اطلاعات ارشد فتونیک

  فتونیک

ليزر بدون شک اختراع بزرگ قرن قبل بود که تاثير به‌سزايي در علم و تکنولوژي گذاشت. گسترش استفاده از ليزر در امور مختلف چنان به سرعت پيش رفت که از قبل، قرن فعلي را قرن تکنولوژي مبتني بر نور نام‌گذاري کردند. امروزه در اغلب صنايع و آزمايشگاه‌ها، در تمامي رشته‌ها و حتي در لوازم اطراف ما، به نحوي ردپايي از نور و بخصوص ليزر ديده مي‌شود. مخابرات، پزشکي، صنايع نظامي، صنايع خودروسازي و صنايع سنگين بيشترين تاثير را از ليزر گرفتند؛ به نحوي که در حال حاضر کمتر صنعتي است که ابزار و تجهيزات ليزري را به کار نگرفته باشد. بدين ترتيب علم فتونيک به عنوان يک علم بين رشته‌اي مطرح شکل گرفت. در اين رشته تمام امور مربوط به نور از ايجاد، تغيير، هدايت، تاثبت و آشکارسازي آن مطرح و مورد مطالعه قرار مي‌گيرد. نتايج اين علم علاوه بر گسترش فهم بشر در شناخت طبيعت اطراف، کاربردهاي فراواني  پيدا کرده است؛ که به خاطر ماهيت بين رشته‌اي آن و ارتباطي که با اغلب رشته‌هاي علمي و مهندسي پيدا مي‌کند، نظر علاقه‌مندان زيادي را به خود جلب نموده است.

از جمله ويژگي‌هاي اين علم قابليت آن در تنوع کاربرد، از ابزار ساده و عمومي تا پيچيده و تخصصي مي‌باشد، که فرصت را براي فعاليت‌هاي تخصصي و حرفه‌اي، از هر نوع علاقه و گرايش، ايجاد مي‌کند. هر چند که در داخل کشور در اين زمينه دوره کارشناسي فعال، در دانشگاه‌ها راه‌اندازي نشده است؛ ولي علاقه مراکز آموزش عالي براي برگزاري دوره‌هاي تحصيلات تکميلي و گسترش آن، نشان‌دهنده نياز جامعه، علاقه عمومي و همين طور پتانسيل اين رشته براي فعاليت‌هاي علمي و تحقيقاتي است. از جمله اهداف دوره‌هاي ارشد و دکتري در رشته فتونيک، تحقيقات در تکنولوژي ليزر و منابع نوري، تحقيقات پايه‌اي در علم ليزر و فتونيک، تحقيقات در به کارگيري ليزر و نور در زمينه‌هاي مختلف، تحقيقات پايه‌اي مرتبط، خواص نوري مواد و به‌کارگيري نتايج و تاکيد بر تحقيقات هدفمند براي اثر گذاشتن نتايج اين تحقيقات در صنعت موجود و احيانا پايه‌ريزي تکنولوژي‌هاي جديد مي‌باشد. نقش فارغ‌التحصيلان اين رشته در جامعه و همين طور حجم فعاليت‌هاي انجام شده و طرح‌هاي اجرا شده، نشان‌دهنده جهت‌گيري درست اين آموزش است که اميد مي‌رود با برنامه‌ريزي و تحرک بيشتر بتوان در اين زمينه بيش از پيش مثمر ثمر بود.   فتونیک - گرايش‌ها و ابعاد مختلف اين رشته در كارشناسي ارشد

با اختراع ليزر و پس از آن ساخت فيبر نوري، حوزه اپتيک در فيزيک گسترده شد و کاربردهاي آن آنقدر زياد شد که سبب تولد شاخه جديدي به نام فتونيك در علم شد. اين شاخه جديد در سه گرايش الکترونيک، مخابرات و فيزيک کار خود را شروع كرد.

