صبح حرم
شُهرت، اعتبار و ارزش معنوي شهر قم، با نام حضرت معصومه(س) عجين شده است. امروز حرم آن بانوي زينبي، ميعادگاه عاشقان است. در سايهي وجود پاك آن حضرت(س)، عالمان و دانشمندان زيادي از قم برخاستند و پرچمدار عدالت در جهان شدند. اين ابهّت فاطمي، چنان بر عاشقانش تأثير گذار بوده است كه هركس با زبان خاص خودش، به وصف آن بيبي دو عالم، پرداخته است. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
كتابهايي دربارهي فضائل آن حضرت نوشته شده و شعرها و آثار هنري در وصف ايشان ارائه شده است. آنچه مسلم است اين كه در تاريخ، به اطلاعات جامع و كاملي دربارهي حضرت معصومه(س) برنميخوريم. آنچه از ايشان در كتب تاريخي آمده است، بيشتر مربوط به سفر ايشان است و اتفاقِهايي كه در بين راه براي او و همراهانش رخ داده است.
كمبود منابع تاريخي دربارهي آن حضرت، دست نويسندگان و هنرمندان را براي ارائه آثار متنوع بسته است؛ امّا با تمام اين محدوديتها، شاعران در طول تاريخ بيكار ننشستهاند و در وصف آن حضرت شعرهايي سرودهاند. در حوزهي ادبيات كودك و نوجوان، شعرهاي كمي دربارهي آن حضرت وجود دارد. به جرأت ميتوان گفت تعداد شعرهاي ارائه شده دربارهي حضرت معصومه(س)، از شاعران كودك و و نوجوان، به تعداد انگشتان دست هم نميرسد. شايد بتوان جديترين مجموعهي شعر در وصف آن حضرت را مجموعه «آمدي در شهرما گل كاشتي» دانست.
در اين كتاب ده قطعه شعر از آقاي علي باباجاني در وصف آن حضرت آمده كه بوستان كتاب قم آن را به چاپ سپرده است.
از ده شعر ارائه شده در اين كتاب، يك شعر در قالب غزل آمده و شعر پاياني مجموعه نيز در قالب نيمايي است. بقيهي شعرها قالب چهار پاره دارند. اين كتاب در واقع منظومهي بلندي است در وصف حضرت معصومه(س). شعرهاي اين مجموعه داراي دو حال و هواي متفاوت هستند. تعدادي از شعرها تاريخي هستند و به اتفاِقهايي ميپردازند كه براي بيبي دو عالم افتاده است. شعرهاي ديگر اين مجموعه مربوط به زمان حاضر است و به موضوعهايي ميپردازد كه امروزي است. شعرهاي «گل نوراني»، «آفتاب كاروان»، «در شهرما گل كاشتي» و «آن گل رنجور» تاريخي هستند و باقي شعرها در حال و هواي حرم حضرت. شعرهاي اين كتاب را باهم مرور ميكنيم:
در شعر «گل نوراني»، شاعر فضايي را ترسيم ميكند كه احساس كرده در زمان تولد آن حضرت رخ داده است؛ فضايي شاد و دلانگيز.
شعر «آفتاب كاروان» دربارهي ورود آن حضرت به كوچهها و محلههاي شهر قم است و دعوت مردم قم از آن حضرت را بيان ميكند كه در نهايت، حضرت معصومه(س) دعوت موسي بن خزرج را ميپذيرد.
شعر «در شهر ما گل كاشتي» استقبال مردم قم از آن حضرت را به تصوير ميكشد؛ استقبالي كه احساس ميشود در بدو ورود كاروان به قم صورت گرفته است. از لحاظ ترتيب زماني و منطقي، بهتر بود ابتدا شعر «در شهر ما گل كاشتي» ميآمد و سپس شعر «آفتاب كاروان».
شعر ديگر اين كتاب، كه فضايي حزنآلود دارد، شعر «آن گل رنجور» است. اين شعر وفات حضرت معصومه(س) را به تصوير ميكشد.
