برداشت و استفاده از کلیه مطالب با ذکرمنابع و نام نگارنده آزاد می باشد.(مدیر وبلاگ)
توريسم مذهبي (نگارنده و تنظیم استاد پوراکبر)
· واژه توریسم مذهبی
· واژه سفر در قرآن
· واژه سیر
· واژه سیاحت
واژه توریسم مذهبیReligious Tourism
این نوع از جهانگردی یکی از رایج ترین اشکال جهانگردی در سراسر جهان است . جاذبه های مذهبی ، زیارتگاهها و اماکن مقدسه هر ساله تعداد زیادی از جهانگردان را به سوی خود جلب می کنند .
در اینجا با دو دسته مختلف از جهانگردان روبرو می شویم :
دسته اول کسانیکه از اماکن مقدسه در دین خود بازدید می نمایند وگروه دوم کسانیکه از اماکن مقدسه سایر ادیان دیدن می کنند .
به عنوان مثال افراد زیادی وجود دارند که مسیحی نبوده و لیکن از کلیساهای نقاط مختلف بازدید می کنند و یا مسیحیانی که به دیدن معابد بودایی ها و یا سایر ادیان می روند . در عین حال مسلمانانی که به زیارت اماکن مقدسه خود نظیر حج و یا سایر اماکن متبرکه می روند در دسته اول جای می گیرند . در هر حال بسته به نوع هدفی که افراد دارند ،ممکن است یکی از انواع جهانگردی مذهبی را انتخاب نمایند. شاید تفاوت این دو دسته در میزان استقبالی که جهانگردان از این سفرها می نمایند باشد .چراکه برخی سفرها از لحاظ اجرای فرامین مربوط به آن دین یا مذهب حالت اجباری و یا تاکیدی به خود می گیرند ،پس به ناچار همه افراد مومن به آن دین یا مذهب مجبور به اجرای آن سفر ،دسته کم برای یکبار می گردند .(دقیقاً نظیر انچه در دین اسلام مبنی بر زیارت خانه خدا بر مسلمانان واجب است ). در نهایت با توجه به مقاصد افراد اشکال مختلفی از جهانگردی مذهبی شکل می گیرد .
در کشور ما نیز با توجه به حضور ادیان مختلف توحیدی و با توجه به وجود پیروان و معتقدان زیاد آنها ،انواع مختلفی از توریسم مذهبی می تواند ایجاد گردد . بدین لحاظ مسلمانان با اکثریت قابل توجه در ایران سالیانه به سفرهای متعدد مذهبی خارجی مثل ،سفر حج در عربستان ،عتبات عالیات در عراق و اماکن مقدسه کشور سوریه همینطور سفرهای مذهبی داخلی نظیر ،مشهد ،قم ،ری ،شیراز و نظایر انها رفته و اثرات مختلفی جهانگردی در این مناطق بر جای می گزارند. بر همین مبنا ،فرق مختلف دین مسیحیت با شعب مختلف آن با توجه به مراسم مختلفی نظیر شب کریسمس ،عید پاک و غیره فرصت مناسبی جهت اجرای سفرهای مذهبی از این دست ایجاد می نمایند . در ایران نیز به سبب وجود برخی از کلیساهای قدیمی و باستانی با جنبه های مقدس مابانه خود مانند قره کلیسا در آذربایجان غربی و یا کلیسای وانک در اصفهان می توانند در جذب و جلب گردشگر ،خصوصاً مسیحیان وبویژه ارامنه نقش مهمی ایفا نمایند . این امر در خصوص سایر ادیان نظیر دین یهود و یا زرتشتی نیز مصداق عینی دارد . اماکن مقدسه متعدد یهودیان در ایران مانند استرومردخای در همدان و یا ارامگاه کوروش کبیر در پاسارگاد فارس و معابد و آتشکده های متعدد زرتشتیان در یزد و سایر نقاط کشور با صدها نوع مراسم همگی نمونه هایی در این زمینه هستند .
واژه سفر در قرآن
قرآن، کتابى است جامع و فراگیر که به عنوان منبع بنیادى و اساسى در فهم و دست یابى به احکام شرعى، سخن نخستین را مى زند. هر پژوهشگرى از هر زاویه و افقى به این گنجینه خداوند بنگرد به مقصود و مطلوب مورد نظر خویش دست مى یابد. فقه پژوهان، مفسران، تاریخ نگاران، و… از دیرباز گمشده خود را در قرآن مى جسته اند و از آن مدد مى گرفته اند.
واژه سیر
در تکاپوى زندگى به ویژه در ابعاد اقتصادى، فرهنگى، سیاسى، و تاریخى، سفر و گردشگرى و سیرو جهانگردى داراى نقشى تعیین کننده و سرنوشت ساز است. از دیر زمان مردمان خردمند براى سیروسفر جایگاه ویژه اى قائل بوده اند و آن را بخشى از زندگى اجتماعى و انسانى خویش مى شمرده اند.
