بیجار پاره تن کردستان یا گوشت قربانی

رضا قاسمی فر و مجتبی صادقی: در جهان امروزیی كه ارتباطات سبب به وجود آمدن دهكده واحد جهانی گردیده، هر ملتی برای شناساندن خود ناگزیر به استفاده از ابزارهای ارتباطی می باشد و هر اندازه كه ابزارهای مذكور پیشرفته تر باشد صدای استفاده كنندگان نیز رساتر به گوش این دهكده جهانی خواهد رسید.

در چنین وضعیتی بیجار (بی جار) گروس با سابقه دیرینه تاریخی حتی از داشتن یك نشریه كوچك محلی هم بی بهره بود تا آنكه نشریه (ندای گروس) همشهریانمان را امیدوار كرد كه شاید در جامعه مدرن امروزی ما نیز از ركن چهارم دمكراسی بهره ای داشته باشیم و بتوانیم منطقه ای فكر كرده و جهانی عمل نماییم. 
ولی نشریه ندای گروس با انتشار مطالبی هدفمند، نه تنها چیزی برای بیان ناگفته های مردم كرد بیجار نداشته، بلكه خود در تلاش برای تغییر هویت مردمی است كه حتی سر نیزه های رضا شاه هم نتوانست آن را تغییر دهد و مردم ما هنوز با همان لباس و همان زبان در دنیای امروز به اسپرانتو و كاسمو پولوتیسم می اندیشد. اما چاپ مقاله های (بیجار - حلوایی و مشكلات جاری) و (یاسوكند - جاودانه و همیشگی) كه در راستای سیاست كلی و هدفمند نشریه به تحریف تاریخ ایران، سرزمین آریائیها و واقعیت های مكتوب تاریخی پرداخته، چیزی نبود كه بتوان در برابر اینگونه غرض ورزیها سكوت كرد زیرا سكوت در برابر این نوشته ها را به منزله توهین به شعور خویش دانسته ناچار بر آن شدیم جهت تنویر افكار مردم منطقه مطالبی را با استناد به تاریخ و مستندات باستان شناسی ارائه نماییم.
1- در مقاله (بیجار - حلوایی و مشكلات جاری) كه نویسنده آن نامعلوم و منابع آن نامرئی می باشد آمده است كه: »تحقیقات اخیر نشان می دهد كه ساكنان فعلی (گروسها) اوائل دوره قاجار از ملایر به این نقطه كوچ كرده اند ... بیجار در گذر زمان صفحه 29« مطالب واقعی كاملا با ادعای فوق در تناقض بوده و عین مطلب بدین گونه است: »خداداد بیگی های حلوایی نسب آنان به خداداد خان می رسد كه ساكن ملایر بوده و در قلع و قمع زندانیان توسط آقا محمد خان به گروس می آیند كه به سبب كیاست و فراست مورد توجه خوانین كرد گروس قرار گرفته و ....«
با این حال این مطلب نیز در مورد یكی از ایلات مهاجر به یكی از روستاهای منطقه گروس می باشد نه در مورد ساكنان فعلی یا به قول نویسنده گروسها.
2- در قسمتی دیگر از مقاله فوق الذكر اشاره شده است كه: (آقای حسنی خالقی مقدم استاد دانشگاه زنجان در مقاله خود كه در مورد آذربایجان قدیم است به مهاجرت تركهای حاشیه جنوبی قزل اوزن به نقاط سه گانه كلات خراسان، شوشتر خوزستان و بافت كرمان و جای گرفتن گروسها در این نواحی اشاره می نماید كه توام با اهداف سیاسی سلاطین مقتدر صفوی صورت گرفته است.
نویسنده محترم! رودخانه قزل اوزن از كوههای چهل چشمه (چل چه مه) كردستان سر چشمه گرفته و تا رودبار تنگ منجیل ادامه یافته و از آن پس با ملحق شدن به شاخه های دیگر با نام سفید رود تا دریای مازندان ادامه می یابد حال باید پرسید منظور از حاشیه جنوبی رودخانه طویل قزل اوزن كدام مناطق است زیرا هنگامیكه معیار شمال و جنوب، رودخانه قزل اوزن باشد می توان تمام سرزمین های واقع در جنوب این رود، تا دریای عمان و خلیج فارس را جنوب قزل اوزن فرض نمود، اما بعید می نماید این گفته ها نظر استاد مذكور باشد زیراایشان اگر كتابهای مرجع تاریخی را نخوانده باشد دست كم یك بار دانش آموز سال دوم راهنمایی بوده و در كتاب تاریخ این پایه تحصیلی این مطلب را مطالعه نموده اند كه »تركان مردمی بودند كه ابتدا در نواحی شرقی و دور دست آسیای مركزی زندگی قبیله ای داشتند. وجه مشترك قبایل ترك »زبان تركی« و »زندگی دام داری« بود. در دوران ساسانیان این قبایل چند بار به ایران حمله ور شدند اما شكست خوردند. در دوره بعد از اسلام، سپاهیان مسلمان در آسیای مركزی و سرزمین های ترك نشین پیشروی كردند در نتیجه این پیشروی ها تعداد زیادی از تركان اسلام را شناختند و مسلمان شدند. از آن پس به تدریج عده زیادی از تركان به داخل ایران راه یافتند.«
این تركان در سال 366 ه.ق اولین سلسه ترك نژاد در ایران آن زمان و در شهر غزنین تشكیل دادند. دكتر زرین كوب درباره موسسین این دولت ترك می گوید »سبكتكین هم مثل البتكین از غلامان ترك بود« و این در حالی است كه در كتاب تاریخ این پایه آمده است كه آریاییها اقوامی بودند در شمال فلات ایران كه از حدود چهار هزار سال پیش به سوی فلات ایران مهاجرت كردند. اگر بحث بر سر ساكنین اصلی سرزمین مذكور می باشد چه كسانی ساكنان اصلی این آب و خاكند؟ آریاییهای چند هزار سال پیش یا تركان سال 366 ه.ق
3- تنها منبع ذكر شده در مقاله مذكور كتاب بیجار در گذر زمان است. در فصل سوم آمده است كه شیخ شهاب الدین سهروردی كه در سال 539 ه.ق می زیسته یعنی حدود یك قرن پس از تشكیل دومین سلسله ترك در ایران - جنگ دندانقان 429 هجری در روستای سهرورد (سوره برد) از محال گروس متولد شده است.  به گفته استاد فرزانه ادبیات فارسی ایران دكتر شفیعی كدكنی این فیلسوف بزرگ و عارف برجسته از افتخارات ایران و ملت كرد محسوب می شود. آقای نگارنده !! این شخصیت برجسته كشورمان چگونه در قریه ای به دنیا آمده كه به گفته شما جزء مناطق ترك نشین بوده مگر آنكه قزل اوزن از (سوره به رد) هم گذشته و ایشان را با خود از چهل چشمه (چل چه مه) آورده باشد!!
شاید مقصر من كرد و هم زبانانم هستیم كه با اهمال در شناساندن هویت فرهنگ و حدود و ثغور حاكمان، راه را برای شما كه فكر می كنید مردم در خواب خرگوشی فرو رفته باز گذاشته تا گفته های »ممد قلی« (1) منشانه شما افكار مردم كرد گروس را مشوش سازد.
4- خنده آورترین مطلب نشریه شاید قسمتی از مقاله (یاسوكند جاودانه و همیشگی) است كه نویسنده معلوم و منابع نامعلوم آن بیان می دارند كه »تحقیقات اخیر پیشینه تركها در خاورمیانه و ایران را تا هشت هزار سال به اثبات رسانیده است كه تحت عناوین قومی و حكومتی: سومر، گوتی، لولوبی، ماننا، ماد، كاسیت، ایلام، اورارتو، هون، قیچاق، خلج و غیره در اقصا نقاط خاورمیانه، ایران، قفقاز، آسیای صغیر، اروپای شرقی، آسیای میانه و خاور دور و سایر نقاط جهان پراكنده بوده و هستند«
در باره نوشته فوق الذكر خواهشمند است تمام مستندات مورخین و مستشرقین و باستان شناسانی همانند ابن ندیم، ابن اثیر، دینوری، زرین كوب، رشید یاسمی، پیرنیا، جلیل ضیاء پور، هرودت، گیرشمن، یوزف و یسهوفر، دیوید آدامس، واسیل نكتین، ویل دورانت، كلمان، سایكس سرپرسی و ... را بایگانی نمایند و همه چشم به راه آثار جدیدی از .... باشد كه شاید سندی ....
5- شما كه نگران نام هایی چون مازندران، رضائیه، میان دو آب، مهاباد، زرینه رود، تكاب و صدها نام دیگر به فارسی تغییر داده شده هستید فكر نمی كنید كه دنیا به سوی جهان وطنی در حركت است و افكار كوته بینانه و تاریخ نویسی تحریفی راه به جایی نمی برد.
1- ممد قلی شخصیت طنز نشریه ندای گروس است.

