خوراک جوجه های گوشتی
- تغذیه جوجه پس از خروج از تخم تاثیر زیادی برعملکرد آن در پایان دوره پرورش دارد ، آزمایشات متعدد ثابت کرده است که وزن جوجه ها در آخر دوره رابطه مستقیمی با وزن آنها در هفته اول پرورش دارد . به عبارت دیگر اگر شروع پرورش گله ایی با تغذیه مناسب وصحیح توام شود نه تنها گله ایی یکنواخت از نظر وزنی تولید می گردد بلکه عملکرد آن از نظر ضریب تبدیل غذایی ، تقویت سیستم ایمنی و میزان تلفات نیز بهینه خواهد شد لذا برای موفقیت در این امر ، رعایت اصول تغذیه و مدیریت به ویژه در هفته اول از اهمیت ویژه ایی برخوردارگردیده است.
- سیستم ایمنی جوجه های تازه متولد شده برای رشد و تکامل نیازمند مصرف مواد مغذی می باشد . مصرف خوراک مناسب و با کیفیت، مواد مغذی لازم جهت رشد و نمو اندامهای لمفاوی ثانویه که در زمان تولد جوجه ها وجود نداشته یا نا بالغ هستند را فراهم می نماید . - عدم دسترسی به دان و مواد مغذی باکیفیت مانع از پاسخ مناسب سیستم ایمنی به واکسیناسیون در ابتدای زندگی پرنده ها می گردد ، فقدان مواد مغذی ویا پاسخهای هورمونی به گرسنگی، سیستم ایمنی را برای مدت طولانی متاثر می کند ، گرسنگی اولیه جوجه ها می تواند بر مقاومت پرنده نسبت به بیماریها در تمام طول دوره پرورش تاثیر گذارد .
تمامی جوجه ها بلافاصله بعد از قرار گرفتن در سالن باید به دان سرشار از مواد مغذی و با کیفیت دسترسی داشته باشند ، این عمل سبب خواهد شد زرده باقیمانده به سرعت در دستگاه گوارش مورد استفاده قرار گرفته وسیستم ایمنی هرچه سریعتر تکامل یابد .
بررسی میزان پر بودن چینه دان پرنده ها در ابتدای دوره پرورش معیار مناسبی برای میزان فعالیت پرندگان در مصرف خوراک می باشد بطوریکه تقریبا 24 ساعت پس از جوجه ریزی درحدود 80 درصد، 48 ساعت بعد حدود 90 درصد و 72 ساعت حدود 100 درصد جوجه ها باید دارای چینه دان پر باشند در غیراینصورت باید بررسی شود که چه عاملی باعث عدم مصرف کافی دان توسط جوجه ها شده است .
- عدم دسترسی به دان غنی از مواد مغذی در روزهای اول بعد از خروج از تخم بر روی رشد عضلات ، رشد پرزهای روده ، سیستم ایمنی و ماندگاری جوجه ها تاثیر منفی می گذارد .
- مکانیسم تشنگی در جوجه های تازه از تخم خارج شده کاملا توسعه یافته نیست وتا زمانیکه پرنده ها غذا مصرف نکرده اند تشنگی تحریک نمی شود ، این بدان معنی است که تشنگی با مصرف مواد مغذی و انرژی زا تحریک می گردد ، لذا دسترسی جوجه ها به غذا در ساعات اولیه برای رسیدن به رشد مطلوب بسیار مهم است .
- فراهم نمودن فضای کافی دانخوری عامل مهمی برای به دست آوردن درصد ماندگاری ، رشد و بازده غذایی مطلوب می باشد .
- تعداد پرنده ها به ازای هرنوع دانخوری :
- بشقابی : یک دانخوری با قطر 33 سانتیمتر به ازای هر 65 پرنده .
- استوانه ایی : یک دانخوری با قطر 38 سانتیمتر به ازای هر 70 پرنده .
- زنجیری : دانخوری با قطر 5/2 سانتیمتر به ازای هر پرنده ویا 80 پرنده به ازای هر متر دانخوری.
* معیار قابل قبول جهت تشخیص مقدار فضای مناسب دانخوری و آبخوری این است که جوجه ها در مواقع خوردن و آشامیدن منتظر صرف دان و آب نمانند .
- دانخوری ها باید طوری تنظیم شوند که میزان هدر روی دان کم بوده و پرنده ها به سهولت به دان دسترسی داشته باشند، بدین منظور لازم است سطح دان در دانخوریها پايین باشد ( در صورتی که 3/2 دانخوریها از دان پر باشد میزان هدر روی خوراک در حدود 10 درصد است ، اگر 2/1 دانخوریها پر باشد این میزان به 3 درصد می رسد و هنگامی که کمتر از 2/1 دانخوریها پر باشد این رقم به 1 درصد خواهد رسید) همچنین باید لبه دانخوریها به طرف داخل مقداری خم شده باشد که این وضعیت باعث کاهش چشمگیر اتلاف دان خواهد شد .
