لوازم کوهنوردی (مربوط به درس18بخوانیم)

ابزار فنیابزار فنی باتوم باتوم عینک عینک فلاسک فلاسک کفش کوهنوردی کفش کوهنوردی کیف کوهنوردی کیف کوهنوردی کیسه خواب کیسه خواب زیر انداز زیر انداز روشنایی روشنایی پوشاک کوهنوردی پوشاک کوهنوردی لوازم متفرقه لوازم متفرقه چادر چادر ظرو ف ظرو ف اجاق اجاق

کمک های اولیه چاقوی چند کاره

لوازم مورد نیاز برای کوه پیمایی

لوازم مورد نیاز برای کوه پیمایی به دو بخش : انفرادی و گروهی تقسیم میشود.

انفرادی :

1- کفش : مهمترین وسیله یک یک کوه نورد است به موازات رشد و گسترش ملزومات کوه نوردی ، کفش نیز طی سالهای گذشته بدلیل اهمیت بسیار دستخوش تغییرات قابل ملاحظه ای شده است بطوری که اگر یکی از کفش های امروزی را با بهترین کفش بیست سال گذشته مقایسه کنیم متوجه این فاصله بسیار زیاد خواهید شد.

کفش در تمامی رشته ای کوه نوردی ، یخ نوردی ، سنگ نوردی، کوه پیمایی سبک و سالنی بدون تردید اولین و مهمترین وسیله بحساب می آید .برای یک کوه نورد بدلیل ذات پیمایش ؛ اولین نکته راحتی پا و در مرحله بعدی قابلیت فنی کفش برای منظور و هدف مورد نظر در درجه اهمیت قرار می گیرد .

برای تولید کفش، چرم همواره مورد توجه انسان قرار داشته و اینک نیز همچنان جایگاه خود را حفظ کرده اما بدلیل دستیابی یه تکنولوژی مدرن ، امرو ز از لایه های جایگزین دیگری به نام گورتکس استفاده می کنند. از لایه های دیگری به نام sympaten با قابلیت تنفسی و ضد آب و باد بودن آن استفاده میکنند همچنین لایه حفظ کننده دیگری به نام thinsuiate در ساخت کفش هخای زمستانه و قوی بکار می رود.

استفاده از این لایه ها تحولی اساسی در تولید کفش ایجاد کرده است به این معنی که چرم نقش کمرنگ تری را ایفا می کند. در عین حای قابلیت تنفس پا نیز در نظر گرفته شده است .

کفش ها انواع مختلفی دارد که تقسیم یندی آن بر اساس قابلیت و کارایی به شرح زیر خواهد بود:

· کفش صعودی هیمالیایی (empegition) : شامل کفش های 3 پوش و دو پوش است که بشتر کاربرد زمستانی دارد .

· کفش کوه نوردی سنگین (high mountion) : که شامل کفش های سنگین و بسیار قوی کوه نوردی است تمام آنها قابلیت نصب کراسپون را دارند و برخی بدلیل ویژگی لایه های مصرف شده در تولید آنها درد صعود های بلند زمستانی نیز می باشند .

· کفش کوه نوردی (mountioneering ) : این بخش شامل کفش های نیمه سنگین کوه نوردی است و برای صعود های چند روزه در سه فصل قابل استفاده می باشد و برخی از آتها که لایه گورتکس یا سمپاتکس دارند برای صعود زمستانی کاملا سبک کاربرد دارند.

· کفش کو ه پیمایی (Trekking) : شامل کفشهای سبک کوه پیمایی است و از آنها تباید در حد صعود های یک روزه اتظار داشت و به دلیل داشتن دوخت در روی کفش نباید از آنها در مسیر های سنگلاخی یا فرود از شن اسکی استفاده کرد.

· کفش را ه پیمایی (walking ) : شمل کفش هایی است که در مسیر های ساده قابل استفاده بوده و عموما در کف آنها از وشک گیر استفاده شده است .

· کفش های سنک نوردی ( climbing ) : که اصطلاحا کتابی سنگ نیز نامیده می شود کفش هایی هستند که فقط برای صعود سالنی یا دیوار ه ای سنگش استفاده می شود .

در خرید کفش باید دقت نمود که :

کفش سنگ نوردی یک شماره از پا کوچکتر باشد.

کفش راه پیمایی و کوه پیمایی باید با شماره پا مطابت داشته باشد .

کفش کوه نوردی یک شماره باید از شماره پا بزرگتر خریداری شود .

کفش کوه نوردی سنگین و صعودی هیمالیایی باید 5/1 الی 2 شماره بزرگتر از پا با شند.

2- کوله پشتی :(Back pack)

در میان وسائل یک کوه نورد پس از کفش با اهمیت ترین وسیله است .

از آنجایی که تمامی وسائل یک کوه نورد باید در کوله پشتی حمل شود و راحتی آن تاثیر بسزایی در حرکت شخص دارد لذا کوله پشتی نیز به مرور زمان دچار تحولات زیادی شده است .

