پرواربندي بره نژاد مهربان


مقدمه:

گوشت يکي ازاجزاي اصلي و مهم جيره عذايي انسان است. اهميت گوشت در تامين پروتئين حيواني مورد نياز بدن است و پرواربندي گوسفند يکي از منابع عمده توليد گوشت قرمز مي باشد. پرواربندي عبارتست از فن افزايش وزن دام در يک دوره زماني مشخص و نسبتا" کوتاه است. با توجه به اين تعريف در مي يابيم که مواد اوليه اين فن عبارتند از دام مناسب و شرايط محيطي مطلوب.  در ايران نژاد هايي از گوسفند وجود دارند که از نظر توليد گوشت بسيار مناسب هستند  و با بکار بردن روش هاي اصلاح نژاد نيز مي توان کميت و کيفيت گوشت آنها را بهبود بخشيد. تأمين شرايط محيطي مطلوب براي گوسفندان پرواري شامل تغذيه مناسب، تأمين جايگاه مناسب و بهداشتي و رسيدگي به امور بهداشتي دام ها مي باشد.

تعريف پرواربندي:

چاق کردن گوسفند با استفاده از جيره مناسب و اقتصادي در حداقل زمان ممکنه را پرواربندي مي گويند. بطور کلي در پرواربندي هدف اصلي ذخيره چربي  در داخل بافت هاي عضلاني مي باشد.که باعث ترد، خوش طعم و آبدار شدن گوشت مي شود. البته در جريان عمل پروار جلوگيري از جمع شدن چربي در قسمت هاي خارج از بافت عضلاني غير ممکن است به همين جهت بايد حيوانات را در حدي پروار نمود که ذخيره چربي زياد در بدن باعث کاهش بازارپسندي گوشت نشود.

پرواربندي بره هاي جوان:

در اين روش بره هاي مازاد، پس از سن شير خوارگي يعني زماني که 20 تا 25 کيلوگرم وزن دارند خريداري  شده و در آغل نگهداري مي شوند. در اين روش بره ها  با خوراک مناسب تغذيه شده  و در سن 6 تا 8 ماهگي يعني زماني که به وزن 40 تا 50 کيلوگرم رسيدندکشتار مي شوند. مدت اجراي اين روش در ايران حدود يکصد روز  مي باشد و بسيار با صرفه است.

پرواربندي گوسفندان بالغ و پير:

 از آنجايکه گوسفندان بالغ و پير رشدشان کامل شده است، براي پرواربندي مناسب نيستند ولي براي بهبود و مرغوبيت بيشتر لاشه هاي ميش ها و قوچ هاي پير و مازاد گله ، آنها در مدتي حدود يکماه در آعل نگهداري   مي کنند. در اين مدت تغذيه کافي شده و پس از اينکه از حالت لاغري درآمدند. يعني مقداري گوشت به بدن گرفتند روانه کشتارگاه مي شوند. اين روش بيشتر در جهت مرغوبيت لاشه دام هاي پير اعمال مي شود.

مشخصات گوسفند پرواري:

با توجه به اينکه هدف از پرواربندي گوسفند ، توليد کم هزينه و اقتصادي گوشت مي باشد. از اينرو بايد          دام هايي را پروارکرد. که از توانايي و قدرت توليدي و پروار خوبي برخوردار باشند. آگاهي از قدرت پرواري گوسفند به چند طريق انجام مي گيرد. که ذيلا"شرح داده مي شود.

الف- گوسفند هاي پرواري بايد مشخصات  ظاهري دام هاي پرواري را دارا باشند تا افزايش وزن مورد نظر به خوبي حاصل گردد.

ب- نژاد هاي گوسفند پرواري بايد از نژاد سنگين وزن که قدرت رشد بيشتري دارند، انتخاب شود.

ج- از نظر سن بايد گوسفند هاي پرواري را طوري انتخاب نمود که دوره رشد بدني خود را کامل نکرده باشند. به عبارت ديگر شروع پرواربندي بايد در سني باشدکه  گوسفند از فيزيولوژي رشد خود حداکثر استفاده را بعمل آورد.

در مجموع گوسفند ها از لحاظ تناسب اندام به سه دسته زير تقسيم بندي مي شوند.

1- گوسفند هاي کشيده اندام: رشد اين دسته بيشتر در جهات طولي بدن دام صورت مي­گيرد.                       بيشتر نژاد هاي پشمي ، کشيده اندام هستند.

