عوارض مکمل های بدنسازی

عوارض شايع‌ترين مکمل‌هاي بدنسازي






اگر شما هم اهل کلاس‌هاي بدنسازي و تناسب اندام بوده باشيد، احتمالا گه گاهي به فکر استفاده از مکمل‌هايي که عضله ايجاد کرده و يا ظاهرتان را به اصطلاح روي فرم مي‌آورند، افتاده‌ايد. ولي آيا شيوه کار و تاثير اين مواد را بر بدنتان مي‌شناسيد؟ اگر موافق باشيد، با هم نگاهي مي‌اندازيم به شايع‌ترين مکمل‌هاي مورد استفاده در بدنسازي و عوارض آنها.

استروييدهاي آنابوليک

بعضي افراد و ورزشکاران از استروييدهاي آنابوليک استفاده مي‌کنند تا توده و قدرت عضلاني‌شان را بيشتر کنند. اين نوع استروييدها در بدن ترشح مي‌شود و نوع اصلي آن تستوسترون (هورمون جنسي مردانه) است که دو اثر عمده در بدن ايجاد مي‌کند: اول آثار آنابوليک که ساخت عضله را تحريک مي‌کند و دوم آثار آندروژني که سبب رشد موي صورت و بدن و کلفتي صدا در آقايان مي‌شود. استروييدهايي که بعضي نوجوانان و ورزشکاران استفاده مي‌کنند، نوع صناعي و ساختگي تستوسترون است. در اين داروها سعي شده آثار آنابوليک بيشتر شده و آثار آندروژني کمتر باشد اما به هر حال با مصرف اين داروها هر دو اثر در بدن ديده مي‌شود. البته در تهيه اين داروها هدف درماني وجود داشته است. براي مثال، در مرداني که به دلايلي هورمون استروژن کم ترشح مي‌شود، در مبتلايان به ايدز براي اينکه توده عضلاني آنها تقويت شده و در نوع خاصي کم خوني تا خون‌سازي تحريک شود.
اما چرا اين نوع دارو در ميان ورزشکاران جوان و نوجوان خواهان بيشتري دارد؟ چون علاوه بر ساخت عضله، سبب کاهش آسيب عضلاني طي جلسات تمرين شده و در نتيجه بهبود فرد بعد از آسيب، سريع‌تر مي‌شود. متاسفانه مصرف اين دارو در ورزشکاران جوان و نوجوان بيشتر از ميزان تجويزي در موارد درماني است و به اين دليل عوارض هم در آنها بيشتر مي‌شود: در آقايان بزرگي پستان‌ها، طاسي، کوچک شدن بيضه‌ها، کلفتي شديد صدا و ناباروري پديد مي‌آيد. در خانم‌ها هم اين عوارض بروز مي‌کند: کلفتي صدا، بزرگي ناحيه تناسلي، افزايش موهاي بدن، طاسي، افزايش اشتها. عوارضي که در مرد و زن (هر دو) ديده مي‌شود: آکنه (جوش صورت) شديد، ناهنجاري‌ها و تومورهاي کبدي، افزايش کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب، رفتارهاي تهاجمي، خشونت و عصبانيت، اختلالات روان‌شناختي مانند افسردگي و وابستگي دارويي.

اگر فرد خودش اين داروها را تزريق کند، امکان عفونت و انتقال بيماري‌هايي مانند هپاتيت و ايدز در صورت مصرف سرنگ مشترک وجود دارد. در نوجوانان، اين دارو سبب توقف الگوي طبيعي رشد و تکامل شده و امکان بروز مشکلات سلامت را در آينده به وجود مي‌آورد.
مصرف اين دارو از نظر قانوني ممنوع است مگر پزشک براي مصارف درماني توصيه کرده باشد. ساير انواع استروييدهاي آنابوليک شامل تتراهيدروژسترينون است که به دليل عوارض شديد، از طرف سازمان دارو و غذاي آمريکا ممنوع اعلام شده و تورينابول، ديانابول، آندروييد، ناندرولون و مواردي از اين قبيل همگي عوارض خطرناکي را بر بدن مي‌گذارند مگر طبق دستور پزشک و در دوز درماني مصرف شوند.