ابتدا کوله پشتی ها دارای زین مخصوص در بیرون بوده ولی امروزه زین کوله پشتی ها در داخل قرلر دارد .نحوه قرار گرفتن کوله پشتی با توجه به خصوصیات فیزیکی پشت انسان بسیار مهم است و بدین منظور تمامی کوله پشتی های مدرن تماما تنظیم به نسبت عرض شانه ها نیز هست .پس از تنظیم کوله پشتی موضوع پارچه های استفاده شده در آنها و در درون خود کوله پشتی نیز مهم می باشد .امروزه در ساخت کوله پشتی های جدید روکش صد باران نیز در آن پیش بینی می شود که در زیر کوله در جای جیب مخصوص به کوله پشتی نصب است و در موقع اضطراری مورد استفاده قرار می گیرد .کوله پشتی های فنی که بیشتر مورد استفاده سنک نوردان قرار می گیرد همواره به طریقی ساخته می شوند که همواره تراز با عرض کمر انسان باشند تا به هنگام عبور از شکافهای باریک درست از همان نقطهای که انسان قادر به عبور کردن است با همان کوله پشتی نیز امکان عبور داشته یاشد و در کنار آنها جیب قرار داده نمی شود . از نکات دیگر در کوله پشتی سهل بودن بند ها و سگک های اتصالات آن است .تولید کنندگان بیشتر سعی دارند از سگک هایی استفاده کنند که سرعت دست یابی به وسائل کوله پشتی افزایش یابد .

امروز درکوله پشتی های جدید حتی یک زیپ فو ق العاده برای دست یابی به وسط کوله پشتی قرار داده شده است تا فرد در صورت لزوم از طریق آن زیپ بتواند وسیله مورد نظر را که در زیر سایر لوازم است سریعا بردارد و نیلزی به بیرون ریختن سایر وسائل نباشد .

جیب ها د رکوله پشتی ها نیز قابل توجه هستند و امروز به نوع و نحوه قرار گرفتن آنها نیز توجه زیادی می شود کوله پشتی بر حسب فضای داخل با واحد لیتر اندازه گیری می شود به عبارتی واحد سنجش حجم کولر پشتی لیتر می باشد مانند کوله 90 لیتری یا کوله 45 لیتری .اینک یک کوه نورد چه وسائلی را در کوله خود قرار می دهد و نوع و حجم وسائل چگونه است ارتباط مستقیم با روز های برنامه یک کوه نورد دارد .

قبلا در تقسیم بندی کوله پشتی ها به کوله قله یا حمله ، کوله یک روزه ، کوله چند روزه تقسیم بندی می شود که امروزه کمتر از این الفاظ استفاده قرار می گیرد.

3-کیسه خواب : (Sleeping bag)

یکی دیگر از لوازم ضروری یک کوه نورد است برای کسی که می خواهد در جنگل و کوهستان شب مانی کند وسیله ای راحت برای خواب که یکی از فاکتور های مهم تجدید قئا است می باشد .

کیسه خواب ها بر حسب نوع مواد مصرف در تهیه آنها و بر اساس قبلیت نگهداری دما و یا به عبارتی بهتر قابلیت مقاومت در برابر سرما تقسیم بندی می شوند . از آنجایی که پر یکی از مهمترین مئار مصرفی برای ساخت کیسه خواب می باشد لازم است توضیحاتی در مورد پر که دارای انواع گوناگونی است داده شود ؛

پر بر حسب مقدار ساقه یا بدنه و کرک تقسیم بندی می شود که پائین ترین آن پر 40/60 گفته می شود و بدا ن معنا است که 60% این پر کرک است یا خود پر و 40% بقیه ا ساقه یا بدنه تشکیل می دهد بدین ترتیب هرجه که مقدار کرک پر بیشتر باشد و درصد ساقه کمتر باشد قابلیت مقاومت آن در برابر سرما بیشتر و وزن آن لز سوی دیگر نیز کاهش می یابد پرها 40/60 و 30/70 و 20/80 و 10/90 و عالیترین نوع پر 5/95 است که اصطلاحا به آن پر طلایی گفته می شود و شامل کرک خالص پر است .

نگهداری پر:

در مورد نگهداری از پر باید توجه داشت که در زمکانی که کیسه خواب مورد استفاده قرار نمی گیرد باید به صورت کاملا باز و در معرض هوا قرار گیرد .این امر به عمر مفید پر بسیار کمک میکند . اگر پر همیشه بسته باشد شکسته می شود و از عمر آن کاسته می شود.

اما پر با تمامی خوبی و گرمازدائی در معرض رطوبت و آب قرار گیرد خیس شده و کارایی آن بسیار پایین می آید .امروزه نسل هایی از الیاف جدید و سبک به نام Thermo liti به بازار آمده که فوق العاده کارآیی بالایی دارند . این الیاف به شکل لوله هایی هستند که میان آنها خالی است و از قابلیت عایق بودن هوا در داخل آنها استفاده موثری شده است .

تقسیم بندی کیسه خواب ها :

· حرفه ای pro fessional

· کلاسیک chassic

· سبک light

قیمت کیسه خواب ها بر اسا س نوع مواد در جه نهایی- اندازه طول و وزن آ ن می باشد که بهترین آنها تا 50- زیر صفر کاربرد دارند .

