صنایع دستی همدان

پوستین دوزی
در گذشته پوستین دوزی از مهمترین مشاغلی بوده که در شهر و روستا وجود داشته است و پوستین دوزان پوست گوسفند و بره را پس از پاکیزه ساختن آن و بدون تراشیدن پشم آن با استفاده از مواد اولیه ساده ایی همانند آرد جو ، زاج و مازوج بصورت پوستین و یا زیرانداز در می آورده اند ، هم اکنون هم در بعضی از روستاهای استان عده معدودی از روستاییان مبادرت به این امر می کنند . اما به علت گرانی بیش از حد پوست هر روز تعداداین افراد کاسته می شوند.
سنگ 
برخورداری استان از معادن سنگ های مختلف از جمله گرانیت ، کوارتز ، فلدسپا ، میکا و … در استان و همچنین وجود کارگاههای ساخت انواع تندیسهای سنگی ، حکاکی بر روی سنگ ، حجاری ، تراش و مات کاری روی سنگ ، تراش سنگها ی قیمتی و نیمه قیمتی همینطور آثار تاریخی بر جای مانده از پیشینیان چون گنج نامه ، شیر سنگی و … که می توان به عنوان پیشینه این هنر در استان از آنها یاد کرد
تابلوفرش 
بافت تابلوهای نفیس با طرحهایی از مناظر ، تصویر شخصیتها ، اماکن تاریخی ، فرهنگی با استفاده از الیاف پشم مرغوب و ابریشم الوان توسط هنرمندان قالیباف که در اکثر نقاط استان بخصوص شهرستانهی ملایر ، همدان و کبودرآهنگ رواج دارد .
مروار بافی
 بافت انواع سبد های زیبا از چوب مروار که بیشتر در شهرستان ملایر رواج دارد . چوب مروار در مزارع برخی از روستاها کشت می شود . نوع چوب مروار این مناطق از بهترین نوع ، بدون شاخه های اضافی و گره می باشد . محصولات تولیدی شامل انواع سبد ، گلدان ، مبلمان ، میز و صندلی و دهها نمونه دیگر است .
سبد بافی
بافت انواع سبد برای ظروف و گلدانها که بسیار ظریف با استفاده از ساقه گندم به شکل هنرمندانه ای صورت می پذیرد .
ساز سنتی
ساخت انواع سازهای سنتی از قبیل سه تار ، سنتور ، دف و … از چوب های مخصوص به روش سنتی می باشد که بیشترین کارگاهها در شهرستان همدان و تعدادی نیز در سایر شهرستانهای استان وجود دارد .

کاشی کتیبه (هفت رنگ)
این نوع کاشی که به روش سنتی با طرحها و نقوش بسیار زیبا تولید می شود، برای دیوارها و بقاع متبرکه ، مساجد ، اماکن زیارتی ، سر درب ادارات ، اماکن فرهنگی و … استفاده می شود. تولید این نوع کاشی در شهر همدان و لالجین رواج دارد .
منبت کاری روی چوب 
تابلو هایی از برش های بسیار ظریف از چوب انجام و سپس آیات قرآنی ، شعر و… به خط نسخ ، نستعلیق و شکسته با حاشیه هایی زیبا کنار هم قرار گرفته و تابلو هایی نفیس مشبک را تشکیل می دهند . این هنر در اکثر نقاط استان متداول است .
معرق چوب 
تولیدات این هنر از کنار هم قرار دادن برش های بسیار ظریف و نازک از انواع چوبهای تزئینی ، صدف ، عاج و … در قالب طرحها و تابلو های نقاشی مینیاتور بسیار نفیس در اغلب نقاط استان بخصوص ملایر ، تویسرکان ، نهاوند و همدان رواج دارد و به وجود می آید .
مسگری
 ساخت انواع ظروف مسی با استفاده از ورقه های مسی و یا پوشش بدنه ظروف با آلیاژی از قلع و روی برای جلا وزیبایی که تولیدات آن معمولاً شامل انواع دیگ ، کاسه ، بشقاب ، ظروف آشپزخانه و … می باشد که در قدیم الایام بازار مسگرهای همدان یکی از بازارهای پر رونق و اصلی این رشته محسوب می شد .
طلا کاری روی شیشه
طراحی نقوش سنتی ، اسلیمی ، ختایی و گل و بته با آب طلا بر روی بدنه ظروف شیشه ای سنتی (انواع گلاب پاش ، شکلات خوری ، لوستر ، میوه خوری و … ) با ظرافت و زیبایی خاصی صورت می پذیرد . این هنرمندان عمدتاً در شهر های همدان ، ملایر و لالجین فعال هستند .
تراش شیشه
 اجرای طرح های برجسته و فرو رفته و یا مات کاری سطح شیشه (سن بلاست) بر روی بدنه شیشه ای با استفاده از ابزار ساده و ایجاد اشکال مختلف و زیبا بر روی ظروف مصرفی و تزئینی شیشه ای همچون پارچ و لیوان ، میوه خوری ، شکلات خوری ، لوستر و … صورت می پذیرد .
قاب سازی
 ساخت قاب های چوبی بسیار نفیس با اجرای طرحهای زیبا و سنتی به دو روش کنده کاری روی چوب (منبت) یا قالبی روی بدنه قاب انجام می گیرد . کارگاههای قاب سازی عمدتاگ در شهرستان رزن (روستای کاج) ، همدان ، ملایر و تویسرکان فعال هستند .
زنجیر سازی