2- گوسفند هاي کوتاه اندام: در اين دسته اختلاف رشد در جهات طولي و عرضي بدن دام کم مي باشد. اين دسته معمولا" داراي پيشاني عريض،صورت و گردني کوتاه هستندبه طوري که از خارج چنين به نظر مي رسدکه سر دام در سينه فرو رفته است.

دست وپا در اين دسته کوتاه و نزديک به زمين قرار دارد. اين دسته داراي سينه اي عريض و مربعي شکل هستند و براي پرواربندي و توليد گوشت  فو ق العاده مناسب  مي باشند. اغلب نژاد هاي گوشتي داراي چنين ظاهري هستند.

3- گوسفندان ميانه اندام: گوسفندان اين دسته، حد واسط بين کوتاه اندام و کشيده اندام مي باشند. از مطالب مذکور مي توان چنين نتيجه گرفت که گوسفندان پرواري ظاهري کوتاه اندام دارند و اين مسأله  بايد در زمان خريد بره مورد توجه قرار گيرد.

سن گوسفند پرواري:

سن دام پرواري را بايد طوري انتخاب نمود که حداکثراستفاده از مراحل رشد دام حاصل گردد. بر اساس تجريبات بدست آمده مرحله رشد سريع گوسفند بين 4 تا 5 ماهگي الي 8 تا 9 ماهگي مي باشد. بنابراين بايد شروع پرواربندي را به منظور بهره گرفتن از حداکثر رشد، از سن 4 الي 5  ماهگي يعني پس از پايان               شير خوارگي و سن پروار را 8 تا 9 ماهگي قرار داد.

خصوصيات گوسفند نژاد مهربان:

اين نژاد جزء گوسفندان سنگين وزن کشور بوده که زاده اصلي آن منطقه­اي به نام مهربان درمنتهي اليه شهرستان کبودرآهنگ، مرز بين استان همدان و زنجان است. که به علت خصوصيات مفيد اين نژاد  مورد علاقه دامداران مي باشد. مشخصات ظاهري گوسفند نژاد مهربان داراي بدني پوشيده از پشم بجز در ناحيه زير گلو، صورت و زير شکم مي باشد. رنگ عالب اين نژاد قهوه اي روشن تا خرمايي مي باشد، که با افزايش سن، رنگ پشم روشنتر مي گردد. استخوان بيني برآمده، چشم ها مورب و سوراخ بيني گود و نزديک بهم داراي گوش  لاله اي شکل و دنبالچه دوکي شکل با دنبه پيوسته مي باشد.

اين نژاد به بيماري مقاوم بوده و ضريب تلفات بره آن پايين است. خصوصيات شيرواري ميش بالا بوده و روزانه تا 500 گرم شير توليد مي کند. درصد باروري آن 5/95 و افزايش وزن روزانه اي برابر 259 گرم در مدت 120 روز پروار داشته است. اين نژاد مطلوب پروار بوده و در اکثر نقاط استان پراکنده است و با ساير نژاد ها بطور طبيعي تلاقي يافته است.

تغذيه گوسفند پرواري:

گوسفند پرواري براي زنده ماندن و چاق شدن به غذا نياز دارد. آن مقدار از غذا که براي رفع احتياجات دام جهت زنده ماندن ضرورت دارد را جيره نگهداري مي نامند. و به آن ميزان غذايي که دام پرواري براي توليد نياز داردجيره توليدي مي گويند. بنابراين با توجه به مطالب گفته شده بايد احتياجات دام پرواري را براي نگهداري و توليد محاسبه کرده و با مواد خوراکي مناسب و مورد نياز تأمين نمود.

مواد خوراکي مورد استفاده در تغذيه گوسفند:

مواد خوراکي مورد استفاده در تغذيه گوسفند از منابع زير منشأ مي گيرد 1-  از علوفه هاي سبز مانند علوفه هاي سبز مرتعي ، علوفه هاي تيره غلات و حبوبات 2-ريشه ها وغده ها   3- دانه ها و مازاد محصولات کشاورزي   4-  باقيمانده کارخانجات نظير مازاد کارخانه هاي آردسازي، مازاد کارخانجات  قند- خوراک با منشأ حيواني شامل مازاد کشتارگاه ها( پودر گوشت، پور استخوان، چربي هاي حيواني) اصطلاحا" به مواد علوفه اي که داراي انرژي زياد ، حجم کم و فيبر کم داشته باشند،کنسانتره مي گويند.يونجه، علوفه هاي سبز مراتع ، سيلاژ ساقه ذرت و ... را علوفه خشبي مي نامند.دانه هاي غلات و حبوبات و محصولات فرعي نظير کنجاله ها و باقيمانده کارخانجات جزء مواد کنسانتره اي محسوب مي شود.