4-کاپشن و شلوار بادگیر :

که جنس آن از بادگیر 75-60 در صد بالید باشد تا بتواند تبادل تنفس داشته باشد ئ داخل بدن تعریق نکند بهتر است دم آستین ها کاند keep گردد و پایین شلوار بادگیر حدود 20 سانتی متر زیپ داشته باشد تا به راحتی بتوان آن را از روی کفش تعویض نمود و برای ارتفاع بهتر است بادگیر جلو بسته و از وسط سینه به بالا زیپ داشته باشد و همرا ه کلاه باشد .

1- گژ:

در برنامه های زمستانی که همراه با بارش برف یا اینککه روی سطح زمین پوشیده از برف است استفاده می شود که باید از جنس بادگیر با در صد تنفس 75-60% باشد به بعضی از انواع یک لایه به بادگیر هم از داخل اضافه میکنند که گرمای بیشتری را برای پا ها تامین کند.اندازه آن معمولا تا زیر زانو است و بهتر است رد کناره زیپ دار باشد و برای جلوگیری از ورود برف به داخل کفش استفاده می شود.

6- شنل باران یا پانچر:

این وسیله از بادگیر 100 در صد ،بسیار گشاد تهیه شده و از آن در هوای بارانی استفاده می شود و طوری طراحی شده است که کوله پشتی را هم در بر می گیرد بلندی آن تا زانو ، دارای کلاه و بدون آستین است و به جای آستین دو شکاف درطرفین دارد و به علت گشاد بودن کمتر عرق میکند.

7-عینک :

شیشه مخصوص این عینک چشم را از اشعه فرا بنفش محافظت می کند.اطراف آن با چرم بسته شده است تا از ورود ذرات ریز برف به چشم جلوگیری کند استفاده از عینک د رتمامی مواقع صعود و فرود بسیار مهم است زیرا برف روی زمین باشد 95 درصد نور آفتاب را منعکس م یکند و صدمه جبران ناپذیری به چشم وارد می کند .

8- پوشاک گرم :

که شامل کاپشن و شلوار پلار و یا کاپشن و شلوا رگورتکس و یا کاپشن و شلوار پر می باشد که در برنامه های زمستانی از آنها استفاده می شود.

9-جوراب و دستکش :

که در برنامه های زمستانی علاوه بر جوراب و دستکش پشمی باید روکش از جنس گورتکس و یا پر نیز داشته باشیم برای جلوگیری از سرمازدگی دست ها و جو.راب پر را نیز شب ها در کیسه خواب برای گرم نگه داشتن پاها استفاده می کنیم

10-کلاه و هد بند :

که کلاه معمولی و چشمی می باشد و هد بند نیز دو نوع ساده و همراه با گوشی است که از جنس پلار یا پشمی تهیه شده اند نوع پلار آن بهتر است چون وزن کمتر و گرمای بیشتر و به آسانی نیز خیس نمی شود.

11-کیف کمکهای اولیه انفرادی :

که شامل جند عدد گاز استیریل ، بتادین،چسب زخم ، قرص های مسکن شامل (استامینوفن و دیکلوفناک)و بتو کلو پرامید ئ استازدلامید(ضد استفراغ) و باند کشی .

12-کیف کمری :

که وسائل زیر در آن گنجانده می شود:

عینک آفتابی کرم ضد آفتاب- چند عدد سنجاق نخ و سوزن 2 عدد باطری اضافی یک برگ روزنامه دستمال کاغذی موچین برای خارج کردن خار از دست و پا قاشق و کارد و چنگال لیوان کوچک و.... آینه کوچک و شانه و خمیر دندان و مسواک .

13-زیر انداز:

که جهت استراحت و شب مانی در کو هستان از آن استفاده می شود بهترین نوع آن زیر اندازی است که از لایه اسفنجی در وسط آن استفاده شده باشد و روکش آن پارچه بادگیر ، ضد آب و یا برف باشد.

14- قمقمه آب :

که در شکل های فلزی پلاستیکی و ... می باشد .بهترین نوع آ« اید سبک . آب از داخل آن به بیرون نشت نکند.

گروهی

1- چادر :

در میان وسائل کوه نوردی یک وسیله جمعی است و در عین حال خانه متحرک کوه نوردی محسوب م یشود . چاد رها بر اساس قابلیت پارچه و مقاومت آن در برابر باد و همچنین نوع دیرک استفاده شده در آنها به دو گرئه اصلی تقسیم بندی می شود:

الف- چادر های کمپینگ:

این چادر ها برای ارتفاعات پایین و در دو فصل بهار و تابستان مورد استفده قرار می گیرد .

ب- چاد رهای ارتفاع :

چادر هایی که در ساخت آنها از دیرک های فلزی که معمولا آلیاژهای سبک از جنس آلو مینیوم و در نوع پیشرفته از جنس تیتانوم است ، استفاده می شود.

چاد رهای گروه او لاز ارتفاع بیشتری برخوردارند اما برای چارد های گروه دوم ارتفاع کمتری در نظر گرفته می شود چرا که هر چه ارتفاع آن کمتر باشد مقاومت آن در برابر باد بیشتر است .