ساخت انواع زنجیر در سایز های مختلف با استفاده از مفتولهای فولادی ، این رشته صنایع دستی در برخی از شهرستانهای استان رایج است .
چاقو سازی
ساخت وسائل فلزی (به شکل سنتی) مانند چاقو ، قند شکن ، کارد ، قلم تراش و … از ورقه های فولادی و تزئین دسته چاقو با صدف ، چوب یا شاخ گوزن و پوشش بدنه فلزی با لایه ای از جنس کرم . این رشته در همدان و برخی از شهرستانهای استان انجام می گیرد .

صنایع دستی تلفیقی
این نوع صنایع دستی انواع گوناگون دارد که عبارتند از : تلفیق چرم و سفال ، چرم و چوب ، سفال و مروار ، شیشه و طلا کوبی و نقره کوبی ، سفال و گل ، سفال و سوزن دوزی روی چرم ، گلیم و چرم ، جاجیم و چرم و … که در اکثر نقاط استان به اشکال مختلف تولید می شود . طلا کوبی و نقره کوبی : ایجاد طرحهای سنتی بر روی ورقه های نقره ای و طلایی به شکل برجسته و نصب ورقه های منقوش بر روی بدنه های شیشه ای ، چوبی و سرامیکی . کارگاه های طلا کوبی و نقره کوبی از جمله رشته های جدید می باشد .
مصنوعات فلزی (فرفوژه)
ساخت انواع وسایل منزل و تزئینات با استفاده از شکل دادن به مفتولهای فلزی . (مبل و صندلی ، میز غذا خوری ، سرویس خواب ، جالباسی ، لوستر و … ) این رشته در حال حاضر بسیار مورد توجه قرار گرفته و تولیدات آن نیز هر روز متنوع تر می شود .
سوغات : معروف‌ترین سوغاتی‌های استان همدان عبارتند از : سفال و سرامیک ، فرش ، گلیم ، قالی ، جاجیم ، محصولات دستی چرمی ، گیوه ، انگشت پیچ ، انگور شانی و شیره انگور
نبت 
با توجه به موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی در شهرستانهای تویسرکان ، ملایر ، نهاوند و همدان محل مناسبی برای رویش در ختان جنگلی ، گردو ، گلابی ، زبان گنجشک و سایر درختان مورد مصرف می باشد . وجود استید مجرب و با سوابق طولانی در این شهرستان ها موجب شده است تا این رشته در استان از رونق خاصی برخوردار باشد . تولیدات کارگاههای منبت عبارتند از : ساخت انواع مبلمان استیل ، کنسول ، سرویس میز غذا خوری ، سرویس خواب ، بوفه و دهها مورد آثار هنری دیگر .

قلم زنی روی مس
استفاده از ابزارهای بسیار ساده (قلم و چکش) صورت می پذیرد . این ایجاد طرحها و نقوش برجسته و فرو رفته در بدنه ظروف مسی با نوع صنایع دستی در حال حاضر توسط صنعتگران خبره بیشتر در شهر های ملایر و همدان تولید می شود .
سوزن دوزی سنتی
دوخت انواع طرحها و نقوش سنتی بر روی پارچه های ساده ، ترمه و مخمل و … با نخهای ابریشمی رنگی و اجرای دوخت های ساقه دوزی ، پته دوزی ، برداری دوزی ، پیله دوزی ، آینه دوزی ، سرمه دوزی ، سکه دوزی ، چشمه دوزی و … که در اکثر نقاط استان رواج دارد . بخصوص در شهرستانهی همدان وملایر چند شرکت تعاونی که اعضاء آن را اکثراً بانوان تشکیل می دهد به تولید رودوزیهای سنتی مبادرت می ورزند .
طلا سازی
 ساخت انواع زیور آلات با استفاده از مفتولیهایی از جنس طلای زرد و سفید با عیار ۱۸ که تقریباً در برخی از شهرستانهای استان رشته طلا سازی متداول است ، لیکن کاگاههای طلا سازی همدان شهرت و قدمت خاصی برخوردار اند .
ملیله نقره
 ساخت انواع زیور آلات و ظروف زینتی با استفاده از مفتولهای نقره ای توسط صنعتگران این رشته که در برخی از نقاط استان متداوال است .
انگشتر سازی (زیور آلات نقره و طلا) : ساخت انواع رکاب انگشتر از جنس نقره و طلا به اشکال و طرحهای گوناگون در فرم رکاب که معمولاً با نگین و سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی اعم از الماس ، یاقوت ، زمرد ، یشم ، فیروزه و عقیق مزین می شود .
تذهیب
اجرای طرح های سنتی ، اسلیمی ، ختایی بر روی کاغذ های رنگی ، طلایی و نقره ای برای تزئین خطوط خوشنویسی شده تابلو های قرآنی ، شعر و … و یا تزئین متون بکار می رود که هنرمندان برجسته این رشته در اکثر نقاط استان به فعالیت مشغول هستند .
نقاشی ایرانی (مینیاتور)
طراحی نقوش مینیاتوری بر روی صفحه کاغذ و بدنه سفالی ، گلدانها و کتیبه ها با ذوق هنری بسیار بالا توسط هنرمندان این رشته در اغلب نقاط استان بخصوص همدان صورت می پذیرد .
نقاشی روی سفال و سرامیک
 طراحی نقوش سنتی و مدرن بر روی بدنه سفالی و سرامیک که به روش نقاشی روی بدنه لعابی ، نقاشی زیر لعابی ، نقاشی های رنگ و روغن ، نقاشی آب طلا صورت می پذیرد . کارگااههای نقاشی بیشتر در لالجین ، همدان و بطور پراکنده تعدادی نیز در سایر شهرستانهای استان فعال هستند .

