیل شدهاند. در واقع میتوان گفت که هویت شهرها به نوعی دچار مشکل شده است. در شهرهایی که در یک فاصله زمانی، پدیده شهرنشینی مقدم بر شهرسازی میشود و روند رشد و جذب شتابان جمعیت شهرنشین از کنترل خارج میشود، عموما شهرها با مشکلات خاصی روبهرو میشوند که برطرف کردن این مشکلات، هزینه و زمان زیادی را میطلبد. از مهمترین پیامدهای شهرنشینی در کنار عدمایجاد زیرساختهای مناسب شهری برای ساکنین و مهاجرین شهرها، به وجود آمدن بافتهای نامنظم و فرسوده پیرامون و درون شهر است. امروزه این مناطق فراموش شده شهری بهعنوان عاملی برای جلوگیری از تحقق روشهای مدرن شهرداری در توسعه اقتصادی شهرها به شمار میروند. با افزایش شهرنشینی پدیده قطبی شدن نمایان میشود. پدیده قطبی شدن، شهرها را به دو قطب تقسیم میکند: قطب اول شامل جمعیت ساکن در بخشهای شمالی شهر است و ویژگیهایی نظیر متراژ بالا و تراکم جمعیتی پایین، وجود مشاغل با درآمد بالا، سرانه بالای خدمات شهری و... هستند و قطب دوم شامل جمعیت ساکن در جنوب شهر با ویژگیهای بالعکس قطب اول هستند. در این مناطق بهدلیل توان پایین اقتصادی و عدموابستگی ساکنان امکان حفظ حیات و بازسازی ساختمانها وجود ندارد و میزان مقاومت این بناها بهدلیل فرسودگی بسیار پایین است و در زمان بروز زلزله عملیات امداد و نجات با وجود تراکم زیاد ساختمانی و معابر تنگ و باریک به سختی صورت میگیرد. بافتهای مختلف فرسوده دارای معضلات تقریبا یکسان در شهر هستند، اما راهکارهای مقابله با این بافتها بنا به نوع تشکیلدهنده، متفاوت است. برای اصلاح بافتهای فرسوده ضروری است که ابتدا نوع بافت را مشخص کرده سپس راهکار لازم اتخاذ شود. از جمله مشکلات اقتصادی بافتهای فرسوده شهری میتوان به وضعیت نامطلوب اشتغال و درآمد و در نتیجه کمبضاعتی مالی و اقتصادی ساکنان، موقعیت و ارزش اقتصادی زمین، تغییر الگوی مصرف، سرمایهگذاری نامتعادل در امور عمرانی شهر، مالیات و عوارض شهری و ضعف همکاری نهادها و مؤسسات اقتصادی، فرهنگی در توسعه اقتصادی- اجتماعی بافت قدیم اشاره کرد. برای جلوگیری از راکد شدن این مناطق باید تدبیر مناسب اندیشید و با تحرک بخشیدن، احیا و بازسازی مناطقی که پویایی خود را از دست دادهاند حیاتی دوباره بخشید و مانع از غیرفعال بودن و تحمیل هزینه به شهر گشت. بازسازی بافتهای فرسوده باید بهگونهای صورت پذیرد که اصولی از جمله رعایت اصول معماری و شهرسازی، توانمندسازی ساکنان بافتهای فرسوده جهت مشارکت در بازسازی، جلوگیری از سوداگران زمین و حداکثر بازدهی بازسازی بافت فرسوده، احیا و بازسازی سریع و کامل بافتها، اجرای طرح بازسازی در قالب طرحهای مشخص اجرایی قابل تفکیک و دارای قابلیت انعطافپذیری نکات مثبت بازسازی بافت فرسوده از منظر اقتصادی شهری، استفاده بهینه از زمینهای شهری، و کاهش فاصله بین دو قطب موجود در شهر رعایت شود.
