تمام آنچه باید قبل از خرید یک لنز جدید بدانیم
قابلیت تعویض لنزها یکی از بزرگترین مزایای عکاسی مدرن است که به عکاس ها اجازه می دهد تنها با یک دوربین، تصاویر بسیار متنوعی را ثبت کنند. اما قبل از خرید یک لنز جدید (و طبعا گرانقیمت) چه چیزهایی را باید بدانیم و چه نکاتی را رعایت کنیم؟
قبل از آنکه یک خرید مهم و بزرگ (ارزان یا گران) را در این زمینه انجام دهید، اهمیت فراوان دارد که سوالاتی را از خودتان بپرسید و با دانش کافی و صراحت کامل، پاسخ مناسب را به آنها بدهید. در این مقاله قصد داریم سراغ برخی از مهمترین سوالات در این زمینه رفته و با یکدیگر به بررسی آنها بپردازیم. تا ببینیم جدا از قیمت ها، مدلها و شرکت های سازنده، چه مواردی را هنگام خرید لنز باید رعایت کرد.
آیا دوربین مناسبی در اختیار دارم؟
اغلب دوربین ها قابلیت استفاده از آنچه که آن را «لنزهای قابل تعویض» یا Interchangeable Lenses می خوانیم، ندارند. در میان دوربین های امروزی تنها نمونه های حرفه ای چون SLR های آنالوگ و دیجیتال (DSLR) و خانواده دوربین های بدون آینه قادر به استفاده از لنزهای قابل تعویض هستند. دوربین های ببین و بگیر فشرده معمولی با لنزهای ثابت عرضه می شوند که عکس های بسیار خوبی را هم فراهم می آورند. لنز این دوربین ها را اصطلاحا «معمولی» یا normal می گویند.
اگر دوربینی که تهیه می کنید، لنزی به همراه خود داشته باشد، معمولا این لنز، از نوع نرمال است و تقریبا شیوه خلق عکسی همانند چشم انسان را تقلید می کند. البته نمی توان گفت که دوربین ها همانند چشم انسان هستند. زیرا آنها قادر به انجام کارهایی هستند که چشم شما از پس آن بر نمی آید.
در مقام تشبیه می توان گفت که لنزهای قابل تعویض رنگ های بسیار زیادی را به جعبه نقاشی عکاس های باهوش و هنرمند خواهند افزود و به آنها اجازه می دهند تا با لنزهای مناسب، دست به خلق عکس های ویژه ای بزنند که آرزوی اش را داشته اند.
و این مهم ترین مزیت دوربین های بدون آینه، SLR و DSLR نسبت به مدل های ببین و بگیر است. اگر چه داستان تفاوت های خارق العاده در خصوص کیفیت سنسور و عکس ها، و بدنه بزرگتر و مگاپیکسل های بیشتر خود روایتی جداگانه است.
حال اجازه دهید نگاهی به اطلاعات ضروری در خصوص انواع لنزهای قابل تعویض داشته باشیم که قبل از خرید لنز جدید دانستن انها حیاتی است.
من به چه نوع لنزی نیاز دارم؟
در دسته بندی های کلی معمولا تنها به سه دسته اصلی لنزها اشاره می شود. اما امروز برای اینکه موضوع را به طور کامل پوشش دهیم، آنها را در ۵ گروه مهم بخش بندی می نماییم. سه دسته اصلی شامل لنزهای نرمال (normal)، تله فوتو (telephoto) و واید (wide angle) هستند. لنزهای چشم ماهی (fish eye) و ماکرو (macro)، دو گروه دیگر هستند که در واقع به عنوان مدلهای ویژه ای از لنزهای واید و تله فتو دسته بندی می گردند و برای شیوه های عکاسی خاصی به کار می روند.
این اولین سوال اساسی است که قبل از خرید لنز باید از خود بپرسید: من برای چه کاری می خواهم لنز بخرم؟ اجازه دهید برای پاسخ به این سوال، ابتدا به کارکرد هر یک از این ۵ گروه لنزها اشاره ای داشته باشیم و ببینیم چرا ممکن است شما ممکن است یکی از آنها را بخرید.