شیشه گری سنتی (آبگینه)
ساخت ظروف شیشه ای بی رنگ و الوان به روش سنتی (دمیدن هوا به دورن مواد مذاب شیشه) . در گذشته ای نه چندان دور کارگاه های تولید ظروف شیشه ای در برخی از مناطق استان وجو داشتند لیکن فعالیت این رشته قدری کم رونق شده است .
انواع فرش 
از انواع فرشهایی که در همدان بافته می شود یک نوع ریز بافت آنکه در اندازه های کله گی بافته می شود معروف و مشهور است و سایر اندازه های دیگر مانند : کناره ، دوزرعی ، پنج چارک ، خرک ، پشتی ، روکرسی و سجاده ای نیز در همدان بافته و عرضه بازار می شود .

طرحها
 طرحهایی که بیشتر در همدان بافته می شود طرح ماهی و ترنج دار است که در گذشته از انواع رنگهای الوان و ثابت که از شیره گیاهان می گرفتند و پشم را رنگ می زدند جهت بافت این قالیها استفاده می کردند که به آنها قالیهای با رنگهای ثابت می گویند و هر چه کهنه تر شود رنگ آن جلا و زیبایی خاص خود را پیدا می کند ولی در حال حاضر بعضاً از رنگهای شیمیایی و دباغی استفاده می کنند که بعد از بافت ، رنگ فرشها تغییر کرده و رنگ اصلی آنها از بین می رود و بیرنگ می شود . از جهت بازار فروش، فرشهایی که در داخل همدان خریدار زیادی دارد ، دوزرعی و پنج چارک است ولی بقیه اندازه ها مانند فرشهای خرک ، کناره ، پشتی و رو کرسی طالب چندانی در بازار ندارد و مشتری آن کمتر است .
نساجی سنتی
امروزه دستبافی به صورت تهیه و تولید انواع پارچه ها و برخی زیراندازها نظیر: جاجیم، جاجیمچه، روتختی، رومیزی، روتختی، روسری، لباسهای محلی، ملحفه، شمد و … در بسیاری از مناطق روستایی و برخی نقاط شهری استان همدان مرسوم است.

دستبافان برای تولید پارچه از دستگاههای ساده بافندگی نظیر دستگاههای «دو وردی» و «چهاروردی» استفاده  می کنند. دستبافان به طور معمول از نخ پشمی برای پود و از نخ پنبه ای برای تار محصولات خود استفاده می کنند.

  منبع:www.behtour.com


مطالب مشابه :


دکوراسیون . تزئینات و تزئین نارنجی

تزیینات و دکوراسیون منزل و محل کار - دکوراسیون . تزئینات و تزئین نارنجی - دکوراسیون و تزینات




ادامه تزئین سفره شب عید

ادامه تزئین سفره شب دور گلدانها میتوانید از روبانهای زیبا استفاده کنید.




دکوراسیون منزل

دور گلدانها میتوانید از روبانهای - در تزئین غذاها و سالاد میز تا جایی که می تواندی از




همه چیز در باره گل لاله

آن را براى تزئین باغ هاى موقع گاشت دور پیاز را ماسه گلدانها از تاریکی به




دسته:عكس ماهايا پطروسيان

تزئین سفره آرایی حلقه حلقه بریده دور گلدان بچینید و یک برای پر کردن گلدانها




زیبایی خانه دکوراسیون خانه

چگونه خانه ای زیبا تزئین کنیم دکوراسیون




صنایع دستی همدان

بافت انواع سبد برای ظروف و گلدانها که و یا تزئین در گذشته ای نه چندان دور




چگونه از گیاهان گلدانی خود مراقبت کنیم ؟

گیاهان گلدانی، تزئین زنده و زیبای اکثر مردم گلدانها را در حتي المقدور دور نماي




برچسب :