يونجه: يونجه گياهي خوشخوراک بوده و از نظر پروتئين، کلسيم و ويتامين بسيار غني است. ارزش غذايي يونجه  بيشتر در برگ هاي جوان و در درجه دوم در ساقه آن است. بنابراين در مصرف يونجه بايد سعي نمود که برگ هاي جوان آن هدر نرود.  يونجه را بايدزماني درو کرده و به مصرف رساند که حداقل ده درصد مزرعه به گل نشسته باشد تا اولا" تعادل مواد غذايي آن برقرار گرددو ثانيا" پروتئين هاي نارس باعث بروز نفخ در دام نگردد بعد از گل دهي کامل يونجه ، تا حدود ارزش غذايي آن کاسته مي شود.

دانه جو : دانه جو اگر بصورت بلغوري به گوسفند پرواري خورانده شود.  يکي  از منابع تامين انرژي براي دام خواهد بود.

کاه: کاه يعني ساقه خشک گياهان  تيره غلات و حبوبات که پس از کوبيدن و جداکردن دانه بدست مي آيد. کاه از نظر مواد غذايي بسيارضعيف است. ولي به عنوان غذاي شکم پرکن در تغذيه دام استفاده مي شود. که جهت استفاده در دام پرواري بايد کاه را غني سازي کنيم.

سبوس: غشاء خارجي دانه ها را که ارزش بسيار زيادي براي دام پرواري دارد سبوس مي نامند. سبوس        سهل الهضم و پر انرژي است و حالت ملين دارداز سوي ديگر سبوس فسفر زيادي دارد.

مازاد کارخانجات روغن کشي:

مازاد کارخانجات روغن کشي را کنجاله مي نامند. کنجاله ها ارزش غذايي بسيار زيادي مخصوصا" از نظر دارا بودن پروتئين دارند و يکي از اساسي ترين خوراک هاي گوسفند  هاي پرواري به شمار مي روند.کنجاله ها شامل کنجاله تخم پنه و کنجاله سويا مي باشد.

مازاد کارخانجات قند سازي:

1- تفاله چغندر: که بسيار مقوي بوده و براي مصرف دام پرواري بسيار مناسب است.

2- ملاس چغندرقند: اين ماده خوراکي باعث خوشخوراکي مواد خوراکي ديگر شده و براي خوراک دام پرواري بسيار مناسب است.

احتاجات غذايي دام هاي پرواري:

گوسفند پرواري  براي رشد و توليد گوشت به مواد مغذي رير نيازمند است.

الف- انرژي: معني ساده انرژي توانايي انجام کار است و واحد آن کالري نام دارد. گوسفند انرژي را براي وظايف مختلف در بدن بکار مي رود. مقداري را صرف نگهداري بافت هاي بدن ، مقداري را صرف فعل و انفعالات شيميايي و حياتي و مقداري را نيز صرف رشد و نمو خود مي کند.

چنانچه اين مقدار از  انرژي تأمين نشده و در اختيار دام قرار نگيرد. اين کمبود ها به شکل هاي مختلف در بدن دام ظاهر مي شود. يکي از مهمترين علايم ظاهري کمبود تغذيه در گوسفند ، لاغر شدن دام، رشد نکردن دام و کمبود انرژي است.

ب- پروتئين: پروتئين ها از واحد هاي اسيد آمينه تشکيل شده اند. پروتئين ها در ساختمان بافت هاي بدن نقش سازند ه اي دارندو وجود آنها براي رشد و نمو دام بسيار ضروري مي باشد. دام هاي لاغر اغلب دچار کمبود مواد پروتئيني هستند که در اين رابطه بايد از طريق تأمين مواد خوراکي، مخصوصا" کنجاله هاتغذيه شود.

