رده بندی کیفی خودروهای داخلی

این در شرایطی است که خودروهای “خیلی خوب” بین صفر تا 120 نمره منفی به دست آورده و “خوب”ها نیز بین 120 تا 200 امتیاز منفی کسب کرده اند. اینکه در حال حاضر بیش از 80 درصد خودروهای داخلی در سطح کیفی خیلی خوب قرار دارند؛ اگرچه از لحاظ آمار و ارقام مستند است، اما شاید برای برخی کارشناسان و مشتریان قابل قبول نباشد. به نظر می رسد برای واقعی تر شدن این آمار، اعمال برخی تغییرات در معیارها و نحوه امتیازدهی به خودروها ضروری است. از نکات قابل توجه ارزیابی مرداد ماه می توان به کیفیت برتر تندر ایران خودرو نسبت به تندر پارس خودرو و همچنین ورود «تیبا» و لیفان 520 به جمع خودروهای تحت ارزیابی اشاره کرد.

چهار ژاپنی در صدر
اما به سراغ جزئیات آمار برویم و ببینیم اوضاع کیفی 25 خودرو تحت ارزیابی در مرداد ماه به چه شکل بوده است.
طبق جدول اعلام شده، رده های اول تا چهارم را چهار مونتاژی ژاپنی به خود اختصاص داده اند. در این بین، نیسان تینا با تنها 4.3 امتیاز منفی، باکیفیت ترین خودرو به حساب می آید و در معیار تزئینات، بدنه و رنگ حائز نمره منفی شده است. این محصول در پارس خودرو به مونتاژ می رسد، اما فعلا تیراژ بسیار پایینی دارد. پس از تینا، با مزدا3 جدید به عنوان نماینده «گروه بهمن» در جایگاه دوم جدول روبه رو می شویم. این خودرو در دو معیار بدنه و رنگ نمره منفی کسب کرده، که نمره رنگ آن بالا به نظر می رسد. از مزدا که بگذریم، ماکسیما توانسته جایگاه سوم جدول را به خود اختصاص دهد. این مونتاژی پارس خودرو، در چهار معیار تزئینات، بدنه، رنگ و صداهای غیرعادی نمره منفی دارد.
ماکسیما در مقایسه با ماه گذشته با افزایش نمرات منفی روبه رو شده است. پس از ماکسیما، در رده چهارم با شاسی بلند مونتاژی ایران خودرو روبه رو می شویم. سوزوکی گرندویتارا که در سایت مشهد ایران خودرو مونتاژ می شود، در سه معیار تزئینات، بدنه و رنگ نمره منفی به خود می بیند.
اما از ژاپنی ها که بگذریم، یک فرانسوی به نام مگان در رده پنجم جای دارد. این محصول که در پارس خودرو مونتاژ می شود، در معیارهای رنگ، بدنه و تزئینات نمره منفی کسب کرده است. پس از مگان، هیوندایی آوانته در شرایطی رتبه ششم را بدست آورده، که علاوه بر بدنه و رنگ و تزئینات، در معیار سیستم تعلیق نیز نمره منفی دارد. این محصول در بخش خصوصی مونتاژ می شود و در معیار رنگ نمره منفی بالایی دارد.

