انقلاب پرورش میگو در تایلند
تایلندُیکی از کشورهای آسیای جنوب شرقی است که به دلیل وجود اراضی مستعد و آب وهوای گرم و مرطوب از نظر کشاورزی یکی از کشورهای موفق آسیا و بلکه دنیا میباشد.
این کشور پس از چین دومین کشور تولید کننده و صادر کننده میگو از نظر حجم و مقدار است.
همچنین تامین کننده وصادر کننده بالای میگو به ایالات متحده امریکا وژاپن است.
تایلند تا قبل از سال ۲۰۰۱ میلادی ُبه روش سنتی پرورش دهنده میگوی مونودون بوده است. پس از سال ۲۰۰۱،تحول چشمگیری در پرورش میگو در این کشور صورت گرفت، بطوریکه با تغییر گونه پرورشی به گونه پاسفید اقیانوسی(وانامی) ،واردات مولدین اصلاح شده (اس .پی. اف) که عاری از عوامل بیماریزا است از جزایر هاوایی امریکا ،نه تنها در میزان برداشت بلکه از نظر میزان تولید در واحد سطح وطول دوره پرورش و میانگین وزن قطعه ودرصد بازماندگی پایان دوره پرورش قدم های بسیار بلندی برداشته شد.
تایلند پرورش میگو را از سال 1970 میلادی آغاز وبا استفاده از گونه وحشی در دسترس و تکثیر وتولید پست لارو،خصوصا گونه مونودون تامین کننده نیاز مزارع پرورشی به لارو بود.به مرور،مراکز تکثیر مجهز،کارخانجات تولید غذا وعمل آوری میگو وشرکتهای بازاریابی بین المللی باعث توسعه پرورش گردید واشتغال زایی زیادی برای تحصیل کردگان بخش کشاورزی و شیلات وهم چنین کسب و کار رقابتی که منجر به نو آوری وخلاقیت گردید فراهم شد.دولت نیز از این صنعت از طریق تامین نیاز مالی پرورش دهندگان ،آنان را مورد حمایت قرارداد.
بخشی از میگوهای پرورشی در تایلند در بازارهای روز و حراج میگو بصورت رقابتی به فروش می رود.شرکتهای زیادی نیز در این کشور تاسیس که بازاریابی وصادرات عمده میگو رابه کشورهای دیگر بخصوص ایالات متحده وژاپن واروپا را بعهده دارند.
در سال 1990 میلادی به دلیل بروز بیماری ،خطرات ومشکلات پرورش دهندگان میگو افزایش یافت،و کاهش تولید را به دنبال داشت.
با توجه به اینکه مولدین موردنیاز از منابع وحشی تامین می شد،بروز بیماری سندرم کاهش رشد(ام.اس.جی.اس)منجر به برداشت میگو با سایز کوچکتر ودر نتیجه قیمت پایین تر می شد.این مشکل مصادف بود با واردات مولدین اس.پی اف گونه لیتو پنئوس وانامی که جهت پرورش دهندگان،بهترین راه جهت کاهش ریسک وراه قابل اعتماد برای در آمد بیشتر بود.
برای اولین بار در سال2001 مولدین اس .پی.اف گونه وانامی به میزان بسیار محدود در بین پرورش دهندگان توزیع،که با توجه به کاهش طول دوره پرورش از 150روز به حداکثر 100 روز وافزایش وزن قطعه از میانگین 15گرم به حدود20گرم وهمچنین تراکم بالای پرورش وبه دلیل مقاوم بودن به بیماری لکه سفید 3-2 کلاس وسایز،مورد توجه پرورش دهندگان قرار گرفت.
همچنین صدور گواهینامه ها وسیستم کنترل کیفیت در هچری ها (سی.او.اف)برای مراکز تکثیری که واردکننده مولدین از هاوایی وتکثیر آن بودند ضروری واجباری گردید.
با توجه به خصوصیات ممتاز وبارز مولدین اس.پی اف وانامی،سریعا پرورش گونه مونودون به حداقل رسید ودرحال حاضر حدود 90 درصد مزارع زیرکشت گونه وانامی است وتنها حدود 10درصد پرورش دهندگان که اعتقاد به سنتهای قدیمی و گونه مونودون دارند به پرورش این گونه اسرار می ورزند.