ج- آب: گوسفند پرواري آب مورد نياز خود را از سه طريق آب آشاميدني، آب همراه غذا و آب حاصل از فعل و انفعالات در بدن تأمين مي کند. اصولا" گوسفند پرواري سه برابر مقدار ماده خشک مصرفي به آب نياز دارد که حد متوسط آن 3 تا 5 ليتر در روز است.

مواد معدني: گوسفند پرواري به مواد معدني مخصوصا" نمک طعام، کلسيم، فسفر، يد و آهن نياز دارد که کمبود هر کدام ازآنها از رشد و نمو دام مي کاهد. براي تأمين نمک مورد نياز دام بهتر است. سنگ نمک بطور آزاد در اختيار دام گذاشته شود.

 

د- ويتامين ها: ويتامين ها براي فعاليت عادي بدن مورد نياز هستند، مخصوصا" ويتامين  D  که در جذب کلسيم و فسفر   نقش مهمي داشته و در رشد اسکلتي دام پرواري بسيار موثر است.

جيره غذايي: عبارت است از  مقدار غذايي  که در مدت 24 ساعت در اختيار دام   قرار مي دهند تا دام بتواند به فعاليت هاي خود ادامه داده و توليد نيز داشته باشد.

جيره متعادل: مخلوطي از چند ماده خوراکي است که داراي مقدار و نسبت صحيحي از انرژي و مواد مغذي مختلف بوده و جنانچه روزانه و به مقدار کافي در اختيار حيوان مورد نظر قرار داده شود. احتياجات آنرا از نظر انرژي ، پروتئين ، مواد معدني و ساير مواد مغذي در مدت 24 ساعت تأمين  نمايد.

اصول تهيه جيره متعادل:  

1- اصولا" براي تهيه يک جيره متعادل بايد از ميزان احتياجات گوسفند به مقدار ماده خشک غذا (با توجه به گنجايش بدن دام) انرژي و پروتئين،  مواد معدني ، اطلاع کامل در دست باشد.

2- جيره بايد به مقدار لازم از انرژي ، پروتئين  و مواد معدني برخوردار باشد تا از نظر اقتصادي مقرون به صرفه باشد. و در ضمن خوش خوراک بوده  و براي گوسفند پرواري قابل هضم نيز باشد.با توجه به اينکه گوسفند يک حيوان نشخوار کننده است لذا بايد در جيره عذايي  آن به ظرفيت بدن دام توجه کامل داشت. با توجه به اينکه در بدن گوسفند ميکرو ارگانيسم ها   مسئول هضم مواد خشبي هستند لذا بايد مقدار کافي مواد خشبي در اختيار گوسفند قرار داد.

جيره غذايي مورد استفاده در گوسفند پرواري:

مواد خوراکي مورد استفاده در گوسفند پروارري شامل يونجه ، جو بلغور شده، کنجاله تخم پنبه، سبوس گندم ، تفاله خشک چغندر قند و کربنات کلسيم مي باشد. که پس از تعييين ترکيبات شيميايي نسبت به تهيه جيره متعادل بر اساس جداول  استاندارد تغذيه اقدام مي گردد. نسبت علوفه به کنسانتره در جدول شماره يک ارائه شده است. بر اساس جداول استاندارد تغذيه مقدار خوراک مصرفي در ماه اول به ازاي هر رأس بره 3/1 گيلوگرم در روز بر اساس ماده خشک مي باشد مي باشد. که 60 درصد آنرا کنسانتره و 40 درصد آنرا علوفه (يونجه)تشکيل مي دهد. يعني جهت هر رأس بره روزانه 78/0 کيلوگرم کنسانتره و  52/0 کيلوگرم علوفه داده مي شودکه بهتر است يونجه و کنسانتره ابتدا توسط دامدار کاملا" مخلوط و سپس بصورت آزاد در سه نوبت صبح و ظهر و عصر در اختيار بره ها قرار شود. بطوريکه ده درصد پس مانده در آخور باقي بماند. به منظور عادت پذيري بره ها و جلوگيري ار مشکلات گوارشي با خوراک مصرفي بهتر است تغيير جيره بتدرج طي يک هفته تا ده روز انجام گيرد. در ماه دوم پرواربندي بر اساس جداول استاندارد غذايي مقدار خوراک مصرفي  6/1 کيلو گرم در نظر گرفته شود که نسبت کنسانتره به علوفه 75 به 25 درصد مي باشد.يعني 75 درصد غذا از کنسانتره و 25 درصد آن از يونجه مي باشدکه شامل 2/1 کيلوگرم کنسانتره و 4/0کيلوگرم يونجه مي باشد. در ماه سوم نسبت کنسانتره به علوفه 80 به 20 مي باشد. و مقدار خوراک مصرفي روزانه هر رأس بره بر اساس ماده خشک 6/1 کيلوگرم مي باشد. يعني هر بره روزانه بايد 28/1 کيلوگرم کنسانتره و 32/0 کيلو گرم يونجه بصورت مخلوط در سه وعده در يافت نمايد .جيره غذايي پيشنهادي و درصد مواد کنسانتره  منتج از طرح تحقيقي ترويجي در جدول شماره  دو در جدول شماره دو ارائه شده است.