افت کیفی تندر و پژو 206
رده های هفتم تا دهم جدول رده بندی در حالی به تندرL90 و پژو 206 رسیده که این دو محصول در مقایسه با رده بندی قبلی با افزایش نمرات منفی روبه رو شده اند. افت کیفی تندر البته به مدل پارس خودرویی آن مربوط می شود و این محصول با کسب نمره منفی در هفت معیار، از جمله صداهای غیرعادی، بدنه و رنگ جایگاه نهم جدول را به خود اختصاص داده است. این در شرایطی است که تندر ایران خودرو با کسب نمره منفی کمتر، دو رده بالاتر از همتای پارس خودرویی خود قرار دارد. این محصول، در پنج معیار از جمله بدنه، رنگ و صداهای غیرعادی نمره منفی به خود می بیند. هر چند هر دو تندر تحت نظارت شرکت رنوی فرانسه تولید می شوند، اما هنوز هم در معیارهای مختلف، کیفیت متفاوتی دارند. همچنین پژو 206 هاچ بک و صندوقدار نیز که هر دو در مقایسه با رده بندی قبلی امتیاز منفی بیشتری کسب کرده اند، دارای کیفیت متفاوتی هستند. در این بین، 206 هاچ بک کیفیت بهتری کسب کرده و به جز سیستم تعلیق، موتور و نفوذ آب، در سایر معیارها نمره منفی به خود می بیند. این در شرایطی است که مدل صندوقدار 206، تنها در نفوذ آب نمره منفی ندارد. بیشترین نمره منفی هر دو خودرو به معیار تزئینات مربوط می شود. از 206 که بگذریم، در رده یازدهم با ریو روبه رو می شویم. این محصول که تنها شش ماه دیگر میهمان سایپاست، به جز صداهای غیرعادی در سایر معیارها نمره منفی به خود می بیند. بیشترین نمره منفی ریو همچنان به معیار سیستم موتور اختصاص دارد.

کیفیت چینی های داخلی
اما سری به میهمانان چینی صنعت خودرو کشور بزنیم، میهمانانی که تعداد آنها در رده بندی مرداد ماه به عدد پنج رسیده است. در این بین، MVM مدل 530 بهترین کیفیت را به خود می بیند و پس از ریو، در رده دوازدهم جدول قرار دارد. این محصول در نفوذ آب، سیستم موتور و ترمز، در سایر معیارها نمره منفی کسب کرده و همچنان در معیار سیستم تعلیق دارای بیشترین نمره منفی است. در بین دیگر چینی های تولید داخل، MVM مدل X33 که یک شاسی بلند ارزان در بازار خودرو ایران به حساب می آید، جایگاه هجدهم جدول را در اختیار دارد و به جز ترمز، صداهای غیرعادی و نفوذ آب، در باقی معیارها نمره منفی به خود می بیند. بیشترین امتیاز منفی X33 به معیار بدنه آن مربوط می شود که اتفاقا بسیار بالا به نظر می رسد.
پس از این شاسی بلند، یک کم مصرف کوچک به نام MVM مدل 110 در جایگاه نوزدهم جدول جای گرفته است. این خودرو در پنج معیار از جمله سیستم موتور، بدنه و رنگ نمره منفی دارد و بیشترین آن نیز به بدنه مربوط می شود. از MVM ها که بگذریم، دو مدل از لیفان نیز در جدول کیفی مرداد ماه به چشم می آیند و در رده های بیستم و بیست ویکم جای گرفته اند. در این بین، لیفان مدل 520 که برای اولین بار، حضور در رده بندی کیفی خودروهای داخلی را تجربه می کند، کیفیت بهتری را دارد و به جز نفوذ آب، در سایر معیارها حائز نمره منفی شده است. این محصول همچنین بیشترین امتیاز منفی را در بخش صداهای غیرعادی و ترمز (مشترکا با دیگر مدل لیفان) داراست. همچنین لیفان معمولی نیز تنها در نفوذ آب نمره منفی ندارد و بیشترین امتیاز منفی آن نیز به بخش تزئینات مربوط می شود. هر دو لیفان در بخش خصوصی به مونتاژ می رسند.

وضعیت کیفی تیبا
جدول کیفی مرداد ماه، یک میهمان جدید سایپایی به نام تیبا دارد. این خودرو که از آن با نام محصول ملی سایپا یاد می شود، در رده هفدهم جدول قرار گرفته و کیفیت پایین تری را نسبت به پژو 405، پارس و سمند دارا است. تیبا به جز ترمز و صداهای غیرعادی، در سایر معیارها حائز نمره منفی شده که بیشترین آن مشترکا به تزئینات و تجهیزات الکتریکی مربوط می شود. این خودرو در معیار تجهیزات الکتریکی، بیشترین نمره منفی را بین خودروها تحت ارزیابی مرداد ماه به خود اختصاص داده است.

