معرفی موزه سنجش تبریز/ خانه سلماسی ها
چرا اولین و تخصصی ترین موزه سنجش ایران در تبریز ساخته شده است؟
به لحاظ اینکه اولین ساعتهایی که توسط اروپائیان ساخته شده است ابتدا به شهر تبریز وارد و سپس از این شهر به تمام نقاط ایران پخش می گردید. در حال حاضر نیز اکثر تجار ساعت از آذربایجان و بخصوص شهر تبریز می باشند، به همین علت موزه تخصصی سنجش در تبریز تأسیس گردید و با توجه به وسیع بودن مقوله سنجش که تنها بعد زمانی را شامل نمی شود لذا سعی گردیده کلیه شاخه های علم سنجش در این موزه مطرح گردد.
چرا خانه سلماسی ها برای این کار انتخاب شد؟
ضرورت تأسیس موزه های تخصصی در استان آذربایجان شرقی منجر به انتخاب بنای قدیمی سلماسی (متعلق به اواسط قاجار) به عنوان مناسب ترین محل برای تأسیس موزه سنجش در تبریز گردید. همجواری خانه سلماسی با عمارت شهرداری (عمارت میدان ساعت تبریز) که بر بالای برج این عمارت ساعتی چهار صفحه ای تعبیه شده که صفحات آن از چهار جهت اصلی قابل رؤیت می باشد و هر 15 دقیقه آوای زنگ آن گذشت زمان را نشان می دهد و ذهنیت جالبی به بیننده القا می کند.
آدرس موزه: تبریز، میدان ساعت، ضلع جنوب شرقی ساختمان شهرداری، خیابان مقصودیه، بن بست سلماسی، موزه سنجش
اطلاعاتی در خصوص ساختمان موزه:
موزه سنجش در یکی از خانه های قدیمی و ارزشمند شهر تبریز واقع شده است که به اواسط دوره قاجار تعلق دارد. این منزل شخصی آقای سلماسی (تاجر مواد غذایی) بوده و در سال 1253 هجری شمسی احداث گردیده است که در سال 1374 توسط سازمان میراث فرهنگی از خانواده سلماسی خریداری شده و پس از 6 سال مرمت و بازسازی ساختمان، در سال 1381 به عنوان موزه سنجش به بهره برداری رسیده است. این موزه در واقع اولین و تنها موزه تخصصی سنجش در ایران است که اکثر ابزارها و ادوات سنجش و اندازه گیری در آن نگهداری می شود.
ساختمان موزه در سه ضلع غربی (بهاری)، شرقی (پائیزه) و شمالی (زمستانه) با زیربنای 875 متر مربع در دو طبقه با مساحت حیاط 650 مترمربع ساخته شده است.
به ترتیب از قسمت ورودی موزه، طبقه همکف شامل اتاق های طنبی (همان ارسی، اتاق پذیرایی یا شاه نشین)، اتاق کله ای یا گوشواره، طنبی های جانبی در قسمت شرقی و زیر زمین به ترتیب شامل آب انبار، سردابه، مطبخ، اتاق رفت و آمد، حوضخانه و اصطبل می باشد.
موارد موجود در تالارهای طبقه همکف:
1-تالار اول: اختصاص دارند به نمایش ابزارآلات مقیاس زمان شامل: اسطرلاب مسطح، کره نجومی برنجی مربوط به دوره قاجار با کاربرد حل مسائل نجومی به صورت گسترده، تقویم سال، شناسایی فاصله بین زمین و خورشید و سیارات، تعیین خسوف و کسوف در یک سال، تعیین روزهای آفتابی و بارانی در طول یک هفته و یک ماه، شناسایی اوقات شرعی، شناسایی جهت های اصلی و فرعی و قطب نما، بادنما، قبله نما و همچنین دو نمونه تقویم نجومی.
2-تالار دوم: دارای تلسکوپ برای رصد کردن اجرام آسمانی ساخت کشور فرانسه و مربوط به دوره معاصر است و تابلوهای حاوی اطلاعات علمی و تاریخی در ارتباط با ابزارآلات سنجش در قرون گذشته.
3- سه تالار بعدی مربوطه به ساعتهاست که از نظر ساختاری ساخت کشور آلمان، فرانسه یا سوئیس می باشد و از جنس مفرغ، برنز، روکش طلا و یا چوبی، سنگی و دارای میناکاری و سرامیک در برخی از ساعتهاست که ساعتهای جیبی، رومیزی، ایستاده و دیواری را شامل می شود و اکثراً 100 الی 400 سال قدمت دارند.