آندروستن ديون

اين ماده که با نام آندرو هم معروف است، هورموني است که به طور طبيعي در بدن به وسيله غدد فوق کليه، تخمدان‌ها و بيضه‌ ترشح مي‌شود. اين هورمون بعد از ترشح در بدن زن و مرد به تستوسترون و استراديول تبديل مي‌شود. توليدکنندگان نوع دارويي اين هورمون مدعي هستند اين دارو توليد تستوسترون (هورمون جنسي مردانه) را در بدن بيشتر مي‌کند تا ورزشکار دوره‌هاي تمرين سخت و فشرده را راحت‌تر تحمل کرده و سريع‌تر بهبود پيدا کند.
مطالعات علمي که اين ادعاها را تکذيب مي‌کند، روز به روز بيشتر مي‌شود. در اصل، تحقيقات نشان مي‌دهد اين دارو سبب افزايش تستوسترون و تقويت عضلات نمي‌شود و در سال 2004 از طرف مرکز کنترل استروييد آنابوليک مصرف آن ممنوع اعلام شده است. عوارض اين دارو در زن و مرد، متفاوت است. در مردان موجب کاهش توليد تستوسترون و افزايش توليد استروژن شده، آکنه، کاهش توليد اسپرم (سلول جنسي مردانه)، کوچکي بيضه‌ها و بزرگي پستان‌ها را به دنبال دارد. در زنان عوارض شامل آکنه، عضلاني شدن، کلفتي صدا و طاسي مدل مردانه مي‌شود و حتي جلوي رشد نوجوان را مي‌گيرد و در زن و مرد سبب کاهش کلسترول خوب شده و احتمال حمله قلبي و مغزي را بيشتر مي‌کند.

کراتين

کراتين ترکيبي است که در بدن توليد شده و سبب مي‌شود انرژي در عضلات فراهم شود. کراتين در غذاهاي پر پروتئين مانند گوشت يا ماهي وجود دارد. تحقيقات نشان مي‌دهد کراتين فوايدي دارد از جمله در فاصله زماني کوتاه ميان دو فعاليت بدني، قدرت و نيروي عضله را زياد مي‌کند.
در تحقيقات مشخص شده در فعاليت‌هايي که به قدرت کوتاه‌مدت احتياج دارند مانند تحمل وزن و يا افزايش سرعت طي دوچرخه‌سواري، کراتين تا حد کمي کمک‌کننده بوده است. کراتين توليد انرژي مورد نياز بدن را که به آن ATP مي‌گويند و چرخش آن را در عضلات تقويت مي‌کند و توليد فرآورده‌هايي مانند اسيد لاکتيک را که انرژي را هدر مي‌دهند، کاهش مي‌دهد و در نتيجه خستگي عضلاني اتفاق مي‌افتد. مدارکي وجود ندارد که نشان دهد کراتين ظاهر جسمي فرد را در ورزش‌هاي استقامتي و آيروبيک (هوازي) افزايش مي‌دهد. کراتين به ميزان دو گرم در روز به وسيله کبد توليد شده و با گوشت هم وارد بد ن مي‌شود. عوارض جانبي مصرف داروهاي حاوي کراتين شامل اين موارد است: دردهاي پيچشي معده و عضله، تهوع، استفراغ و اسهال، افزايش وزن و کم‌آبي و اگر به ميزان زياد مصرف شود به کليه‌ها، کبد و قلب آسيب مي‌رساند.
 هيچ مکمل‌ حاوي کراتين از طرف سازمان دارو و غذاي آمريکا تاييد نشده است و ميزان کراتين اين مکمل‌ها با هم تفاوت اساسي دارد. در ضمن بعضي مواد ترکيبي با آنها موجب بروز واکنش‌هاي حساسيتي شده است. خلاصه کلام اينکه ايمني مواد مکمل حاوي کراتين هنوز مورد ترديد است و تحقيقات نتايج خوبي نشان نمي‌دهد.