  •  فتونيک- الکترونيک

پيشرفت روز افزون تکنولوژي و ساخت قطعات الکترونيکي کوچک تا به آنجا ادامه يافته است که امروزه پيش بيني مي‌شود، که در چند سال آينده ديگر نتوان قطعاتي از اين کوچک‌تر ساخت، که قادر به عبور جريان الکتريسيته نيز باشند؛ به گونه اي که در آن‌ها عبور يک الکترون برابر خواهد بود با برقراري جريان، و عدم عبور آن يعني قطع جريان الکتريکي. اين مساله باعث شده تحليل مدارات، ديگر از حوزه الکترونيک کلاسيک خارج شده و بررسي چنين سيستمي بر عهده مکانيک کوانتم نهاده شود، که اين نيز داراي مشکلاتي مي باشد. اين امر باعث شده تا دانشمندان به فکر جايگزيني براي الکترون باشند كه مشکلات الکترون را نيز نداشته باشد. از ميان گزينه‌ها فوتون يعني کوانتم‌هاي نور، را جايگزيني مناسبي يافتند. بدين ترتيب بايد به دنبال ساخت ادواتي بود که جاي ادوات الکترونيکي را كه در آن‌ها فوتون نقش اساسي بازي مي‌کند، بگيرند. تحقيقاتي که اين هدف را دنبال مي‌کنند در حوزه فوتونيک-الکترونيک جاي مي‌گيرند.

  •  فوتونيک- فيزيک

شاخه ديگري از علم فوتونيک، فوتونيک- فيزيک است. در اين شاخه نيز به مباحث بسيار زيادي از جمله روابط حاکم بر ميکروسکوپ‌هاي روبشي، برهمکنش نور با ماده، ميدان نزديک نوري و ... پرداخته مي شود. در اين شاخه بيشتر به بررسي تحقيقاتي و علمي قطعات اپتيکي، و کمتر به بخش ساخته‌اي قطعات مي پردازند. براي مثال کار بر روي نحوه توليد و افزايش کيفيت فيبرهاي نوري، کار گرايش فيزيک رشته فتونيک است؛ اما بکار گيري و توليد اين فيبرها کار گرايش‌هاي الکترونيک و مخابرات مي باشد.

  •  فتونيک- مخابرات

مخابرات نوري فرمي از انتقال اطلاعات است که در آن نور واسط انتقال داده باشد. کانال چنين ارتباطي مي‌تواند فضاي آزاد، هوا يا فيبر نوري باشد. در مخابرات فيبر نوري، نور مورد استفاده، عموماً ليزر با طول موج حدود 1500 نانومتر است که بسته به کاربرد، بردهاي مختلفي دارد. گسترش ارتباطات و راحتي انتقال اطلاعات از طريق سيستم‌هاي انتقال و مخابرات فيبر نوري يکي از پر اهميت‌ترين موارد مورد بحث در جهان امروز است. سرعت، دقت و تسهيل از مهم‌ترين ويژگي‌هاي مخابرات فيبر نوري است. يکي از پر اهميت ترين موارد استفاده از مخابرات فيبر نوري، آساني انتقال در فرستادن سيگنال‌هاي حامل اطلاعات ديجيتالي است که قابليت تقسيم‌بندي در حوزه زماني را دارا است. امروزه انتقال سيگنال‌ها به وسيله امواج نوري به همراه تکنيک‌هاي وابسته به انتقال، شهرت و آوازه سيستم‌هاي انتقال ماهوارها را به شدت مورد تهديد قرار داده است. دير زماني ست که اين مطلب، که نور مي تواند براي انتقال اطلاعات مورد استفاده قرار گيرد، به اثبات رسيده است و بشر امروزه توانسته است که از سرعت فوق العاده آن به بهترين وجه استفاده کند. کار فتونيک گرايش مخابرات ساخت و تحقيق در مورد اين گونه قطعات نوري است که در مخابرات کاربرد بسياري دارد.