چادر های قدیمی به صورتی بود که دیرک آنها در داخل لیفه های متصل به چادر قرار می گرفت که امروزه از این چادرها فقط برای کمپ اصلی (Base camp) و کمپ های ارتفاع استفاده می شود در تولید مدرن این چادر ها با قلاب های کششی به دیرک متصل می شود این چادر ها از نظر سرعت نصب و استفاده بسیار سریع تر از نوع پیشین است.

از نکات مهم دیگر در چارد ها کف آن است که در گروه اول از کفه های پلاستیکی و در نوع دوم از نوع پارچه ها نایلونی بسیار مقاوم استفاده می شود.

یکی ا زموضوعات مهم چادر مسئله تبادل تنفس است .درچادر های دو پوش همواره بین پوش اول و دوم حدود 10 سانتی متر فاصله ایجاد می شود تا چادر مستقیما تعرق تولیدی خود را به چارد انتقال ندهد .امروزه برای تنفس سریع چادر پنجره های کوچک بسیار دقیقی در نظر گرفته می شود.

طی چند سال اخیر از پارچه های گورتکس نیز برا ی چادر استفاده می شود که در صورت استفاده از این نوع چادر ها در سرمای زیاد باید در اینگونه چاد رها همواره چراغ روشن باشد تا تبادل تنفسی صورت گید .

2- دوربین فیلمبرداری

3- دوربین عکاسی

4- ارتفاع سنج

5- قطب نما

6- طناب یا طنابچه

7- چراغ خوراک پزی

+ نوشته شده در سه شنبه سی ام مرداد 1386ساعت 6:57 توسط ESPILET | نظر بدهید

لوازم مورد نیاز برای کوه پیمایی

لوازم مورد نیاز برای کوه پیمایی به دو بخش : انفرادی و گروهی تقسیم میشود.

انفرادی :

1- کفش : مهمترین وسیله یک یک کوه نورد است به موازات رشد و گسترش ملزومات کوه نوردی ، کفش نیز طی سالهای گذشته بدلیل اهمیت بسیار دستخوش تغییرات قابل ملاحظه ای شده است بطوری که اگر یکی از کفش های امروزی را با بهترین کفش بیست سال گذشته مقایسه کنیم متوجه این فاصله بسیار زیاد خواهید شد.

کفش در تمامی رشته ای کوه نوردی ، یخ نوردی ، سنگ نوردی، کوه پیمایی سبک و سالنی بدون تردید اولین و مهمترین وسیله بحساب می آید .برای یک کوه نورد بدلیل ذات پیمایش ؛ اولین نکته راحتی پا و در مرحله بعدی قابلیت فنی کفش برای منظور و هدف مورد نظر در درجه اهمیت قرار می گیرد .

برای تولید کفش، چرم همواره مورد توجه انسان قرار داشته و اینک نیز همچنان جایگاه خود را حفظ کرده اما بدلیل دستیابی یه تکنولوژی مدرن ، امرو ز از لایه های جایگزین دیگری به نام گورتکس استفاده می کنند. از لایه های دیگری به نام sympaten با قابلیت تنفسی و ضد آب و باد بودن آن استفاده میکنند همچنین لایه حفظ کننده دیگری به نام thinsuiate در ساخت کفش هخای زمستانه و قوی بکار می رود.

استفاده از این لایه ها تحولی اساسی در تولید کفش ایجاد کرده است به این معنی که چرم نقش کمرنگ تری را ایفا می کند. در عین حای قابلیت تنفس پا نیز در نظر گرفته شده است .

کفش ها انواع مختلفی دارد که تقسیم یندی آن بر اساس قابلیت و کارایی به شرح زیر خواهد بود:

· کفش صعودی هیمالیایی (empegition) : شامل کفش های 3 پوش و دو پوش است که بشتر کاربرد زمستانی دارد .

· کفش کوه نوردی سنگین (high mountion) : که شامل کفش های سنگین و بسیار قوی کوه نوردی است تمام آنها قابلیت نصب کراسپون را دارند و برخی بدلیل ویژگی لایه های مصرف شده در تولید آنها درد صعود های بلند زمستانی نیز می باشند .

· کفش کوه نوردی (mountioneering ) : این بخش شامل کفش های نیمه سنگین کوه نوردی است و برای صعود های چند روزه در سه فصل قابل استفاده می باشد و برخی از آتها که لایه گورتکس یا سمپاتکس دارند برای صعود زمستانی کاملا سبک کاربرد دارند.

· کفش کو ه پیمایی (Trekking) : شامل کفشهای سبک کوه پیمایی است و از آنها تباید در حد صعود های یک روزه اتظار داشت و به دلیل داشتن دوخت در روی کفش نباید از آنها در مسیر های سنگلاخی یا فرود از شن اسکی استفاده کرد.

· کفش را ه پیمایی (walking ) : شمل کفش هایی است که در مسیر های ساده قابل استفاده بوده و عموما در کف آنها از وشک گیر استفاده شده است .

· کفش های سنک نوردی ( climbing ) : که اصطلاحا کتابی سنگ نیز نامیده می شود کفش هایی هستند که فقط برای صعود سالنی یا دیوار ه ای سنگش استفاده می شود .

در خرید کفش باید دقت نمود که :

کفش سنگ نوردی یک شماره از پا کوچکتر باشد.