لنز نرمال: تفاوت تمامی لنزها در فاصله کانونی آنها، یا فاصله ای است که نور در مسیر مستقیم می پیماید و روی مواد حساس به نور فیلم دوربین یا سنسور دوربین متمرکز می شود. همان طور که گفتیم، لنزهای نرمال عکس ها را همان گونه خلق می کنند که چشم ما می بیند و در فرمت استاندارد (فول فریم)، فاصله کانونی تقریبی ۵۰ میلیمتری دارند. اگر چه برای دوربین های DSLR با فرمت Cropped (که سنسورهایی کوچکتر از اندازه استاندارد دارند) این فاصله کانونی کمتر است. هنگام خرید لنز باید دقت کنید که: آیا آنها برای فرمت دوربین مورد استفاده شما نرمال هستند یا خیر.
لنز واید: لنز های با فاصله کانونی کمتر (۳۵ میلیمتر و پایین تر) اجازه می دهند تا نور بسیار راحت تر به صفحه حساس به نور درون دوربین برسد و همچنین زاویه بسیار بازتری از منظره را درون عکس جای می دهند. لنزهای واید هنگامی که از یک نمای نقطه نظر ثابت نسبت به لنز های نرمال به عکاسی از یک چشم انداز می پردازند، حاوی بخش بیشتری از آن منظره هستند. همچنین آنها عمق میدان بزرگتری دارند و به شما اجازه می دهند فوکوس شفاف تر و بهتری بر روی تمامی قسمت های عکس داشته باشید. حتی بخش های انتهایی عکس هم تقریبا واضح خواهند بود. هرچه فاصله کانونی کمتر باشد، میزان فوکوس و وضوح عکس هم بیشتر و دقیقتر خواهد بود. البته لنزهای بسیار واید می توانند باعث اعواج در تصویر شوند که خود موضوع جداگانه ای برای بحث است.
لنز چشم ماهی: وقتی لنزها فاصله کانونی واقعا کوتاهی داشته باشند، در زیرگروهی از لنزهای واید با نام چشم ماهی یا fish eye دسته بندی می گردند. این لنزها به همان اندازه که اطلاعات و جزئیات بسیار فراوانی را درون یک عکس فشرده کرده و جای می دهند، به همان صورت هم آن را از شکل طبیعی انداخته و باعث اعواج تصاویر می شوند و عکس عجیب و غریبی تولید می کنند که معمولا در فیلم ها طی صحنه های وهم و خیال آنها را می بینیم! لنزهای چشم ماهی جذابند، اما چندان استفاده گسترده ای در عکاسی ندارند. به جز اینکه دنبال موضوعات خاص و نوظهوری باشیم.
لنزهای تله فوتو: این لنزها همان گروهی اند که معمولا به شکل لوله بلند و ضخیمی از شیشه و فلز و پلاستیک بر روی دوربین هایی با شکل و شمایل حرفه ای ظاهر می شوند و تقریبا هر بیننده ای را جذب نموده و تحت تاثیر قرار می دهند. می توان گفت که لنزهای تله فوتو یکی از مفیدترین گروه ها برای شیوه های مختلفی از عکاسی هستند. اگر چه به نظر می رسد این لنزها تنها برای عکاسی از فاصله دور مناسب باشند، اما شاید برای تان جالب باشد که بسیاری از لنزهای این خانواده جهت عکاسی پرتره هم مطلوب و کاربردی هستند. لنزهای با فاصله کانونی ۸۵ تا ۱۰۰ میلیمتر که گاهی با عنوان «لنزهای پرتره» هم شناخته می شوند، در این دسته قرار دارند. زیرا این لنزها به شکل موثر و کارآمدی تاثیر اعواج لنزهای با فاصله کانونی کمتر را حذف کرده و در عکس ثبت شده چهره طبیعی را حفظ می کنند. آنها همچنین به عکاس اجازه می دهند تا فاصله استاندارد ۳ تا ۵ متری خود با سوژه را حفظ کرده و در عین حال عکس هایی دقیق و واضح داشته باشد. و برای عکاسانی که به دنبال افکت بوکه در عکس های شان هستند، شاید جالب باشد که عمق میدان کمتر برای بوکه بهتر، عالی است.