از شعر «صبح حرم» به بعد، با فضايي متفاوت رو به رو ميشويم. اين شعر، سوگ رحلت حضرت معصومه(س) در شعر قبلي را به فضاي شاد و امروزي حرم پيوند ميزند. اين پيوند، انسان را به ياد پلاتو پاياني سريال ولايت عشق مياندازد؛ پيوندي زيبا بين غم و شادي. گويي شاعر ميخواهد بگويد: «هر چند از دست دادن بيبي فاطمه معصومه(س) تلخ و غمانگيز است، امروز، حرم آن حضرت پناهگاه و شادي بخش دل عاشقان اوست.»
شعرهاي «بهار قم»، «باغ سبز خدا»، «كفشداري» و «تيك و تاك» نيز در وصف زيباييها، صميميت، معنويت و صفاي حرم سروده شده است. شاعر در حالات مختلف نگاههاي متفاوتي به اين زيباييها دارد؛ گاهي آرزو ميكند با كبوترهاي حرم پرواز كند، گاهي دلش ميخواهد در كفشداري حرم باشد، گاهي از شنيدن صداي زيارتنامه زائران لذت ميبرد و...
شعر «خلوت بيبي» نيز در فضاي معاصر است، امّا از يادگاريهاي بيبي دو عالم در شهر قم حرف ميزند. از جاهايي كه بيبي در آنها سكونت داشته و در آنها عبادت كرده است؛ مثل عبادتگاه آن حضرت در «ستيه»و «ميدان مير».
حرف پاياني
هر چند از منظومه انتظاري نيست كه داراي حال و هواي شاعرانه باشد، آقاي باباجاني از تخيل و زبان شاعرانه در اين كتاب غافل نبوده است. او در بعضي از شعرها از تخيل و شاعرانگي خوب و بجا استفاده ميكند و در بعضي از شعرها تنها به بيان نكات تاريخي ميپردازد. در مجموع، كتاب قابل قبول و خوبي شده است.
البته ضعفهايي نيز در اين مجموعه وجود دارد. «تنوع كم» و هر چند «سوژههاي محدود» دربارهي حضرت معصومه(س) مربوط به كمبود منابع تاريخي دربارهي ايشان است؛ ولی بعضي از ضعفها به خود شاعر برميگردد. احساس ميشود شاعر در اين مجموعه در مورد بعضي از تعبيرها و قافيهها بايد دقت بيشتری داشته باشد؛ مثل استفاده از كلمه كليشهاي «بي ريا» در دو جاي اين مجموعه به عنوان قافيه و يكي - دو مورد ديگر...
امّا حُسن ختام كلام، شعر «تيك و تاك» از مجموعهي «آمدي در شهرما گل كاشتي» را با هم ميخوانيم:
زير ساعت حرم
تيك و تاك اشفعيلنا
برزبان قلبها
نبض ميشود
لحظهاي كه
دستهاي تشنهي دعا
سوي آسمان
سبز ميشود.
سلام بچه ها / آذر ۱۳۸۴
مطالب مشابه :
شعر در مورد بسیج
شعر در مورد نور ايمان و فضيلت در دلش تابان شده امید صبح. دختر
حدیث در مورد دین
امام صادق عليهالسلام : اَبصَرَ رسول اللّه صلىاللهعليهوآله رَجُلاً شَعثا شَعرُ
شعر پروین اعتصامی در مورد داستان حضرت موسی
مادر موسی، چو موسی را به نیل در فکند، از گفتهی رب جلیل خود ز ساحل کرد با حسرت نگاه گفت
حدیث در مورد هدایت
حدیث در مورد دوستانی که قصد تبادل لینک دارن لطفاً ابتدا وبلاگ رو با نام صبح سپید لینک
شعر در مورد ذبح
شعر در مورد همچنین در ذبح بپیچ بر تن خود، بوى صبح عید
صبح حرم
در شعر «گل نوراني از شعر «صبح حرم احساس ميشود شاعر در اين مجموعه در مورد بعضي
حدیث در مورد شیطان
پيامبر صلى الله عليه و آله : لا يُطَوِّلَنَّ أَحَدُكُم شارِبَهُ وَلا شَعرَ إِبطَيهِ وَلا
برچسب :
شعر در مورد صبح