جدول يک: نسبت کنسانتره به علوفه در جيره غذايي بره هاي پرواري

ماه

وزن زنده(کيلوگرم)

ماده خشک مصرفي به کيلوگرم

درصد کنسانتره

درصد يونجه

اول

30

3/1

60

40

دوم

40

6/1

75

25

سوم

50

6/1

80

20

 

جدول دو: درصد مواد کنسانتره در جيره منتج از طرح تحقيقي ترويجي

رديف

ماده خوراکي

درصد

1

جو بلغور شده

53

2

کنجاله تخم پنبه

10

3

سبوس گندم

3/11

4

تفاله خشک چغندر قند

26

5

کربنات کلسيم

7/0

 

 

 

ردیف

وزن زنده

به کیلو گرم

سطح انرژی

(مگا کالری در کیلوگرم)

سطح پروتئین (%)

کلسیم

(%)

فسفر

(%)

یونجه

(%)

جو

(%)

کاه

(%)

سبوس

(%)

کنجاله

(%)

ملاس

(%)

اوره

(%)

آهک

(%)

 

 

 

30 

53/2

00/11

37/0

27/0

00/22

64/53

96/22

37/0

0

82/0

21/0

0

 

 

40

64/2

00/11

37/0

27/0

00/15

97/18

79/55

04/0

23/0

97/9

 

 

50

75/2

00/11

37/0

27/0

00/11

91/16

00/69

04/0

50/2

35/0

38/0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

انجام پرواربندي:

پرواربندي يکي از روش هاي  اساسي براي جلوگيري از کاهش توليدات گوشت کشور است. زيرا اين کار مانع کشتار بره هاي کم وزن  و کم سن شده و زماني دام کشتار مي شود که حداکثر رشد خود را کرده باشد.

خريد بره هاي قابل پروار:

شرايط جغرافيايي ايران با فصول کاملا" متفاوت، شرايطي را فراهم کرده که ميش هاي بيشتر گله داران بطور فصلي بطور فصلي بارور گردند و معمولا" هنگامي زايش گوسفندان شروع مي شودکه علوفه سبز مراتع در دسترس آنها قرار دارد. اواخر زمستان تا اوايل فصل بهار ، مصادف با زايش بره هاست. از اواسط ارديبهشت تا پايان خرداد ماه ، دوره شير خوارگي بره ها به پايان مي رسد. معمولا" در اين زمان دامداران  نسبت به فروش      بره هاي مازاد خود اقدام مي کنند. مخصوصا" عشاير که قادر به نگهداري بره هاي مازاد نيستند. از اين رو بهترين زمان خريد بره ، اوايل تيرماه تا اواسط تابستان است. خريد بره بطور معمول در مراکز پرورش گوسفند در ييلاقات و چراگا ههاي کوهستاني  و يا در ميدان هاي عرضه دام که معمولا" مکان هاي بخصوص در اطراف شهر ها هستند، صورت مي گيرد. بعضي از دامداران که داراي مراتع غني هستند بره هاي خود را تا اوايل پاييز در مرتع و جدا از گله نگهداري مي نمايند. تا بره ها رشد بيشتري نموده و بتوانندبا قيمت بيشتر به فروش برسانند.  هنگام خريد اين گونه بره ها اوايل پاييزاست که مناسبترين فصل شروع پرواربندي محسوب مي شود.