کفش راه پیمایی و کوه پیمایی باید با شماره پا مطابت داشته باشد .

کفش کوه نوردی یک شماره باید از شماره پا بزرگتر خریداری شود .

کفش کوه نوردی سنگین و صعودی هیمالیایی باید 5/1 الی 2 شماره بزرگتر از پا با شند.

2- کوله پشتی :(Back pack)

در میان وسائل یک کوه نورد پس از کفش با اهمیت ترین وسیله است .

از آنجایی که تمامی وسائل یک کوه نورد باید در کوله پشتی حمل شود و راحتی آن تاثیر بسزایی در حرکت شخص دارد لذا کوله پشتی نیز به مرور زمان دچار تحولات زیادی شده است .

ابتدا کوله پشتی ها دارای زین مخصوص در بیرون بوده ولی امروزه زین کوله پشتی ها در داخل قرلر دارد .نحوه قرار گرفتن کوله پشتی با توجه به خصوصیات فیزیکی پشت انسان بسیار مهم است و بدین منظور تمامی کوله پشتی های مدرن تماما تنظیم به نسبت عرض شانه ها نیز هست .پس از تنظیم کوله پشتی موضوع پارچه های استفاده شده در آنها و در درون خود کوله پشتی نیز مهم می باشد .امروزه در ساخت کوله پشتی های جدید روکش صد باران نیز در آن پیش بینی می شود که در زیر کوله در جای جیب مخصوص به کوله پشتی نصب است و در موقع اضطراری مورد استفاده قرار می گیرد .کوله پشتی های فنی که بیشتر مورد استفاده سنک نوردان قرار می گیرد همواره به طریقی ساخته می شوند که همواره تراز با عرض کمر انسان باشند تا به هنگام عبور از شکافهای باریک درست از همان نقطهای که انسان قادر به عبور کردن است با همان کوله پشتی نیز امکان عبور داشته یاشد و در کنار آنها جیب قرار داده نمی شود . از نکات دیگر در کوله پشتی سهل بودن بند ها و سگک های اتصالات آن است .تولید کنندگان بیشتر سعی دارند از سگک هایی استفاده کنند که سرعت دست یابی به وسائل کوله پشتی افزایش یابد .

امروز درکوله پشتی های جدید حتی یک زیپ فو ق العاده برای دست یابی به وسط کوله پشتی قرار داده شده است تا فرد در صورت لزوم از طریق آن زیپ بتواند وسیله مورد نظر را که در زیر سایر لوازم است سریعا بردارد و نیلزی به بیرون ریختن سایر وسائل نباشد .

جیب ها د رکوله پشتی ها نیز قابل توجه هستند و امروز به نوع و نحوه قرار گرفتن آنها نیز توجه زیادی می شود کوله پشتی بر حسب فضای داخل با واحد لیتر اندازه گیری می شود به عبارتی واحد سنجش حجم کولر پشتی لیتر می باشد مانند کوله 90 لیتری یا کوله 45 لیتری .اینک یک کوه نورد چه وسائلی را در کوله خود قرار می دهد و نوع و حجم وسائل چگونه است ارتباط مستقیم با روز های برنامه یک کوه نورد دارد .

قبلا در تقسیم بندی کوله پشتی ها به کوله قله یا حمله ، کوله یک روزه ، کوله چند روزه تقسیم بندی می شود که امروزه کمتر از این الفاظ استفاده قرار می گیرد.

3-کیسه خواب : (Sleeping bag)

یکی دیگر از لوازم ضروری یک کوه نورد است برای کسی که می خواهد در جنگل و کوهستان شب مانی کند وسیله ای راحت برای خواب که یکی از فاکتور های مهم تجدید قئا است می باشد .

کیسه خواب ها بر حسب نوع مواد مصرف در تهیه آنها و بر اساس قبلیت نگهداری دما و یا به عبارتی بهتر قابلیت مقاومت در برابر سرما تقسیم بندی می شوند . از آنجایی که پر یکی از مهمترین مئار مصرفی برای ساخت کیسه خواب می باشد لازم است توضیحاتی در مورد پر که دارای انواع گوناگونی است داده شود ؛

پر بر حسب مقدار ساقه یا بدنه و کرک تقسیم بندی می شود که پائین ترین آن پر 40/60 گفته می شود و بدا ن معنا است که 60% این پر کرک است یا خود پر و 40% بقیه ا ساقه یا بدنه تشکیل می دهد بدین ترتیب هرجه که مقدار کرک پر بیشتر باشد و درصد ساقه کمتر باشد قابلیت مقاومت آن در برابر سرما بیشتر و وزن آن لز سوی دیگر نیز کاهش می یابد پرها 40/60 و 30/70 و 20/80 و 10/90 و عالیترین نوع پر 5/95 است که اصطلاحا به آن پر طلایی گفته می شود و شامل کرک خالص پر است .

نگهداری پر:

در مورد نگهداری از پر باید توجه داشت که در زمکانی که کیسه خواب مورد استفاده قرار نمی گیرد باید به صورت کاملا باز و در معرض هوا قرار گیرد .این امر به عمر مفید پر بسیار کمک میکند . اگر پر همیشه بسته باشد شکسته می شود و از عمر آن کاسته می شود.

