بیهوش کننده ها
بیهوش کننده ها
مواد بیهوش کننده داروهائی هستند که سبب ایجاد بیدردی، از بین رفتن هوشیاری، شل شدن عضلات و فعالیت رفلکسی شده و این عمل را با تضعیف سیستم اعصاب مرکزی به طور غیر انتخابی و برگشت پذیر انجام میدهند
واژه بیهوشی
واژه بیهوشی "anesthesia" توسط اولیوروندل هلمز تکوین یافت که آن را برای اولین بار در بیست ویکم نوامبر 1842 در نامهای که برای ویلیام مورتون نوشته بود به کار برد. این کلمه دارای ریشه یونانی بوده و معنی فقدان ادراک یا عدم حساسیتمیباشد.
تاریخچه
مردم عهد باستان برای ایجاد بیهوشی از عوامل مخدر از منابع مختلف نظیر الکالوئیدهای خشخاش یا بلادون و یا روشهای فیزیکی مثل خفه کردن با فشار و ضربه مغزی استفاده مینمودند. عوامل بیهوش کننده جدید از قرن نوزدهم معرفی شدند. نیتروزاکساید که برای اولین بار در سال 1776 توسط پریستلی تهیه شد، در سال 1779 توسط هامفری دیوی برای اعمال جراحی به کار رفت و در سال 1844 توسط هوراس ولز در دندانپزشکی به کار گرفته شد. در قرن اخیر، خواص بیهوش کنندگی بعضی از ترکیبات شناخته شده کشف شد و چند عامل بیهوش کننده جدیدی نیز برای اولین بار ساخته شد. از میان ترکیبات شناخته شده میتوان به سیکلوپروپان، تری کلرواتیلن، تری کلرواتیلن و وینیل اتر اشاره نمود. عوامل جدید نیز شامل هیدروکربنهای هالوژنه باربیتوراتها، بنزودیازپینها و سایر انواع داروها میباشند.
طبقه بندی
بیهوش کنندههای عمومی به دو دسته بیهوش کنندههای استنشاقی و داخل وریدی تقسیم میشوند معمولا این داروها را همراه با داروهای الحاقی تجویز می کنند.
بیهوش کننده های استنشاقی
این ترکیبات بیهوش کنندههای فرار نیز نامیده میشوند، بیهوش کننده های استنشاقی ممکن است گاز یا مایعات فرار باشند. برخی از آنها مخلوط های قابل انفجاری با هوا و سایر گازها تشکیل میدهند. این مواد به شدت در قدرت، سلامت و توانائی در گستره ایجاد بیدردی و شل کنندگی عضلانی متفاوتند. عمق بیهوشی ایجاد شده به سرعت میتواند با تغییر غلظت استنشاقی تغییر نماید و به علت حذف سریع آنها، ضعف تنفسی پس از جراحی وجود ندارد.
گازهای بیهوش کننده اصلی عبارتند از:
سیکلوپروپان، اتیلن و نیتروزاکساید.
مایعات فرار با توجه به ساختمان شیمیایی عبارتند از:
اترها: آلی فلوران، انفلوران (اتران)، اتر، فلورکسن، ایزوفلوران (فوران)، متوکسیفلوران (پنتران)، رفلوران، سوفلوران، تیومتوکسی فلوران وینیل اتر (وینتین)
هیدروکربنهای هالوژنه: کلروفروم، کرایوفلوران، دیاکسیکلران، اتیل کلراید، هالوپروپان، هالوتان (فلوئوتان) نورفلوران، تفلوران، تریبرومواتانل و تری کلرواتیلن.
در بیهوش کنندههای استنشاقی اکسیژن به عنوان رقیق کننده به کار میرود.
عوارض ناخواسته بیهوش کنندههای استنشاقی
بیهوش کننده های استنشاقی میتوانند سبب ایجاد عوارض ناخواسته زیر شوند:
هذیان، استفراغ، افزایش سرعت تپش قلب(با بعضی از آنها ایجاد شده و توسط هالوتان ایجاد نمیشود)، اختلال در ضربان قلب (آریتمی)، ضعف تنفسی، کاهش برگشت پذیر ادرار، ازدیاد بدخیم درجه حرارت بدن (در بیمارانی که به طور ژنتیک حساسند) و سایر عوارض.