زمان خاتمه پرواربندي:

اصولا" مدت پرواربندي در ايران حدود يکصد روز است. هدف از پرواربندي حداکثر استفاده از قدرت توليد گوشت گوسفند پرواري است و در هر زمان که اضافه وزن، مربوط به افزودن چربي بدن باشد زمان خاتمه پرواربندي است. بايد دانست که منظور از پرواربندي توليد چربي نيست بلکه هدف توليد گوشت است.          که رابطه مستقيم با رشد و نمو بدن دارد. البته در اين رابطه راندمان  تبديل غذا به گوشت بسيار مهم است. بنابراين خاتمه پروار را زماني مي توان اعلام کرد که ضريب تبديل غذايي[1] نسبت به افزايش وزن ، اقتصادي باشد و آن هنگام که افزايش وزن با مصرف همان مقدار خوراک کاهش يابد، زمان خاتمه پروار است.

نکات مهمي که جهت موفقيت در امر پرواربندي بايد مورد توجه قرار گيرند :

1- با توجه به اينکه خريد بره ها حدود  50  تا  70 درصد کل مخارج پرواربندي را تشکيل مي دهند. بنابراين هر چه در خريد اوليه بره ها دقت شود از نظر اقتصادي و مقرون به صرفه بودن کار پرواربندي  اهميت دارد.

2- بره هايي که  در اواسط تابستان خريداري مي شوند بهتر است تا اوايل پاييز و شروع کاهش درجه حرارت محيط، در چراگاهها يا پس چرا، داده شوند. و سپس  به جايگاه پرواربندي منتقل شوند.

3- جيره غذايي بره هاي پرواري بايد به نحوي تعيين گردد که از نظر قيمت حداقل هزينه را داشته باشد

4- بره هايي که از نژاد هاي سنگين وزن انتخاب مي شوند داراي اضافه وزن بهتر و سرعت رشد بيشتري هستند.    5- سرعت رشد بره هاي نر بيشتر از بره هاي ماده است و معمولا" بره هاي نر از راندمان لاشه بهتر و سرعت رشد بيشتري برخوردار هستند.

6- وجود هورمون هاي جنسي در سرعت رشد بره پرواري موثر هستند بنابراين اخته کردن دام پرواري صحيح نمي باشد.


مقایسه  نتیجه پرواربندی گوساله و گوسفند

حرفه پرواربندی دربیشتر دوره های اقتصادی ایران به عنوان حرفه اصلی و سود آور به رسمیت شناخته نشده است و کسانی که به این شغل می پردازند نمی توانند برنامه دقیقی برای برگشت سرمایه و سود منطقی داشته باشند و همیشه در ردیف افراد کم درآمد جامعه قرار میگیرند حتی پرورش دهندگان گاو شیری در اولین فرصت جوانه های خود را می فروشند و از تولید گوشت و پرواربندی انتظار سودی ندارد و اگر هم جوانه ها را پروار نمایند از اجبار خواهد بود ٬این مشکل دلایل بسیاری دارد که در این مقاله کوتاه نمیگنجد و بایستی جداگانه مورد بررسی قرار گیرد . فقط یک نکته را بایستی گفت و آن واردات بی رویه گوشت در همان روزهایی است که پرواربندی در حال عرضه  تولیدات خود می باشند که گویا چاره پذیر نیست و سالهاست که به آن خو گرفته ایم و در آینده بایستی   برای رقابت در بازار جهانی آمادگی بیشتری داشته باشیم . در این نوشتار یک نکته مورد بررسی قرار میگیردو آن مقایسه پرواربندی گوساله و گوسفند است ٬ضرورت و اجبار پرواربندی گوساله ٬اندازه و مصرف غذا در هر گروه ٬ضریب تبدیل هر کدام و سود آوری هر یک از این دورشته ٬بررسی میشود انتظار آنست که سایر ابعاد علمی پرواربندی توسط کارشناسان و استادان محترم بررسی و نتایج آن عرضه شود و در اختیار علاقمندان قرارگیرد و نیز از ضرورت های پرواربندی گوسفند بویژه بره های نر و گوسفندان حذفی غفلت نخواهیم کرد که در جای خود از اهمیت بالاتری برخوردار است .