اما پر با تمامی خوبی و گرمازدائی در معرض رطوبت و آب قرار گیرد خیس شده و کارایی آن بسیار پایین می آید .امروزه نسل هایی از الیاف جدید و سبک به نام Thermo liti به بازار آمده که فوق العاده کارآیی بالایی دارند . این الیاف به شکل لوله هایی هستند که میان آنها خالی است و از قابلیت عایق بودن هوا در داخل آنها استفاده موثری شده است .

تقسیم بندی کیسه خواب ها :

· حرفه ای pro fessional

· کلاسیک chassic

· سبک light

قیمت کیسه خواب ها بر اسا س نوع مواد در جه نهایی- اندازه طول و وزن آ ن می باشد که بهترین آنها تا 50- زیر صفر کاربرد دارند .

4-کاپشن و شلوار بادگیر :

که جنس آن از بادگیر 75-60 در صد بالید باشد تا بتواند تبادل تنفس داشته باشد ئ داخل بدن تعریق نکند بهتر است دم آستین ها کاند keep گردد و پایین شلوار بادگیر حدود 20 سانتی متر زیپ داشته باشد تا به راحتی بتوان آن را از روی کفش تعویض نمود و برای ارتفاع بهتر است بادگیر جلو بسته و از وسط سینه به بالا زیپ داشته باشد و همرا ه کلاه باشد .

1- گژ:

در برنامه های زمستانی که همراه با بارش برف یا اینککه روی سطح زمین پوشیده از برف است استفاده می شود که باید از جنس بادگیر با در صد تنفس 75-60% باشد به بعضی از انواع یک لایه به بادگیر هم از داخل اضافه میکنند که گرمای بیشتری را برای پا ها تامین کند.اندازه آن معمولا تا زیر زانو است و بهتر است رد کناره زیپ دار باشد و برای جلوگیری از ورود برف به داخل کفش استفاده می شود.

6- شنل باران یا پانچر:

این وسیله از بادگیر 100 در صد ،بسیار گشاد تهیه شده و از آن در هوای بارانی استفاده می شود و طوری طراحی شده است که کوله پشتی را هم در بر می گیرد بلندی آن تا زانو ، دارای کلاه و بدون آستین است و به جای آستین دو شکاف درطرفین دارد و به علت گشاد بودن کمتر عرق میکند.

7-عینک :

شیشه مخصوص این عینک چشم را از اشعه فرا بنفش محافظت می کند.اطراف آن با چرم بسته شده است تا از ورود ذرات ریز برف به چشم جلوگیری کند استفاده از عینک د رتمامی مواقع صعود و فرود بسیار مهم است زیرا برف روی زمین باشد 95 درصد نور آفتاب را منعکس م یکند و صدمه جبران ناپذیری به چشم وارد می کند .

8- پوشاک گرم :

که شامل کاپشن و شلوار پلار و یا کاپشن و شلوا رگورتکس و یا کاپشن و شلوار پر می باشد که در برنامه های زمستانی از آنها استفاده می شود.

9-جوراب و دستکش :

که در برنامه های زمستانی علاوه بر جوراب و دستکش پشمی باید روکش از جنس گورتکس و یا پر نیز داشته باشیم برای جلوگیری از سرمازدگی دست ها و جو.راب پر را نیز شب ها در کیسه خواب برای گرم نگه داشتن پاها استفاده می کنیم

10-کلاه و هد بند :

که کلاه معمولی و چشمی می باشد و هد بند نیز دو نوع ساده و همراه با گوشی است که از جنس پلار یا پشمی تهیه شده اند نوع پلار آن بهتر است چون وزن کمتر و گرمای بیشتر و به آسانی نیز خیس نمی شود.

11-کیف کمکهای اولیه انفرادی :

که شامل جند عدد گاز استیریل ، بتادین،چسب زخم ، قرص های مسکن شامل (استامینوفن و دیکلوفناک)و بتو کلو پرامید ئ استازدلامید(ضد استفراغ) و باند کشی .

12-کیف کمری :

که وسائل زیر در آن گنجانده می شود:

عینک آفتابی کرم ضد آفتاب- چند عدد سنجاق نخ و سوزن 2 عدد باطری اضافی یک برگ روزنامه دستمال کاغذی موچین برای خارج کردن خار از دست و پا قاشق و کارد و چنگال لیوان کوچک و.... آینه کوچک و شانه و خمیر دندان و مسواک .

13-زیر انداز:

که جهت استراحت و شب مانی در کو هستان از آن استفاده می شود بهترین نوع آن زیر اندازی است که از لایه اسفنجی در وسط آن استفاده شده باشد و روکش آن پارچه بادگیر ، ضد آب و یا برف باشد.

14- قمقمه آب :

که در شکل های فلزی پلاستیکی و ... می باشد .بهترین نوع آ« اید سبک . آب از داخل آن به بیرون نشت نکند.

گروهی

1- چادر :

در میان وسائل کوه نوردی یک وسیله جمعی است و در عین حال خانه متحرک کوه نوردی محسوب م یشود . چاد رها بر اساس قابلیت پارچه و مقاومت آن در برابر باد و همچنین نوع دیرک استفاده شده در آنها به دو گرئه اصلی تقسیم بندی می شود:

الف- چادر های کمپینگ:

این چادر ها برای ارتفاعات پایین و در دو فصل بهار و تابستان مورد استفده قرار می گیرد .