* نکته حايز اهمیت اینکه باید سعی نمود تا حد امکان سطح بیشتری از دانخوری برای جوجه فراهم آمده و دان کمتر ولی به دفعات بیشتردر دانخوریها توزیع شود.
- تنظیم نامناسب دانخوری ها باعث افزایش ضایعات دان می شود ، در این حالت ضریب تبدیل غذایی بالا رفته و در صورت مصرف دان حاوی اجرام بیماریزا توسط جوجه های گوشتی احتمال خطرآلودگی باکتریایی بیشتر خواهد شد .
- دان باید به صورت یکنواخت در دانخوریها قرار گیرد ، توزیع غیر یکنواخت دان منجر به افت عملکرد و فزونی ضایعات خراشیدگی ناشی از رقابت بر روی دانخوریها می شود .
- به طور کلی جیره با کیفیت و مناسب در هفته اول باید شرایط ذیل را دارا باشد :
1- به اندازه کافی دارای انرژی بوده و حاوی مقدار کافی پروتئین قابل هضم و اسیدآمینه های ضروری باشد .
2- ویتامین های لازم را برای بدن طیور داشته و حاوی مقادیر کافی و متعادلی از مواد معدنی باشد.
3- فاقد عناصر مضر و سمی برای طیوربوده و مطابق با اصول بهداشت تهیه گردیده وعاری از آلودگی و سالم باشد .
4- از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه باشد .
5- در هنگام استفاده از دان استارتر توجه کامل به سایز یا اندازه ذرات دان صورت گیرد .
- استفاده از دان پلت ، باعث نتیجه گیری بهتری در پایان دوره می گردد بنابراین برای جوجه ها در هفته اول دان پلت ( کرامبل ) جهت مصرف توصیه می شود .
آبخوري ها
در اوايل دوره پرورش از آبخوري هاي موسوم به كله قندي استفاده مي گردد. بهتر است اين آبخوري هاي در فاصله 2 متر از يكديگر قرار گيرند و يك آبخوري كله قندي براي 75 قطعه جوجه كافي است. و حداكثر از اين نوع آّبخوري ها تا يك هفته بايد استفاده گردد. هر آّبخوري اتوماتيك براي 180 قطعه جوجه كافي است.
آبخوري هاي كله قتدي در هر روز 3 تا 4 بار تميز گردند و آبخوري هاي اتوماتيك نيز در هر روز حداقل يكبار بايد تميز گردند و بهتر است آب مصرفي را توسط كنتور محاسبه نمائيد. زيرا مصرف آب نشانگر بسياري از مشكلات است.
در مناطق گرمسير مخازن آب نبايد تحت تابش نور خورشيد قرار گيرند.
مطالب مشابه :
بهداشت فراورده های دامی- گوشت مرغ
2015/4/4" > نظارت شورای بین به تولید تخم مرغ در گله های مادر گوشتی ; سیستم دانخوری
کلیه سیستم های نوری مورد نیاز در واحد های مرغداری ( گوشتی - تخمی - قفس )
کلیه سیستم های نوری مورد 2015/4/4" > نظارت شورای بین المللی یك واحد مرغ گوشتی به
کارکرددریچه های ورودی هوا(اینلت ها) درسالنهای پرورش مرغ گوشتی
درسالنهای پرورش مرغ گوشتی 2015/4/4" > نظارت شورای بین المللی طیور سیستم مه پاش با
راهنمای مدیریت پرورش جوجه گوشتی
عدم دسترسی به مواد مغذی، مانع از پاسخ مناسب سیستم سیستمها مستلزم نظارت مرغ گوشتی
التهاب روده، نابودگرترین بیماری باکتریایی مرغداران گوشتی
این بیماری عمدتاً روی مرغ های گوشتی 2015/4/4" > نظارت شورای بین المللی سیستم مه پاش با
جوجه ریزی تا 14 روزگی ( Brooding )
سیستم یمنی در مزارع پرورش مرغ مادر گوشتی جوجه رسیدن به عملکرد مناسب مستلزم نظارت دقیق و
خوراک جوجه های گوشتی
خوراک جوجه های گوشتی زیادی برعملکرد آن در پایان گوشتی ، مرغ تخمگذار ، مرغ
برچسب :
سیستم نظارت برعملکرد مرغ گوشتی