پارس بالاتر از سمند
در بین سه محصول پرتیراژ ایران خودرو یعنی پارس، پژو 405 و سمند، مدل خراسانی پارس بهترین کیفیت را در مرداد ماه به خود اختصاص داده و در رده سیزدهم جای گرفته است. این خودرو به جز سیستم موتور، ترمز و نفوذ آب، در دیگر معیارها نمره منفی کسب کرده و بیشترین آن نیز به تزئینات مربوط می شود. سمند نیز که در رده بعد قرار دارد، در همه معیارها نمره منفی به خود می بیند. بیشترین نمره منفی این محصول نیز به تزئینات مربوط است. در بین دو مدل خراسانی و تهرانی پژو 405 نیز، هرچند مدل تهرانی کیفیت بهتری را دارا است، اما در همه معیارها نمره منفی دارد. این در شرایطی است که 405 خراسان با وجود قرار گرفتن در یک رده پایین تر، هیچ نمره منفی در معیارهای نفوذ آب و صداهای غیرعادی به خود نمی بیند. همچنین پژو روآ نیز که ظاهرا نفس های آخر را در ایران خودرو می کشد، نه تنها در همه معیارها نمره منفی دارد، بلکه کمترین کیفیت را در سیستم موتور و تزئینات به خود اختصاص داده است.

خودروهایی که در انتهای جدول قرار دارند
هرچند سایپایی ها اصرار زیادی روی بهتر شدن کیفیت پراید های تولید شده روی پلت فرم X100، دارند، اما در ارزیابی کیفی مرداد ماه هنوز هم انتهای جدول میزبان آنها است. در این بین، پراید 131 بهترین کیفیت را به خود می بیند اما با این وجود در همه معیارها امتیاز منفی دارد. این محصول در نفوذ آب دارای بیشترین نمره منفی است.پراید 132 نیز که عضو یکی به آخر جدول به حساب می آید در همه معیارها امتیاز منفی دارد و بیشترین آن به بدنه مربوط می شود. پراید 131 پارس خودرو نیز علاوه بر کسب نمره منفی در تمام معیارها، کمترین کیفیت را در بدنه و رنگ بین خودروهای تحت ارزیابی مرداد ماه دارا است.

download.py?id=4664


منبع:روزنامه دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط:

تست تصادف انواع خودروهای ایرانی

نمایی از ایران خودرو از سال 1346 تا 1388

آخرین قیمت خودروها در ایران

معرفی کامل و بدون نقص رانا خودرو ملی همراه با مشخصات و تصاویر

مشخصات فنی و گالری عکس تیبا (مینیاتور)

مینور در سایپا جنوب

دنا خودروی ملی از ایران خودرو



مطالب مشابه :


تأخیر سایپا در تحویل خودرو تیبا

خودرو ایران iran automotives - تأخیر سایپا در تحویل خودرو تیبا - به امید روزی که همه خانواده های




رده بندی کیفی خودروهای داخلی در آبان 90

خودرو برتر - رده بندی کیفی خودروهای داخلی در آبان 90 - وبلاگ دانش فنی ، اطلاعات مهندسی ،آموزشی




رده بندی کیفی خودروهای داخلی

Super Tips & Tricks for Mobile phones - رده بندی کیفی خودروهای داخلی - سایت ترفندهای تخصصی موبایل - Super Tips & Tricks




رده بندی کیفی خودروهای داخلی در مهر ماه 90

خودرو برتر - رده بندی کیفی خودروهای داخلی در مهر ماه 90 - وبلاگ دانش فنی ، اطلاعات مهندسی




معرفی اجمالی سایپا 111 (مروارید )+مشخصات فنی+عکس

رده بندی خودروهای مینیاتور(تیبا) نتایج - تریم داخلی با رنگ بندی




مشخصات فنی خودرو تیبا

مشخصات فنی خودرو تیبا که دور موتور تا ۸۰۰۰ درجه بندی شده و ردلاین آن های رنگ ونقاشی




جدول رده بندی کیفی خودرو های ساخت داخل

جدول رده بندی کیفی بخش رنگ نمره منفی کسب آن به 79 می رسد.تیبا خودروی دیگری که




ارزیابی کیفی خودروهای داخلی در دی ماه 90

«تزئینات داخلی و خارجی»، «صداهای غیرعادی»، «بدنه»، «نفوذ آب» و «رنگ بندی کیفی تیبا و




برچسب :