ب- چاد رهای ارتفاع :

چادر هایی که در ساخت آنها از دیرک های فلزی که معمولا آلیاژهای سبک از جنس آلو مینیوم و در نوع پیشرفته از جنس تیتانوم است ، استفاده می شود.

چاد رهای گروه او لاز ارتفاع بیشتری برخوردارند اما برای چارد های گروه دوم ارتفاع کمتری در نظر گرفته می شود چرا که هر چه ارتفاع آن کمتر باشد مقاومت آن در برابر باد بیشتر است .

چادر های قدیمی به صورتی بود که دیرک آنها در داخل لیفه های متصل به چادر قرار می گرفت که امروزه از این چادرها فقط برای کمپ اصلی (Base camp) و کمپ های ارتفاع استفاده می شود در تولید مدرن این چادر ها با قلاب های کششی به دیرک متصل می شود این چادر ها از نظر سرعت نصب و استفاده بسیار سریع تر از نوع پیشین است.

از نکات مهم دیگر در چارد ها کف آن است که در گروه اول از کفه های پلاستیکی و در نوع دوم از نوع پارچه ها نایلونی بسیار مقاوم استفاده می شود.

یکی ا زموضوعات مهم چادر مسئله تبادل تنفس است .درچادر های دو پوش همواره بین پوش اول و دوم حدود 10 سانتی متر فاصله ایجاد می شود تا چادر مستقیما تعرق تولیدی خود را به چارد انتقال ندهد .امروزه برای تنفس سریع چادر پنجره های کوچک بسیار دقیقی در نظر گرفته می شود.

طی چند سال اخیر از پارچه های گورتکس نیز برا ی چادر استفاده می شود که در صورت استفاده از این نوع چادر ها در سرمای زیاد باید در اینگونه چاد رها همواره چراغ روشن باشد تا تبادل تنفسی صورت گید .

2- دوربین فیلمبرداری

3- دوربین عکاسی

4- ارتفاع سنج

5- قطب نما

6- صناب یا طنابچه

7- چراغ خوراک پزی

+ نوشته شده در سه شنبه سی ام مرداد 1386ساعت 6:56 توسط ESPILET | نظر بدهید

طناب های کوه نوردیRape

انواع طناب

طناب یکی از مهمترین وسائل کوهنوردی است و در واقع محافظت از جان سنگنوردان را بر عهده دارد. طناب ها باید مورد تائید اتحادیه انجمن کوهنوردی(UIAA) قرار گیرند.البته توصیه میشود از طناب هایی استفاده شود که دارای استا ندارد اتحادیه اروپا(CE) نیز باشد. طناب های وهنوردی در قطرهای مختلف ( 5/8و9و3و5و7و5/10و11 میلیمتر) ساخته میشوند . در سنگنوردی طناب ها با قطرهای مختلف کاربرد خاص و متفاوتی دارد. طناب ها از نظر نوع ساخت به دو دسته قابل کشش (DYNAMIC)و غیر قابل کشش (STATIC)تقسیم می شوند . تمام طتاب هایی که با آن ها عمل صعود از سنگ را انجام می دهیم با ید از نوع قابل کشش باشد.

ساختمان طناب

طناب ها از دو بخش تشکیل شده اند

· هسته

· روکش یا غلاف

هسته. بخش اصلی طناب است. و به دلیل ساختار خود مسئول ویژه گی کشش پذیری (DYNAMIC)طناب است . به طور مثال در یک طناب 11 میلیمتری هسته از حدود 55000 نخ با ریک و بلند از جنس پرلون تشکیل شده است این 55000 نخ در دسته های جدا گانه در کنار هم قرار گرفته و هسته را تشکیل داده اند با یک محاسبه ساده معلوم می شود که در یک طناب 11 م.م با طول 50 متر 2750 کیلو متر نخ با ریک به کار رفته است.

روکش یا غلاف

به دور هسته با فته شده آن را خراش و دیگر عوامل خارجی محفوظ نگاه می دارد. این غلاف محافظ از جنس پلی امید سا خته شده است روکش یک طناب از حدود 3000 نخ باریک تشکیل شده است چنانچه روکش طناب آسیب ببیند هسته که به رنگ سفید است اشکار شده واین امر هشدار واضحی است برای تعویض طناب.

انواع طناب از نظر نوع کاربری

طناب ها با کاربرد های گوناگون ساخته می شوند به هنگام خرید با مطالعه دفترچه راهنمای همراه طناب به کاربری آن دقت کرد.معمولا طول طناب ها بین 50 تا 60 متر است.

تک طناب یا (Single rape)این رده از طناب ها به صورت تک رشته بوده و توانایی مهار سقوط را دارا هستند از این نوع طناب ها در صعود های سر طناب استفاده می شود اندازه هایی که معمولا در صعود ها استفاده می شود عبارت است 8/9و2/10و5/10و11

نیم طناب یا طناب دوبله(Double rape) از این طناب ها به صورت دو رشته برای صعود های دو طنابه استفاده می شود هر رشته را می توان داخل یک کارابین انداخت.