 

۱-      ضریب تبدیل خوراک در گوساله های پرواربندی بالاتر از گوسفند است که در جدول زیر مشخص شده            

      الف: گوسفند پرواربندی به وزن ۴۰kg  و افزایش روزانه ۲۰۰-۱۵۵ gr و در حال رشد

ماده خشک gr                 کل مواد مغذی  gr                  انرژی قابل هضم مگاکالری               پروتئین خام gr

Dm/gr

TDN/gr

D.E./MCAL

CP/gr

۱۵۳۰

۱۰۴۰

۴/۶

۱۶۳

 

ب: گوساله پرواری در حال رشد به وزن ۲۰۰ kg و اضافه وزن روزانه ۷۵۰gr :

 

Dm/gr

T.D.N./gr

D.E./Mexl

C.P./gr

۵۷۰۰

۳۴۰۰

۱۵

۵۳۰

 

حال فرض میکنیم به ازای هر راس گوساله به وزن ۲۰۰ kg٬۵ راس گوسفند هر کدام وزن ۴۰ kg جمعاً۲۰۰ kg را می توان نگهداری کرد که مشاهده میشود اختلافات فاحشی در این  ارقام وجود دارد مثلاً پروتئین و انرژی خام مورد نیاز ۵ راس گوسفند تا حدود ۶/۱ تا ۷/۱ برابر بیشتر از گوساله است :

 

ج:جدول مقایسه احتیاجات گوسفند ۴۰ kg  × ۵

 

dm

TDN

DE

CP

۷۶۵۰

۵۲۰۰

۲۳

۸۱۵

 

ح: تفاوت احتیاجات :

 

dm

TDN

DE

CP

۱۹۵۰

۱۸۰۰

۸

۳۲۵

 

 

و با مقایسه ماده خشک مورد نیاز ۵ سر گوسفند نسبت به یک سر گوساله نتیجه زیر بدست میآید میانگین اضافه وزن گوسفند۷۶۵۰ گرم خوراک بر حسب ماده خشک و برای یک کیلو

۷۵۰ gr                                    ۵۷۰۰

۱۰۰۰  gr                                  x=۷۶۰۰

یعنی برای یک کیلو اضافه وزن گوساله به ۶/۷ kg خوراک احتیاج است (۶/۷ به ۱ ) که علاوه بر اختلاف راندمان تبدیل خوراک به وزن زنده عامل مهم در تغذیه این دو گروه کیفیت خوراک نیز هست (پروتئین خام ٬انرژی خام قابلیت هضم و انرژی و غیره ) و به خاطر نتیجه گیری بهتر از تغذیه گوساله با مواد غذایی خشبی و پست م


مطالب مشابه :


پرواربندي بره نژاد مهربان

پرواربندي بره هاي کاهش هزینه های کارگری موثر است ٬ قیمت خرید بره ها و تلیسه ها و




پرورش بره ها به صورت مصنوعي با استفاده از جايگزين شير

پرورش بره ها به صورت مصنوعی با استفاده از جایگزین شیر دانشگاه اژه ترکیه – دانشکده کشاورزی Dr




قیمت انواع گوشت در بازار تهران/ راسته بدون استخوان 25 هزار و 400 تومان

قیمت برخی از انواع گوشت در بازار آزاد به شرح زیر است: گوشت شقه‌ بره 15 هزار و 700




طرح احداث واحد نيمه صنعتي پرواربندي بره به ظرفيت 100 رأس در هر دوره

جدیدترین مقالات علوم دامی-ramin habibi - طرح احداث واحد نيمه صنعتي پرواربندي بره به ظرفيت 100 رأس




استانداردهای جهانی بره موم

زنبور درمانی - استانداردهای جهانی بره موم - خواص درمانی فرآورده های زنبور عسل




پرورش بره ها به صورت مصنوعی با استفاده از جایگزین شیر

فاکتورهای مهم پرورش گوسفند یکی قیمت بره در بازار و دیگری تعداد بره های از شیر گرفته شده به




خرید بره پروار بندي گوسفند ، Lamb finishing

گوسفند مهربان - خرید بره پروار بندي گوسفند ، Lamb finishing - گوسفند زنده قیمت میش




خرید پستی روغن گياهي بره موم منقبض كننده و خاصيت ضد روماتيسمي و درد مفاصل

روغن گياهي بره موم قیمت: 7500 تومان. بره موم ماده ايست كه توسط زنبور عسل ساخته مي شود و اساسا




نکته ای بسیار مهم در مورد نرخ ارز و برابری قیمت روپیه و ریال

تحصیلات تکمیلی در هندوستان -میسور - نکته ای بسیار مهم در مورد نرخ ارز و برابری قیمت روپیه و




برچسب :