در اواخر سال2005 اتحادیه خوراک میل تایلند(تی.اف.ام)که پیشرو در تولید غذای میگو در تایلند است واتحادیه غذای منجمد(تی.یو.اف)و شرکت اچ.اچ.ای هاوایی یک تفاهمنامه جهت سرمایه گذاری مشترک در بخش میگو را امضا کردند.این توافق جهت توسعه مراکز تکثیر وهچری ها وجهت تولید 11 میلیون قطعه پست لارو صورت گرفت.این موضوع عامل مهمی در تضمین وتولید پست لاروهای عاری از عامل بیماری لکه سفید وتنها در نسل اول بوده است.
دکتر جیمز وایبان متخصص در ژنتیک ماهی ،نظارت فنی بر تولید لاروهای مقاوم به وایت اسپات وتائورا در تایلند را بعهده داشت.اودرسال 2006 اقدام به احداث یک هچری در ساحل فانگ واقع در جزیره پوکت در جنوب تایلند به نان اچ.اچ.ای نمود واقدام به تولید پست لارو اس.پی اف در تایلند نمود.او تولید پست لارو را به 300 میلیون قطعه رساند.
در این مرکز بخش های مختلف پرورش لارو-مولد-تصفیه آب.... از طریق فن آوری تحت کنترل وجود دارد.این شرکت پیشرودر تولید مولدین اس.پی اف گونه وانامی بوده واولین شرکت تکثیرکننده این گونه است،شرکتهای دیگری مثل تی.اس.ام در پوکت تایلند اقدام به تولید پست لاروهای با کیفیت این گونه می نمایند.
شرکت اچ.اچ.ای منحصرا تولید مولدین اس.پی. اف .جی .اکس .تی وی. آر در هاوایی را در مدت 15 سال از طریق برنامه بهگزینی طیور با همکاری تعدادی دامپزشک انجام داده است که واردات مولدین اس.پی.اف به کشور ایران در سال 1388 وتکثیر آن برای اولین بار و پرورش پست لارو اس.پی اف در سایت پرورش میگو بلافاصله سال بغد از بروز بیماری در گواتر چابهار با مسئولیت اینجانب در سمت معاونت آبزی پروری اداره کل شیلات سیستان وبلوچستان موفقیت آمیز و عالی بود ولی متاسفانه بدلایل معلوم در سال بعد وبا مسئولیت فرد دیگر بیماری لکه سفید بروز نمود.
در حال حاضر کشور تایلند پس از چین دومین کشور تولیدکننده وصادرکننده میگوی پرورشی همانند برنج در دنیا است،که از این راه سالیانه میلیاردها دلار ارز وارد کشور میشود وموجبات اشتغال وسرمایه گذاری شرکتهای چند ملیتی را در سطح وسیعی در بخش میگو امکان پذیرکرده است .
برای نجات صنعت میگو در ایران،بایستی اولا در کارخانه های تولید غذای میگو بازنگری ونظارت کامل صورت گیرد،تا با تولید غذای باکیفیت وهمچنین پرورش مولدین اس.پی اف وتکثیر و تولید پست لارو های با کیفیت،مزارع وسرمایه گذاران بی شمار این بخش را از وضعیت فعلی نجات داده وباعث صادرات میگوی تولیدی -اشتغال زایی پایدار وارزآوری گردد.
صنعت میگوی تایلند در گرو حضور کارشناسان ومتخصصین در مزارع پرورش و مراکز تکثیر میباشد،بطوریکه میتوان گفت تمام این افراد در بخش تولید حضور داشته وبا بکار گیری علم،تجربه وتعهد اقدام به تولید نموده ومیتوان اظهار داشت که در ادارات دولتی به تعداد انگشت شمار حضور دارند.بطوری که بر اساس بازدید وجلسه ای که بنده وگروه اعزامی به تایلند داشتیم،حدود 10 نفر در بخش شیلات مشغول بکار بوده ونه تنها خدمات اداری ارایه میشد ،بیشتر بدنبال ارایه راه حلهای علمی وعملی جهت بهبود تولیدوپرورش در این بخش بودند.در حالیکه سیستم اداری ما عکس این مطلب عمل می نماید.مشاهده میشود کارشناسان با ارتقا مدرک ،تمایل به مرکز نشینی داشته ودر پهنه تولید تنها کارمندان عادی وتکنسین ها نظارت دارند ومتخصصین صرفا بدنبال تدریس در مراکز آموزش عالی غیر مرتبط تمایل دارند.