قرآن مجید، با به کارگیرى واژه (سیر) در شکلها و هیأتهاى گوناگون، دستور به گردشگرى و جهان گردى مى دهد:
1. (قد خلت من
قبلکم سنن فسیروا فى الارض….)
پیش از شما سنتهایى بوده است، پس بر روى زمین بگردید و بنگرید….
2. (فسیروا فى الأرض
فانظروا کیف کان عاقبة المکذبین.)
پس
در زمین بگردید و بنگرید که عاقبت کار آنان که پیامبر را به دروغ نسبت مى دادند،
چگونه بوده است. 3.(قل سیروا فى الأرض فانظروا کیف
کان عاقبة المجرمین.)
بگو در زمین سیر کنید و بنگرید که پایان کار مجرمان چگونه بوده است.
از مجموع این آیات و مانند آن مى توان دریافت که: اصل مسأله گردشگرى و سیر و جهانگردى و نیز برداشت و دریافت ژرف و عمیق از این سیروسفر، مورد عنایت و توجه خداوند متعال در قرآن مجید است.
در زمانى که هنوز نوشته و کتابى در زمینه شناخت تاریخ و سنن اجتماعى تدوین نشده بود و مدرسه و دانشگاهى در این رابطه وجود نداشت و یا در دسترس عرب و مسلمانان جزیرة العرب نبود، خداوند، مسلمانان را به سیر و نظر در این مقوله ها فرا مى خواند و از آنان مى خواهند که در این باره به تفکر و تدبّر بپردازند.
روشن است که فراخوانى خودبه خود نوعى دستور به جهانگردى و سیروسفر به مکانهاى تاریخى و جغرافیایى را به دنبال دارد.
واژه سیاحت
یکى از واژه هایى که در رابطه با گردشگر ى و جهان گردى در قرآن مطرح شده است، واژه (سیاحت) است. این کلمه با سایر هیأتهاى آن در چند جاى قرآن به چشم مى خورد.
لغت شناسان در توضیح آن چنین نوشته اند:
(سائح: من ساح فى الأرض، یسیح یسیحا، اذ استمر فى الذهاب ومنه السیح، الماء الجارى و من ذلک یسمى الصائم سائحا لإستمراره على الطاعة فى ترک المشتهى.)
سائح، به کسى گفته مى شود که در زمین مى چرخد و گردشگرى مى کند، اصل این کلمه، به معناى حرکت و رفتن مدام است، به همین جهت به آب روان (سیح) گویند، و از این رو به انسان روزه دار (سائح) گفته شده زیرا درفرمانبرى و اطاعت از خداوند و دورى گزیدن از خواسته هاى نفسانى در طول روز پى گیر و استوار است.
اين مطالب ادامه دارد ...
نگارنده و تهيه كننده : راحله پوراكبر مدرس دانشگاه علمي كاربردي جوادالائمه يزد كارشناس ارشد جغرافيا و برنامه ريزي توريسم
مطالب مشابه :
اخذ ویزای شینگن .مطمئن.دقیق.سریع
سیروسفر نوین - اخذ ویزای شینگن .مطمئن.دقیق.سریع - اخذ ویزای کشورهای حاشیه خلیج فارس و شینگن
اهداف سیروسفر
اهداف سیروسفر. جاي جاي کشور و همچنين سواحل گسترده برکرانه درياي مازندران و خليج فارس و
شعر شهادت امام جواد ع
خبرگزاری فـارس . خبـرگزاری شـفاف . ســا یت صـــر تاخدا سیروسفر داشت همه شب وز
تغذیه مادردر دوران شیردهی
سیروسفر. تکناز سایت اجتماعی فارس
نکته های درس 19 (حافظ) از بخوانیم کلاس پنجم
هدیه شما خلیج زیبای تاابد فارس وهدیه ما نظرات نمی دهند اجازت مرابه سیروسفر
برداشت و استفاده از کلیه مطالب با ذکرمنابع و نام نگارنده آزاد می باشد.(مدیر وبلاگ)
مانند استرومردخای در همدان و یا ارامگاه کوروش کبیر در پاسارگاد فارس و و سیروسفر به
همسفر با اتوبوس قاچاق
اتوبوس های مسیر بندرعباس اغلب مدل سیروسفر و مدرن هستند های فارس و کرمان بودند
معرفی حافظ شیرازی
شهر شیراز به یمین دولت شیخ ابواسحق اینجو حکمران فارس از امنیت و را اجازه سیروسفر
برچسب :
سیروسفر فارس