درباره دکتر حسین حکمت ، آناتومیست مشهور ایران :

 


خلاصه : دكتر حسين حكمت در سال 1300 خورشيدي در شهر تبريز بدنيا آمد. تحصيلات متوسطه را در دبيرستان پدرش به انجام رساند. سپس به تهران رفت و در كنكور شركت كرده و رتبه چهارم را بدست اورد.او رشته پزشكي را براي ادامه تحصيلات دانشگاهي اش انتخاب كرد .دكتر حكمت در سال چهارم دانشكده در كنكور انترن ها قبول شد و در بخش جراحي بيمارستان فيروز ابادي مشغول گرديد. در سال 1333 با استفاده از فرصت مطالعاتي به پاريس رفت و مدت سه سال -صبحها- در بخش جراحي و بعد از ظهر ها در گروه آناتومي به عنوان دستيار استاد به فعاليت پرداخت.دكتر حكمت پس از مراجعت به ايران به عنوان رئيس بيمارستان دادگستري و استاد بي كرسي دانشگاه تهران مشغول گرديد. در سال 1353 به دانشگاه ملي (شهيد بهشتي ) دعوت شدند او بعد از بازنشستگي در سال 1355 به صورت تمام وقت در دانشگاه ملي به تدريس مي پردازد. كتاب"استخوان شناسي" تاليف حسين حكمت ، در دوره يازدهم كتاب سال جمهوري اسلامي ايران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان كتاب سال برگزيده شد.
گروه : علوم پزشكي
رشته : آناتومي
خاطرات کودکي : حسين حكمت از دوران كودكي خود چنين بياد دارد:"در سال
1300 در شهر تبريز متولد شدم. پدرم در آنجا دبيرستاني داشت كه بر سر در آن نوشته شده بود « و يعلم الله الكتاب و الحكمه و...» ، به همين دليل هم آن دبيرستان و حتي پدرم به حكمت معروف بودند.خانواده ما هم بعداً كه انتخاب نام‏خانوادگي اجباري شد نام حكمت را انتخاب كرد من در سال 1318 در همان دبيرستان از رشته رياضي ديپلم گرفتم. در آن زمان ديپلم مدرك مهمي بود و گرفتن آن نيز كار سختي محسوب مي‏شد. به ياد دارم، در آن زمان ورزش و درس با هم منافات داشتند و اولين كسي كه در تبريز اين طلسم را شكست من بودم يعني علاوه بر اينكه ممتازترين شاگرد دبيرستان بودم كاپيتان تيم فوتبال هم بودم كه براي خيلي‏ها تعجب‏آور بود. اين رويه را در دانشگاه نيز ادامه دادم و دوسال اول پزشكي هم كاپيتان تيم فوتبال دانشكده بودم. خانواده‏ام دوست داشتند كه من مهندس بشوم من هم پس از دبيرستان به تهران آمدم و در كنكور وقتي شركت كردم و نفر چهارم شدم. با اين وجود، كششي به پزشكي در من وجود داشت كه باعث شد نهايتاً پزشكي را انتخاب كردم. "
تحصيلات رسمي و حرفه اي : حسين حكمت پس از اتمام تحصيلات ابتدايي و متوسطه در سال
1318 در رشته رياضي -در دبيرستاني كه پدرش در آنجا بود- ديپلمش را گرفت.پس از اتمام تحصيلات متوسطه در كنكور شركت كرد و رتبه چهارم را بدست آورد .او براي ادامه تحصيل رشته پزشكي را انتخاب كرد.دكتر حكمت در سال چهارم دانشكده در كنكور انترن ها قبول شد و در بخش جراحي بيمارستان فيروز ابادي مشغول گرديد. در سال 1333 با استفاده از فرصت مطالعاتي به پاريس رفت و مدت سه سال -صبحها- در بخش جراحي و بعد از ظهر ها در گروه آناتومي به عنوان دستيار استاد به فعاليت پرداخت.
خاطرات و وقايع تحصيل : حسين حكمت در مورد انتخاب رشته پزشكي و تخصص هاي جراحي و آناتومي چنين مي گويد: "من در دبيرستان هم در رياضيات قوي بودم و هم در طبيعيات اما گمان مي‏كنم كه به نوعي خون پزشكي در رگ‏هاي خانواده ما بود، پدربزرگ من طبيب بود و پدرم هم پزشك بود، گرچه طبابت نمي‏كرد. خلاصه آنكه ارثيه‏اي كه از اجدادمان به ما رسيد عشق به پزشكي و ذوق معلمي بود. يادم مي‏آيد در دبيرستان سركلاس مي‏رفتم و به جاي معلم به بچه‏هاي سال پاييني درس مي‏دادم. اما در مورد جراحي، بايد بگويم از اول اصلاً قصد جراح شدن نداشتم و به خاطر علاقه‏اي كه به دكتر صادق پيروزعزيزي- استاد داخلي- داشتم، قرار بود رشته داخلي را انتخاب كنم.منتها در بخش جراحي بيمارستان فيروزآبادي در زمان دانشجويي چنان تحت تأثير شخصيت بزرگ استادم دكتر اشكواري؟- كه يك جراح اهل چكسلواكي بود- قرار گرفتم كه نهايتاً‌ جراحي را انتخاب كردم. در مورد آناتومي هم در واقع رييس دانشگاه تبريز مرا وارد اين رشته كرد. به من گفت كه آناتومي درس مشكلي است و ما اينجا به يك استاد جوان و با مطالعه نياز داريم و اين كار جز تو از عهده كسي برنمي‏آيد. و خلاصه به اصرار او وارد اين رشته شدم. امروز هم از اين انتخابم خوشحالم و فكر مي‏كنم كه در حال حاضر به عنوان يك كالبدشناس و استاد آناتومي بيشتر به حال دانشگاه مفيد هستم. "