طناب دو قلو (Twist rape) در صورت استفاده از این طناب در صعود حتما باید هر دو رشته را داخل یک کارابین انداخت.

کاربرد طناب های قطر های مختلف

- 3م م: بند چکش بند حمایت ابزار(مانند صفحه ترمز . هشت فرود . یومار)

- 5م م: حلقه طنابچه مخصوص گره پروسیک پله رکاب

- 7م م: به صورت دو لا برای فرود . بر قراری کار گاه ها . طناب انفرادی

- 9م م: برای صعود وفرود (به این نوع طناب ها نیم طناب هم گفته می شود) استفاده در صعود های دشوار به صورت دولا ( روش 2 طنابه)

- 8/9و2/10و5/10و11 م م. برای حمایت در صعود سر طناب.

جدول مقاومت طناب در برابر فشار (توجه کنید بسیاری از طناب ها مقاومتی بیشتر از آنچه در این جدول وجود دارد ، دارند)

قطر میلی متر مقاومت کیلوگرم

8/9 تا 11 3500 بدون گره

7 1500

5 700

3 250

محافظت از طناب

مهمترین مواردی که باید در حفاظت از طناب ها بکاربرود عبارت است از :

· قرار دادن طناب در یک کیسه در بسته پارچه ای( پارچه ای که هوا تز منافذ آن عبور کند ) و دور از گرد و غبار ،نگهداری این کیسه در جای خشک.

· محافظت از تابش طولانی مدت نور خورشید به آن .

· قرار ندادن طناب در لبه تیز سنگ ها و خوداری از گذاشتن پا بر روی آن .

· عدم شست و شوی طناب با مواد شیمیایی . در صورت آلوده شدن آن به مواد روغنی آلاینده و نیاز به شست و شوی ، فقط با آب سرد آن را بشوئید و در مجاورت باد و در سایه و دو راز حرارت مستقیم قرار دهید تا کاملا خشک شود.اگر محلول شست و شوی اختصاصی طناب که در کارخانه سازنده توصیه نموده است موجود بود ، از آن استفاده نمائید .

· طناب خود را به کسی قرض ندهید.

· برای طناب خود یک دفترچه درست کنیدو کارهایی را که با آن انجام داده اید را در آن بنویسید.

· از طناب خود جز برای کوه نوردی استفاده دیگری نکنید.

· هنگام نگهداری از طناب آن را زیر لوازم دیگر قرار ندهید.

· قبل از استفاده از طناب ها آنها را به دقت بازبینی گنید و پس از اطمینان از سالم بودن از آن استفاده کنید.

· در صورت زنگ زدگی طناب ، حتما ضمن علامتگذاری و یا جدا کردن آن ازدیگر طناب طناب های سالم ، دیگر کاربران را نیز با خبر کنید .

بسته به نوع استفاده و کاریری هر طناب عمر مفیدی دارد که بعد از آن باید کنار گذاشته شود . نهایت این عمر 5 تا 6 سال است و حتی اگر از این طناب استفاده نکرده باشید ، بعد از این مدت باید آن را دور بیاندازید ؛ کلیه ابزار نایلونی برای خود عمر مفید دا رند و طناب هم از این قاعده مستثنی نیست 3 تا 4 سال حداکثر زمانی است که میتوان از یک طناب استفاده کرد (دربعضی از برنامه ها و صعود ها ) 2 سال برای استفاده منظم و هفتگی و 1 سال برای استفاده بیش از یک روز در هفته.  
 


مطالب مشابه :


جمعه بازار - لوازم کوهنوردی نو

فروشگاه لوازم کوهنوردی دونا. کالای دونا تا 72 ساعت پس از فروش پس گرفته می شود لطفا به ستون




حراج لوازم دست دوم کوه نوردی

حراج لوازم دست دوم در این وب لاگ اگر فرصت لازم فراهم آید به ارایه گزارش های کوهنوردی




دومین جشنواره‌ی حراج لوازم دست دوم

دومین جشنواره‌ی حراج لوازم دست دوم طبیعت‌پیمایی و کوه‌نوردی




لوازم کوهنوردی

لوازم کوهنوردی - هستيد يا دست‌كم مي‌خواهيد گيرد و جوراب دوم -كه كلفت‌تر و




برگزاری اولین جشنواره ی حراج لوازم و تجهيزات دست دوم كوهنوردى و طبيعت گردى

برنامه ی اجرای جشنواره ی حراج لوازم و تجهيزات دست دوم كوهنوردى و طبيعت گردى ، از ماه ها قبل




نخستین جشنواره‌ی حراج لوازم دست دوم طبیعت‌پیمایی و کوه‌نوردی

نخستین جشنواره‌ی حراج لوازم دست دوم فعالیت از هیات کوهنوردی استان در سال 1382 پس




جشنواره حراج

گروه کوهنوردی جشنواره‌ی حراج لوازم دست دوم طبیعت گردی و تا 20 تحویل لوازم و




لوازم کوهنوردی (مربوط به درس18بخوانیم)

لوازم کوهنوردی کنند که سرعت دست یابی به چارد های گروه دوم ارتفاع کمتری در




برچسب :