محرک‌ها

محرک‌ها داروهايي هستند که خستگي را از بين برده، بي‌اشتهايي ايجاد کرده و سبب افزايش هوشياري و حالت تهاجمي مي‌شوند. اين مواد سيستم عصبي مرکزي را تحريک مي‌کنند، ضربان قلب، فشارخون، دماي بدن و متابوليسم (سوخت و ساز) را افزايش مي‌دهند. معروف‌ترين آنها کافئين و آمفتامين هستند. کوکائين و متامفتامين هم از اين دسته‌اند. مدتي بعد از مصرف دارو عوارض جانبي آن عکس تمايل فرد است يعني اتفاقا ظاهر فيزيکي و عضلاني فرد را از بين مي‌برد. در ضمن به دليل تحريک‌پذيري و حالت عصبي که مي‌دهد، ورزشکار نمي‌تواند روي کار خود تمرکز داشته و با بي‌خوابي که ايجاد مي‌کند مانع استراحت کافي او مي‌شود. ورزشکار ممکن است از نظر رواني به آن وابسته شده يا به دارو تحمل پيدا کند و مدام ميزان مصرف آن را بالا ببرد.
ساير عوارض جانبي محرک‌ها شامل اين موارد است: تپش قلب، ناهنجاري‌ ريتم قلب، کاهش وزن، افزايش فشار خون، توهم، تشنج، خون‌ريزي مغزي، حمله قلبي و مشکلات عروقي.

داروهاي ادرارآور

اين داروها سبب دفع آب بدن شده و تعادل طبيعي مايعات را به هم مي‌زنند و در نتيجه فرد وزن از دست مي‌دهد که بسياري از ورزشکاران براي کاهش وزن به اين داروها روي مي‌آورند. اين داروها مصرف درماني دارند و در صورتي که در دوز درماني از سوي پزشک تجويز شوند عوارض جانبي آنها کم و قابل کنترل است. در ورزشکاراني که ميزان زيادي از اين داروها را مصرف مي‌کنند، اين عوارض ديده مي‌شود: دردهاي عضلاني، خستگي مفرط، ناتواني در تنظيم دماي بدن، کمبود پتاسيم بدن و تغيير ريتم ضربان قلب.


مطالب مشابه :


عوارض مکمل های بدنسازی

تا خون‌سازي خانمها هم اين عوارض بروز مي‌کند: کلفتي صدا، بزرگي ناحيه تناسلي




کامل ترين مجموعه ي ژل هاي آميزشي و کاندوم هاي زنانه و مردانه

برای زوج های جوان و خصوصا شب اول کننده ناحيه تناسلي در آقايان و خانم ها




رابطه جنسي در دوران بارداري

عفونت ناحيه تناسلي تحتاني باکتري‌ها در راه‌هاي تناسلي زناني آماده‌سازي




جايگذاري سوند ادراري در زنان

کار را با مشاهده ناحيه تناسلي به منظور آماده‌سازي با دقت و توجه در خانم ها,




هورمون هاي جنسي

سه هورمون استروژن مهم كه در بدن خانمها ها در راستاي آماده‌سازي تناسلي زن (تخمدان ها




تأثيرات درمان سرطان برروي روابط جنسي مردان وزنان

به عنوان مثال مردي كه هميشه به خانمها جوان هستند حسي ناحيه تناسلي مي




مراقبتهای دوران بارداری

بيشتر و مواد ايمن سازي مشابه واكسن است ناحيه بخيه ها هاي ناحيه تناسلي حدود




برچسب :