شناسنامه طرح نواب:
هدف اصلی : ایجاد محور شریانی درجه یک بر اساس طرح جامع شهر تهران در سال 1349 هدف ثانویه : تامین هزینه های اجرایی پروژه از طریق فروش واحدهای مسکونی،اداری و تجاری از منظر مکانی : بافت میانی از منظر زمان شکل گیری : بافتی که فرسوده شده و در حال فرسوده شدن بود از منظر زمان مداخلات : در مرحله تصمیم سازی و تصمیم گیری(طراحی) و اجرا از منظر ارزشمندی بافت : فاقد ارزش از منظر مقیاس مداخله : در سطح اجرایی (طراحی شهری- طراحی معماری ) از منظر نوع مداخله : نو سازی از منظر مشارکت : مشارکت عمومی غیر دولتی از منظر روش شناختی : روش نو سازی – رفاهی و روش تکپردازی (نخبه گرایانه) از منظر مکان مداخله : در سطح مسکن، مرکز و زیرساخت طرح پیرامون حرم امام رضا: هدف اوليه : تجهيز هسته اصلي مركز شهر مشهد (از طريق نوسازي)به منظور پاسخگويي به نيازهاي ميليون ها زائر üهدف ثانویه : مداخله در بافت با رويكرد بهسازي – نوسازي در راستاي هدف اوليه از منظر مکانی : بافت مركزي از منظر زمان شکل گیری : بافتي كه در حال فرسوده شدن بود از منظر زمان مداخلات : در مرحله طراحي و اجرا از منظر ارزشمندی بافت : فاقد ارزش كالبدي ليكن همجوار با حرم مطهر از منظر مقیاس مداخله : مداخله در مقياس هاي راهبردي، تفصيلي (ويژه) و سپس معماري از منظر نوع مداخله : ابتدا نوسازي - بازسازي و سپس نوسازي - بهسازي از منظر مشارکت : دولتی (در سطح مركز و زير ساخت ها) و خصوصی (مسكن) از منظر روش شناختی : روش آستانه اي و روش نوسازي - رفاهي از منظر مکان مداخله : در سطح مركزمطالب مشابه :
استراتژی خلاقانه با رویکرد درآمد زایی پایدار در شهرداری
باشند .شهرداری ها نباید ها و جایگاه های درآمد زایی نیز به راهکارهای
استراتژی خلاقانه با رویکرد درآمد زایی پایدار در شهرداری
برنامه ریزی نیروی انسانی برای شهرداری ها استراتژی خلاقانه با رویکرد درآمد زایی پایدار
شرح خدمات برنامه ساماندهی سکونتگاههای غیر رسمی و اقدامات توانمندسازی اجتماعات آنها با تاکید بر بهسا
و بویژه شهرداری ها با تجربه ها، توانمندسازی راهکارهای بهسازی
آیین نامه اجرائی قانون ساماندهی حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب 88با اصلاحات بعدی
3ـ گروههای کم درآمد: است با هدف افزایش سرمایهگذاری در شهرداریها موظفند
انجام پایان نامه مقاله و پروپوزال انتخاب موضوع مدیریت شهری
دولت به شهرداری ها منطبق و ارائه راهکارهای افزایش راهکارهای توانمندسازی
ایین نامه اجرائی قانون ساماندهی و حمایت از تولید د عرضه مسکن
3ـ گروههای کم درآمد: ماده2ـ وزارت مسکن و شهرسازی موظف است با هدف افزایش شهرداریها
مهندس حسين زهي شهردار زاهدان: با تعهد و ايمان راسخ بر كمبودها وكاستي ها غلبه كرديم
با تعهد و ايمان راسخ بر كمبودها وكاستي ها درآمد سرانه شهرداری افزایش نخواهد
بافت فرسوده
• دست کم ۵۰ درصد ساختمانها درآمد شهر نشان از افزایش توانمندسازی
برچسب :
راهکارهای توانمندسازی افزایش درآمد شهرداری ها