فعاليتهاي ضمن تحصيل : حسين حكمت همزمان با تحصيل در دوره دبيرستان (با وجود اينكه شاگرد اول بود ) كاپيتان تيم ملي فوتبال بود و اين رويه تا دانشگاه ادامه داشت.
استادان و مربيان : دكتر صادق پيروز عزيزي،دكتر گل گلاب،دكتر صالح و دكتر اشكواري(اهل چكسلواكي بود) از اساتيد حسين حكمت بودند .
وقايع ميانسالي : حسين حكمت بعد از گرفتن تخصص جراحي به عنوان رييس بهداري و جراح بيمارستان راهي ملاير شد." البته من دوست داشتم كه بتوانم در شهر خودم باشم و براي آنجا كاري انجام دهم ولي به خاطر اشغال آذربايجان چنين امكاني وجود نداشت
. وقتي كه قضاياي تبريز فيصله يافت بلافاصله به تبريز رفتم و به عنوان جراح در بيمارستان بوعلي و نيز دانشيار آناتومي دانشگاه تبريز-كه تازه تأسيس شده بود- مشغول به كار شدم. پس از 5 سال به دليل اينكه دانشگاه تهران رتبه عملي اساتيد دانشگاه‏هاي تازه تأسيس را قبول نداشت، در امتحان رييس درمانگاهي دانشگاه تهران شركت كردم و اول شدم(معادل امروزي آن استاديار است). بعد از چند سال به رتبه دانشياري ارتقا پيدا كردم"
مشاغل و سمتهاي مورد تصدي : حسين حكمت پس از استفاده از فرصت مطالعاتي در پاريس به ايران برگشت و سال‏ها به عنوان رييس بيمارستان دادگستري و نيز استاد بي‏كرسي دانشگاه تهران مشغول به كار شد. در 1353 به دانشگاه ملي(شهيد بهشتي فعلي) دعوت شد و به اتفاق دكتر حكيم كه پس از فوت دكتر اميراعلم به سمت استاد كرسي آناتومي منصوب شده بود، گروه آناتومي دانشگاه شهيد بهشتي را پايه‏گذاري كرد.از ديگر سمتهاي مورد تصدي ايشان مي توان به موارد زير اشاره كرد: - رئيس بهداري و جراح بيمارستان ملاير - دانشيار آناتومي و جراح بيمارستان سينا در تبريز - در سال 1332به استادياري، سال 1335 به دانشياري و سال 1337 به استادي بخش آناتومي دانشگاه تهران - بازنشستگي از دانشگاه تهران 1355 - رئيس انجمن آناتوميست هاي ايران - دبير كميته ارزشيابي هيأت ممتحنه آناتومي وزارت بهداشت - عضو افتخاري فرهنگستان علوم پزشكي از سال 1387 از ديگر عضويت هاي ايشان مي توان به موراد زير اشاره كرد: عضو شوراي تخصصي وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشكي؛ عضو هيئت مميزۀ مركزي وزارت متبوع، عضو شوراي منتخب دانشكدۀ پزشكي، عضو شوراي آموزشي كميتۀ تخصصي علوم پايه، عضو هيئت مميزۀ دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، عضو فرهنگستان علوم پزشكي جمهوري اسلامي ايران و عضو هيئت امناء دانشگاه، عضو گروه ممتحنۀ بورد تخصصي، عضو انجمن هاي جراحي قلب وعروق، و جراحي عمومي و آناتومي پاريس
فعاليتهاي آموزشي : حسين حكمت تا سال 1355 بعنوان استاد گروه آناتومي دانشگاه تهران ، همچنين رئيس و جراح بيمارستان دادگستري به خدمت اشتغال داشت كه در اين تاريخ بنابر درخواست شخصي بازنشسته و با اصرارهاي پروفسور حكيم به دانشگاه ملي منتقل شد. پس از انقلاب اسلامي دكتر حكيم بازنشسته شد .در اين راستا دكتر حكمت به عنوان استاد كرسي انتخاب شد.نامبرده از سال 1363 و به دنبال عمل جراحي قلب، مريض ديدن و جراحي كردن را كنار گذاشت و تنها به تدريس آناتومي پرداخت.
مراکزي که فرد از بانيان آن به شمار مي آيد : حسين حكمت يكي از بانيان دانشگاه تبريز مي باشد . وي همچنين به اتفاق دكتر حكيم گروه آناتومي دانشگاه شهيد بهشتي را پايه‏گذاري كرد.
همفکران فرد : دكتر حكمت متعقد است كه جداشدن دانشگاه هاي علوم پزشكي از آموزش عالي كار پسنديده اي نيست. وي همچنين به دانشجويان چنين توصيه مي كند: اگر عاشق اين كتار نيستند پزشكي را رها كنند،پزشكي طلبگي مي طلبد.او همچنين اعتقاد دارد كه دانشجويان بايد وقت هاي خالي خود را به هنر و ورزش بپردازند.
جوائز و نشانها : كتاب"استخوان شناسي" تاليف حسين حكمت ، در دوره يازدهم كتاب سال جمهوري اسلامي ايران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان كتاب سال برگزيده شد.
چگونگي عرضه آثار : دكتر حكمت در سال هاي 1349 ، 1351، 1359، بطور منظم در كنفرانس هاي بين المللي آناتومي چين، لندن، پاريس و لنينگراد (در شوروي سابق) شركت كرده و از سال 1362 تا كنون، هر ساله بطور منظم در سمينارها و كنفرانس هاي داخلي و خارجي آناتومي و نورو آناتومي و نورو پلاستي شركت مي كند.