فتونیک - زمینه های اشتغال   اين رشته اخيرا به رشته‌هاي دانشگاهي اضافه شده است، و علم نسبتا جديدي است، ولي در کشور ما هنوز به طور کامل استفاده از اين رشته تعريف نشده است. اما  فارغ‌التحصيلان اين رشته از لحاظ موقعيت شغلي وضعيت بهتري نسبت به فارغ‌التحصيلان رشته فيزيک دارند. اين رشته در مخابرات مخصوصا بخش فيبر نوري و همچنين در قسمت ساخت قطعات نوري و اپتيکي كاربرد زيادي دارد. 
    مواد امتحانی و ضرائب :   گرایش فوتونیک : زبان عمومی و تخصصی ، الکترومغناطیس ، فیزیک مدرن ، مکانیک کوانتومی ، الکترونیک ، اپتیک ( ضرائب به ترتیب : 1 و 1 و 1 و 1 و 1 و 0 )   گرایش الکترو اپتیک : زبان عمومی و تخصصی ، الکترومغناطیس ، فیزیک مدرن ، مکانیک کوانتومی ، الکترونیک ، اپتیک ( ضرائب به ترتیب : 1 و 1 و 1 و 1 و 1 و1 )    منابع ازمون ارشد    فتونیک - منابع دانشگاهی   الكترومغناطيس:
  • فيزيك (جلد سوم)- ديويد،‌هاليدي- نعمت الله گلستانيان- محمود بهار- مركز نشر دانشگاهي
  • آشنايي با الكتروديناميك- گريفيتس، ديويد- حسين فرمان- مركز نشر دانشگاهي
  • مباني نظريه الكترومغناطيس- ريتس و ميلفورد- جلال صميمي- مركز نشر دانشگاهي
  • الكتريسيته و مغناطيس- نايفه، منير حسن- محمدرضا عابديني و محمدرضا جليليان نصرتي- صفار
  • الكترومغناطيس مهندسي- هيت، ويليام هارت- محمود دياني و محمد قوامي- نشر علوم دانشگاهي

كوانتوم:

  • آشنايي با نسبيت خاص- رزنيك، رابرت- جعفر گودرزي- نشر دانشگاهي
  • مباني فيزيك نوين- وايدنر، ريچارد و سلز، رابرت- علي اكبر بابايي و مهدي صفا- مركز نشر دانشگاهي
  • فيزيك كوانتومي- گاسيوروويچ، استفان- جلال صميمي- مركز نشر دانشگاهي
  • Introduction to quantum mechanics- Griffiths، Jeffrey- Prentice Hall

الكترونيك:

  • مباني و كاربردهاي الكترونيك- ميلمن، جاكوب- نعمت الله گلستانيان- مبتكران
  • مدارهاي ميكروالكترونيك- سدرا، عامل- مجيد ملكان، هاله واحدي- نشر علوم دانشگاهي

فيزيك جديد:

  • مباني فيزيك نوين- وايدنر، ريچارد و سلز، رابرت- علي اكبر بابايي و مهدي صفا- مركز نشر دانشگاهي
  • آشنايي با نسبيت خاص- رزنيك، رابرت- جعفر گودرزي- نشر دانشگاهي
  • فيزيك جديد- كرين، كنت- منيژه رهبر و بهرام معلمي- مركز نشر دانشگاهي

 

فتونیک - ظرفيت پذيرش دانشگاه‌هاي سراسري در سال 88  

دوره/گرايش

فوتونيك

مهندسي الكترواپتيك

مهندسي پلاسما

جمع

روزانه

71

10

8

99

شبانه

23

5

-

28

جمع

94

15

8

127

  منبع : پورتال اموزشی پارسه  


مطالب مشابه :


نمونه کارنامه های کارشناسی ارشد فوتونیک 88

کارشناسی ارشد فیزیک 92-93 - نمونه کارنامه های کارشناسی ارشد فوتونیک 88 - اطلاعات ازمون کارشناسی




نمونه کارنامه ارشد فیزیک

نمونه کارنامه ارشد فیزیک دانلود دفترچه سوالات ارشد 92 رشته هاي فيزيك و




کارنامه

نمونه کارنامه های فیزیک پزشکی 92-93 پاسخ تشریحی کنکور ارشد فیزیک پزشکی 91 و 92




کارنامه نهایی تحصیلات تکمیلی 89

کارشناسی ارشد فیزیک 92-93 - کارنامه ارشد (فیزیک ارشد فیزیک 89 نمونه کارنامه های




دفترچه سوالات کنکور فیزیک پزشکی 92

نمونه کارنامه های فیزیک پزشکی 92-93 پاسخ تشریحی کنکور ارشد فیزیک پزشکی 91 و 92




پاسخ تشریحی ریاضی کنکور 93

نمونه کارنامه های فیزیک پزشکی 92-93 پاسخ تشریحی کنکور ارشد فیزیک پزشکی 91 و 92




اطلاعات ارشد فتونیک

کارشناسی ارشد فیزیک 92-93 - اطلاعات ارشد کارشناسی ارشد فیزیک 89 نمونه کارنامه های




برچسب :