انشا الله با برنامه ریزی مسئولین وبا انتقال به مراکز محل پرورش و مراکز تحقیقاتی شاهد شکوفایی این صنعت که با صرف هزینه های بالای تاسیسات زیربنایی همراه بوده است ،باشیم.
با برنامه ریزی وتلاش همه جانبه کارشناسان،متخصصین ومسئولین پایتخت نشین، وبا اجرای برنامه جامع و علمی اقدام به تولید مولدین با کیفیت و عاری از عوامل بیمارزی اس.پی. اف جهت شکوفایی این صنعت نمود.در غیر این صورت با وجود وضع موجود بنا به نظر صاحب نظران دو سال قبل پرورش میگو توجیه پذیری خود را از دست داده است وبه زیر کشت رفتن 600 هکتار از سایت 4000 هکتاری گواتر و سایر سایتهای استان های دیگر موید این موضوع می باشد. اگر این سطح به زیر کشت می رود ،صرفا با هزینه کرد اعتبارات دولتی بوده در غیر این صورت این نیز بسوی صفر می گراید.
بروز بیماری لکه سفید در مزارع در سالهای گذشته میتواند فرصت مناسبی برای مراکز تحقیقات شیلات در استانهای ساحلی ،به منظور تحقیق و تولید مولدین مقاوم به بیماری باشد،ولی در سالهای گذشته هیچ حرکت واقدامی از سوی این مراکز صورت نگرفته است و تنها به گذراندن طرحهای تحقیقی کلیشه ای که نتایج در مراکز بایگانی و هرگز جنبه اجرایی در بخش تولید و بهره بردار ی نداشته است.
اگر بخواهیم در زمره کشورهای صاحب نام در پرورش میگو باشیم بایستی با برنامه های کوتاه مدت،میان مدت،بلند مدت این صنعت پر هزینه را دریابیم. ودر انتظار برای استفاده از تکنولوژ ی آن سوی مرزها نباشیم زیرا ما هم علم و هم تکنولوژی آن را داریم ولی انگیزه می خواهد.پس ما همانطور که توانسته ایم ،میتوانیم.
مطالب مشابه :
تولید خوراک میگو به روش ایرانی
بزرگترين بانك مقالات دام و طيور - تولید خوراک میگو به روش ایرانی - Livestock and Poultry Articles biggest bank
آدرس کارخانجات تولید خوراک ماهی
آدرس کارخانجات تولید خوراک زینتی و میگو. www.faradanehco.com. [email protected]. تلفن: 66571600. فكس: 66571609.
روشهای بهبود ضریب تبدیل غذایی در طیور
مصرف خوراک بوسیله پرندگان متخصص تغذیه ، کارخانه تهیه خوراک ، کارگران مزارع
الگوهای اقتصادی در صنعت میگوی ایران
بحث های دیگری همچون کشت دو بار در سال ، کشت بدون خوراک خوراک میگو کارخانه های خوراک
طرح توجیهی کارخانه تولید سرکه
طرح توجیهی کارخانه بسته بندی میگو تکثیر احداث کارخانه خوراک دام و طیور
طرح توجیهی کارخانه سوسیس و کالباس
طرح توجیهی کارخانه بسته بندی میگو تکثیر احداث کارخانه خوراک دام و طیور
10 پروژه عمرانی در بخش مرکزی میناب به بهره برداری رسید
رئیس اداره جهاد کشاورزی میناب نیز در آئین بهره برداری از کارخانه خوراک مزارع پرورش میگو
طرح توجیهی کارخانه گچ
طرح توجیهی کارخانه گچ. ۱- دپو و آماده سازی سنگ گچ. سنگ گچ مصرفی کارخانه از بهترین وخالص ترین
انقلاب پرورش میگو در تایلند
تایلند پرورش میگو را از سال 1970 خوراک میل اولا در کارخانه های تولید غذای
طرح توجیهی کارخانه سیمان
طرح توجیهی کارخانه بسته بندی میگو تکثیر احداث کارخانه خوراک دام و طیور
برچسب :
کارخانه خوراک میگو