آثار :
    1  استخوان شناسي
      ويژگي اثر : تاليف،اين كتاب در دوره يازدهم كتاب سال جمهوري اسلامي ايران ،از طرف وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامي معرفي و برگزيده شده است.
2  تاريخچه آناتومي و جايگاه آناتومي در پزشكي امروز
      3  دوره كامل آناتومي عمومي و تخصصي
      ويژگي اثر : تاليف
4  شرائين غير طبيعي كليوي و آمار آن در ايران
      5  مروري بر آناتومي قفسه سينه و شكم و ارزشهاي باليني
      ويژگي اثر : تاليف

به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بنیاد ایران شناسی


مطالب مشابه :


درباره دکتر حسین حکمت ، آناتومیست مشهور ایران :

خلاصه : دكتر حسين حكمت در سال 1300 خورشيدي در شهر تبريز بدنيا آمد. تحصيلات متوسطه را در




پروفسور یوسف حسن زاده

دكتر يوسف حسن زاده در سال 1326 خورشيدي بدنيا دانشگاه تبريز. شاگردان : دكتر محمد تقي




تاریخچه ی برق در ایران

در آن زمان يك كارخانه برق در رشت و يك كارخانه برق ديگر در تبريز خورشيدي در دكتر محبوبي




مقوله فرهنگ و خلخال

آربايجان در تبريز و نيز صاحب 20‌ـ 1304 خورشيدي در تبريز فعال بوده دكتر حسن احمدي




پدر جغرافیای ایران کیست؟

پروفسور «يدالله فريد» پدر جغرافياي ايران، اسفند 1308 خورشيدي در شهر تبريز دكتر علي




مشاهیر و بزرگان آمار

دكتر ناصررضا ارقامي در سال 1328 خورشيدي در دكتر غلامحسين شاهكار در بهمن تبريز (وبلاگي




یازدهمین سالگرد درگذشت صفرخان قهرمانی

روي كار آمدن دولت ملي دكتر محمد تبريز. ١٣٣٢ خورشيدي تبريز به مدت يك ماه در




گويش كرينگان (تاتي)

دكتر يحيي ذكا و هشت خورشيدي، پس از پايان چند صد سال پيش در آذربايگان و تبريز بدان سخن مي




برچسب :