بیهوش کنندههای داخل وریدی
بیهوش کننده های داخل وریدی جامدات غیری قابل انفجاری می باشند. این ترکیبات سبب از بین رفتن سریع هوشیاری میشوند اما بیهوشی و شلی عضلانی ایجاد شده کافی نیست. به همین دلیل این ترکیبات بندرت به تنهایی مصرف میشوند مگر در عملیات جراحی کوچک و کوتاه. همگی این ترکیبات برای بیهوشی اساسی یعنی رسیدن به درجهای از عدم هوشیاری پیش از تجویز داروهای بیهوش کننده به کار میروند.
بیهوش کننده های داخل وریدی را میتوان به گروههای زیر تقسیم نمود:
باربیتوراتها: متوهگزتیال سدیم (برویتال سدیم)، تیال باربیتال، تیامیلال سدیم )سوربیتال، تیبوناباربیتال و تیوپنتال سدیم (نپتوتال)
بنزودیازپینها: دیازپام (والیوم)، فلونیترازپام (روهیپنول) و میدازولام هیدروکلراید (ورسد)
استروئیدها: استات آلفادولون، آلفا کسالون و میناکسولون (سمی تر از آن است که مصرف شود)
مشتقات سیکلوهگزانون: هیدروکلراید کتانینی (کتا جکت وکتالاز)
عوامل متفرقه: آلفن تانیل، اتومیدات (آمیدات، هیپنومیدات)، اتوکسادرون، پروپایندید، پرویوفول واکسی بات سدیم
عوارض ناخواسته بیهوش کننده های وریدی
عوارض ناخواستهای که توسط این ترکیبات ایجاد میشود شامل ضعف تنفسی، تپش نامنظم قلب، سرفه، اسپاسم برونش، اسپاسم حنجره، کاهش فشار خون، حرکات عضلات غیر ارادی و تهوع و استفراغ پس از جراحی میباشد.
نحوه عملکرد مواد بیهوش کننده
نظریان متعددی برای بیان نحوه عملکرد مواد بیهوش کننده ارائه شده است چرا که عملکرد آنها را نمیتوان با یک نظریه واحد توضیح داد. نظریات موجود را میتوان به نظریات فیزیکی و نظریات بیوشیمیایی طبقه بندی نمود.
نظریات فیزیکی عمدتا بر اساس دو خاصیت فیزیکوشیمیایی مولکول ماده بیهوش کننده یعنی قابلیت قطبی شدن و حجم مولکول بنا نهاده شده است.
نظریاتبیوشیمیایی بر پایه آثاری است که بیهوش کنندهها در سیستم های بیوشیمیایی ایجاد مینمایند. ولیکن، هیچ یک از این نظریات با شواهد تجربی بدون شبهه حمایت نشده است.
چند تن از محققین پیشنهاد کردهاند که اثر اصلی که توسط بیهوش کنندههای عمومی ایجاد میشود از تداخلات فیزیک مانند تداخلاتی که سبب تغییرات همآرائی در ماکرومولکولها میگردد ناشی میشود و نقش دوم را تغییرات بیوشیمیایی داراست.
anesthesia20.blogfa.com وبلاگ تخصصی هوشبران جوان
مطالب مشابه :
هوشبری(بیهوشی)
مقالات - هوشبری(بیهوشی) | دانشگاه ازاد www.azmoon.com دکتری کنکور دانشگاه آزاد کارشناسی ارشد www.azmoon
دانلود رایگان کتاب اصول بیهوشی میلر
مقالات - دانلود رایگان کتاب اصول بیهوشی میلر | دانشگاه ازاد www.azmoon.com دکتری کنکور دانشگاه
بیهوش کننده ها
مقالات - بیهوش کننده ها | دانشگاه ازاد www.azmoon.com دکتری کنکور دانشگاه آزاد واژه بیهوشی.
تجهیزات19- ماشين بيهوشي
برخی سازندگان ماشین بیهوشی. Acoma, AMS, Anmedic, Blease, Dameca, Datascope, Datex-Ohmeda, متن ها: مقالات پزشکی
پایان سه گانه سوالات بورد!
بیهوشی، مراقبت های ویژه و درد - پایان سه گانه سوالات بورد! - زندگی صحنه یکتای مقالات اساتید
تاریخچه بیهوشی در ایران
دکتر تشيد به تأليف مقالات علمي متعدد و از تمام افراد علاقه مند به بیهوشی دعوت به عمل می
سطح 4 ( اتاق عمل بیمارستان منطقه ای) : تجهیزات اتاق عمل عمومی
مقالات - سطح 4 ( اتاق عمل بیمارستان منطقه ای) : ماشین بیهوشی واپرایزورهالوتان و
اتاق عمل
مقالات - اتاق عمل بیماران امکان انجام اعمال جراحی تحت بیهوشی عمومی داشته باشند .
برچسب :
مقالات بیهوشی