منابع:  1- ر. گیرشمن - ایران از آغاز تا اسلام، ترجمه محمد معین، شركت انتشارات علمی و فرهنگی - چاپ اول 1381
2- عبدالحسین زرین كوب - تاریخ مردم ایران از پایان ساسانیان تا پایان آل بویه، انتشارات امیر كبیر، چاپ اول 1367
3- علی اكبر سرفراز - بهمن فیروزمندی - باستان شناسی و هنر دوران تاریخی ماد، هخامنشی، اشكانی، ساسانی، انتشارات عفاف چاپ اول 1381
4- جلیل ضیاء پور - مادها و بنیانگذاری نخستین شاهنشاهی در غرب فلات ایران ، انتشارات انجمن آثار ملی
5- دیاكونف - تاریخ ماد، ترجمه كریم كشاورز، انتشارات پیام 1354
6- پیرنیا - تاریخ ایران باستان، انتشارات ابن سینا 1344
7- دورانت، ویل - تاریخ تمدن، شرق زمین گاهواره تمدن، ترجمه احمد آرام، انتشارات اقبال 1337 جلد 1
8- جغرافیای طبیعی ایران دوره كاردانی مراكز تربیت معلم رشته علوم اجتماعی


مطالب مشابه :


آقای رئیس جمهور این صدای من است!

دانشگاه بیجار گروس- بیجاریکا-bijarica - آقای رئیس جمهور این صدای من است! - بیجار در گذر زمان




محمود ديني

دانشگاه بیجار گروس- بیجاریکا در این مجله شما به اطلاعات وسیعی در تمام زمینه مرتبط با بیجار




از اساتید دانشگاه آزاد بیجار:

سرای خبرنگاران شهرستان بیجار - از اساتید دانشگاه آزاد بیجار: -




بیجار پاره تن کردستان یا گوشت قربانی

دانشگاه بیجار گروس- بیجاریکا-bijarica - بیجار پاره تن کردستان یا گوشت قربانی - بیجار در گذر زمان




حمزه ی عرب نگین زیبای شرق كردستان

دانشگاه بیجار گروس- بیجاریکا-bijarica - حمزه ی عرب نگین زیبای شرق كردستان - دانشگاه آزاد بیجار




پل و قلعه تاريخی صلوات آباد

دانشگاه بیجار گروس- بیجاریکا-bijarica - پل و قلعه تاريخی صلوات آباد - بیجار در گذر زمان - دانشگاه




برچسب :