لنز ماکرو: برخی لنزهای تله فوتو به شکل ویژه برای فوکوس کردن روی اشیاء کوچک طراحی شده اند. این لنزها را معمولا با نام ماکرو می شناسند. چیز زیادی لازم نیست درباره آنها بدانید. تنها اینکه لنزهای تله فوتو همان اندازه که برای عکاسی از موضوعات و مناظر دوردست مناسب هستند، برای ثبت اشیاء بسیار کوچک از فاصله بسیار نزدیک هم عالی به نظر می رسند.
لنزی که می خرم، چقدر باید «سریع» باشد؟
هنگامی به اطلاعات ثبت شده در خصوص لنزها نگاه می کنید، حتما متوجه درج یک عدد f برای آنها شده اید. که این مورد در خصوص لنزهای زوم کمی متفاوت است و برای آنها دو عدد f درج گردیده. همان طور که می دانید، این عدد به حداکثر دیافراگم لنز اشاره دارد، که می توان به نوعی آن را سرعت لنز هم دانست. اعداد f پایین تر، به معنی دیافراگم بازتر، و ورود نور بیشتر هستند. اعداد f کمتر روی لنز به این معنی است که شما می توانید از ISO پایین تر و سرعت شاتر بیشتر در تنظیمات تان بهره ببرید. لذا کاهش در عدد f ( به خصوص در لنزهای تله فوتو و زوم) به معنی افزایش چشمگیر کیفیت لنز (و البته قیمت!) آن است. هنگامی تمام شرایط دیگر برابر باشد، لنزی با کوچکترین عدد f را انتخاب کنید که از پس هزینه آن بر می آیید.
از چه فرمتی استفاده می کنم؟
عکاسی دیجیتال با ظهور خود مشکل نسبتا گیج کننده ای با نام «فرمتها» را به همراه آورد و فرمت های جدید متعددی را ایجاد کرد. عکاسانی که از فیلم و نگاتیو استفاده می کردند، نگرانی بابت فرمت نداشتند. زیرا تقریبا همه دوربین های SLR که از فیلم بهره می بردند، از فرمت ۳۵ میلیمتری پشتیبانی می نمودند. اما عکاسان دیجیتال باید با فرمت های سنسور برش خورده کنار بیایند، و از لنزهایی استفاده کنند که برای خلق تصاویر درست و واضح روی مناطقی کوچکتر از ۳۵ میلیمتر خلق شده اند.
اگر دقت نکنید، ممکن است اقدام به خرید لنز برای فرمت اشتباه کنید و شاید امکان پس دادن یا تعویض آن را هم نداشته باشید. البته اغلب پایه های اتصال لنزها اجازه نمی دهند که بر روی دوربین های با فرمت اشتباه نصب شوند، اگرچه در این میان برخی استثناءها هم وجود دارد. نیکون به طور خاص به این موضوع افتخار می کند که سالها است از پایه اتصال استانداردی برای تمام لنزهای قابل تعویض خود استفاده می کند، لذا این موضوع ممکن است باعث فریب عکاس و خرید لنز برای یک فرمت اشتباه شود. که این ایده مناسبی نیست، زیرا یک لنز فرمت اشتباه می تواند به شدت بر قابلیت های دوربین شما در ثبت صحیح جزئیات یا خلق تصویری که به صورت نامناسب برش خورده، تاثیرگذار باشد.
حتما هنگام خرید لنز، به افراد خبره مراجعه کرده و دوربین تان را به همراه داشته باشید. علاوه بر این بهتر است قبل از خرید لنز کمی در گوگل به جستجو بپردازید. مثلا با تایپ عبارت Lenses for و سپس نام و مدل دوربین تان، می توانید انواع لنزهای مناسب برای آن را بیابید.