موارد موجود در تالارهای زیر زمین:
به نمایش ابزارهای توزین اختصاص دارد که شامل انواع ترازوها یعنی ترازوهای ظریف زرگری، ترازوهای رومیزی چدنی مخصوص خوار و بار فروشی ها ساخت کشور روسیه، ترازوهای طبی مخصوص آزمایشگاهها یا داروخانه ها، ترازوی نوزادان، ترازوی مخصوص توزین ابریشم، شاهین ترازوهای فولادی در اندازه های مختلف، قیانهای بزرگ میادین بار برای توزین اشیای کلان، سنگ وزنه های چدنی و فولادی در مقیاس و واحدهای مختلف، گشتاور و ترازوهای عقربه ای، (مخصوص کارخانه ماشین سازی)، پیمانه های مخصوص فرآورده های نفتی، و نمونه ای از پمپ بنزین دستی، همچنین معرفی جالب مشاغل بقالی، بزازی و علافی و ابزار سنجش مورد استفاده انها به صورت سه حجره در کنار هم.
تاغار: از جنس چوب تغار در 5 اندازه که برای اندازه گیری خمیر در سنگک پزی به کار می رود. و چاتاغ، وسیله ای که با آن آرد را اندازه گیری می کردند.
بخش دوم موزه (قسمت غربی یا بهاری ساختمان):
برای نمایش ابزارهای تخصصی هواشناسی و زمین شناسی شامل دماسنج های مختلف، باران سنج، خط کش و قونیاهای گوناگون، نمونه هایی از پرگار، درون سنج و برون سنج، ابزار مورد استفاده تفنگهای سرپر مثل ساجمه زن و باروت پرکن، انواع قطب نما، روغن سنج و دور موتور سنج و آب سنج اتومبیل، دوربین عکاسی، مترهای تاشو، اولین نسل ماشین حساب و ماشین حساب هندلی می باشد.
فسیل تنه درختی موجود در حیاط موزه چیست؟
همچنین وجود فسیل تنه درختی، در محوطه حیاط موزه جلب توجه می کند. که قدمت چهار میلیون ساله دارد و در منطقه دشت مغان کشف شده است و توسط سازمان زمین شناسی به این موزه تحویل شده است. این فسیل مربوط به دوره آخر زمین شناسی (پلیوسن سنوزوئیک) می باشد که به مرور زمان بر اثر تأثیرات آب و هوای زمین و محیط تبدیل به سنگ سیلیسی شده است.
پی نوشت:
به علت اینکه ابزارها اغلب درون محفظه شیشه ای قرار گرفته بودند، انعکاس و تصاویر فراوانی روی شیشه ها به چشم می خورد. امکان گرفتن عکسهای بهتر نبود.
مطالب مشابه :
نیازمندی های استخدامی امروز تبریز-93/01/07
استخدام خانم جهت کار در منزل در تبریز. آگهی استخدام شرکت تولیدی مهتاب گاز در
آگهی های استخدامی امروز تبریز- 22 شهریور 93
آگهی استخدام کافه هنر در تبریز کار در منزل در
آگهی استخدام تری دی مکس کار در منزل(سراسرکشور)
آگهی استخدام تری دی مکس کار در منزل استخدام در تبریز بصورت پروژه ای در منزل
کار در منزل در سراسر ایران
یعنی مجموعه کار در منزل یزد - کرج - تبریز - ارومیه - زنجان - شیراز - اصفهان - کرمان - قزوین
آماده به کار "جویای کار "
آدرس منزل: تهران + وقت "و انواع استخدام و درج رزومه کارفرما و جویای کار در وبلاگ بازار کار
آگهی های استخدامی امروز کشور (+اختصاصی تبریز) -11بهمن 1393
استخدام بصورت دورکاری و کار در منزل کار در منزل, کار در منزل در تبریز, دورکاری در
کار در منزل برای شیمی2
سوالات شیمی 2 برای کار در منزل قسمت اول + نوشته شده در دوشنبه هشتم
خانه هوشمند :
گروه فنی مهندسی دلتا الکترونیک تبریز لوازم خانه در حال کار مي باشند، و که در منزل
آگهی استخدام تایپیست در تهران
پرتال جامع نیازمندی بویور را به عنوان اولین پایگاه جامع نیازمندی در تبریز راه و کار
معرفی موزه سنجش تبریز/ خانه سلماسی ها
بنده صرفا غذاهایی را که خودمان در منزل تهیه میکنیم در در تبریز در سنگک پزی به کار
برچسب :
کار در منزل تبریز