ISI چیست؟ (آی اس آی) چیست؟
ارجاع به خود یا self citation چیست؟
اگر منابع ذکر شده در مقاله٬ پژوهش نویسندگان خود مقاله باشد٬ این کار از ارزش مقاله می کاهد زیرا جنبه بین المللی بودن آن را ضعیف می کند. درجه ارجاع به خود مجلات ISI معمولا کمتر از ۲۰٪ است.
ضریب تاثیر یا درجه تاثیر یا Impact factor چیست؟این عامل همه ساله توسط ISI برمبنای ارجاعات به هر یک از مجلات علمی آن محاسبه می شود و نتیجه در گزارشات ارجاع مجله یا Journal Citation Reports یا به اختصار JCR ٬ منتشر می شود. این ضریب٬ نه برای مقاله یا نویسنده٬ بلکه برای مجله محاسبه می شود. محاسبه برمبنای یک دوره سه ساله صورت می گیرد. فرضا اگر در سال ۸۴ جمعا ۴۰ ارجاع به یک مجله صورت گرفته باشد و در آن مجله در سال ۸۲ تعداد ۲۶ مقاله و در سال ۸۳ تعداد ۲۴ مقاله چاپ شده باشد٬ ضریب ارجاع آن مجله٬ از تقسیم ۴۰ بر ۵۰ به دست می آید که ۸/۰ است. یعنی به طور متوسط٬ هر مقاله آن نشریه ۸/۰ مرتبه مورد استناد مقالات دیگر قرار گرفته است.
ISI بودن یک مجله را چگونه تعیین کنیم؟بهترین راه٬ مراجعه به سایت هایی نظیر تامسون است. زیرا همچنان که گفته شد٬ هم تعداد مجلات زیاد است و هم ISI محسوب شدن یک مجله ممکن است همیشگی نباشد.هر نشریه با هر امتیاز علمی در کشور چاپ شود اگر ضریب تأثیرش صفر باشد، در این پایگاه قرار نمی گیرد. متأسفانه، در حال حاضر تمامی نشریات ایرانی دارای ضریب تأثیر صفر بوده و جایی در این پایگاه ندارند.
ISC چیست؟ISC یا همان پایگاه استنادی علوم جدید و تکنولوژی که همانند ISI دارای مقالات دانشمندان است که خوشبختانه در ایران نیز چنین پایگاهی تاسیس شده است وهم اکنون به فعالیت می پردازد.
معیار اصلی ورود مجلات به نمایه های سه گانه ISI چیست؟بر اساس قانون تجمع گارفیلد متون هسته برای تمامی رشته های علمی بیش از 1000 مجله نیست. همچنین مطالعه ای از سوی گارفیلد بر روی پایگاه اطلاعاتی اِس.سی.آی (Science Citation Index) نشان داده است که 75% ارجاعات در کمتر از 1000 عنوان مجله شناسایی شدند.حال اگر لازم نباشد که یک نمایه استنادی چند رشته ای جامع بیشتر از چندهزار مجله را پوشش دهد، این مجلات را چگونه باید برگزید؟
هر چند برخی شائبه تاثیر پذیری این امر از سیاست و ... را مطرح می کنند ولی نظر ISI Thomson چیز دیگری است. یعنی هزینه- کارآیی. گارفیلد خود می گوید: چون مساله پوشش، وجهی عملا اقتصادی دارد، معیار برای آنچه انتخاب می شود، هزینه-کارایی است. هدف هزینه – کارآمدی یک نمایه به حداقل رسانیدن هزینه در ازای شناسایی یک مدرک مفید و به حداکثر رسانیدن احتمال دستیابی به یک مدرک مفید منتشره است. یک نمایه هزینه- کارآمد باید پوشش دهی خود را تا حد امکان محدود به آن مدارکی نماید که ممکن است افراد مفیدشان بدانند. به زبان ساده ISI Thomson مجلاتی را نمایه می کند که احتمال استناد به آنها بیشتر باشد.ولی چه شاخصی می تواند صلاحیت ورود دیگر مجلات به جمع مجلات منبع ISI Thomson را تایید کند. جواب بسیار ساده است: فراوانی استناد به مجلات در منابعی که پیشتر در این نمایه وارد شده اند.اگر دانشگاهها می خواهند مجلات خود را در نمایه های سه گانه ISI Thomson وارد کنند، علاوه بر رعایت ضوابط عمومی مانند وضعیت نشر، کیفیت مقالات، ترکیب سردبیری و تحریریه و ... باید در جستجوی راهکارهایی باشند که به مجلات آنها از سوی مجلات منبع ISI Thomson، استناد شود. شاید یکی از راهها تشویق محققان دانشگاه در استناد به مدارک مجلات داخلی، در مقالات ارسالی به مجلات تحت پوشش نمایه های سه گانه ISI Thomson باشد.
پيوستن پايگاه استنادى علوم ايران به ISI :رئيس کتابخانه منطقه اى علوم و تکنولوژى گفت: پيوستن ISC به ISI با هدف افزايش سهم توليدات علمى ايران در جهان در نشستى با حضور مسئولين ISI در کتابخانه منطقه اى بررسى شد. با توجه به اينکه تمامى خصيصه هاى ISI در ISC نيز وجود دارد، کتابخانه منطقه اى علوم و تکنولوژى شيراز که متولى ايجاد ISC ( پايگاه استنادى علوم و تکنولوژى ) در کشور است، براى درج شدن مجلات بيشترى به زبان فارسى در ISI و ايجاد ارتباط بيشترISC با ISI تلاش مى کند .با برقرارى پيوند علمى ميان ISI و ISC شناسايى علم به زبان فارسى در سطح بين المللى بيشترمى شود و سهم ايران از توليدات علمى دنيا بيشتر خواهد شد . هم اکنون بيش از 6 هزار مقاله توسط مجلات معتبر در ISC توليد مى شود اما انعکاس اين توليدات علمى در سطح بين المللى کم است که با درج تعدادى از مجلات در ISI بازتاب علمى ايران در جهان بيشتر مى شود .
وى با بيان اينکه هم اکنون 25 مجله ايرانى توسط ISI شناسايى شده و نمايه مى شود، افزود: در حال حاضر تلاش مى شود اين تعداد به 500 مجله افزايش يابد . مسئول راه اندازى ISC در ايران با بيان اينکه ايران چهارمين کشور داراى مطالعات استنادى علوم بر پايه ISI است، گفت: کشورهاى ژاپن و چين نيز توانسته اند مجلات خود را به همين روش در ISI درج کنند .
گفتنى است کتابخانه منطقه اى علوم و تکنولوژى شيراز چندى پيش مأمور راه اندازى پايگاه استنادى علوم ايران و جهان اسلام شد و اين مرکز هم کانون در تلاش براى سنجش توليدات علمى در کشورهاى اسلامى، رتبه بندى نشريات کشورهاى اسلامى، توليد نمايه استنادى علوم کشورهاى اسلامى به منظور توسعه ISC در يان تمامى کشورهاى اسلامى و پيوند دادن ISC به ISI است .
مطالب مشابه :
ISI چیست؟ (آی اس آی) چیست؟
حسابداری، مقالات حسابداری ، مقاله isi - isi چیست؟ (آی اس آی) چیست؟ - نحوه نگارش مقاله ، مقالات
برچسب :
مقالات حسابداری