نظر دیگران چیست؟
این یکی از مراحل مهم و البته بدیهی هنگام خرید هر چیزی است. مانند هر نرم افزار یا سخت افزار دیگری، قبل از خرید لنز ابتدا به مطالعه مقالات بررسی و همچنین نظرات نوشته شده در فروم ها بپردازید. بسیار مهم است قبل از خرج کردن چند تا چند ده میلیون تومان پول برای یک لنز، حتما اطلاعات کامل و دقیقی درباره آن داشته باشید. البته به خاطر داشته باشید که بررسی ها در چه سطحی هستند و چه می خواهند بگویند. آیا آنها به شرح و توضیح در خصوص انواع مختلف عکس هایی که می توانید با لنز مورد نظر بگیرید هم پرداخته اند؟ آیا در شرایط مختلف به عکاسی با آن لنز اقدام کرده اند؟
در مقالات و نظرات به دنبال جزئیاتی باشید که برای تان اهمیت دارند. آیا پرسپکتیو درست و مناسبی خلق شده؟ آیا لنز جزئیات را به خوبی ثبت کرده است؟ آیا از تکنولوژی های ضروری چون ضد لرزش و... بهره می برد؟ سعی کنید بررسی های حرفه ای و مصرف کننده گان را به طور همزمان دنبال کنید تا به دریافت درستی در خصوص لنز مورد نظرتان برسید.
این لنز چقدر برای من کاربرد خواهد داشت و از آن استفاده خواهم کرد؟
این همیشه یکی از مهم ترین سوالاتی است که قبل از خرید لنز باید از خودتان بپرسید. آیا استفاده زیادی از این لنز خواهید داشت؟ آیا تهیه عکس های پرتره یا از فاصله دور برای تان ضروری است؟ آیا عکس های سرگرم کننده و عجیب غریب لنز چشم ماهی هیچ کاربردی برای تان دارند؟ اگر پول اضافی برای آتش زدن دارید و عکاسی برای تان یک وسوسه و هوس است، خب همین الان به بازار رفته و تمام لنزهایی را که فکر می کنید لازم است خریداری کنید. اما به خاطر داشته باشید که قرار نیست لنزهای جدید از شما عکاس بهتری بسازند، اما آنها می توانند به شما کمک کنند تا عکس های بهتر و متفاوت تری ثبت کنید.
آیا شما هم به دنبال یک لنز قابل تعویض می گردید یا اینکه به تازگی خریدی داشته اید؟ تجربه خرید و همچنین دلایل انتخاب تان را با ما و دیگر دوستان نارنجی به اشتراک بگذارید تا بیشتر از یکدیگر بیاموزیم.
با تشکر از نارنجی
مطالب مشابه :
چه رنگ لنزی به شـما میآید؟
Qom City - چه رنگ لنزی به شـما میآید؟ - مقالات جالب را در سایت قم سیتی مطالعه فرمایید
راهنمای خرید لنز دوربین عکاسی
اما حالا فروشنده از شما می پرسد اگر آن لنز را نمی خواهید چه لنزی می به شما می می آید و از
آشنایی با انواع لنز های دوربین و خرید آن
اما حالا فروشنده از شما می پرسد اگر آن لنز را نمی خواهید چه لنزی می به شما می می آید و از
تمام آنچه باید قبل از خرید یک لنز جدید بدانیم
اگر دوربینی که تهیه می کنید، لنزی به چشم شما از پس آن بر نمی آید. به چه نوع لنزی
لنزها . معایب و محاسن
تا بدانیم با چه لنزی آشنایی با آنها به شما در مشاهده می شود به وجود می آید.
خرید لنز
اما حالا فروشنده از شما می پرسد اگر آن لنز را نمی خواهید چه لنزی می می آید و از شانس به
راهنمای انتخاب لنز رنگی
رنگی بیشتر به چهره میآید، چه رنگ میخواهید لنزی انتخاب چه رنگی به شـما میآید
چگونه عکس پانوراما بیافرینیم؟
همچنین سه پایه به شما کمک میکند تا از Nodal Point به وجود میآید. مهم نیست چه لنزی روی
برچسب :
چه لنزی به شما می اید